FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 augustus 2016

Geen verrassingen bij halve finalisten rugby sevens

Bij het eerste rugby sevenstoernooi ooit op de Olympische Spelen zijn bij de vrouwen de halve finalisten bekend. Er waren geen echte verrassingen te noteren in Rio de Janeiro, daar de favorieten zich morgen mogen melden voor de halve finale en later eventueel de finale.

Nieuw-Zeeland en Australië domineren de rugby sevens al jaren in de zogenaamde World Series. Ook nu zijn beide landen favoriet en dat bleek ook uit hun resultaten. Ze plaatsten zich zonder nederlaag voor de kwartfinale en ook die ronde wisten beide landen door te komen. In het Deodoro Stadium wonnen de Australischen met liefst 24-0 van Spanje en treffen daardoor morgen Canada in de halve finale, dat met 15-5 van Frankrijk wist te winnen. 

De topper in de kwartfinale ging tussen Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. De Nieuw-Zeelandse vrouwen hadden het ontzettend lastig met de Amerikaansen en wisten enkel een try te scoren in overtime van de eerste helft via Portia Woodman. In de tweede helft werd er niet meer gescoord, waardoor de Nieuw-Zeelandse vrouwen doorgaan.

In de halve finale treffen zij het gelegenheidsteam van Groot-Brittannië, dat speciaal voor de Spelen is samengesteld uit spelers uit bijvoorbeeld Engeland en Wales. Zij wonnen hun kwartfinale met 25-5 van Fiji.

Ellia Green maakt een try voor Australië (Pro Shots / Action Images)
Ellia Green maakt een try voor Australië (Pro Shots / Action Images)

Van Vleuten heeft hersenschudding en scheurtjes in wervelkolom

De olympische wegrit was een achtbaan van emoties voor de Nederlanders. Een tijdje leek wielrenster Annemiek van Vleuten op weg naar de gouden medaille tot een vreselijke val roet in het eten gooide. De eerste berichten zijn dat Van Vleuten het bij kennis is, gewoon praat en helder is. Ze is inmiddels met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

In de afdaling van de laatste berg maakte Van Vleuten op weg naar de gouden medaille deze verschrikkelijke crash:

De val die er heel erg uitzag zorgde voor een grote schok onder de fans die de wedstrijd volgden, het ergste werd gevreesd door velen. Gelukkig zijn de eerste berichten dat Van Vleuten bij kennis is en relatief ok is. Chef de mission Maurits Hendriks vertelde kort na de finish aan olympisch kampioen Anna van der Breggen dat haar teamgenote bij kennis was. Later werd aan Marianne Vos en Ellen van Dijk bevestigd dat Van Vleuten helder was en gewoon praatte.

Bizar genoeg kwam Van Vleuten precies een jaar geleden ook zwaar ten val. Tijdens een trainingsrit werd zij aangereden door een auto en belandde in het ziekenhuis. Daarbij liep ze diverse breuken op en had ze ook een klaplong.

Update 23.45 uur

De NOS laat weten dat Van Vleuten een zware hersenschudding en drie kleine fractuurtjes in haar lumbale wervelkolom opgelopen heeft, ze moet nog 24 uur op de intensive care blijven. Chef de mission Hendriks en teamartsen Cees-Rein van den Hoogenband en Robert Kempers zijn bij haar.

'IS claimt kapmesaanval Charleroi'

De man die zaterdag in Charleroi met een kapmes twee agentes ernstig verwondde was een "soldaat" van Islamitische Staat. Dat heeft Amaq, het persbureau van de extremistische beweging, laten weten volgens kennisinstituut SITE, dat de onlineactiviteiten van moslimextremisten volgt.

De belager van de twee agentes was een 33-jarige Algerijn, maakte het Belgische Openbaar Ministerie zondag bekend. Hij verbleef sinds 2012 in België en was bekend bij de politie, maar niet wegens terrorisme. Hij werd door de politie doodgeschoten.

'IS claimt kapmesaanval Charleroi'
'IS claimt kapmesaanval Charleroi' (Foto: ANP)

Spannende schermfinale in Italiaans voordeel beslist

Italië heeft opnieuw goud te pakken. Bij het floretschermen was Garozzo licht verrassend te sterk voor Massialas. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar de laatste minuut in de eerste periode was beslissend.

In het eerste deel van de wedstrijd ging het aardig gelijk op, tot de laatste minuut. De Amerikaan begon goed en kwam met 2-1 voor, maar toch wist de Italiaan op een gegeven moment met 4-7 voor te komen. De Amerikaan kwam tot 7-7 terug, maar de hand van Massialas begon vervolgens opeens te bloeden, waarna het binnen de kortste keren 7-14 werd. Met 8-14 werd de eerste periode afgesloten, waardoor de spanning uit het niets uit de wedstrijd sloop.

Toch was het nog niet helemaal voorbij. Garozzo liet de Amerikaan terugkomen tot 11-14 in periode 2, maar daarna was het toch voorbij. De Italiaan wist nog een treffer op te tekenen en pakte zo het goud. Achter de twee pakte de Rus Safin het brons.

Spannende schermfinale in Italiaans voordeel beslist, Garozzo viert zijn overwinning (Pro Shots / Marcel Bonte)
Spannende schermfinale in Italiaans voordeel beslist, Garozzo viert zijn overwinning (Pro Shots / Marcel Bonte)

Van Leeuwen over Italiaanse interesse in Ziyech: "Broodje aap-verhaal"

FC Twente heeft geen akkoord bereikt met AS Roma over een transfer van middenvelder Hakim Ziyech. Dat laat technisch manager Ted van Leeuwen weten.

"Ik heb vroeger ook met La Gazzetta dello Sport gewerkt. Vaak zijn ze goed ingevoerd, maar soms klopt er ook geen reet van", vertelt Van Leeuwen aan Voetbal International. "Maanden of weken geleden is er wat contact geweest, maar op dit moment speelt er helemaal niets met AS Roma."

"Iemand schrijft dat op en dan wordt het nagetrokken. Wat ons betreft is het een broodje aap-verhaal, maar misschien wordt het morgen waar. Dat weet je ook niet", waarmee hij niet uitsluit dat Ziyech deze zomer een transfer maakt naar het buitenland.

"Misschien weten ze in Italië meer dan wij. Het heeft ons niet bereikt, behalve op deze manier. Het kan dat de clubleiding al een plan heeft opgevat, maar nog geen tijd heeft gehad of de tijd nog niet rijp heeft gevonden om actie te ondernemen. Maar zolang dat niet zo is, kan ik er niet zoveel mee."

Van Leeuwen over Italiaanse interesse in Ziyech: "Broodje aap-verhaal" (Pro Shots / Marcel Bonte)
Van Leeuwen over Italiaanse interesse in Ziyech: "Broodje aap-verhaal" (Pro Shots / Marcel Bonte)

Machtige ippon levert Basile goud op

Fabio Basile heeft het eerste Italiaanse goud op deze Olympische Spelen binnengehaald. Hij deed dit bij het judo tot 66 kg. De Italiaan won door een machtige worp die ippon opleverde, een score die de partij direct beslist.

Al de hele dag was de Italiaan erg sterk, al had hij het een aantal keer lastig in bijvoorbeeld de halve finale, die hij slechts op strafjes won. In de finale echter was hij duidelijk sterker dan opponent An, een Koreaan. Zuid-Korea wacht nog altijd op het eerste judogoud, net als Japan. An werd na anderhalve minuut verslagen door een prachtige worp van de Italiaan.

Het brons ging naar Oezbeek Sobirov en Japanner Ebinuma. Voor Japan is dit het vierde brons in vier judoklassen.

Glorieus goud voor Kosovaarse judoka

Kosovo doet pas 2 dagen mee, maar heeft het eerste goud op deze olympische spelen al te pakken. Majilinda Kelmendi won goud door een yuko te scoren tegen haar Italiaanse tegenstandster Odette Giuffrida, een Italiaanse. 

De partij tussen Kelmendi en Giuffrida begon voorzichtig, maar Kelmendi wist op de helft van de wedstrijd toch een yuko te scoren, de laagst mogelijke score in het judo. Hierna speelde de Kosovaarse, die topfavoriet was in de gewichtsklasse tot 53 kg, het spel erg passief, maar ze kreeg toch maar 1 strafje. Hierdoor mocht ze zichzelf aan het eind van de wedstrijd olympisch kampioen noemen. Het was de eerste medaille voor Kosovo, die voor het eerst deelnemen.

De Japanse judoka Misato Nakamura pakte het derde brons voor Japan in het judo, terwijl de Russin Natalia Kuziutina via een houdgreep de tweede bronzen plak pakte.

Rio 2016, de leukste tweets van 7 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vandaag staat natuurlijk in teken van het eerste Nederlandse goud van Anna van der Breggen tijdens deze Spelen. Zal deze kus van (we nemen aan) de vriend van Van der Breggen haar het goud hebben bezorgd?

Ze ging er uiteindelijk in ieder geval met het goud vandoor. Al was het door de val van Annemiek van Vleuten wel een mix van emoties.

Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed met Van Vleuten en kon het goud gevierd gaan worden.

Voor Steven Kruijswijk zitten de Spelen er na gisteren alweer op. Hij nam nog even de tijd om ook andere Nederlanders te supporten.

Er zijn ook sporters die je niet zo snel zou verwachten in Rio. Zo ook autocoureur Giedo van der Garde.

Gelukkig blijven sommige dingen in de sport hetzelfde.

De Brazilianen hebben op wat plekken in de stad een mooi stukje kunst staan.

Al zorgde de wind er wel voor dat niet alles helemaal in tact bleef.

De wind zorgde sowieso voor een lastige dag in Rio. Buiten het uitstellen van het roeien en het tennis, leverde het ook in het olympisch dorp hachelijke momenten op.

Dorian van Rijsselberghe had er echter wat minder problemen mee. Al hoopt hij wel dat het morgen op zijn eerste wedstrijddag wat minder waait.

Ook binnen ging het niet helemaal goed. Zo zat tennisser Juan Martin Del Potro 'even' vast.

Bij de wedstrijden gaat er ook wel eens wat mis. Gelukkig is er dan ook wel eens een tegenstander bereid je te helpen.

Al sportend gespot; de minister van Buitenlandse Zaken van de VS; John Kerry.

Ook een paar oude bekende sporters, goed voor zes keer goud

Een stukje flauwheid tussendoor

Toptennisser Novak Djokovic lijkt zich wel te vermaken.

