FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 september 2016

Toeschouwer laat golfer McIlroy zien hoe het moet

De Ryder Cup begint vrijdag, maar op de Hazeltine National Golf Club in Minnesota wordt uiteraard al flink geoefend. Zo ook door het Europese team, met onder meer Rory McIlroy, Henrik Stenson en Justin Rose. 

Tijdens de training slaagde McIlroy er net als teamgenoot Andy Sullivan keer op keer niet in een bepaalde putt te maken. Dat leidde tot de nodige hilariteit onder de toeschouwers, die met name voormalig nummer één van de wereld McIlroy een beetje uit begonnen te lachen. 

Stenson's oog viel met name op één toeschouwer, ene David Johnson, waarna de Zweed naar hem toe liep en de man vertelde dat hij het dan maar eens moest proberen. "We zullen eens zien hoe makkelijker het nou echt is", zal Stenson wellicht gedacht hebben. 

Rose legde een briefje van honderd dollar neer als weddenschap en iedereen rondom Johnson werd stil. Hij mompelde nog even "ach, ik heb thuisvoordeel", haalde diep adem en sloeg de bal...in één keer in de hole. Luid gejuich viel hem ten deel, evenals een high-five van McIlroy zelf. 

Grote deal Arriva voor VDL

VDL Groep heeft een megaorder binnengesleept bij Arriva. Het Eindhovense industrieconcern gaat 228 nieuwe bussen leveren aan de vervoermaatschappij. Met de deal is een bedrag van 60 miljoen euro gemoeid. VDL gaat ook het onderhoud verzorgen van een deel van de voertuigen.

De bussen worden ingezet in Limburg, Zuidoost-Friesland en op de Waddeneilanden. Dertig voertuigen die gaan rijden in Maastricht, Venlo en op de Waddeneilanden worden elektrisch aangedreven, meldde de vervoermaatschappij donderdag. Arriva heeft met de provincie Limburg afgesproken dat alle voertuigen van het concern daar binnen tien jaar elektrisch moeten zijn.

Grote deal Arriva voor VDL
Grote deal Arriva voor VDL (Foto: ANP)

Jim Bakkum vond strippen in Las Vegas magisch

Jim Bakkum heeft met volle teugen genoten van zijn korte carrière als stripper. Voor de film Onze jongens trok hij meermaals de kleding van zijn lijf. Om daarmee ervaring op te doen ging Jim in Las Vegas aan de slag in een club.

"Wat ik hier in Vegas heb meegemaakt is echt priceless", zei Jim donderdag in RTL Boulevard. "Stond ik daar in zo'n klein stringetje met al die Amerikaanse figuranten die daar dollar bills in deden. Dat was echt magisch."

Jims echtgenote Bettina Holwerda heeft er volgens de acteur helemaal geen problemen mee dat haar man zijn kleren uittrekt op het witte doek. "Bettina is heel trots. Als ze mij dit ziet doen, denkt ze: wow, ben jij dat?"

Thuis kan Bettina waarschijnlijk niet lang genieten van het afgetrainde lijf van Jim. Zodra de laatste scènes voor Onze jongens geschoten zijn, zet Jim zijn tanden in een typisch Amerikaans gebakje met kaneel en room. "Ik voel me lekker door te trainen, maar ik ga straks wel even een lekkere cinnamon bun naar binnen schuiven."

Jim Bakkum vond strippen in Las Vegas magisch
Jim Bakkum vond strippen in Las Vegas magisch (Foto: BuzzE)

Kate Bush zet concert ongefilterd op de plaat

Het concert dat Kate Bush in 2014 in Londen gaf is binnenkort te koop. Een een-op-een registratie van het optreden, met onder andere bekende hits als Running Up That Hill en nummers van het album Hounds Of Love uit 1985 en Aerial uit 2005, komt op 3 cd's en 4 vinyl platen in de winkel, meldt de BBC.

Bush stond van 26 augustus tot 1 oktober 22 keer in een uitverkochte Hammersmith Apollo met haar Before the Dawn concert. Het waren haar eerste liveoptredens in 35 jaar. Voor fans die één van de concerten bijwoonden bevat de registratie nog een verrassing. Het nummer Never Be Mine was niet in Hammersmith te horen, maar de 58-jarige Kate zong het wel tijdens de repetities en een opname hiervan staat ook op de plaat.

Kate Bush zet concert ongefilterd op de plaat
Kate Bush zet concert ongefilterd op de plaat (Foto: BuzzE)

'Justin Bieber moet tour onderbreken voor verhoor'

Justin Bieber moet op last van de rechter het Europese deel van zijn wereldtournee onderbreken. De zanger heeft woensdag dertig dagen gekregen om een getuigenverklaring af te komen leggen in Miami, meldt TMZ.

Een paparazzo beweert dat hij in 2014 is aangevallen door Justins bodyguards. Advocaten vragen al langer naar Justins kant van het verhaal, maar hebben dat vooralsnog niet gekregen. Daarom besloot een rechter dat de zanger nog maximaal dertig dagen heeft om een verklaring af te leggen. Doet Justin dat niet op tijd, dan volgt een arrestatiebevel.

Probleem is dat Justin momenteel niet in de Verenigde Staten is. Hij is tot eind november in Europa in het kader van zijn Purpose World Tour, op zaterdag 8 en zondag 9 oktober treedt hij op in Arnhem.

'Justin moet tour onderbreken voor verhoor'
'Justin moet tour onderbreken voor verhoor' (Foto: BuzzE)

'Qualcomm wil NXP kopen voor 30 miljard'

Chipmaker Qualcomm is in gesprek met de Eindhovense branchegenoot NXP Semiconductors over een overname. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden. Met de deal zou een bedrag van rond de 30 miljard dollar gemoeid zijn. NXP liet via een woordvoerder weten "niet te willen ingaan op geruchten en speculaties".

De overname van NXP zou binnen twee of drie maanden rond kunnen zijn. De bronnen houden een slag om de arm en sluiten niet uit dat de onderhandelingen spaak lopen. Het aandeel van NXP steeg in New York door de overnamegeruchten met ruim 16 procent tot 95,50 dollar.

In de chipsector vindt al twee jaar een consolidatieslag plaats. Producenten proberen daardoor sterker te staan in een markt waar de bomen voordien tot in de hemel leken te groeien.

De voormalige Philips-tak NXP is uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. De chips worden onder meer gebruikt voor hulpsystemen voor de bestuurder, entertainmentsystemen en netwerken tussen verschillende auto-onderdelen.

Naast de autodivisie, die goed is voor ongeveer 40 procent van de omzet, is NXP ook een grote speler in de markt voor chips voor contactloos betalen. De chips worden ook gebruikt in het openbaar vervoer, zoals in de ov-chipkaart.

'Qualcomm wil NXP kopen voor 30 miljard'
'Qualcomm wil NXP kopen voor 30 miljard' (Foto: BuzzT)

EL: Uitslag Ajax - Standard Luik

Ajax is erin geslaagd ook de tweede groepswedstrijd in de Europa League te winnen. Door de 1-0 zege op Standard Luik verstevigden de Amsterdammers de koppositie in groep G.

Ajax kwam in de eerste helft nauwelijks in de problemen tegen Standard Luik, al oogde Daley Sinkgraven, sinds kort gekunsteld linksback, wat onwennig als verdediger. Ajax werd echter gevaarlijker dan Standard en dat uitte zich aanvankelijk in kleine kansjes voor de in de basis teruggekeerde Nemanja Gudelj (snel geschoten) en Bertrand Traoré, die op keeper Jean-François Gillet stuitte.

Na ruim een kwartier rook Ajax een paar keer aan een treffer Eerst zag Klaassen na een aanval met Amin Younes en Traoré Gillet vliegensvlug op zich afkomen en even later kopte Kasper Dolberg op de vuisten van de doelman uit een hoekschop van Schöne. Weer een minuutje daarna kreeg Davinson Sánchez (tegen PEC Zwolle tweemaal trefzeker) de bal plotseling in de voeten en schoot hij wild naast.

Vlak voor het verstrijken van het eerste halfuur nam Ajax de leiding. Gudelj onderschepte ter hoogte van de middenlijn een passje van Adrien Trebel, vond Traoré en die gaf de bal op tijd mee aan Dolberg, die na een prima loopactie beheerst zijn zesde goal in Amsterdamse dienst langs Gillet schoot. Na de openingstreffer leek Ajax wat gas terug te nemen en kroop Standard uit z'n schulp. Sinkgraven zat er goed tussen bij een potentieel-gevaarlijke voorzet van rechtsback Collins Fai. Tot meer kansen kwam Standard niet, dat vlak voor rust de thuisploeg nog een keer ten aanval zag trekken: Traoré zag Klaassen, die vond Dolberg, maar in plaats van dat de jongeling uithaalde wilde hij nog één keer terugleggen op zijn captain: onderschept.

Ajax moest na rust de wedstrijd tegen Standard, dat tegenvallend voor de dag kwam, snel in het slot gooien, maar liet dat lange tijd na. Daardoor bleef er hoop voor de Belgen die via aanvoerder Trebel wat gevaar stichtten: in de handen van Onana. Gudelj schoot ruim naast na terugleggen van Dolberg en even later verzuimde Standard een communicatiemisverstand tussen Viergever en Onana af te straffen, na een link terugspeelballetje van de verdediger. Na een uur bracht Peter Bosz voor wat meer controle op het middenveld Jaïro Riedewald voor Lasse Schöne. Even daarna miste linksachter Andrade een enorme kans in de zestien na een goede voorzet van Dossevi.

Ajax zocht nadat Dolberg was gewisseld voor Mateo Cassierra naar de bevrijdende goal, al waakte het ervoor in het mes te lopen van Standard, dat per slot van rekening niets meer te verliezen had. Tien minuten voor het einde wankelden de Amsterdammers toen invaller Dompé de bal snoeihard op de paal krulde. Ajax had in de periode daarvoor ook aan de 2-0 geroken, met een vrije trap van Gudelj net naast en Younes die verzuimde een mooie aanval, na een combinatie van Klaassen en Cassierra, binnen te prikken. Cassierra zelf miste in de extra tijd nog een open kans en de ArenA haalde daarna opgelucht adem toen Onana aan de overkant een hard schot van Dompé over zijn goal tikte.

Ajax staat na twee wedstrijden in Groep G bovenaan met zes punten. De andere wedstrijd, Celta de Vigo - Panathinaikos, eindigde in 2-0 onder meer door een doelpunt van oud-Feyenoorder John Guidetti. Daardoor staat Ajax vijf punten voor op Standard, zes op Panathinaikos en twee op achtervolger Celta.

