FOK! Wat een weer: Winterse buien, kou ligt op de loer

Stephan (Stephan5)

Goeiemorgen allemaal! Ja, er valt een heleboel te vertellen, maar daar heb ik nu even geen zin in. De groeten.

Geintje! Gisteren ontwaakte men in het binnenland onder een wit tapijt, terwijl het westen gefrustreerd wakker werd. Begrijpelijk natuurlijk want in het oosten lag er een heel best sneeuwtapijt dat lag tussen de 5 en 15 centimeter. Een troost voor de westerlingen was natuurlijk dat die sneeuw ook weer grotendeels wegsmolt. Tja, er moet in ons land echt aan een aantal ingewikkelde factoren worden voldaan voordat iedereen van een sneeuwtapijt kan genieten. Wat natuurlijk niet meespeelde is dat het pas zo laat koud werd, en zo lang warm, met nog een hittegolf in september. Daarom bleef de Noordzee ook nog zo lang op temperatuur, en zag ik de situatie voor de winterliefhebbers in het westen al lang van te voren aankomen.

Maar het blijft natuurlijk pijnlijk. Zelfs als niet-winterliefhebber moest ik ook wel even slikken bij de plaatjes die onze collega van het forum Dennis maakte. Aan de andere kant gaat het komende winterweer ook weer ten koste van de onweerskansen in de kustprovincies in de komende lente en zomer. Dus het is wat mij betreft 'geven en geven, maar niet nemen'. Dus de frustraties in het westen zijn volkomen begrijpelijk. De terrasjesliefhebbers kunnen hun lol weer op komende lente hier, ik voorzie weer dagen/wekenlange zonneschijn, terwijl er in het binnenland weer heerlijk onweersbuien vallen. Enfin, risco van in het westen wonen.

De neerslagcijfers over de afgelopen twee dagen logen er ook niet om. In het groot deel van het land viel 20 tot 40 mm regen in 24 uur. Hetzij sneeuw, hetzij regen. Ik kan met zekerheid zeggen dat het 41 mm was hier in Haarlem, omdat dat allemaal in de vorm van regen viel, met maar een fractie natte sneeuw erbij. Maar als regenliefhebber was het natuurlijk genieten.  

De storing van gisteren overdag bracht in ons land met name in het westen nog eens 10 mm erbij, die had ik er in mijn som bijgerekend, dus 31 + 10 maakt wel 41 mm in 24 uur. In ons land bleef het door een warmere luchtlaag voornamelijk bij regen.....ooh dan vergeet ik ook nog te melden dat er ook onweer voorkwam bij de buien die vóór de storing voorkwamen. Over onweer gesproken, ja ik type er gewoon op los hoor. Tijdens de neerslagzone van eergisteren kwam ook onweer voor. Zeker bij de intensiefste sneeuwval in het zuidwesten en net ten oosten van ons land. Maar even terug naar de neerslagzone van gisteren, die ging net over de grens bij qltel over in sneeuw. In ons land bleef het bij regen. Het was overdag toch wel een graad of 5.

Wat viel verder op gisteren? De wind. Het was eerst heel rustig met de wind, maar vlak na passage van de storing wakkerde die heel snel aan naar windkracht 8 en langs de kust zelfs tot 9. Dat ging in een kwestie van kwartieren. Na een paar uur zwakte de wind weer geleidelijk iets af. Maar het was heel opvallend. 

De afgelopen nacht werd het geleidelijk aan rustiger. De wind nam af en er viel nog maar een enkele (winterse) bui. Het werd wel lokaal glad door opvriezing en sneeuwresten. het kwik zakte tot dicht bij 0, maar uiteraard bleef het in het westen wat zachter.

Vandaag kunnen we ons opmaken voor een nieuwe buienstoring. De ochtend begint overwegend droog, op een laatste bui na. Dan volgt er even een droog intermezzo alvorens zich dus die nieuwe buienzone aandient. Kunnen fikse winterse buien zijn met alles erop en eraan. Onweer, hagel, sneeuw, regen, windstoten en uiteindelijk weer het zonnetje. Prachtig weer om foto's te maken.

Dan krijg je nu weer het feit dat er wel degelijk kans is dat mensen die nu nog niet zo goed bedeeld zijn, ook vandaag niet bedeeld zullen worden. Het zou kunnen dat de buien zich in straten gaan formeren of gaan clusteren. Toch ga ik eerder uit van het scenario dat het één grote zone gaat worden, zodat iedereen wel wat krijgt. In het binnenland is de kans op een wit tapijt nog het grootst, maar ik sluit het in het westen ook niet helemaal uit. Als de neerslag maar wat langer duurt en intensief genoeg is. Dat zijn kwesties die meespelen. Een korte bui heeft geen nut. In het binnenland is de kans dat de sneeuw even blijft liggen uiteraard groter. 

Over het algemeen ligt het kwik hierbij rond de 3 a 4 graden, maar in een intensieve bui rond het vriespunt. Ik ben benieuwd of jullie mooie foto's kunnen maken. . En ja, de wind die blijft er ook stevig instaan hoor. Kracht 5 tot 6 in het binnenland en misschien nog net even 8 aan de kust en komt uit een meest westelijke richting.

De laatste weerkaarten laten voor morgen ook nog winterse buien zien. Pas vanaf maandag wordt het droog, koud en zonnig. Hoe koud het wordt is nog even onzeker, maar het lijkt wel flink te gaan vriezen in de nachten. De laastste uitvoer wijst echter op tempering van de vorst...

Kom ik morgen op terug.

Fijne dag! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:48
Zon onder: 16:35
Zonkracht: 1 / 1
 Sneeuw in Twente (Foto: Dennistd)
Onze collega Dennistd laat vanuit het oosten van Twente zien hoe het dus wél kan en hoort in de winter. Schitterend!
Sneeuw in Twente2 (Foto: Dennistd)
Deze is ook van Dennis. Jaloersmakend! ( Foto's  Dennistd)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1814 Vrede van Kiel ondertekend.
1903 In Amsterdam breekt een spoorwegstaking uit.
1954 De Amerikaanse actrice Marilyn Monroe treedt in het huwelijk met de honkballer Joe Dimaggio
1992 De eerste ICSI-baby wordt geboren.
2011 Peter Post een Nederlands wielrenner en ploegleider overlijdt.