Britse Labourpartij blijft de lul

De Britse versie van de PvdA blijft vermoedelijk voorlopig zitten met de uiterst linkse leider Jeremy Corbyn. Die boekte dinsdag een belangrijke overwinning: hij komt automatisch op de kieslijst te staan, samen met zijn uitdagers. Dat betekent dat partijleden hem waarschijnlijk met grote meerderheid opnieuw als partijleider zullen kiezen.

Corbyn verloor na het Brexit-referendum de steun van 80 procent van de parlementsleden. Die nemen hem zijn chagrijnige manier van 'campagnevoeren' kwalijk, waardoor in veel traditionele Labourgebieden massaal voor het verlaten van de EU werd gestemd. Hij wordt beschuldigd van gebrek aan leiderschap, en de partij zou met hem aan het roer kansloos zijn in het geval van vervroegde verkiezingen.

De voormalige vakbondsman en onvervalste socialist werd negen maanden geleden, na het verlies van Labour in de parlementsverkiezingen, tot partijleider gekozen. Dat was te danken aan de goed georganiseerde volksbeweging Momentum die massaal nieuwe leden aantrok om op Corbyn te stemmen.

Sympatisanten
Ook sympatisanten mochten voor drie pond een stem uitbrengen. Het idee was om de verkiezing een betere afspiegeling van de bevolking te laten zijn, zodat er een leider uit zou komen rollen die ook jan-met-de-pet aan zou spreken. Maar daar kwam weinig van terecht.

Corbyns uitverkiezing is een afrekening met het rechtsere 'New Labour' van Tony Blair, de ooit zeer populaire premier die vanwege de Irak-oorlog zo ongeveer de meest gehate man van het land werd.

Maandag werd Corbyn uitgedaagd door parlementslid Angela Eagle. Mogelijk komt er nog een uitdager in de persoon van Owen Smith. Die hebben 51 handtekeningen van parlementariërs nodig, wat Eagle al is gelukt. Maar dat zou Corbyn nooit zijn gelukt, dus stapte hij naar Labours kiescommissie om als zittende leider een plek op de lijst te eisen. De regels hierover bleken namelijk vaag.

Splitsing
Als de leiderschapsverkiezing doorgaat en Corbyn wordt opnieuw gekozen, dan zou de partij wel eens in tweeën kunnen splitsen. Dat gebeurde drie decennia geleden ook al eens, toen was er kortstondig de Social Democratic Party. Maar in het Britse de facto tweepartijenstelsel bleek het onmogelijk een rol van betekenis te spelen.

Labour zou een voorbeeld aan de Conservatives kunnen nemen. Daar dreigde ook een splitsing indien de traditioneel-rechtse Andrea Leadsom tot partijleider (en dus premier) zou worden gekozen. Maar die wisten de rijen te sluiten doordat Leadsom het opgaf en de partij zich achter Theresa May schaarde.

Update 23.35 uur
In een kleine overwinning voor de Labour-parlementsleden die van Corbyn af willen, besloot de kiescommissie ook dat sympatisanten niet meer voor een paar pond mee mogen stemmen. Sterker nog: alleen wie uiterlijk 12 januari lid werd mag zonder meer stemmen. Latere leden hebben twee dagen de tijd om 25 pond bij te lappen voor hun stemrecht. De afgelopen dagen meldden zich al veel nieuwe leden via Momentum om Corbyn te steunen.

Hoogstwaarschijnlijk stappen de Labour-Lagerhuisleden naar de rechter, om de beslissing van de kiescommissie aan te vechten om Corbyn zonder de steun van 51 parlementariërs op de kieslijst te zetten. BBC-correspondent Laura Kuenssberg zegt dat die er alles aan willen doen om hem tegen te houden. Ze vrezen voor het voortbestaan van de partij als hij opnieuw wint. Volgens haar is een rechtszaak echter niet kansrijk.

Britse Labourpartij blijft de lul
Britse Labourpartij blijft de lul (Foto: ANP)