FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 juli 2016

Britse Labourpartij blijft de lul

De Britse versie van de PvdA blijft vermoedelijk voorlopig zitten met de uiterst linkse leider Jeremy Corbyn. Die boekte dinsdag een belangrijke overwinning: hij komt automatisch op de kieslijst te staan, samen met zijn uitdagers. Dat betekent dat partijleden hem waarschijnlijk met grote meerderheid opnieuw als partijleider zullen kiezen.

Corbyn verloor na het Brexit-referendum de steun van 80 procent van de parlementsleden. Die nemen hem zijn chagrijnige manier van 'campagnevoeren' kwalijk, waardoor in veel traditionele Labourgebieden massaal voor het verlaten van de EU werd gestemd. Hij wordt beschuldigd van gebrek aan leiderschap, en de partij zou met hem aan het roer kansloos zijn in het geval van vervroegde verkiezingen.

De voormalige vakbondsman en onvervalste socialist werd negen maanden geleden, na het verlies van Labour in de parlementsverkiezingen, tot partijleider gekozen. Dat was te danken aan de goed georganiseerde volksbeweging Momentum die massaal nieuwe leden aantrok om op Corbyn te stemmen.

Sympatisanten
Ook sympatisanten mochten voor drie pond een stem uitbrengen. Het idee was om de verkiezing een betere afspiegeling van de bevolking te laten zijn, zodat er een leider uit zou komen rollen die ook jan-met-de-pet aan zou spreken. Maar daar kwam weinig van terecht.

Corbyns uitverkiezing is een afrekening met het rechtsere 'New Labour' van Tony Blair, de ooit zeer populaire premier die vanwege de Irak-oorlog zo ongeveer de meest gehate man van het land werd.

Maandag werd Corbyn uitgedaagd door parlementslid Angela Eagle. Mogelijk komt er nog een uitdager in de persoon van Owen Smith. Die hebben 51 handtekeningen van parlementariërs nodig, wat Eagle al is gelukt. Maar dat zou Corbyn nooit zijn gelukt, dus stapte hij naar Labours kiescommissie om als zittende leider een plek op de lijst te eisen. De regels hierover bleken namelijk vaag.

Splitsing
Als de leiderschapsverkiezing doorgaat en Corbyn wordt opnieuw gekozen, dan zou de partij wel eens in tweeën kunnen splitsen. Dat gebeurde drie decennia geleden ook al eens, toen was er kortstondig de Social Democratic Party. Maar in het Britse de facto tweepartijenstelsel bleek het onmogelijk een rol van betekenis te spelen.

Labour zou een voorbeeld aan de Conservatives kunnen nemen. Daar dreigde ook een splitsing indien de traditioneel-rechtse Andrea Leadsom tot partijleider (en dus premier) zou worden gekozen. Maar die wisten de rijen te sluiten doordat Leadsom het opgaf en de partij zich achter Theresa May schaarde.

Update 23.35 uur
In een kleine overwinning voor de Labour-parlementsleden die van Corbyn af willen, besloot de kiescommissie ook dat sympatisanten niet meer voor een paar pond mee mogen stemmen. Sterker nog: alleen wie uiterlijk 12 januari lid werd mag zonder meer stemmen. Latere leden hebben twee dagen de tijd om 25 pond bij te lappen voor hun stemrecht. De afgelopen dagen meldden zich al veel nieuwe leden via Momentum om Corbyn te steunen.

Hoogstwaarschijnlijk stappen de Labour-Lagerhuisleden naar de rechter, om de beslissing van de kiescommissie aan te vechten om Corbyn zonder de steun van 51 parlementariërs op de kieslijst te zetten. BBC-correspondent Laura Kuenssberg zegt dat die er alles aan willen doen om hem tegen te houden. Ze vrezen voor het voortbestaan van de partij als hij opnieuw wint. Volgens haar is een rechtszaak echter niet kansrijk.

Britse Labourpartij blijft de lul
Britse Labourpartij blijft de lul (Foto: ANP)

Arbitragehof verwerpt aanspraken China

Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag heeft China's economische aanspraken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee dinsdag afgewezen. Er zijn volgens het hof geen juridische gronden voor de 'historische rechten' die China claimt in het gebied binnen de zogenoemde 'nine-dash line', een demarcatielijn uit 1947.

Het gebied is rijk aan energiebronnen, bodemschatten en vis. Het hof deed de uitspraak in een zaak die door de Filipijnen was aangespannen. China erkent de bevoegdheid van het hof in de zaak niet en heeft meermalen laten weten zich niets van de uitspraak aan te trekken.

In de uitspraak zei het hof ook dat China koraalriffen in de zee onherstelbaar heeft beschadigd met bouwwerkzaamheden. Verder hebben Chinese patrouilles in het gebied het risico op aanvaringen met Filipijnse vissersschepen vergroot.

De zaak draait om de Paracel- en Spratly-eilanden, gelegen tussen de kusten van Vietnam, China en de Filipijnen. China claimt bijna heel de Zuid-Chinese Zee, zelfs riffen die dichtbij de Filipijnse kust liggen. Het leidt tot slepende conflicten met behalve de Filipijnen ook Vietnam, Maleisië en Brunei.

De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Perfecto Yasay riep na de uitspraak op tot ''terughoudendheid en nuchterheid''.

Arbitragehof verwerpt aanspraken China
Arbitragehof verwerpt aanspraken China (Foto: ANP)

25.000 euro voor gouden tip ontvoeringszaken

Er is 25.000 euro beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot oplossing van de ontvoeringszaken van de 36-jarige Wendel Meijer uit Landsmeer en de 21-jarige Soufyan Essabaouni uit Amsterdam.

Dat maakte de politie dinsdagavond bekend in het tv-programma Opsporing Verzocht. Er is in beide ontvoeringszaken geen losgeld geëist, aldus de politie.

Meijer werd vorige week dinsdag ontvoerd bij zijn bedrijfspand in Zaandam. Hij zou volgens de politie zijn meegenomen in een witte Audi S4 Avant na een conflict in de criminele wereld, mogelijk een ripdeal. De mogelijk bij de ontvoering gebruikte auto werd later uitgebrand teruggevonden.

Essabaouni is donderdag voor het laatst gezien op een parkeerterrein aan de Weerenweg in Zwanenburg. Op bewakingsbeelden is te zien dat hij in zijn auto werd klemgereden door een witte Seat. De Amsterdammer wist uit de auto te vluchten, waarna zijn belagers enkele keren op hem schoten. Op de beelden is niet te zien of hij is geraakt of is meegenomen.

25.000 euro voor gouden tip ontvoeringszaken
25.000 euro voor gouden tip ontvoeringszaken (Foto: ANP)

Animatiefilm The Red Turtle trekt volle zalen

De animatiefilm The Red Turtle van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit trekt volle zalen.

In de eerste paar dagen werd de film, die zijn wereldpremière beleefde op het festival van Cannes, gezien door bijna 10.000 bezoekers. Daarmee is het in Nederland de best geopende productie van de Japanse animatiestudio Ghibli ooit. De vorige recordhouder was de voor een Oscar genomineerde film The Wind Rises van de Japanse regisseur Hayao Miyazaki.

In de meeste arthousebioscopen is The Red Turtle momenteel zelfs de best bezochte titel, maakte distributeur Lumière dinsdag bekend.

The Red Turtle vertelt over een man die strandt op een onbewoond eiland. De woordeloze film werd eerder al door de internationale critici goed ontvangen. Ook de Nederlandse pers is lovend.

De Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit werkte bijna tien jaar aan de film, die hij maakte met de grote Japanse animatieproducent Ghibli. De regisseur won vijftien jaar geleden een Oscar voor zijn korte animatiefilm Vader en dochter.

Animatiefilm The Red Turtle trekt volle zalen
Animatiefilm The Red Turtle trekt volle zalen (Foto: BuzzE)

Javier Bardem mogelijk Frankensteins monster

De Spaanse acteur Javier Bardem voert gesprekken over een rol in een nieuwe Frankenstein-filmreeks. Hij zou daarin het monster dat Frankenstein creëert gaan spelen.

Volgens Variety wil filmstudio Universal de acteur betrekken bij het 'Monster Universum' dat het wil opzetten als antwoord op de superheldenwereld van Marvel. Eerder strikte de studio Tom Cruise en Russell Crowe voor de film The Mummy, waarin die laatste Dr. Jekyll and Mr. Hyde zal spelen. Voor die rol was Bardem eerder ook in gesprek met Universal.

Alhoewel de studio werkt aan een Bride of Frankenstein-film, praat Bardem volgens Variety over een project dat daar los van staat. De onderhandelingen zouden gaan over een film met mogelijke spin-offs.

Javier Bardem mogelijk Frankensteins monster
Javier Bardem mogelijk Frankensteins monster (Foto: BuzzE)

Taylor Swift verrast zieke kinderen

Taylor Swift maakt graag tijd vrij voor haar fans, zeker als die fans door een zware periode gaan. De Amerikaanse zangeres bracht dinsdag een bezoek aan het Lady Cilento Children's Hospital in het Australische Brisbane, waar ze praatte en op de foto ging met zieke kinderen.

Het ziekenhuis bedankt Swift via Facebook voor haar komst en schrijft dat de patiënten en hun families dankzij haar een verrassing kregen die ze nooit zullen vergeten. Het personeel van het ziekenhuis roept patiënten op om foto's met de zangeres online te zetten en een aantal heeft dat al gedaan.

Het bezoek was georganiseerd door de Starlight Children's Foundation, een non-profitorganisatie die tieners tijdens hun ziekte ondersteunt.

De 26-jarige Swift is samen met haar nieuwe vriend Tom Hiddleston (35) in Australië, waar hij filmopnames heeft.

Taylor Swift verrast zieke kinderen
Taylor Swift verrast zieke kinderen (Foto: BuzzE)

Tarantino maakt misschien nog een extra film

Quentin Tarantino heeft al vaker geroepen dat hij stopt na het maken van tien films. Dat zei hij dinsdag ook weer op het Jerusalem Cinematheque Festival in Israël, maar hij hield wel een kleine slag om de arm.

Tarantino heeft nu acht films gemaakt, waaronder Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Inglorious Basterds en Django Unchained. Dat zou betekenen dat hij er nog maar twee gaat maken en dat plan bevestigde hij dinsdag nog maar eens in zijn speech op het filmfestival. Maar, hij sluit niet uit dat hij op zijn 75e nog een film maakt als hij nog meer verhalen te vertellen heeft. En die telt dan niet mee.

"Die ene die hij deed toen hij een oude lul was, die bejaardenfilm staat helemaal op zichzelf", aldus de Amerikaanse regisseur (53). "Die wordt nooit naast de andere tien op de plank gezet."

Tarantino maakt misschien nog een extra film
Tarantino maakt misschien nog een extra film (Foto: BuzzE)

Champions League: Megastunt Lincoln Red Imps met winst op Celtic

De Champions League is aangekomen bij de tweede voorronde. Op dinsdagavond kwamen twintig landskampioenen uit Europa tegen elkaar in actie. Morgen zijn nog zeven wedstrijden. De returns zijn volgende week. 

Celtic heeft een van de pijnlijkste nederlagen uit de clubhistorie geleden. Lincoln Red Imps FC uit Gibraltar was met 1-0 te sterk. Gibraltar staat 52e op de coëfficiëntenlijst van de UEFA, met alleen Andorra en San Marino na hun. Lincoln Red Imps heeft slechts vijf profs. Verder werd de basiself aangevuld met twee politiemannen, een douanier, een bouwvakker, een ambtenaar en een koerier. 

Politieagent Lee Casciaro wist in de 48e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. Brendan Rodgers kon zich geen slechter debuut als manager van Celtic voorstellen. Volgende week mogen ze thuis proberen te schade te repareren. 

Celtic krijgt 1-0 klop door deze treffer. (Bron: YouTube)

Voorronde Champions League - tweede voorronde - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag
Qarabağ FK (Aze) F91 Dudelange (Lux) 2-0
Hapoel Be'er Sheva (Isr) Sheriff Tiraspol (Mol) 3-2
Red Bull Salzburg (Oos) FK Liepāja (Let) 1-0
FK Vardar (Mac) Dinamo Zagreb (Kro) 1-2
The New Saints (Wales) APOEL FC (Cyp) 0-0
HSK Zrinjski Mostar (Bos) Legia Warschau (Pol) 1-1
Dinamo Tbilisi (Geo) Alashkert FC (Arm) 2-0
Lincoln Red Imps FC (Gib) Celtic (Sch) 1-0
BATE Borisov (W-Ru) SJK Seinäjoki (Fin) 2-0
Valletta FC (Mal) Rode Ster Belgrado (Ser) 1-2

Actie Britse politici teruggave Elgin Marbles

Een groep Britse Lagerhuisleden doet een poging de Elgin Marbles, een verzameling marmeren beeldhouwwerken uit het Parthenon in Athene, terug te geven aan Griekenland. Ze hebben een voorstel daartoe in de maak en zullen dat binnenkort voorleggen aan het parlement, aldus Britse media dinsdag.

De sculpturen, ongeveer de helft van wat zich in het Parthenon bevond, werden ruim tweehonderd jaar geleden naar Engeland meegenomen door Lord Elgin. Vanwege geldproblemen verkocht hij de kunstwerken in 1816 aan de Britse regering, die ze sindsdien tentoonstelt in het British Museum. De Lagerhuisleden, van diverse partijen, grijpen het jubileum van twee eeuwen aan om hun voorstel in te dienen.

Griekenland probeert de Elgin Marbles al tientallen jaren tevergeefs terug te krijgen. De Grieken willen de wereldberoemde stukken tentoonstellen in het Akropolis Museum in Athene, waar zich nu de rest van de marmeren friezen en andere beeldbouwwerken bevinden. Velen zien de actie van Lord Elgin destijds als kunstroof.

Actie Britse politici teruggave Elgin Marbles
Actie Britse politici teruggave Elgin Marbles (Foto: ANP)

Alonso snelste op eerste testdag Silverstone

Fernando Alonso heeft met de McLaren op de eerste testdag op Silverstone de snelste tijd gereden. De Spanjaard ging aan het eind van de ochtend op het Britse Formule 1-circuit rond in een tijd van 1.31,290 terwijl in de middag de regen met bakken uit de hemel viel.

Alonso reed zijn tijd op de supersofts, die afgelopen weekend niet gebruikt mochten worden. De Spanjaard legde 105 ronden af. Achter hem eindigde Esteban Ocon met de Mercedes op anderhalve seconde achterstand als tweede. De Fransman reed 123 ronden, voornamelijk op de mediumbanden. Alex Lynn werd met de Williams derde, slechts enkele duizendsten voor de Ferrari van Charles Leclerc.

Opvallende verschijning was Manor-coureur Pascal Wehrlein die met een 2014-Mercedes bandentesten voor het jaar 2017 uitvoerde. De Duitser testte in de ochtend compounds voor het komende seizoen, al hadden de banden nog niet de breedte die ze volgend jaar gaan krijgen. Pierre Gasly testte voor Red Bull een nieuwe variant van de omstreden halo. In de middag viel veel regen, maar het was voor veel coureurs geen belemmering om hun ronden te rijden.

Morgen wordt er verder getest. Sauber komt deze test als enige team niet in actie.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Fernando Alonso McLaren 1:31.290 105
2 Esteban Ocon Mercedes 1:32.833 123
3 Alex Lynn Williams 1:34.433 54
4 Charles Leclerc Ferrari 1:34.446 19
5 Nikita Mazepin Force India 1:34.521 35
6 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 1:34.643 91
7 Santino Ferrucci Haas 1:34.866 55
8 Pascal Wehrlein Mercedes 1:34.982 48
9 Rio Haryanto Manor 1:35.631 64
10 Sergey Sirotkin Renault 1:36.575 48
11 Pierre Gasly Red Bull 1:43.891 51

Inzet leger Venezuela bij voedseldistributie

Venezuela gaat het leger inzetten bij de distributie van voedsel en medicijnen. President Nicolas Maduro heeft dat dinsdag bij decreet besloten in een poging daarover nog enige controle te houden. Er is een ernstig gebrek aan de eerste levensbehoeften. Het Zuid-Amerikaanse land zucht al geruime tijd onder een zware crisis.

Maduro riep een nieuw bestuursorgaan, het 'Voorraad Commando', in het leven dat het inslaan, verkopen en verdelen van voedsel, medicijnen, producten voor de persoonlijke hygiëne en schoonmaakmiddelen beter moet regelen en coördineren. Minister van Defensie Vladimir Padrino krijgt de leiding.

Critici veegden het plan van tafel. Ze vinden het volstrekt ontoereikend om een eind te maken aan de enorme economische problemen, met Sovjet-achtige tekorten, gierende inflatie en grote afhankelijkheid van import.

Inzet leger Venezuela bij voedseldistributie
Inzet leger Venezuela bij voedseldistributie (Foto: ANP)

OM in beroep tegen uitspraak Van Rey

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dinsdag dat Jos van Rey een taakstraf van 240 uur moet uitvoeren. Het OM had twee jaar gevangenisstraf tegen de ex-politicus geëist wegens omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

"Gezien de feiten die de rechtbank bewezen acht, vinden wij de straf veel te laag", aldus een woordvoerder van het OM. "Corruptie is corruptie. Een beetje corrupt bestaat niet", motiveert hij de beslissing om een hogere rechter te raadplegen. Er moet ook een signaal van uitgaan naar andere bestuurders, zegt hij. "Niet-integer gedrag wordt niet geaccepteerd."

OM in beroep tegen uitspraak Van Rey
OM in beroep tegen uitspraak Van Rey (Foto: ANP)

Nabestaanden MH17 vangen bot bij Oekraïne

Oekraïne heeft nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 geen antwoord gegeven op het verzoek satelliet- en radarbeelden over de crash te verstrekken. De regering in Kiev heeft ze terugverwezen naar het Openbaar Ministerie (OM) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in Nederland.

De nabestaanden laten dinsdag weten teleurgesteld te zijn in de reactie van de regering van Oekraïne. Het steekt ook dat Kiev pas na zes maanden met een reactie komt, en dat dit pas is gebeurd nadat premier Mark Rutte de kwestie had aangekaart bij de Oekraïense autoriteiten.

