Taakstraf van 240 uur voor Jos van Rey

Ex-politicus Jos van Rey heeft dinsdag een taakstraf van 240 uur gekregen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Van Rey was zelf aanwezig om te uitspraak aan te horen.

Tegen de oud-VVD'er was twee jaar cel geëist. Van Rey stond terecht voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen in zijn provincie Limburg. De rechtbank noemde Van Rey 'onhandig'. "Keer op keer hield hij onvoldoende afstand van relaties en ook handelde hij niet als een integer politicus." Maar keihard bewijs voor omkoping en fraude is er voor de rechtbank niet.

Zo was er de innige vriendschap met Piet van Pol. Projectontwikkelaar en al veertig jaar de beste vriend van Van Rey. Ze ondernamen vele tripjes samen met hun gezinnen, die afwisselend door beide heren werden betaald. "Vriendschap, geen omkoping", oordeelde de rechtbank.

Van Pol
Toch is ook Van Pol veroordeeld tot een taakstraf, 100 uur in zijn geval, omdat een aantal keer wel de grenzen zijn overschreden. Tegen hem was eveneens twee jaar cel geëist. Van Pol was niet aanwezig in de rechtbank dinsdag.

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet.

Taakstraf van 240 uur voor Jos van Rey
Taakstraf van 240 uur voor Jos van Rey (Foto: ANP)