FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 juli 2016

Groot-Brittannië behoudt atoomwapens

Het Britse Lagerhuis heeft met 472 tegen 117 stemmen besloten tot het behoud van het nucleaire Trident-wapensysteem van het land. Dat betekent dat de vier verouderde onderzeeërs, waarvan er altijd eentje op scherp rondvaart, voor een bedrag van 31 miljard pond worden vervangen.

Tijdens het debat dat aan de stemming voorafging werd er bij de parlementsgebouwen gedemonstreerd. Veel linkse politici vinden de afschrikking die van de zogeheten 'wederzijds gegarandeerde vernietiging' moet uitgaan, niet meer van deze tijd. Maar volgens de regering is veiligheid in de hedendaagse westerse wereld hier nu eenmaal op gebaseerd.

Enigszins voorspelbaar zei de kersverse premier Theresa May desgevraagd dan ook, dat ze indien nodig het bevel zou geven om honderdduizenden burgers om te laten brengen.

De onder vuur liggende Labourleider Jeremy Corbyn stemde, net zo voorspelbaar, tegen. Maar veel van zijn partijleden negeerden zijn oproep om hetzelfde te doen..

Het Trident-wapensysteem is in Schotland gebaseerd. Onder meer daarom is de regering in Londen er veel aan gelegen om te voorkomen dat Schotland in de nasleep van het Brexit-referendum alsnog besluit om uit het Verenigd Koninkrijk te stappen. De Schotten willen in tegenstelling tot de Engelsen namelijk wel in meerderheid in de Europese Unie blijven.


Groot-Brittannië behoudt atoomwapens (Foto: Novum)

Pegidaleider Bachmann lanceert FDDV

Lutz Bachmann, de leider van Duitse protestbeweging Pegida, heeft maandag de oprichting van zijn lang verwachte partij bekendgemaakt. Hij vertelde in de wekelijkse nieuwsbrief van zijn islamo- en xenofobe bondgenootschap dat het stichtingsverdrag van de 'Vrijheidlievende Directdemocratische Volkspartij' (FDDV) al op 13 juni is ondertekend.

De nieuwkomer op het politieke toneel is onder meer een reactie op een dreigend verbod van Pegida. Hoe de statuten eruitzien en wie de medeoprichters zijn, vertelde Bachmann niet. De details worden de komende dagen naar buiten gebracht.

De voorman begon een jaar geleden al over de ontwikkeling van een "parlementaire tak" van Pegida. De FDDV gaat niet concurreren met Alternative für Deutschland. "We zullen de AfD steunen bij de volgende Bondsdagverkiezing en maar in heel weinig districten of kieskringen zelf kandidaten stellen."

Pegida heeft in de meeste Duitse deelstaten een goede band met de AfD. Alleen met de afdeling Saksen is de verstandhouding ijzig. "Maar in andere regio's wordt wel begrepen dat het alleen lukt door samen te werken", stelde Bachmann. Hij zal zelf geen functie vervullen in de nieuwe partij. FDDV en Pegia zullen strikt gescheiden opereren. "Ik blijf op straat de Lutz van Pegida."

Pegidaleider Bachmann lanceert FDDV
Pegidaleider Bachmann lanceert FDDV (Foto: ANP)

Mr. Probz weigerde mee te werken aan controle

Mr. Probz weigerde zondagavond meermaals mee te werken aan een verkeerscontrole. Dat laat de politie Amsterdam maandagavond weten in reactie op Mr. Probz' verhaal over zijn 'zoveelste aanhouding zonder aantoonbare reden'.

De politie legt uit dat er zondagavond een verkeerscontrole werd gehouden in Diemen. "Agenten op een politiemotor zorgden dat zoveel mogelijk voertuigen naar de plaats van de controle werden geleid." Eén van de agenten kreeg de auto van Mr. Probz in het vizier. "De achterruit van die auto was geblindeerd, dus de agent kon de bestuurder niet zien."

Toen de motoragent Mr. Probz een volgteken wilde geven, reed de auto 'ineens een parkeerplaats op en stopte daar'. "De agent stopte met zijn motor naast de auto en vroeg de bestuurder om mee te rijden naar plaats van de controle. Dit weigerde hij. De agent vertelde hem dat automobilisten verplicht zijn de aanwijzingen op te volgen, maar de bestuurder weigerde nogmaals."

Beetje klaar mee
Mr. Probz kreeg vervolgens te horen dat hij aangehouden zou worden als hij niet zou meewerken. "Uiteindelijk is hij aangehouden voor het niet voldoen aan een vordering."

Mr. Probz schreef maandag op Facebook een lang verhaal over zijn aanhouding. "Ik deel dit verhaal met jullie omdat ik er een beetje klaar mee ben. Het feit dat ik een opvallende auto rijd mag geen reden zijn om mij aan te houden, iets dat inmiddels zeer frequent voorkomt."

Mr. Probz weigerde mee te werken aan controle
Mr. Probz weigerde mee te werken aan controle (Foto: BuzzE)

Moet de vluchtelingendeal met Turkije te allen tijden in stand blijven?

Die overeenkomt is volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke 'spectaculair succesvol': er vragen maar ongeveer 10 procent zoveel mensen asiel aan vergeleken met een jaar geleden. Dat zei hij maandag in Nieuwsuur. In de nasleep van de mislukte staatsgreep krabben sommigen zich echter achter de oren.

Komt er een moment dat de deal door de EU moet worden opgezegd of mag Erdogan doen wat hij wil?

ACM verlaagt boete paprikakartel drastisch

Paprikatelers die in 2012 werden beboet voor verboden prijsafspraken hoeven aanzienlijk minder te betalen dan eerder was bepaald. Dat maakte toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekend.

De deelnemers aan het zogeheten paprikakartel kregen in 2012 een boete opgelegd van in totaal 14 miljoen euro. Daarvan hoeft nu slechts 1,6 miljoen euro te worden voldaan. Die verlaging hangt samen met een recente uitspraak van de rechtbank in Rotterdam, waardoor de ACM de boetes opnieuw onder de loep nam. Met het oog op de financiële ontwikkelingen bij de telers en hun beperkte draagkracht werden de boetes vervolgens verlaagd.

De ACM stelde in 2012 vast dat drie telercoöperaties en afzetorganisaties van paprika's van mei 2006 tot februari 2009 een prijskartel vormden. Daarmee probeerden zij de inkoopprijs van paprika's voor afnemers hoog te houden.

ACM verlaagt boete paprikakartel drastisch
ACM verlaagt boete paprikakartel drastisch (Foto: ANP)

Twee miljardste rit met Uber gemaakt

Taxi-app Uber heeft vorige maand een mijlpaal bereikt. Zaterdag 18 juni werd de twee miljardste rit met de dienst gemaakt, maakte topman Travis Kalanick maandag bekend op Facebook. De mijlpaal volgt slechts zes maanden nadat de miljardste rit met de dienst werd gemaakt.

Een specifieke rit die de mijlpaal bereikte, was er niet. 147 ritten begonnen namelijk op exact hetzelfde moment (6.16 uur en 48 seconden Nederlandse tijd) in zestien landen. Omdat Uber in 450 steden beschikbaar is krijgen alle 147 chauffeurs 450 dollar van het bedrijf. Ook alle passagiers delen in de feestvreugde, zij krijgen 450 dollar aan Uber-tegoed.

Twee miljardste rit met Uber gemaakt
Twee miljardste rit met Uber gemaakt (Foto: BuzzT)

Vroege aftocht Klaasen en Van Barneveld op World Matchplay

Darter Jelle Klaasen kan na de eerste ronde van de World Matchplay al weer naar huis. The Cobra verloor in Blackpool met 10-6 van Steve Beaton. De Engelsman had al direct een break te pakken en gaf deze voorsprong niet meer weg. 

Klaasen leek in het begin bij te blijven, maar doordat hij geen 90 uitgooide was het Beaton die een nieuwe break pakte en met 4-1 de eerste pauze in ging. Na de pauze had de Brabander zijn ritme wel te pakken en brak met een elftdarter direct terug. In de tiende leg kreeg hij kansen om helemaal gelijk te komen, maar miste twee keer. Beaton stond halverwege 6-4 voor. 

Klaasen liet veel kansen liggen en Beaton daarintegen niet. Na de tweede pauze sloeg hij via dubbel zestien toe om weer een dubble break in handen te hebben. Klaasen kreeg ook in de slotfase om terug te komen, maar deed dat niet. Het werd 10-6. De gemiddelden lagen dicht bij elkaar. Klaasen verloor de partij op het niet gooien van de dubbels. 

Het toernooi gaat nu verder met Raymond van Barneveld tegen Brendan Dolan. Vervolgens zal Phil Taylor aantreden tegen Robbie Green. Michael Smith sluit vervolgens de eerste ronde af tegen Simon Whitlock. 

Update 22.00 uur

Ook Raymond van Barneveld heeft de eerste ronde niet overleefd. Hij verloor in de eerste ronde van Brendan Dolan met 10-7. 

De partij ging gelijk op. Dolan mocht aan de partij beginnen en in het eerste gedeelte vielen geen breaks waardoor hij met een 3-2 voorsprong de pauze in ging. Op 4-4 kreeg Barney een kans om te breaken, maar gooide dubbel achttien niet. Een 62 gaf Dolan toch weer een voorsprong. Een leg later is het Dolan die een kans op een break kreeg en hij benutte zijn kans wel. Halverwege de partij stond het 6-4 voor de Noord-Ier. 

Na de tweede pauze kreeg Van Barneveld direct de kans om terug te breaken. Hij moest 104 uitgooien, maar de dubbel twaalf viel niet. Dolan herstelde en liep uit naar 7-4. Barney hield zijn leg, waarna Dolan direct weer toesloeg met een 105-finish voor 8-5. Het lukte de Hagenaar niet meer om in de door Dolan begonenn legs pijn te doen. De Noord-Ier trok de partij uiteindelijk met 10-7 naar zich toe. 

Bill Cosby mag aanklager aanklagen

Een rechter in Pennsylvania heeft Bill Cosby toestemming gegeven om een vrouw aan te klagen, die hem had beschuldigd van seksueel misbruik. Andrea Constand en Cosby waren in 2006 een schikking overeengekomen in de zaak, waarbij onder meer vertrouwelijkheid werd afgesproken, weet The Hollywood Reporter.

Constand zou de overeenkomst geschonden hebben door tijdens de rechtszaak een interview te geven aan de Toronto Sun en op Twitter meerdere keren te refereren aan Cosby. De komiek wilde de voormalig basketbalstrainster ook aanklagen voor het praten met de politie, maar dat vindt de rechter geen probleem.

Constand was een van de eerste vrouwen die Cosby aanklaagde voor seksueel misbruik. De vrouw beschuldigt de 78-jarige acteur en komiek ervan haar in 2004 te hebben misbruikt toen ze bewusteloos was geraakt door pillen en wijn die Cosby haar gegeven zou hebben.

Cosby eist onder meer dat Constand het geld terugbetaalt dat hij haar, als onderdeel van de schikking, in 2006 heeft betaald. De rechtszaak tegen Cosby, die inmiddels meerdere aanklachten van verschillende vrouwen aan zijn broek heeft, wordt woensdag hervat.

Bill Cosby mag aanklager aanklagen
Bill Cosby mag aanklager aanklagen (Foto: BuzzE)

Politie vraagt Pokémonjagers alert te zijn

De politie in Roosendaal ziet de spelers van het spelletje Pokémon Go niet als een plaag maar als een kans. "Het zou heel mooi zijn dat als de spelers tijdens het jagen een verdachte situatie zien, dit aan ons doorgeven en zo helpen de veiligheid op straat te vergroten en inbrekers tegen te houden", zegt Denise van Zundert van het Roosendaalse politieteam.

Maandag deed de politie in de Brabantse stad een oproep aan de spelers van de immens populaire smartphonegame. In hun zoektocht naar de wezentjes is de spelers gevraagd hun ogen en oren open te houden en verdachte situaties te melden via 112. De politie denkt daarbij aan het noteren van kentekens van verdachte auto's of een signalement van een verdacht persoon.

Wel vraagt de politie de Pokémonjagers zich te houden aan de regels. "Hou je aan de geldende verkeersregels. Zorg er voor dat je geen overlast veroorzaakt door zomaar in iemands achtertuin te klimmen, verplaats je niet op verboden of afgesloten terrein."

Politie vraagt Pokémonjagers alert te zijn
Politie vraagt Pokémonjagers alert te zijn (Foto: BuzzT)

Zappa: Mensen zijn van nature slecht

In de VS gaat maandag de Republikeinse Conventie van start. En daar gaat men waarschijnlijk Donald Trump tot presidentskandidaat bombarderen. Het is in Cleveland. Goeie smoes dus om het maffe Let's Move to Cleveland van Frank Zappa eens aan te zwengelen.

Net als de Brexit zal een eventuele verkiezing van Donald Trump de mensheid in onvermijdelijke verdoemenis storten. Maar eigenlijk geeft dat helemaal niet, althans, als we Frank Zappa's visie op de mensheid aanhangen. Die doet hij dus onderaan kort uit de doeken, gelardeerd met zijn uitvoering van Maurice Ravel's Bolero.

En vraag je dan maar eens af waarom er zo weinig mensen zo recht voor zijn raap zijn als Zappa was. push smiley

Miljoenen van Starbucks-deal teruggevorderd

Nederland heeft 25,7 miljoen euro teruggevorderd van de Amerikaanse koffieketen Starbucks, die ons land als staatssteun zou hebben verleend. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag laten weten.

Starbucks genoot via een deal met de Belastingdienst miljoenen euro's voordeel in de jaren 2008-2014. Maar de Europese Commissie bepaalde vorig jaar dat Nederland hiermee ongeoorloofde staatssteun had verleend. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) had Nederland opgedragen het geld terug te halen.

De deal draaide om de belasting over de winst die het bedrijf maakt met het branden van koffiebonen in Nederland. Door een constructie met royalty's in het buitenland, was het betaalde belastingbedrag niet hoog.

Kabinet
Het kabinet was het niet eens met de beslissing van de Europese Commissie. Het vond niet dat er sprake was van overtreding van de regels en van staatssteun. Den Haag heeft de zaak aanhangig gemaakt bij het Europese Hof van Justitie. Die zaak loopt nog, maar dat maakt niet uit voor de door Brussel geëiste terugbetaling.

De Europese Commissie "verwelkomt" dat Nederland de miljoenen terughaalt. Nederland zou hebben toegezegd dat ook de toekomstige belastingafdracht van Starbucks in lijn zal zijn met de beslissing van de Europese Commissie.

Miljoenen van Starbucks-deal teruggevorderd
Miljoenen van Starbucks-deal teruggevorderd (Foto: ANP)

Mr. Probz voor 'zoveelste' keer aangehouden

Mr. Probz is zondagavond 'voor de zoveelste keer aangehouden zonder aantoonbare reden'. De zanger schrijft op Facebook dat hij naar zijn mening langs de kant van de weg werd gezet vanwege zijn opvallende auto 'die niet geheel in het plaatje zou passen'.

"Tenminste, dat is wat ik begreep toen de politieagent die mij aansprak zijn conclusie had getrokken en tegen mij zei: het stereotype maak jij gewoon helemaal af." Mr. Probz deed naar eigen zeggen helemaal niets verkeerd. "Ik hield mij aan de snelheid, was niet met een stopteken aan de kant gezet, had zeker geen strafbaar feit gepleegd en werd hier ook niet van verdacht dus waarom werd dit aan mij gevraagd?"

De artiest raakte verwikkeld in een 'kinderachtige en doodlopende discussie'. "Laat ik vooropstellen dat ik totaal geen problemen heb met verkeerscontroles en de autoriteiten in het algemeen. Echter, door de onprettige, dreigende sfeer en het aantal aanhoudingen zonder (aantoonbare) reden de afgelopen jaren kwam er bij mij wat frustratie los."