Aan alles wordt gedacht, maar of het allemaal even nodig is...

Dit is een stuk makkelijker omhoog komen dan je spullen mee te moeten slepen.

Gewoon omdat het kan; nog even met Anna van der Breggen afsluiten.

Zuid-Korea pakt dubbelslag in boogschieten

Zuid-Korea heeft zichzelf zonder al te veel moeite naar een tweede boogschietgoud weten te krijgen.In de teamwedstrijd voor vrouwen bleek de concurrentie eigenlijk nooit echt gevaarlijk en ze verminderde zelfs gestaag. Na 2x 5-1 werd de finale ook met 5-1 gewonnen. Hiermee herhaalden de vrouwen het stukje van de mannen door zonder een set te verliezen de titel te pakken.

Zuid-Korea speelde tegen Rusland, maar de Russen konden nooit echt gevaarlijk worden. Scores van 49 en 51 in de eerste twee sets voor de Russen werden gemakkelijk verslagen door de Koreanen die zo naar een 4-0 leiding gingen. In de laatste ronde werd het iets spannender, na drie pijlen van beide teams stond het 26-26. In de tweede schietbeurt was het opnieuw niet geweldig, maar voldoende voor de Koreanen. Het werd 25-25, wat het toaal op 51-51 bracht. Dit was precies genoeg voor een gelijkspel, wat voldoende was voor de 5 setpunten die de winst opleveren in de teamwedstrijd.

In de strijd om het brons won Taiwan van Italië. Taiwan pakte een snelle 4-0 voorsprong, maar Italië kwam in de derde set tot winst. In de vierde set konden de Italianen echter niet opnieuw verrassen en zo won Taiwan een medaille, de tweede binnen 10 minuten na goud in het gewichtheffen.

Zuid-Korea pakt dubbelslag in boogschieten (Pro Shots / Action Images)
Zuid-Korea pakt dubbelslag in boogschieten (Pro Shots / Action Images)

Wu en Shi pakken eerste Chinese goud bij schoonspringen

Op het eerste onderdeel bij het olympisch schoonspringen hebben Minxia Wu en Tingmao Shi uit China het eerste goud behaald. Op het onderdeel 3 meter synchroon haalden Wu/Shi een score van 345.60, ruim 30 punten voor de nummers twee. 

De zilveren medaille ging naar het Italiaanse duo Tania Cagnotto en Francesca Dallapé. Met een score van 313.83 waren de regerend Europese kampioenen de beste na het Chinese koppel. Om het brons was het nog spannend, maar dat ging uiteindelijk naar Australië. Maddison Keeney en Anabelle Smith waren met een score van 299.19 net te sterk voor de Canadese Jennifer Abel en Pamela Ware. Zij mistten het brons op 0.87. 

Wu en Shi pakken eerste Chinese goud bij schoonspringen
Wu en Shi pakken eerste Chinese goud bij schoonspringen (Foto: Pro Shots)

Taiwanese verslaat blunderende Chinese gewichthefster

De Taiwanse gewichthefster Hsu Shu-Ching heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro olympisch goud veroverd in de klasse tot 53 kilogram. Daar had ze wel wat tactisch blunderen van de Chinese favoriete - of de Chinese coach - voor nodig.

Op het eerste onderdeel, het trekken, kwam Hsu tot 100 kilogram. Li Yajun uit China deed het één kilogram beter en nam zo de leiding, terwijl de rest maar liefst tien kilo van het leidende duo verwijderd bleef.

Bij het stoten was Hsu de eerste van de twee die begon en wel met een goede poging op 112 kilogram. Li begon met 123 kilo en dat bleek overmoedig: haar eerste poging mislukte. Ook de tweede en derde pogingen, inmiddels op 126 kilogram, gingen fout voor Li, tot afgrijzen van haar coach. Het betekende dat Hsu haar laatste poging niet eens meer hoefde te doen, want het goud was binnen en Li was verslagen door overmoed.

De Filipijnse Hidilyn Diaz was zeker van brons, tot Li faalde. Het betekende dat Diaz met haar totaalgewicht van 200 kilogram plotseling het zilver pakte, voor de Zuid-Koreaanse Yoon Jin-hee (199kg). 

Hsu op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Hsu op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Beachvolleybalduo Van Gestel/Van der Vlist schiet te kort

Beachvolleybalsters Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist hebben niet kunnen stunten tegen het Canadeze duo Sarah Pavan en Heather Bansley. Het duo verloor in twee sets met 21-15 en 21-17.

In de eerste set wisten de beachvolleybalsters aanvankelijk verrassend bij te blijven, maar na de 8-8 kwamen de Canadezen in het spel en konden de Nederlanders weinig meer doen om te voorkomen dat het gat steeds groter werd. Ook in de tweede set was het Canadeze duo duidelijk de betere van de twee teams. Opnieuw kwam het tot een 8-8, waarna de Canadezen een gat sloegen. Ditmaal wisten Van Gestel en Van der Vlist wel bij te blijven, maar het mocht niet meer baten.

Dindsdagavond spelen Van Gestel en Van der Vlist hun tweede wedstrijd tegen Duitsland.

Van Gestel en Van der Vlist konden niet stunten vandaag
Van Gestel en Van der Vlist konden niet stunten vandaag

Van der Breggen heeft dubbel gevoel

Anna van der Breggen won vanavond olympisch goud bij de wegwedstrijd voor vrouwen. De Nederlandse had na afloop een dubbel gevoel door de valpartij van Annemiek van Vleuten.

"We zagen Annemiek liggen, dan schrik je je rot. Dat duurt even, maar dan moet je weer rijden, Dat ging even niet. Maar toen kwam Emma Johansson naast me rijden en zei: 'Kom op, we doen het voor Annemiek.' Dat hielp me om de knop om te zetten," aldus van der Breggen tegenover de NOS.

Over haar olympische titel waarmee ze Marianne Vos opvolgde was ze kort: "Ongelooflijk."

Van der Breggen met goud (Pro Shots / Action Images)
Van der Breggen met goud (Pro Shots / Action Images)

Haase uitgeschakeld in Rio

Robin Haase is uitgeschakeld in Rio. De Hagenaar verloor in de eerste ronde van het tennistoernooi met 6-1, 7-5 van de Portugees Joao Sousa.

De tenniswedstrijden in Rio begonnen vandaag met vertraging. Net als de roeiers hadden ze last van de wind.

Later vanavond komt Haase wederom in actie. In het herendubbel moet hij het samen met Jean-Julien Rojer opnemen tegen het Spaanse duo Rafael Nadal en Marc López.

GOUD voor Van der Breggen in wegrit

Anna van der Breggen heeft voor het eerste Nederlandse goud gezorgd op de Olympische Spelen. In een verschrikkelijk spannende slotfase van de wegrit in het wielrennen wist ze in de sprint te winnen van de Zweede Emma Johansson.  Eerst leek haar landgenote Annemiek van Vleuten nog op weg naar een zekere gouden medaille.

De Nederlandse reed op kop, nam iets teveel risico, en viel op haar hoofd. De laatste berichten geven aan dat ze in orde zou zijn. De olympische titel leek daarna naar de Amerikaanse Mara Abbott te gaan, maar die werd ondanks een ruime voorsprong in de slotmeters nog ingelopen en eindigde buiten het podium.

De Nederlandse dames probeerden de koers hard te maken. Daarvoor werden vooral Marianne Vos en Ellen van Dijk gebruikt, die elke keer met een kopgroep meesprongen. Op veertig kilometer van de aankomst kwam regerend kampioene Vos in een interessant groepje met zes andere rijdsters; waaronder de Francaise Pauline Ferrand-Prévot, de Duitse Trixi Worrack en de Belgische Anisha Vekemans. Ze kregen een voorsprong van een kleine anderhalve minuut, maar moesten nog de zware slotklim over.

Op die klim verdampte die voorsprong al snel en op iets meer dan twintig kilometer van de meet werd de kopgroep bijgehaald. Op die klim had wereldkampioene Elizabeth Armitstead het moeilijk, maar wist nog wel aan te sluiten bij het selecte peloton. Daarbij zaten ook Vos, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Het leek wel op een bergrit uit een grote wielerkoers, want telkens werden er renners gelost. Hierbij zaten ook Vos en Armitstead, voor wie de klim toch teveel leek te zijn.

Abbott en Van Vleuten in de aanval (Pro Shots / Action Images)
Abbott en Van Vleuten in de aanval (Pro Shots / Action Images)

Op de loeizware klim werd de groep steeds verder uitgedund, totdat Mara Abbott (VS) en Elisa Longo Borghini (Italië) overbleven met Van Vleuten en Van der Breggen, waarbij laatstegenoemde het moeilijk leek te hebben. Op de top van het eerste deel van de klim hadden de vier een voorsprong van tien seconden op Emma Johansson. Op het slotdeel van de klim nam Van Vleuten het initiatief en enkel Abbot leek te kunnen volgen. Daarachter kwamen Van der Breggen, Longo Borghini en Johansson bij elkaar, maar volgden op ruim twintig seconden en die voorsprong bleef groeien tot een minuut bovenop de klim.

In de afdaling nam Van Vleuten langzaam maar zeker voorsprong op Abbott, die geen liefhebber is van dalen. Het goud leek binnen handbereik, ware het niet dat Van Vleuten in één van de bochten zwaar onderuit ging, op haar hoofd landde en bleef liggen. Het was gissen naar haar toestand, maar ondertussen leek Abbot zonder verdere problemen naar haar mooiste zege in d'r carrière te rijden. Daarachter reed de groep met Van der Breggen, Longo Borghini en Johansson echter zo hard, dat met een kilometer te gaan het nog maar de vraag was of Abbott goud zou pakken.

In de laatste honderden meters werd Abbott toch nog gegrepen en Van der Breggen ging toen de sprint aan. Ze bleek de sterktste van het viertal en pakte ontzettend knap het goud, voor Johansson en Longo Borghini.

GOUD voor Van der Breggen in wegrit (Pro Shots / Action Images)
GOUD voor Van der Breggen in wegrit (Pro Shots / Action Images)

Oceanisch onderonsje levert Australisch goud in kleiduifschieten op

Kleiduifschutter Catherine Skinner heeft op het onderdeel trap olympisch goud gewonnen. De 26-jarige Australische rekende in een Oceanisch onderonsje af met de Nieuw-Zeelandse Natalie Rooney in de strijd om het goud.