Dolberg viert de 1-0. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Dolberg viert de 1-0. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

AFC Ajax

1 - 0

Standard Luik

 28' Dolberg    
 
 Gele kaart: Sinkgraven, (AFC Ajax), Belfodil, Fai, Dompé, (Standard Luik)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 31.352
Arbiter: Mazzoleni (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven
Schöne (Riedewald/62)
Klaassen
Gudelj
Traoré
Dolberg (Cassierra/69)
Younes (El Ghazi/86)
  Gillet
Fai
Scholz
Laifis
Andrade
Dossevi (Legear/80)
Enoh
Trebel
Edmilson Junior (Mbenza/ 69)
Belfodil
Raman (Dompé/69)

F1-coureur Ericsson geveld door kip

Het leven van een Formule 1-coureur gaat niet altijd over rozen. De rijders moeten hard trainen om fit aan de start te staan en soms gaat dat niet helemaal zoals gepland. Dit heeft Sauber-coureur Marcus Ericsson in Thailand ondervonden toen hij dankzij een kip onderuit stuiterde.

In de aanloop naar de Grand Prix van Maleisië was Ericsson voor een fietstraining neergestreken in de Thaise bergen. De Zweed maakte een trainingsrondje en in een afdaling stak er plotseling een kip de weg over. De coureur viel over het dier en getuige de plaatjes op Twitter maakte hij een harde smak. Ericsson liep veel schaafwonden op en zijn fiets kan bij het grofvuil gezet worden. De Zweed hoopt zondag in Sepang pijnvrij aan de start te staan.

En de kip? Die liep na de botsing gewoon verder alsof er niets gebeurd was.

Eindelijk meer info over Bulletstorm-remaster

Er is eindelijk meer informatie opgedoken over de remaster van de epische shooter Bulletstorm. Tijdens de E3 van dit jaar werd er beeldmateriaal van de game aangetroffen op gratis USB-stickjes die Microsoft op de beursvloer uitdeelde. De remaster moet volgend jaar uitkomen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Dat blijkt uit een (betrouwbare) Braziliaanse rating board, die de titel voor het eerst openbaarde. Wat minder in de lijn der verwachting lag, is het feit dat de remaster wordt uitgegeven door Borderlands-publisher Gearbox Studios. Microsoft weigerde ten tijde van E3 commentaar te geven op de screenshots die werden gevonden op de USB-stickjes. Uit die screenshots bleek wel dat Bulletstorm er grafisch behoorlijk op vooruit was gegaan.

Bulletstorm kwam in 2011 uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc en werd ontwikkeld door Gears of War: Judgment-studio People Can Fly. Bulletstorm heeft een flinterdun verhaal maar is op alle andere vlakken een behoorlijk briljante shooter met een flinke dosis humor. De game draait vooral om het zo creatief mogelijk om zeep helpen van je vijanden. Denk aan het lassoën van een vijand, hem in z'n reet schieten met een shotgun en dan een vleesetende plant in trappen.

Ilse DeLange in actie voor muziekonderwijs

Ilse DeLange maakt zich hard voor meer muziekonderwijs op de basisschool. De zangeres heeft zich aangesloten bij de stichting Méér muziek in de klas, waarvoor ze als ambassadeur aan de slag gaat.

"Ik heb het geluk gehad dat ik op de basisschool heel veel met muziek in aanraking ben gekomen", reageert Ilse. "Kinderen spelenderwijs, dus ook via muziek, laten leren en verbinden is niet op alle scholen vanzelfsprekend. Ik ben blij, al die jaren later, dat ik een bijdrage mag leveren aan hopelijk structureel veel meer muziek in de klas op basisscholen."

Ilse ging donderdag meteen aan de slag als ambassadeur van Méér muziek in de klas. Ze ging langs op haar oude basisschool in Almelo, waar ze groep 8 muziekles gaf. De komende tijd gaat de zangeres met verschillende betrokken partijen om tafel om te praten over muziekeducatie. Ilse is ook van de partij op het grote kerstgala dat Méér muziek in de klas mede organiseert.

Méér muziek in de klas is een initiatief van onderwijsminister Jet Bussemaker. De stichting wordt gesteund door een groot aantal ambassadeurs, onder wie Joop van den Ende, Wouter Hamel en Henny Vrienten. Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform ambassadeurs.

Ilse DeLange in actie voor muziekonderwijs
Ilse DeLange in actie voor muziekonderwijs (Foto: BuzzE)

Het verhaal van Titanfall 2

Electronic Arts en Respawn Entertainment hebben een trailer voor Titanfall 2 uitgebracht dat over de single-player campaigne gaat.

In singleplayer zul je het verhaal en de relatie tussen Titan BT-7274 en Jack Cooper volgen. Ze verkennen de mysterieuze planeet Typhon en ontdekken dat het Interstellar Manufacturing Corporation’s er plannen mee heeft. BT is de eerste Titan die gebouwd is door de Militia om tegen het IMC te vechten. De robot kan alle wapens gebruiken van elke Titan. Jack Cooper is een n00b die graag piloot wil worden. Hij wordt door kapitein Tai Lastimosa in het geheim opgeleid. Wanneer een onderzoek van een IMC-faciliteit mis gaat, wordt Lastimosa gedood en hebben Titan BT en Jack geen andere keus meer om samen te werken om de missie af te ronden.

Titanfall 2 komt 28 oktober uit op PlayStation 4, Xbox Oneen pc.

Milf stuurt ex' zoon expliciete naaktselfies

De politie van Des Moines, in de Amerikaanse staat Iowa, heeft ene Charlotte Elaine Klisares in de kraag gevat. De niet-onknappe 46-jarige makelaarster heeft de zeventienjarige zoon van haar ex bestookt met expliciete naaktfoto's. Ze heeft op deze manier wraak willen nemen op haar ex-vriend.

De blonde milf heeft bekend schuldig te zijn aan het vergrijp. Haar ex-vriend dreigde namelijk een huisgemaakte sekstape onder haar familie en vrienden te verspreiden.

Om haar kersverse ex een slag voor te zijn, besloot ze in juni de puberzoon geile naaktpics te sturen. Ook andere familieleden van haar ex kregen een paar geile kiekjes te zien.

"Alles is begonnen met een flinke ruzie tussen Klisares en haar nu ex-vriend", zo laat de politie weten. "We zijn erg begaan met het lot van de minderjarige jongen. Hij zit er ernstig mee in zijn maag."

Hieronder een kiekje van de milf in kwestie. Uw verslaggever heeft zijn uiterste best gedaan de expliciete naaktfoto's te vinden. Helaas blijken deze van internet te zijn gewist...

Mafia 3 doet ook aan combat

2K en Hangar 13 onthullen vandaag de trailer genaamd 'Mafia III – The World of New Bordeaux – Combat', de laatste video in de serie die meer laat zien over de verschillende mogelijkheden in Mafia 3.

In de video zie je hoe Lincoln Clay zijn combat-ervaring gebruikt tegen Sal Marcano en de Italiaanse Maffia in New Bordeaux. Van het besluipen van je vijanden, wrede takedowns en brute all-out guns blazing knalpartijen. Lincoln doet er alles aan om de Marcano family aan te pakken.

Mafia 3 is verkrijgbaar vanaf 7 oktober, voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Call of Duty: Modern Warfare gaat weer los

Vandaag heeft Activision een gloednieuwe trailer uitgebracht voor Call of Duty: Modern Warfare Remastered.

Wederom kruip je in de rol van Sergeant John "Soap" MacTavish in de campagne van Call of Duty: Modern Warfare Remastered, exclusief te krijgen als je een speciale edities van Call of Duty: Infinite Warfare koopt. Alle missies zijn er weer, zoals Crew Expandable, Stock en Awe, All Ghillied Up en Mile High Club - geheel remastered in high definition.

Iedereen die de Legacy of Digital Deluxe Edition van Call of Duty: Infinite Warfare op PlayStation 4 bestelt of heeft besteld kan de Modern Warfare Remastered campaign 30 dagen eerder spelen, te beginnen op 5 oktober.

Call of Duty: Infinite Warfare en Call of Duty: Modern Warfare Remastered vormen samen één pakket dat op 4 november wereldwijd wordt gelanceerd voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Speel Dishonored 2 een dag eerder

Bethesda kondigt aan dat iedereen die Dishonored 2 pre-ordert de game een dag voor release al te spelen. Daarnaast werd er ook een nieuwe gameplay video vrijgegeven, genaamd ’Kill the Grand Inventor’.

Kijk mee hoe Emily Kaldwin zich door het Clockwork Mansion begeeft, gebruikmakend van haar bovennatuurlijke krachten, wapens en gadgets – iedereen eliminerend die in haar weg staat.

Delilah, een geschifte heks uitgerust met krachtige zwarte magie, heeft de troon van Empress Emily Kaldwin ingenomen en voor een onzekere toekomst gezorgd. Treed in de voetsporen van Emily Kaldwin of Corvo Attano en reis verder dan de legendarische straten van Dunwall tot Karnaca; een eens florerende kuststad die de sleutel bevat om Emily terug op de troon te krijgen. Gewapend met het teken van de Outsider en nieuwe bovennatuurlijke krachten is het aan jou om je vijanden achterna te jagen en de toekomst van het koninkrijk veilig te stellen.

Dishonored 2 komt 11 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Gülen slaat terug: Erdogan achter couppoging

De geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Turkije achter de couppoging in juli zat, slaat terug. In het Duitse blad Die Zeit beschuldigt hij juist president Erdogan ervan de mislukte staatsgreep te hebben georkestreerd om vervolgens allerlei zuiveringen te kunnen uitvoeren.

In het gesprek met het Duitse blad wijst Gülen op Erdogans commentaar na de couppoging. Hij zou die een "cadeau van God" hebben genoemd omdat hij daarna kon beginnen met de zuiveringen. Gevraagd of hij denkt dat Erdogan achter de staatsgreep zat, zegt Gülen: "Tot nu toe heb ik rekening gehouden met de mogelijkheid. Nu denk ik dat het zeker is."

Na de couppoging is een grote zuiveringsoperatie op gang gekomen in het leger en de ambtenarij. Tienduizenden mensen van wie werd vermoed dat ze aanhanger zijn van de beweging van Gülen zijn inmiddels ontslagen of gearresteerd.

Gülen was vroeger een bondgenoot van Erdogan, maar leeft al jaren in onmin met de president. Hij verblijft in de VS. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Gülen slaat terug: Erdogan achter couppoging
Gülen slaat terug: Erdogan achter couppoging (Foto: ANP)

Oud-topworstelaar als IS-strijder doodgeschoten in Irak

De voormalig topworstelaar Chamsulvara Chamsulvarayev is niet meer. Met de uit Dagestan afkomstige Azeri hoeven we echter niet bijster veel medelijden te hebben: hij besloot om voor terreurgroep Islamitische Staat te gaan vechten, maar dat bleek zoals te verwachten viel geen slimme zet. Volgens Azerbeidzjaanse media is hij deze week in het Iraakse Mosul doodgeschoten.

Chamsulvarayaev was vooral tussen 2007 en 2010 een echte topper. In 2007 pakte hij brons op het WK, een jaar later werd hij in de achtste finales van de Olympische Spelen uitgeschakeld, weer een jaar later gevolgd door WK-zilver. Op EK's pakte hij in 2007, 2008 en 2010 brons, terwijl hij in 2009 de Europese titel won, allemaal in de klasse tot 74 kilogram. Chamsulvarayev is 32 jaar oud geworden.

