FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 juni 2016

Beurzen fors hoger door wegebben Brexit-vrees

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag met forse winsten gesloten. Het sentiment werd gesteund door een wegebbende vrees voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ook de beurzen in New York sloten met winst.

Dat komt omdat de Britten volgens de peilingen komende donderdag toch niet lijken te gaan kiezen voor een vertrek uit de EU. Zo staan de 'Remainians' momenteel op circa 45 procent tegen 42 procent voor de 'Brexiteers'. De afgelopen tijd nam de vrees voor een Brexit nog toe, wat zorgde voor aanzienlijke beursverliezen. Voor de moord op het parlementslid Jo Cox stonden de Brexiteers nog op een voorsprong van 7 procentpunten. Het is echter onduidelijk in hoeverre de moord een rol speelt omdat er bij referenda vaak op het laatst een beweging richting de status quo is.

Maandagavond hadden wedkantoren de kans op een Brexit volgens de BBC verlaagd naar circa 25 procent. Voor het weekeinde was dat nog meer dan een derde, en won de kans op een vertrek uit de EU nog terrein. De verminderde kans vertaalt zich in fors hogere beurskoersen.

Zo steeg in Amsterdam de AEX-index 3,5 procent naar 436,50 punten. De MidKap kreeg er 3,1 procent bij tot 635,11 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 3,5 procent.

De Amerikaanse Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 17.804,87 punten. De brede S&P 500 ging 0,6 procent omhoog tot 2083,25 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,8 procent tot 4837,21 punten.

Goudprijs
De afzwakkende vrees zorgde ook voor een lagere goudprijs. Beleggers zochten eerder nog hun toevlucht in de veilig geachte belegging.

Het Britse pond sterling profiteerde dan weer flink ten opzichte van de dollar. De munt klom met 2,2 procent naar 1,4677 dollar, de sterkste stijging in bijna acht jaar.

Fondsen
In de AEX stonden alle 25 fondsen in het groen. Aegon was met een plus van 6,5 procent lijstaanvoerder. Ook andere financiële bedrijven deden het goed. ING, ABN AMRO en NN Group tekenden winsten tot 4,1 procent op. In de MidKap klom Delta Lloyd 2,9 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos ging als nieuwkomer bij de hoofdfondsen 4,2 procent omhoog. Uitzender Randstad bracht een bod uit op het Franse detacheringsbedrijf Ausy en steeg 4,7 procent.

Olie
Op de lokale markt op het Damrak leverde het aandeel Novisource 4,6 procent in. De aanbieder van interimprofessionals kondigde een bezuinigingsoperatie aan, maar gaf weinig details prijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 49,13 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 50,29 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1309 dollar, tegen 1,1249 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag.

Fargo
Financiële instellingen waren in trek. Wells Fargo steeg in de VS 0,7 procent in waarde en Goldman Sachs kreeg er 1,5 procent bij. Opvallende winnaars waren ook webwinkel Amazon en internetreisbureau Priceline, die respectievelijk 1,1 en 2,5 procent stegen.

Bij de overige bedrijven stond Wal-Mart in de schijnwerpers. De winkelgigant won 0,2 procent na berichten dat het bedrijf een deel van zijn Chinese activiteiten wil verkopen aan de Chinese webwinkel JD.com.

Disney
Disney profiteerde op Wall Street van de goede opening van de nieuwe film Finding Dory. De recordomzet voor een animatiefilm in het openingsweekend in de Verenigde Staten en Canada, van ruim 136 miljoen dollar, zette het aandeel 0,6 procent hoger.

Reviewsite Yelp werd 5,7 procent meer waard nadat Deutsche Bank een koopadvies had gegeven. Daarmee werd tussentijds het hoogste niveau in meer dan zeven maanden bereikt.

Beurzen fors hoger door wegebben brexitvrees
Beurzen fors hoger door wegebben Brexit-vrees (Foto: ANP)

BET Awards eren Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson wordt zondag in het zonnetje gezet tijdens de uitreiking van de BET Awards. De acteur krijgt de Lifetime Achievement Award, maakte de organisatie maandag bekend.

Jackson noemt het 'een eer' dat hij de prijs in ontvangst mag nemen. "Ik ben vereerd deze erkenning te krijgen van mijn collega's", liet de 67-jarige acteur weten aan USA Today. Jackson noemt zijn voorgangers, onder wie Lionel Richie en Prince, 'exemplarisch'.