"Oekraïne laat de kans liggen om een toelichting te geven op het gedoe rondom radarinstallaties die in onderhoud waren danwel kapot geschoten", vinden de nabestaanden. "Oekraïne geeft ons geen duidelijkheid en maakt zich daarmee niet minder verdacht."

Poetin
Al in januari dit jaar hadden de nabestaanden de Oekraïense president Petro Porosjenko schriftelijk verzocht radar- en satellietbeelden te verstrekken. Ook de Russische president Vladimir Poetin was benaderd. Die heeft nog niet gereageerd. "Wij zijn steeds in afwachting van een fatsoenlijk antwoord van de heer Poetin", aldus de opstellers van de brief.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Nabestaanden MH17 vangen bot bij Oekraïne
Nabestaanden MH17 vangen bot bij Oekraïne (Foto: ANP)

'Black Panthers' willen gewapend protesteren

Leden van de 'New Black Panther Party' willen, als dat tenminste wettelijk is toegestaan in Ohio, wapens meebrengen naar Cleveland om zich te verdedigen als dat nodig is. Ze gaan er volgende week demonstreren voorafgaand aan de Republikeinse conventie.

"Als het ons vrijstaat wapens te dragen in die staat, dan maken we gebruik van ons recht volgens het tweede amendement omdat andere groeperingen gedreigd hebben ook aanwezig te zijn met kwade bedoelingen tegen ons", zei voorzitter Hashim Nzinga dinsdag. De overheid in Ohio bevestigde dat demonstranten met een vergunning een vuurwapen bij zich mogen hebben.

Nzinga veroordeelde het doodschieten van de vijf politieagenten in Dallas. Hij bezwoer dat zijn partij niets te maken heeft met het "verschrikkelijke bloedbad" dat een veteraan vorige week aanrichtte.

'Black Panthers' willen gewapend protesteren
'Black Panthers' willen gewapend protesteren (Foto: ANP)

Clinton wil minimumloon verhogen

Hillary Clinton heeft dinsdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in gezelschap van Bernie Sanders beloofd dat zij zich als nieuwe president van de Verenigde Staten gaat inzetten voor de slechtst betaalden in de samenleving. Ze deelde tevens een sneer uit aan haar Republikeinse opponent Donald Trump. "7,25 dollar per uur is een hongerloon. Dus sorry Donald, als je kijkt, wij gaat niet het minimumloon verlagen, we gaan het verhogen", zei ze in Portsmouth, New Hampshire.

Afgelopen weekeinde beloofde Clinton al miljarden extra voor de gezondheidszorg. Daarmee trok ze haar Democratische rivaal Sanders, die uitgesproken linkse idealen heeft, over de streep. De senator van Vermont beloofde Clinton dinsdag zijn onvoorwaardelijke steun.

Clinton wil minimumloon verhogen
Clinton wil minimumloon verhogen (Foto: ANP)

Extra kapitaal voor TenneT

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stopt 1,19 miljard euro in elektriciteitsnetbeheerder TenneT. Dat staatsbedrijf heeft extra kapitaal nodig omdat het de komende jaren 5 tot 7 miljard moet investeren in uitbreiding en vervanging van het Nederlandse hoogspanningsnet op land en zee.

Dat heeft de bewindsman dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. TenneT kan een aanzienlijk deel van het benodigde bedrag voor de investeringen ophalen op de kapitaalmarkt. Maar volledige financiering met vreemd vermogen zou de kredietwaardigheid van het bedrijf niet ten goede komen, aldus Dijsselbloem.

Het kapitaal wordt verspreid gestort over de jaren 2017 tot en met 2020. Het grootste deel van de storting wordt verwerkt in de begroting van volgend jaar die Dijsselbloem op Prinsjesdag presenteert.

Extra kapitaal voor TenneT
Extra kapitaal voor TenneT (Foto: ANP)

Alle DLC voor One Piece Burning Blood onthuld

Bandai Namco heeft nu alle DLC voor One Piece: Burning Blood bekendgemaakt. Er komen drie DLC uit, twee ervan zijn gebaseerd op de nieuwe film, One Piece Gold, en dan komen er nog drie eerder bekendgemaakte nieuwe personages uit de eerder gedane poll door Bandai Namco.

Begin augustus komt de 'Gold Movie Pack 1' uit, met daarin Gildo Tesoro als speelbaar personage. Daarnaast zijn er drie kostuums uit de film, voor Monkey D. Luffy, Nami en Nico Robin.

De 'Gold Movie Pack 2' komt begein september met weet drie nieuwe kostuums, maar dan voor Sabo, Akainu en Koala. Dan komt Rob Lucci als speelbaar personage, hij is een van de personages die door de community gekozen is.

In december komen de twee andere personages uit de poll erbij: Monkey D. Garp en Ceasar Clown.

One Piece: Burning Blood is uit voor PlayStation 4, PlayStation Vita en Xbox One. De pc-versie wordt in deze zomer nog verwacht.

One Piece: Burning Blood Gold DLC (Foto: Bandai Namco)

One Piece: Burning Blood Gold DLC (Foto: Bandai Namco)

One Piece: Burning Blood Gold DLC (Foto: Bandai Namco)

One Piece: Burning Blood Gold DLC (Foto: Bandai Namco)

Nederlandse vrouw claimt ontsnapping aan IS

Een Nederlandse vrouw is volgens de zender Kurdistan24 ontsnapt uit IS-gebied en heeft zich dinsdag overgegeven aan Koerdische strijders. De zender plaatste dinsdag een interview op zijn website, waarin de vrouw verslag doet van haar belevenissen bij Islamitische Staat en haar vlucht naar Koerdisch gebied.

Zij zou vorig jaar september door haar man zijn meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Zij zouden op vakantie gaan en vluchtelingen helpen, was haar door haar man bij vertrek uit Nederland verteld. Het zou gaan om Laura Angela Hansen, in 1995 geboren in Den Haag.

Ze zou met hulp van haar vader samen met haar twee zoons Iman (4) en Abdullah (1) uit IS-gebied hebben kunnen vluchten. Haar kinderen zouden gewond zijn geraakt bij een bombardement in de buitenwijken van de stad Mosul. Ze zijn inmiddels onder medische behandeling gesteld.

Afschuwelijk

De vrouw zegt tegen Kurdistan24 te zijn gevlucht omdat het leven in het kalifaat in de steden Raqqa en raqqaMosul "afschuwelijk" was. "Ik probeerde doorlopend te vluchten uit de hel waarin ik leefde", zegt ze in het interview. In haar woning werd ze bewaakt door gewapende mannen.

Ze bekeerde zich naar eigen zeggen op haar zeventiende jaar tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims. Hij zou haar hebben gedwongen mee te gaan. "Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de identiteit van de vrouw niet bevestigen. Wel zegt het ministerie dat de ambassade een hulpvraag heeft ontvangen van een Nederlandse vrouw in Irak.

Nederlandse vrouw claimt ontsnapping aan IS
Nederlandse vrouw claimt ontsnapping aan IS (Foto: ANP)

Ontmoet het team achter Civilization VI

2K en Firaxis Games hebben vandaag een 'lief dagboek' van het team achter Sid Meier's Civilization VI online gezet.

Ontwikkelaars die eerder aan de Gods & Kings en Brave New World uitbreidingen voor Civilization V hebben gewerkt mogen nu een volledig spel in elkaar brouwen. Lead Designer Ed Beach, Lead Producer Dennis Shirk en Art Director Brian Busatti werken samen al dertig jaar bij Firaxis Games en hebben eerder gewerkt aan het succes van Civilization V. Het team achter Civilization VI wordt geleid door deze veteranen om te zorgen dat we deel vijf kunnen vergeten.

Civilization VI komt 21 oktober uit op pc.

Murloc als nieuwe Hearthstone-hero

De warrior, hunter, mage en paladin hebben allemaal al alternatieve heroes gehad voor Hearthstone, en nu is ook de shaman aan de beurt. En grootste krachten komen in klein formaat: maak kennis met Morgl the Oracle, een van de sterkste murloc shaman.

Morgl is vrij te spelen voor iedereen die Hearthstone speelt door een vriend over te halen ook het spel te spelen. Het is simpel: je geeft je vriend of vriendin de verwijzingscode van je account en zodra deze level 20 bereikt (over alle classes in Hearthstone genomen) wordt Morgl beschikbaar als alternatieve hero. Je kan de verwijzing tot vier keer toe herhalen, maar voor je tweede, derde, vierde en vijfde vriend krijg je een classic pack.

Hearthstone is gratis te spelen op pc, mobiele apparaten en tablets.

Murloc als nieuwe Hearthstone-hero

Draken nu beschikbaar voor Call of Duty: Black Ops 3

Descent, het derde DLC pack voor Call of Duty: Black Ops III, is vanaf vandaag beschikbaar. Het spel komt eerst uit op Playstation 4 en wordt gevolgd door andere next-gen platforms. De uitbreiding bestaat uit vier nieuwe multiplayermappen en een nieuwe zombie-ervaring in de klassieke Origins-saga.

"Vanaf het eerste moment dat Treyarch begonnen is met de ontwikkeling, zijn we gedreven om de meest epische gameplay experience te leveren die we ooit gemaakt hebben. Descent blijft zich aan die belofte houden, terwijl ze gehoor geven aan de behoefte vanuit de gemeenschap om een nieuwe versie te creëren van Raid, de geliefde multiplayer map van Call of Duty: Black Ops II", zegt Mark Lamia, het hoofd van Treyarch. "Als aanvulling op de vier fantastische multiplayer maps komt er een nieuw zombies hoofdstuk, Gorod Krovi, waarmee Treyarch terug gaat naar zijn oorsprong, met een twisted Stalingrad ervaring."

De vier mappen zijn:

  • Empire: Raid, de favoriet onder de fans, keert terug als een vernieuwde versie, met een middelgrote map, als een authentieke Romeinse villa, waar de klassieke map structuur samenkomt met de nieuwe gameplay van Black Ops III.
  • Berserk: Een Viking dorp, bevroren in de tijd, laat spelers dwars door sneeuwstromen strijden voor de controle over de centrale brug. Deze middelgrote map is voorzien van houten gebouwen, dodelijke rotsachtige uitstulpingen en strakke knelpunten.
  • Cryogen: In deze geïsoleerde gevangenis, gelegen ver in de Dode Zee, zijn enkele van ’s werelds meest gevaarlijke criminelen opgesloten in bevroren isolatie. Wachttorens houden de wacht over het ronde design van de kleine map, waar een overvloed is aan ‘frenetic combat’ en ‘wall running attacks’.
  • Rumble: Gamers strijden tegen meer dan levensgrote mechanische krijgers in deze middelgrote map, waar high-speed aanvallen zich richten op de centrale arena en waar spelers zich een weg moeten vechten door ‘fallen mechs’ en ‘pyrotechnics’.

Descent brengt spelers naar een alternatieve tijdlijn van Stalingrad in het nieuwste hoofdstuk van de zombie-verhaallijn, Gorod Krovi genaamd. Spelers nemen het op tegen een zwerm van gemechaniseerde zombie soldaten en ontwijken ‘hell-fire’ luchtaanvallen van draken. Allemaal in het midden van een heftige strijd tussen de overblijfselen van Nikolai’s moederland.

Trump versus Clinton: de strijd om het Witte Huis

Het is alweer een maand geleden dat de laatste Amerikaanse voorverkiezingen op de kalender stonden. Na een korte adempauze barst het verkiezingscircus volgende week echter weer los als de Republikeinse conventie van start gaat in Ohio. De week daarna is het de beurt aan de Democraten, die in Pennsylvania bijeen zullen komen. Tijdens deze conventies wijzen de partijen officieel een president- en vicepresidentskandidaat aan die in november op het stembiljet zullen verschijnen. Dat Ohio en Pennsylvania door de partijen als gastheer zijn aangewezen van deze evenementen is geen toeval. De kiezers in deze swing states kunnen wel eens de doorslag geven in de strijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn geen directe verkiezingen. In plaats daarvan verkiest het electoraat kiesmannen die uiteindelijk bijeenkomen om de president en vicepresident te verkiezen. Deze kiesmannen worden op statelijk niveau verdeeld. Van verreweg de meeste staten is nu al bekend hoe ze gaan stemmen. Californië is een veilige staat voor de Democraten terwijl Texas een zekerheid is voor de Republikeinen. Ohio en Pennsylvania zijn twee van de grootste swing states, staten waarvan de uitkomt nog niet vastligt. Ze hebben daarnaast met elkaar gemeen dat het allebei staten uit de Rust Belt zijn. Dit is een regio met veel oude industrie die de afgelopen decennia economisch veel te lijden heeft gehad onder automatisering en outsourcing. Dat maakt de regio vatbaar voor de anti-vrijhandel retoriek van Donald Trump. Hij zal proberen de blanke middenklasse in de Rust Belt die weinig van het prille economische herstel heeft gemerkt voor hem te winnen. Daarnaast richt Trump zijn pijlen op overwegend blanke staten buiten de Rust Belt zoals Iowa en New Hampshire. Door deze staten ziet Donald Trump zijn pad naar het Witte Huis lopen.

Op dit pad zijn echter nog wel enige obstakels te ontwaren. De ongeschoolde, blanke arbeiders waar Trump op rekent stemmen doorgaans immers sowieso al op de Republikeinen. Als Trump het beter wil doen dan Mitt Romney in 2012 zal hij ook zijn aantrekkingskracht onder andere bevolkingsgroepen moeten verbeteren. Na het verlies van Romney in 2012 kwam het Republikeinse partijcomité niet voor niets met het idee om de partij een meer inclusief karakter te geven en beter te communiceren met groeiende bevolkingsgroepen als latino’s. Voorlopig lijkt Trump echter niet in staat de Republikeinse coalitie te verbreden. Dit kan hem opbreken in swing states met een diverse bevolking. Voorbeelden hiervan zijn Colorado, Nevada en bovenal Florida. In deze staten wonen relatief veel latino’s die aanstoot nemen aan zijn controversiële uitspraken over Mexicanen en andere immigranten. Een andere groep die Trump nog niet heeft weten te overtuigen zijn hoogopgeleide blanken, iets wat hem vooral problemen kan opleveren in de swing states van Virginia en North Carolina.

Om deze redenen is Trump voorlopig de underdog. Clinton heeft in de peilingen inmiddels een voorsprong opgebouwd van vijf tot zes procentpunt en de modellen van de statistici van de website FiveThirtyEight geven Clinton momenteel dan ook tussen de 72% en 77% kans op de overwinning in november. Deze voorspelling komt overeen met de inschattingen van de bookmakers. Om het tij te keren ontsloeg Trump eind juni zijn chaotische campagneleider en verving hem door een meer ervaren en gedisciplineerde strateeg. Dit lijkt vooralsnog niet het gewenste effect te hebben. Terwijl Clinton afgelopen week onder vuur lag vanwege haar e-mailperikelen was Trump druk bezig met het verhelderen van zijn positieve uitspraken over Saddam Hoessein en het weerleggen van beschuldigingen van antisemitisme. Als hij niet zelf continu in opspraak was geweest was hij wellicht beter in staat geweest Clinton het vuur aan de schenen te leggen.

Een ander probleem waar Trump mee te kampen heeft is dat nu al duidelijk is dat hij veel minder geld zal ophalen dan gebruikelijk is voor een presidentskandidaat. Trump begon de maand juni met $1,3 miljoen in zijn campagnekas terwijl Clinton $43 miljoen achter de hand had. In juni besloot de Trump-campagne om toch wat meer tijd te besteden aan het spekken van de campagnekas maar de $51 miljoen die hij binnenhaalde was nog steeds beduidend minder dan de $69 miljoen die de Clinton-campagne liet bijschrijven. Om dit geld binnen te halen moest hij daarnaast persoonlijk komen opdraven bij evenementen voor donoren in staten als Texas en New York waar campagne voeren weinig zin heeft.

Clinton beschikt voorlopig dus over meer financiële middelen om haar boodschap over te brengen. Haar campagne probeert dit voordeel uit te buiten door voor tientallen miljoenen aan advertenties in te kopen. Ze neemt hierbij een voorbeeld aan de Obama-campagne van 2012, die er door middel van een succesvolle advertentiecampagne in slaagde om Romney al vroeg weg te zetten als een ongevoelige rijkaard die niet begaan was met het gewone volk. Trump gelooft niet zo in het belang van advertenties en sinds hij de nominatie op zak heeft heeft hij hier vrijwel geen cent meer aan besteed. Welke aanpak de juiste is valt nog te bezien. Wat wel vast staat is dat tussen juni en november de Clinton-campagne en aanverwante groepen nu al voor $117 miljoen aan advertentieruimte hebben gereserveerd. De Trump-campagne heeft hieraan vooralsnog slechts $700.000 besteed. Al deze advertenties zullen enkel te zien zijn in een select aantal staten. Welke staten dat zijn? Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Pennsylvania en Virginia.

Het financiële voordeel stelt Clinton daarnaast in staat om een veel omvangrijkere campagne-infrastructuur op te bouwen. Clinton kan het zich simpelweg veroorloven een veel grotere staf in dienst te hebben. Ze kan een organisatie opbouwen met medewerkers die in de swing states zelf actief zijn en fulltime bezig zijn kiezers te bereiken en ze te motiveren daadwerkelijk naar de stembus te gaan. Medewerkers die vrijwilligers kunnen aansturen om mensen op te bellen en om langs de deuren te gaan. Medewerkers die informatie kunnen verzamelen om advertenties beter aan te laten sluiten op de verlangens van het electoraat. Trump heeft tijdens de voorverkiezingen heel weinig gebruik van gemaakt van dit zogeheten ground game en lijkt er ook voor november weinig aandacht aan te besteden. Hij rekent erop dat het Republikeinse partijcomité zijn kiezers weet te mobiliseren. Ook hier zal alleen de tijd leren of het een juiste inschatting is.

De komende weken staat er een hoop op het programma. De vicepresidentskandidaten zullen binnenkort bekend worden gemaakt waarna tijdens de conventies de kandidaten officieel zullen worden genomineerd. Met name de Republikeinse conventie belooft een waar spektakel te worden met enkele delegates die vastberaden zijn om Trump van het stembiljet te houden en bij alles tegen te werken. Bij de Democraten wordt het vooral interessant om te zien of Bernie Sanders een toespraak in primetime krijgt toebedeeld waarin hij zijn aanhangers oproept zich achter Clinton te scharen. Hierna begint de campagne pas echt.