Chamsulvarayev (blauw) vecht tegen de Wit-Rus Murat Gaidarov op de Spelen van 2008, een gevecht dat hij ook zou verliezen (Foto: Getty)

Van Emden ook in WK-selectie Lotto-Jumbo voor ploegentijdrit

Jos van Emden zal bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Qatar drie keer in actie komen. Hij was al geselecteerd door bondscoach Johan Lammerts voor de individuele tijdrit en de wegwedstrijd en ook is hij door zijn ploeg Lotto-Jumbo geselecteerd voor de ploegentijdrit.

Van Emden is een van de dragende krachten in de ploeg, die verder bestaat uit Wilco Kelderman, Tom Leezer, Timo Roosen, de Belg Victor Campenaerts en de Sloveen Primoz Roglic. De ploegentijdrit voor merkenteams staat gepland voor de openingsdag van het WK, op zondag 9 oktober.

De tijdrit voor landen, waaraan naast Van Emden ook Tom Dumoulin deelneemt, is drie dagen later. Op zondag 16 oktober is in Doha de wegwedstrijd. Het Nederlandse team voor de wegwedstrijd bestaat naast Van Emden en Dumoulin uit Niki Terpstra, Dylan Groenewegen, Danny van Poppel, Dylan van Baarle, Koen de Kort, Sebastian Langeveld en Tom Leezer.

Eisen tot 17 jaar voor 'liquidatiebende'

Tegen tien mannen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) deel uitmaken van de 'liquidatiebende' die vorig jaar in Utrecht werd opgerold, hebben officieren van justitie Henk Mous en Koos Plooij donderdag straffen geëist uiteenlopend van één tot zeventien jaar. Dat gebeurde voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens de aanklagers hebben "deze uitvoerders van moord op bestelling, klaar om uit te rukken, met als missie mensen definitief uit te schakelen" zich schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit, het voorbereiden van moord, voorbereiding van diefstal met geweld, deelname aan een criminele organisatie, witwassen en heling.

De verdachten werden opgepakt nadat zomer vorig jaar in Nieuwegein een zeer grote wapenvondst was gedaan. Daarachter ging volgens het OM naast wapentuig "een wereld van spotters, filmapparatuur, peilbakens, beveiligde telefoons en miljoenenboekhoudingen" schuil.

De vondst van onder meer kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers, circa 4700 patronen en bijna driehonderd pantserdoorborende, brandstichtende kogels, onderstreept volgens het OM dat de groep een wapenarsenaal aanlegde om moorden mee te plegen. In opslagboxen lagen "kant en klare uitruksets" met vuurwapens klaar, waarmee de bende in de ogen van de aanklagers "op ieder gewenst moment over de gewenste middelen kon beschikken". In gehuurde garageboxen stonden twee gestolen Audi's gereed als vluchtauto.

De groep opereerde zeer professioneel, geraffineerd en berekenend, aldus het OM. Potentiële doelwitten werden met behulp van peilbakens gevolgd en gefilmd.

Eisen tot 17 jaar voor 'liquidatiebende'
Eisen tot 17 jaar voor 'liquidatiebende' (Foto: ANP)

Dode en gewonden door treinongeval Hoboken

Een passagierstrein is donderdag tijdens de ochtendspits op een station in de Amerikaanse stad Hoboken tegen het perron gereden. Volgens Amerikaanse media is zeker een persoon om het leven gekomen. Hulpdiensten spraken van meer dan honderd gewonden onder wie enkele in kritieke toestand.

De toedracht van de treincrash is nog onduidelijk. Volgens passagiers remde de trein niet af bij het naderen van het station zoals gebruikelijk. Bij het station Hoboken eindigt het traject. De trein knalde aan het einde van de rails op de muur van het perron.

In de trein zaten bij elkaar meer dan 250 passagiers. De meeste gewonden vielen in het voorste treinstel. Een aantal mensen kwam vast te zitten in het wrak van de trein. Het is onduidelijk waardoor de trein tegen het perron van het historische station botste. Hoboken ligt vlakbij New York.

Door de botsing stortte een deel van het dak van het station in en ontstond er een grote ravage.

Dode en gewonden door treinongeval Hoboken
Dode en gewonden door treinongeval Hoboken (Foto: ANP)

Judoka Polling kiest voor de liefde en gaat trainen in Italië

Judoka Kim Polling gaat in Italië trainen. De nummer één van de wereld in de klasse tot 70 kilogram. sluit aan bij de trainingsgroep van haar vriend, de Italiaanse topjudoka Andrea Regis. Volgens Polling is de beslissing om te verkassen naar Italië in goed overleg genomen met Maarten Arens, de bondscoach van de Nederlandse judoploeg. 

Door dit besluit zal Polling niet samen met alle andere topjudoka's gaan trainen op Papendal. Per 1 september is de bedoeling dat de beste Nederlandse judoka's met elkaar op één trainingslocatie gaan trainen. De zogenaamde centralisatie zorgt binnen de judowereld al jaren voor veel onrust.

Volgens Polling is de centralisatie niet de hoofdreden om naar Zuid-Europa te vertrekken: "Vergelijk het met wat Femke Heemskerk en Sharon van Rouwendaal gedaan hebben bij het zwemmen. Zij vertrokken naar Frankrijk voor hun trainer. Ik vertrek niet naar Italië voor de trainer maar om bij mijn vriend te kunnen zijn."

Of Polling behouden blijft voor de Nederlandse ploeg is nog een vraagteken. De judobond wil haar graag behouden voor Nederland, maar zelf heeft ze twijfels. Italiaanse topjudoka's krijgen betaald, sparen voor een pensioen en zijn zeker van een baan na de judocarrière. De Italiaanse judobond staat klaar om Polling met open armen te ontvangen. Eind oktober gaan Polling en Henry Bonnes, directeur topsport van JBN, met elkaar praten. De Haarlemse is positief om voor Nederland te mogen blijven uitkomen. "Ik acht de kans 70% dat ik voor Nederland blijf uitkomen. De bond helpt me tot nu toe goed."

Polling is al jaren de nummer één op de wereldranglijst in de categorie tot 70 kilogram. Alleen tijdens de wereldkampioenschappen en op de Spelen gaat het steeds mis. In Rio verloor ze in de eerste ronde van de latere winnares van goud, de Japanse Haruka Tachimoto.

De afgelopen weken bleek ook dat ze al tijden judode met een slepende elleboogblessure. Volgens Polling is het geen ernstige blessure maar had ze er bij bepaalde judotechnieken last van. Volgende week gaat ze van start met de revalidatie. 

Polling is niet de enige met verhuisplannen. Ook judoka Noël van 't End overweegt Nederland te verlaten. Hij heeft een Franse vriendin, Clarisse Agbegnenou, en denkt erover om zich in dat land te vestigen om daar te gaan trainen. Agbegnenou won zilver won tijdens de laatste Olympische Spelen.

Kim Polling hier met haar derde gewonnen Europese titel op een rij. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Kim Polling hier met haar derde gewonnen Europese titel op een rij. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Amsterdam wil leegstand beboeten

Het is in Amsterdam binnenkort niet meer toegestaan om een huis langer dan zes maanden leeg te laten staan. Dat heeft SP-wethouder Laurens Ivens donderdag bekend gemaakt. Zijn streven is "dat de Amsterdamse woningvoorraad optimaal wordt gebruikt".

Staat een huis zonder geldige reden langer dan zes maanden leeg, dan moet de eigenaar een boete van 2500 euro betalen. Voor professionele verhuurders is de boete het dubbele. Het is nog niet duidelijk welke geldige redenen de gemeente ziet, maar een sterfgeval of erfenis zou eronder kunnen vallen.

Eigenaren van leegstaande kantoren kunnen al een boete krijgen in Amsterdam. De wethouder wil daar woningen aan toevoegen, want "Amsterdam handhaaft streng op allerlei vormen van woonfraude". Kennelijk ziet de SP'er het als fraude als een Amsterdammer zijn eigendom langer dan een half jaar niet gebruikt.

De maatregel zou gericht zijn tegen speculanten en buitenlandse investeerders. Met boeteplichtige huiseigenaren zou eerst een gesprek worden aangegaan en pas daarna een boete worden opgelegd, maar in het uiterste geval kan er ook door de gemeente een huurder voor de woning worden aangewezen. Of andere gemeentes het voorbeeld van Amsterdam volgen, is nog niet bekend.

Amsterdam wil leegstand beboeten
Amsterdam wil leegstand beboeten (Foto: ANP)

Pasgeboren baby lijkt wel bejaarde kerel

In Bangladesh is dit weekend een bijzonder jongetje geboren. Een kindje waarvan Herman Finkers zou zeggen: "Het is een ontzettend lief kind." Het ventje lijkt namelijk wel een opaatje van 80.

Het arme kereltje lijdt namelijk aan Progeria. Deze bizarre aandoening komt slechts een op de vier miljoen geboorten voor. Patiëntjes die aan deze ziekte lijden, worden in zeer rap tempo oud en sterven snel.

Zo ook dit Bengaalse jochie. Hij heeft holle ogen, rimpels, haar op zijn rug en een verschrompeld lichaam. Desondanks is papa Biswajit Patro in de wolken met zijn nieuwe spruit.

"We danken God", laat papa weten. "Er is geen enkele reden om ontevreden te zijn om hoe mijn zoon eruitziet en accepteren zijn uiterlijk. Naast een dochter hebben we nu eindelijk ook een zoon gekregen."


Een filmpje met deze echte 'Benjamin Button'

Veel meer vliegtuigen van AF-KLM krijgen wifi

KLM en zusterbedrijf Air France gaan het overgrote deel van hun vloot waarmee op verre bestemmingen wordt gevlogen, voorzien van wifi aan boord. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern heeft daarover een contract gesloten met technologieleverancier Gogo, maakte het donderdag bekend.

Tot nu toe zijn alleen de acht Boeings 787 van KLM uitgerust met wifi-apparatuur, die geleverd is door Panasonic Avionics. Ook de 787's die Air France vanaf volgend jaar in gebruik neemt, zullen die technologie aan boord hebben. De deal met Gogo betreft alle vliegtuigen van KLM en Air France van de types Boeing 777 en Airbus A330, in totaal 124 toestellen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

De Boeings 747 en Airbussen A340 die Air France-KLM nog in gebruik heeft, krijgen geen wifi meer aan boord, omdat ze op termijn uit de vloot worden genomen. Over wifi aan boord van de Airbussen A380 van Air France wordt nog gesproken, zei een woordvoerster.

Veel meer vliegtuigen van AF-KLM krijgen wifi
Veel meer vliegtuigen van AF-KLM krijgen wifi (Foto: BuzzT)

TomTom breidt parkeerhulp uit naar de straat

TomTom gaat automobilisten in onder meer Amsterdam en Rotterdam helpen met het zoeken van een parkeerplek. De navigatiespecialist maakte donderdag een nieuwe dienst bekend waarmee het gebruikers informatie geeft over de kans een parkeerplek te vinden en de gemiddelde zoektijd.