In de halve finale van zes dames was Skinner met veertien treffers uit vijftien schoten al de beste. De 28-jarige Rooney had een shoot-off nodig om af te rekenen met de Amerikaanse Corey Cogdell. Die mocht het in de strijd om brons daarom opnemen tegen Fatima Galvez uit Spanje.

Na vijftien schoten in het gevecht om brons stond het gelijk: 13-13 en dus was er een shoot-off nodig. Die duurde niet lang, want Galvez schoot mis en dus was de treffer van Cogdell genoeg voor brons. In de finale schoot Skinner in de eerste vier schoten twee keer mis, maar in de overige elf schoten liet ze tien treffers noteren. Daar kon Rooney niet genoeg tegenover zetten en dus was het goud voor Skinner. 

Schippers start campagne stamceldonatie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) start maandag met stichting Matchis een campagne om stamceldonoren te werven. Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan genezen door een stamceltransplantatie.

In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren, 'slechts' 104.000 mensen staan op dit moment in Nederland geregistreerd als stamceldonor. Het lukt hierdoor niet om voor iedere patiënt de best passende donor te vinden. Meer donoren betekent een grotere kans op een match en dus een grotere kans op leven, aldus Matchis.  Als er via het register een match wordt gevonden, krijgt de stamceldonor een oproep om ook daadwerkelijk stamcellen te doneren. Per jaar worden ongeveer 1 op de 1000 geregistreerden daadwerkelijk opgeroepen om  stamcellen te doneren. 

Schippers start campagne stamceldonatie
Schippers start campagne stamceldonatie (Foto: ANP)

Serena Williams wel door in Rio

Serena Williams heeft in tegenstelling tot zus Venus wel de tweede ronde van het olympisch tennistoernooi bereikt. De Amerikaanse versloeg de Australische Daria Gavrilova met 6-4 en 6-2. Williams kwam niet echt in de problemen, maar maakte wel veel fouten.

De tennissers hadden net als de roeiers last van de harde wind. De omstandigheden waren zo slecht dat veel partijen aanvankelijk werden uitgesteld.

Doden door overstromingen in Macedonië

Overstromingen door noodweer hebben in de Macedonische hoofdstad Skopje zeker twintig levens geëist. Dat heeft de Macedonische vicepremier Nikola Todorov zondag gezegd. Hij vreest dat het dodental nog verder oploopt.

Een deel van de rondweg bij Skopje is weggeslagen en met name enkele buitenwijken zijn zwaar getroffen. Veel huizen staan onder water. Auto's zijn soms honderden meters weggedreven.

Todorov spreekt van een "catastrofe van ongekende omvang".

Politie en vrachtwagens met drinkwater zijn onderweg naar de zwaarst getroffen gebieden.

Hoewel het zondagmorgen is gestopt met regenen, is de voorspelling dat er 's avonds meer neerslag valt.

Eurocommissaris Johannes Hahn heeft laten weten dat de Europese Unie klaarstaat om Macedonië te helpen. Het kleine Balkanland met ongeveer twee miljoen inwoners is kandidaat-lidstaat van de EU.

Doden door overstromingen in Macedonië
Doden door overstromingen in Macedonië (Foto: ANP)

Verschuren makkelijk door naar halve finale

Tijdens de tweede ochtendsessie van het olympisch zwemtoernooi heeft Sebastiaan Verschuren zich makkelijk geplaatst voor de halve finales van de 200 meter vrije slag. De regerend Europees kampioen op dit onderdeel zwom solide naar een tijd van 1:46,32 en werd daarmee achtste. Dion Dreesens, de andere Nederlander op dit onderdeel, eindigde met een tijd van 1:47,76 als 27e en is uitgeschakeld voor de halve finales. Regerend olympisch kampioen Yannick Agnel (FRA) werd 24e is kan zijn titel dus niet meer verdedigen.

De ochtend begon met de 100 meter rugslag bij de vrouwen. Voor Nederland kwam Kira Toussaint aan de start. De dochter van Jolanda de Rover, de olympisch kampioene op de 200 meter rugslag van Los Angeles 1984, eindigde in een tijd van 1:01,17 en daarmee zien we haar niet terug in de halve finales. Haar PR van 1:00,25 was goed geweest voor toegang tot de halve finale. 

Aan het einde van de sessie kwam Sharon van Rouwendaal aan de start van de 400 meter vrijeslag. Haar tijd van 4:11,44 was slechts goed voor een zevende plaats in haar serie en is daarmee ook uitgeschakeld voor de finale. Vorig jaar op de wereldkampioenschappen in Kazan zwom ze nog naar een zilveren medaille.

Li Jiao begint Olympische Spelen met zege

Tafeltennisster Li Jiao is haar olympische campagne in Rio de Janeiro begonnen met een zege. In de tweede ronde - ze had een bye in de eerste ronde - stond de 43-jarige Jiao tegenover de nog niet eens half zo jonge Thaise Suthasini Sawettabut.

De Thaise is de nummer 59 van de wereldranglijst, waarop Jiao 31e staat. De eerste twee games gingen gelijk naar de Nederlandse, maar de 21-jarige Sawettabut kwam daarna heel even sterk terug. De volgende drie games werden afgewisseld en met 11-5 in de zesde game was het afgelopen: 4-2 voor Jiao. In de derde ronde staat Jiao tegenover Liu Jia uit Oostenrijk, die zes plekken hoger staat op de ranglijst. 

Een opvallende zege was er overigens voor Ni Xialian uit Luxemburg. De 53-jarige geboren Chinese - wereldkampioene met het Chinese team in 1983 - schakelde de Spaanse Shen Yanfei uit in zeven games. 

NOS onder vuur na missen historisch boksmoment

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) maakte er zondagmiddag een potje van door herhalingen van de sport van zaterdag uit te zenden in plaats van live sport. De uitzending begon om 14.00 uur en pas tegen 17.00 uur was er voor het eerst live sport te zien. De NOS miste bijvoorbeeld ook de historische bokswedstrijd van Enrico Lacruz. 

Het was de eerste bokswedstrijd op de Olympische Spelen met een Nederlander sinds de spelen van 1992 in Barcelona. De partij was alleen op een livestream zonder commentaar te volgen. "Het had allemaal te maken met de roeiwedstrijden die steeds met een uur werden uitgesteld", aldus een woordvoerder van de NOS. 

De Nederlandse boksbond reageerde net als de kijkers verbolgen. Voorzitter Boris van der Vorst was woest en zocht persoonlijk contact met de omroep om zijn ongenoegen te uiten. "Uiteindelijk werd het roeien helemaal afgelast. Hadden ze dat meteen bij het begin gedaan, dan hadden we nog keus gehad. Nu moesten we steeds opnieuw een beslissing nemen hoe we een gat zouden opvullen. Omdat er live weinig aanbod was, kozen we voor herhalingen. Bovendien heb je niet overal een commentator zitten, bij het boksen hadden we die bijvoorbeeld niet", vervolgt de woordvoerder

Uiteindelijk schakelde de NOS naar de paardensport, het eventing, maar op de sociale media ging het al een tijdje los. FOK!sport adviseert de analysten eruit te gooien en commentatoren in dienst te nemen, ook vanuit Hilversum kan er commentaar worden gedaan. 

Atalanta weer meest getelde vlinder

De atalanta is dit weekeinde de meest getelde vlinder tijdens de jaarlijkse tuinvlindertelling. De zwart-bruin-oranje vlinder is ruim 10.000 keer geteld en staat bovenaan de lijst, meldde de Vlinderstichting zondagavond. Vorig jaar werd de atalanta ook het meest genoteerd. Op de tweede plaats staat dit jaar de kleine vos (7000), gevolgd door de dagpauw (5500).

De Vlinderstichting kreeg bijna 5000 meldingen binnen. Gemiddeld werden per melding 11 vlinders geteld en 4,1 vlindersoorten.

De citroenvlinder is flink geduikeld in de top tien, van de vierde naar de achtste plaats. Volgens een woordvoerster van de Vlinderstichting is de citroenvlinder in "zomerrust" en houdt hij zich schuil onder het blad en vliegt hij niet rond.

De Vlinderstichting wil weten hoe vlindersoorten zich in stand houden in Nederland. Iedereen kon meedoen en op de sites vlindermee.nl en tuintelling.nl. zijn melding doorgeven.

Atalanta weer meest getelde vlinder
Atalanta weer meest getelde vlinder (Foto: ANP)

Onzichtbare Zlatan bezorgt United prijs

Zlatan Ibrahimovic was zondag, zonder goed te spelen, goud waard voor Manchester United. Met een kopbal bezorgde hij tegen Leicester City zijn nieuwe club de Community Shield, de Engelse Johan Cruijff-Schaal.

Leicester was de kampioen van vorig seizoen, maar Manchester United stak op de transfermarkt met kop en schouders boven The Foxes uit deze zomer. Toch was dat in de eerste helft niet af te zien aan het spel van de ploeg van José Mourinho. De grootste aankoop, Zlatan Ibrahimovic, werd veel te weinig bereikt.

Leicester liet in aanvallend opzicht aanvankelijk meer zien en de twee grootste kansen waren voor Shinji Okazaki. Eerst kreeg hij de bal na een goede actie van Jamie Vardy, maar in plaats van dat hij die teruglegde krulde hij ‘m naast. Koud een minuut later kopte de Japanner uit een hoekschop op de lat. David de Gea en de United-defensie, met daarin Daley Blind, haalden opgelucht adem.

Juist toen het aantal gelijkenissen met het spel van United in de periode onder Louis van Gaal begon op te vallen, opende de FA Cup-winnaar de score. Jesse Lingard kreeg de bal van Wayne Rooney en zette middels een gewelde solo drie verdedigers van Leicester aan de kant. Beheerst prikte hij de 1-0 achter Kasper Schmeichel.

In de tweede helft zette Leicester aan en dat leverde al na zeven minuten de gelijkmaker op. Marouane Fellaini leverde de bal zomaar in waardoor Jamie Vardy, de clubtopscorer van vorig seizoen, alleen langs De Gea hoefde en de 1-1 kon binnenprikken. In de wetenschap dat het bij een gelijke stand na negentig minuten op strafschoppen zou uitlopen, zochten beide ploegen in de slotfase naar de winnende goal. 

Uitgerekend Zlatan, die de hele wedstrijd onzichtbaar was, zorgde in de 83ste minuut voor de winnende goal. Bij een voorzet van Antonio Valencia torende hij vakkundig boven verdediger Morgan uit en kopte via de paal de 1-2 binnen.