Guus Meeuwis: vierde stadionconcert in 2017

Guus Meeuwis treedt volgend jaar vier keer op in het Philips-stadion in Eindhoven. De zanger kondigde dinsdag een extra show aan van Groots met een zachte G.

Volgens Meeuwis gaat de verkoop van de drie eerder aangekondigde concerten op 9, 10 en 11 juni 2017 zo hard, dat hij nu ook op 8 juni gaat optreden. Meeuwis is trots. "Het is bijna niet te bevatten: ik ben nog aan het nagenieten van de elfde editie van Groots met een zachte G en nu al zijn er vier shows voor volgend jaar in de verkoop."

Meeuwis stond afgelopen maand in het stadion met Groots met een zachte G. In 2017 vindt de twaalfde editie van het evenement plaats.

Guus Meeuwis: vierde stadionconcert in 2017
Guus Meeuwis: vierde stadionconcert in 2017 (Foto: BuzzE)

Mondzorg voor iedereen kost 1,2 miljard euro

Als de mondzorg voor verzekerden van achttien jaar en ouder in het basispakket komt, gaat dat de overheid 1,2 miljard euro kosten. Eigenlijk stijgen de uitgaven voor de zorgverzekeringswet (Zvw) met 1,9 miljard, maar daarvan gaan de verzekerden 700 miljoen euro zelf betalen wegens het eigen risico.

Dat berekende het Centraal Planbureau (CPB) voor het jaar 2018 op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Door de verschuiving naar het basispakket kunnen de premies van de aanvullende verzekeringen voor mondzorg omlaag.

Tot nu toe zit alleen voor jongeren tot achttien jaar de mondzorg in het basispakket. Het gaat daarbij om de periodieke controle, maar ook om bijvoorbeeld zenuwbehandelingen en het trekken van tanden en kiezen. Sommige implantaten, bruggen en kronen vallen er niet onder. Voor volwassenen zit alleen de zorg voor kaak- en mondziekten in het basispakket.

Tandartsen
De onderzoekers verwachten dat mensen die nu geen aanvullende verzekering hebben voor mondzorg en het eigen risico hebben opgebruikt, meer mondzorg gaan gebruiken. Daarentegen zullen mensen die nu wel aanvullend zijn verzekerd en nog eigen risico over hebben, minder mondzorg gebruiken. Ook verwacht het CPB bij opname van mondzorg voor volwassenen in het basispakket een inhaalslag, die echter tijdelijk zal zijn.

Volgens de associatie van Nederlandse tandartsen (ANT) gaan honderdduizenden ouderen die nog zelfstandig wonen, niet meer naar de tandarts. Ze kunnen niet meer naar de praktijk komen of ze hebben geen geld voor een aanvullende verzekering en kunnen de behandelingen niet betalen. De ANT vindt dat mondzorg voor ouderen collectief moet worden betaald, net als de jeugdmondzorg.

Mondzorg voor iedereen kost 1,2 miljard euro
Mondzorg voor iedereen kost 1,2 miljard euro (Foto: ANP)

Uitslag en standen na tiende Touretappe

Vandaag werd de tiende etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag tiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Michael Matthews Aus Orica 04h 22' 38''
2. Peter Sagan Tsj Tinkoff + 00' 00''
3. Edvald Boasson Hagen Noo Team Dimension Data + 00' 00''
4. Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team + 00' 00''
5. Samuel Dumoulin Fra AG2R + 00' 00''
6. Daryl Impey ZAf Orica + 00' 02''
7. Luke Durbridge Aus Orica + 01' 10''
8. Damiano Caruso Ita BMC Racing Team + 03' 01''
9. Gorka Izaguirre Spa Movistar + 03' 10''
10. Tony Gallopin Fra Lotto Soudal + 03' 10''
24 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 09' 39''
33 Dylan van Baarle NED Cannondale + 09' 39''
38 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 09' 39''
54 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 09' 39''
67 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 09' 39''
69 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 09' 39''
98 Stef Clement NED IAM Cycling + 09' 39''
111 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 09' 39''
123 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 09' 39''
124 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 09' 39''
140 Wout Poels NED Team Sky + 09' 39''
148 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 09' 39''
149 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 09' 39''
166 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 09' 39''
192 Leigh Howard Aus IAM Cycling + 12' 17''

Algemeen klassement na de tiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 49h 08' 20''
2. Adam Yates GBr Orica + 00' 16''
3. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 00' 19''
4. Nairo Quintana Col Movistar + 00' 23''
5. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Team Katusha + 00' 37''
6. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 44''
7. Romain Bardet Fra AG2R + 00' 44''
8. Sergio Luis Henao Col Team Sky + 00' 44''
9. Louis Meintjes ZAf Lampre + 00' 55''
10. Alejandro Valverde Spa Movistar + 01' 01''
19 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 05' 28''
39 Stef Clement NED IAM Cycling + 34' 35''
42 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin + 36' 27''
46 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 40' 24''
51 Wout Poels NED Team Sky + 42' 46''
82 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +1h 12' 44''
115 Dylan van Baarle NED Cannondale +1h 35' 34''
120 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +1h 37' 26''
146 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +1h 46' 27''
152 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 49' 03''
166 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +1h 52' 31''
173 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 53' 51''
180 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +1h 55' 19''
192 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +2h 23' 10''

Klassement groene trui na tiende etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 242
2 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 204
3 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 182
4 Michael Matthews Aus Orica 124
5 Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 112


Klassement witte trui na tiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 49h 08' 36'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 00' 39'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 02' 35'
4 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 05' 12'
5 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 08' 32'


Klassement bolletjestrui na tiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Thibaut Pinot Fra FDJ 80
2 Rafal Majka Pol Tinkoff 77
3 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin 58
4 Rui Alberto Faria da Costa Por Lampre 50
5 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 36


Ploegenklassement na tiende etappe

# Team Land Tijd
1 BMC Racing Team VS 147h 13' 33''
2 Movistar Team Spa + 06' 20''
3 Team Sky GBr + 08' 50''
4 Astana Kaz + 12' 15''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10

Nieuwste hero voor Overwatch onthuld, hero limiet en buffs aanstaande

Na weken van geruchten, teasers en discussies is de onthulling dan eindelijk daar. Ana, de moeder van Pharah, wordt speelbaar in Overwatch. Zoals verwacht is ze een support-hero en gebruikt ze een sniper rifle.

De onthulling kun je bekijken in de onderstaande trailer. Ze heeft naast haar sniper rifle (die teamgenoten kan healen en vijanden schade toebrengt) ook een granaat die tegenstanders voorkomt om te healen en een stungrenade. Haar ultimate versterkt teamgenoten. Zij zijn sneller, doen meer schade en ontvangen minder schade.

Wanneer Ana speelbaar wordt is nog niet bekend. Wel zou ze zeer binnenkort uit te testen zijn in de Public Test Realm.

Update: In een interview met GameSpot heeft Blizzard principal designer Scott Mercer aangegeven dat we een hero limiet gaan zien in Competitive Play. Dit betekent dat we wanneer de verandering wordt ingevoerd een hero slechts één keer gekozen kan worden in een team. In quick play blijft hero stacking wel mogelijk.

Ook heeft Mercer aangegeven hoe twee heroes gaan veranderen. Zenyatta krijgt iets meer schild, zodat hij meer overlevingskansen heeft. D.Va haar Defense Matrix wordt aangepast. Het is niet langer een ability die je aanzet en wacht tot het is afgelopen. Het wordt een 'aanzetbare' ability met een meter die leegloopt. Oftewel: je kunt zelf bepalen wanneer je de Defense Matrix aan en uitzet.

Advocaat: "Het klikt niet bovenin bij Feyenoord"

Dick Advocaat heeft tijdens zijn maanden als adviseur bij Feyenoord een kampensfeer waargenomen binnen de leiding van de club.

"In de bestuurskamer voelde ik de tweestrijd. De een is voor die, de ander voor die", vertelde Advocaat tegen Voetbal International. De 68-jarige trainer was adviseur van hoofdtrainer van Feyenoord Giovanni van Bronckhorst tijdens de tweede seizoenshelft van afgelopen seizoen. "Dat moeten ze toch echt een keer oplossen. Feyenoord heeft een enorme potentie, maar het klikt niet bovenin. Onbegrijpelijk in mijn ogen. Veel mensen denken daar dat ze er ook verstand van hebben."

Volgens Advocaat zagen investeerders aan de stoelpoten van de directie. "Het is alleen maar goed dat mensen geld willen geven. En dat met zulke grote bedragen, dat kan in Nederland alleen bij Feyenoord. Ze bemoeien zich alleen wel heel nadrukkelijk met het beleid."

Nederland met zeventien zwemmers naar Spelen

Nederland doet over enkele weken met zeventien zwemmers mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De definitieve selectie werd vandaag wereldkundig gemaakt. De ploeg bestaat uit zeven mannen en tien vrouwen.

Ranomi Kromowidjojo verdedigt in Brazilië haar olympische titels op de 50 meter en 100 meter vrije slag. Ook Inge Dekker is er in Rio de Janeiro bij, wat een klein wonder mag heten. Begin dit jaar werd bij de 30-jarige zwemster baarmoederhalskanker ontdekt. Na een succesvolle operatie in maart kon ze de training echter snel hervatten, waardoor ze op tijd in vorm lijkt te zijn voor haar vierde deelname aan de Spelen.

"Dit is een ploeg om trots op te zijn", liet algemeen directeur Jan Kossen weten. "Met de successen van de EK in Londen en afgelopen weekend in Hoorn nog in ons achterhoofd kijken we vol vertrouwen naar de Olympische Spelen. Mooi om in deze ploeg de mix te zien van ervaren olympische zwemmers en jonge talenten."

De olympische equipe telt liefst tien debutanten: Andrea Kneppers, Maud van der Meer, Robin Neumann, Marrit Steenbergen, Kira Toussaint, Esmee Vermeulen, Maarten Brzoskowkski, Ben Schwietert, Kyle Stolk en Ferry Weertman. Ook de ervaren zwemmers Femke Heemskerk, Sharon van Rouwendaal, Dion Dreesens, Joeri Verlinden en Sebastiaan Verschuren zijn er dit jaar bij.

Contador moet vier weken rust houden

Team Tinkoff kan de komende vier weken geen beroep doen op Alberto Contador. De wielrenner onderging na zijn opgave in de Tour de France een uitgebreide medische check, waaruit bleek dat hij de komende weken niet mag koersen. Daarnaast lijkt zijn overgang naar Team Trek-Segafredo vrijwel rond te zijn.

Contador kende een rampzalige Tour de France. In de eerste en tweede etappe ging de Spanjaard onderuit, waardoor hij veel tijd verloor. Tot overmaat van ramp werd hij in de laatste etappe voor de rustdag ziek, waarna hij in de negende rit in de remmen kneep. Contador heeft meerdere kneuzingen en is gekwetst aan zijn hamstring. De Spaanse wielrenner richt zich daarom op de Vuelta a España en laat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro aan zich voorbij gaan.

Toch is er ook nog goed nieuws voor Contador; volgens Cyclingnews heeft de Spanjaard namelijk al een contract getekend met Team Trek-Segafredo, de ploeg van Bauke Mollema.

Mollema reageerde tegenover de Telegraaf op de mogelijke komst van Contador naar zijn ploeg: "Het lijkt me heel gaaf om met Contador te rijden. Contador gaat in elke grote ronde voor de overwinning. Ik zou dan best in een andere rol kunnen functioneren. Misschien wat meer voor mijn eigen kans gaan, maar ook met een dienende rol voor zo'n renner zou ik geen moeite hebben."

Contador rijdt nu nog voor Team Tinkoff, maar die ploeg houdt na het huidige wielerseizoen op te bestaan.

Milik blijft Ajax trouw

Arek Milik zal in elk geval in de eerste seizoenshelft in het shirt van Ajax te zien zijn. Dit hebben de Amsterdamse club, de spits en zijn management afgesproken. Een gezamenlijk statement werd eerder vandaag naar buiten gebracht.

"Het technisch hart van Ajax en trainer Peter Bosz hechten veel waarde aan het behouden van de topscorer van het afgelopen seizoen. Mocht een club zich formeel bij Ajax melden voor Milik dan zal geen medewerking worden verleend aan een tussentijdse overgang", staat in het communiqué te lezen.

In de afgelopen maanden werd Milik regelmatig in verband gebracht met een transfer. Ajax leek er voor open te staan en polste Klaas-Jan Huntelaar als mogelijke vervanger van de 22-jarige Pool. Nu gaan beide partijen dus toch met elkaar verder.

Op dit moment geniet Milik nog van een vakantie. De aanvaller was in de afgelopen weken actief op het EK voetbal in Frankrijk. Over tien dagen meldt de Poolse voetballer zich weer op sportpark De Toekomst en begint dan met zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Oranje Onder19 start EK met knappe zege op Kroatië

Nederland Onder19 is het EK in Duitsland goed gestart. Kroatiё werd met 3-1 verslagen. De ploeg van Aron Winter speelde bijna een hele helft met een man minder.

De ploeg van Aron Winter ging uitstekend van start in het Duitse Ulm. Kroatiё werd overrompeld in de eerste helft en had amper iets in te brengen. Het initiatief lag volledig bij Nederland, dat na een kwartier verdiend op voorsprong kwam. PSV-spits Sam Lammers legde de bal op het hoofd van Steven Bergwijn, die de bal tegendraads tegen de touwen kopte. Dat zag ook Carlo Ancelotti. De trainer van Bayern Munchen was naar Ulm afgereisd, dat zo’n uur van München vandaan ligt. Vanaf de tribune zag hij in de eerste helft een sterk Nederland, met Abdelhak Nouri als absolute uitblinker.

Nederland had voor de 1-0 van Lammers al met een grotere marge voor kunnen staan. Vlak na de aftrap wist Lammers een prachtige aanval niet tot doelpunt te promoveren. Jari Schuurman stuurde Nouri de zestien in, die perfect voor gaf op Lammers. Laatstgenoemde stuitte met een hakbal achter standbeen op de Kroatische keeper. Niet lang daarna kreeg Lammers zijn hoofd niet goed tegen een afgemeten voorzet van Calvin Verdonck.

Het was wachten op de 2-0. Deze viel in de 33ste minuut, nadat Schuurman en Bergwijn al grote kansen hadden gemist. Verdonk gooide de bal vanaf links in de zestien en vond Nouri. De Ajax-middenvelder speelde de bal op Berkampiaanse wijze door op Lammers, die er 2-0 van maakte. De assist van Nouri was het hoogtepunt van de wedstrijd.

Hoewel Oranje heer en meester was, wist het zichzelf toch nog moeilijk te maken. De tweede keer dat de Kroaten zich voor het doel van PSV-keeper Yanick van Osch meldde, was het raak. Een afstandschot van Wolfsburg-aanvaller Josip Brekalo leek houdbaar, maar verdween toch achter Van Osch. Vlak voor rust deelde Kroatiё zodoende toch nog een tikje uit aan Nederland.

Vlak na rust kregen de mannen van Winter een nog veel hardere tik te verwerken, door eigen toedoen. Deyovaisio Zeefuik, rechtsback van Ajax, had al geel op zak en ontsnapte nog voor rust aan zijn tweede. Winter besloot hem toch te laten staan en dat zou Oranje duur komen te staan. Tien minuten na rust kreeg Zeefuik alsnog zijn tweede gele kaart.

Met een man minder werd het 35 minuten lang tegenhouden. Kroatiё kreeg kansen op de gelijkmaker, maar kwam niet voorbij Van Osch. Oranje zakte ver terug en probeerde stand te houden. Dat lukte. Sterker nog, vijf minuten voor tijd counterde Bergwijn naar de 3-1. Het PSV-talent onderschepte de bal op eigen helft en snelde naar het Kroatische doel. Doelman Karlo Letica bracht in eerste instantie nog redding, maar in de rebound schoot Bergwijn vanuit de draai raak en stelde hijd e drie punten veilig.

Over drie dagen speelt Oranje tegen Engeland. Weer drie dagen later is Frankrijk de laatste tegenstander in de groepsfase. De beste vijf landen van dit EK plaatsen zich voor het wereldkampioenschap onder 20 jaar volgend jaar in Zuid-Korea. 

De doelpunten uit Nederland - Kroatië en ook de mooie hakbal van Nouri. (Bron: Facebook/Eurosport)

'Dronken Lamar Odom uit vliegtuig gezet'

Lamar Odom is maandagavond uit een vliegtuig gezet omdat hij dronken was en overgaf. Dat schrijft TMZ dinsdag. Odom, de ex van Khloé Kardashian, zou zich kort voor de vlucht tegoed hebben gedaan bier en whisky.

TMZ heeft vernomen dat de voormalig profbasketballer straalbezopen was tegen de tijd dat hij moest boarden. Twee medepassagiers vertellen aan de entertainmentsite dat Odom begon te spugen toen het vliegtuig net wilde vertrekken. Eerst in het gangpad, vervolgens in het toilet - met de deur open - en daarna zou hij met het braaksel nog op zijn kleren weer naar buiten zijn gekomen.

Het personeel vond het toen welletjes en begeleidde de boomlange Amerikaan het vliegtuig uit. Ook zijn handbagage werd verwijderd. Een speciaal schoonmaakteam moest eraan te pas komen om de boel weer op orde te krijgen.

Scheiding
Tien minuten later zou Odom weer zijn teruggekeerd, nog altijd gehuld in de vieze kleding. Hij nam plaats op zijn stoel en ging even later weer naar het toilet. Hij moest zich daarbij vasthouden aan de hoofden van medepassagiers om zichzelf in balans te houden. Daarna werd de ex-topsporter wederom uit het vliegtuig gehaald.

Odom is net uit zijn huis gezet door Kardashian. Zij huurde de woning voor hem na zijn verblijf in het ziekenhuis, waar hij was beland nadat hij in een bordeel was ingestort na een overdosis drugs en alcohol. Odom en Kardashian lagen op dat moment in scheiding, maar stopten de procedure. Intussen heeft Kardashian de scheiding opnieuw aangevraagd.