Bittere nasmaak
Mr. Probz moest mee naar een arrestantencomplex, waar zijn advocaat hem verzekerde dat 'er geen enkele reden was om mij staande te houden'. "Hij vertelde mij dat als ik zijn vriendenkring kon zien ik helemaal zou snappen dat dit niet was wat ik dacht dat het was", schrijft de artiest over de betrokken agent. "Ook zei hij dat hij eerst niet wist wie ik was of wat ik deed, terwijl dit natuurlijk helemaal geen rol zou moeten spelen."

Mr. Probz kwam ervan af met een bekeuring en hield er 'een zeer bittere nasmaak' aan over. "Ik deel dit verhaal met jullie omdat ik er een beetje klaar mee ben. Het feit dat ik een opvallende auto rijd mag geen reden zijn om mij aan te houden, iets wat inmiddels zeer frequent voorkomt."

De Amsterdamse politie liet RTL Boulevard weten dat Mr. Probz niet is aangehouden 'op basis van bekendheid' omdat de agent achter hem reed en hem niet kon zien. Typhoon werd in mei in Zwolle aangehouden omdat zijn auto 'niet matcht met mijn profiel'. De betrokken agenten werden na het incident op de vingers getikt.

Mr. Probz voor 'zoveelste' keer aangehouden
Mr. Probz voor 'zoveelste' keer aangehouden (Foto: BuzzE)

Minister trekt subsidie Hart van Homo's in

De subsidie voor het in opspraak geraakte christelijke project Hart van Homo's is gestopt. Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) zwicht hiermee voor forse druk uit de Tweede Kamer. De bewindsvrouw maakte haar besluit maandag bekend.

Onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA hadden eerder deze maand geëist dat de PvdA-minister onmiddellijk een einde zou maken aan de ondersteuning. Hart van Homo's zou een verkeerde boodschap uitdragen, namelijk dat je wel homoseksuele gevoelens mag hebben, maar er eigenlijk niets mee mag doen.

Bussemaker was aanvankelijk niet van plan de steun in te trekken. Zij zei dat de subsidie terecht is verleend en dat de overheid die niet zomaar kan intrekken omdat de Tweede Kamer dat wil. De organisatie achter het project zou zelfs bezwaar kunnen maken.

Principieel besluit
Maar onder anderen PvdA-Kamerlid Keklik Yücel hamerde op intrekking: ,,Dit is een heel principieel besluit. Dit is geen geldkwestie. Gaan wij een organisatie subsidiëren die emancipatie tegenwerkt? Dat is de kwestie."

Bussemaker schortte in feite de subsidie op voor het samenwerkingsverband LCC+, dat bestaat uit organisaties die zich inzetten voor onder meer homo-emancipatie in christelijke gemeenschappen. Daarvan zit de organisatie Weerbaar in Seksualiteit (WiS) achter Hart van Homo's . De minister wil LCC+ uitnodigen zo snel mogelijk een aangepaste subsidieaanvraag in te dienen zonder het deel voor WiS.

Minister trekt subsidie Hart van Homo´s in
Minister trekt subsidie Hart van Homo´s in (Foto: ANP)

'Thuiszorgbedrijf Solace op rand van afgrond'

De Twentse thuiszorgorganisatie Solace, met zo'n 3500 cliënten en 225 medewerkers, wordt naar verwachting dinsdag failliet verklaard. Dat meldt vakbond FNV maandag.

Solace zit al langer in zware financiële problemen. Het bedrijf heeft grote schulden bij de Belastingdienst en bij pensioenfondsen, waardoor het zijn rekeningen niet meer kan betalen. De problemen kwamen volgens FNV aan het licht doordat Solace het vakantiegeld niet kon overmaken.

Trees Zwienenberg, directeur bij Solace, kan niet bevestigen dat het bedrijf dinsdag failliet wordt verklaard. "Ik weet nog niet wat de standpunten zijn van de schuldeisers. Als wij het vakantiegeld in termijnen mogen uitkeren komen we hier uit, maar dat wil de FNV niet".

Gemeenten zijn sinds begin vorig jaar verantwoordelijk om zelf de thuiszorg te organiseren en hebben hier flink op bezuinigd.

'Thuiszorgbedrijf Solace op rand van afgrond'
'Thuiszorgbedrijf Solace op rand van afgrond' (Foto: ANP)

Chris Hemsworth in volgende Star Trek-film

Chris Hemsworth keert terug naar het Star Trek-universum. De Australische acteur heeft een rol in de veertiende bioscoopfilm, die maandag officieel werd aangekondigd door Paramount Pictures.

Chris nam de rol van George Kirk al voor zijn rekening in Star Trek uit 2009 en Star Trek Into Darkness. Hij is niet te zien in Star Trek Beyond, de film die donderdag verschijnt.

Volgens The Wrap ontmoet kapitein Kirk in de nieuwe film eindelijk zijn vader George. Chris Pine neemt wederom de rol van kapitein Kirk voor zijn rekening. Zachary Quinto kruipt weer in de huid van Spock.

Netflix
Voor de fans van Star Trek was er maandag nog meer goed nieuws. Netflix kondigde aan de rechten te hebben verworven van alle afleveringen van de tv-serie. Vanaf eind dit jaar kunnen abonnees kijken naar Star Trek: The Original Series, Star Trek: The Next Generation, Star Trek Deep Space Nine, Star Trek: Voyager en Star Trek: Enterprise.

Ook de nieuwe tv-serie, die vanaf begin volgend jaar verschijnt, is te volgen via Netflix.

Chris Hemsworth in nieuwe Star Trek-film
Chris Hemsworth in nieuwe Star Trek-film (Foto: BuzzE)

Schutter Baton Rouge was racist

Het zou zomaar kunnen dat Gavin Eugene Long, die de geschiedenisboeken ingaat als de koddebeiermoordenaar van Baton Rouge, racistische motieven had voor zijn daad. Zijn YouTube-account werd nauwgezet door journalisten van de The Daily Caller bekeken en zij kwamen met opmerkelijke conclusies.

De 29-jarige ex-marinier was ooit lid van de Nation of Islam, een Afro-Amerikaanse haatclub die de suprematie van het zwarte ras predikt. Hardliners als Malcolm X en Elijah Muhammed waren ooit de boegbeelden van deze gezellige bende. De Nation of Islam is zo racistisch en antisemitisch als de neten. Vooral blanken, chinezen en -uiteraard- joden moeten het ontgelden.

Op zijn You-Tube-kanaaltje (helaas opgeheven) gaat Gavin nogal tekeer tegen wat hij 'crackers' noemt. Een soort 'nigger', maar dan een net zo vleiende variant, bestemd voor de blanke man. Ook refereert hij regelmatig naar Alton Sterling, een donkere crimineel die op 5 juli werd doodgeschoten door politieagenten. In een van zijn video's laat hij weten dat 'als ik er bij was geweest... <pang>'. In dezelfde video promoot hij een zelfgeschreven prutswerkje, dat handelt over de Zwarte Bevrijdings-ideologie.

"Dat boek schreef ik voor mijn zwartgekleurde broeders", vertelt Long, die zichzelf liever Cosmo Ausar Setepenra laat noemen. "Als je kijkt naar rebellen als The Black Panthers (een militante Afro-Amerikaanse beweging uit de jaren 70, red) Huey P. Newton, Elijah Muhammed, Malcolm X... ze hadden allemaal een lichte huid. Maar nu weten we hoe zwaar jullie allemaal het hebben".

Gavin geeft aan dat hij normale demonstraties helemaal niets vindt. Dat is namelijk 'iets voor vrouwen', oreert hij aan twee toehoorders. In hetzelfde kunststukje laat hij zijn ongenoegen blijken over het 'werken voor witten'. Hij moedigt mensen op straat aan slechts spullen te kopen bij zwarte winkeliers. Hierbij brengt hij een hypothetische situatie ten berde. "Door wie wordt je genaaid? Door 'crackers'? Arabieren? Chinezen? De Arabs en de Indiërs geven geen 'fuck' om ons",, klaagt hij.

Tijdens de moorden op politieagenten in Dallas, was Gavin ook stomtoevallig in die stad aanwezig. Micah X. Johnson, de man die het in de Texaanse plaats nodig vond wat smerissen af te knallen, is eveneens lid van de Black Liberation Movement.

Meer van zijn racistische gebazel is hier te vinden.

Eerste Vierdaagselopers zijn op pad

De honderdste Vierdaagse is begonnen, want de eerste 25 'erelopers' zijn maandag op pad gegaan. Zij maken deel uit van de groep van honderd wandelaars die wegens het jubileum van de Vierdaagse een 'extra rondje' loopt. Een ererondje, zoals de organisatie het noemt.

De honderd wandelaars lopen deze week allemaal 50 of 55 kilometer per dag. Elke dag loopt een groep die dagafstand tweemaal. "Omdat we het leuk vinden en omdat we dat willen kunnen", vertelde Ilona Winkeldam uit Barendrecht, die vrijdag 105 kilometer hoopt af te leggen.

Er waren duizenden liefhebbers voor het ererondje, aldus de organisatie. De honderd uitverkorenen zijn allemaal langeafstandswandelaars of beroepsmilitairen.

De groep die maandag onder massale toejuichingen is gestart, arriveert rond 02.00 uur dinsdagmorgen weer in Nijmegen. Dan mogen ze een uurtje uitrusten, om daarna weer op pad te gaan voor hun gewone Vierdaagseafstand.

Eerste Vierdaagselopers zijn op pad
Eerste Vierdaagselopers zijn op pad (Foto: ANP)

Uitslag en standen na zestiende Touretappe

Vandaag werd de zestiende etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zestiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Peter Sagan Tsj Tinkoff 4h 26' 02''
2. Alexander Kristoff Den Katusha + 00' 00''
3. Sondre Holst Enger Den IAM Cycling + 00' 00''
4. John Degenkolb Dui Team Giant-Alpecin + 00' 00''
5. Michael Matthews Aus Orica + 00' 00''
6. Fabian Cancellara Zwi Trek-Segafredo + 00' 00''
7. Sep Vannmarcke Bel Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
8. Ariel Maximiliano Richeze Arg Etixx-Quick Step + 00' 00''
9. Edvald Boasson Hagen Noo Team Dimension Data + 00' 00''
10. Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team + 00' 00''
19 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 00''
20 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
23 Stef Clement NED IAM Cycling + 00' 00''
76 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 01' 20''
82 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 01' 20''
83 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 01' 20''
93 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 01' 58''
97 Dylan van Baarle NED Cannondale + 02' 11''
100 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 02' 30'
133 Wout Poels NED Team Sky + 03' 33'
137 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 04' 00''
140 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 04' 00''
141 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 04' 00''
161 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 07' 23''
183 Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 12' 20''

Algemeen klassement na de zestiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 72h 40' 38''
2. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 01' 47''
3. Adam Yates GBr Orica + 02' 45''
4. Nairo Quintana Col Movistar + 02' 59''
5. Alejandro Valverde Spa Movistar + 03' 17''
6. Romain Bardet Fra AG2R + 04' 04''
7. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 04' 27''
8. Tejay van Garderen VS BMC Racing Team + 04' 47''
9. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 05' 03''
10. Fabio Aru Ita Astana + 05'16''
24 Stef Clement NED IAM Cycling + 36' 17''
30 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 48' 23''
37 Wout Poels NED Team Sky +1h 03' 10''
40 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin +1h 11' 12''
59 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin +1h 35' 21''
74 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +1h 52' 40''
98 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +2h 14' 48''
106 Dylan van Baarle NED Cannondale +2h 21' 13''
124 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +2h 34' 39''
139 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +2h 41' 35''
153 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +2h 51' 13''
156 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +2h 52' 11''
174 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +2h 59' 49''
183 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +3h 38' 10''

Klassement groene trui na zestiende etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 405
2 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 291
3 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 228
4 Bryan Coquard Fra Direct Energie 156
5 Alexander Kristoff Noo Katusha 152


Klassement witte trui na zestiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 72h 43' 23'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 03' 03'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 16' 30'
4 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 25' 53'
5 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 45' 38'


Klassement bolletjestrui na zestiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Rafal Majka Pol Tinkoff 127
2 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 90
3 Daniel Navarro Spa Cofidis 69
4 Serge Pauwels NED Team Dimension Data 62
5 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin 58


Ploegenklassement na zestiende etappe

# Team Land Tijd
1 Movistar Team Spa 218h 03' 31''
2 Team Sky GBr + 06' 29''
3 BMC Racing Team VS + 09' 01''
4 Astana Kaz + 39' 38''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10
147 Jurgen van den Broeck Bel Katusha 12 DNS
178 Angelo Tulik Fra Direct Energie 12
201 Simon Gerrans Aus Orica 13 DNS
121 Thibaut Pinot Fra FDJ 13 DNS
68 Edward Theuns Bel Trek-Segafredo 13
82 Matti Breschel Den Cannondale 14
71 Mathias Frank Zwi IAM Cycling 14
164 Jens Debusschere Bel Lotto Soudal 15 DNS
15 Jesús Herrada Spa Movistar 15

Sagan: "Het valt allemaal mijn kant op"

Peter Sagan boekte eerder vandaag zijn derde dagzege in de Tour de France, maar de renner van Team Tinkoff dacht aanvankelijk niet aan de winst. Na de finish dacht de Slowaak dat hij tweede was geworden, maar de renner duwde zijn voorwiel een fractie eerder over de streep en bleef Alexander Kristoff voor.

"Ik was niet aan het wachten op de officiële uitslag, ik dacht namelijk dat ik tweede was geworden totdat ze het me kwamen vertellen. Dit is ongelooflijk, nadat ik zo vaak tweede ben geworden valt het nu allemaal mijn kant op", liet Sagan na afloop aan de aanwezige media weten.

De finale in Bern was er één met veel bochten, wat klimwerk en een strook kasseien. Sagan: "Het was een krankzinnige finale, zeer technisch. Iedereen wilde in mijn wiel zitten. Ik denk dat Kristoff een fout maakte in de sprint. Hij kwam te laat, daardoor won ik."

Voormalig Ajax-preses Uri Coronel (69) overleden

Voormalig voorzitter van Ajax Uri Coronel is vandaag op 69-jarige leeftijd overleden. Dit meldde Het Parool eerder vandaag. Tijdens het sporten werd de voormalig preses van Ajax onwel, waarna hij uiteindelijk bezweek.

Coronel was in de periode tussen 1989 en 1997 bestuurslid van Ajax en speelde in die tijd een belangrijke rol bij de verhuizing van Ajax van De Meer naar de Amsterdam ArenA. Sterker nog, hij was één van de initiatiefnemers van het huidige onderkomen van de Amsterdamse formatie.

In 2007 had Coronel nog de leiding over een speciale commissie, die onderzoek moest doen naar het functioneren van Ajax. Dit rapport leidde uiteindelijk tot het vertrek van de toenmalige directie, Raad van Commissarissen en het bestuur. Een jaar later trad hij aan als voorzitter, maar stapte in 2011 op. De oorzaak hiervan was een slepend conflict met Johan Cruijff.

NOC*NSF: 'Uitsluiting Rusland enige optie'

Rusland moet volledig uitgesloten worden van deelname aan de Olympische Spelen komende maand in Rio de Janeiro. Dit is volgens directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF de enige mogelijkheid na het vandaag verschenen rapport van het WADA.

"Hoewel een mogelijke uitsluiting van Rusland voor Rio 2016 helaas ook schone Russische sporters zal treffen, is dat op dit moment helaas de enig juiste maatregel", aldus Dielessen. Volgens hem moet het zekere voor het onzekere genomen worden. "Uit het rapport kun je opmaken dat we er in het geheel niet zeker van kunnen zijn dat Russische sporters schoon aan de internationale toernooien deelnemen. Dit is slecht nieuws voor de sport. Juist nu we er veel aan doen om schone sporters te beschermen tegen sporters die doping gebruiken, is een belangrijk land met het tegenovergestelde bezig."


De beslissing of Rusland daadwerkelijk geweerd wordt moet genomen worden door het IOC. Dat heeft voor morgen een telefonisch spoedberaad belegd om te praten over mogelijke sancties. Voorzitter Thomas Bach noemde in een eerste reactie de feiten uit het rapport schokkend en een aanval op de integriteit van de sport en de Olympische Spelen. Verder zei hij dat het IOC "niet zal aarzelen de zwaarst mogelijke maatregelen te nemen tegen degenen die betrokken zijn bij het Russische dopingschandaal".