Het bedrijf gaf al langer parkeeradvies in parkeergarages en rolt zijn parkeerhulp nu dus uit naar de straat. Naast Amsterdam en Rotterdam worden nog 23 andere Europese steden voorzien van parkeerinfo. Daarna wordt de dekking verder uitgebreid.

Het bedrijf maakte verder bekend de dekking van zijn HD-kaartendienst voor snelwegen naar 200.000 kilometer te hebben uitgebreid.

TomTom breidt parkeerhulp uit naar de straat
TomTom breidt parkeerhulp uit naar de straat (Foto: BuzzT)

Vier Nederlanders verdacht van matchfixing in Finland

Derwin Martina, Ayoub Ait Afkir, Irvingly van Eijma en Salah Hamza Aharar zijn de vier Nederlanders die verdacht worden van matchfixing in Finland. Deze heren hebben een contract bij Atlantis FC, een club die uitkomt in de derde divisie (Kakkonen). De spelers ontkennen de beschuldigingen en hebben hulp gevraagd aan de spelersvakbond, de JPY. 

In het verleden heeft Martina bij RKC Waalwijk gespeeld. Ait Afkir kennen we van NEC en Almere City en Van Eijma heeft bij FC Oss gespeeld. Hamza Aharar heeft onder andere gespeeld bij Almere City. 

De noteringen van hun tegenstanders werden hoger wanneer de Nederlanders op het wedstrijdformulier stonden. Volgens het onderzoeksbureau dat de zaak onderzoekt zijn de vier spelers te goed voor het niveau in de derde divisie. 

Een enkele keer moesten de Nederlanders op het laatste moment verstek laten gaan. "We ontbraken op het allerlaatste moment bij een wedstrijd en werden beschuldigd van matchfixing", aldus Derwin Martina. "Maar dat kwam door voedselvergiftiging. De kip was bedorven en we werden allemaal ziek."

Atlantis heeft nog één wedstrijd te gaan, maar degradatie kunnen ze niet meer ontlopen. 

Koenders sluit onderzoek Indië niet uit

Het kabinet sluit een breed, nieuw onderzoek naar de oorlog die Nederland voerde in voormalig Nederlands-Indië niet meer uit. "Ik sluit geen enkele optie uit", zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag. Hij sprak van een "zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis".

De Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach presenteert donderdag een boek over die periode 1945-1949. Daarin staat dat de Nederlandse krijgsmacht tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd structureel extreem geweld gebruikte. Tot dusver wordt steeds gesproken over 'excessen'.

Binnen twee maanden komt het kabinet met een reactie op het boek De brandende kampongs van Generaal Spoor van Limpach. "Nederland heeft verantwoordelijkheid om in de geschiedenis te kijken, die zwarte bladzijde kan niet zomaar omgedraaid worden", aldus Koenders. "Ook wij moeten in het reine komen met onze geschiedenis."

Draagvlak

Het ministerie van Defensie heeft naar aanleiding van de publicatie van Limpach al met vertegenwoordigers van de veteranen gesproken. "En dat zullen we ook blijven doen zijn", zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. "We sluiten helemaal niets uit. Dat geldt ook voor een eventueel vervolgonderzoek."

D66 en SP hebben al enkele malen om zo'n breed onderzoek gevraagd. Dat zou gefinancierd moeten worden door het kabinet. Het kabinet stelde eerder dat er voldoende onderzoeksmateriaal beschikbaar is en dat er in Indonesië 'onvoldoende draagvlak' is voor een dergelijk onderzoek. Eind 2012 vroegen drie Nederlandse wetenschappelijke instituten ook al tevergeefs om geld vrij te maken voor zo'n onderzoek.

Na de reactie van het kabinet op het boek komt er een hoorzitting in de Tweede Kamer waar deskundigen op de kwestie zullen ingaan.

Koenders sluit onderzoek Indië niet uit
Koenders sluit onderzoek Indië niet uit (Foto: ANP)

Van Rijn alert op nieuwe pgb-problemen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) houdt de komende tijd scherp in de gaten of er problemen ontstaan met declaraties van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Vanaf 1 november worden onjuist ingevulde declaraties niet meer uitbetaald.

De Tweede Kamer voorziet problemen en vreest een herhaling van de situatie begin 2015, toen veel mensen niet of te laat hun geld kregen. Ook Van Rijn wil geen herhaling, zei hij donderdag. "In het pgb-dossier gebeuren altijd dingen die je vooraf niet had kunnen bedenken, dus we zullen erbovenop zitten", aldus Van Rijn.

In 2015 veranderde het systeem voor het pgb waarmee mensen met een beperking zelf hun zorg op maat kunnen regelen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) werd verantwoordelijk voor de uitbetaling van pgb's. De eerste maanden regende het klachten van mensen die hun geld niet of te laat kregen. Om de betaling vlot te trekken werden declaraties minder strikt gecontroleerd. De controles worden nu hervat.

Van Rijn alert op nieuwe pgb-problemen
Van Rijn alert op nieuwe pgb-problemen (Foto: ANP)

Zelfrijdende Tesla botst op bus

Een Tesla die op de automatische piloot over de Duitse snelweg reed, is tegen een bus gebotst. Dat gebeurde woensdag ten oosten van Hamburg. Onderzoek moet uitwijzen waarom de auto-pilot niet ingreep, meldde de Duitse politie donderdag.

Het ongeluk gebeurde nadat een toerbus een vrachtwagen had ingehaald. De bus wilde terug naar de rechter rijstrook, maar de Tesla raakte de bus zonder te remmen van achteren.

De bestuurder van de Tesla raakte lichtgewond. Alle 29 inzittenden van de bus bleven ongedeerd.

Zelfrijdende Tesla botst op bus
Zelfrijdende Tesla botst op bus (Foto: BuzzT)

Medisch Specialisten Centrum op vingers getikt

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Medisch Specialisten Centrum in Vaals op de vingers getikt. Volgens de inspectie zijn er tekortkomingen vastgesteld bij de kliniek. Daardoor was de veiligheid van patiënten in gevaar, aldus de IGZ donderdag.

De particuliere kliniek voert, met behulp van nucleaire geneeskunde, onderzoeken uit aan het hart, de schildklier of het skelet. Daarbij wordt een radioactieve stof in het lichaam gebracht en wordt de straling gemeten die vrijkomt.

Volgens de inspectie zijn er onder meer tekortkomingen op het gebied van patiëntendossiers, infectiepreventie en het veilige gebruik van radioactief materiaal. De nucleair geneeskundige onderzoeken mogen niet meer worden uitgevoerd totdat een aantal problemen zijn opgelost. De IGZ verwacht dat het Medisch Specialisten Centrum zich inspant om alle tekortkomingen te herstellen. Dit moet binnen zes maanden gebeurd zijn. Met aangekondigde en onverwachte bezoeken houdt de inspectie dit in de gaten.

Medisch Specialistencentrum op vingers getikt
Medisch Specialistencentrum op vingers getikt (Foto: ANP)

Stevige kritiek gemeente Dordrecht op Dupont

De gemeente Dordrecht is zeer verontwaardigd over de manier waarop chemisch bedrijf Dupont heeft gehandeld rond de lekkage van formaldehyde op 12 augustus. Volgens Dupont ging het om een klein incident, maar vorige week gaf het bedrijf cijfers waaruit bleek dat 2730 kilo was gelekt.

Donderdag hadden burgemeester Arno Brok en wethouder Rik van der Linden een gesprek met de directie Dupont en moederbedrijf Chemours.

De gemeente valt vooral over de manier van communiceren van het chemieconcern. ,,Dit is niet zomaar een kleinschalig incident zoals dat in elk bedrijf wel eens voorkomt. Het gaat om grote hoeveelheden kankerverwekkende stof. De stad, dus zowel gemeente als inwoners, móét daarover geïnformeerd worden", aldus wethouder Van der Linden.

Dupont is al sinds de jaren 60 in Dordrecht gevestigd. Het is een van de grootste werkgevers van de stad.

Stevige kritiek gemeente Dordrecht op Dupont
Stevige kritiek gemeente Dordrecht op Dupont (Foto: ANP)

Internationale bende btw-ontduikers opgerold

De Belgische politie en douane hebben woensdag een criminele organisatie met vertakkingen naar Nederland opgerold. De bende zou jaarlijks voor tientallen miljoenen euro hebben gefraudeerd door geen btw en accijns te betalen over tabak en alcohol.

In België werden twaalf huizen doorzocht, in Nederland vier, in Duitsland twee en een in Spanje, maakte het Openbaar Ministerie in Belgisch Limburg donderdag bekend. Twee vermoedelijke kopstukken werden aangehouden in België en Spanje. Het parket in Tongeren voorziet meer arrestaties.

Bij de actie werd samengewerkt met fiscale opsporingsdiensten uit de genoemde landen. Naast geld, alcohol en 15 miljoen sigaretten werd bij de huiszoekingen bewijsmateriaal voor de fraude in beslag genomen.

Internationale bende btw-ontduikers opgerold
Internationale bende btw-ontduikers opgerold (Foto: ANP)

Rotterdamse inbreker niet bij de pinken

Een volgens de politie 'zeer notoire woninginbreker' is donderdagochtend bij een klusje in Rotterdam-Noord een van zijn pinken kwijtgeraakt.

Zijn familie zette de politie nota bene op het spoor van de man toen hij na zijn werkzaamheden hevig bloedend thuiskwam. Daar gedroeg hij zich zo agressief tegenover zijn familieleden dat de politie werd gebeld.

De gealarmeerde agenten kregen echter niet te horen hoe hij zijn pink was kwijtgeraakt. Die oorzaak bleek even later na een inbraakmelding in een kantoor aan het Pijnackerplein. Het bloedspoor leidde naar de pink, die tussen een kantelraam en een muur zat ingeklemd.

De man is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden en zit vast. De pink kon door chirurgen niet meer worden aangezet.

Rotterdamse inbreker niet bij de pinken
Rotterdamse inbreker niet bij de pinken (Foto: BuzzO)

Valse brief gemeente over Zwarte Piet

Winkeliers en scholen in Nijmegen hebben donderdag een valse brief over het uiterlijk van Zwarte Piet ontvangen. In de brief roept wethouder Ben van Hees de ontvangers op "om Zwarte Piet te ontdoen van raciale kenmerken", maar de gemeente weet nergens van, aldus een woordvoerster, en wil aangifte doen van valsheid in geschrifte.

De brief op papier van de gemeente ziet er bedrieglijk echt uit. "Nijmegen is een stad die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan", staat erin. "Daarom met klem ons verzoek om het Sinterklaasfeest tot een inclusief feest te maken waar iedereen zich prettig bij voelt." Het is onbekend waar de valse brief vandaan is gekomen.

Dondermorgen kwamen er direct verbaasde telefoontjes binnen bij de gemeente. Na enig speurwerk bleek er een nepbrief te circuleren. "Nijmegen laat de verschijningsvorm van Zwarte Piet over aan ondernemers en scholen zelf", zegt de woordvoerster. Vrijdag krijgen de ontvangers een echte brief van de gemeente over de vervalsing.