'Dronken Lamar Odom uit vliegtuig gezet'
'Dronken Lamar Odom uit vliegtuig gezet' (Foto: BuzzE)

Kid Flash debuteert in derde seizoen The Flash

Alwéér een nieuwe speedster in The Flash? Nee, niet echt. Nadat in het tweede seizoen van de DCTV-serie de rol van Wally West is geïntroduceerd, zal deze in het derde seizoen uitgroeien tot wat iedereen al verwachtte: een sidekick voor Barry Allen. Dit bericht bevat lichte spoilers voor wie nog niet bij is met de serie.

Keiynan Lonsdale deed in het tweede seizoen zijn intrede als Wally, de broer van Iris West. Hij beschikte niet over de speed force-krachten die Barry Allen machtig is, maar Lonsdale werd direct gecredit als vast castlid, wat een hint was naar verdere ontwikkelingen. En inderdaad: in het tweede seizoen overkwam hem iets dat duidelijk een voorzetje was voor het ontwikkelen van op z'n minst toch wel een beetje superkrachten.

Wally West, als de neef van Iris, is in de comics in eerste instantie ook Kid Flash, als sidekick van Barry Allen en lid van de Teen Titans. Na de dood van Barry Allen, tijdens Crisis on Infinite Earths (1986), werd hij The Flash en dat bleef hij tot 2011, toen het personage verdween tijdens de Flashpoint-verhaallijn, waarin het DC Universe een hevige verandering onderging. Toevallig is Flashpoint ook de titel van de eerste aflevering van het derde seizoen, wat kan betekenen dat in dit seizoen alles, qua verhaal- en karakterontwikkelingen, mogelijk is.

The CW heeft vandaag een set foto's vrijgegeven van Lonsdales outfit als Kid Flash. Het kostuum is duidelijk gebaseerd op de outfit van West in de comics, met het 'open' masker en de gele kleur.

Keiynan Lonsdale als Kid FlashKeiynan Lonsdale als Kid Flash (2)
Keiynan Lonsdale als Kid Flash (klik voor een grotere versie)

The Flash begint in oktober op het Amerikaanse The CW, en zal naar verwachting begin 2017 in Nederland van start gaan op FOX. Volgende week, tijdens Comic-Con International, worden meer details over het nieuwe seizoen verwacht.

Jochie vraagt Kardashian waarom ze beroemd is

Het is voor veel mensen niet duidelijk waarom Kim Kardashian nu precies beroemd is, maar als je jong en onschuldig bent, mag je die vraag ook gewoon stellen aan de realityster. "Waarom ben je beroemd", vraagt het jongetje Sid in een Snapchat-video die Kardashian zelf heeft gedeeld.

Kardashian herhaalt wat de jonge interviewer zegt en antwoordt dan: "Dat is inderdaad de vraag". Degene die het filmpje heeft gemaakt, geeft een reden: 'Ze heeft dikke billen'.

Sid heeft volgens New York Daily News ook gevraagd waarom de vrouw van Kanye West zo vaak op de covers van tijdschriften staat. Daarop geeft Kardashian als antwoord: "Ik weet het niet, ik houd gewoon van magazines".

Jochie vraagt Kardashian waarom ze beroemd is
Jochie vraagt Kardashian waarom ze beroemd is (Foto: BuzzE)

Matthews verrast Sagan in Tour

De tiende etappe in de Tour de France, van Escaldes naar Engordany - Revel, is gewonnen door Michael Matthews. Matthews was de snelste van een kopgroep. Peter Sagan nam de groene trui over van Mark Cavendish. Christopher Froome behield het geel.

Gelijk vanuit de start begon men met de beklimming van de Envalira en moesten renners lossen uit het peloton. Voorin waren er meerdere mislukte vluchtpogingen. Rui Costa wist wel een gat te slaan en was als eerste boven. Daarachter een groep met onder meer Tom Dumoulin die als tweede over de top kwam. In de afdaling ontstond er een kopgroep van negen man: Sagan, Matthews, Nibali, Rui Costa, Cummings, Landa, G. Izagirre, Sam Dumoulin en Caruso. Vier man wisten zich bij de koplopers aan te sluiten.

In het peloton was de rust inmiddels teruggekeerd en de kopgroep kreeg de ruimte. Hun maximale voorsprong was zeven minuten. De etappe kabbelde zo voort totdat zo'n zestig kilometer voor de meet een paar ploegen in het peloton, die geen renner in de kopgroep hadden, begonnen te rijden. Door een tempoversnelling in de kopgroep viel die uiteen. De nieuwe kopgroep bestond uit Sagan, Van Avermaet, S. Dumoulin, Boasson Hagen, Durbridge, Impey en Matthews.

Het peloton gooide de handdoek in de ring waardoor de voorsprong weer verder opliep. Het tempo in de kopgroep werd gemaakt door Sagan en de anderen konden niets anders doen dan volgen. Boasson Hagen en Impey zelfs tweemaal probeerden beiden weg te komen, maar Sagan wist ze allebei bij te halen. Het draaide uit op een eindsprint en daar was het niet Sagan maar Michael Matthews die als eerste over de meet kwam.

Matthews verrast Sagan in Tour (Pro Shots / Action Images)
Matthews verrast Sagan in Tour (Pro Shots / Action Images)

Taakstraf van 240 uur voor Jos van Rey

Ex-politicus Jos van Rey heeft dinsdag een taakstraf van 240 uur gekregen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Van Rey was zelf aanwezig om te uitspraak aan te horen.

Tegen de oud-VVD'er was twee jaar cel geëist. Van Rey stond terecht voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen in zijn provincie Limburg. De rechtbank noemde Van Rey 'onhandig'. "Keer op keer hield hij onvoldoende afstand van relaties en ook handelde hij niet als een integer politicus." Maar keihard bewijs voor omkoping en fraude is er voor de rechtbank niet.

Zo was er de innige vriendschap met Piet van Pol. Projectontwikkelaar en al veertig jaar de beste vriend van Van Rey. Ze ondernamen vele tripjes samen met hun gezinnen, die afwisselend door beide heren werden betaald. "Vriendschap, geen omkoping", oordeelde de rechtbank.

Van Pol
Toch is ook Van Pol veroordeeld tot een taakstraf, 100 uur in zijn geval, omdat een aantal keer wel de grenzen zijn overschreden. Tegen hem was eveneens twee jaar cel geëist. Van Pol was niet aanwezig in de rechtbank dinsdag.

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet.

Taakstraf van 240 uur voor Jos van Rey
Taakstraf van 240 uur voor Jos van Rey (Foto: ANP)

Rutte moet parlementair stelsel toetsen

Premier Mark Rutte moet een zogenoemde staatscommissie instellen die uitzoekt of het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie wel voldoende tegen de toekomst zijn bestand. De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en haar collega van de Tweede Kamer, Khadija Arib, hebben hem dat dinsdag gevraagd.

Een staatscommissie 'Bezinning Parlementair Stelsel' moet eventueel ook veranderingen aandragen. Er moet gekeken worden naar onderwerpen als betrokkenheid van de burgers, de betekenis van Europese besluitvorming, de taken van andere overheden en digitalisering en sociale media.

Bijna twee jaar geleden werd zo'n staatscommissie al geopperd door VVD'er Loek Hermans. Rutte zegde toe dat het kabinet zo'n staatscommissie zou instellen als beide Kamers dat zouden wensen.

Rutte moet parlementair stelsel toetsen
Rutte moet parlementair stelsel toetsen (Foto: ANP)

Akkoord privacyschild meteen van kracht

Het nieuwe Europees-Amerikaanse akkoord over de uitwisseling van persoonsgegevens treedt dinsdag in werking. EU-commissaris Vera Jourová (Consumentenzaken) en de Amerikaanse handelsminister Penny Pritzker ondertekenden het 'privacyschild' dinsdagmorgen in Brussel.

De overeenkomst moet waarborgen dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten niet zomaar kunnen snuffelen in data van Europese internetgebruikers, zoals adresgegevens of de burgerlijke staat die iemand aan bijvoorbeeld Facebook heeft toevertrouwd.

"Dit nieuwe kader zal het vertrouwen van de consument herstellen", aldus Jourová. Burgers die menen dat bedrijven onzorgvuldig omgaan met hun gegevens kunnen eenvoudiger aan de bel trekken. Ondernemingen die zich niet aan de regels houden, kunnen sancties krijgen.

Minister Pritzker verzekerde dinsdag dat de Amerikaanse autoriteiten zullen toezien op handhaving van de overeenkomst. "De consument heeft vrij toegang tot alle mogelijke digitale producten en diensten, terwijl zijn privacy beschermd is."

De Europese Consumenten Organisatie BEUC zet echter vraagtekens bij de persoonsbescherming en de klachtenprocedures in het akkoord. Directeur-generaal Monique Goyens vindt het "rommelig en complex". "Consumenten weten doorgaans niet waar hun gegevens worden opgeslagen en wie er toegang tot heeft, en ze hebben daar ook geen controle over." De BEUC denkt dat een rechter er opnieuw een streep door zou zetten.

Dat deed het Europees Hof van Justitie eind vorig jaar met de vorige overeenkomst, het vijftien jaar oude 'Veilige Haven'-akkoord. Nadat klokkenluider Edward Snowden had onthuld dat Amerikaanse diensten op grote schaal bij persoonsgegevens konden komen van gebruikers van internetdiensten als Facebook en Google, was een Oostenrijkse student naar de rechter gestapt. Hij kreeg gelijk en daarom moest het akkoord worden herzien.

De EU heeft al sinds 1995 strenge regelgeving voor persoonsbescherming bij data-uitwisseling. Duizenden Europese en Amerikaanse ondernemingen verdienen geld aan de handel in gegevens.

Akkoord privacyschild meteen van kracht
Akkoord privacyschild meteen van kracht (Foto: BuzzT)

Utrecht wil niks weten van geheime tellingen via mobiele telefoons

Utrecht vindt het niet in de haak dat het bedrijf Citytraffic op zeker twee punten in de binnenstad voorbijgangers telt via hun mobiele telefoon. Volgens de gemeente valt zo'n telling onder de Wet bescherming persoonsgegevens. Utrecht heeft de kwestie voorgelegd aan de Autoriteit Persoonsgegevens, zo meldt het college dinsdag.

CityTraffic telt sinds 2010 passanten in tal van winkelstraten in grote steden. Het bedrijf kan via mobiele telefoons met wifi of bluetooth vaststellen hoeveel unieke bezoekers er zijn, hoe lang ze blijven, langs welke route ze lopen en of ze nog eens terugkomen. Dergelijke data worden verkocht aan bijvoorbeeld winkelketens. In Utrecht zijn op zijn minst twee meetpunten, maar het bedrijf wil volgens het college de exacte locaties niet prijsgeven.

Utrecht denkt dat CityTraffic in elk geval duidelijk moet melden aan passanten waar zij geteld kunnen worden. Mensen zouden ook toestemming moeten geven, want uit hun gegevens valt af te leiden waar ze zijn geweest. Zolang deze geheime tellingen niet verboden zijn, kunnen mensen telling voorkomen door hun wifi buiten uit te zetten.

Utrecht wil niks weten van geheime tellingen
Utrecht wil niks weten van geheime tellingen (Foto: BuzzT)

De Weblogcrew zoekt versterking!

Weblog crew gezocht

Heb jij een talent om video’s te vinden voordat ze viral gaan? Ben je creatief en heb je een superscherpe, enthousiaste en nauwkeurige pen? Volg je alles op het gebied van internet en social-media? En: wil je meewerken aan het succes van een unieke, communitygerichte en superleuke website die gerund wordt door vrijwilligers? Dan is deze functie iets voor jou!

Een weblogger:
• Verzamelt de meest geweldige video’s en/of foto’s en voorziet deze van tekst;
• Zit vol met creatieve ideeën en voorstellen voor nieuwe vormen van inhoud;
• Denkt mee over het verder ontwikkelen van de digitale strategie van FOK!blog.

Wat je in huis hebt:
• Vrije tijd om je voor de volle 100% in te zetten;
• Een goed gevoel voor video’s en/of foto’s;
• Ervaring met Facebook, Twitter, YouTube etc.;
• Een enthousiaste, maar kritische mindset en een flinke dosis overtuigingskracht! 

Wij bieden:
• Per direct een plaats in onze crew die je op vrijwillige basis vervult;
• Veel ruimte voor je eigen ideeën;
• Je de kans om items te maken die viral gaan;
• Veel flexibiliteit om je uren in te delen;
• Plaats in een enthousiaste organisatie vol met andere vrijwilligers;
• En: een klein team met een geweldige sfeer. 

Ben jij degene die we zoeken? 

Stuur ons dan een e-mail waarin je ons laat zien waarom jij onze nieuwe weblogger bent. Ook ontvangen we graag van je een kort item (met minimaal vijf regels zelfgeschreven tekst) dat perfect op FOK! past. Vergeet ook vooral niet je username erbij te vermelden. Stuur je motivatie, item en username voor 31 juli onder vermelding van "Sollicitatie Weblog" naar weblog@fok.nl. Uiterlijk 10 augustus ontvang je van ons bericht.

Pokémonzoekers van het spoor gehaald

In de jacht op Pokémon-figuurtjes zijn meerdere mensen op en bij het spoor gaan lopen. Bij Hattem heeft de politie maandagavond twee mensen van de rails gehaald. Tussen Delft en Schiedam moesten treinen langzamer gaan rijden.

ProRail heeft contact gehad met Nintendo en wil dat de makers de Pokémons weghouden uit de buurt van de spoorlijnen. "Je moet er toch niet aan denken dat speurneuzen onder de trein komen. Laat het spelletje niet het einde van je leven worden", zegt een woordvoerder.

Pokémonzoekers van het spoor gehaald
Pokémonzoekers van het spoor gehaald (Foto: ANP)

Lil Kleine geeft helikoptervlucht weg aan fan

Lil Kleine biedt een fan zaterdag een heel bijzondere ervaring aan. Een bezoeker van het We are the Future-festival, dat zaterdag plaatsvindt, wordt door de rapper per helikopter thuis opgehaald en naar het festival gebracht. Belangstellenden kunnen zich tot en met donderdag melden via de website van het festival; vrijdag maakt Lil Kleine via Instagram de winnaar bekend.

We are the Future, dat zaterdag 16 juli plaatsvindt in het Arenapark in Amsterdam, is naar eigen zeggen het allereerst outdoorfestival voor tieners. "We bieden een volledig alcohol- en drugsvrij festival voor jongeren van twaalf tot achttien", legt organisator Philippe Hes uit. Andere grote festivals zijn, vanwege het alcohol- en drugsgebruik, niet toegankelijk voor tieners. "In het verlengde van de volwassen line-up, met dj´s als Don Diablo en Blasterjaxx, geven we ook één volwassen prijs weg: een helikoptervlucht met Lil Kleine."

We Are The Future Festival is een initiatief van 4PM Entertainment, die jaarlijks vele tientallen jongerenevents organiseert. Het startsein voor het nieuwe festival werd in oktober gegeven tijdens het Amsterdam Dance Event.

Lil Kleine geeft helikoptervlucht weg aan fan
Lil Kleine geeft helikoptervlucht weg aan fan (Foto: BuzzE)

Tenminste 20 doden bij treinongeval Italië

In het zuiden van Italië zijn twee treinen frontaal gebotst. Hierbij zijn zeker tien doden gevallen volgens de brandweer. De treinen waren regionale treinen bij de stad Andria, op een normaliter druk traject.

Het is nog onbekend hoeveel passagiers aan boord van de treinen waren. Premier Renzi heeft gezegd dat het een grote tragedie is.

Update 15:30 uur
Volgens Skynews is het dodental inmiddels opgelopen tot 20, En zijn er tientallen gewonden.  Er is dringend behoefte aan blooeddonoren. 

.

Janssen naar Tottenham Hotspur

De kogel is eindelijk door de kerk: Vincent Janssen is speler van Tottenham Hotspur. De 22-jarige spits tekende dinsdag een contract in Londen. Nadat AZ met de Londense club tot een akkoord was gekomen, werd de Oranje-international dinsdag gekeurd in Londen. Beide clubs maakten daarna via hun officiële kanalen melding van de transfer.

Janssen tekent bij de Spurs een contract voor vier seizoenen. Over de transfersom wordt geen officiële uitspraak gedaan, maar in diverse media doet een bedrag van 22 miljoen euro de ronde. En dat terwijl AZ hem een jaar geleden voor 500.000 euro van Almere City overnam.

Janssen was in het seizoen 2015/16 de enige AZ-speler die alle 34 Eredivisie-wedstrijden in actie kwam. In totaal kwam de spits tot 49 wedstrijden voor AZ en maakte hij 31 doelpunten voor de Alkmaarders. Afgelopen seizoen debuteerde de 22-jarige aanvaller ook in Oranje en was hij gelijk trefzeker tegen Engeland.

Bondscoach Löw 2 jaar langer door bij Die Mannschaft

Bondscoach Joachim Löw en de Duitse bond DFB hebben besloten om de samenwerking met twee jaar voort te zetten. Löw is al sinds 2004 actief bij de Duitse bond en zal dat blijven tot en met het WK 2018 in Rusland. 

In 2006 nam Löw het stokje over van Jürgen Klinsmann, die in 2004 bondscoach was en Löw als assistent bij zich had. Sindsdien behaalde Duitsland bij elk toernooi minimaal de halve finale. Met als hoogtepunt de wereldtitel in Brazilië. 

Het EK van 2016 had Duitsland de Europese titel moeten opleveren, maar wederom slaagde de vechtmachine van Löw er niet in om met een EK-winst aan de haal te gaan. In de halve finale was Frankrijk met 2-0 te sterk. Meteen na de uitschakeling sprak de Duitse bond vertrouwen uit in Löw. Na het verwerken van de teleurstelling heeft Löw alle vertrouwen in een volgende succesvolle periode bij Die Mannschaft. 

In de eerste evaluatie sprak Löw uit dat hij genoeg potentie in de spelersgroep ziet en dat hij deze graag verder wil ontwikkelen. Na de zomerstop zal er verder geëvalueerd worden over het eindtoernooi in Frankrijk. 