Turkije: ex-chef luchtmacht zat achter coup

Het voormalige hoofd van de Turkse luchtmacht, Akin Öztürk, zat achter de mislukte staatsgreep van vorige week. Dat heeft Öztürk volgens de Turkse regering bekend. De bekentenis werd maandag gemeld door staatspersbureau Anadolu. Het bericht wordt tegengesproken door Haberturk, een private Turkse zender.

Volgens Haberturk heeft Öztürk helemaal geen bekentenis afgelegd. De voormalige luchtmachtbaas zou juist tegen aanklagers hebben gezegd dat hij de coup wilde voorkomen.

Bij de couppoging afgelopen weekend vielen meer dan driehonderd doden.

Turkije: ex-chef luchtmacht zat achter coup
Turkije: ex-chef luchtmacht zat achter coup (Foto: ANP)

Extra water op warme Vierdaagse-dinsdag

De organisatie van de Vierdaagse zorgt dinsdag voor extra watertappunten langs het parcours van de eerste wandeldag. Ook tijdens de Vierdaagsefeesten in het centrum van Nijmegen wordt extra water uitgedeeld. Volgens marsleider Johan Willemstein is het dinsdag 'warm maar draaglijk' voor de lopers.

Dinsdag besluit de organisatie pas of er voor woensdag nog meer maatregelen worden genomen. Vierdaagsemeteoroloog Jules Geirnaerdt voorspelt dat het woensdag op de route van de tweede wandeldag 31 graden wordt, niet heel erg vochtig en een redelijk briesje.

Maandagochtend berekende Weerplaza al dat het woensdag weleens 34 graden kan worden.

Extra water op warme Vierdaagse-dinsdag
Extra water op warme Vierdaagse-dinsdag (Foto: ANP)

Lowlands eert overleden artiesten

Lowlands opent zaterdag 20 augustus de tweede festivaldag met een 'ode aan de doden', waarbij De 3 baritons Ernst Daniël Smit, Henk Poort en Marco Bakker een hommage brengen aan de muzikanten die onlangs zijn overleden. Dit kondigde de festivalorganisatie maandag aan.

David Bowie, Prince, Eagles-frontman Glenn Frey, countryzanger Merle Haggard, Maurice White van Earth, Wind & Fire en Motörhead-voorman Ian 'Lemmy' Kilmister behoren tot de rij muzikanten die worden geëerd onder de noemer Tributo 2016.

Ernst Daniël Smit, Henk Poort en Marco Bakker vertolken samen met The New Symphonics Orchestra de klassiekers uit het repertoire van de overleden artiesten, maar dan wel operatesk in de stijl van de baritons.

The Avalanches zien af van hun komst naar Lowlands en andere festivals in Europa. Dit vanwege gezondheidsproblemen van een van de bandleden.

Lowlands eert overleden artiesten
Lowlands eert overleden artiesten (Foto: BuzzE)

Erdogan zuivert het overheidsapparaat

President Erdogan van Turkije grijpt de mislukte coup van vrijdag aan om het overheidsapparaat te ontdoen van potentiële vijanden. Talloze officieren en soldaten, alsmede leden van de rechterlijke macht en het politieapparaat waren al ontslagen, opgepakt of geschorst. De rest van het ambtenarenapparaat kwam maandag aan de beurt.

Om te beginnen mogen de ruim drie miljoen overheidsdienaren de komende vakantieperiode het land niet uit. Wie al in het buitenland zit, wordt geacht terug te keren. Bij het ministerie van Financiën zijn 1500 ambtenaren geschorst. Ze worden verdacht van banden met Fethullah Gülen, Erdogans vijand die in de Verenigde Staten woont.

Erdogan zegt dat deze islamitische geleerde achter de couppoging zit. Gülen op zijn beurt beschuldigt Erdogan van machtswellust. Bovendien zou de president dubbelspel spelen en zelf achter de mislukte coup zitten. De macht heeft hem vergiftigd en de coup is een middel om zich van zijn tegenstanders te ontdoen, riposteerde Gülen.

Koenders
Het buitenland staat vooralsnog achter de democratisch gekozen Erdogan. De Verenigde Staten en de Europese Unie zitten in deze op één lijn. De twee maken zich wel zorgen over de zuiveringen in Turkije. De Europese Unie maakt er bovendien nadrukkelijk een punt van dat Turkije de doodstraf niet mag herinvoeren, wat Erdogan suggereerde. Gebeurt dat, dan zijn de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap voor Turkije van de baan.

De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, in Brussel met zijn ambtgenoten bijeen, keek ook om naar het eigen land. Turken in Nederland moeten geen geweld gebruiken maar de dialoog aangaan, sprak hij.

Erdogan zuivert het overheidsapparaat
Erdogan zuivert het overheidsapparaat (Foto: ANP)

Voorzitter Galatasaray opgepakt wegens coup

De Turkse politie heeft maandag Dursun Özbek, de voorzitter van voetbalclub Galatasaray, gearresteerd. De zakenman wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in Turkije. Dat heeft Sky Sports gemeld.

Bij Galatasaray staat de Nederlandse international Wesley Sneijder onder contract, Jan Olde Riekerink is de trainer.

Voorzitter Galatasaray opgepakt wegens coup
Voorzitter Galatasaray opgepakt wegens coup (Foto: ANP)

'Taylor dreigde met rechtszaak tegen Kanye'

Taylor Swift was al lang op de hoogte dat Kanye West hun telefoongesprek had opgenomen. Dat beweert TMZ althans, dat schrijft dat de zangeres in februari al dreigde de rapper voor het gerecht te slepen vanwege de heimelijke opnames.

Taylors advocaat stuurde in februari een brief naar de raadsman van Kanye waarin wordt gedreigd met een rechtszaak. In Californië moeten beide partijen toestemming geven voor een opname. Taylor zou niet hebben geweten dat haar gesprek met Kanye werd vastgelegd.

De opnamen kwamen zondagavond voorbij in een aflevering van Keeping Up With The Kardashians, de realityshow rondom de familie van Kanye's vrouw Kim Kardashian. In het gesprek hebben Taylor en Kanye het over zijn nummer Famous en vraagt hij toestemming haar naam te noemen. Taylor stemt in, maar toen Famous verscheen beweerde ze helemaal niet op de hoogte te zijn geweest.

Kim plaatste de fragmenten zondagavond op Snapchat en lijkt daarmee aan te willen geven dat Taylor liegt. De zangeres liet via Instagram weten dat ze er nooit mee akkoord is gegaan dat Kanye haar bitch noemt. Of Taylor daadwerkelijk een zaak aanspant tegen Kanye, is volgens TMZ nog niet duidelijk.

'Taylor dreigde met rechtszaak tegen Kanye'
'Taylor dreigde met rechtszaak tegen Kanye' (Foto: BuzzE)

TU Delft bedenkt kleinst mogelijke harddisk

Een onderzoeksteam van de TU Delft heeft de kleinste overschrijfbare harddisk ooit ontwikkeld. Het nieuwe opslagsysteem maakt het mogelijk om "alle boeken die ooit zijn geschreven op te slaan op een oppervlakte zo klein als een postzegel", zegt teamleider Sander Otte.

De harddisk heeft volgens hem slechts 1 atoom per bit nodig. Dat is een opslagcapaciteit van 80 Terabits per vierkante centimeter. Nu zijn tienduizenden atomen nodig voor de opslag van 1 bit.

De "wetenschappelijke doorbraak" zit volgens Otte niet zo zeer in de mogelijkheid straks vijfhonderd keer zoveel data te kunnen opslaan op een harddisk, maar eerder in de manier waarop data wordt geordend en bewaard. Volgens het nieuwe systeem kunnen atomen op grote schaal en geautomatiseerd op hun plaats worden gezet. Dat gebeurde de afgelopen vijfendertig jaar slechts op kleine schaal. "Het betekent waarschijnlijk ook een doorbraak voor de werkwijze van andere wetenschappelijke disciplines", vermoedt Otte.

Het Engelse wetenschappelijk tijdschrift Nature Nanotechnology besteedt deze week aandacht aan het Delftse onderzoek.

TU Delft bedenkt kleinst mogelijke harddisk
TU Delft bedenkt kleinst mogelijke harddisk (Foto: BuzzT)

Test met zelfrijdende bus op openbare weg

Een test met een zelfrijdende bus die gedeeltelijk op de openbare weg reed, is geslaagd. Het ging maandag om een proefrit over een busbaan tussen Schiphol en Haarlem, dus buiten een afgesloten testcircuit.

De zelfrijdende bus is van het Duitse autoconcern Daimler AG. Het voertuig communiceert met bijvoorbeeld verkeerslichten en verzamelt zelf ook gegevens. De beschikbaarheid van een busbaan, en daarnaast een zeer positieve houding van betrokken overheden en marktpartijen waren doorslaggevend in de keuze van Daimler AG voor Nederland, aldus het ministerie van Infrastructuur.

Op een aantal stukken van het traject, zoals kruispunten, komt de bus op de openbare weg. Tijdens de testritten kan een chauffeur in de bus ingrijpen. De proeven gaan nog jaren door.

Test met zelfrijdende bus op openbare weg
Test met zelfrijdende bus op openbare weg (Foto: BuzzT)

EU veroordeelt gezamenlijk couppoging Turkije

De EU veroordeelt in sterke bewoordingen de couppoging in Turkije en benadrukt haar volledige steun aan de legale instellingen van het land, inclusief de gekozen regering en het Turkse parlement. "De EU betreurt het hoge aantal slachtoffers en is solidair met het Turkse volk."

Dat staat in een verklaring die de 28 lidstaten maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht, na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. "De EU verwelkomt het gemeenschappelijke standpunt van de politieke partijen ter ondersteuning van de democratie in Turkije", staat ook in de conclusies over Turkije.

Maandagmorgen zei minister Bert Koenders nog te hopen ,,dat er geen bijltjesdag komt". Maandagmiddag zei hij dat die dag toch al lijkt te zijn gekomen.

Doodstraf
"De situatie in Turkije is zeer ernstig. Het lijkt alsof er afrekeningen plaatsvinden. Er zitten kennelijk een boel lijstjes met namen in achterzakken. Daarom hebben wij een eensgezinde, duidelijke boodschap laten horen. Maar we moeten ook in gesprek blijven."

Onderhandelingen over een EU-lidmaatschap voor Turkije zijn echter direct afgelopen als het land de doodstraf zou herinvoeren. "Die geruchten gaan. Dan is het meteen uit met die gesprekken."

Koenders zei zich vooralsnog geen zorgen te maken over de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU. Turkije neemt vluchtelingen terug uit Griekenland die vanaf de oostelijke Middellandse Zee naar Griekenland varen. In ruil daarvoor nemen de EU-landen Syrische asielzoekers uit Turkije op.

EU veroordeelt gezamenlijk couppoging Turkije
EU veroordeelt gezamenlijk couppoging Turkije (Foto: ANP)

Mobieltjes aan de zonneauto in Scheveningen

Badgasten in Scheveningen kunnen woensdag op een bijzondere manier hun mobieltjes, tablets of zelfs elektrische fietsen opladen. Als alternatief voor de thuisoplader kunnen ze gebruik maken van de energie van de zon, via de zonneracewagen 'Nuna' van het Delftse studententeam 'Nuon Solar Team'.

De studenten staan de hele middag bij de pier om het piekvermogen van hun zonnepaneel te testen, door zoveel mogelijk apparaten tegelijk aan de auto te hangen. Volgens het studententeam zou de zonne-auto zo'n 150 elektrische apparaten tegelijk moeten kunnen opladen. De test van woensdag moet uitwijzen of dit in de praktijk ook echt kan. "We dagen de strandbezoekers uit om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen en zo met ons het piekvermogen van Nuna te testen", zegt Winnifred Noorlander, een van de Delftse studenten.

World Solar Challenge
De Nederlanders horen tot het snelste en meest efficiënte zonneraceteam ter wereld. Afgelopen najaar wonnen ze met race-auto Nuna voor de zesde keer de World Solar Challenge in Australië.

Op 24 september doet het team mee aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika, van Pretoria naar Kaapstad.

De studenten staan woensdag tussen 12.00 en 16.00 uur bij de Scheveningse pier.

Mobieltjes aan de zonneauto in Scheveningen
Mobieltjes aan de zonneauto in Scheveningen (Foto: ANP)

Ruim 300 doden bij couppoging Turkije

Bij de mislukte couppoging vrijdag en zaterdag in Turkije zijn 208 mensen gedood door de militaire coupplegers en bovendien zijn er ongeveer honderd coupplegers omgekomen. De Turkse premier Binali Yildirim zei maandag dat er 145 burgers, zestig politiemensen en drie soldaten door de coupplegers zijn gedood. Eerder had Ankara aangegeven dat er circa honderd mensen die de staatsgreep wilden uitvoeren, zijn gedood.

In verband met de couppoging zijn 7543 mensen gearresteerd, aldus de premier. Het gaat om 6038 militairen, honderd politiemensen, 755 rechters of aanklagers en 650 burgers. Yildirim zei dat het geen goed idee is "haastig een besluit te nemen over herinvoering van de doodstraf, maar dat de stem van het volk mag niet worden genegeerd". Bij massale steunbetuigingen aan de regering van president Recep Tayyip Erdogan is geroepen om de doodstraf voor de coupplegers.

Ruim 300 doden bij couppoging Turkije
Ruim 300 doden bij couppoging Turkije (Foto: ANP)

Dumoulin aan de start van Acht van Chaam

De organisatie van de Acht van Chaam heeft vandaag bekendgemaakt dat tweevoudig etappewinnaar in de Ronde van Frankrijk Tom Dumoulin op 27 juli aan de start verschijnt van het oudste wielercriterium van Nederland.

"We hebben begrepen dat hij dit jaar na de Tour maar twee criteriums wil rijden. Dat hij naar ons komt, bewijst dat we nog altijd een grote uitstraling hebben in de wielerwereld", zo zegt de secretaris van het criterium, Theo van der Westerlaken.

Er wordt nog gehoopt op deelname van Bauke Mollema en Wout Poels.

Sagan wint derde rit in Tour

Peter Sagan heeft zijn derde etappe van deze Tour de France gewonnen. Hij was de snelste in een sprint uit een select groepje, wat vooral Oleg Tinkov achter zijn oren zal doen krabben, want de Rus heeft beweerd door te gaan bij drie overwinningen van zijn Slowaakse pupil. Chris Froome en Bauke Mollema verloren geen tijd en kunnen dus ook tevreden terugkijken op deze dag.

De kopgroep van de dag was een interessante. Etixx renners Tony Martin en Julian Alaphilippe probeerden het samen en bleven weg van vier achtervolgers, waaronder Timo Roosen, die in de Chasse Patate belandden. Het tweetal werd zo'n 25 kilometer van de streep ingerekend. Daarna kwamen er verschillende aanvallers, zoals Rui Costa, niet echt weg. De Portugees mocht wat peddelen met een voorsprong van 10 seconden op het peloton. Intussen werd Marcel Kittel gelost, die zou dus in ieder geval niet gaan winnen.

Er werd weldegelijk hard gekoerst, want achter in het peloton moesten mannen lossen. Enkele kilometers voor de streep werd Costa ingerekend en was het tijd voor de klim, de scherprechter van de finale. Sep Vanmarcke probeerde het maar kwam niet weg. Uiteindelijk was er toch een groepje van 20 man die gingen sprinten. Julien Vermote en Alejandro Valverde zorgden voor de snelheid, maar het was een strijd tussen de Noorse sprinters en Sagan. Toch won de Slowaak van Alexandre Kristoff en Sondre Enger.

