Klokkenluidster Russisch dopingschandaal mag weer meedoen

Wereldatletiekbond IAAF heeft haar goedkeuring gegeven aan de aanvraag van atlete Yuliya Stepanova om onder een neutrale vlag mee te mogen doen aan internationale wedstrijden.

De Russische, zelf vanaf 2013 twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik, kreeg grote bekendheid nadat ze als klokkenluidster fungeerde. Op die manier trapte ze samen met haar man Vitaly Stepanov het hele dopingschandaal in Rusland af, wat er dan weer toe leidde dat de Russen mogelijk de Olympische Spelen moeten missen.

Zo'n tachtig Russische atleten hebben bij de IAAF een aanvraag gedaan om alsnog mee te mogen doen aan internationale wedstrijden, wat gezien de schorsing van de Russische atletiekbond op het moment onmogelijk is. Naar verwachting krijgen alleen sporters toegang die kunnen bewijzen dat ze door een betrouwbare buitenlandse antidopingorganisatie getest zijn.

Daar vallen vermoedelijk alleen atleten onder die in het buitenland wonen en trainen. Stepanova ontvluchtte Rusland na haar onthullingen en is al een tijd woonachtig in de Verenigde Staten. Wie van de tachtig nog meer een kans maken is niet duidelijk, hoewel het mogelijk lijkt dat naast Stepanova alleen verspringster Darya Klishina naar de Spelen mag: zij woont en traint eveneens in de VS.

Voor Stepanova betekent de uitspraak dat ze volgende week van start mag gaan op het EK atletiek in Amsterdam, onder een neutrale vlag - vermoedelijk die van de Europese- of wereldatletiekbond.