Joachim Löw langer bondscoach bij Duitsland (Pro Shots / Action Images)
Joachim Löw langer bondscoach bij Duitsland (Pro Shots / Action Images)

'Slechts' 3 vervolgingen motorclub-knokpartij

Drie mannen worden vervolgd voor de massale vechtpartij tussen twee motorbendes bij het Van der Valkhotel in Rotterdam van afgelopen april. Hoewel er aanvankelijk ruim twintig mannen waren opgepakt, ziet het Openbaar Ministerie slechts voor drie van hen 'voldoende grond' voor vervolging. De drie staan terecht voor poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

Dat bleek dinsdag tijdens de regiezitting in de rechtbank van Rotterdam tegen de drie. Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling volgt.

De mannen zijn opgepakt tijdens een massale knokpartij tussen leden van de Hells Angels en van de rivaliserende motorclub Mongols bij het hotel. Ze hadden daar met elkaar afgesproken. Dat liep vrijwel direct uit op een grote matpartij in de bar van het hotel, grenzend aan de lobby en het restaurant. Er werd niet alleen gevochten, maar ook flink geschoten. Niemand van de hotelgasten of -personeel raakte daarbij gewond.

Verstopt
Zo'n dertig mannen waren bij de knokpartij betrokken, 23 personen zijn direct gearresteerd. Een deel van hen had zich na het vechten in of rond het hotel verstopt. Ondanks deze vele aanhoudingen, worden er slechts drie mannen vervolgd. "Bij deze stand van zaken in het onderzoek, is dit het", aldus een woordvoerder van het OM. Ze sluit niet uit dat er nog meer zaken komen. "Maar daar zijn nu geen aanwijzingen voor. Er zijn meer mannen dan de drie verdachten herkend op camera, maar niet tijdens het plegen van mogelijk strafbare feiten."

Tegen twee leden van de motorclub Hells Angels is eerder dinsdag negen maanden celstraf geëist voor verboden wapenbezit. Zij waren ook bij de vechtpartij aanwezig, maar worden daar niet voor vervolgd. Wel bleek de ene thuis in de slaapkamer en de andere op zijn bedrijf een wapen te hebben. De uitspraak tegen deze twee mannen is op 26 juli.

'Slechts' 3 vervolgingen motorclub-knokpartij
'Slechts' 3 vervolgingen motorclub-knokpartij (Foto: ANP)

OPEC verwacht sterkere olievraag

Oliekartel OPEC verwacht dat de vraag naar zijn olie in 2017 toeneemt en dat daarom de productie verder zal moeten worden opgeschroefd.

De organisatie denkt dat de wereldwijde olievraag volgend jaar met 1,2 miljoen vaten per dag (van 159 liter) zal groeien naar gemiddeld 95,3 miljoen vaten per dag. Vooral in opkomende economieën als China en India is sprake van een sterkere vraag.

De dagelijkse productie van de veertien leden van de OPEC, inclusief het nieuwe lid Gabon, stijgt in 2017 naar circa 33 miljoen vaten. Dat zijn 142.000 vaten meer dan het niveau in juni. Vorige maand bereikte de productie van Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, nog bijna een nieuw recordniveau van 10,55 miljoen vaten per dag.

De OPEC verwacht verder dat de olieproductie in landen die niet zijn aangesloten bij de organisatie volgend jaar met 100.000 vaten zal dalen naar 55,9 miljoen vaten per dag. Dat komt met name door een lagere productie in de Verenigde Staten en Noorwegen.

OPEC verwacht sterkere olievraag
OPEC verwacht sterkere olievraag (Foto: ANP)

Van Rouwendaal zwemt naar brons op EK open water

Sharon van Rouwendaal heeft op de Europese kampioenschappen open water zwemmen de bronzen medaille weten te pakken op de individuele timetrial over een afstand van vijf kilometer. Het goud ging naar de Britse Danielle Huskinsson, het zilver was voor de Duitse Finnia Wunram. 

Halverwege lag Van Rouwendaal, goed voor zilver op het vorige EK, nog exact gelijk met Huskinsson. Beide zwemsters versnelden in het tweede deel, maar uiteindelijk was Huskinsson negen seconden sneller dan Van Rouwendaal. Wunram wist tweeënhalf seconde voor te blijven op de geboren Baarnse. 

Morgen zal Van Rouwendaal samen met Europees kampioen tien kilometer Ferry Weertman en Marcel Schouten aan de start staan van het teamevent over een afstand van vijf kilometer. Op dit onderdeel is Nederland de regerend Europees kampioen. 

Van Rouwendaal zwemt naar brons op EK open water (Pro Shots / Insidefoto)
Van Rouwendaal zwemt naar brons op EK open water (Pro Shots / Insidefoto)

Zware windhoos in Drenthe, schade enorm

Drenthe is vanmorgen getroffen door een heuse windhoos. Het natuurfenomeen heeft flinke schade aangericht in het dorp Hijken.

De windhoos heeft onder andere het dak van een schuur afgerukt. De dakplaten kwam vervolgens terecht op een andere woning, die ook zwaar beschadigd raakte.

Ook een auto is de vernieling in geholpen. Volgens een van de gedupeerden is de schade enorm.

Teresa May verkoopt gedragen slipjes

Teresa May blijkt een opmerkelijke bijbaan te hebben. Niet alleen verdient ze de kost als pornoster, ook verkoopt ze gedragen slipjes. Ze is ineens wereldberoemd geworden omdat ze dezelfde naam draagt als de kersverse minister-president van het Verenigd Koninkrijk.

Teresa May lijkt als twee druppels water op Theresa May. Qua naam dan, alleen heeft de nieuwe premier een extra 'h' in haar naam. De dure tak dus.

Teresa, die ook een rolletje had in de videoclip 'Smack My Bitch Up' van de Prodigy, blijkt een gevierd pornoster. Via haar twitterkanaal slingert ze menig naaktkiekje het internet op. Bovendien brengt ze hier haar gedragen lingerie aan de man, compleet met lichaamssappen.

Sinds bekend is geworden dat haar bijna-naamgenoot de scepter zal zwaaien in het voormalige EU-land, vindt haar twitteraccount gretig aftrek. Heel veel domme Engelsen denken namelijk nu dat zíj de nieuwe premier is. Derhalve laat ze via hetzelfde Twitter weten dat zij gewoon pornoster is en dat zal blijven ook.

Nick en Simon schrijven lied voor hockeydames

Zangers Nick en Simon hebben een lied voor de Nederlandse vrouwenhockeyploeg geschreven. Dat vertelden zij dinsdagochtend in de ochtendshow Goeiemorgen Lex van 100%NL.

Het tweetal plaatste maandag foto's op Instagram waarop te zien was hoe de Volendammers meetrainden met het vrouwenteam. "Dit was in eerste instantie een een-tweetje tussen Simon en Ellen Hoog", vertelde gitarist Jaap Kwakman van de 3JS in de ochtendshow. "Zij liet weten dat de hockeydames in de kleedkamer altijd Nederlandse liedjes zingen die ze verbasteren met teksten over hockey, en meestal zijn dit Nick & Simon-liedjes. Dus vroeg ze of het mogelijk was dat wij eens een eigen liedje voor de dames wilden schrijven."

Dit hebben de zangers onlangs gedaan. "Als tegenprestatie mochten wij dan een keertje meetrainen. Dat was heel erg leuk." Nick, Simon en gitarist Kwakman hebben nu overigens wel spierpijn van het trainen. "Je bukt toch de hele tijd tijdens dat hockeyen, ik ben daar niet voor gemaakt."

Nick en Simon schrijven lied voor hockeydames
Nick en Simon schrijven lied voor hockeydames (Foto: BuzzE)

Battlefield krijgt een televisieserie

We kunnen de Battlefield-franchise over een aantal jaren wellicht zien als televisieserie. Publisher EA, ontwikkelaar DICE en producent Paramount Television slaan namelijk de handen ineen om een televisieserie over de schietspellen te maken. De serie zal geproduceerd worden door Anonymous Content, die bekend zijn van onder andere Mr. Robot, True Detective en The Knick.

Over acteurs weten we nog niks, maar Michael Sugar en Ashley Zalta zijn in ieder geval al verbonden als executive producers aan het project. Sugar won al eerder een Oscar voor zijn film Spotlight - niet bepaald een lichtgewicht in de filmwereld dus. 

"Paramount television zoekt altijd naar ideeën die goed vallen bij het publiek en voor goede programma's zorgen" zegt president Amy Powell. "Battlefield heeft een dynamisch verhaal, en heeft een grote groep loyale fans. Dit zorgt ervoor dat we iets leuks en unieks naar het kleine scherm kunnen brengen. We kijken er naar uit om samen te werken met EA en Anonymous Content, en bedanken Michael Sugar voor zijn vasthoudendheid in dit geweldige project."

Gezien de Battlefield-franchise heel veel verschillende settings heeft gehad is het nu nog onmogelijk om te zeggen waar de serie zich gaat afspelen. We weten wel dat in de volgende game, Battlefield 1, de setting de eerste wereldoorlog zal zijn. Battlefield 1 staat gepland voor oktober voor de pc, Playstation 4 en Xbox One.

Battlefield1

Battlefield krijgt een televisieserie

Woonbootverhuurders riskeren forse boetes

Amsterdammers die hun woonboot aan toeristen verhuren lopen vanaf dinsdag risico op forse boetes als ze zich niet aan de regels voor vakantieverhuur houden. Het stadsbestuur trok de regels voor verhuur op land en op water al eerder gelijk, maar gaat nu ook streng handhaven. Overtreders riskeren boetes die kunnen oplopen tot 50.000 euro.

Mensen die hun woonboot verhuren zijn net als Amsterdammers op het vasteland aan een aantal regels gebonden. Zo mag de woonboot maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd, mogen er niet meer dan vier huurders tegelijk in zitten en moet de eigenaar toeristenbelasting betalen. Als een woonboot niet brandveilig wordt bevonden, kan de gemeente besluiten hem voor drie maanden te sluiten.

Woonbootverhuurders riskeren forse boetes
Woonbootverhuurders riskeren forse boetes (Foto: ANP)

Britse Kranten geven af op Pokémon Go

Is iets populair, dan zijn er steevast een aantal zure mensen die erover gaan mopperen. Ook Pokémon Go ontkomt er niet aan, en veel Britse kranten hebben vandaag een item gewijd aan het populaire smartphonespel, hetzij positief of negatief.

Voornamelijk conservatieve kranten zoals de Daily Mail, de Times en de Daily Telegraph zijn niet blij met het spel, waarbij de bulbazeurtjes van de Daily Mail het meest uitgesproken zijn in hun mening. "Is dit het meest gevaarlijke spel ter wereld?" vraagt de krant zich af. "Mensen zijn bang dat de app wordt gebruikt door pedofielen om kinderen te lokken door middel van lures". Hiermee doelt de Daily Mail op het gebruik van lures om Pokémon te lokken naar bepaalde (afgelegen) plekken, en dat pedofielen hier gebruik van maken. Verder beweert de krant dat de app verantwoordelijk is voor gevaarlijk rijgedrag, berovingen en ongelukken.

Pokemongo1

De Daily Telegraph gaat uit van het statement van de National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC), die waarschuwt dat de app misbruikt kan worden door kwaadwillenden om kinderen schade te berokkenen. De Daily Telegraph schrijft dat de app "een serieuze bedreiging is voor de veilligheid van kinderen", en noemt ook pedofilie als een van de mogelijke risico's. Ook de Times en roddelblad de Sun baseren zich op de uitspraak van de NSPCC, waarbij de Times schrijft dat het "gamers in een virtuele gevarenzone" neerzet.

Pokemongo2

Gelukkig is niet alles kommer en kwel. De van oudsher socialistische krant de Mirror is positief over Pokémon Go en wijst op de voordelen die het spel biedt, zoals extra beweging. "Veel mensen hebben terecht of onterecht het beeld dat gamers lui zijn - iemand die zich schuildhoudt in zijn kamer met de gordijnen dicht en omringd door pizzadozen" schrijft de krant. "Maar Pokémon Go verandert hoe mensen denken over gamen."

De onafhankelijke krant de Guardian gaat zelfs zo ver om een complete startersgids te schrijven voor nieuwe gebruikers, evenals een "alles wat je moet weten"-gids en een opiniestuk dat schrijft dat het spel veel weg heeft van een religie.

Pokemongo5

Pokémon Go is nog niet uit in Nederland, maar kan gedownload worden via sites zoals APKmirror. Het is alleen speelbaar op mobiele apparaten.


'Snel duidelijkheid over toekomst McGregor'

De curatoren van McGregor verwachten uiterlijk woensdag uitsluitsel te kunnen geven over de toekomst van het failliete modebedrijf. Dat heeft een woordvoerder dinsdag gezegd.

Volgens de zegsman wordt nog altijd gesproken met de huidige eigenaren van McGregor en met potentiële kopers. Eind juni werd het bedrijf, dat tevens eigenaar is van de merken Adam Menswear en Gaastra, failliet verklaard.

Het Financieele Dagblad schreef dinsdag dat de curatoren biedingen van verscheidene geïnteresseerde partijen hebben afgewezen. De zegsman wilde daar geen commentaar op geven. Er is nog geen definitief besluit genomen, zei hij.

'Snel duidelijkheid over toekomst McGregor'
'Snel duidelijkheid over toekomst McGregor' (Foto: ANP)

Tour de France: de 'Lidl-theorie'

Een user op internetcommunity Reddit heeft een heuse samenzwering ontdekt in het wielrennen, waaronder in de Tour de France die op het moment gaande is. Het begon allemaal met deze reactie voorafgaand aan de vierde etappe, waarin een user een goede prestatie van de ploeg van Etixx-QuickStep voorspelt omdat er een vestiging van supermarktketen Lidl in de buurt is. Lidl is sinds dit jaar een van de grote sponsoren van de Belgische ploeg.

Redditter microfen dook in die theorie en ging de boel eens goed uitpluizen, want een samenzwering is natuurlijk niet kies. Hij zocht alle World Tour-resultaten van dit jaar bij elkaar, net als alle finishplaatsen van die wedstrijden. Vervolgens werd per plaats gekeken hoeveel Lidl's er aanwezig waren binnen een straal van tien kilometer rond het centrum van de betreffende finishplaats. 

Na de nodige statistische analyse besloot de onderzoeker te kijken naar wedstrijden die in Frankrijk en Italië verreden werden. Wat blijkt? Voor elke Lidl die in de finishplaats aanwezig is, gaat de kans dat een renner van Etixx-QuickStep op het podium eindigt met maar liefst 50% omhoog! 'Onzin', zou je misschien denken, maar microfen hield zijn theorie natuurlijk goed in de gaten in de ritten die volgden op het posten van zijn onderzoek.

De zesde etappe eindigde in Montauban, thuisplaats van twee Lidl's en zelfs nog vier stuks in de omgeving: Marcel Kittel sprintte naar plek twee. Rit zeven kende de finish op meer dan twintig kilometer van welke Lidl dan ook, geen dag voor de Belgische ploeg dus en dat bleek: plek veertien voor Julien Alaphilippe was het maximum haalbare.

Een dag later reed het peloton naar Bagneres-de-Luchon, waar twee Lidl's staan. Dat liet Dan Martin zich geen tweede keer zeggen en hij werd dan ook knap tweede. De dag voor de rustdag stond etappe negen op het programma, met finish in Andorra-Arcalis, bijna honderd kilometer verwijderd van een Lidl. Totaal geen motivatie voor de Etixx-renners, zoals bleek uit de uitslag: Dan Martin op plaats veertien, Alaphilippe op de 67e plek als tweede Etixx-renner.

Dinsdag rijden we naar Revel en jawel, daar staat een Lidl. Wat ons betreft zet je je geld dus op een etappeoverwinning van Alaphilippe of Kittel, die beiden meer dan twintig keer de inzet opleveren. Wij zijn overigens niet aansprakelijk voor het verlies van de inzet, mochten ze onverhoopt niet winnen. 

'Er gaan zo doden vallen door Pokémon Go'

Als mensen blind op hun telefoonscherm kijken om Pokémon Go te spelen, zonder om zich heen te kijken, "kan het niet anders dan dat het aantal verkeersdoden zal toenemen". Daarvoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland dinsdag. Elk jaar komen naar schatting tien tot honderd mensen om het leven in het verkeer doordat zij of anderen met hun mobiele telefoon bezig zijn.

De organisatie roept mensen op om verantwoordelijk te zijn. "Mensen gaan zo op in het spel dat ze hun omgeving niet waarnemen. Daar zit onveiligheid in, voor jezelf en voor medeweggebruikers", zegt een woordvoerder. "Als je Pokémon Go speelt in een weiland, op een groot plein of in een park valt het reuze mee. Maar als er straks locaties bijkomen op rotondes, kruispunten, dat soort plekken?"

Een wijkagent in Nunspeet meldde dinsdag dat een automobilist naar de kant werd gedirigeerd vanwege vreemd rijgedrag. Hij bleek achter het stuur bezig om Pokémon-wezentjes te vangen. "Het zal toch gebeuren dat je door het vangen van een Pokémon aan je einde komt. Dat is wel bizar", aldus Veilig Verkeer Nederland.

'Er gaan zo doden vallen door Pokémon Go'
'Er gaan zo doden vallen door Pokémon Go' (Foto: BuzzT)

Update 12.08 uur:
Op het terras van café Morshuis in Albergen is het inmiddels verboden om Pokémons te vangen. Klanten waren namelijk zoveel met hun smartphone bezig dat meer meerdere keren bier is gevallen. Een onhoudbare situatie dus en daarom meteen een verbod.

Pokemon Go - cafe

De HEMA moedigt trainers juist aan om Pokémons te vangen voor hun deur. De eerste vijf screenshots krijgen een powerbank cadeau.

Pokemon Go - HEMA

 

Veel Nederlanders in de cloud

Veel Nederlanders slaan bestanden op in de cloud. Vorig jaar ging het om 36 procent van de mensen. Dat is iets meer dan het jaar ervoor. Binnen Europa zijn alleen de Zweden, de Britten en de Denen nog actiever. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de 12- tot 45-jarigen gebruikt bijna de helft diensten als Dropbox, iCloud en Google Drive. Bij 45-plussers is het bijna een kwart.

Mensen zetten vooral foto's, tekstbestanden en presentaties in de cloud. Vier op de tien cloudgebruikers maken zich zorgen over de veiligheid op internet. Bij niet-gebruikers is dat iets meer dan de helft.