Uitslag Roda JC - Heracles Almelo

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en Heracles Almelo. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Roda JC

1 - 1

Heracles Almelo

 72' Auassar    33' Navratil
 
 Gele kaart: , Gosens, Navratil, Te Wierik, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.006
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Milec
Brouwers (Kum/ 55)
Ananou
v.Peppen
Noor
v.Hyfte
Rosheuvel
Boysen (Paulissen/72)
Mytides (De Silva/55)
Auassar
  Castro
Breukers
Te Wierik
Hoogma
Gosens
v.Ooijen (Bruns/63)
Pelupessy
Bel Hassani
Navratil
Gladon
Darri (v.Mieghem/79)

Beachvolleyballers makkelijk langs Chili

Het beachvolleybal-duo Nummerdoor/Varenhorst heeft heeft de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen zonder al te veel weerstand gewonnen. Zowel in de eerste als in de tweede set kwamen de Chilezen er niet aan te pas. 

Nummerdoor en Varenhorst komen dinsdag de twee Polen Fijalek en Prudel tegen, in wat een lastigste wedstrijd zal zijn dan die van vandaag tegen wat als één van de zwakkere ploegen gezien wordt. Toch is het Nederlandse duo ook voor die wedstrijd favoriet. 

Hockeyvrouwen veel te sterk voor Spanje

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun eerste wedstrijd op de Spelen in Rio vrij eenvoudig gewonnen. De olympisch kampioen van 2008 en 2012 was een maatje te groot voor Spanje. Het werd 5-0.

Spanje begon sterk, maar echte kansen kregen ze niet. Vier minuten voor het eind van het eerste kwart was het Welten na een schot van Paumen die Nederland op voorsprong bracht. Aan het begin van het tweede kwart was het Leurink die de 2-0 maakte. Niet lang daarna was het Keetels die er 3-0 van maakte. Maartje Paumen maakte in hetzelfde kwart de 4-0 nadat ze een strafcorner wist te benutten.

Ook in het derde kwart was Nederland de betere ploeg en kreeg een aantal kansen om de voorsprong te vergroten. Er werd echter niet gescoord. In het vierde kwart was het Maartje Paumen die de 5-0 maakte, wederom uit een strafcorner. In het vervolg van de wedstrijd waren er nog wel een paar kansen, maar gescoord werd er niet meer.

Geen Russen op Paralympische Spelen in Rio

Wat het Internationaal Olympisch Comité niet aandurfde, doet het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) wel; Rusland wordt door de paralympische bond volledig uitgesloten voor de Paralympische Spelen, die vanaf 7 september in Rio de Janeiro worden gehouden.

Het IPC besloot hier toe vanwege de omvangrijke door de staat georganiseerde dopingprogramma in Rusland dat de sportwereld al enkele weken in zijn greep houdt. Het IOC kwam met een halfbakken beslissing door de sportbonden toestemming te geven per deelnemer te bekijken of deze mocht deelnemen aan de Olympische Spelen, maar het IPC is harder van oordeel en weert alle Russische sporters.

Roeiprogramma afgelast vanwege wind

Net als gisteren hebben de roeiers ook vandaag last van de winderige omstandigheden. De start van het programma is dan ook met een uur uitgesteld.

Roel Braas en Mitchel Steenman komen daarom pas om 15.30 uur in plaats van 14.30 uur in actie. En ook de andere Nederlanders moeten nog even geduld hebben.

Gisteren hadden de roeiers ook veel last van de wind. Zo kapseisde de Servische boot en veel roeiers hadden moeite om in hun baan te blijven.

Update 14:25 uur

Het roeien is wederom met een uur uitgesteld. Er kan ook om 14:30 uur niet worden gestart. "Het is een combinatie van de invloed van de zee en het warme weer", zegt Gerritjan Eggenkamp van de internationale roeibond tegenover de NOS. "Het is een optie dat we vandaag helemaal niet kunnen roeien. Er zijn vanmorgen bij het trainen zelfs een paar boten gezonken."

Update 15:30 uur

Vandaag is er geen roeien meer. Omdat de weersomstandigheden niet verbeteren, heeft de organisatie dit besloten. Er zouden vier Nederlandse boten in actie komen vandaag.

Update 16:55 uur

Als de wind geen roet in het eten gooit, wordt morgen na de ochtendsessie bij het roeien de geannuleerde wedstrijden van vandaag geroeit.

China pakt eerste goud van Spelen Rio

China heeft haar eerste gouden medaille van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro binnen. Zhang Menxue schoot zich op het onderdeel 10 meter luchtpistool met overmacht en een olympisch record naar de titel. 

De 25-jarige Chinese maakte pas vorig jaar haar internationale debuut bij de senioren, maar hield haar hoofd in de finale in Rio ijzig koel. Alejandra Zavala uit Mexico was in de finale de laatste die moest afhaken voor de strijd om de medailles begonnen, maar ze leek dolgelukkig met haar vierde plek.

Vervolgens moest de Griekse Anna Korakaki zich gewonnen geven: ze kwam 0,2 punten tekort om in de strijd om het goud te blijven en moest genoegen nemen met brons. Vitalina Batsarashkina was vervolgens de laatste die een theoretische kans had om Zhang van het goud te houden, maar de Chinese had dan twee enorme blunders moeten laten noteren. Dat gebeurde niet en dus was er alsnog verrassend zilver voor de 19-jarige Russische, die internationaal nog nooit potten had weten te breken op het 10 meter luchtpistool.

De kwalificaties van zondagochtend (PROSHOTS/Action Images)
De kwalificaties van zondagochtend (PROSHOTS/Action Images)

Turnster Van Gerner inzetbaar

Celine van Gerner kan vandaag met de Nederlandse vrouwen in actie komen tijdens de kwalificatie voor de landenwedstrijd. De turnster is voldoende hersteld van haar achillespeesblessure.

Wel heeft Van Gerner wat kleine aanpassingen gedaan in haar programma om haar onderbeen te ontzien. Op sprong komt ze als laatste Nederlandse in actie. Er wordt dan bekeken of het noodzakelijk is dat ze springt.

De Nederlandse turnvrouwen komen vanaf 22:30 uur vanavond Nederlandse tijd in actie.

Drager olympische vlam overlijdt dag na opening

Afgelopen vrijdag had Ivo Pitanguy, een vooraanstaand plastisch chirurg in Brazilie, nog de eer om de olympische vlam te mogen dragen. Gisteren overleed hij op 90-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Hij kreeg echter vooral waardering voor wat hij voor de samenleving betekende. Zo kregen slachtoffers van een grote circusramp hulp van hem zonder dat ze hoefden te betalen. "Hij zal gemist worden," aldus interim-president Michel Temer.


 Ivo Pitanguy draagt de vlam (PRO SHOTS / Action Images)

Uitslagen Eredivisie 07/08/2016

Ajax is het nieuwe seizoen van de Eredivisie begonnen met een overwinning. Ze versloegen op het Kasteel Sparta Rotterdam met 1-3. Sparta maakte na zes jaar afwezigheid hun rentree in de Eredivisie. AZ en sc Heerenveen openden hun seizoen met een 2-2 gelijkspel. Hieronder de karakteristieken van beide duels. 

Klaasen viert met Sinkgraven zijn gescoorde doelpunt. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Klaasen viert met Sinkgraven zijn gescoorde doelpunt. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Sparta Rotterdam

1 - 3

AFC Ajax

 8' Gudelj (e.d.)    5' Klaassen
 54' Sinkgraven
 65' Cassierra
 
 Gele kaart: Pinteaux, Dumfries, Sanusi (Sparta Rotterdam), Dijks, Westermann, Klaassen (AFC Ajax)
 Rode kaart: Veltman (84/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer (v.Moorsel/79)
v.Drongelen
Pinteaux
Dijkstra
Sanusi
Dougall
Brogno
El Azzouzi
Calero (Goodwin/68)
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer (v.d.Beek/77)
Klaassen
Gudelj
El Ghazi (Westermann/87)
Cassierra (Dolberg/77)
Sinkgraven

 Wout Weghorst (AZ) is boos na de 1-1. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)
Wout Weghorst (AZ) is boos na de 1-1. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

AZ

2 - 2

sc Heerenveen

 33' Henriksen
 52' Weghorst
   40' Zeneli
 82' Schaars
 
 Gele kaart: S.Wuytens, García (AZ), Bijker, v.Amersfoort, v.Aken (sc Heerenveen)
 Rode kaart:  Huizing (71/2xg) (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14377
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Luckassen
v.Eijden
Vlaar
Haps
v.Overeem
Henriksen
S.Wuytens
Jahanbakhsh
Weghorst (Friday/81)
Dos Santos (García/79)
  Mulder
Marzo
St.Juste
v.Aken
Bijker
v.Amersfoort
Schaars
Namli (Huizing/64)
Slagveer
Ghoochannejhad (Veerman/76)
Zeneli (Cavlan/81)

Bokser Lacruz begint Olympische Spelen met overtuigende zege

Als je zojuist NPO 1 op had staan heb je mooie herhalingen gezien van het wielrennen en volleybal van gisteren, maar ondertussen heeft er voor het eerst sinds 1992 een Nederlander deelgenomen aan het boksen op de Olympische Spelen. Enrico Lacruz kwam in actie in de eerste ronde van de klasse tot 60 kilogram.

De 22-jarige Lacruz nam het op tegen de twee jaar jongere Lai Chu-en uit Chinees Taipei, wat eigenlijk gewoon Taiwan is. Lacruz knalde er gelijk vol op en dat leverde hem de eerste ronde op: 29-28. In de tweede ronde van drie minuten was het verschil nog wat duidelijker en vergrootte de Nederlander zijn voorsprong.

Lai kwam in de laatste ronde toch nog terug met een aantal goede series, maar het bleek net niet genoeg om Lacruz van de zege af te houden: 2-1 was de eindstand. De Nederlander zal het in zijn volgende partij opnemen tegen Dorjnyambuugiin Otgondalai uit Mongolië, maar wanneer dat gevecht precies is is nog niet bekend. 

Dader kapmesaanval België 33-jarige Algerijn

De man die zaterdag in de Waalse stad Charleroi twee agentes aanviel met een kapmes was een 33-jarige Algerijn. De man verbleef sinds 2012 in België en was bekend bij de politie, maar niet wegens terrorisme. Dat heeft het Belgische Openbaar Ministerie zondag bekendgemaakt.