De leukste sporttweets van week 28

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Dit was toch wel het moment van de Tour tot nu toe:

En dat zorgde natuurlijk voor veel grappen en grollen op Twitter:

Tom Dumoulin wilde ook graag een slaatje uit de consternatie slaan:

En ze konden niet helemaal naar boven rijden omdat het een 'beetje' waaide:

Tja, als je het niet meer weet doe je maar dit:

De wielerfoto van het jaar:

Oud-voetballer Johan Pater had niet veel met tactisch-gelul:

Daar gaat je rode rugnummer:

Een historisch moment:

Misschien een idee voor de Nederlandse clubs:

Stef Clement was mee voorop in de Tour maar zijn ploeggenoot won de etappe, zijn kinderen hebben waarschijnlijk gejuicht omdat ze dachten dat hun vader won:

Deze Twitter-gebruiker verzon zelf wat feiten over de Licoln Red Imps, de ploeg uit Gibraltar die in de voorronde van de Champions League van Celtic won:

En die werden op Twitter door velen serieus genomen:

En niet alleen op Twitter:

Jamie Vardy verlengde zijn contract bij Leicester maar hij zag wel teamgenoten vertrekken:

Wielerfan zijn is nog niet zo makkelijk:

Geweldige foto:

Herman van der Zandt zoals we hem kennen:

Kijk, dit is een clubwatcher die tot in detail op de hoogte is van het reilen en zeilen bij de voetbalclub:

Er kwamen waaiers in de Tour en dan is Thijs Zonneveld niet meer te houden:

Contador niet naar Rio

Alberto Contador zal niet te zien zijn op de Olympische Spelen in Rio. Bondscoach Javier Minguez heeft de Spanjaard, die opgaf in de Tour de France, niet geselecteerd.

Contador raakte bij valpartijen in de eerste en tweede etappe van de Tour geblesseerd aan zijn schouder, elleboog en knie. Hij zal zich nu gaan richten op de Ronde van Spanje.

Minguez heeft Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez geselecteerd als kopmannen voor de wegwedstrijd. Imanol Erviti, Ion Izaguirre en Jonathan Castroviejo zullen ook namens Spanje de wegwedstrijd rijden. Izaguirre en Castroviejo zullen ook in actie komen tijdens de tijdrit.

Xbox One S komt op 2 augustus uit

Microsoft heeft aangekondigd de Xbox One S te lanceren op 2 augustus. In eerste instantie is alleen de 2TB-variant te koop, maar later volgen ook de 1TB- en 500GB-varianten.

Hoewel de One S niet meteen overal verkrijgbaar is, is Nederland wel een van de gelukkigen. Met de lancering van de One S wordt ook meteen de nieuwe controller gereleased. Deze nieuwe controller, die tevens inbegrepen is bij de One S, heeft enkele verbeteringen ten opzichte van het oude model, waaronder een rubberen grip voor betere houvast en Bluetooth-support. De 2TB-variant gaat €399,99 kosten. De andere twee versies, 1TB en 500GB, gaan respectievelijk €350 en €300 kosten.

In een persconferentie vanmiddag prees Microsoft haar nieuwe stokpaardje als "de eerste en enige console die je Blu-rayfilms en streaming video laat afspelen in een verbluffende 4K-resolutie met High Dynamic Range (HDR). Games als Gears of War 4, Scalebound en Forza zullen er nog mooier uitzien dankzij een hogere contrast ratio tussen licht en donker, zodat je de ware visuele diepte van je favoriete games kunt aanschouwen". Uiteraard moet je televisie dit wel ondersteunen.

Naast de Xbox One S komt op twee augustus ook de nieuwe Anniversary Update uit voor alle Xbox One-consoles. Deze update brengt onder andere de mogelijkheid voor achtergrondmuziek-streaming en ondersteuning voor Windows Universal Apps. Voor alle ins en outs van de Xbox One S kun je onze special lezen.

Xbox One S vanaf 2 augustus beschikbaar
Xbox One S vanaf 2 augustus beschikbaar

WADA gooit dopingbom op Russische sportwereld

In het Canadese Toronto wordt maandagmiddag een voor de sportwereld nogal belangrijke persconferentie gehouden. Richard McLaren publiceert dan de bevindingen van zijn door wereldantidopingautoriteit WADA aangestelde commissie over staatsdoping in Rusland.

In het kort komt het erop neer dat Rusland ervan beschuldigd wordt tijdens de Olympische Spelen van 2014, in het Russische Sochi, een grootschalig dopingprogramma te hebben gehad. Vele atleten zouden met steroïden 'behandeld' zijn en positieve plasjes van Russen werden vakkundig weggemoffeld, zo luiden de beschuldigingen. 

Het rapport zou er mogelijk toe kunnen leiden dat de oproepen om Rusland geheel van de Spelen in Rio uit te sluiten nog verder toenemen. Het wordt dan ook zeker niet uitgesloten dat niet alleen Russen in de atletiek, maar geen enkele Rus naar de Spelen mag. Althans, niet onder de nationale vlag, want als het Russisch Olympisch Comité volledig geschorst wordt bestaat de kans dat Russen als onafhankelijke sporters toch mee mogen doen. WADA zelf kan overigens geen landen schorsen van de Spelen, maar kan wel aanbevelingen daartoe doen bij het IOC.

De publicatie van de bevindingen en de persconferentie van McLaren zijn vanaf 15.00 uur Nederlandse tijd hier live te bekijken. 

Update 15.15 uur

Uit het rapport blijkt dat het 'antidopinglaboratorium' in Moskou werkte met een methodologie die, vrij vertaald, de Verdwenen Positieve Tests Methodologie genoemd werd. Dit werd ingesteld naar aanleiding van de Winterspelen van 2010, waarin de Russen teleurstellend presteerden. Vanuit het ministerie van Sport werd aan het lab in Moskou de opdracht gegeven om elke positieve dopingtest te doen verdwijnen. Opvallend genoeg wordt vooral Yury Nagornykh genoemd, de man direct onder sportminister Vitaly Mutko. 

Update 15.20 uur

Volgens McLaren is atletiek absoluut niet de enige sport die betrokken was bij het staatsdopingprogramma. Vrijwel alle zomer- en wintersporten waren erbij betrokken. 

De Winterspelen van 2014 waren het voornaamste doel van het onderzoek en daar komen dan ook de nodige resultaten uit. Zo werden urinestalen van Russen simpelweg vervangen met stalen die maanden eerder afgenomen werden en waar uiteraard geen doping in te detecteren viel. "We hebben gekeken of het mogelijk is om de potjes waar de urine in verzameld wordt te openen en sluiten zonder dat iemand daarachter kan komen, en dat blijkt te kunnen", aldus McLaren. Hij voegt daaraan toe dat forensisch experts in alle potjes met Russische urine sporen hebben gevonden die erop duiden dat er inderdaad gekloot is met de urinemonsters.

Niet alleen het Russische sportministerie was betrokken bij de grote wisseltruc. Ook de 'geheime politie' FSB had een belangrijke rol. De schone urinestalen werden in vriezers van de FSB bewaard, zodat ze op het juiste moment via een schaduwlaboratorium verwisseld konden worden met de daadwerkelijke urinestalen van sporters die hun olympische wedstrijd achter de rug hadden. 

Update 15.25 uur

We komen terug bij Nagornykh, de man van het ministerie van Sport die rechtstreeks onder minister Mutko staat. Volgens McLaren werden positieve tests van Russische sporters - in alle sporten - bij hem gemeld. Nagornykh bepaalde vervolgens persoonlijk of een sporter 'beschermd' zou worden of niet. Van een beschermde sporter werd de positieve test weggemoffeld, andere sporters hadden pech. 

McLaren gaat door en vertelt dat het hele dopingprogramma inderdaad vanuit de Russische staat gedirigeerd werd. Het rapport meldt nadrukkelijk dat personeel van het laboratorium geen keuze had wat het meewerken met het programma betreft. 

Update 15.30 uur

Voor wie zin heeft om het 103 pagina's tellende rapport door te worstelen: hier kan het volledige document ingezien worden. McLaren sluit zijn initiële statement af met de uitspraak dat volgens mij sportminister Vitaly Mutko de grote verantwoordelijke was achter het hele staatsdopingprogramma. 

Update 15.50 uur

McLaren zegt dat hij en zijn commissie niet met aanbevelingen zullen komen. "Dat stond niet in onze opdracht en dat hebben we dan ook niet gedaan", legt hij uit. Ook voegt hij er aan toe dat een eventuele Russische schorsing voor de Russen die géén doping gebruikten - want die bestaan natuurlijk ook - uiteraard extra pijnlijk is. "Ja, die sporters zijn op allerlei manieren extra geschaad. Zij beoefenden hun sport juist als échte sporters, maar doordat ze weigerden mee te doen aan het systeem kregen ze minder goede coaches, faciliteiten en geld tot hun beschikking. Daar komt dan nog eens bovenop dat ook zij niet meer mee mogen doen als Rusland inderdaad geschorst zou worden."

Verstappen ontvangt Trofeo Lorenzo Bandini

Max Verstappen heeft gisteren in het Italiaanse Brisighella de Trofeo Lorenzo Bandini ontvangen. Deze prijs wordt sinds 1992 uitgereikt aan een coureur die een noemenswaardige prestatie heeft geleverd. De Nederlandse coureur wist als jongste debutant in de Formule 1 twee vierde plaatsen te behalen en in de eindrangschikking met de Toro Rosso 49 punten te pakken.

Verstappen liet op zijn site weten blij te zijn met de prijs. "Ik ben zeer vereerd om deze trofee in ontvangst te nemen. Het is een mooie erkenning." Dit seizoen heeft hij Toro Rosso verruild voor Red Bull Racing. "Ik rijd nu natuurlijk voor een topteam, maar de instelling en honger naar succes is bij beide teams hetzelfde."

De Trofeo Lorenzo Bandini is vernoemd naar de coureur Bandini die in 1967 tijdens de Grand Prix van Monaco verongelukte. Onder meer Michael Schumacher, Fernando Alonso, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton hebben de prijs gewonnen. Vorig jaar kreeg het Formule 1-team Mercedes de Trofeo uitgereikt.

Republikeinen hijsen Trump op het schild

De Amerikaanse Republikeinse Partij begint maandagavond in Cleveland aan een vierdaagse conventie om Donald Trump en zijn running mate Mike Pence op het schild te hijsen voor de presidentsverkiezingen in november. Aan de conventie zelf nemen 2472 afgevaardigden deel, maar er worden rond 50.000 bezoekers verwacht.

Nooit eerder kozen Republikeinse kiezers in de voorverkiezingen een zo controversiële kandidaat als de 70-jarige miljardair Donald Trump. Zelfs binnen de partij bestaat grote weerzin tegen de man. Om de eenheid te herstellen koos Trump de christelijk-conservatieve Pence als kandidaat voor het vicepresidentschap.

Geweld tussen de politie en de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten heeft tot grote spanningen geleid, die mogelijk ook in Cleveland aan de oppervlakte komen. De gemeente wilde betogers op 5 kilometer afstand van het vergadercentrum houden, maar een ongewone coalitie van Trump-aanhangers, tegenstanders en daklozen wist dit via de rechter te verhinderen. Demonstraties moeten binnen zichtafstand kunnen plaatsvinden, ofwel 350 meter volgens CNN. 5000 agenten en 2500 meter stalen hekwerk moeten conventiegangers veilig van en naar het congrescentrum loodsen en betogers uit elkaar houden.

Republikeinen hijsen Trump op het schild
Republikeinen hijsen Trump op het schild (Foto: ANP)

Gülen: Erdogans machtshonger is ziekelijk

De Turkse liberale islamitische geleerde Fethullah Gülen heeft in het Duitse blad Der Spiegel betoogd dat de Turkse president Erdogan door succes en macht is vergiftigd. "Omdat Erdogan zelf zo'n machtshonger heeft, denkt hij dat iedereen daaraan lijdt", aldus Gülen, die al sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont. "Erdogan is van arme komaf en nu woont hij in vier paleizen, succes en macht hebben hem vergiftigd en verwoesten hem." aldus Gülen.

De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de poging tot staatsgreep van vrijdag te zitten. Gülen werpt tegen dat hij altijd tegenstander is geweest van geweld voor politieke doeleinden. "Ik ben voor de democratie en tegen militaire coups", beklemtoonde Gülen.

Erdogan was ooit een politieke bondgenoot van Gülen en diens sociaal-religieuze beweging. Maar de twee leiders werden bittere tegenstanders. Erdogan meent al jaren dat Gülen de macht wil grijpen en zijn Gülen-beweging de rol van zijn eigen partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) wil overnemen.

Gülen: Erdogans machtshonger is ziekelijk
Gülen: Erdogans machtshonger is ziekelijk (Foto: ANP)

Kerry: geen Turks verzoek uitlevering Gülen

De Verenigde Staten hebben geen formeel verzoek tot uitlevering van Fethullah Gülen ontvangen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandag in Brussel.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft publiekelijk gezegd dat hij wil dat Washington zijn rivaal, die hij verdenkt achter de mislukte staatsgreepte zitten, uitlevert. Volgens Kerry zijn daar echter officiële wegen voor en dat heeft hij zijn Turkse ambtsgenoot Mevlut Cavusoglu ook duidelijk gemaakt, zei hij.

De VS zullen niets ondernemen om een legale procedure tegen te houden.

Gülen ontkent betrokken te zijn geweest bij de couppoging en suggereert dat Erdogan er zelf achter zit om zijn macht te vergroten.

Kerry: geen Turks verzoek uitlevering Gülen
Kerry: geen Turks verzoek uitlevering Gülen (Foto: ANP)

Holleeder in beroep tegen vordering 18 miljoen

'Topcrimineel' Willem Holleeder gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank dat hij de overheid bijna 18 miljoen euro aan crimineel verdiend geld moet betalen. Dat heeft zijn advocaat Stijn Franken maandag desgevraagd laten weten.

De rechtbank in Haarlem oordeelde begin deze maand dat Holleeder de kleine 18 miljoen aan de Staat moet betalen. Hij zou dat geld hebben verdiend met het afpersen van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Holleeder werd tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer het afpersen van Endstra. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten.

Holleeder in beroep tegen vordering 18 miljoen
Holleeder in beroep tegen vordering 18 miljoen (Foto: ANP)

OM wil 3 jaar cel voor serie-aanrander Utrecht

Het Openbaar Ministerie wil dat de man die bekendstaat als de Utrechtse serie-aanrander drie jaar de gevangenis in gaat en dat hij gedwongen wordt behandeld. Als de rechter die straf oplegt, is het niet voor het eerst dat de 41-jarige man een behandeling ondergaat. Hij is al eerder veroordeeld voor aanrandingen en kreeg toen ook tbs met dwangverpleging opgelegd, bleek maandag voor de rechtbank in Utrecht.

De Utrechter duwde in het najaar van 2015 zeker zes vrouwen van hun fiets en betastte hun onderlichaam. In één geval wist hij zijn hand in de onderbroek van een slachtoffer te krijgen. Dat is volgens het OM verkrachting. De man heeft toegegeven dat hij de vrouwen heeft aangevallen. Hij zou daar veel spijt van hebben. Voor de rechtbank vertelden sommige slachtoffers dat de aanranding hun leven danig in de war heeft geschopt.

OM wil 3 jaar cel voor serie-aanrander Utrecht
OM wil 3 jaar cel voor serie-aanrander Utrecht (Foto: ANP)

'Doodstraf betekent einde aan EU-gesprekken'

Als Turkije de doodstraf weer invoert, betekent dat het einde van de toetredingsgesprekken met de Europese Unie. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering maandag gezegd.

De Turkse regering gaf na de mislukte staatsgreep van vorige week aan dat de doodstraf mogelijk terugkeert om de coupplegers te straffen. Het land schafte de doodstraf in 2004 juist af om te voldoen aan een van de voorwaarden van het EU-lidmaatschap. De laatste keer dat een executie werd voltrokken in Turkije was in 1984.

"De EU is een gemeenschap van waarden waarin is afgesproken dat de doodstraf niet tot die waarden behoort", zei woordvoerder Steffen Seibert.

