Rio Vandaag - zondag 7 augustus

Na een geweldige eerste dag van de Olympische Spelen gaan we vandaag verder waar het gisteren ophield. Ditmaal komen de vrouwen in actie voor de wegrace en spelen de hockeydames hun eerste wedstrijd op weg naar goud.

Nederlanders in actie

Vandaag zullen Marianne Vos en Anna van der Breggen in de schijnwerpers staan bij de wegrace. Van der Breggen wordt genoemd als favoriet, maar ook Vos zal graag willen laten zien dat zij nog niet over haar hoogtepunt is. Ook zullen er vele Nederlandse roeiers in actie komen vandaag, waaronder Braas en Steenman die door materiaalpech vandaag moeten herkansen. In de herkansing moeten ze als eerste eindigen om door te kunnen naar de halve finale.

Later op de dag komen ook de zwemmers van vandaag in actie: Kira Toussaint zal een gooi doen naar de finale van de 100m rugslag, Dion Dreesens en Sebastian Verschuren zijn outsiders op de 200m vrije slag en Sharon van Rouwendaal is zeker niet kansloos voor een podiumplek. 

Beachvolleybalduo's Christiaan Varenhorst/Reinder Nummerdor en Jantine van der Vlist/Sophie van Gestel komen vandaag voor het eerst in actie. De mannen spelen een relatief makkelijke wedstrijd tegen Chili, de vrouwen zijn al blij dat ze hier mogen spelen en maken weinig kans. Ondertussen spelen ook de hockeyvrouwen hun eerste wedstrijd tegen Spanje, een ploeg die geen problemen moet geven. De hockeyheren spelen later op de avond tegen Ierland, eveneens een makkelijke wedstrijd.

Opmerkelijk

Bij het kleiduifschieten voor de vrouwen staat om 20.00 uur de finale van het onderdeel trap op het programma. Het is een unieke kans voor San Marino om haar eerste medaille ooit te winnen, want de zusjes Arianna en vooral Alessandra Perilli behoren tot de gevaarlijkste outsiders. Ook de voornaamste kandidate voor goud komt uit een land wat je niet vaak iets groots ziet winnen: Ray Bassil uit Libanon.

Om middernacht beginnen de lichtste mannelijke gewichtheffers, die in de klasse tot 56 kilogram, aan hun strijd om goud. Let vooral op Om Yun-chol: de sympathieke Noord-Koreaan is een van de weinige sporters uit het land van de Grote Leider die na zijn (vele) zeges uitgebreid staat te springen en te juichen van blijdschap.

Programma Nederlanders

Tijd Sport Onderdeel
14.30u Roeien Twee-zonder mannen, herkansing
15.10u Roeien Twee-zonder vrouwen, heats
15.40u Roeien Lichte dubbel-twee vrouwen, heats
16.00u Boksen Lichtgewicht mannen 60 kg, 1/16 finale
17.00u Roeien Vier-zonder mannen, heats
17.15u Wielrennen Start wegrace vrouwen
17.30u Hockey  Voorronde groep A vrouwen: Nederland - Spanje
18.00u Beachvolleybal Voorronde groep E mannen: Nederland (C. Varenhorst/R. Nummerdor) - Chili
18.00u Zwemmen Heats 100m rugslag vrouwen
18.15u Zwemmen Heats 200m vrije slag mannen
18.30u Tafeltennis Vrouwen enkelspel, ronde 2
19.30u Zwemmen Heats 400m vrije slag vrouwen
20.30u Beachvolleybal Voorronde groep E vrouwen: Canada - Nederland (J. van der Vlist/S. van Gestel)
21.15u Wielrennen  Finish wegrace vrouwen 
22.30u Turnen Kwalificatie vrouwen, subdivisie 4
23.00u Hockey  Voorronde groep B mannen: Nederland - Ierland 
0.00u Tafeltennis Vrouwen enkelspel, ronde 3
3.00u Zwemmen  Finales