De man sloeg zaterdag met een machete toe voor de ingang van een politiebureau in Charleroi en riep daarbij "Allahu Akbar". Beide agentes raakten ernstig gewond in gezicht en nek. Volgens het OM hebben de agentes grote moed betoond bij de pogingen om de indringer tegen te houden.

De aanvaller werd neergeschoten door een derde agent en overleed in het ziekenhuis. De rugzak die de man bij zich had bleek geen wapens of explosieven te bevatten.

Omdat er aanwijzingen zijn dat de aanvaller terroristische motieven had, is een terrorismeonderzoek gestart. In de nacht van zaterdag op zondag zijn al twee huiszoekingen gedaan in de regio Charleroi.

Dader kapmesaanval België 33-jarige Algerijn
Dader kapmesaanval België 33-jarige Algerijn (Foto: ANP)

Iran bevestigt executie kernwetenschapper

Iran heeft zondag bevestigd dat het de nucleaire wetenschapper Shahram Amiri heeft geëxecuteerd. Zijn familie had zaterdag al gemeld dat hij was opgehangen.

Amiri was veroordeeld voor spionage voor de Verenigde Staten. De in 1977 geboren Amiri raakte in 2009 spoorloos toen hij op pelgrimstocht naar Mekka was. Later dook hij op in de Verenigde Staten. Amiri zei dat hij onder dwang van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in de VS was terechtgekomen, maar volgens andere berichten was het niet tegen zijn wil en liet hij zich betalen voor zijn kennis.

Amiri keerde in 2010 terug naar Iran. Hij werd daar op een geheime plek gevangen gehouden.

Iran bevestigt executie kernwetenschapper
Iran bevestigt executie kernwetenschapper (Foto: ANP)

Uitslag FC Groningen - Feyenoord

Feyenoord is het nieuwe seizoen in de Eredivisie uitstekend begonnen. De Rotterdammers moesten op bezoek bij FC Groningen en gaven hun tegenstander in hun eigen stadion een enorm pak rammel: 0-5. Eljero Elia was bij de bezoekers de grote man met een hattrick.

FC Groningen

0 - 5

Feyenoord

    19' Vilhena
36' Elia
45' Elia
56' Elia
83' Jørgensen
 
Gele kaart: Hiariej, (FC Groningen), Elia, El Ahmadi, (Feyenoord)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.762
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Maduro
Van Nieff
Hiariej
Drost (Hoesen/54)
Jenssen
Antonia (Idrissi/58)
Van Weert
Rusnák (Linssen/77)
  Jones
Karsdorp
Botteghin
Kongolo
Woudenberg
El Ahmadi
Kuijt (Berghuis/74)
Vilhena
Toornstra
Jørgensen
Elia (Basacikoglu/63)

Verzamelaar met doorgeladen geweer op pad

Een 30-jarige man uit Goirle die in zijn auto een doorgeladen geweer vervoerde is zaterdagavond door de politie aangehouden. Later werden in de woning van de verdachte nog een stroomstootwapen, een bivakmuts, een kogelwerend vest van de politie en 500 patronen voor het geweer in beslag genomen, meldde de politie zondag.

De man trok de aandacht van een surveillerende agent door verdacht gedrag in het buitengebied rond de Regte Heide in het Brabantse Riel. Hij kon zich niet legitimeren en was erg nerveus. Bij controle kwam het wapen inclusief vizier, demper en statief tevoorschijn. De agent riep bij de arrestatie de assistentie in van twee boswachters.

De man is in hechtenis genomen op grond van overtreding van de Wet wapens en munitie.

De verdachte heeft aan de politie verklaard een verzamelaar te zijn van oorlogsspullen en met name oude wapens. Het geweer en de munitie kocht hij een paar jaar geleden op een legerbeurs in België. Hij was zaterdag naar het bos gereden om het wapen een keer goed af te stellen. Er zijn volgens de politie geen aanwijzingen dat de verdachte met de bij hem aangetroffen wapens van plan was misdrijven te plegen.

Verzamelaar met doorgeladen geweer op pad
Verzamelaar met doorgeladen geweer op pad (Foto: ANP)

Japan zorgt bijna voor stunt op waterpolotoernooi

Dat de verschillen in het waterpolo enorm klein zijn - vooral op de Olympische Spelen - bleek gisteren maar weer op de eerste dag van het mannentoernooi. Moest aan het begin van de dag wereldkampioen Servië nog genoegen nemen met een gelijkspel tegen Hongarije, ontliep Griekenland in de slotminuten van de wedstrijd een pijnlijke nederlaag tegen Japan.

Voor Servië geldt alles minder dan goud al als een teleurstelling. De grootste concurrenten van de ploeg zijn vicewereldkampioen Kroatië en Griekenland. De match tegen Hongarije mocht dan ook weinig problemen opleveren, maar niets was minder waar: de Hongaren namen meteen het initiatief en bouwden zelfs een flinke voorsprong op van drie punten. De Serven wisten zich in de laatste periode sterk terug te knokken, maar kwamen uiteindelijk niet verder dan 13-13.

Later op de dag mocht Griekenland aantreden tegen één van de zwakste landen van het toernooi: Japan. De Grieken waren duidelijk de betere ploeg, maar lieten in de verdediging meerdere keren grote gaten vallen, waar Japan dankbaar gebruik van maakte. De ploegen bleven hierdoor redlijk gewaagd aan elkaar. Met nog enkele minuten te gaan leek het er op dat Japan niet met lege handen naar huis ging: het stond 7-6 en met nog anderhalve minuut te spelen moest Griekeland optimaal gebruik maken van de twee laatste aanvallen, en met succes. Tot twee keer toe wist een Griekse speler uit te breken en was de Japanse doelman kansloos.

Hongarije kende een sterk begin van het toernooi
Hongarije kende een sterk begin van het toernooi

Uitslagen groep A mannen

Thuis Uitslag Uit
 Hongarije 13 - 13 Servië
 Griekenland 8 - 7 Japan
 Brazilië 8 - 7 Australië

 Uitslagen groep B mannen

Thuis Uitslag Uit
Kroatië 7 - 5 Verenigde Staten
Italië 9 - 8 Spanje
 Montenegro 7 - 4 Frankrijk

Peiling: PVV populairst

Omdat de PVV nog steeds leidend is met 35 zetels in de peilingen, werd er gekeken naar historische politieke voorkeuren en leeftijdsgroepen.

Daaruit blijkt dat, vanaf 1994 tot nu, vooral de oudere generatie CDA stemt. De voormalige arbeiderspartij PvdA genoot tot 2012 nog enig vertrouwen, dit is nu echter drastisch gekelderd. De aanhang is duidelijk in leeftijdsgroepen weggevloeid. De groep jongeren van 18 tot 34 jaar is overgestapt naar GroenLinks en PVV, de middelbaren van 35 tot 49 jaar oud naar PVV en SP.

Het grootste aandeel PVV is echter te danken aan overstappers bij de VVD. Van 1994 tot 2012 deed de partij het goed onder ondernemend Nederland. De partij voor ondernemende welgestelden mag nu op beduidend minder vertrouwen rekenen van de kiezers boven de 50 jaar oud. In 2012 behaalde de immer grijnzende Mark Rutte een piek van 27 procent die in zijn tweede kabinet nu is ingestort naar 16 procent.

D66 scoort nu onder de jongeren vooral goed. De oudere generaties hebben beduidend minder vertrouwen in de pro-EU partij. In 1994 was het vertrouwen in meer EU met 16 procent nog het hoogst bij de jongeren en middelbaren. In 2003 was er een algehele kentering in de pro-EU filosofie te zien. Vanaf 2012 tot nu zijn het vooral de jongeren met gemiddeld 15 procent die weer geloven in meer EU.

Vanaf 1994 tot 2012 is GroenLinks altijd een idealistische margepartij geweest die gemiddeld over alle leeftijdsgroepen tussen de nul en zeven procent vertrouwen genoot. Het recente instorten van de PvdA heeft de linkse idealisten vooral veel vertrouwen onder jongere linkse stemmers opgeleverd.

Verder heeft in het linkse spectrum de SP geprofiteerd van het instorten van de voormalige arbeiders partij. Veel arbeiders in de leeftijd van 35 tot 65 jaar zijn met 12 procent vanaf 2012 tot nu overgestapt naar de SP. De meeste kiezers met 20 procent in die leeftijdsgroep kiezen echter voor de PVV.

Rio Vandaag - zondag 7 augustus

Na een geweldige eerste dag van de Olympische Spelen gaan we vandaag verder waar het gisteren ophield. Ditmaal komen de vrouwen in actie voor de wegrace en spelen de hockeydames hun eerste wedstrijd op weg naar goud.

Nederlanders in actie

Vandaag zullen Marianne Vos en Anna van der Breggen in de schijnwerpers staan bij de wegrace. Van der Breggen wordt genoemd als favoriet, maar ook Vos zal graag willen laten zien dat zij nog niet over haar hoogtepunt is. Ook zullen er vele Nederlandse roeiers in actie komen vandaag, waaronder Braas en Steenman die door materiaalpech vandaag moeten herkansen. In de herkansing moeten ze als eerste eindigen om door te kunnen naar de halve finale.

Later op de dag komen ook de zwemmers van vandaag in actie: Kira Toussaint zal een gooi doen naar de finale van de 100m rugslag, Dion Dreesens en Sebastian Verschuren zijn outsiders op de 200m vrije slag en Sharon van Rouwendaal is zeker niet kansloos voor een podiumplek. 

Beachvolleybalduo's Christiaan Varenhorst/Reinder Nummerdor en Jantine van der Vlist/Sophie van Gestel komen vandaag voor het eerst in actie. De mannen spelen een relatief makkelijke wedstrijd tegen Chili, de vrouwen zijn al blij dat ze hier mogen spelen en maken weinig kans. Ondertussen spelen ook de hockeyvrouwen hun eerste wedstrijd tegen Spanje, een ploeg die geen problemen moet geven. De hockeyheren spelen later op de avond tegen Ierland, eveneens een makkelijke wedstrijd.

Opmerkelijk

Bij het kleiduifschieten voor de vrouwen staat om 20.00 uur de finale van het onderdeel trap op het programma. Het is een unieke kans voor San Marino om haar eerste medaille ooit te winnen, want de zusjes Arianna en vooral Alessandra Perilli behoren tot de gevaarlijkste outsiders. Ook de voornaamste kandidate voor goud komt uit een land wat je niet vaak iets groots ziet winnen: Ray Bassil uit Libanon.