Veel Nederlanders in de cloud
Veel Nederlanders in de cloud (Foto: BuzzT)

Vrouw faalt met Aldi-slinger

Emma Curwen uit het Engelse Preston had duidelijk niet vooraan gestaan toen boven de hersenen werden uitgedeeld. De 43-jarige moeder slaagde er maar niet in om een slinger van de Aldi uit haar woonplaats in elkaar te zetten.

Emma's zoontje werd maandag zeven jaar. Ze besloot daarom naar de Aldi te gaan voor een slinger met de tekst 'Happy Birthday'.

Eenmaal thuis smeekte zoonlief om de slinger snel op te hangen. Emma ging direct aan de slag, maar ze kreeg de letters maar niet in de juiste volgorde. 'Tappy ratyr', verder kwam moederlief niet.

Mevrouw Curwen nam een foto van de slinger, en deed haar beklag bij de budgetsuper. "Epic fail met de verjaardagsslinger, Aldi!", schreef ze. Tot een vriend droogjes opmerkte dat de tekst 'Party Party' moest zijn.

Hoewel het toch echt de fout van de dame in kwestie was, heeft de Aldi toch excuses aangeboden. Curwen is van harte welkom de slinger terug te brengen.

Tiësto in Forbes Top 100 van sterreninkomens

De Nederlandse dj Tiësto heeft een plekje bemachtigd in de lijst van meestverdienende sterren die Forbes magazine elk jaar uitbrengt. De platendraaier uit Breda staat in die Top 100 op nummer 70.

Tijs Verwest, zoals de dj echt heet, verdiende volgens het zakenblad het afgelopen jaar zo'n 38 miljoen dollar (ruim 34 miljoen euro). De enige Nederlander in de lijst leverde wel wat plaatsjes in: vorig jaar stond hij nog op nummer 64.

De lijst van Forbes wordt dit jaar aangevoerd door Taylor Swift. De 26-jarige zangeres wist 170 miljoen dollar (ruim 150 miljoen euro) binnen te harken. De tweede plaats wordt gedeeld door de vier bandleden van One Direction. Schrijver James Patterson, voetballer Cristiano Ronaldo en televisiepersoonlijkheid Dr. Phil maken de top 5 compleet.

Tiësto in Forbes Top 100 van sterreninkomens
Tiësto in Forbes Top 100 van sterreninkomens (Foto: BuzzE)

Grote uitbreiding voor Arma 3

In Arma 3 kun je al jaren rondrennen en knallen. Ontwikkelaar Bohemia Interactive voegt nu de uitbreiding Apex toe. Hiermee wordt er naast een berg wapens, gadgets en voertuigen een compleet eiland toegevoegd aan het sandbox-spel.

Het eiland Tanoa is 100 vierkante kilometers groot, gevuld met vliegvelden, een regenwoud met vulkaan en fabriekslocaties. Er zijn 13 nieuwe wapens, een extra factie, tien nieuwe voertuigen en meer missies. Dit alles zorgt er wel voor dat de interactie met mods is veranderd. Deze werken dus mogelijk niet meer.

Deel onderzoek vuurwerkramp 'onzorgvuldig'

Delen van het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede zijn 'niet zorgvuldig' gedaan. Er kunnen "serieuze vragen over de professionaliteit" bij worden gesteld. Dat schreef het Bureau Interne Zaken van de politie in 2004 in een rapportage aan de burgemeester van Enschede.

Het rapport is dinsdag na een jarenlang juridisch gevecht openbaar gemaakt door Stoffel Heijsman, de huidige korpschef van de regiopolitie Oost-Nederland. Heijsman voldoet daarmee aan een bevel van de rechter.

Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond. Twee ex-rechercheurs die destijds meededen aan het onderzoek naar de ramp, hebben altijd gezegd dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Ex-rechercheur Jan Paalman: "Het is misdadig wat hier is gebeurd. Ik wil vooral rehabilitatie voor de inmiddels overleden André de Vries, die in eerste instantie tot vijftien jaar cel werd veroordeeld omdat de politie hem per se als de brandstichter wilde zien terwijl veel zaken daartegen spraken." De Vries werd later alsnog vrijgesproken en kreeg een schadevergoeding, maar volgens Paalman is hij "schandalig" behandeld.

Sportbroekje
Uit het rapport van Interne Zaken blijkt onder meer dat er is gerommeld met twee belangrijke bewijzen tegen De Vries: een rood sportbroekje en een gsm. Op het sportbroekje zaten veel kruitsporen, maar in 2004 was niet eens meer vast te stellen of dat broekje wel van De Vries was. Ook nam een agent het kledingstuk in een boodschappentas mee naar een bespreking, waar er "ongepaste gekheid" mee werd uitgehaald.

"De rijksrecherche onderzocht dat toen, maar nu blijkt dat dat een flutonderzoek was. Hun onderzoeksopdracht was zo beperkt dat geen enkel pijnpunt aan de orde kwam. En dus was er zogenaamd niks aan de hand", zegt Paalman.

Paalman is boos dat in de dinsdag verschenen rapportage alsnog stukken zijn weggelakt, terwijl de rechter daarvoor geen opdracht gaf. Volgens Heijsman is dat gedaan omdat de politie naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, is gestapt. Die moet bepalen of er nu voldoende openbaar is gemaakt over het onderzoek.

Deel onderzoek vuurwerkramp 'onzorgvuldig'
Deel onderzoek vuurwerkramp 'onzorgvuldig' (Foto: ANP)

Tori Spelling heeft flinke belastingschuld

Tori Spelling en haar man Dean McDermott zijn de Amerikaanse belastingdienst ruim een kwart miljoen dollar (ongeveer 230.000 euro) verschuldigd. De dienst heeft beslag laten leggen op hun bezittingen, ontdekte Entertainment Tonight.

De realityster en actrice werd begin dit jaar al aangeklaagd door American Express. Volgens het bedrijf had ze een creditcardschuld opgebouwd van 39.000 dollar (ruim 34.000 euro)

Tori's vader Aaron Spelling liet een fortuin achter toen hij overleed in 2006. De tv-producent, die onder meer achter hitseries Beverly Hills 90210, The Love Boat en Dynasty zat, vergaarde in zijn leven zo'n 600 miljoen dollar. Vanwege een familievete kon Tori rekenen op slechts 800.000 daarvan.

Moeder Candy vertelde eerder aan TMZ dat zij haar dochter geregeld financieel helpt, maar alleen geld wil geven als het gaat om belangrijke zaken voor Tori en Deans vier kinderen, zoals school, eten en de hypotheek. Op de vraag waar Tori dan haar eigen geld aan opmaakt, antwoordde ze: "Ik weet het niet. Extravagantie, denk ik."

Tori Spelling heeft flinke belastingschuld
Tori Spelling heeft flinke belastingschuld (Foto: BuzzE)

Raymann wil Tante Es niet meer op tv doen

Presentator Jörgen Raymann wil zijn bekende typetje Tante Es niet meer op televisie doen. Dat vertelt hij dinsdag in een interview met de Volkskrant.

"Ik houd van Tante Es, ik werk aan een stripboek over haar en ik doe haar soms op de radio, dan hoef ik die jurk niet aan", vertelt hij. "Ik denk dat ze heel belangrijk is geweest voor de emancipatie in Nederland. De accenten en typetjes zijn leuk, alleen wil ik dat niet meer doen op tv." Die typetjes waren volgens Raymann de enige reden dat hij een programma op televisie mocht doen. "Als ik een reclamespotje opnam, vroegen ze: kun je dat Surinaamse accent wat vetter aanzetten? Dat accent is leuk en grappig, maar ik ken zoveel Surinamers die gewoon ABN praten."

Raymann voelde zich bij de NPO zestien jaar lang 'de multiculturele clown'. "Dat heeft brood op de plank gebracht, ik ben er beroemd mee geworden en daar klaag ik niet over. Maar ik wil meer."

De presentator is sinds begin dit jaar niet meer op televisie te zien. Zijn laatste tv-programma, Baas Raymann, werd gecanceld. De presentator, die werd geboren in Nederland maar opgroeide in Suriname, vindt dat de Nederlandse mediasector weinig divers denkt. "Ik mag in een talkshow komen om te praten over racisme of over de humor van Richard Pryor en Eddie Murphy", noemt hij als voorbeeld. "Waarom word ik niet gebeld over vaderschap of over Almere, waar ik woon? Als ze in Hilversum echt diversiteit willen, dan moet Fatima Ik hou van Holland kunnen presenteren."

Volgens Raymann kan de Nederlandse omroep niet goed omgaan met multiculturele diversiteit. "Hun eigen diversiteit kunnen ze al niet goed handelen. Je hoort bijna nooit een Limburgs of Gronings accent op televisie."

Raymann wil Tante Es niet meer op tv doen
Raymann wil Tante Es niet meer op tv doen (Foto: BuzzE)

Hogere kosten door natuurrampen

De kosten van natuurrampen lagen in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Vooral de aardbevingen in Japan en het noodweer in Europa zorgden voor flinke schade. Dat maakte de Duitse herverzekeraar Munich Re dinsdag bekend.

Volgens Munich Re bedroeg de totale schade 70 miljard dollar, tegen 59 miljard dollar in de eerste helft van vorig jaar. Bij de rampen verloren 3800 mensen het leven, wat veel minder is vorig jaar, toen 21.000 mensen omkwamen door natuurgeweld. De grootste schade werd veroorzaakt door twee aardbevingen op het Japanse eiland Kyushu in april (25 miljard dollar).

De schade door stormen, zware regenval, hagelbuien en overstromingen in Europa wordt geraamd op meer dan 6 miljard dollar. Ook noodweer in het zuiden van de Verenigde Staten richtte voor miljarden schade aan, net als de verwoestende bosbranden in de Canadese provincie Alberta.

Hogere kosten door natuurrampen
Hogere kosten door natuurrampen (Foto: ANP)

Nuon gaat windenergie opslaan in accu's

Het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde wordt voorzien van accu's waarin energie van de windmolens kan worden opgeslagen. Zo kan ook stroom worden geleverd als het minder hard waait, meldde eigenaar Nuon dinsdag.

De eerste twee accu's, die samen genoeg opslagcapaciteit hebben om 1800 tot 2200 huishoudens van stroom te voorzien, worden in het voorjaar van 2017 geplaatst. In totaal worden acht van zulke batterijen op het windpark aangesloten.

Volgens Nuon heeft nog geen enkel ander windmolenpark de mogelijkheid om stroom op te slaan in batterijen. Daardoor gaat bij harde wind vaak elektriciteit verloren omdat die niet direct kan worden gebruikt, terwijl op momenten van relatieve windstilte juist te weinig stroom wordt opgewekt om aan de vraag te kunnen voldoen.

Nuon gaat windenergie opslaan in accu's
Nuon gaat windenergie opslaan in accu's (Foto: ANP)

Pokémon Go geeft Google-account terug

Gisteren berichten wij over het feit dat Pokémon Go zichzelf extreem veel rechten toe-eigent met betrekking tot je Google-account. Vandaag laten Niantic en The Pokémon Company samen weten dat dit nooit de bedoeling was. In samenwerking met Google zijn ze bezig alle toestemmingen terug te draaien. Wanneer dit is doorgevoerd is nog onbekend.

De huidige instelling van Pokémon Go geeft de ontwikkelaar toegang tot al je Google Drive-bestanden en volledige controle over je Gmail.

Pokemon Go tips

Payet krijgt prijskaartje van 100 miljoen pond

De prestaties van Dimitri Payet op het EK 2016 zijn maar weinig clubs onopgemerkt gebleven. West Ham United-eigenaar David Sullivan geeft aan dat de Franse ster niet te koop is, tenzij er een bod rond de 100 miljoen pond op tafel wordt gelegd. 

Met een fenomaal schot in de kruising schiet hij Frankrijk vlak voor tijd langs Roemenië. Het begin van een voor hem mooi EK is het gevolg. En dat is bij veel clubs niet onopgemerkt gebleven. Payet, die ook veel indruk maakte tegen Albanië en IJsland, staat in de belangstelling van onder meer Inter Milaan. 

West Ham United liet eerder al weten dat Payet niet voor weinig weg zal gaan. Lager dan 60 miljoen pond zou niet eens ter sprake komen. Nu doet de Hammer-eigenaar Sullivan daar nog een duur schepje bovenop. De waarde van Payet moet volgens de rijke Welshman rond de 100 miljoen pond zitten. 

Het liefst zou West Ham Payet langer verbinden aan de club. Een nieuw contract zou al klaar liggen waarbij de vedette 150.000 pond per week kan verdienen. 

West Ham hangt stevig prijskaartje aan Payet (Pro Shots/Action Images)
West Ham hangt stevig prijskaartje aan Payet (Pro Shots/Action Images)

Held bouwt bierkraan in tuin

Bryan de Groot uit Heeten, gemeente Raalte, is een handige baas. Hij heeft namelijk een bierkraan gebouwd in zijn tuin.

Hij had onlangs wat te vieren, zijn bedrijf bestaat een jaar en daarom besloot hij wat vrienden uit te nodigen voor een barbecue. Toen alle stoelen en de bbq klaar stonden bleek er nog maar weinig ruimte over voor de biertap. Dus besloot Bryan dat het handig zou zijn als het vloeibare goud uit een tuinkraan zou komen.

"Het is eigenlijk heel simpel. Ik heb een gewone waterkraan aan de muur gemaakt. De slang loopt door de muur naar de officiële tap. Met een half uurtje was de klus geklaard." meldde de handige doe-het-zelver aan metronieuws.

Mega-GTA V mod heeft releasedatum

Sommige fans nemen het aanpassen oftewel modden van games heel serieus. Het meest ambitieuze mod-project voor Grand Theft Auto V genaamd GTA 5 Redux heeft nu een 26 augustus als releasedatum gekregen.

De meeste verbeteringen die Josh Romito heeft gedaan zijn op het grafische vlak. Hier een sterk verkort overzicht van alle tweaks.

  • Meer dan 15 ReShade opties
  • Nieuwe en verbeterde (4K) textures voor wegen, reclame, planten, explosies, gras et cetera
  • Meer particle effects
  • Bloed spettert realistischer
  • Water gedraagt zich natuurlijker
  • De code voor het weer is helemaal opnieuw geschreven
  • Ook de code voor het gedrag van de politie is compleet herschreven
  • Wapens zijn realistischer in gedrag (zoals bijvoorbeeld terugslag)
  • Wapens hebben een heftiger eindresultaat (meer boem)
  • Voertuigen hebben andere handling en vering

De volledige lijst van alle verbeteringen zijn hier te vinden. Je kunt ook naar het filmpje kijken voor een impressie van het eindresultaat.

De inspanningen rond dit project en het Skyrim-mod project Enderal geven wel een inzicht waarom de baas van Steam Gabe Newell sommige mods betaald wilde maken (en een beetje ervan wilde meesnoepen).

Bandidos willen af van huisarrest

De rechtbank Limburg buigt zich volgende week dinsdag in Maastricht over het huisarrest van vorig jaar opgepakte Bandidos. Die zijn allemaal sinds november op vrije voeten, maar zijn sindsdien aan huis gekluisterd en hebben onder meer contactverboden. Het heeft lang genoeg geduurd, vinden hun advocaten.

Raadsvrouwe Gitte Stevens die drie bandidos vertegenwoordigt, bevestigde dinsdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten. In mei 2015 pakte de politie negentien Bandidos op. Ze worden onder meer verdacht van afpersing, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Ze zijn nu acht maanden vrij, maar de zaak duurt de advocaten te lang.

Volgende week dinsdag komt de zaak voor tijdens een zogenoemde pro-formazitting. Zonder de verdachten, want als die moeten komen, gaat het volgens de rechtbank maanden langer duren voor de zaak kan voorkomen omdat er dan extra veiligheidsmaatregelen moeten worden voorbereid.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dinsdag niet reageren. "Dat doen we tijdens de zitting", aldus een woordvoerder van het OM.

De politie viel in mei 2015 in Limburg 35 woningen en 40 garageboxen binnen. In een box vonden agenten onder meer vijf raketwerpers. Ook nam de politie tijdens de invallen automatische wapens en handvuurwapens in beslag, en stuitten de agenten op een drugslaboratorium en een wietplantage. Advocate Stevens ontkende eerder al dat er bij de Bandidos een groot vuurwapenarsenaal zou zijn gevonden.

Bandidos willen af van huisarrest
Bandidos willen af van huisarrest (Foto: ANP)

Republikeinen verdenken Clinton van meineed

Twee Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden hebben maandag aan justitie gevraagd om opnieuw onderzoek te doen naar de handelswijze van Hillary Clinton. Zij verdenken Clinton van het plegen van meineed tijdens haar verklaring aan het Congres over het gebruik van een eigen e-mailserver.

Volgens de Republikeinse afgevaardigden is haar verklaring "op verschillende punten in strijd" met het bewijs dat de FBI heeft verzameld tijdens onderzoek naar het gebruik van een privéserver voor haar e-mailverkeer in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken.

De FBI kwam eerder tot de conclusie dat Clinton weliswaar onvoorzichtig is geweest, maar er geen sprake was van kwade opzet. De FBI adviseerde om Clinton niet te vervolgen en minister van Justitie Loretta Lynch nam dat advies over.

Republikeinen verdenken Clinton van meineed
Republikeinen verdenken Clinton van meineed (Foto: ANP)

'SEC onderzoekt communicatie Tesla na crash'

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC onderzoekt of autofabrikant Tesla Motors koersgevoelige informatie heeft achtergehouden na een dodelijk ongeluk in mei met een auto die op de automatische piloot reed. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ).

Een veertigjarige Amerikaan liet op 7 mei het leven toen hij met zijn zelfsturende Model-S op een vrachtwagen botste. Tesla meldde het incident bij de verkeersveiligheidsdienst, die een onderzoek heeft ingesteld, maar verzuimde beleggers in kennis te stellen via een melding bij de SEC. Pas op 30 juni zocht het bedrijf de publiciteit.

Volgens de WSJ onderzoekt de financiële waakhond nu of het bedrijf van miljardair Elon Musk verplicht was beleggers eerder te informeren. Daarbij speelt ook mee dat het bedrijf nog geen twee weken na het ongeval voor 2 miljard dollar aandelen verkocht.

