Masturberende jattende postbode op non-actief

PostNL is niet blij met Viktor Frölke. De 49-jarige Amsterdamse postbode heeft een dagboek gepubliceerd waarin hij schrijft dat hij de krant Le Monde voor het Franse Consulaat af en toe mee naar huis nam. Ook werden te grote pakjes verkreukeld door brievenbussen gepropt en als dat niet lukte, dan ging er wel eens post in de papierpak. Bovendien kon Frölke zich soms niet inhouden na het bezorgen van een pakje aan een 'sexetary' en sloeg dan in het depot de hand aan zichzelf.

"Viktor, we hebben je boek gelezen. Van pagina 1 tot pagina 350", zei de afdeling Human Resources vorige week. En daarin overtreed je onze businessprincipes, werd eraan toegevoegd. Frölke komt vooralsnog wel goed weg want terwijl het postbedrijf het waarheidsgehalte van zijn 'Dagboek van een Postbode' vast probeert te stellen, krijgt hij nog wel doorbetaald.

Maar die waarheidsvinding is volgend de brievenbezorger onzin. "Als rechtgeaard romancier en beroepsfantast kan ik uiteraard glashard volhouden dat ik alles uit mijn duim heb gezogen, maar dat is niet zo. Het zou ook een laffe verdediging zijn. Wie geen zin heeft in de waarheid, moet geen dagboek schrijven." Frölke stelt dat hij gewoon het echte leven van een postbode beschrijft, en suggereert dat hij niet de enige is. "Je ziet dingen die niet door de beugel kunnen", zegt de gleufgast tegen Het Parool.

Frölke beschrijft tegenover de krant een wereld van romantici, of zo u wilt wannabees, die zoals bijvoorbeeld hijzelf schrijven, of zoals collega's de dj uithangen, maar ondertussen voor het brood op de plank bij PostNL werken. Het is onduidelijk of enkel dit soort types er bij de post met de pet naar gooien.

Vroeger was Frölke journalist, maar de hoer uithangen om de lezer te plezieren is volgens hem slecht voor het schrijverschap. "Ik wilde iets doen waardoor mijn intellectuele vermogens zo weinig mogelijk worden belast. Dus kwam ik bij de simpele baantjes uit. En guess what? Die betalen geen drol."

Omdat er naast brood op de plank ook alimentatie in het laatje van een of andere ex moet, volstond geen drol helaas niet, en besloot Frölke zijn dagboek uit te geven. Dat zou geen vooropgezet plan zijn geweest, of wellicht stiekem toch wel, want dat gesprek met Human Resources zag de aanstormend auteur al een jaartje of twee aankomen.

Nu wil hij eigenlijk een andere pet op. Als PostNL hem ontslaat, wil Frölke politieagent worden. "Ik beloof alvast dat ik op het bureau niet zal masturberen", zegt de vermoedelijk spoedig voormalige postbezorger alvast toe.