Zowel aanhangers van de regering als de oppositie in Turkije hebben zich sinds de couppoging achter de gekozen regering geschaard. Voor herinvoering van de doodstraf is aanzienlijk minder steun. Onder andere de Koerdische oppositiepartij HDP heeft steun ervoor al uitgesloten.

'Doodstraf betekent einde aan EU-gesprekken'
'Doodstraf betekent einde aan EU-gesprekken' (Foto: ANP)

Erdogan sluit coupplegers op als varkens

Absurde beelden uit Turkije, coupplegers die gevangen zijn genomen worden door de regering opgesloten als varkens in een stal.

Halfnaakt, geboeid en onder barre omstandigheden zitten ongeveer 3000 verdachten die deel zouden hebben genomen aan de mislukte staatsgreep vast. Hier zijn diverse beelden van opgedoken. Wat Erdogan met ze van plan is weet niemand, maar de plannen voor het herinvoeren van de doodstraf belooft niet veel goeds.

Eyedol is laatste vechter Killer Instinct season 3

Eyedol is de laatste vechter die toegevoegd wordt aan het roster van Killer Instinct seizoen 3. Eyedol is een oude bekende die ook al schitterde in de originele Killer Instinct-game in 1994.

De nieuwe vechter komt op 22 juli beschikbaar voor Ultra en Supreme Edition-houders. Mensen die de Combo Breaker-editie hebben kunnen Eyedol op 29 juli verwachten. Bekijk de intro-trailer van de tweekoppige demonische bruut hieronder, zowel de 1994 als de new gen-versies.

Vorige week werd er ook een definitieve editie van Killer Instinct aangekondigd. Die versie beschikt over alle vechters die tot nu toe zijn uitgekomen.

'Ajax raakt Milik wellicht toch kwijt'

Arek Milik lijkt nog een jaartje bij Ajax te blijven, maar de kans bestaat dat de Amsterdammers hem deze zomer toch kwijtraken aan een andere club. Volgens La Gazzetta dello Sport heeft Napoli de Poolse aanvaller nog op het lijstje staan. Milik moet daar de vervanger worden van Gonzalo Higuaín, indien de topscorer van de Serie A naar Juventus verhuist. Napoli heeft naar verluidt twintig miljoen euro over voor Milik.

Ajax moet nu dus afwachten of Higuaín daadwerkelijk naar Turijn gaat. De Italiaanse kampioen zal dan wel een slordige 94 miljoen euro moeten betalen voor de spits die vorig seizoen 36 competitiegoals maakte. Milik was in de Eredivisie 21 keer trefzeker.

Chris Pine noemt Doutzen Kroes schatje

De Amerikaanse acteur Chris Pine is lyrisch over de samenwerking met Doutzen Kroes, met wie hij de stripverfilming Wonder Woman opnam. "Ze is een schatje", zegt de Star Trek-acteur over het acterende model in het AD.

Pine speelt in de film een Amerikaanse piloot die na een noodlanding belandt op een eiland dat vrijwel volledig wordt bevolkt door vrouwen. Zijn personage krijgt een relatie met Wonder Woman, gespeeld door Gal Gadot.

Chris Pine: ''Ik heb een aantal scènes met Doutzen gedaan. Maar ik weet niet hoe groot haar aandeel in de film uiteindelijk wordt. Dat hangt altijd af van de regisseur."

Wonder Woman moet in juni van 2017 in de bioscopen te zien zijn.

Chris Pine noemt Doutzen Kroes schatje
Chris Pine noemt Doutzen Kroes schatje (Foto: BuzzE)

Turkije nog op zoek naar aantal coupplegers

De Turkse veiligheidsdiensten zijn in verschillende steden nog op zoek naar een aantal bij de mislukte coup betrokken militairen en hun wapens. Maar er is geen gevaar voor een hernieuwde poging om de macht te grijpen, zei een veiligheidsfunctionaris maandag.

Sommige hoge officieren die aan de poging tot staatsgreep hadden meegedaan, zijn naar het buitenland gevlucht, zei hij. Het Turkse militaire commando is in de organisatie een "zware slag toegebracht door de couppoging, maar functioneert nog steeds in samenwerking met de inlichtingendienst, de politie en de overheid'', voegde de functionaris toe.

Turkije nog op zoek naar aantal coupplegers
Turkije nog op zoek naar aantal coupplegers (Foto: ANP)

Nieuw boek René van der Gijp in september

Het nieuwe boek over René van der Gijp verschijnt op 13 september. Dit maakte Overamstel Uitgevers maandag bekend. De uitgifte stond oorspronkelijk gepland in mei, maar werd uitgesteld na het overlijden van René's levenspartner Daniëlle van Sijthoff. Sinds haar dood woont hun tienerzoon Nicky bij René.

Het boek met de titel De Wereld volgens Gijp is het langverwachte vervolg op de bestseller Gijp uit 2012. "Een boek over voetbal als troost", kondigt de uitgever aan. "Niet voor niets verbleef bestseller-auteur Michel van Egmond juist gedurende deze periode in zijn directe nabijheid".

"De Wereld volgens Gijp laat de lezer kennismaken met het oude en het nieuwe leven van het media-fenomeen. In een hartveroverend en bij vlagen excentriek relaas over de dood, over de liefde tussen vader en zoon, over humor als er eigenlijk niets te lachen valt, over verlies en schuldgevoel, maar bovenal over de kracht van voetbal als troost."

In het boek zijn belangrijke bijrollen weggelegd voor onder anderen Ruud Gullit, Jan Boskamp, Rob Jansen, Maarten Spanjer en Mario Been. Met hen voerde René gesprekken die zijn opgetekend door Michel van Egmond.

Nieuw boek René van der Gijp in september
Nieuw boek René van der Gijp in september (Foto: BuzzE)

Politieagenten dringen aan op meer maatwerk

De basisteams bij de politie zijn te groot en er zijn te veel leidinggevenden. Dat gaat ten koste van het contact tussen agenten en burgers. Er is meer maatwerk nodig, staat in het rapport Politie en Wetenschap dat maandag is verschenen.

Door de basisteams, opgebouwd uit enkele tientallen tot maximaal tweehonderd fte's, moet de politie op straat beter zichtbaar worden.

Korpschef Erik Akerboom erkent dat bij de basisteams behoefte is om zaken zelf goed te organiseren. "Ik wil die basis versterken en dat kan onder andere door meer ruimte te geven voor maatwerk", aldus de korpschef. " De functies in een basisteam en de samenstelling van het voertuigenpark, het mobiele werken en daarbij behorende toerusting: voor zulke aspecten is flexibiliteit nodig."

Het onderzoek vond plaats in de laatste vier maanden van vorig jaar, midden in de periode dat de politie werd gereorganiseerd.

Politieagenten dringen aan op meer maatwerk
Politieagenten dringen aan op meer maatwerk (Foto: ANP)

Tekken 7 verwelkomt Bob en Master Raven

De lineup van Tekken 7 is onlangs uitgebreid met twee nieuwe vechters: Bob en Master Raven. Beide vechtjassen hebben hun eigen aankondigingstrailer gekregen die je hieronder kunt bekijken.

De gameplayvideos werden getoond tijdens de Evo 2016 fighting game tournament. Bob is een Amerikaanse papzak die freestyle karate heeft als vechtstijl. Master Raven is een halve cyborg die zeer gedreven is in ninjutsu. Bekijk ze hieronder in actie.

Tekken 7 is al uit in Japanse arcades. Een release voor pc, PlayStation 4 en Xbox One wordt begin 2017 verwacht.

Pokémonborden Vierdaagse verdwenen

De veertig Pokémonborden die de organisatoren van de Vierdaagse hebben neergezet, zijn verdwenen. De borden waren neergezet om overlast van Pokémonjagers te voorkomen. "We pakken het maar luchtig op in deze tijd van de Pokémonrage", zegt een woordvoerster van de organisatie van de Vierdaagse van Nijmegen.

Op belangrijke plaatsen in de stad waren de borden neergezet waarop twee mensen achter Pokémon aanlopen. Doel was om ongelukken te voorkomen met rondlopende Pokémonjagers en zo looproutes voor bezoekers goed bereikbaar te houden. Inmiddels is er een nabestelling gedaan van dertig borden.

Pokémonborden Vierdaagse verdwenen
Pokémonborden Vierdaagse verdwenen (Foto: BuzzT)

Tientallen vaten zoutzuur in Brabant gedumpt

In het Brabantse plaatsje Duizel (bij Eersel) zijn maandagochtend rond 05.00 uur langs de kant van de weg 63 vaten met chemicaliën gevonden. De brandweer van Brabant Zuid-Oost zegt dat de jerrycans met een inhoud van 20 liter zoutzuur bevatten. Zoutzuur wordt gebruikt bij de productie van synthetische drugs.

Enkele vaten hebben gelekt. De Omgevingsdienst is ingeschakeld om de vaten te ruimen en de milieuschade te herstellen.

Tientallen vaten zoutzuur in Brabant gedumpt
Tientallen vaten zoutzuur in Brabant gedumpt (Foto: ANP)

Duizenden uit functie gezet in Turkije

Kort na de mislukte coup in Turkije zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken bijna 9000 functionarissen uit hun functie gezet, onder wie dertig van de 81 provinciegouverneurs die het land telt. De krant Hürriyet meldde maandag dat het ministerie 8777 mensen van hun post verwijderd heeft, onder wie ruim 7900 politiemensen. Zij hebben zich in de nacht van zondag op maandag moeten melden in hoofdkwartieren van de politie en hun wapens moeten inleveren.

Onder militairen en magistraten waren al meer dan 6000 mensen uit hun functie gezet. Bij de poging tot een militaire staatsgreep zijn vrijdag en zaterdag 290 mensen om het leven gekomen.

Duizenden uit functie gezet in Turkije
Duizenden uit functie gezet in Turkije (Foto: ANP)

'El Bakraoui nam wraak op verdorven Westen'

De Belgische zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui haatte het verdorven Westen en zwoer wraak voor de miljoenen doden onder islamieten als gevolg van westerse aanvallen. Dit staat in "het testament" van El Bakraoui, dat een medium van Islamitische Staat, al-Furat, heeft verspreid.

El Bakraoui hekelt verder de prostitutie, de pornografie en het bloot in de media. "De vernedering (van de vrouw) is zo ver gekomen dat ze een naakte vrouw tonen om shampoo te verkopen". De criminele Brusselaar van Noord-Afrikaanse komaf blies zichzelf 22 maart op in het metrostation Maalbeek van de Belgische hoofdstad en sleurde 21 mensen de dood in.

Hij stelt dat het Westen volkerenmoord pleegt tegen moslims. Volgens hem zijn miljoenen moslims om het leven zijn gebracht in onder meer Bosnië, China, de Filipijnen, Irak, Myanmar, Palestina en Tsjetsjenië, meldde maandag de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

'El Bakraoui nam wraak op verdorven Westen'
'El Bakraoui nam wraak op verdorven Westen' (Foto: ANP)

Rutte: vastberaden gezamenlijke vuist

Minister-president Mark Rutte en minister Jet Bussemaker (Onderwijs) hebben maandag op de Franse ambassade in Den Haag het condoleanceregister getekend waarin mensen hun medeleven kunnen betuigen met de gebeurtenissen in Nice. Dat deden ze namens het hele kabinet.

"In een periode van nationale rouw staat Frankrijk stil bij de slachtoffers van de aanslag in Nice. 84 van hen verloren het leven. Onder de vele gewonden strijden anderen nog altijd voor het hunne", aldus de premier.

"Nederland leeft mee met Frankrijk. We herdenken de slachtoffers en staan zij aan zij met hun nabestaanden. En Nederland strijdt mee met Frankrijk. Vastberaden maken we een gezamenlijke vuist tegen iedereen die het gemunt heeft op onze vrije samenleving."

Rutte: vastberaden gezamenlijke vuist
Rutte: vastberaden gezamenlijke vuist (Foto: ANP)

Dead Rising waarschijnlijk naar PlayStation 4

Website Exophase heeft een lijst trophies onthuld voor Dead Rising, de klassieke zombiegame voor Xbox 360. Het lijkt erop dat de exclusiviteit van Microsoft binnenkort dus komt te vervallen.

Dead Rising kwam al in 2006 uit en bleef sindsdien een exclusieve titel voor Xbox 360, evenals de vervolgen. Het is onduidelijk of de PS4-release van Dead Rising nog een extra oppoetsbeurt krijgt. Ook over een mogelijke releasedatum weten we nog niets. Bekijk de lijst van trophies hier

Exophase heeft een reputatie voor het onthullen van informatie over toekomstige releases. Zo voorspelden ze eerder de remasters van Heavy Rain en Beyond.

Dead Rising 4 werd tijdens E3 van dit jaar aangekondigd voor Xbox One. Die game komt in december van dit jaar uit en is een timed exclusive voor Xbox One.

Eis 21 maanden eerste Trefpunt-verdachte

Justitie heeft maandag in de rechtbank in Den Bosch 21 maanden, waarvan 7 voorwaardelijk geëist tegen de eerste verdachte van de omvangrijke drugsactie Trefpunt. Frans R. (53) uit Best had 37,7 kilo hennep in zijn woning liggen en een geladen pistool.

De man heeft bekend dat het spul in zijn woning lag. Bij de actie begin april werden in Zuid-Nederland 56 mensen gearresteerd en 124 panden doorzocht. Centrum was het feestverhuurbedrijf Party King in Best, waar criminelen samenkwamen. Ook R. is daar geweest. Gesprekken die hij er voerde zijn afgeluisterd.

Maandag en dinsdag horen nog negen verdachten een strafeis.

Eis 21 maanden eerste Trefpunt-verdachte
Eis 21 maanden eerste Trefpunt-verdachte (Foto: ANP)

Politie-actie tegen drugs in Noord-Nederland

Tijdens een grote actie tegen witwaspraktijken en drugshandel in het noorden van het land zijn maandagochtend vier verdachten aangehouden. Op diverse plaatsen in Groningen, Friesland en Drenthe werden huiszoekingen gedaan. De politie heeft onder meer geld en hennep in beslag genomen. In de loop van de dag hoopt de politie met concrete cijfers te komen.

De verdachten zijn twee mannen van 45 en 54 jaar uit Drachten en een vrouw van 50 en een man van 48, beiden uit Assen. Drie grote hennepkwekerijen zijn ontmanteld. "Op dit moment worden elf panden, zowel woningen als bedrijven, doorzocht", zei een woordvoerder. Volgens hem is de criminele groep al meerdere jaren actief in het noorden van het land.

Politie-actie tegen drugs in Noord-Nederland
Politie-actie tegen drugs in Noord-Nederland (Foto: ANP)

Grote politiemacht op de been in Istanbul

Na de mislukte coup door delen van het leger heeft de Turkse regering 1800 speciale veiligheidsagenten naar Istanbul gestuurd. Deze speciale troepen worden met gepantserde voertuigen op strategische punten en straten van de grootste stad van het land ingezet, meldde staatspersbureau Anadolou maandag.

De politiechef van Istanbul, Mustafa Caliskan, heeft bovendien het bevel gegeven om onbekende helikopters zonder waarschuwing uit de lucht te schieten. In de nacht van zondag op maandag patrouilleerden in het hele luchtruim van Turkije F-16 gevechtsvliegtuigen.

Grote politiemacht op de been in Istanbul
Grote politiemacht op de been in Istanbul (Foto: ANP)

Taylor Swift beticht Kanye van karaktermoord

Taylor Swift beschuldigt Kim Kardashian en Kanye West van het bewust schenden van haar goede naam. Op Instagram volhardt de zangeres dat de rapper haar nooit toestemming heeft gevraagd voor het gebruik van het woord bitch in zijn nummer Famous.

Met haar post op Instagram reageert Taylor op de video's die Kim Kardashian zondagavond plaatste van de telefoongesprekken die haar man voerde met de zangeres. Uit deze video's zou blijken dat Swift haar goedkeuring zou hebben gegeven voor de rap met de zinsnede 'Ik heb het idee dat ik en Taylor Swift nog seks zouden kunnen hebben. Ik heb die b*tch beroemd gemaakt'.