'SEC onderzoekt communicatie Tesla na crash'
'SEC onderzoekt communicatie Tesla na crash' (Foto: BuzzT)

Zanger Slipknot slaat telefoon uit hand fan

Corey Taylor, de frontman van Slipknot, heeft een telefoon uit de handen geslagen van een fan die aan het sms'en was tijdens een concert. De band postte een video van het incident zelf op Twitter.

Daarop is te zien dat een jongen op de eerste rij geen aandacht heeft voor het optreden, maar naar zijn telefoon staart. De zanger geeft het apparaat een tik, waardoor het op de grond valt.

"Als je gaat smsen, blijf dan thuis." stelde Corey op Twitter nadat hij het filmpje had gedeeld. Aan een volger die naar het voorval vroeg, vertelde hij wel dat de jongen het achteraf wel begreep en dat de zanger en de sms'ende fan er nog samen om gelachen hebben.

De metalzanger kreeg op het sociale medium ook kritiek. Een aantal mensen liet weten ook weleens naar huis te sms'en tijdens een concert. Corey verdedigde zich door te zeggen dat dat ook in de pauze kan, om uiteindelijk de discussie te eindigen met een emoji van een opgestoken middelvinger.

Queen Latifah: racisme is springlevend

Rapper Queen Latifah noemde maandagavond racisme in Amerika springlevend. "Het maakt niet uit hoeveel ik heb, als ik naar buiten ga en een taxi aanhoud en de chauffeur passeert mij om te stoppen voor een blanke vrouw, dan is racisme springlevend", zei de muzikant en actrice in een speech tijdens de Hip Hop Honors.

"We weten allemaal dat de wereld op dit moment gespannen is. Ik hoop dat we op een of andere manier die emoties naar een positief doel kunnen omzetten. Er moeten dingen veranderen."

De Hip Hop Honors van de Amerikaanse televisiezender VH1 werden zeven keer eerder gehouden. Het event keerde maandag terug na een afwezigheid van vijf jaar. De zender wilde met de speciale editie vrouwelijke hiphoppioniers en -trendsetters in het zonnetje zetten. Naast Queen Latifah werden Lil Kim, Missy Elliott en Salt-N-Pepa geëerd.

In een videoboodschap feliciteerde Michelle Obama Queen Latifah en Missy Elliott met hun avond. De first lady, die de twee rappers "mijn meiden" noemde, prees de artiesten om hun maatschappelijke inzet. "Door jullie muziek en wat jullie verder doen, stimuleren jullie meisjes over de hele wereld in zichzelf te geloven" Beide hiphopsterren dragen bij aan Let Girls Learn, het educatieproject van Michelle Obama en haar man.

Queen Latifah: racisme is springlevend
Queen Latifah: racisme is springlevend (Foto: BuzzE)

Kim Feenstra heeft een nieuwe vlam

Er is een nieuwe man in het leven van Kim Feenstra. Het model wil alleen nog maar weinig over hem kwijt.

"Ik zie inderdaad weer iemand, maar ik hou hem heel bewust buiten de schijnwerpers", vertelt Kim in VIVA. "Bij vorige relaties heb ik dat altijd andersom gedaan: zodra ik verliefd was, schreeuwde ik het van de daken. Nu wil ik het eerst even voor mezelf houden."

In het interview blikt Kim ook terug op de sexy fotoshoot die ze deed voor Linda. Daarin was ze naakt in bed te zien met Geraldine Kempers. Of die vrijpartij nog een vervolg heeft gehad na de sessie bij de fotograaf, wil ze niet vertellen. "Geraldine en ik weten hoe het zit, maar het antwoord op die vraag willen we voor onszelf houden." Om daar toch aan toe te voegen: "Laten we het erop houden dat ik haar heel hoog heb zitten."

Kim Feenstra heeft een nieuwe vlam
Kim Feenstra heeft een nieuwe vlam (Foto: BuzzE)

Tientallen slachtoffers bij offensief Aleppo

Rebellen in Syrië hebben dinsdag opnieuw de aanval geopend op delen van de stad Aleppo die in handen zijn van de regering. Zeker acht mensen kwamen daarbij om het leven en tientallen mensen raakten gewond, meldt de BBC.

Het offensief volgt nadat het Syrische leger de enige toegangsweg tot het deel van de stad dat in handen is van de rebellen had ingenomen. De 250.000 tot 300.000 mensen in dat deel van Aleppo dreigen daardoor van de buitenwereld te worden afgesloten.

Het Syrische leger bestookte de rebellen daarop met luchtaanvallen. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn daarbij ten minste 27 mensen om het leven gekomen. De afgelopen dagen vonden tientallen mensen al de dood na hevige gevechten in Aleppo.

Tientallen slachtoffers bij offensief Aleppo
Tientallen slachtoffers bij offensief Aleppo (Foto: ANP)

Advocaten bevestigen zelfmoordpoging Manning

De gedetineerde Amerikaanse klokkenluider Chelsea Manning heeft vorige week geprobeerd zelfmoord te plegen. Dat hebben haar advocaten maandag bevestigd na eerdere berichtgeving over een mogelijke zelfmoordpoging.

"Vorige week heeft Chelsea een besluit genomen haar leven te beëindigen. Haar poging zich van het leven te beroven is niet gelukt", laten de advocaten weten.

Het Amerikaanse leger liet vorige week weten dat Manning met spoed in het ziekenhuis was opgenomen. De advocaten vinden dat het leger het vertrouwen heeft geschonden door over haar gezondheid naar buiten te treden.

De 28-jarige Manning zit een celstraf uit van 35 jaar voor het doorspelen van staatsgeheimen aan onlineklokkenluiderscollectief Wikileaks. Tot haar recente geslachtsveranderende behandeling ging ze door het leven als Bradley.

Advocaten bevestigen zelfmoordpoging Manning
Advocaten bevestigen zelfmoordpoging Manning (Foto: ANP)

Pokémon-rage levert politie veel werk op

Het is maar een spelletje, maar het vangen van Pokémon-figuurtjes met je smartphone begint her en der een plaag te worden. Dat blijkt uit berichten op Twitter van onder meer politiekorpsen. Die hebben hun handen vol aan meldingen over verdachte en soms gevaarlijke situaties.

Sinds de app enkele dagen geleden werd gelanceerd is Pokémon Go wereldwijd een hype. De bedoeling is dat de gebruiker de bekende figuurtjes uit de tv-serie Pokémon met z'n smartphone vangt. Voor de niet-gebruiker is er niets te zien, het is een virtuele wereld die alleen via de camera van de telefoon te zien is.

Het gevolg van de hype is dat spelers individueel of met een groep de straat opgaan om de wezentjes te vangen. Dat gebeurt dag en nacht. De spelers hebben alleen oog voor het smartphoneschermpje en dat levert volgens de politie gevaarlijke situaties op. Meldingen hierover kwamen onder meer van de politie Eindhoven en Haarlemmermeer.

De Eindhovense politie twitterde: "Zojuist groep aangesproken die in richting de binnenstad liep. Allen een gsm in hand met alleen oog voor het beeldscherm. Bij aanspreken bleek men op zoek te zijn naar Pokémons. Zo leer je toch elke dag weer wat."

Het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) kreeg ook te maken met Pokémon Go. Er liepen mensen rond in voor bezoekers verboden ruimtes. In een tweet meldde het ziekenhuis: "Er is een zieke Pokémon in het AMC - wij zullen goed voor 'm zorgen. We stellen het op prijs als je 'm niet bezoekt."

Overigens is de app, gemaakt door Nintendo, officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar. Via digitale sluipwegen is het downloaden ervan hier toch mogelijk.

Pokémon-rage levert politie veel werk op
Pokémon-rage levert politie veel werk op (Foto: BuzzT)

Knokkende motorbendeleden voor de rechter

Vijf leden van de motorbendes Hells Angels en Mongols moeten zich dinsdag voor de rechter verantwoorden voor de massale vechtpartij afgelopen april bij een Van der Valkhotel in Rotterdam en voor verboden wapenbezit. Twee mannen worden verdacht van het bezit van wapens en munitie. Drie mannen moeten zich verantwoorden voor poging tot zware mishandeling bij die vechtpartij.

De motorbendeleden hadden in het hotel met elkaar afgesproken. Dat liep vrijwel direct uit op een grote matpartij in de bar van het hotel, grenzend aan de lobby en het restaurant. Er werd niet alleen gevochten, maar ook flink geschoten. Zo'n dertig mannen waren bij de knokpartij betrokken, 23 personen werden direct gearresteerd. Een deel van hen had zich na het vechten in het hotel verstopt. Ook werden er verdachten uit omliggende parken geplukt. Van de hotelgasten en -medewerkers raakte niemand gewond.

Het onderzoek naar de vechtpartij loopt nog. De kans is dus groot dat de komende tijd nog meer bendeleden zich bij de rechtbank moeten melden.

Knokkende motorbendeleden voor de rechter
Knokkende motorbendeleden voor de rechter (Foto: ANP)

Meat Loaf aan het sporten en op streng dieet

Meat Loaf is behoorlijk geschrokken nadat hij tijdens een optreden instortte. De 68-jarige zanger is aan het sporten geslagen en volgt een streng dieet. "We letten nu beter op mijn gezondheid zodat optreden ook makkelijker wordt", zegt Meat Loaf in een interview met Classic Rock Magazine.

De zanger, die werd geboren als Marvin Lee Aday, zegt dat hij bovendien bezig is met acupunctuur en fysiotherapie. "Ik ben de afgelopen twee jaar geopereerd aan mijn rug en knie. Die knie-operatie is niet goed gegaan, daardoor heb ik tijdens de tournee niet kunnen sporten."

Sinds kort werkt Meat Loaf samen met een personal trainer, die hem vier dagen per week bijstaat. "En ik ben op dieet, ik ben al bijna tien kilo kwijt." Voor het einde van de zomer wil hij nog eens ruim zes kilo afvallen.

Meat Loaf werd vorige maand tijdens een optreden in Canada onwel. De zanger liet later weten dat hij last had van ernstige uitdrogingsverschijnselen. "Ik voelde dat ik niet goed werd. Ik werd duizelig en dacht: o mijn god, ik ga flauwvallen", blikt Meat Loaf terug. "Het licht ging uit en ik werd wakker in het ziekenhuis."

Meat Loaf aan het sporten en op streng dieet
Meat Loaf aan het sporten en op streng dieet (Foto: BuzzE)

'KPN rekende woekerrente voor telefoons'

KPN heeft klanten illegale woekerrentes in rekening gebracht bij de aanschaf van een mobieltje bij een telefoonabonnement. Dat stelt ConsumentenClaim dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Door de hoge rentes zouden klanten van KPN tot 10 euro per maand te veel hebben betaald, berekende de organisatie. ConsumentenClaim heeft de telefonieaanbieder gesommeerd de bedragen aan te passen. ,,Ze zijn er kennelijk zelf ook van geschrokken, omdat ze na ontvangst van onze brief hun website direct hebben aangepast", zegt directeur Stef Smit.

Sinds een uitspraak van de Hoge Raad in 2014 geldt de aanschaf van een smartphone bij een abonnement als koop op afbetaling en dus als lening. Op krediet mag maximaal 14 procent rente in rekening worden gebracht. Bij KPN was dat in sommige gevallen meer dan 100 procent.

Aanbieders zijn ook verplicht om de hoogte van de rente aan te geven. Dat doet KPN ook na de aanpassing nog niet. ConsumentenClaim heeft een rekenmodule gemaakt waarmee klanten zelf kunnen berekenen of ze te veel hebben betaald. In dat geval kunnen ze de schade vorderen op KPN.

'KPN rekende woekerrente voor telefoons'
'KPN rekende woekerrente voor telefoons' (Foto: ANP)

Tour: Etappe 10 - Het venijn zit in de staart

De eerste week van de Tour zit er al weer op. Het was niet bepaald de beste week ooit. Het parcours hielp niet echt mee, maar daar waar het parcours wel prima was deden de renners er dan weer niet veel mee. De bedoeling van de parcoursbouwers was dit jaar vrij duidelijk om de spanning en sensatie te bewaren voor de derde week. Dat is gelukt, we hebben nog vrij weinig spektakel gehad.

Van de negen ritten gingen er liefst vier naar de sprinters. Cavendish won er drie en Kittel één. Wel verrassend, je had het eerder andersom verwacht. Standaard is er in de Tour ook een rit met een muurtje aan het eind, die ging dan weer naar Sagan. Na een paar jaar zonder zege in de Tour kreeg hij het eindelijk weer eens voor elkaar om te winnen. In de eerste rit in de bergen was er een mooie solo van Greg van Avermaet, maar tussen de favorieten gebeurde niet veel.

In de tweede rit in de bergen was er een mooie solo van Stephen Cummings, maar gebeurde er tussen de favorieten weer niet veel. In de derde bergrit pakte Froome op een verrassende manier tijd op de concurrenten, maar niet dusdanig veel tijd dat we al van een beslissing kunnen spreken. De laatste rit voor de rustdag werd voor Nederland een mooie, door de prachtige overwinning van Dumoulin. Toch was ook dit een gigantische flopshow geweest als Dumoulin een andere nationaliteit had gehad. Tussen de favorieten gebeurde immers weer praktisch niets. We zijn Contador kwijtgeraakt en Pinot is door het ijs gezakt, maar verder staan alle favorieten nog dicht bij elkaar. 

De tweede week kan ook zomaar een tegenvallende week worden. De week begint met een overgangsetappe en daarna krijgen we een rit voor de sprinters. Pas donderdag krijgen we weer een rit waar echt iets kan gebeuren voor het klassement. We gaan naar de Mont Ventoux, maar ook daar zijn de verschillen meestal beperkt. Vrijdag is er een lastige tijdrit, waar er wel verschillen zullen worden gemaakt. De dag daarna is er een vlakke rit. Ja, een vlakke rit op een zaterdag. Grote klasse. Zondag een bergrit, maar wel weer met een aankomst beneden.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Op maandag zal er dan nog een rit zijn, voor de rustdag op dinsdag. De rit van maandag gaat naar Zwitserland en zal grotendeels vlak zijn. Ook in de tweede week gaat de beslissing waarschijnlijk nog niet vallen. Het is wachten op de derde week, met praktisch alleen maar bergritten. Nog even doorbijten, dus. We beginnen de tweede week met een rit die je het beste kan typeren als een overgangsrit. We gaan van de Pyreneeën naar de Alpen fietsen. Tijdens deze rit verlaten we de Pyreneeën en komen we uit in een klein stadje dat bij de meeste Tourvolgers wel bekend zal zijn.

Voor het eerst zal er een rit vertrekken vanuit Escaldes-Engordany, maar toch is het bepaald geen onbekende plek voor de Tour. Escaldes ligt naast de hoofdstad van Andorra, Andorra la Vella. Het ligt aan de doorgaande weg, dus op reis door Andorra kan je bijna niet om deze plaats heen. De Tour is er dan ook al vaker geweest. Afgelopen zondag bijvoorbeeld nog, toen fietsten de renners ook nog even kort door het dorp. De echte wielerfan zal Escaldes-Engordany nog kennen van de Vuelta van vorig jaar, ook toen startte er namelijk een rit in dit dorp met 16.000 inwoners. Die etappe zou trouwens eindigen in Lleida en gewonnen worden door Danny van Poppel, maar dit geheel terzijde.

Ook in 2008 was er een rit in de Vuelta die zou starten in dit Andorese dorpje, dat op een aantal thermen na niet veel heeft te bieden. Het moet een soort van kuuroordje voorstellen. Daarnaast schijnt er jaarlijks ook een muziekfestival te zijn, dat zich vooral richt op jazz. Grote namen als Miles Davis, Fats Domino en BB King hebben hier ooit opgetreden, naar het schijnt. Geen misselijke namen, voor een klein dorpje in Andorra. De vorige keer dat er een rit aankwam op Arcalis, was de start van de volgende rit in Andorra la Vella. Nu is de eer dus weggelegd voor het kleinere broertje, net iets ten noorden van de hoofdstad en daarmee ook net iets dichter bij Frankrijk. 

Danny van Poppel won vorig jaar in de Vuelta nog een etappe die dezelfde startplaats kende als die van vandaag (Bron: YouTube)

Want Frankrijk, daar gaan we nu weer naartoe. De organisatie had de renners kunnen matsen en ze door de Túnel d'Envalira kunnen sturen, maar zoveel geluk hebben ze niet. Er zijn maar twee manieren om van Andorra naar Frankrijk te gaan, de tunnel of een bergpas. De renners krijgen met de bergpas te maken. Direct vanuit de start zal het omhoog gaan lopen. De Port d'Envalira is een beklimming van de eerste categorie, 23 kilometer lang en 5,5% gemiddeld. Eigenlijk zelfs nog iets langer, als we het deel in de neutralisatie ook nog meerekenen. Het is niet de zwaarste klim ooit, maar tijdens de negende rit hebben we kunnen zien dat een flinke klim in het begin van de rit wel voor spektakel kan zorgen.

Aangezien de rest van de rit behoorlijk vlak is zal het hier vooral gaan om de prestige. Op de top van de Port d'Envalira ligt namelijk nog een mooie prijs. De Souvenir Henri Desgrange wordt uitgereikt. Dit is de prijs voor de renner die als eerste over de hoogste top van de Tour komt. Oftewel, in een onbeduidende rit die met een beetje pech in een massasprint eindigt wordt de hoogste berg van de Tour aangedaan. We gaan niet meer hoger dan 2400 meter. De klim zelf is behoorlijk regelmatig. Het eerste deel van de klim is best makkelijk, vooral veel kilometers aan 4% en een kilometer aan 8% die het gemiddelde wat omhoog haalt. Het tweede deel van de klim is wat lastiger, het stijgt dan het grootste deel van de tijd aan 6%. Na 24 kilometer komen de renners boven op de hoogste bergpas van de Pyreneeën en de hoogste bergpas van Europa die het hele jaar door geopend is. 

Een paar kilometer voor de grens met Frankrijk komen de renners boven. Net zoals zo'n beetje alle wegen in Andorra is ook deze pas gezegend met een brede weg. Een redelijk goed wegdek ook, dus de afdaling zou prima te doen moeten zijn. Het is een verschrikkelijk lange afdaling, meer dan 35 kilometer lang gaat het naar beneden. Uiteindelijk komen de renners bijna 2000 meter lager uit. Het begin van de afdaling ligt nog in Andorra, maar na het passeren van Pas de la Casa rijden de renners na 29 kilometer Frankrijk binnen.