Om middernacht beginnen de lichtste mannelijke gewichtheffers, die in de klasse tot 56 kilogram, aan hun strijd om goud. Let vooral op Om Yun-chol: de sympathieke Noord-Koreaan is een van de weinige sporters uit het land van de Grote Leider die na zijn (vele) zeges uitgebreid staat te springen en te juichen van blijdschap.

Programma Nederlanders

Tijd Sport Onderdeel
14.30u Roeien Twee-zonder mannen, herkansing
15.10u Roeien Twee-zonder vrouwen, heats
15.40u Roeien Lichte dubbel-twee vrouwen, heats
16.00u Boksen Lichtgewicht mannen 60 kg, 1/16 finale
17.00u Roeien Vier-zonder mannen, heats
17.15u Wielrennen Start wegrace vrouwen
17.30u Hockey  Voorronde groep A vrouwen: Nederland - Spanje
18.00u Beachvolleybal Voorronde groep E mannen: Nederland (C. Varenhorst/R. Nummerdor) - Chili
18.00u Zwemmen Heats 100m rugslag vrouwen
18.15u Zwemmen Heats 200m vrije slag mannen
18.30u Tafeltennis Vrouwen enkelspel, ronde 2
19.30u Zwemmen Heats 400m vrije slag vrouwen
20.30u Beachvolleybal Voorronde groep E vrouwen: Canada - Nederland (J. van der Vlist/S. van Gestel)
21.15u Wielrennen  Finish wegrace vrouwen 
22.30u Turnen Kwalificatie vrouwen, subdivisie 4
23.00u Hockey  Voorronde groep B mannen: Nederland - Ierland 
0.00u Tafeltennis Vrouwen enkelspel, ronde 3
3.00u Zwemmen  Finales 

Botbreuken voor Nibali, Henao en Porte na olympische wegwedstrijd

De finale van de olympische wegwedstrijd werd gekenmerkt door valpartijen. Zo kwamen voorin Vincenzo Nibali en Sergio Henao ten val toen zij met Rafal Majka weggereden waren.  Richie Porte kwam al eerder in de koers zwaar ten val. Het trio heeft diverse blessures opgelopen. 

De Italiaanse kopman Nibali brak bij de crash zijn sleutelbeen. De Italiaanse ploeg liet weten dat hij zo snel mogelijk naar huis zal gaan. De Colombiaanse klimmer Henao brak bij diezelfde val zijn bekken. De medische staf van het Colombiaanse team liet weten dat het geen gecompliceerde breuk is.

Porte werd naar het ziekenhuis vervoerd en bleek zijn schouderblad gebroken. te hebben. Ook heeft hij enkele kneuzingen opgelopen. Porte zal een door deze valpartij niet mee kunnen doen aan de olympische tijdrit van woensdag. "Ik ben teleurgesteld, maar gelukkig ben ik er niet slechter van af", zei Porte, die viel omdat hij uit moest wijken. “Ik kon geen kant op. Gelukkig zorgde een boom er voor dat ik niet in de afgrond viel.”

Couppoging brengt Erdogan weer bij Poetin

Voor het eerst sinds Turkije vorig jaar een straaljager uit Rusland neerhaalde, ontmoeten Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin elkaar. De verhouding tussen de beide landen was danig verstoord door het incident, dat Rusland beantwoordde met economische sancties. De couppoging tegen de Turkse president brengt de twee staatshoofden echter weer bij elkaar tijdens een topontmoeting dinsdag in Sint-Petersburg.

Twee weken voor de verijdelde coup had Erdogan al aangestuurd op een toenadering, door excuses aan te bieden voor het neerhalen van de straaljager. Rusland hief daarop het verbod op chartervluchten naar Turkije op en nodigde Erdogan uit voor de top.

De twee presidenten hebben veel gemeen. Ze hanteren beiden een soort populistisch autoritarisme en koesteren allebei een diep wantrouwen tegen de Verenigde Staten. Erdogan kijkt verwijtend naar de VS omdat die onderdak bieden aan zijn tegenstrever Fethullah Gülen, die volgens Ankara achter de couppoging zat. Moskou vindt dat Washington een te grote rol op het wereldtoneel opeist.

Gemarteld
Sinds de legeropstand is Erdogans stijl steeds meer gaan lijken op die van Poetin. Hij is hard opgetreden tegen iedereen die volgens hem iets met de coup te maken had, niet alleen militairen maar ook journalisten, wetenschappers, leraren en rechters. Circa 60.000 Turken zijn na 15 juli geschorst of hun baan kwijt, terwijl 6000 mensen zijn opgepakt. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn velen van hen gemarteld.

Turkije en Rusland vechten in Syrië mee aan tegengestelde zijdes, waarbij Turkije met steun aan rebellen steeds meer de verkeerde kant lijkt te hebben gekozen. Met Russische steun is de positie van het Syrische regeringsleger versterkt, terwijl de Amerikanen juist de Syrische Koerden krachtiger hebben gemaakt. Die Koerden krijgen inmiddels ook steun uit Moskou, waar ze zelfs een officieuze ambassade konden openen.

Erdogan heeft Poetins hulp nodig om te voorkomen dat de Koerden een zelfstandige staat in Noord-Syrië beginnen. Rusland wil via Turkije gas naar Zuid-Europa vervoeren, om zo Oekraïne te vermijden. De twee mannen hebben er alle belang bij een streep onder het straaljagerincident te trekken.

Couppoging brengt Erdogan weer bij Poetin
Couppoging brengt Erdogan weer bij Poetin (Foto: ANP)

Fun met Funda #21 Landgoed Waterland

In Velsen-Zuid vinden we Landgoed Waterland, gelegen op bijna 6000 vierkante meter eigen grond. Op deze historische buitenplaats vinden we naast het hoofdgebouw ook de vrijstaande stalwoning  "Huis van Daatje" en een voormalig koetshuis. Het is gelegen tussen de bossen en beschikt onder andere over een zoutwaterzwembad. Voor slechts 3 miljoen euro kun jij de eigenaar worden van dit unieke landgoed. 

Landgoed Waterland (Foto: Funda)
Landgoed Waterland (Foto: Funda)

Van Wolfswinkel: "Een lekker binnenkomertje"

Ricky van Wolfswinkel luisterde zaterdagavond zijn terugkeer bij Vitesse op met een treffer. Willem II werd in Tilburg met 1-4 verslagen. "We begonnen niet zo goed en hadden het daardoor vrij lastig. Mijn goal hielp uiteraard om ons op gang te krijgen. Dat was een lekker binnenkomertje", vertelde Van Wolfswinkel tegen FOX Sports.

De 27-jarige spits bracht Vitesse aan de leiding, waarna Valeri Qazaishvili en tweemaal Nathan voor rust al voor de gehele Arnhemse productie zorgden. Fran Sol zorgde voor de eretreffer aan de kant van de Tilburgers. Van Wolfswinkel vertrok in 2009 bij Vitesse en speelde achtereenvolgens bij FC Utrecht, Sporting Lissabon, Norwich City, AS Saint-Étienne en Real Betis. Ondanks dat zijn doelpunten de laatste seizoenen beperkt bleven, kijkt het toch met een goed gevoel terug op het avontuur in het buitenland.

"Alle ervaringen die ik heb opgedaan, positief en negatief, neem ik mee. Ik voel me meer ervaren. Ik ben fit en hoop dit seizoen nog vaker belangrijk te kunnen zijn voor Vitesse. Vandaag was een goed begin."

Orlando Bloom laat zwembroek weer zakken

Opnieuw zijn er vakantiefoto's verschenen waarop Orlando Bloom publiekelijk zijn blote achterwerk toont. De websites van Daily Mail en Mirror pakken dit weekend weer uit met foto's van de Britse acteur die met zijn vriendin Katy Perry vakantie viert op Sardinië.

De Lord Of The Rings-acteur is op de foto in innige poses te zien met de zangeres, zowel in de zee als op het strand. Ditmaal draagt Katy een bikini met bloemenprint en Orlando een oranje zwembroek. Nadat Orlando afgelopen dinsdag al poedelnaakt werd gefotografeerd tijdens het peddelen met Katy op een surfplank, zagen paparazzi hem op de tweede stranddag zijn shorts opnieuw naar beneden trekken.

Ook zijn er foto's te zien waarop de Britse acteur strandgangers natspuit met een waterpistool. De 39-jarige acteur en de 31-jarige zangeres zijn sinds januari bij elkaar, sinds ze samen werden gezien op een afterparty van de Golden Globes.

Orlando Bloom laat zwembroek weer zakken
Orlando Bloom laat zwembroek weer zakken (Foto: BuzzE)

Venus Williams onderuit tegen Flipkens

Venus Williams is in de eerste ronde van het olympisch tennistoernooi uitgeschakeld. De Amerikaanse, zestien jaar geleden nog goed voor olympisch goud, verloor van de Belgische Kirsten Flipkens met 6-4, 3-6 en 6-7 (5).

Nadat ze de tweede set had verloren, leek Williams in de derde set orde op zaken te gaan stellen. Ze gaf echter een voorsprong van 5-3 weg. Flipkens mocht op 6-5 serveren voor de wedstrijd, maar Williams kwam sterk terug door een lovegame en een tiebreak moest de beslissing brengen. Daarin was de Belgische de betere.

'Zeven suikerklontjes saus op barbecueworst'

Barbecuesauzen bestaan voor een kwart tot een derde uit suiker. Gemiddeld zitten er zeven suikerklontjes in honderd milliliter saus, blijkt uit eigen onderzoek van voedselwaakhond foodwatch onder 42 sauzen uit vijf grote supermarkten. Het meeste suiker zit in Smooth & Smokey Barbecue Sweet van Heinz: 48,2 gram suiker per 100 ml. Dat zijn twaalf suikerklontjes.

Voedselwaakhond foodwatch vindt dat de overheid meer moet doen om "de overdaad aan suiker in producten" aan te pakken. "Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten, de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument", aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch.

"De voedingsindustrie voegt vrijwel overal veel suiker aan toe, zoals sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren. Op die manier krijgen consumenten ongemerkt veel te veel suiker binnen", zegt Van de Wouw. Deze verborgen suikers zijn een belangrijke oorzaak van de door de Wereldgezondheidsorganisatie geconstateerde obesitasepidemie.

De met de voedingsindustrie gemaakte afspraken over minder suiker, vet en zout in producten, gaan foodwatch niet ver genoeg. "Sauzenfabrikanten hebben alleen beloofd het zoutgehalte terug te dringen. Maar het probleem zit in in dit geval in het suikergehalte", aldus Van de Wouw.