Taylor reageert op Instagram in harde bewoordingen op het publiceren van de opnames door Kim. "Waar in de video kondigt Kanye aan dat hij me een bitch gaat noemen? Die video bestaat niet, want dat is nooit gebeurd", reageert Taylor Swift. Ze legt uit waarom ze Kanye vriendelijk te woord stond in het heimelijk opgenomen telefoongesprek en zich bereidwillig toonde. "Ik wilde Kanye geloven toen hij me vertelde dat ik het nummer leuk zou vinden. Ik streefde naar een vriendschappelijke relatie. Hij beloofde me het nummer te zullen laten horen, maar dat heeft hij nooit gedaan."

"Hoe kan ik een liedje goedkeuren dat ik nooit heb gehoord? Door me valselijk als leugenaar af te schilderen zonder me het complete verhaal te vertellen of me bij het liedje te betrekken is karaktermoord. Ik zou het fijn vinden als ik uitgesloten kan worden van dit verhaal, waar ik ongevraagd deel van uitmaak sinds 2009'', besluit ze.

Taylor Swift beticht Kanye van karaktermoord
Taylor Swift beticht Kanye van karaktermoord (Foto: BuzzE)

'Fok.nl moet veranderen laatste waarschuwing!'

Onderstaand berichtje werd door user Therealtruthgov in de submit gezet en we wilden deze graag met jullie delen. Ziehier het #DENKeffect in werking. #WenErMaarAan

"Ik wil iets met jullie proberen te regelen Vanaf maandag 25 juli krijgt fok een nieuwe jas. Nieuws reacties worden automatisch verwijdert bij rasistische opmerkingen rondom het islam. En of buitenlanders rondom het rasisme. Op nos en nu.nl komen wij dit ook niet tegen.!!!! Er is iets gaande en ik waarschuw jullie ook hier in Nederland. !!!! Aanslagen zitten er aan te komen de komende 3 maand.

Dit wil niet zeggen dat het niet gebeurt maar de kans is zeer groot. Ook wij moeten meegaan met de tijd en eens de site Als volwassenen beheren.!!! Zo niet dat stuur ik het Door aan de eerste kamer En ik laat de Site ofline halen Door anonymous.

Of ze het doen met zo iets kleins Dat weet ik niet maar ik ben een groot woordvoerder geweest binnen het luid wereldje. Zoals jullie al weten en niet willen aan nemen. Laten we gewoon samen de verantwoordelijkheid nemen en verdere schade te voorkomen. Zo niet dan ben ik de eerste die ook aangifte tegen de website zal doen. Fok is een goede website en ik bekijk het elke dag Laten we het gezellig houden.

Bij een misgeplaatste reactie Volgt dan ook in mijn ogen een ban En mag nooit meer spreken via fok. Waarom omdat de hele maatschappij zo naar de kloten gaat We hebben al genoeg gezeik met wilders. Er is geen nieuws site die ik ken waar nog alles zo besproken wordt als hier net als YouTube. .... Het moet gewoon klaar zijn.

Als operators zal dan ook elk account beheert worden van iedereen En bij te veel rare reacties een melden naar de politie en of overheid Want samen beschermen wij de samenleving. En alles zal ook verwijder worden na een goedkeuring van een reactie Wil je iets veranderen begin bij jezelf. Samen staan wij sterk. De maatschapij zijn wij. Zo is er een liquidatie onlangs verijdelt en voorkomen op wilders. alles dankzij anonymous. die zou plaats hebben gevonden 2 weken terug. Weet dus welke connecties ik heb. Want we volgen iedereen."

Scriptkiddie

'Lijst arrestanten Turkije leek voorbereid'

De snelle arrestaties van rechters en anderen na de mislukte staatsgreep in Turkije geeft de indruk dat de regering een lijst met namen al van tevoren had voorbereid. Dat zei EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) maandag.

Na de mislukte coup zaterdag pakten de Turkse autoriteiten zo'n 3000 vermeende coupplegers op, variërend van commandanten tot gewone militairen. Ongeveer eenzelfde aantal rechters en aanklagers werd aangehouden.

"Het lijkt erop dat er iets is voorbereid. De lijsten waren beschikbaar, wat erop duidt dat deze gebruikt zouden worden in een bepaalde fase", zei Hahn. "Ik ben zeer bezorgd. Het is precies wat we vreesden."

'Lijst arrestanten Turkije leek voorbereid'
'Lijst arrestanten Turkije leek voorbereid' (Foto: ANP)

Miljardendeal in chipindustrie

De Britse chipmaker ARM Holdings heeft ingestemd met een overname door het Japanse internet- en telefonieconcern SoftBank. Met de deal is een bedrag van omgerekend krap 29 miljard euro gemoeid, werd maandag bekendgemaakt.

ARM is een toonaangevende producent van chips voor smartphones, tablets en andere gadgets die verbonden zijn met internet. Het was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 1 miljard pond. Na de overname zal het hoofdkwartier van ARM in Cambridge gevestigd blijven. Daarbij zal SoftBank het personeelsbestand in het Verenigd Koninkrijk in de komende vijf jaar ten minste verdubbelen, gaf de onderneming aan.

De transactie wordt deels in contanten en deels via leningen voldaan. De miljardenovername van ARM door SoftBank is volgens kenners hoogst ongebruikelijk, omdat het Aziatische bedrijf normaliter de voorkeur geeft aan investeringen in kleinere bedrijven met groeipotentieel.

Miljardendeal in chipindustrie
Miljardendeal in chipindustrie (Foto: BuzzT)

Rode Kruis: recordaantal helpers Vierdaagse

Het Nederlandse Rode Kruis zet tijdens de honderdste Vierdaagse van Nijmegen een recordaantal vrijwilligers in. Zevenhonderd hulpverleners gaan de komende dagen voor de hulporganisatie aan de slag om wandelaars van blaren en andere fysieke ongemakken af te helpen.

De animo om te komen helpen bij de Vierdaagse is volgens het Rode Kruis dit jaar extra groot omdat het een jubileumeditie betreft. Rond het wandelfestijn zet de organisatie 446 EHBO'ers, 36 verpleegkundigen en dertien artsen in. Daarnaast zijn tientallen vrijwilligers actief in ondersteunende diensten.

Rode Kruis: recordaantal helpers Vierdaagse
Rode Kruis: recordaantal helpers Vierdaagse (Foto: ANP)

The Game spreekt bendeleiders Los Angeles toe

Op uitnodiging van The Game zijn bendeleiders, politie en inwoners zondag samengekomen in Los Angeles om het geweld in de armere buurten van de metropool te bespreken.

De rapper riep enkele uren voor de lokale anti-geweld top op Instagram leden van alle gangs op samen te komen om een gesprek te hebben over "de invloed die we hebben op de jeugd in onze buurten, en over hoe we betere rolmodellen voor hun kunnen zijn." Hij refereerde in de post aan de Black Lives Matter-beweging. "De verdrietige waarheid die niemand wil horen is, dat voordat we anderen om ons kunnen laten geven, we moeten tonen dat onze levens ertoe doen voor ons. We zijn verantwoordelijk voor meer moorden op onszelf dan door welke anderen dan ook."

Tijdens de bijeenkomst vertelde The Game volgens The Hollywood Reporter geëmotioneerd over de dood van een bendelid waarmee hij in een pleeggezin opgroeide in de wijk Compton. Hij gaf aan in actie te willen komen, omdat hij een veiligere wereld wil creëren voor zijn 5-jarige dochter.

Na afloop deelde de rapper een pamflet uit en riep leden van gangs op het te ondertekenen. Daarin beloven zij niet alleen zich niet meer schuldig te maken aan geweld, maar ook geen drugs te gebruiken, vrouwen geen 'bitch' te noemen en zwarte media en zwarte artiesten te steunen. The Game deelde het document later ook op Instagram.

The Game spreekt bendeleiders Los Angeles toe
The Game spreekt bendeleiders Los Angeles toe (Foto: BuzzE)

Must watch: Zo werkt password cracking

Als jij denkt dat je password veilig is heb je het waarschijnlijk mis. Zo laat de meneer in onderstaande video zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om duizenden passwords uit een gehashte lijst passwords te kraken in luttele seconden.

Niet alleen is het noodzakelijk voor users om een sterk wachtwoord te gebruiken, en niet voor meerdere diensten hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar het is ook voor sites noodzakelijk om wachtwoorden sterk te hashen. MD5 en SHA-1 zijn beslist niet veilig en al een paar jaar vrij eenvoudig te bruteforcen.

FOK! gebruikt overigens een combinatie van een usergebonden salt (een reeks tekens die automatisch aan het password wordt toegevoegd) en SHA-512 om bij een eventuele hack van de passwords het kraken zo moeilijk mogelijk te maken. Niet alle sites doen dit echter, en als je password op een andere site gekraakt wordt en je gebruikt op FOK! hetzelfde password kunnen ze hier alsnog inloggen.

Nu is FOK! wat dat betreft natuurlijk niet heel belangrijk, maar als je hetzelfde password ook gebruikt voor zaken die wél belangrijk zijn (DigiD, verzekeringen, bankzaken, email en dergelijke) wordt het een ander verhaal. Kortom; gebruik een password manager. Als je nog niet was overtuigd hoe eenvoudig het hacken van slecht gehashte passwords of te eenvoudige of veel voorkomende passwords is dan ben je dat na het zien van deze video wel.

Ter illustratie van de eenvoud; de in het filmpje besproken dictionary lijst waarmee vrijwel alles gevonden werd is eenvoudig te vinden.

Amsterdam Dance Event best bezochte festival

Van de festivals waar een kaartje voor moet worden gekocht is het Amsterdam Dance Event (ADE) vorig jaar het best bezocht. ADE trok 365.000 bezoekers, in 2014 waren dat er iets minder, 350.000. Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) was met 302.000 bezoekers goed voor de tweede plek, blijkt uit de Festival Monitor 2016.

Pinkpop trok in 2015 met 175.000 bezoekers minder popliefhebbers dan de 194.000 van het jaar ervoor. Het muziekfestival in het Limburgse Landgraaf daalde van de vierde naar de vijfde plek. Naar het Zwarte Cross Festival kwamen 197.450 bezoekers, dik 10.000 meer dan in 2014.

Van de evenementen waar geen entree wordt geheven waren de Vierdaagsefeesten in Nijmegen met ruim anderhalf miljoen bezoekers in 2015 verreweg het populairst. Dit weekend kwamen op de eerste dag van de Vierdaagsefeesten 190.000 feestvierders af, 7000 minder dan in 2015.

Amsterdam Dance Event best bezochte festival
Amsterdam Dance Event best bezochte festival (Foto: BuzzE)

Onderzoek schadelijke stoffen brand Leiderdorp

In de weilanden bij Leiderdorp onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hoeveel schadelijke stoffen zijn vrijgekomen door de bedrijfsbrand van zondag. Bij het afvalverwerkings- en recyclingbedrijf Vliko liggen grote hoeveelheden afval opgeslagen. De brand brak zondagochtend uit en rond middernacht was de brandweer Hollands Midden nog aan het nablussen.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland besloot een deel van de watergangen af te sluiten met schotten om eventuele vervuiling niet verder te verspreiden. Het schap onderzoekt het bluswater om te bepalen met welke schadelijke stoffen het vervuild is.

Het is volgens Omroep West de tweede keer in drie jaar tijd dat Vliko is getroffen door een grote brand.

Onderzoek schadelijke stoffen brand Leiderdorp
Onderzoek schadelijke stoffen brand Leiderdorp (Foto: ANP)

Yolanthe hoopt op betere tijden in Turkije

Yolanthe en Wesley Sneijder vliegen volgende week terug naar Istanbul, ondanks de gevolgen van de mislukte militaire staatsgreep in Turkije die aan 290 mensen het leven kostte.

"Ik vind het vreselijk voor Turkije en alle mensen die er verdriet van hebben. Laten we hopen op betere tijden", zegt Yolanthe in De Telegraaf. Yolanthe en Wesley waren niet in Turkije toen een groep militairen er vrijdag de macht wilde overnemen. Wesley is op trainingskamp in Zwitserland met zijn club Galatasaray. Yolanthe is met hun zoontje Xess Xava in Nederland waar ze opnames heeft voor haar televisieprogramma Reunited waarin ze familieleden herenigt.

Volgende week keren Yolanthe en Wesley terug naar hun woonplaats, waar ze in 2013 neerstreken. "Het is gewoon ons thuis, we leven daar. We vliegen volgende week allebei naar Istanbul", zegt Yolanthe.

Yolanthe hoopt op betere tijden in Turkije
Yolanthe hoopt op betere tijden in Turkije (Foto: BuzzE)

Tour: Etappe 16 - Een ode aan Spartacus

De mogelijk zwaarste rit van de Tour werd nog best leuk, als je het gevecht in de kopgroep volgde tenminste. Het duurde lang voor er een groep wegreed, maar toen die groep weg was bleek die vol te zitten met leuke renners. Lange tijd bleven ze samen, tot op de Grand Colombier. Die klim bleek mooi, maar vooral heel lastig te zijn.

Het leuke aan deze rit was dat het dalen belangrijker bleek te zijn dan het klimmen. Bergop was Majka de sterkste, maar in de afdaling waren er een aantal veel beter. Na zijn vliegles van een aantal dagen geleden was Alaphilippe ineens weer sterk, maar zijn fiets werkte dan weer niet mee. Ook onze vriendelijke vriend uit Tatarije, Zakarin, liet zich eindelijk eens zien, maar bij hem werkten de lenzen dan weer niet mee en hij daalde toch alsof hij tegenliggers verwachtte.

Jarlinson Pantano, al jaren een leuke aanvallende renner, bleek de beste daler van de groep. Hij was bergop niet goed genoeg om Majka te volgen, maar kwam tijdens de twee afdalingen van de Grand Colombier ook twee keer weer terug. Dat Pantano aan de meet heel snel is wist Majka waarschijnlijk niet, want hij ging nog met overtuiging de sprint aan. Al snel kwam hij erachter dat Pantano toch iets explosiever was.

De strijd voorin was leuk, maar daarachter was het niet zo spectaculair. Aru deed een halfslachtige aanval, maar Poels haalde hem terug. Daarna probeerde Bardet ook nog niets, maar daar kon Wout alleen maar om lachen. Een relatief grote groep bleef bij elkaar, alleen Tejay van Garderen zakte door het ijs. Verder veranderde er niets. De klassementsrenners kunnen zich gaan richten op de Alpen. Deze rit zal niet zo interessant voor ze zijn, maar voor één renner in het peloton is deze rit wel heel speciaal. We gaan naar Bern, de stad van Fabian Cancellara.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De laatste rit voor de tweede rustdag vertrekt vanuit Moirans-en-Montagne. Dit is een klein dorpje met 2300 inwoners in de Jura. Het staat bekend als de Franse hoofdstad van het speelgoed. We bevinden ons in het land van het kind, zoals ze deze buurt ook wel noemen. Heel lang geleden maakte men in de bossen van de Jura al allerlei dingen van hout, dit evolueerde op zo'n manier dat men er uiteindelijk o.a. schaakborden van begon te maken. Van het een ontstond het ander en zo is Moirans-en-Montagne nu nog steeds een stad waar ontzettend veel speelgoed geproduceerd wordt.

Ieder jaar in juli verandert Moirans-en-Montagne in de stad van het kind en zijn er allerlei festiviteiten, zoals workshops en shows. Gekkenhuis. Er is ook een heus speelgoedmuseum, Musée du Jouet, waar je 16.000 soorten speelgoed van over de hele wereld kan vinden. Qua sport heeft het dorp niet zo'n lange geschiedenis, we hebben weer eens een debutant in de Tour. Er is wel jaarlijks een wielerwedstrijd in Moirans-en-Montagne en deze wedstrijd draagt de naam van Alexis Vuillermoz. Hij komt uit Saint-Claude en dat ligt hier best dicht in de buurt. Alexis liet zich tijdens de vorige rit al goed zien, het fietsen door zijn eigen streek zal hem flink gemotiveerd hebben. De renners zullen vertrekken naast het lokale sportveld.