Valse brief gemeente over Zwarte Piet
Valse brief gemeente over Zwarte Piet (Foto: ANP)

Koffietijd verdwijnt uit Gouden Kooi-villa

Het RTL-programma Koffietijd wordt vanaf 2018 op een nieuwe locatie opgenomen. De makers nemen dan hun intrek in een nieuw hoofdkantoor van De Postcodeloterij op de Zuidas in Amsterdam. Daarin komen ook tv-studio's, bevestigt een woordvoerder van de loterij na berichtgeving hierover in Het Parool. Ook RTL Live, dat vanaf volgende week op dezelfde locatie als Koffietijd wordt gemaakt, verhuist mee.

Met de verhuizing lijkt het doek te vallen voor de voormalige Gouden Kooi-villa als opnamelocatie. Sinds Koffietijd in 2010 terugkeerde op de buis wordt het ochtendmagazine vanuit het huis in Eemnes gemaakt.

Koffietijd verdwijnt uit Gouden Kooi-villa
Koffietijd verdwijnt uit Gouden Kooi-villa (Foto: BuzzE)

Aangifte ambtsmisdrijf tegen minister Asscher

Er is aangifte gedaan tegen minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De advocaten Liesbeth Zegveld en Michael Pestman schrijven donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een ambtsmisdrijf heeft gepleegd.

Het komt er volgens Zegveld en Pestman op neer "dat de minister met opzet gedurende enkele jaren volledig AOW-pensioen heeft laten uitkeren aan personen" die in de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied wonen. Dit is in hun ogen in strijd met de geldende wettelijke regeling.

Vervolging van de minister kan alleen bij koninklijk besluit of als de Tweede Kamer de procureur-generaal bij de Hoge Raad hiervoor een bevel geeft.

"We gaan de aanklacht bestuderen", reageert de woordvoerder van Asscher. Hij wijst erop dat al ,,heel uitgebreid"over de zaak is gesproken in de Tweede Kamer.

Aangifte ambtsmisdrijf tegen minister Asscher
Aangifte ambtsmisdrijf tegen minister Asscher (Foto: ANP)

Laatste Hearthstone-voorronde in Nederland

Nu de Hearthstone Summer Championships op 1 oktober eindigt is er nog één kans op een plaatsje op de grote finales bij BlizzCon voor Europeanen.

Op zaterdag 8 oktober gaat de top 8 van beste Hearthstone-spelers het nog een keer onderling uitvechten voor die ene plek die nog over is in de finale. De spelers worden gekozen door Blizzard op basis van behaalde punten tijdens de Championship Tour van dit jaar. En het leuke is, het wordt ook in Nederland gehouden. Je kunt naar het The Castellum Theater in Alpen aan de Rijn. Als je erbij bent kun je zelf ook een digitaal kaartje leggen, of een van de andere bezigheden gaan doen. Er zijn prijzen te winnen, en als je erbij bent en alleen al meedoet met een van de bezigheden, dan krijg je sowieso een Power Core card om bij je Hearthstone-kaartcollectie te stoppen.

Kaartjes zijn gratis, maar omdat het wel eens druk kan worden is van te voren reserveren aanbevolen.

Hearthstone-last call

VNL: stop met geld voor bijzonder onderwijs

De staat moet stoppen met het financieren van bijzonder (religieus) onderwijs. Het is niet meer van deze tijd dat overheidsgeld naar religieuze activiteiten vloeit, stelt de partij VoorNederland (VNL) donderdag. VNL is de beweging van de Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren. VNL-lijsttrekker bij de komende verkiezing is Jan Roos.

VNL pleit voor een strikte scheiding tussen kerk en staat. De partij hamert op een wijziging van de grondwet. Artikel 23, lid 6 en 7 moeten worden geschrapt. De financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs komt dan te vervallen. Het staat iedereen wel vrij een school te beginnen of voort te zetten op religieuze grondslag, aldus VNL.

Volgend jaar is het precies honderd jaar geleden dat het huidige systeem werd geïntroduceerd. Maar Nederland is fundamenteel veranderd, betoogt de partij.

VNL: stop met geld voor bijzonder onderwijs
VNL: stop met geld voor bijzonder onderwijs (Foto: ANP)

Rosetta-missie nadert einde

Rosetta is een ruimtesonde die in 2004 is gelanceerd om de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko te onderzoeken.

Rosetta heeft in de eerste jaren een aantal malen langs de Aarde en mars gevlogen om de zwaartekracht te gebruiken om zo een hogere snelheid te bereiken. Bijkomend voordeel daarvan was dat er ook mooie foto's gemaakt konden worden. Zoals deze van een mooie maanopkomst.

Maanopkomst boven de Pacific (foto:ESA)
Maanopkomst boven de Pacific (foto:ESA)

Of deze foto van Mars gemaakt in 2007

Mars (foto: ESA)
Mars (foto: ESA)

Of deze foto van de aarde, gemaakt in 2007. Onderaan is Australië te zien.

Foto van de aarde (foto: ESA)
Foto van de aarde (foto: ESA)

En ook kwam hij onderweg nog langs wat asteroïdes. Zoals Steins, een asteroïde met een diameter van zo'n 5 km. Deze foto is gemaakt op 800 km afstand.


Asteroïde Steins (foto: ESA)
Asteroïde Steins

En op 10 juli 2010 fotografeerde hij de asteroïde Lutetia.

Asteroïde Lutetia (foto: ESA)
Asteroïde Lutetia (foto: ESA)

In 2014 kwam Rosetta in een baan rond 67P. Op 12 november maakte de lander Philae zich los van Rosetta. De bedoeling was om een zachte landing op de komeet te maken, waarna hij zich met 3 ijsschroeven en 2 harpoenen zou verankeren, omdat hij anders door de lage zwaartekracht van de komeet weer de ruimte in zou stuiteren. Helaas werkte dit systeem niet goed waardoor hij 2x op de komeet stuiterde, bij de eerste stuiter zweefde hij 1 uur en 53 minuten boven de komeet, waarbij hij na 46 minuten ook nog een harde steile helling schampte, om ruim 1200 meter van de oorspronkelijke plek weer neer te komen. Hierbij stuiterde hij weer omhoog en zweefde hij weer 6 minuten om daarna in de schaduw van een rots neer te komen waardoor zijn zonnepanelen van weinig nut waren. Toen na 57 uur de accu leeg was raakte hij in een winterslaap.

Aangezien de komeet steeds dichter bij de zon kwam moest de temperatuur in Philae omhoog gaan (zijn accu kan pas opgeladen worden als de temperatuur boven 0 graden is) en vangen de zonnepanelen meer licht. In juli 2015 heeft Philae 8x contact opgenomen met Rosetta. Het langste contact was 12 minuten, helaas te kort om alle gegevens uit Philae te ontvangen.

Er zijn gelukkig wel wat resultaten ontvangen. Zo bleek uit grondboringen dat het oppervlak van de komeet uit ijs bestaat, bedekt met een stoflaag van zo'n 10 a 20 cm. Ook zijn er organische moleculen (koolstofverbindingen) gevonden. Koolstofverbindingen zijn niet ongebruikelijk in het universum, maar ze ondersteunen de theorie dat kometen miljarden jaren geleden de bouwstenen voor leven op aarde hebben aangedragen.

Ook kon dankzij het stuiteren bij de landing worden vastgesteld dat 67P geen magnetische kern heeft.

Aangezien Rosetta steeds dichter bij 67P komt kan hij hem ook steeds meer in detail fotograferen. Hierbij is de landingsplek van Philae ook ontdekt.

Close-up van Philae (foto: ESA)
Close-up van Philae (foto: ESA)

Het einde van Rosetta is intussen in zicht. De komeet vliegt steeds verder van de komeet zon weg en aangezien Rosetta's enige energiebron zijn zonnepanelen zijn raakt hij langzaam zonder stroom. De ESA heeft overwogen om Rosetta in een winterslaap te brengen tot de komeet over zo'n 5 jaar weer dichter bij de zon komt, maar de kans dat hij het dan helemaal niet meer doet door de grote temperatuurschommelingen en straling in de ruimte is groot.

Vandaar dat is besloten om hem gecontroleerd op de komeet neer te laten storten. Dat neerstorten zal overigens best wel rustig gaan door de zeer lage aantrekkingskracht van de komeet. Als hij eenmaal op het oppervlak is kan hij geen contact meer met de aarde maken, zelfs als de antennes de landing zouden overleven. Onderzoekers hebben tijdens de vlucht naar beneden nog wel gelegenheid om het oppervlak van de komeet van dichtbij te fotograferen.

Sinds 9 augustus doorloopt Rosetta eliptische banen die haar steeds dichter bij de komeet brengen. Als alles goed gaat zal Rosetta vrijdag 30 september terecht komen in de buurt van een diepe put in het oppervlak van de komeet. Deze put ligt op de kop van de komeet, er liggen hier meerdere van deze putten en dat zijn de plekken waar waterstof en stof uit de komeet ontsnappen. Wetenschappers zijn heel geïnteresseerd in de bobbelige structuur die de wanden van deze putten vertonen.

De ESA heeft een aantal tekenfilmpjes gemaakt over Rosetta en Philae en dit zou het laatste wel eens kunnen zijn. Of niet, gezien de tekst "to be continued" aan het eind.

Tijdens het neerstorten kun je live meekijken in ESA’s European Space Operations Centre in Darmstadt. De uitzending begint omstreeks 12:30 via de Rosetta-site van de ESA of livestream.com. Aangezien de tijd van het neerkomen nog niet exact bekend is kan de uitzending tot 20 minuten vroeger of later beginnen.

En mocht je nog meer mooie foto's willen zien, de ESA heeft er bijna 1000 online staan. Daar komen er morgen ook vast nog bij van het gecontroleerde neerstorten.

'Criminelen achter hack Yahoo'

Een Oost-Europese bende zit achter de hackaanval bij Yahoo in 2014. Dat beweert het internetbeveiligingsbedrijf InfoArmer, meldt Reuters.

Volgens InfoArmer zijn de gegevens die bij de hack werden gestolen aan ten minste drie cliënten doorverkocht. Yahoo heeft tot nu toe gezegd dat de hack door een staat gesponsord was, maar heeft hier geen bewijs voor laten zien. Yahoo en de FBI, die de hack onderzoekt, wilden aan Reuters geen commentaar geven op het rapport van InfoArmer.

Vorige week werd bekend dat bij een cyberaanval bij Yahoo in 2014 persoonlijke gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers zijn gestolen. Over het algemeen is het moeilijk vast te stellen wie er precies achter een hack zit, ook omdat criminele hackers hun diensten vaak te koop aanbieden.

InfoArmer heeft de conclusie getrokken dat de bende Group E achter deze hack zat door enkele gehackte accounts te onderzoeken.