Supermarktketen Albert Heijn liet begin deze maand weten nog dit jaar het suikergehalte te verlagen van honderd producten van het eigen merk.

'Zeven suikerklontjes saus op barbecueworst'
'Zeven suikerklontjes saus op barbecueworst' (Foto: ANP)

Mosselen gekocht van loterijgeld

Veel mensen zouden een gat in de lucht springen bij het winnen van een groot bedrag in een loterij. Dat gebeurde een echtpaar uit het Belgische Kalmthout, net over de grens met Nederland. Ze spelen al jaren mee met altijd dezelfde cijfers en hadden 6 cijfers goed.

Het echtpaar van middelbare leeftijd won exact 1.665.263 euro. Ze kochten er een portie mosselen van en schonken de rest van het geld aan een goed doel. "Welk goed doel dat is, weten we niet. Heel vaak wordt dit soort bedragen geschonken aan een stichting die verbonden is aan ziekenhuizen. We kunnen dit echter niet bevestigen," vertelt Kiki Vervloesem van de Nationale Loterij van België.

"Toen het koppel zich bij ons aanbood met het winnend biljet reageerden ze heel rustig. Ze wisten precies wat ze met het geld wilden doen. Het feit dat ze gewonnen hadden, gingen ze vieren door eens goed mosselen te eten en daarna spelen ze gewoon verder.”

Mocht je trouwens een lot hebben gekocht voor de loterij van 26 maart dan is het wellicht verstandig om de cijfers nog even na te kijken, de winnaar van 6.176.202 euro heeft zich namelijk nog niet gemeld.

Verjaardagsfeest verandert in steekpartij

Een verjaardagsfeestje in Sydney is zondag bloedig geëindigd. Het partijtje veranderde plotseling in een grote steekpartij waarbij een tiener werd gedood en zes anderen gewond raakten. Dat melden lokale media. Details over het voorval zijn niet bekend. De politie in Australië heeft niemand kunnen arresteren.

De jonge slachtoffers vierden de achttiende verjaardag van een vriend bij diens huis. Een zestienjarige jongen werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar bezweek later aan zijn verwondingen. De leeftijd van de zes gewonden varieert van zestien tot en met 21 jaar.

Verjaardagsfeest verandert in steekpartij
Verjaardagsfeest verandert in steekpartij (Foto: ANP)

Doden door aardverschuivingen in Mexico

Aardverschuivingen in het oosten van Mexico hebben zaterdag (lokale tijd) aan zes mensen het leven gekost. Intense regenval, afkomstig van de tropische storm Earl, zorgde ervoor dat de grond begon te schuiven.

Onder de doden zijn twee gezinnen met kinderen uit de deelstaat Veracruz. Hun huizen stortten door het noodweer in. In Xalapa, de hoofdstad van Veracruz, werden veertig families geëvacueerd.

De storm Earl werd woensdag nog tot een orkaan uit categorie één gerekend. Stormen met een dergelijke kracht veroorzaken normaal gesproken geen schade aan (stevige) bebouwing. Earl is al minder krachtig sinds hij de kust van Belize heeft bereikt. Donderdagavond trok de tropische storm met hevige regenval via de zuidelijke staat Tabasco Mexico binnen.

Doden door aardverschuivingen in Mexico
Doden door aardverschuivingen in Mexico (Foto: ANP)

Man aangehouden na steekpartij Hoogeveen

De politie heeft zaterdagavond een 61-jarige man uit Hoogeveen aangehouden na een steekpartij in dezelfde stad. De man zou kort daarvoor een 30-jarige man uit Emmen hebben gestoken. Die werd zwaargewond in de Emmastraat aangetroffen met een wond aan zijn hoofd.

Politieagenten konden de verdachte vrij snel in de buurt aanhouden. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies aan het incident voorafgegaan is.

Man aangehouden na steekpartij Hoogeveen
Man aangehouden na steekpartij Hoogeveen (Foto: ANP)

Grootste boekenmarkt van Europa

Traditiegetrouw wordt de binnenstad van Deventer de eerste zondag in augustus omgetoverd tot grootste boekenmarkt van Europa. Tijdens de 28e editie van de Deventer Boekenmarkt vormen zondag in totaal 878 kramen een ruim 6 kilometer lange markt met duizenden boeken van gerenommeerde handelaren en antiquariaten.

Het aanbod loopt uiteen van kinderboeken tot literatuur en van poëzie tot strips. Vorig jaar trok de boekenmarkt zo'n 125.000 bezoekers naar de Hanzestad.

Naast de markt is er een uitgebreid randprogramma met muziek, kunst en exposities. De dag voor de Deventer Boekenmarkt vindt het jaarlijkse poëziefestival Het Tuinfeest plaats en kunnen platenliefhebbers hun hart ophalen op de vinylbeurs. De toegang tot de Deventer Boekenmarkt en andere activiteiten is gratis.

Grootste boekenmarkt van Europa
Grootste boekenmarkt van Europa (Foto: ANP)

'Optreden Erdogan lijkt op nazi-ideologie'

De voorzitter van de Duitse liberale partij FDP heeft het optreden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na de mislukte coup van vorige maand vergeleken met dat van de nazi's. Volgens Christian Lindner bouwt Erdogan aan een autoritair regime waarin alle macht bij hem zelf ligt, zo zei hij tegen Bild am Sonntag.

"Omdat de rechten en vrijheden van het individu niet langer van belang zijn, kan hij geen partner van Europa zijn", voegde Lindner daaraan toe. De FDP-voorzitter ziet parallellen tussen Erdogans gedrag en de nasleep van de Rijksdagbrand in 1933. De nazi's noemden de brand in het Duitse parlementsgebouw een complot van de communisten tegen de regering. Adolf Hitler gebruikte dat idee vervolgens om het inperken van burgerrechten te kunnen rechtvaardigen.

Na de mislukte staatsgreep van vorige maand bepaalde Erdogan dat staatsinstellingen, maar bijvoorbeeld ook het onderwijs, gezuiverd moesten worden van aanhangers van Gülens Hizmet-beweging. Die zou achter de couppoging zitten.

'Optreden Erdogan lijkt op nazi-ideologie'
'Optreden Erdogan lijkt op nazi-ideologie' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog een warm dagje

Vandaag wordt het een relatief warme dag, met redelijk wat zon, hoewel in de ochtend de bewolking nog de overhand heeft. Hieruit kan dan ook lokaal nog wat zeer lichte regen of motregen vallen aldus het KNMI. De middagtemperatuur loopt op tot 20 graden aan de kust tot 24 graden in het binnenland. De wind komt uit het zuidwesten en is matig van kracht, op het IJsselmeer wat krachtiger. 

Zon op 06:12
Zon onder 21:18
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Zon speelt met de wolken boven Alkmaar (Foto: Papabear)
Zon speelt met de wolken boven Alkmaar (Foto: Papabear) 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1795 Nederland verliest Kaap de Goede Hoop aan de Engelsen in de Slag om Muizenberg
1919 Afghanistan wordt onafhankelijk.
1944 De Amerikaanse computertechnicus Howard Aiken presenteert op de Harvard-universiteit de eerste programmeerbare rekenmachine, de Harvard Mark I.
1980 Viditel gaat van start, een soort internet.
1988 De Amerikaanse Lynne Cox zwemt zonder beschermende kleding de Beringstraat tussen Alaska en Rusland over.

 

Viditel in 1980

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Daverende stunt Angolese handbalsters op Olympische Spelen

De handbalsters van Angola hebben op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor een daverende stunt gezorgd. In de eerste groepswedstrijd werd Roemenië verslagen: 23-19.

De Afrikaanse grootmacht nam in de tweede minuut de leiding en vanaf dat moment waren de Angolese dames de sterkere partij. Roemenië, de nummer drie van het vorige WK, kon niet meer doen dan één keer op gelijke hoogte komen, want een voorsprong zat er geen moment in. Vooral de indrukwekkende keepster van Angola, Teresa Almeida, hield haar ploeg met een aantal fantastische reddingen zeer knap op de been. In de slotminuten was duidelijk dat Roemenië niks meer kon maken en werd de wedstrijd vakkundig uitgespeeld door de dolblije Afrikanen.

De lichtvoetige Angolese keepster maakte een geweldige indruk en sleepte haar ploeg naar de zege (PROSHOTS/Action Images)
De lichtvoetige Angolese keepster maakte een geweldige indruk en sleepte haar ploeg naar de zege (PROSHOTS/Action Images)

De openingswedstrijd van het toernooi leverde eerder op de dag gelijk een feest op voor gastland Brazilië. Zij namen het direct al op tegen wereldkampioen Noorwegen, maar de thuisploeg liet zich niet kennen. Een kleine voorsprong halverwege werd nog iets uitgebreid en leverde uiteindelijk een knappe 31-28 zege op. Spanje rekende in dezelfde groep met 25-19 af met Montenegro.

In groep B ging Nederland met 14-18 onderuit tegen Frankrijk, terwijl Zweden zoals verwacht een simpele overwinning boekte op Argentinië: 31-21. Rusland opende haar toernooi tot slot eveneens met een zege: Zuid-Korea werd met 30-25 aan de kant gezet.

Olympische comeback rugby levert grote uitslagen op

De terugkeer van rugby op de Olympische Spelen - weliswaar in het sevensformat - heeft zaterdag flinke scores opgeleverd. Het was de eerste dag van het vrouwentoernooi, waarin alle landen hun eerste twee wedstrijden afwerkten.

In groep A maakten de Australische favorieten geen enkele fout. Colombia werd met 53-0 simpel opzij gezet en ook Fiji had met 36-0 weinig in de pap te brokkelen. De dames uit Fiji wisten wel een kleine verrassing op het veld te brengen, want de VS werd met 12-7 verslagen. Doordat de VS wel met 48-0 van Colombia won staan zij op de tweede plek in de groep, achter Australië.

Nieuw-Zeeland wordt gezien als enige serieuze uitdager van Australië en ook de Oceanische buren begonnen uitstekend: een 52-0 zege op Kenia werd gevolgd door een 31-5 overwinning tegen Spanje. Frankrijk stond in groep B tegen zowel Spanje als Kenia één try toe en won de wedstrijden met respectievelijk 24-7 en 40-7. Frankrijk en Nieuw-Zeeland zijn daardoor al zeker van de kwartfinales.