De Port d'Envalira, de grote beklimming van vandaag (Bron: Letour.fr)
De Port d'Envalira, de grote beklimming van vandaag (Bron: Letour.fr)

De afdaling begint met een steile kilometer, maar over het algemeen gaat het best geleidelijk naar beneden. Af en toe een paar kilometer waar het aan 7% naar beneden gaat, maar er zitten niet veel lastige bochten in de afdaling. Wel zullen de renners op moeten letten voor loslopend vee, want toen Google hier met dat gekke karretje passeerde staken er een paar koeien over. Ook in Frankrijk is de weg nog breed en goed, dus veel problemen hoeven we niet te verwachten.

Er wordt afgedaald door een mooi gebied, aangezien de afdaling niet heel lastig is kunnen de renners daar misschien nog van genieten ook. Vooral na het passeren van L'Hospitalet-près-l'Andorre, na 41 kilometer, wordt de afdaling helemaal makkelijk. De haarspeldbochten zijn dan geweest en het gaat rustig verder naar beneden aan 3 à 4 procent. Na 58 kilometer komen de renners uit in Ax-les-Thermes en is het echte afdalen gedaan. Ax-les-Thermes is zoals de naam al doet vermoeden een kuuroordje met verschillende warmwaterbronnen. Toch is het dorp vooral om een andere reden bekend. Hier ligt namelijk de voet van de klim naar Ax-3-Domaines, een beklimming die voor het laatst in 2013 voorkwam in de Tour. 

We hebben pas ongeveer een kwart van de rit gehad, maar de grootste uitdaging is al geweest. De rest van de etappe is het praktisch vlak. Na Ax-les-Thermes wordt er nog wat verder gedaald, maar dat gaat zo geleidelijk dat het niet eens op zal vallen. Na een etappe met mogelijk een spectaculair begin zal het weer vrij snel in gaan kakken. De renners fietsen over een brede weg door de vallei van de rivier L'Ariège. Tot Tarascon-sur-Ariège, na 84 kilometer, fietsen we over dezelfde weg. Pas daarna hoeft er weer een beetje gestuurd te worden.

De coureurs steken de rivier over en gaan aan de andere kant van de Ariège door de vallei rijden. Het parcours begint even wat glooiender te worden. Na een kilometer of 70 in dalende lijn zitten er nu weer een paar korte stroken in waar het wat omhoog loopt. Tot Saint-Paul-de-Jarrat, na 95 kilometer, blijven we in de vallei van de Ariège. Daarna slaan de renners rechtsaf en komen ze in een andere vallei terecht, van een kleiner riviertje. Hier loopt de weg een tijdje licht omhoog, alleen is die pret ook snel weer voorbij.

Op een kilometer of 90 van de streep bereiken de renners het dorpje Nalzen en daarna gaat het weer vrolijk verder naar beneden. De weg hier is overigens enorm breed en goed, zoals de hele rit al het geval is. Er wordt verder richting het noorden gefietst en na 122 kilometer komt het peloton uit bij de vlakke tussensprint, in Aigues-Vives. Dit is een klein dorpje van niks, zoals het geval is bij de meeste dorpjes die in de afgelopen kilometers zijn gepasseerd. Alleen Tarascon-sur-Ariège heeft nog wel wat moois te bieden.

Tarascon-sur-Ariège is een prima stadje en over de Ariège kan men uitstekend kanovaren, iets waar het olijke duo Dijkstra & Ducrot blij van zal worden (Foto: WikiCommons)
Tarascon-sur-Ariège is een prima stadje en over de Ariège kan men uitstekend kanovaren, iets waar het olijke duo Dijkstra & Ducrot blij van zal worden (Foto: WikiCommons)

Van de tussensprint fietsen de renners rechtdoor naar Mirepoix, waar ze tien kilometer later passeren. Een paar kilometer na Mirepoix slaan de renners linksaf en komen ze voor het eerst op een weg terecht die wat minder luxe is. Nog steeds breed genoeg, maar in ieder geval niet formaat snelweg. De weg begint wat glooiender te worden. Er komt een kort klimmetje aan, gevolgd door een korte afdaling. Dit gaat zo een tijdje door. Af en toe een beetje omhoog, af en toe een beetje omlaag. In de tussentijd fietsen de renners over rechte wegen, met bijzonder weinig bochten. Wel een mooie omgeving, met genoeg groen en af en toe een bos.

In de buurt van Fendeille, na 160 kilometer en dus op een kilometer of 40 van de finish, wordt de weg ineens een stuk bochtiger. Na Fendeille slaan we linksaf en komen we op een redelijk smal weggetje terecht. Dit duurt echter maar een kilometer of twee, daarna komen de renners weer op een brede weg terecht die ze naar Castelnaudary zal brengen. Dit is een schattig dorpje gelegen aan een meertje. Hier is het overigens helemaal vlak en dat zal ook nog een aantal kilometer zo blijven. We hebben 165 kilometer gehad, van de 197.

Na Castelnaudary gaat het heel lang volledig rechtdoor. Als de renners na 172 kilometer Peyrens passeren begint de weg omhoog te lopen. Dit gaat een aantal kilometer door. Er zitten een aantal wat steilere stroken tussen, maar over het algemeen is dit nog vooral veel vals plat. Eenmaal boven wordt er afgedaald richting de finishplaats van vandaag, Revel. De weg is weer breed, maar er is wel nog wat achterstallig onderhoud. Na zo'n beetje 15 kilometer rechtdoor te hebben gereden slaat het hele zooitje rechtsaf, richting Revel.

Op twaalf kilometer van de streep rijden we Revel al binnen. We gaan eigenlijk recht op het centrum af, maar dat vond men wat te makkelijk. Daarom slaan we na het binnenrijden van de stad rechtsaf en rijden we richting Saint-Ferréol. Om dit dorpje buiten Revel te kunnen bereiken moet er nog flink geklommen worden, 1,8 kilometer aan 6,6% om precies te zijn. Het is best een pittig klimmetje, het ziet er eigenlijk zelfs nog iets lastiger uit dan 6,6%. Een paar steile bochtjes erin. Eenmaal boven op dit klimmetje van de derde categorie is het nog zeven kilometer tot de finish. Na de top van de klim is het een kilometer vlak, maar al snel slaan de renners linksaf en begint de afdaling.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De weg is hier wat smaller dan tijdens de klim en er zitten behoorlijk wat bochten in de afdaling. Het is niet per definitie heel lastig, maar als er risico's genomen gaan worden kan het ook vrij makkelijk misgaan. De afdaling is drie kilometer lang, op iets meer dan drie kilometer van de streep komen de renners door Pont-Crouzet, waar ze linksaf slaan, terug richting Revel. De laatste drie kilometer van de rit is het vlak. Twee kilometer lang gaat het rechtdoor, tot Revel wordt bereikt. Bij een rotonde op iets minder dan een kilometer van de streep slaat men rechtsaf en 100 meter later is er weer een bocht naar links. Daarna gaat het 500 meter rechtdoor tot de streep, die ergens midden in een woonwijk tussen een paar flats ligt. Het is dezelfde finale als in 2005 en 2010.

Revel is een stadje in het departement Haute-Garonne met bijna 10.000 inwoners. Het is een vrij bekende plaats in de Tour, dit wordt de tiende keer dat de stad wordt aangedaan. Er staan behoorlijk wat grote namen op de erelijst in Revel. Zo won de recent overleden Rudi Altig er in 1966. In 1969 waren er zelfs twee ritten in Revel. De eerste werd gewonnen door de de bekende Portugees Joaquim Agostinho. De tijdrit een dag later ging naar Eddy Merckx, over bekend gesproken. Een tijd lang kwam de Tour daarna niet meer in Revel aan, tot 1990. De overwinning ging toen naar Charly Mottet.

Vijf jaar later was er weer eens een aankomst in dit stadje. Het zou een sprint à deux worden. Verrassend genoeg wordt dit vrij uitgebreid beschreven op de site van de Tour. Dat de winnaar wordt genoemd is best logisch, maar de nummer twee is een nogal opmerkelijke renner. Lance Armstrong, de man die uit de boeken geschreven is, staat er toch nog een beetje in. In 1995, voor zijn ziekte en daarna zijn transformatie liet hij het nog vaak aankomen op een sprint en meer dan eens verloor hij zo'n sprint. In dit geval van een man uit Oekraïne, Sergei Outschakov.

Lance Armstrong wordt verslagen in Revel, 21 jaar geleden alweer (Bron: YouTube)

Voor ons Nederlanders is Revel toch vooral bekend dankzij de aankomst in 2000. Dit was de Tour van Erik Dekker. Hij ging vaak in de aanval en drie keer met succes. In Revel zou hij zijn tweede rit van die Tour winnen, door samen met Kelmegod Santiago Botero weg te rijden en deze vervolgens met speels gemak te verslaan in de sprint. Daarna zijn we nog twee keer in Revel geweest, steeds met tussenpozen van vijf jaar. In 2005 ging de winst ook weer naar een kopgroepje. Een van de beste dalers die het peloton ooit heeft gekend, Paolo Savoldelli, versloeg Kurt-Asle Arvesen in de sprint en ging zo met de winst aan de haal. In 2010 reed Alexandre Vinokourov weg op de slotklim en bleef hij het peloton voor. Revel moet het ook wel van het wielrennen hebben, want het is geen wonderbaarlijke plaats. In Saint-Férreol, waar de klim is, ligt nog een stuwdam. Dat is het opmerkelijkste. Revel zelf heeft een opvallend gebouw in het midden en dat is het wel.

Aan het eind van de eerste week was het nogal warm in Frankrijk en omstreken. Na de rustdag zal het iets minder warm zijn. De verwachting is dat het in Revel niet veel warmer zal worden dan 20 graden. Er is een kleine kans op regen, maar waarschijnlijk blijft het gewoon droog. Een beetje regen zou de finale van deze rit wel wat geiniger maken, maar het zal wel weer niet. Er is een klein beetje wind in het zuiden van Frankrijk, alleen niet genoeg om echt een invloed op de koers te hebben. Om 12:30 gaan de renners van start in Andorra en vijf minuten later is de neutralisatie gedaan. De verwachting is dat ze tussen 17:02 en 17:28 aankomen in Revel. De uitzending zal zoals vrij gebruikelijk is tijdens deze Tour om 14:10 beginnen. Dan zitten we al weer lang en breed in Frankrijk, dus van de klim en afdaling krijgen we praktisch niks mee. Als de uitzending begint zijn de renners naar verwachting net in Ax-les-Thermes en wat wil het toeval? Daar is het gedaan met dalen.

Erik Dekker boekte drie etappezeges in de Tour van 2000, een bizarre prestatie voor een aanvaller pur sang. Ook in Revel was hij de beste (Bron: YouTube)

Voorspelling

Revel is standaard een stadje waar aanvallers winnen. Er is hier nog nooit een massasprint geweest, eigenlijk. Daar kan nu verandering in komen, maar dat verwacht ik niet meteen. De klim in het begin is vooral geschikt voor aanvallers. De sprintersploegen gaan daar niet kunnen controleren. De sprinters lossen er toch wel, als er een beetje hard wordt gereden. Daarna is er natuurlijk een lange afdaling en komt alles weer samen, maar dan kan er al een groep weg zijn met een behoorlijk grote voorsprong. Als het peloton weer samen is kunnen de sprintersploegen wel weer gaan controleren, daar is nog tijd genoeg voor. De vraag is wie daar zin in heeft.

De finale zal voor sommige sprinters ook te lastig zijn. Er is voor het klimmetje op een kilometer of zeven van de streep al eerder een heuveltje. Voor Etixx en Dimension Data is de finale te lastig om het te gaan controleren. Bovendien is het na het klimmetje nog maar kort tot de finish. Geen tijd meer om alles nog uitgebreid te organiseren. Het verleden heeft geleerd dat dit slotklimmetje toch nog best lastig is en dat het moeilijk is om een gat dat is ontstaan nog te dichten.

Voor iemand als Sagan kan het wel een geschikte finish zijn, dus Tinkoff zou kunnen gaan rijden. Op die ploeg na zie ik niet snel iemand het nog controleren. Ja, Direct Energie zou vertrouwen kunnen hebben in Coquard, maar die rijden toch nooit een gat dicht. Het is waarschijnlijk verstandiger om tijdens deze rit rustig aan te doen, want rit 11 zal wel echt een rit zijn voor de sprinters. We gaan op zoek naar een opvolger voor Vino. Ik noem maar weer eens vijf willekeurige namen, die derhalve waarschijnlijk niet in de aanval zullen gaan.

1. Navardauskas. Omdat Cannondale weer eens hard aan het falen is denk ik dat ze vanaf nu verplicht zullen zijn om iedere dag in de aanval te gaan. Voor een rit als deze is Navardauskas vrij geschikt. Niet de beste klimmer ooit, maar hij kan goed over dat laatste klimmetje komen, kan goed dalen en is snel aan de meet. Prima etappe voor hem. Heeft ook al geprobeerd om aan te vallen tijdens deze Tour, dus de goede instelling is er.

2. Pantano. Zijn klassement is verdwenen, dus hij kan nu prima in de aanval gaan. Dit zou een mooie rit voor hem kunnen zijn. Dat slotklimmetje is zeer geschikt voor hem en hij kan ook nog eens behoorlijk sprinten. Je moet niet de rest van je leven bekend willen staan als de man van de paraplu, dus dan is het wellicht een goed idee om op een andere manier wat aandacht te vergaren.

3. Lutsenko. De grote baas van de ploeg won hier in 2010, dus kan hij mooi aan Alexey vertellen wat hij tijdens deze rit moet doen. Helaas is Lutsenko tot nu toe een iets minder grote baas, daarom zal het lastig worden om te winnen. Toch is het wel een leuke renner, dit is Lieuwe Westra ongetwijfeld met me eens. Nog weinig van gezien, daar mag verandering in komen.

4. Lindeman. Breakaway Bert is nog altijd zijn bijnaam. Toch hebben we daar nog bijzonder weinig van gemerkt tijdens deze Tour. Bert is nog niet echt in de aanval geweest en dat is jammer. Wordt tijd dat hij dat wel gaat doen, anders moeten we hem Boring Bert gaan noemen ofzo. Als de rasklimmer dat hij is moet hij natuurlijk wel in de aanval gaan in de rit met de hoogste col van de Tour. 

5. Chavanel. Ook nog niks van gezien. Tijdens deze rit waarschijnlijk ook niet, want hij zal wel weer moeten werken voor Coquard. Hopelijk hebben ze door dat ze beter voor de aanval kunnen gaan en sturen ze La Machine in de aanval. Want ja, die bijnaam wordt ook eigenlijk met de koers ongeloofwaardiger. Het tegendeel mag bewezen worden.

Valentino Rossi The Game

Het grote voordeel van reviewer zijn is dat je soms games mag spelen die helemaal niet in je comfort zone liggen. Valentino Rossi The Game is er zoeen. Racegames koop ik nooit uit mijzelf, en dat terwijl ik het wel leuk vind om naar te kijken. Doordat ik meerdere MotoGP-freaks in mijn omgeving heb volg ik de sport wel, dus als je dan aan de slag mag met een van de grootste ooit in een spel is dat het proberen waard.

Ex-politicus Van Rey hoort uitspraak

Moet oud-VVD'er Jos van Rey de cel in of niet? De Limburgse ex-politicus krijgt dinsdag het oordeel van de rechtbank te horen. De eis is twee jaar cel voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Ook wil het Openbaar Ministerie dat hij drie jaar niet meer voor de overheid mag werken.

Het OM beschuldigt Van Rey ervan dat hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012. Hij zou sollicitatievragen en de juiste antwoorden hebben doorgespeeld naar zijn favoriete kandidaat.

Ook zou Van Rey smeergeld hebben aangenomen van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, in ruil voor opdrachten. Tegen Van Pol is daarom ook twee jaar cel geëist, hij hoort ook dinsdag de uitspraak.

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet. Van Rey zelf werpt alle beschuldigingen ver van zich. "Dit is te absurd voor woorden", reageerde hij op de eis. "Ze hebben niks. Ik heb nooit uit eigen belang gehandeld, nooit!"

Ex-politicus Van Rey hoort uitspraak
Ex-politicus Van Rey hoort uitspraak (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: buiig en tussendoor zon

In de ochtend kan een enkele bui vallen, in de middag blijft het in het noordwesten overwegend droog en kan de rest van het land zich opmaken voor buien die gepaard gaan met onweer. Tussen de buien door laat de zon zich wel regelmatig zien. In de avond trekken de buien vanuit het westen weer weg. De temperaturen liggen tussen de 16 graden en 22 graden, de wind komt uit het westen en is zwak tot matig van kracht. 

Zon op 05:35
Zon onder 21:55
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

DP026 stuurde deze foto van een bizar mooi schouwspel in Arnhem in. 

Prachtig schouwspel in Arnhem (Foto: DP026)

Prachtig schouwspel in Arnhem (Foto: DP026)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1275 De Eerste Romeinse brug van Maastricht stortte in tijdens een processie, waarbij circa 400 doden vielen.
1646 Bij een brand in de kruittoren van het Kasteel Bredevoort kwamen 40 mensen om het leven.
1957 Dr. Leroy Burney legt voor het eerst verband tussen roken en longkanker.
1979 In de nacht van 11 op 12 juli kwamen honderden brokstukken van het Amerikaanse ruimtelaboratorium Skylab terecht in de Indische Oceaan en dunbevolkte gebieden van Australië.
2005 Thunder Horse, het grootste half-afzinkbare olieplatform ter wereld, werd met een zware slagzij aangetroffen na orkaan Dennis.

 
Skylab

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Kutmarokkaantjes

Ach ja, maar natuurlijk laten we weer eens een bepaalde bevolkingsgroep woordelijk afslachten. Gewoon omdat wij, omwonenden van een busbaan in Almere, bijvoorbeeld onze frustraties niet kwijt kunnen over het gedrag van kleine, onopgevoede kutmarokkaantjes. Ik woon in Almere en reis soms met de bus. Dan observeer ik die groepjes kinderen, wat dat zijn het vaak. Wat ik zie is dat zij direct stoer gaan doen zodra er ‘gezag’ in de buurt is of komt, maakt niet uit wat voor gezag. Maar de politie is het allerleukst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.