Het begint makkelijk. Over brede wegen rijden de renners naar het noorden en het gaat licht naar beneden. We zitten nog wel in de Jura, daardoor zal het niet de hele rit vlak zijn. Vijftien kilometer lang blijft het vlak, maar daarna zal het een paar kilometer vals plat oplopen richting Charcier, dat we na 20 kilometer passeren. Veel stelt het niet voor, maar na de vorige rit zal alles zwaar aanvoelen. De wegen zijn breed, maar er zijn wel behoorlijk veel bochten. Na Charcier is het een kilometer of 15 vlak, hoewel echt vlak in deze regio niet bestaat. Het gaat altijd wel een klein beetje naar boven of beneden.

De renners rijden na 30 kilometer langs het Lac de Chalain, een schattig meertje met allerlei campings en bungalowparken eromheen. Na 35 kilometer komen ze door Pont-du-Navoy en steken ze ook over de gelijknamige brug. We volgen een aantal kilometer de rivier de Ain. Het gebied is al een tijdje behoorlijk open, als er een beetje wind is kan dat nog wel een rol spelen. ALs de renners Campagnole passeren na 45 kilometer loopt de weg 20 kilometer lang heel licht omhoog. In 20 kilometer tijd overwinnen de renners 300 hoogtemeters, dus dit komt neer op een stijging van 1,5% gemiddeld. Stelt allemaal niet zo gek veel voor, maar er zitten wel een paar wat stevigere stroken tussen. Het is in ieder geval wel een mooi gebied.

Het Lac de Chalain (Foto: WikiCommons)
Het Lac de Chalain (Foto: WikiCommons)

Met 65 kilometer koers in de benen bereiken de renners Censeau, waar ze rechts afslaan en voor het eerst op een iets minder brede weg terechtkomen. Het loopt nog een paar kilometer verder licht omhoog, de weg is behoorlijk glooiend, tot de renners na een kilometer of 70 een wat vlakker stuk krijgen. De weg loopt wel ongeveer tien kilometer precies rechtdoor, richting Bonnevaux. Na dit dorpje wordt de weg weer wat bochtiger, maar het is dan tenminste wel weer redelijk vlak. Dit deel van de rit is behoorlijk bosrijk, best een aardige omgeving om doorheen te fietsen.

Als Malbuisson in beeld komt begint de weg toch weer wat omhoog te lopen. Er is nog geen lastige beklimming geweest, maar continu een klein beetje klimmen maakt deze rit toch nog wel een beetje pittig. Na 87 kilometer fietsen de renners door Malbuisson, een schattig dorpje dat in de heuvels naast het Lac de Saint-Point ligt. We zijn al bijna in Zwitserland ondertussen, nog maar een kilometertje of 20 tot de grens. De renners fietsen nog een tijd langs het meer van Saint-Point. Langs dit meer loopt het ook nog steeds licht omhoog, tot de renners na 94 kilometer in de buurt van Chaon het hoogste punt van de rit bereiken. De renners slaan daar rechtsaf, weg van het meer, richting Zwitserland.

Over brede wegen gaat het verder en onderweg komen de renners wel wat fraaie gebouwen tegen. In La Cluse-et-Mijoux staan er zelfs meerdere. Op de bergen aan de rand van dit dorp staat het Château de Joux, daartegenover op een andere rotspartij staat dan weer het Fort du Larmont. Ze hadden hier vroeger in ieder geval genoeg mogelijkheden om die Zwitsers een beetje in de gaten te houden. De renners fietsen verder en komen na 104 kilometer door Les Verrières-de-Joux. Dit is voorlopig het laatste Franse dorp dat de renners gaan zien. We zitten nu op de helft van de koers en op twee kilometer van de grens met Zwitserland.

Na 106 kilometer zijn ze dan in Zwitserland en rijden ze langs een gebouwtje van de douane, dat er vrij ongezellig uitziet. Het is wel te merken dat we in Zwitserland zijn, want de weg is nu nog net even een stukje breder dan in Frankrijk. Tien kilometer lang zit er ook geen bocht in de weg. Een paar kilometer lang, net na de grensovergang, loopt de weg nog een klein beetje omhoog, maar daarna is het zowaar even vlak. Veel moois in de omgeving komen we nog niet tegen, het voorlopige hoogtepunt is toch het Château de Joux met daartegenover een iets minder fraai fort, maar toch knap om op die plek nog zo'n bouwwerk uit de grond te stampen.

Het Château de Joux ligt er prachtig bij (Foto: WikiCommons)
Het Château de Joux ligt er prachtig bij (Foto: WikiCommons)

Na een kilometer of 112 is er een korte afdaling, richting Fleurier. De wegen in Zwitserland zijn goed en breed, dus deze afdaling is prima te doen. De renners fietsen lang de rivier l'Areuse en na Fleurier, dat na 116 kilometer wordt gepasseerd, is het even een kilometer of 10 vlak. Daarna begint het weer een aantal kilometer omhoog te lopen, richting Brot-Dessous. Op het profiel lijkt het alsof er nu een enorm korte en steile klim aan zit te komen, maar dit is nogal een beginnersfout van degene die het kaartje heeft ontworpen. Er zit namelijk voor Brot-Dessous een tunnel van een kilometer lang. Volgens het kaartje gaan we over de berg heen, maar dat is uiteraard niet het geval.

We gaan door de tunnel en daardoor is er dus geen steile klim. Het blijft bij iets meer dan vals plat. Na 132 kilometer zijn de renners in Brot-Dessous en gaan ze afdalen richting Neuchâtel. De eerste vijf kilometer van die afdaling rijden ze over een extreem brede weg, tot ze in Rochefort afslaan en over een iets minder brede weg verder gaan dalen. Nog steeds breed genoeg, daar niet van. Er zitten wel een paar bochten in, maar heel lastig is de afdaling niet. Na 144 kilometer zijn de renners beneden bij het Lac de Neuchâtel. Het zal nu een behoorlijk lange tijd vlak zijn. De renners rijden Neuchâtel na 151 kilometer binnen. Niet eens zo'n grote stad, maar wel een van de bekendste steden in Zwitserland. Vooral het château mag er zijn.

Ook na Neuchâtel blijven de renners langs het meer fietsen, over een brede weg. Het blijft ook nog een tijdje vlak. Het wordt wat bochtiger, maar omdat de wegen zo breed zijn maakt het allemaal niet zo veel uit. Na 166 kilometer rijden de renners Ins binnen en één kilometer later is de tussensprint van de dag in Ins/Anet. Geen vlakke massasprint, het loopt in deze kilometer aan 3% omhoog. Na de tussensprint gaat het tien kilometer rechtdoor, tot Kerzers. Ondertussen zijn er wel een paar rotondes, maar verder zijn de wegen in Zwitserland erg geschikt voor een enorm peloton.

De weg begint al langzaam omhoog te lopen, maar al snel is er ook weer een korte afdaling. De enige klim van de dag waar een puntje voor de bergtrui te verdienen is begint na 181 kilometer, in het dorpje Gümmenen. De Côte de Mühleberg is 1,2 kilometer lang en 4,8% gemiddeld. Toch wordt er wel langer geklommen, ook na het dorpje Mühleberg loopt de weg nog verder omhoog. In z'n totaliteit is de klim drie kilometer lang, maar het laatste deel is niet zo lastig. Buiten Mühleberg is er overigens een kerncentrale. Da's dan wel geinig, met al die nucleaire renners in het peloton. Ook is er nog een dam, waar op een iets gunstigere manier energie wordt opgewerkt.

Ook op het meer bij Neuchâtel is het goed toeven, zoals deze zwanen demonstreren (Foto: WikiCommons)
Ook op het meer bij Neuchâtel is het goed toeven, zoals deze zwanen demonstreren (Foto: WikiCommons)

Op twintig kilometer van de streep rijden de coureurs door Frauenkappelen. Het is weer even een aantal kilometer behoorlijk vlak. Dezelfde weg wordt nu al een tijd gevolgd. Brede weg, alleen de passages in de dorpjes willen door de nodige verkeersobstakels nog wel eens wat lastiger zijn. Na Frauenkappelen is er een korte afdaling, tot we Bern bijna binnenrijden. We komen aan in de buurt van een industrieterrein aan de rand van Bern. Het zou logisch zijn om direct naar het centrum van de stad te rijden, maar dat gaan we niet doen. We slaan af en verlaten Bern op die manier weer.

Voor het eerst komen de renners op wat smallere wegen terecht. Nog steeds brede wegen, maar in vergelijking met de andere wegen van vandaag nogal een tegenvaller. De naam is dan weer prachtig, de Moosweg. Een mooie ode aan een lollerzwitsers uit vervlogen tijden, Alexandre Moos. De renners passeren nog wat dorpjes, waar de nodige bochten genomen moeten worden. Daarna gaat het rechtdoor richting Köniz, waar we op tien kilometer van het einde aankomen. Richting Köniz loopt de weg licht omhoog. In Köniz zelf is het stijgende gedeelte weer afgelopen.

Het peloton gaat in dalende lijn verder richting Bern. Op acht kilometer van de streep rijden ze Bern binnen. Er zitten een aantal bochten in de finale, maar dat wordt allemaal pas echt interessant op vijf kilometer van de streep. De renners zijn de rivier de Aare overgestoken en slaan daarna linksaf. Direct begint de weg al licht omhoog te lopen, tot vier kilometer van de streep. Dan is er een korte maar venijnige afdaling met een lastige haarspeldbocht. De renners steken de Aare weer over en volgen daarna anderhalve kilometer die rivier, over een brede weg.

Op iets meer dan twee kilometer van de streep wordt het leuk. De renners rijden door een poort en dan ligt er ineens een kasseienstrook. De weg wordt hier een stuk smaller en het gaat 250 meter lang aan 7% omhoog. De kasseienstrook is nog een stuk langer, 750 meter in totaal. De kasseien liggen er wel goed bij, bepaald geen Carrefour de l'Arbre dit. De renners rijden een rondje en rijden nu over de brug heen waar ze eerst onderdoor reden. Na de brug slaan ze linksaf en direct begint de weg alweer omhoog te lopen. 600 meter aan 6,5%. Op een kilometer van de streep komen de renners boven. De slotkilometer is vlak en er zit geen bocht meer in.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finish van de rit is op de Papiermühlestrasse, de Papiermolenstraat. Rechts ligt BernExpo, een congresgebouw. Links ligt het Stade de Suisse, een voetbalstadion waar de club Young Boys z'n wedstrijden afwerkt. Da's nog wel komisch, we starten in een dorp waar ze speelgoed maken en we eindigen bij Young Boys. Bern is voor het eerst een aankomstplaats in de Tour, maar het is zeker geen onbekende plaats voor de edele wielersport.

Als hoofdstad van Zwitserland komt Bern natuurlijk vaak genoeg voor in de Ronde van Zwitserland. In 2008 bijvoorbeeld, toen er ook een aankomst was op de Papiermühlestrasse, hoewel de finale toen wel helemaal anders was. De winst zou toen gaan naar de bekendste man uit Bern, Fabian Cancellara. Eén jaar later zou er een tijdrit zijn in Bern en ook die tijdrit zou gewonnen worden door Cancellara. Hij won toen zelfs het eindklassement in de Ronde van Zwitserland, dat was vrij lachwekkend.

Voor het laatst was de Tour de Suisse in 2015 in Bern. Alexey Lutsenko won de rit in lijn, waarna Tom Dumoulin een dag later de tijdrit in en rond Bern won. Bern is niet echt een plaats voor sprinters, de aankomst hier is bijna altijd lastig. Er wonen 140.000 mensen in deze stad, die veel industrie heeft. Zo maken ze hier veel horloges, maar da's in Zwitserland dan weer moeilijk heel verrassend te noemen. De oude binnenstad van Bern staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bovendien komt Toblerone uit Bern. Tot zover de nutteloze feitjes.

Het zal ook in Zwitserland vrij warm zijn. 28 graden in Bern, verwacht men. Geen kans op regen en ook de wind zal niet van de partij zijn. Daardoor wel weer een zware dag op de fiets, geen verkoeling mogelijk. Om 12:40 starten de renners in Moirans-en-Montagne en na een kwartier doelloos rondrijden is de neutralisatie voorbij. De finish in Bern wordt verwacht tussen 17:38 en 18:08, het kan dus mogelijk een latertje worden. We vrezen voor Buren. De uitzending van zowel NOS als Sporza zal om 14:10 beginnen. Je hoeft dan niet meteen voor de tv te gaan zitten, het kan wel een tijdje duren voor deze rit echt interessant wordt. Met een beetje pech pas in de laatste kilometers.

Een voorbeschouwing voor de ode aan Spartacus verdient natuurlijk op z'n minst een foto van Spartacus (PROSHOTS/George Deswijzen)
Een voorbeschouwing voor de ode aan Spartacus verdient natuurlijk op z'n minst een foto van Spartacus (PROSHOTS/George Deswijzen)

Voorspelling

Eén ding is zeker: Het wordt in ieder geval geen massasprint. De finale is daarvoor te lastig. De Cavendishjes en de Kitteltjes gaan het hier niet doen. Dan rest de vraag wat het wel gaat worden. Dit kan een dag worden voor de vluchters, want in het peloton zal men na de vorige rit wel niet veel zin hebben om de hele dag hard te koersen. Toch hangt het er vooral vanaf wie er in de kopgroep zit. Als Sagan weer in de aanval gaat en hij krijgt nog wat snelle mannen mee krijg je hetzelfde scenario als in Revel. Ik denk dat hier een grote kopgroep gaat wegrijden en dat het peloton het verder wel best vindt. De sprinters zullen wel doorhebben dat ze alleen nog maar een kans hebben in Parijs. De beter klimmende sprinters zoals Coquard doen er beter aan om in de aanval te gaan. Zou mooi zijn als we weer zo'n grandioze kopgroep krijgen als in de rit naar Revel. Met één belangrijke toevoeging.

1. Cancellara. Iedereen noemt Cancellara, wie ben ik dan om iemand anders te noemen? Deze rit is natuurlijk speciaal ontworpen voor Spartacus en je kan het zien als een eerbetoon aan hem. Hij stopt er aan het eind van dit jaar mee en in zijn laatste Tour krijgt hij een kans om in zijn eigen stad te winnen. Kan bijna niet romantischer allemaal. Het is alleen de vraag hoe het met zijn vorm is. Hij heeft deze Tour nog bijna niets laten zien. Omdat hij zich spaarde voor deze rit of omdat hij simpelweg slechte benen heeft? We gaan het meemaken. Hij zal in ieder geval gemotiveerd zijn en hij gaat zeker in beeld rijden.

2. Sagan. Ja, dit is bijna een inkoppertje. Hij heeft z'n groene trui al lang en breed binnen, maar dat maakt niet uit. Hij zal wel weer in de aanval gaan, zoals hij tijdens de vorige rit eigenlijk ook wilde aanvallen. Dat lukte niet helemaal, dus dan moet hij het nu maar doen. Hij heeft hier een uitstekende mogelijkheid om zijn derde ritzege te pakken.

3. Van Avermaet. Greg heeft voor de Tour een aantal ritten aangestipt en deze rit zal zeker een stipje hebben. Hij heeft de smaak goed te pakken, won al een rit en ging daarna nog vaker in de aanval. Deze finale is hem op het lijf geschreven, dus moet hij wel weer in de aanval gaan.

4. Boasson Hagen. Is eigenlijk nog niet zo goed bezig geweest deze Tour. In de aanval in de rit naar Revel, maar daar was hij in de sprint nogal kansloos. Zijn sprint is sowieso niet echt sterk meer, maar verder is en blijft hij enorm sterk. Als hij nog iets wil laten zien in de Tour zal hij weer in de aanval moeten gaan en dan bij voorkeur tijdens deze rit. De aankomst maakt het wel wat gunstiger voor hem.