De acteur is niet de enige die al weet dat hij zondag niet met lege handen naar huis gaat. Ook Jesse Williams wordt onderscheiden. De 34-jarige acteur, vooral bekend van zijn rol in de ziekenhuisserie Grey's Anatomy, krijgt de Humanitarian Award voor zijn liefdadigheidswerk. Williams maakte zich meermaals hard voor de Black Lives Matter-beweging en is volgens BET 'een pionier', liet het televisiestation weten aan E!. "Hij is een verfrissend nieuw gezicht van het activisme in een tijd van crisis in dit land."

De BET Awards zijn prijzen voor Afro-Amerikanen en andere minderheden voor hun prestaties op het gebied van onder meer film, muziek en sport.

BET Awards eren Samuel L. Jackson
BET Awards eren Samuel L. Jackson (Foto: BuzzE)

Opstootje tussen politie en migranten Calais

De Franse politie is maandag bij Calais slaags geraakt met enkele tientallen asielzoekers die het verkeer ophielden. Agenten zetten traangas in om de migranten te verjagen, melden Belgische en Noord-Franse media.

De asielzoekers waren er vermoedelijk op uit in de afremmende vrachtwagens te klimmen en vervolgens als verstekeling in Groot-Brittannië te geraken. Om dat te vergemakkelijken sloopten ze onder meer stukken vangrails en versperden de weg.

Minstens een asielzoeker is opgepakt omdat hij een voorwerp naar de politie zou hebben gegooid.

Rond Calais bivakkeren duizenden asielzoekers in de hoop de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken.

Opstootje tussen politie en migranten Calais
Opstootje tussen politie en migranten Calais (Foto: ANP)

EK: Uitslag Slowakije - Engeland

Engeland en Slowakije hebben niet getracht een toffe voetbalshow op de mat te leggen. Het bleef 0-0 in een dramatisch saaie wedstrijd waarin Engeland zelden echt aandrong en weinig serieuze kansen kreeg, terwijl de Slowaken er ook weinig tegenover zetten. Het was een wedstrijd om snel te vergeten.

In het eerste kwartier was Engeland duidelijk beter. Jamie Vardy kreeg een paar kansjes om de Engelsen op voorsprong te helpen maar dit lukte hem nog niet. Ook in het resterende gedeelte van de eerste helft was Engeland beter. Bijvoorbeeld via Lallana kwam er een grote schotkans. Het was al met al een povere eerte helft.

In de tweede helft was het wat beter, maar het bleef eigenlijk erg pover. Clyne was af en toe gevaarlijk aan de rechterkant net nadat Smalling door een enorme blunder bijna de verrassende 1-0 inleidde, maar Engeland ontsnapte ternauwernood. Ook Vladimir Weiss zorgde voor gevaar vanuit Slowaakse zijde. Het dichtst bij een goal was Alli na een uurtje. Hij kon vrij inschieten bij zijn eerste balcontact, maar de bal werd van de lijn gehaald. Daarna gebeurde er weinig meer. Het bleef 0-0.

Slowakije

0 - 0

Engeland

 
 Gele kaart: Pecovsky, (Slowakije), Bertrand, (Engeland)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Velasco Carballo
 
Opstelling:   Opstelling:
Kozacik
Pekarik
Skrtel
Durica
Hubocan
Mak
Kucka
Pecovsky (Gyomber/67)
Hamsik
Weiss (Skriniar/78)
Duda(Svento/57)
  Hart
Clyna
Cahill
Smalling
Bertrand
Henderson
Dier
Wilshere (Rooney/56)
Lallana (Alli/61)
Vardy
Sturridge (Kane/76)

EK: Uitslag Rusland - Wales

Wales heeft zich op zijn eerste deelname aan een Europees kampioenschap gelijk weten te plaatsen voor de achtste finale. In Toulouse waren de Welshmen overduidelijk sterker dan Rusland en boekten een 3-0 zege. Door het gelijke spel van Engeland en Slowakije gaan ze zelfs als groepswinnaar door. 

De eerste helft was van één kant misschien wel de beste tot nu toe dit EK. Wales troefde Rusland op alle vlakken, maar voornamelijk snelheid, af en wist dat al snel in doelpunten uit te drukken. Na elf minuten werd Ramsey door Allen prachtig vrijgespeeld en hij stiftte over Akinfeev de 1-0 binnen.

