'Noord-Korea kan 20 atoombommen maken'

Noord-Korea moet in staat worden geacht voor 1 januari 2017 twintig atoombommen te kunnen maken. Het regime in Pyongyang beschikt namelijk voor het einde van het jaar over de benodigde 300 tot 400 kilo hoogverrijkt uranium.

Die berekeningen komen uit de koker van de vooraanstaande Amerikaanse wapenexpert Siegfried Hecker, wetenschapper aan de prestigieuze John Hopkins University in Baltimore. Noord-Korea, zo verklaarde Hecker woensdag in Washington, maakt met zijn atoomprogramma heel wat snellere vorderingen dan men in het westen steeds heeft aangenomen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un moet zich door de atoomproef van vrijdag bijzonder gesterkt voelen, aldus de nucleaire wetenschapper. Hecker drong in de Amerikaanse hoofdstad aan op spoedige hervatting van diplomatiek overleg met de Noord-Koreanen om escalatie te voorkomen.

De atoomproef van vrijdag leidde wereldwijd tot verontruste reacties en de roep om scherpere sancties. Onder anderen de Amerikaanse president Obama riep daartoe op.

'Noord-Korea kan 20 atoombommen maken'
'Noord-Korea kan 20 atoombommen maken' (Foto: ANP)