5. Albasini. Heeft nog helemaal niets laten zien. Nog minder dan niets zelfs. Maar dat maakt bij Albasini niet gek veel uit. Zodra hij in Zwitserland is gaat hij direct beter fietsen. Zou wel typisch zijn als dat nu weer het geval is, ik sluit het niet uit. Het is in ieder geval wel een finale die geschikt is voor hem. Een zware finale met een aantal klimmetjes, met goede benen is hij hier een van de grote kanshebbers. Alleen heeft hij geen goede benen, maar dat mag de pret niet drukken.

Ouders Anton Yelchin bedanken voor steun

De ouders van de vorige maand omgekomen acteur Anton Yelchin hebben fans van hun zoon bedankt voor alle steun na zijn dood. Irina en Viktor Yelchin deden dat in een paginagrote advertentie in tijdschrift The Hollywood Reporter.

"Dank aan iedereen die bloemen en cadeaus heeft gestuurd, voor jullie deelneming en lieve woorden en aan iedereen die is gekomen om het leven van onze geliefde zoon Anton te vieren", schrijven de ouders van de Star Trek-ster. Anton kwam om het leven toen zijn geparkeerde auto van het pad voor zijn huis rolde. De 27-jarige acteur raakte beklemd tussen zijn auto, een tuinhek en een bakstenen brievenbus en overleed ter plekke.

"We zijn ontzettend dankbaar voor jullie onvoorwaardelijke liefde", schrijven zijn ouders in de advertentie, waarop een zwart-witfoto van de acteur te zien is. "Hij zou verbaasd zijn geweest over hoeveel harten en zielen hij heeft weten te raken."

Vliegtuig Britse minister maakt noodlanding

Het vliegtuig waarmee de kersverse Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zondag naar Brussel vloog, heeft een noodlanding moeten maken. Het toestel landde in de buurt van Londen, laat een woordvoerder van de minister weten.

Volgens de krant The Guardian was er een probleem met het hydraulisch systeem van de jet en werd de brandweer opgeroepen naar de luchthaven van Luton. Met enige vertraging kon Johnson zijn reis naar Brussel, waar hij zijn Europese collega's gaat ontmoeten, voortzetten.

Boris Johnson is de voormalige burgemeester van Londen en tevens brexit-pleitbezorger. Hij was in de race om oud-premier Cameron op te volgen, maar haakte af.

Vliegtuig Britse minister maakt noodlanding
Vliegtuig Britse minister maakt noodlanding (Foto: ANP)

Pamela Anderson op de barricade voor zalm

Baywatch-ster Pamela Anderson gaat actievoeren tegen zalmkwekerijen aan de Canadese kust. De actrice start, samen met drie andere activisten, maandag Operatie Virus Jager.

De groep wil aandacht vragen voor de werkwijze van de kwekerijen, die de zalm en andere vissen die in hetzelfde gebied in het wild leven in gevaar brengt. "Ze gebruiken de oceaan als open riool en dumpen er de virussen en zeeluis in die in dit soort bedrijven aanwezig zijn", aldus teamlid en bioloog Alexandra Morton in de Vancouver Sun.

De campagne bestaat onder meer uit een voorlichtingsfilm die Pamela presenteert. De voormalig assistente van Hans Klok roept consumenten daarin op geen zalm te eten die afkomstig is van de kwekerijen.

Het is zeker niet de eerste keer dat Pamela van zich laat horen als activiste. Ze is actief lid van PETA en voerde eerder actie tegen de zeehondenjacht in Canada.

Pamela Anderson op de barricade voor zalm
Pamela Anderson op de barricade voor zalm (Foto: BuzzE)

Trump vraagt Happy Days-acteur te speechen

Happy Days-acteur Scott Baio zal spreken op de nationale conventie van de Republikeinse partij in Amerika deze week. Presidentskandidaat Donald Trump heeft hem persoonlijk gevraagd een speech te geven.

De keuze van Trump voor de inmiddels 55-jarige acteur, die de laatste decennia niet meer aan grote projecten heeft gewerkt, werd met scepsis ontvangen in de Amerikaanse media. The Daily Beast concludeerde dat de presidentskandidaat wanhopig moet zijn geweest. Eerder beloofde Trump een sterrenparade van de conventie te maken, maar tot nu toe is Baio de grootste bekendheid die gestrikt is voor deelname.

Scott Baio werd eind jaren 70 bekend als Chachi, het neefje van The Fonz in Happy Days. In de destijds razendpopulaire sitcom werd één van de hoofdrollen gespeeld door Ron Howard, die later furore maakte als regisseur van films als Backdraft, A Beautiful Mind en The Da Vinci Code. Happy Days kreeg in de jaren 80 nog een spin-off, Joanie loves Chachi, met Scott Baio in één van de twee titelrollen.

Trump vraagt Happy Days-acteur te speechen
Trump vraagt Happy Days-acteur te speechen (Foto: BuzzE)

Guns N' Roses vastgehouden voor wapenbezit

Guns N' Roses deed zijn naam eer aan dit weekend. De rockgroep werd vrijdag bij de Canadese grens tegengehouden, nadat er een wapen was gevonden tussen de vracht van de band.

Voorman Axl Rose deelde het verhaal zaterdagavond met de 50.000 bezoekers van een concert in Toronto. "We zijn niet gearresteerd, we zijn vastgehouden", vertelde hij volgens Vulture met een brede glimlach. "Kan gebeuren: je vergeet weleens dat je een wapen hebt." De zanger voegde eraan toe dat de douaniers "erg aardig en begripvol" waren.

Een woordvoerder van de band verklaarde zondag tegenover Billboard dat er inderdaad een wapen is gevonden, maar dat dat niet van één van de bandleden was.

Guns N' Roses vastgehouden voor wapenbezit
Guns N' Roses vastgehouden voor wapenbezit (Foto: BuzzE)

'Michael Jackson kreeg hormooninjecties'

Injecties moesten ervoor zorgen dat Michael Jackson niet in de puberteit raakte in zijn tijd met de Jackson 5. Dat verklaart zijn dokter Conrad Murray in zijn boek This Is It.

The Mirror heeft een voorpublicatie van het boek in handen, en citeert de arts: "Hij begon vaag te praten, het leek of hij het moeilijk had te beschrijven wat er met hem was gebeurd. Maar wat ik eruit concludeerde is dat hij injecties toegediend kreeg, waarschijnlijk hormonen, om zijn puberteit uit te stellen."

Michael zou de injecties hebben gekregen in de tijd dat hij een solocarrière aan het opbouwen was, rond zijn dertiende begin jaren 70. Daardoor zou hij nooit de baard in de keel hebben gekregen. Volgens de dokter verklaart het manipuleren van de hormoonhuishouding van de zanger veel van zijn vreemde gedrag op latere leeftijd.

Geheimhouding
De privé-arts van The King of Pop vertelt dat Michael hem geheimhouding heeft laten zweren. Daar lijkt hij zich weinig van te hebben aangetrokken bij het schrijven van het boek, waarin hij ook verhaalt dat de zanger als veertiger een oogje had op de destijds 11-jarige Harry Potter-actrice Emma Watson.

Conrad Murray werd in 2011 tot vier jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de dood van Michael Jackson in 2009. Hij kwam twee jaar later vrij wegens goed gedrag en een cellentekort.

'Michael Jackson kreeg hormooninjecties'
'Michael Jackson kreeg hormooninjecties' (Foto: BuzzE)

Schutter Baton Rouge diende in leger

De schutter die zondag in de Amerikaanse stad Baton Rouge drie agenten doodschoot heeft in het Amerikaanse leger gediend. Bij de schietpartij, in de omgeving van het hoofdbureau van de politie, raakten tevens verscheidene agenten verwond.

De slachtoffers werden in de val gelokt en onder vuur genomen na een melding van een schietpartij. De vermoedelijke schutter werd in een vuurgevecht doodgeschoten. De politie zocht nog een tijdje naar mogelijke handlangers, maar concludeerde dat hij waarschijnlijk alleen had gehandeld.

Amerikaanse media identificeerden de schutter als Gavin Long uit Kansas City; volgens CBS vierde hij zondag zijn 29e verjaardag. Over zijn motief was nog niets bekend.

Schutter Baton Rouge diende in leger
Schutter Baton Rouge diende in leger (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: echt zomers

Het wordt vandaag een echt zomerse dag! Trek de rokjes en korte broeken maar uit de kast, en zet de barbecue maar klaar! In het binnenland kunnen wat stapelwolken ontstaan, maar over het algemeen heeft de zon de overhand vandaag. Aan de kust wordt het 19 graden, in het binnenland kan de temperatuur oplopen tot 27 graden! De wind zorgt nauwelijks voor verkoeling: er waait een zwak tot matig briesje uit het westen. 

Zon op 05:42
Zon onder 21:49
Zonkracht

7 / 3

Nederland
 

Kapelletje in het Zwarte Woud (Foto: qltel)
Kapelletje in het Zwarte Woud (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1925 In Duitsland verscheen Adolf Hitlers boek Mein Kampf.
1936 Staatsgreep van Generalísimo Franco tegen de Tweede Spaanse Republiek. Begin van de Spaanse Burgeroorlog, die zou leiden tot veertig jaar dictatuur.
1988 Oprichting van de Priesterbroederschap van Sint Petrus van traditionalistische priesters die de band met de Heilige Stoel wilden behouden. 
1994 Bomaanslag op het AMIA-gebouw: Een autobom verwoestte het joods cultureel centrum in Buenos Aires, met 85 doden en ruim tweehonderd gewonden als gevolg.
2006 Tijdens de eerste dag van de 90e editie van de Nijmeegse Vierdaagse kwamen tijdens een hittegolf twee mensen om. De Vierdaagse werd hierdoor voor de allereerste keer in zijn lange bestaansgeschiedenis noodgedwongen afgelast.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Simon Pegg: kijk niet naar trailers Star Trek

Simon Pegg raadt fans van Star Trek aan geen trailers of aankondigingen van de nieuwe film te kijken. De scriptschrijver van de film, die ook een rol heeft in Star Trek Beyond, deelde dat advies zondag op Twitter.

Simon had volgens The Wrap al eerder kritiek op de trailers van de film. Toen de eerste uitkwam in december, zei hij: "Ik ben er niet weg van, omdat ik weet dat er meer in de film zit. Veel meer, wat ik zou noemen, Star Trek-dingen."

De tweet kwam overigens niet van de acteur zelf. Simon was ooit fervent twitteraar maar zegde het sociale medium in 2014 vaarwel. Sindsdien staat in zijn profiel dat tweets zijn gemodereerd en geplaatst "namens Simon".

Beyond is de derde uit een nieuwe reeks films rond de bemanning van het ruimteschip Enterprise. De franchise is dit jaar een halve eeuw oud. Star Trek Beyond is vanaf aankomende donderdag in de bioscoop te zien.

Simon Pegg: kijk niet naar trailers Star Trek
Simon Pegg: kijk niet naar trailers Star Trek (Foto: BuzzE)

Eritrese 'asielzoekers' massaal op... vakantie naarrr... Eritrea

Grote groepen dobbereritreeërs die ooit hun leven leken te wagen op de vlucht voor het brute Eritrese regime, blijken met dat brute regime geen probleem te hebben als ze op vakantie gaan in Eritrea.

Het Afrikaanse land met een mensenrechten schendend totalitair regime a la Noord-Korea, of zoals nu ook recent Turkije, blijkt een zeer populaire vakantiebestemming onder de ex-Eritreeërs. Zeker 8000 kwamen er vorig jaar naar Nederland en mogen bijna automatisch op een verblijfsvergunning en gezinshereniging in Nederland rekenen omdat Eritrea zo zwaar zucht onder een misdadig regime.

Als die verblijfsvergunning en de rest van de familie eenmaal binnen is, dan kan er dus op vakantie worden gegaan naar het land dat ze eerst ontvlucht zijn. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt er niet vrolijk van en is nu begonnen met zich achter het rechter oor te krabbelen over dit vreemde fenomeen. Het ministerie gaat dan ook direct de vakantiegangers in het oog houden en bekijken of de verblijfsvergunning door de shredder kan.

Er is wel sprake van enige nuancering over welke vakantiegangers er wel of niet iets te vrezen hebben qua schending van hun mensenrechten. Zo scheelt loyaliteit betonen voor het Eritrese misdadige regime al heel veel schendingen van je mensenrecht. Ook het afdragen van twee procent van de uitkering het inkomen aan het Eritrese consulaat draagt bij aan een verminderd risico op confrontatie met de gebruikelijke hobby’s van misdadige regime’s zoals marteling, opsluiting of vermoord worden. Het consulaat ontkent uiteraard de lucratieve koehandel.

Een op dit moment in Eritrea verblijvende jongere vindt al de ophef maar niets. “Tyfus bull shit, omdat ik op vakantie ga naar mijn familie zou ik geen recht meer hebben op een vergunning.” liet de statushouder op Facebook weten.

De Eritresejügendclub YPFDJ Holland organiseert regelmatig party’s waarbij hele busladingen vol Eritreeërs uit alle hoeken van Nederland naar Rijswijk komen. Eenmaal in da club word er fanatiek met Eritrese vlagen gewapperd en paraderen de leden trots rond in t-shirts met ‘I love eri’ er op. Onder het mom van ‘stages’ worden er ook reizen voor de jongeren naar het thuisland georganiseerd.

Van Rhijn naar Club Brugge

Ricardo van Rhijn heeft in Club Brugge een nieuwe werkgever gevonden. De 25-jarige vleugelverdediger komt over van Ajax waar hij dankzij de doorbraak van Kenny Tete op de bank belandde. Maandag ondergaat hij een keuring bij de Belgisch kampioen. Afgelopen winter mislukte een transfer naar Galatasaray nog.

Van Rhijn maakte in 2011 zijn debuut in het eerste van Ajax en werd na het vertrek van Gregory van der Wiel de vaste rechtsback. In totaal kwam de verdediger tot 163 in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Mits hij morgen de keuring doorstaat wacht hem een contract voor drie seizoenen. Bij Brugge wordt hij herenigd met oud-teamgenoot Stefano Denswil en komt hij ex-Feyenoorder Ruud Vormer tegen.

Politieagenten doodgeschoten in Baton Rouge

In de omgeving van het hoofdbureau van politie in de Amerikaanse stad Baton Rouge zijn zondag meerdere agenten neergeschoten. De politie is massaal uitgerukt, melden Amerikaanse media.

In Baton Rouge, in de staat Louisiana, werd onlangs een zwarte cd-verkoper, Alton Sterling door twee politieagenten doodgeschoten.

Update 00.45 uur
CNN meldt dat de schutter is geïdentificeerd als Gavin Long. Long was deze zondag net 29 jaar oud geworden.

President Barack Obama heeft de schietpartij op de agenten veroordeeld. “Wij als natie moeten er luid en duidelijk over zijn dat er nooit een excuus is voor geweld tegen de handhavende macht.” zei Obama in een toespraak. “Een aanval op de politie is een aanval op ons allemaal en op de regels en wetten die onze samenleving mogelijk maken.” in een schriftelijke verklaring eerder op de dag noemde de president het incident “lafhartig en verwerpelijk”.

Update 21.20 uur
Volgens een tweet zou er een man zijn opgepakt in verband met de schietpartij.

Update 19.36 uur:
Nu er meer duidelijkheid is blijken er meerdere daders te zijn geweest. Drie agenten zijn gewond geraakt en drie zijn er overleden. De politie is in een hinderlaag gelokt nadat zij op een melding afkwamen over een schietpartij op ongeveer een kilometer afstand van het politiebureau. Er zouden nog twee mannen voortvluchtig zijn en de politie is naar hen op zoek. Tevens wordt er op de plaats van  het incident met een bomrobot gezocht naar explosieven.

Update 18.07 uur:
Inmiddels is bekend dat er zeven agenten zijn neergeschoten door een man die schietend uit het winkelcentrum kwam lopen. De schutter bedekte zijn gezicht en was geheel in het zwart gekleed. Drie agenten zijn overleden en de overige agenten zijn zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd.

De man zou 10 tot 12 keer hebben geschoten waarna hij door de politie is doodgeschoten.

Politieagenten neergeschoten in Baton Rouge
Politieagenten neergeschoten in Baton Rouge (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.