'Criminelen achter hack Yahoo'
'Criminelen achter hack Yahoo' (Foto: BuzzT)

Commerzbank wil duizenden banen schrappen

Commerzbank verwacht de komende jaren 9600 banen te schrappen, onder meer door een groot deel van de dienstverlening te automatiseren en afscheid te nemen van activiteiten die onvoldoende bijdragen aan stabiele resultaten. Aan de andere kant ontstaan 2300 nieuwe arbeidsplaatsen doordat de bank investeert en uitbreidt in markten waarin groei wordt verwacht.

Dat maakte Commerzbank donderdag bekend. Het benadrukt dat de plannen nog niet definitief zijn omdat de raad van commissarissen zich er nog over moet buigen. Omdat de afgelopen dagen al druk werd gespeculeerd op een groot banenverlies bij de op een na grootste financiële instelling van Duitsland, is toch besloten er nu al mee naar buiten te treden.

Commerzbank wil duizenden banen schrappen
Commerzbank wil duizenden banen schrappen (Foto: ANP)

Ontslag Satudarah-ambtenaar was onterecht

Minister Ard van der Steur (Justitie) had een justitieambtenaar niet zonder meer mogen ontslaan omdat hij lid is van motorclub Satudarah. Dat bepaalde de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van sociaal bestuursrecht, donderdag.

De ambtenaar, die werkte als sociotherapeut in een forensisch psychiatrisch centrum, is sinds 2002 lid van een chapter van Satudarah. De minister vond dat onverenigbaar en ontsloeg de ambtenaar op basis van regels vastgelegd in de Circulaire Ongewenste Privécontacten. Hierin staat dat van beambten mag worden verlangd dat ze het lidmaatschap van een zogenoemde 1 procent-motorclub moeten beëindigen. Dit zijn clubs waarvan bekend is dat de individuele leden structureel crimineel of normoverschrijdend gedrag vertonen.

Ontslag Satudarah-ambtenaar was onterecht
Ontslag Satudarah-ambtenaar was onterecht (Foto: ANP)

Kardashian dient klacht in tegen kontkusser

Kim Kardashian wist woensdag in Parijs nog maar net te ontsnappen aan een kus op haar billen van Vitalii Sediuk, de Oekraïense grappenmaker die geregeld sterren aanvalt. De realityster is nu van plan een klacht tegen hem in te dienen, zo weet E! News.

Kim heeft al contact opgenomen met de Franse autoriteiten. In een video die via sociale media werd gedeeld is te zien hoe Sediuk uit het niets opdook en met zijn lippen op de kont van Kim afging. Dit gebeurde direct nadat ze haar auto uitstapte buiten een restaurant. Ze liep hem echter voorbij en in plaats daarvan werd Sediuk naar de grond gewerkt door Kims beveiligers.

Sediuk kreeg in de Verenigde Staten in 2014 een taakstraf opgelegd nadat hij Brad Pitt aanviel op de rode loper. Hem werd verboden nog in de buurt van rode lopers te komen. Vervolgens vertrok hij uit Hollywood. Daarop viel hij Kim Kardashian al eens aan in Parijs, naar eigen zeggen uit protest omdat hij de Verenigde Staten niet meer inkwam.

Kim Kardashian dient klacht in tegen Sediuk
Kardashian dient klacht in tegen kontkusser (Foto: BuzzE)

Hbo-opleidingen schrappen numerus fixus

Tientallen hbo-opleidingen laten de numerus fixus komend studiejaar schieten. 45 procent van de opleidingen stopt hiermee, concludeert de redactie van de Keuzegids hbo 2017, die donderdag verschijnt.

Als voor een opleiding een numerus fixus bestaat, wordt slechts een beperkt aantal studenten toegelaten. Meestal wordt er dan geloot. Na een wetswijziging mag dat loten volgend jaar niet meer. Opleidingen met een beperkt aantal plaatsen moeten hun studenten voortaan zelf selecteren. De aanmelding voor die selectie sluit op 15 januari.

Volgens de keuzegids is dat nieuwe systeem er de oorzaak van dat veel opleidingen de numerus fixus laten vallen.

Vakgebied
In de nieuwe studiegids staat bij elk vakgebied vermeld welke opleidingen nog een numerus fixus kennen. De meeste zijn te vinden bij paramedische opleidingen als verpleegkunde en fysiotherapie.

De gids kent verder een ranglijst waarin per vakgebied meer dan 1200 opleidingen met elkaar worden vergeleken. De opleidingen kunnen punten krijgen voor onder meer studiesucces en tevredenheid van de student. De scores lopen uiteen van twintig tot honderd punten. Opleidingen die 76 of meer punten halen, mogen zich van de keuzegids een 'topopleiding' noemen. Twee dansopleidingen komen zelfs iets boven de honderd punten uit.

Hbo-opleidingen schrappen numerus fixus
Hbo-opleidingen schrappen numerus fixus (Foto: ANP)

Ruim vijf procent Europeanen is tachtigplusser

De Europese Unie telde vorig jaar bijna 27 miljoen tachtigplussers, 7 miljoen meer dan in 2005. Hun aandeel in de totale bevolking steeg van 4,0 naar 5,3 procent. In Nederland woonden in 2015 bijna 735.000 mensen van tachtig jaar of ouder, een aandeel van 4,3 procent. Dat waren er tien jaar eerder nog ruim 537.000.

De cijfers komen uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Europese statistiekbureau Eurostat, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Ouderen op 1 oktober.

De vergrijzende bevolking is (deels) het gevolg van een stijgende levensverwachting. Mensen die tachtig worden mogen gemiddeld verwachten dat ze nog 9,5 jaar te leven hebben. Dat was in 2004 nog 8,4 jaar.

In alle 28 EU-landen worden vrouwen ouder dan mannen. Ongeveer twee op de drie tachtigplussers zijn vrouw.

Ruim een op vijf Europeanen is tachtigplusser
Ruim vijf procent Europeanen is tachtigplusser (Foto: ANP)

Nieuwe wet Californië na aantijgingen Cosby

De aantijgingen tegen Bill Cosby hebben in de Amerikaanse staat Californië geleid tot een nieuwe wet. Woensdag is de wet ondertekend waardoor de verjaringstermijn van 10 jaar komt te vervallen voor zedenmisdrijven.

Veel vrouwen zeggen decennia geleden al door Cosby te zijn gedrogeerd en misbruikt of verkracht, maar hij kan hiervoor niet meer vervolgd worden, omdat deze zaken inmiddels verjaard zijn. Het wetsvoorstel wordt niet met terugwerkende kracht ingevoerd, dus de meeste vrouwen die aangifte hebben gedaan tegen Cosby kunnen er geen gebruik van maken.

In juni begint een rechtszaak om vermeend misbruik dat in 2004 zou hebben plaatsgevonden. Cosby heeft alle beschuldigingen ontkend. Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie wordt slechts 2 procent van de daders van een zedenmisdrijf uiteindelijk veroordeeld.

Nieuwe wet Californië na aantijgingen Cosby
Nieuwe wet Californië na aantijgingen Cosby (Foto: BuzzE)

Minder varkens en kippen, maar meer melkvee

Nederland telt dit jaar minder varkens en kippen. Ten opzichte van 2015 daalde het aantal varkens met 2 procent tot 12,4 miljoen. Het aantal legkippen daalde met 1,8 miljoen tot 45,9 miljoen, meldt het CBS.

Tegelijkertijd neemt het melkvee in aantal toe. Op 1 april waren er 1,7 miljoen melkkoeien, 121.000 meer dan een jaar eerder. De melkgeitenstapel telde met 346.000 dieren het hoogste aantal ooit. Het waren er 19.000 meer dan in 2015.

Het aantal geiten per bedrijf is de afgelopen jaren toegenomen. In 2000 had een gemiddelde boerderij 120 geiten, in 2016 ruim 700.

Vorig jaar april werd het melkquotum afgeschaft. Daarna steeg tot en met augustus de melkaanvoer met 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. In dezelfde periode dit jaar is de melkaanvoer op het niveau van 2015 gebleven.

Minder varkens en kippen, maar meer melkvee
Minder varkens en kippen, maar meer melkvee (Foto: ANP)

HP krabbelt terug na printer-update

Printerfabrikant HP gaat door het stof na een printerupdate die het gebruik van niet-HP-cartridges onmogelijk maakte. Er komt een nieuwe update die de wijzigingen ongedaan maakt, kondigde het Amerikaanse bedrijf woensdag lokale tijd aan. Het bedrijf zegt verder dat het is tekortgeschoten in de communicatie naar de klanten.

HP houdt vol dat firmware in het belang van de gebruiker was. Die moest er namelijk voor zorgen dat de niet door HP gemaakte inktpatronen, die volgens het bedrijf mogelijk schadelijk zijn voor de printers en gebruikers een minder goede ervaring bieden, buiten de deur gehouden kunnen worden.

HP krabbelt terug na printer-update
HP krabbelt terug na printer-update (Foto: BuzzT)

Hema brengt verlies verder terug

Hema heeft zijn verlies afgelopen kwartaal verder teruggebracht. De winkelketen slaagde er in beter te presteren, onder meer door besparingen op inkoop. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ging er vooral meer kleding over de toonbank.

Onder de streep kwam Hema 9,6 miljoen euro tekort, tegen 19 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar. De omzet groeide met 3,9 procent tot bijna 278 miljoen euro. In winkels die al langer dan een jaar open waren werd aan de kassa's 2,6 procent meer afgerekend.

Hema wist zijn financiële resultaten vorig jaar al flink te verbeteren. Het lijkt erop dat de keten die stijgende lijn dit jaar verder doorzet. Het leeuwendeel van de verkopen van Hema vinden nog altijd plaats in Nederland, maar internationaal timmert het bedrijf ook steeds meer aan de weg. Zo opende Hema in het tweede kwartaal winkels in Parijs, Londen en Barcelona.

Hema brengt verlies verder terug
Hema brengt verlies verder terug (Foto: ANP)

Volkswagen voorziet zware jaren

Volkswagen verwacht nog drie à vier 'zware jaren' nodig te hebben om zijn door het dieselschandaal besmeurde imago op te vijzelen. Dat zei topman Herbert Diess donderdag op de autoshow in Parijs.

Diess, binnen VW Group verantwoordelijk voor het merk Volkswagen, verwacht dat de Duitse autobouwer er in 2020 aanzienlijk beter voor zal staan. "Het zware werk ligt dan achter ons", stelde hij. "We hebben nog drie of vier zware jaren te gaan waarin we het bedrijf echt moeten hervormen en meer winstgevend moeten worden."

Volkswagen zet zijn kaarten onder meer op de ontwikkeling van de elektrische auto I.D., waarvan in Parijs een conceptversie werd onthuld. Daarnaast zet het bedrijf, net als concurrenten, in op autodeeldiensten met zelfrijdende auto's.

Volkswagen voorziet zware jaren
Volkswagen voorziet zware jaren (Foto: ANP)

Kort geding Den Haag tegen Pokémon Go

De gemeente Den Haag heeft een kort geding aangespannen tegen het Amerikaanse bedrijf Niantic dat achter het spel Pokémon Go zit. Reden is de overlast die Pokémonjagers in Kijkduin veroorzaken. De gemeente wil dat er tussen 23.00 uur en 07.00 uur geen virtuele Pokémonfiguren meer te vangen zijn op en rond het Deltaplein in Kijkduin. In het Natura 2000-gebied mogen helemaal geen virtuele figuren meer opduiken.