In groep C werd Brazilië in het openingsduel in het Deodoro Stadion luid aangemoedigd, maar dat weerhield de Britse dames er niet van om met 29-3 de overwinning te pakken. Het gastland moest er daarna ook nog met 38-0 aan geloven tegen Canada, een van de medaillefavorieten. De Canadese ploeg versloeg Japan met 45-0, terwijl de Aziaten met 40-0 onderuit gingen tegen Groot-Brittannië, dat samen met Canada zeker is van de kwartfinales. 

Zondag worden de laatste groepswedstrijden en de kwartfinales gespeeld. 

Tegenvallende vierde plaats voor estafettedames

Op de eerste finale-avond in het zwemtoernooi op de Olympische Spelen heeft de 4x100 meter vrije slag estafette naast de medailles gegrepen. Hiermee is een einde gekomen aan de medaillereeks op dit onderdeel sinds de Spelen van Sydney 2000. Marrit Steenbergen (54,29), Femke Heemskerk (53,47), Inge Dekker (53,85) en Ranomi Kromowidjojo (52,20) werden uiteindelijk vierde in 3:33,81.

Het goud ging naar de Australische dames in 3:30,65, wat een wereldrecord betekende. Emma McKeon (53,41), Brittany Elmslie (53,12), Bronte Campbell (52,15) en Cate Campbell (51,97) prolongeerden daarmee hun olympische titel uit Londen vier jaar geleden. Amerika gaat met zilver naar huis, het jonge team van Canada werd derde. 

Eerder op de avond pakte de Hongaarse Katinka Hosszu goud op de 400 meter wisselslag in een wereldrecordtijd van 4:26,36. Hiermee wist ze de tijd van de Chinese Ye Shiwen uit de boeken te zwemmen. Zilver was er voor de Amerikaanse Maya Dirado die uiteindelijk vijf seconden moest toegeven op de Hongaarse, het brons ging naar de Spaanse Mireia Belmonte Garcia.

Australië pakte deze avond al twee keer goud, wat betekent dat hun toernooi nu al beter geslaagd is dan vier jaar geleden, waar er slechts een keer goud werd behaald. Mack Horton wist op de 400 meter vrije slag de Chinese Sun Yang nipt voor te blijven in een tijd van 3:41,55. Brons was er voor de Italiaan Gabriele Detti. 

Thaise met overmacht naar olympisch gewichthefgoud

De Thaise gewichthefster Sopita Tanasan heeft met overmacht olympisch goud gewonnen in de klasse tot 48 kilogram. In Rio de Janeiro maakte de 21-jarige haar internationale debuut in de lichtste klasse, nadat ze al enkele jaren uitkwam bij de vrouwen tot 53 kilo. 

Al vanaf het eerste begin was duidelijk dat Tanasan niet te stoppen was. Bij het eerste van twee onderdelen, het stoten, opende ze met 88 kilogram, terwijl de rest niet verder kwam dan 85 kilo. Uiteindelijk wist ze ook 90 en 92 kilo nog boven haar hoofd te tillen, waardoor ze al gelijk een grote voorsprong greep op Sri Agustiani uit Indonesië en Beatriz Piron van de Dominicaanse Republiek.

Piron kwam bij het trekken niet verder dan 102 kilogram en viel buiten de medailles: de Japanse Hiromi Miyake wist met 188 kilo in totaal één kilo meer te tillen dan de Dominicaanse en pakte brons. Tanasan tilde 106 en 108 kilo omhoog voor een totaal van 200kg, waarna er voor Agustiani - die 107 al had opgetild - nog maar één ding te doen viel: 115 kilogram proberen, wat naast een enorm persoonlijk record ook olympisch goud op zou leveren. Het lukte weinig verrassend niet, en dus moest Agustiani zich tevreden stellen met zilver, wat ze overigens ook zeker deed. 

Tanasan heeft wel door dat olympisch goud binnen is (PROSHOTS/Action Images)
Tanasan heeft wel door dat olympisch goud binnen is (PROSHOTS/Action Images)

Zonderland en Van Gelder in olympische toestelfinales

Epke Zonderland en Yuri van Gelder mogen zich beiden op gaan maken voor een individuele turnfinale op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zaterdagavond eindigde de kwalificatie en wisten de twee definitief dat ze zich hadden geplaatst.

Zonderland mag zijn gouden medaille gaan verdedigen op de rekstok: alleen de Duitser Fabian Hambüchen en de Brit Nile Wilson gingen nog over zijn puntentotaal van 15,366 heen. Met 15,100 punten kwam Bart Deurloo nog geen 0,02 punten tekort om zich ook voor de finale te plaatsen, hij werd tiende en moet hopen op twee afmeldingen. 

Van Gelder liet op de ringen 15,333 punten noteren en nadat iedereen zijn beurt gehad had bleek dat genoeg voor de achtste plek - precies genoeg voor de finale. Met 15,900 punten gaat Liu Yang als eerste naar de eindstrijd, gevolgd door wereldkampioen Eleftherios Petrounias (15,833) en Liu's Chinese landgenoot You Hao (15,800). 

Deurloo plaatste zich met een veertiende plek in de kwalificatie wel voor de meerkampfinale. Met 86,990 punten bleef hij ruimschoots achter de Oekraïner Oleg Verniaiev, die met 91,964 duidelijk de beste was. De al jaren onverslaanbare Kohei Uchimura ging op de rekstok onderuit, maar eindigde in de meerkampkwalificatie wel als tweede. 

Epke Zonderland vliegt naar de olympische finale (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)
Epke Zonderland vliegt naar de olympische finale (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)

Donald Trump, man naar mijn hart (gastcolumn tong80)

Trump is de moderne versie van Archie Bunker, de nukkige xenofoob uit All in the Family. Trump is de karikatuur van de doorgeslagen American Dream. Archie was aandoenlijk als chagrijnige vader en echtgenoot en had het met zijn venijnige, vaak racistische opmerkingen vooral gemunt op zijn schoonzoon, de Polak Meathead. Trump is aandoenlijk als schertsvertoning in het bordkartonnen decor van de Republikeinse Conventie of van de Republikeinse Partij. Denkt net als Archie in zwart-wit. Is net als Archie een onafhankelijke geest, vol met vooroordelen. Met dit verschil dat Donald Trump een paar spaarcentjes achter de hand heeft. Tegenover Archie Bunker die de lachers op zijn hand weet.

Iran hangt 'door CIA ontvoerde' atoomwetenschapper op

Nuclair wetenschapper Shahram Amiri is door de Iraanse autoriteiten opgehangen. Dat heeft zijn familie tegen de BBC gezegd. De in 1977 geboren Amiri is vermoedelijk wegens verraad geëxecuteerd. Naar eigen zeggen werd hij in 2009 door de CIA gekidnapt.

De man raakte dat jaar vermist tijdens een pelgrimstocht naar Mekka. Een jaar later dook hij op in de VS. Amiri werd onder "intense psychologische druk gezet om gevoelige informatie prijs te geven", zo gaf hij zelf aan. De Amerikanen zouden hem onder meer hebben verdoofd.

Later zou hij uit handen van de CIA zijn ontsnapt, en werd later als held terug in Teheran onthaald. Washington liet destijds echter aan de BBC weten dat Amiri in eerste instantie uit eigen beweging naar de VS was overgelopen. Hij zou "bruikbare informatie" hebben gegeven, in ruil voor geld. Later zou hij zijn gaan twijfelen en keerde in 2010 terug.

Iran pakte de wetenschapper daarna op. Volgens zijn moeder is zijn lichaam door de autoriteiten naar het ouderlijk dorp teruggebracht, met touwstriemen in de nek. Dat zou wijzen op een executie door ophanging. Shahram Amiri is inmiddels begraven.

'Nieuw album Frank Ocean in november'

Nadat Frank Ocean het vrijdag voor de zoveelste keer liet afweten, gaan er nu geruchten dat zijn nieuwe album Boys Don't Cry in november verschijnt. Dat zou volgens New York Daily News blijken uit een post op de website van de rapper en zanger.

Op Franks website staat een kaartje vol data, sommige doorgestreept. Een van de data is 13 november 2016, waarmee Ocean op een releasedatum lijkt te hinten. De New York Times was er overigens van overtuigd dat Boys Don't Cry vrijdag zou verschijnen. Hordes fans maakten hun enorme teleurstelling duidelijk op social media nadat een release uitbleef.

Fans wachten al jaren op de opvolger van Franks veelgeprezen debuutalbum Channel Orange uit 2012. Het nieuwe album zou twee jaar geleden al verschijnen, maar er kwam niets. En ook vorig jaar bleven liefhebbers met lege handen achter. Vervolgens suggereerde Ocean dat hij in juli met nieuw materiaal zou komen, maar weer bleef het stil.

Oceans tweede plaat is de eerste twee weken exclusief via Apple Music te beluisteren. Aan de release wordt een grote campagne in de Apple Stores gekoppeld.

'Nieuw album Frank Ocean in november'
'Nieuw album Frank Ocean in november' (Foto: BuzzE)

Oppositie Syrië: belegering Aleppo doorbroken

Syrische rebellen hebben de belegering van de stad Aleppo door het regeringsleger doorbroken. Dat heeft de Syrische Nationale Coalitie, een samenwerkingsverband van de oppositie gemeld, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera zaterdag.

De opstandige groep Ahrar al-Sham meldde dat rebellen de wijk Ramosa aan de zuidwestkant van Aleppo onder controle hebben gekregen. Daardoor zouden ze de "route naar de stad hebben vrijgemaakt". Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de strijders die de door de belegering zijn gebroken contact gelegd met opstandelingen die in het oostelijke deel van de belegerde stad zitten.

Het Syrische regeringsleger omsingelde de noordelijke stad Aleppo half juli. In het door rebellen gecontroleerde oostelijke deel zijn naar schatting 250.000 burgers.

Oppositie Syrië: belegering Aleppo doorbroken
Oppositie Syrië: belegering Aleppo doorbroken (Foto: ANP)

Beachvolleybalsters Meppelink/Van Iersel beginnen sterk

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben hun eerste wedstrijd in Rio winnend afgesloten. De Europees kampioenen van 2014 versloegen Norisbeth Agudo en Olaya Pazo uit Venezuela in twee sets.

In de eerste set ging het lang gelijk op. Bij de stand 15-15 waren het Meppelink en van Iersel die uitliepen en de set met 21-17 wonnen. Nederland begon sterk aan de tweede set en liep al snel uit naar een voorsprong van vijf punten. Die voorsprong gaven ze niet meer uit handen en de set, en daarmee de wedstrijd, werd met 21-11 gewonnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.