De gemeente stapt naar de rechter omdat pogingen sinds half augustus om contact te leggen met Niantic geen resultaat hebben opgeleverd. Er is geen enkele respons gekomen op oproepen dus rest de gemeente niets anders dan de gang naar de rechtbank te maken, aldus de woordvoerder van wethouder Boudewijn Revis (Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte).

Bewoners en ondernemers hebben geklaagd over de overlast die de jagers veroorzaken. Het kort geding dient op 1 oktober.

Kort geding Den Haag tegen Pokémon Go
Kort geding Den Haag tegen Pokémon Go (Foto: BuzzT)

RUG en gemeente willen af van ontgroening

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de gemeente Groningen en de Groningse Hanzehogeschool willen dat de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen. Dat concluderen ze naar aanleiding van een geweldsincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat Atque Polit.

"De drie partijen vinden de recente gebeurtenissen volstrekt onacceptabel en keuren dit gedrag absoluut af", aldus de RUG. Volgens de universiteit is er een cultuurverandering nodig bij de verenigingen om er voor te zorgen dat de ontgroeningen stoppen.

RUG, Vindicat, de gemeente en Hanze willen een externe commissie instellen die moet toezien op cultuurverandering bij verenigingen. "De verenigingen zijn nu aan zet. Vindicat heeft aangegeven een herijking van hun introductietijd noodzakelijk te vinden. De commissie gaat erop toezien dat de gewenste verandering ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd", aldus de Groningse universiteit.

RUG en gemeente willen af van ontgroening
RUG en gemeente willen af van ontgroening (Foto: ANP)

'Chauffeurs lopen 73 euro koffiegeld mis'

Vrachtwagenchauffeurs krijgen vaak niet de onkostenvergoeding waar ze volgens de cao recht op hebben. Volgens vakbond CNV wordt gemiddeld 73 euro 'koffiegeld' per salarisstrookje te weinig overgemaakt. In ruim 30 procent van de gevallen zou de onkostenvergoeding niet kloppen.

In de cao voor vrachtwagenchauffeurs zijn afspraken gemaakt over onkostenvergoedingen, die in de volksmond als koffiegeld door het leven gaan. De vergoeding is afhankelijk van de duur van de rit. Hoe langer een chauffeur van huis is, des te hoger de vergoeding.

CNV vindt het hoge foutenpercentage in de loonstroken zorgwekkend en raadt chauffeurs aan om hun onkostenvergoeding goed te controleren en eventueel bij hun werkgever aan te kaarten.

'Chauffeurs lopen 73 euro koffiegeld mis'
'Chauffeurs lopen 73 euro koffiegeld mis' (Foto: ANP)

De wereld van The Bard's Tale IV

In 2004 verraste Brian Fargo de wereld met een heruitgave van de populaire trilogie The Bard’s Tale in een fris nieuw jasje, genaamd The Bard’s Tale. Dat werd (wederom) een succes. De kickstarter vorig jaar voor The Bard’s Tale IV liep dan ook als een trein. Hier een kleine blik op de vooruitgang tot nu toe.

Deze teaser laat je iets van de wereld zien en enkele door Keltische folklore geïnspireerde wezens die erin ronddartelen. Zo krijg je een gevoel voor de sfeer die Fargo wil neerzetten in The Bard’s Tale IV.

De kleine studio inXile Entertainment werkt op het moment aan Torment: Tides of Numenera, Wasteland 3 en The Bard’s Tale IV. Er worden ongetwijfeld hier en daar wat overuren gemaakt.

The Bard’s Tale IV komt uit voor pc (Mac, Windows en Linux).

'Brad Pitt heeft het moeilijk met scheiding'

Brad Pitt heeft het erg moeilijk met zijn breuk met Angelina Jolie. Dat vertellen ingewijden tegen E! News. "Het is voor iedereen een moeilijke situatie."

Brad heeft zijn zes kinderen niet meer gezien sinds Angelina vorige week dinsdag de scheidingspapieren indiende. Vele geruchten volgden, zo zouden de politieke ambities van Angelina het stel parten hebben gespeeld. Daarvan is volgens de ingewijden van E! News niets waar. "Brad wilde zorgen voor stabiliteit voor de kinderen. Als Angelina op reis was, en dat was ze vaak, dan was Brad thuis bij de kinderen."

Volgens de bronnen bracht Brad veel tijd door met Maddox, Pax, Zahara, Shiloh, Knox en Vivienne. "Als hij niet werkte, was hij bij de kinderen."Angelina heeft bij de aanvraag van de scheiding aangegeven dat ze wil dat de zes bij haar blijven wonen. Wat haar betreft krijgt Brad een bezoekregeling. Daarmee gaat de acteur naar verluidt niet akkoord, hij zet in op co-ouderschap.

'Brad Pitt heeft het moeilijk met scheiding'
'Brad Pitt heeft het moeilijk met scheiding' (Foto: BuzzE)

'Getuige MH17 kan andere identiteit krijgen'

Getuigen in het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 kunnen, als daar aanleiding voor is, strafvermindering of een nieuwe identiteit krijgen. Hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke zei dat woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

"Mensen die naar voren treden, zouden gevaar kunnen lopen. In het geval dat aan de orde is, zijn er goede mogelijkheden om getuigen bescherming te bieden", aldus Westerbeke.

Hij wees erop dat bij het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) meerdere landen zijn betrokken. "Australië heeft goede mogelijkheden voor getuigenbescherming."liet de hoofdofficier weten.

'Getuige MH17 kan andere identiteit krijgen'
'Getuige MH17 kan andere identiteit krijgen' (Foto: ANP)

Premier Rutte naar begrafenis Peres

Minister-president Mark Rutte woont vrijdag namens de Nederlandse regering de uitvaart bij van de Israëlische oud-president Shimon Peres. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond. De premier sluit aan in een lange rij wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama.

De 93-jarige Peres overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. De éminence grise van de Israëlische politiek wordt vrijdag begraven op de nationale begraafplaats op de Herdenkingsberg in Jeruzalem. Donderdag kunnen de Israëliërs afscheid van hem nemen voor de Knesset, het Israëlische parlement.

Veel westerse regeringsleiders, die Peres na het bericht van zijn overlijden al met lof overlaadden, bewijzen hem vrijdag de laatste eer. Onder meer de Franse president François Hollande, EU-president Donald Tusk en de Britse oud-premier David Cameron maken hun opwachting. De Britse kroonprins Charles komt ook, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Premier Rutte naar begrafenis Peres
Premier Rutte naar begrafenis Peres (Foto: ANP)

Muitende socialisten willen Rajoy kans gunnen

De Spaanse demissionair premier Mariano Rajoy krijgt misschien toch een kans een nieuwe regering te vormen. Een grote groep kopstukken van de sociaaldemocratische PSOE wil hun partijleider Pedro Sánchez, die weigerde met Rajoy in zee te gaan, uit het zadel wippen en de kabinetsformatie vlot trekken.

Woensdag stapten zoveel leden van het dagelijks bestuur van de PSOE op dat dat volgens de regels geheel moet worden ontbonden, melden Spaanse media. De leden van de partij moeten nu op een congres een nieuw bestuur kiezen. Ook de positie van Sanchez zou dan onder druk komen te staan.

De muiters binnen de PSOE zijn ontevreden over de ramkoers die de partij in de formatie vaart. Ze overwegen een minderheidsregering onder leiding van Rajoy het voordeel van de twijfel te gunnen.

Spanje zit al sinds vorig najaar zonder regering en koerst aan op de derde parlementsverkiezingen binnen een jaar.

Muitende socialisten willen Rajoy kans gunnen
Muitende socialisten willen Rajoy kans gunnen (Foto: ANP)

Fed wil stresstests banken wijzigen

De Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS, overweegt de jaarlijkse stresstest voor banken te wijzigen. Dat zei Fed-preses Janet Yellen woensdag.

De stresstesten zijn in de nasleep van de crisis van 2007-2009, die mede werd veroorzaakt door banken, ingesteld om herhalingen te voorkomen. De banken moeten bij bepaalde scenario's boven kapitaalgrenzen blijven die door de toezichthouder zijn gesteld.

De kapitaalgrens wordt in het nieuwe systeem mogelijk vervangen door een 'risicogevoelige, bedrijfsspecifieke buffer'. Voor het achttal Amerikaanse banken die ook belangrijk zijn voor het mondiale financiële stelsel zou de nieuwe methode resulteren in een aanzienlijke toename van de kapitaalvereisten, aldus Yellen voorafgaand aan haar toespraak in het Amerikaanse Congres.

Tegenover de leden van het Huis van Afgevaardigden verklaarde de Fed-preses later dat er niet zoiets is als een vast tijdschema waarop de Fed de rente zal verhogen. Daarnaast pleitte ze voor minder regeldruk voor kleinere banken die relatief eenvoudige producten aanbieden.

Fed wil stresstests banken wijzigen
Fed wil stresstests banken wijzigen (Foto: ANP)

Kim Kardashian in Parijs op kont gekust

Dat het achterwerk van Kim Kardashian vele aanbidders heeft, werd woensdagavond weer eens duidelijk in Parijs. Vanuit het niets dook een man op die een kus drukte op Kims linkerbil, is te zien op beelden van het incident die op YouTube staan.

Het was Vitalii Sediuk, de Oekraïense grappenmaker die geregeld sterren aanvalt. Waarom hij zich dit keer op het voluptueuze achterwerk van Kim stortte, is niet bekend. Beveiligers van de realityster kwamen al snel in actie en werkten Vitalii naar de grond. Toen Kim op veilige afstand was, kon de grappenmaker de benen nemen.

Vorige week nam Vitalii model Gigi Hadid te grazen. Na een modeshow in Milaan greep hij de half-Nederlandse op een onbewaakt moment bij haar middel en tilde haar op. Dat leverde hem een elleboogstoot van Gigi op. Vitalii viel eerder onder anderen Brad Pitt en Will Smith lastig. Ook Kim Kardashian maakte al eens eerder kennis met hem.


Beelden van het incident (Video: YouTube)

Kim Kardashian in Parijs op kont gekust
Kim Kardashian in Parijs op kont gekust (Foto: BuzzE)

Apple naar gebouw Pink Floyd-hoes

Apple gaat een grote campus opzetten in de Battersea Power Station, een oude energiecentrale in Londen. Die is vooral bekend van de hoes van het album Animals van Pink Floyd.

Apple heeft de plannen woensdag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat er 1400 mensen komen te werken. Zij werken nu op andere plekken in de Britse hoofdstad. Rond 2021 moet het bouwwerk klaar zijn. Apple huurt 46.451 vierkante meter vloer op zes verdiepingen, ongeveer 40 procent van het hele complex.

De elektriciteitscentrale is gebouwd tussen 1929 en 1935. Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex uitgebreid. Sinds de jaren 80 staat het gebouw leeg. Eerder waren er plannen om er een pretpark of een voetbalstadion te bouwen.

Apple naar gebouw Pink Floyd-hoes
Apple naar gebouw Pink Floyd-hoes (Foto: BuzzT)

Flinke file op A6 door storing wisselbaan

Het verkeer op de A6 staat donderdagochtend tussen Almere-Buiten-West en knooppunt Muiderberg al vroeg vast door een storing bij de wisselbaan op de A1. Het rode kruis boven de weg gaat niet uit. Iets voor half zeven was de file volgens de ANWB al opgelopen tot 12 kilometer.

Een monteur is inmiddels ingeschakeld om het rode kruis boven de wisselbaan uit te schakelen, aldus de verkeersdienst VID.

Flinke file op A6 door storing wisselbaan
Flinke file op A6 door storing wisselbaan (Foto: ANP)

Minister: maak telefoon of tablet 'boefproef'

Nederlanders moeten meer doen tegen diefstal van hun smartphone, tablet of laptop. Nog geen kwart van de smartphones kan van afstand onbruikbaar worden gemaakt. Bij tablets en laptops is dit zelfs nog minder. Daarom beginnen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de ICT-sector woensdag een campagne. Die moet ervoor zorgen dat meer mensen hun apparaat 'boefproef' maken.

Het aantal gestolen smartphones is in de afgelopen paar jaar met 30 procent gedaald, zegt het ministerie. "Naar aanleiding van dit succes voegen wij dit jaar ook tablets en laptops toe aan deze campagne", zegt minister Van der Steur in een verklaring.

Minister: maak telefoon of tablet 'boefproef'
Minister: maak telefoon of tablet 'boefproef' (Foto: BuzzT)

Brad Pitt werkt vrijwillig mee aan drugstest

Brad Pitt werkt mee aan het onderzoek van de kinderbescherming, weet People. De acteur onderging zelfs vrijwillig een drugstest, nadat hij ervan werd beschuldigd zijn vijftienjarige zoon Maddox verbaal en fysiek te mishandelen tijdens een privévlucht met zijn gezin eerder deze maand.

De aantijgingen kwamen anoniem binnen bij de kinderbescherming, waarna het onderzoek werd gelanceerd. Wanneer het gaat om mishandeling is een drugstest vrij standaard, zo laat een woordvoerder weten. Brad ontkent zijn kinderen te hebben mishandeld.

Brad heeft zijn zes kinderen niet meer gezien sinds Angelina vorige week dinsdag de scheidingspapieren indiende. Angelina heeft bij de aanvraag van de scheiding aangegeven dat ze wil dat de zes bij haar blijven wonen. Wat haar betreft krijgt Brad een bezoekregeling. Daarmee gaat de acteur naar verluidt niet akkoord, hij zet in op co-ouderschap.

Brad Pitt werkt vrijwillig mee aan drugstest
Brad Pitt werkt vrijwillig mee aan drugstest (Foto: BuzzE)

Scholieren die medeleerling aftuigden vrijuit

De twee twaalfjarige scholieren die vorige week in het Duitse Euskirchen een even oude medeleerling bijna doodsloegen, worden niet gestraft. Het strafrechtelijk onderzoek is gesloten en de zaak wordt overgedragen aan jeugdzorg, melden Duitse media.

"Voor ons is de zaak gesloten", liet het Openbaar Ministerie weten. "We geloven niet dat er nog anderen bij het delict waren betrokken en de twee verdachte jongens zijn te jong voor strafrechtelijke vervolging." Het tweetal, dat was meegenomen voor verhoor, mocht daarom na afloop weer naar huis.

Het slachtoffer, dat ernstig hoofdletsel heeft opgelopen, wordt nog altijd in coma gehouden. De verantwoordelijke officier van justitie zei nog nooit een zaak te hebben meegemaakt waarbij zo'n jong slachtoffer zulk grof geweld had ondergaan.

Wat de daders bewoog is nog onduidelijk. Ze zouden ruzie hebben gehad over een populair kaartspel.

Scholieren die medeleerling aftuigden vrijuit
Scholieren die medeleerling aftuigden vrijuit (Foto: ANP)

Oceaan onder het ijs van Saturnusmaan Dione

Er blijkt meer water in het heelal aanwezig te zijn dan we dachten. Onder het ijs van de Saturnusmaan Dione ligt een diepe oceaan van vloeibaar water. Dat hebben onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) ontdekt.

Ze deden dit op basis van nieuwe gegevens van de ruimtesonde Cassini. Bij twee andere manen van Saturnus, Titan en Enceladus was al vrij zeker dat er water onder het ijs lag. Ook van Europa, een maan van Jupiter, stond al vast dat er water was. Water is een goede indicatie voor leven op een planeet.

De oceaan van Dione is tientallen kilometers diep. Stille wateren hebben ook daar diepe gronden, want hoewel Dione er rustig bij lijkt te liggen, tonen de littekens op het oppervlak aan dat er een tumultueus verleden is geweest. Zo zijn er grote ijskliffen aangetroffen.

De oceaan van Dione was er volgens de wetenschappers waarschijnlijk al vanaf het ontstaan van de maan en is daardoor een goede omgeving voor microscopisch leven.

Oceaan onder het ijs van Saturnusmaan Dione
Oceaan onder het ijs van Saturnusmaan Dione (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer.. Even heel ander weer

Goeiemorgen! Vandaag en de komende dagen krijgen we tijdelijk te maken met een heel ander weertype. Toch laten de vooruitzichten voor na het weekend weer een overgang zien naar droog en zonnig weer, maar tot en met zondag kan er iedere dag wel wat regen of een enkele bui vallen. 

Vandaag neemt de bewolking vanuit het westen toe en uiteindelijk gaat er dus ook enige regen vallen. Hoeveel is nog vrij onzeker, diverse modellen laten hoeveelheden van 5 tot 10 millimeter zien, maar er zijn ook modellen die het maar op 1 tot 4 mm houden. In ieder geval, het wordt wel tijdelijk nat. In het oosten en zuidoosten kan de zon eerst nog even schijnen en daar blijft het nog heel lang droog, daar komt de neerslag pas later in de middag opzetten. Terwijl de regen het zuiden nog moet halen, wordt het in het noorden en westen alweer droog. De zon blijft het echter heel moeilijk houden.

De temperaturen liggen op 18 graden onder de bewolking en 22 graden daar waar de zon nog het langst blijft schijnen. De wind laat ook weer eens van zich horen en wakkert aan naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op de Wadden mogelijk even krachtig tot hard. Tegen de avond neemt de wind dan weer af.

Fijne dag!

Zon op 07:35
Zon onder 19:25
Zonkracht

3 / 2

Nederland
 

Prachtige zonsopkomst met schapen nabij Eemnes. (Foto: KlapMongeaul)
Een prachtige foto van KlapMongeaul op een vroege ochtend. De schapen zijn aan het wakker worden. (foto: Klapmongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1829 Londens georganiseerde politiekorps gaat aan de slag. Deze zal bekend worden als Scotland Yard.
1941 Het bloedbad van Babi Jar vindt plaats.
1954 Het CERN wordt opgericht.
1968 De eerste uitzending van de Fabeltjeskrant op de Nederlandse televisie. 
1997 Britse wetenschappers stellen het verband vast tussen de Ziekte van Creutzfeld-Jakob en de gekkenkoeienziekte (BSE).

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Zeker 32 vermisten na aardverschuiving China

Reddingswerkers hebben 15 mensen gered na een aardverschuiving donderdagochtend in China, maar 32 mensen worden nog vermist. De aardverschuiving ontstond nadat orkaan Megi de oostelijke provincie Zheijang had aangedaan, waaop hevige regenbuien volgden.

Vooral het dorp Sucun kreeg te maken met de modderstroom, die ook puin, bomen en stenen met zich meesleepte. Hier raakten 26 mensen vermist. Bij een andere aardverschuiving in het dorp Baofeng worden zes mensen vermist.

De reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden.

Door de orkaan Megi zijn tot nu toe vier mensen omgekomen en 523 gewond geraakt in Taiwan, nadat Megi vanaf de Pacifische Oceaan het land was binnengekomen.

Zeker 32 vermisten na aardverschuiving China
Zeker 32 vermisten na aardverschuiving China (Foto: ANP)

Jongen vermoordt vader en schiet op leerlingen

Een 14-jarige jongen in de Amerikaanse staat South Carolina heeft zijn vader doodgeschoten. Daarna reed hij naar een basisschool, waar hij met een pistool op leerlingen en leraren schoot. Twee leerlingen en een leraar raakten daarbij gewond. Een van hen, een zesjarige jongen, raakte zwaargewond.

Een vrijwillige brandweerman wist de jonge schutter te pakken en hield hem vast totdat de politie arriveerde. Daarmee gaf hij een leraar de kans om met de leerlingen de school in te vluchten.

De verdachte jongen was nog nooit eerder op de basisschool geweest en had voor zover bekend geen relatie met de slachtoffers. Hij had voor de schietpartij op de school thuis al zijn 47-jarige vader doodgeschoten. Het motief is nog onbekend. Zowel de schutter als zijn slachtoffers waren blank.

Op de school waren zo'n 280 kinderen aanwezig. De schietpartij was de laatste in een reeks bloedige schietpartijen op Amerikaanse scholen. Hierdoor wordt iedere keer weer de discussie gevoed om het recht van burgers af te schaffen om wapens te dragen.

Jongen vermoordt vader en schiet op leerlingen
Jongen vermoordt vader en schiet op leerlingen (Foto: ANP)

Eierstokken Paris Hilton rammelen

Paris Hilton is dol op haar nichtje Lily en kan niet wachten tot ze zelf moeder wordt. "Ik ben geobsedeerd door haar", vertelde de socialite aan People.

"Ze is echt de meest perfecte baby die ik ooit heb gezien. Ze heeft kleine lipjes als een engel, een schattig neusje en grote blauwe ogen", omschrijft Paris haar nichtje. Dat werd elf weken geleden geboren en is het eerste kind van Paris' jongere zus Nicky.

"Ik heb Nicky nog nooit zo gelukkig gezien." Dat geluk hoopt Paris zelf ook te vinden, hoewel haar hart zo vaak gebroken is dat ze moeite heeft mannen te vertrouwen. "Maar ik zou het geweldig vinden als ik mijn soulmate tegenkom. Ik hoop dan een gezinnetje te kunnen stichten."

Tijd om de ware te vinden heeft Paris naar eigen zeggen niet. Ze heeft het razend druk met haar bedrijfjes. "Ik heb eindelijk het gevoel dat ik volwassen ben. Ik ben zo veel gegroeid sinds The Simple Life. Ik heb veel meegemaakt, heel hard gewerkt en een imperium opgezet. Ik run een bedrijf met zeventien verschillende productlijnen. Ik ben non-stop bezig en constant op reis."

Eierstokken Paris Hilton rammelen
Eierstokken Paris Hilton rammelen (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.