Wales merkte dat de Russen even van de leg waren en bleef de druk hoog houden. Het leverde tien minuten later weer een doelpunt op. Slecht verdedigen van Rusland zorgde ervoor dat verdediger Taylor compleet vrij stond en in twee keer wist hij de bal in het net te krijgen.  Zijn laatste goal maakte hij overigens zes jaar geleden, toen hij voor 298 supporters voor Wrexham scoorde.

Taylor (3) scoorde de 2-0 en daardoor kwam Wales al vroeg op rozen te zitten.
Taylor (3) scoorde de 2-0 en daardoor kwam Wales al vroeg op rozen te zitten.

Na rust leek het geloof al weg bij Rusland, dat onderling al hommeles leek te hebben toen aanvoerder Shirokov vlak na rust werd gewisseld en in eerste instantie niemand de aanvoerdersband wilde aannemen. Uiteindelijk nam doelman Akinfeev de band aan en kon er verder worden gespeeld.

Wales bleef de aanval zoeken en werd, na het missen van wat kleinere kansjes, daarvoor na driekwart wedstrijd beloond, toen na een fraaie aanval de vrijgelaten Bale Wales naar de achtste finale schoot met buitenkantje links.

De wedstrijd bloedde daarna een beetje dood en Wales kon zelf een beetje aan gallery-play doen. Rusland werd nog wel een keer gevaarlijk via Dzyuba, maar zelfs een ere-treffer werd de Russen niet gegund. Het werd zelfs een afgang voor de Russische spelers, dat als laatste in de poule eindigde en zich kan gaan voorbereiden op het WK in eigen land.

Voor Wales gaat het sprookje verder. In de achtste finale wacht de nummer drie van poule A, C of D. Op dit moment is alleen Albanië daarvan bekend als mogelijke opponent. Wat wel bekend is, is dat dat duel zaterdag om 18.00 uur in Parijs wordt gespeeld.

Rusland

0 - 3

Wales

     11' Ramsey
 20' Taylor
 67' Bale
 
 Gele kaart: Mamaev (Rusland), Vokes (Wales)
 
Stadion: Stadium Municipal, Toulouse
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Akinfeev
Smolnikov
V. Berezutsi (A. Berezutski/46)
Ignasshevich
Kombarov
Kokorin
Glushakov
Shirokov (Bolovin/52)
Mamaev
Smolov
Dzyuba
  Hennessey
Gunter
Chester
A. Williams
Davies
Taylor
Allen (Edwards/74)
Ramsey
Ledley (King/76)
Bale (Church/83)
Vokes

Fiat Chrysler onderzoekt dood Anton Yelchin

Fiat Chrysler gaat 'grondig onderzoek' doen naar de dood van Star Trek-acteur Anton Yelchin. De acteur kwam zondagochtend op 27-jarige leeftijd om het leven bij een ongeluk met zijn eigen Jeep Grand Cherokee.

Fiat Chrysler riep in april wereldwijd meer dan 1,1 miljoen auto's terug omdat enkele voertuigen wegrolden nadat de bestuurders uit waren gestapt. Anton stierf zondag op zijn eigen oprit. Hij werd beklemd tussen zijn Jeep, een tuinhek en een brievenbus gevonden. Vermoedelijk kwam de SUV onbedoeld in beweging en drukte die de acteur dood.

Volgens een woordvoerder van Fiat Chrysler wordt Antons dood 'grondig' onderzocht. "Het is nog te vroeg om te speculeren over de oorzaak van het ongeval."

Fiat Chrysler onderzoekt dood Anton Yelchin
Fiat Chrysler onderzoekt dood Anton Yelchin (Foto: BuzzE)

Ook Tumblr biedt live-video

Tumblr biedt vanaf dinsdag ondersteuning voor live video. Techcrunch schrijft dat maandag nadat er een blog op Tumblr verscheen met de naam livevideo.tumblr.com. Techcrunch hoorde van insiders dat de berichten die daarop verschenen, waaronder een uitzendschema, door Tumblr zelf waren geplaatst.

Met live video volgt Tumblr het voorbeeld van andere diensten als Twitter, Facebook en YouTube. Die diensten openden livevideodiensten in de afgelopen maanden.

Ook Tumblr biedt live-video
Ook Tumblr biedt live-video (Foto: BuzzT)

Brandweer uitgerukt voor Alice Cooper

De brandweer is maandagavond uitgerukt voor een concert van Alice Cooper. De glamrocker kwam met zo veel rook naar Tilburg, dat even werd gevreesd voor concertzaal 013.

"Alice Cooper is erg hot", grapt 013-directeur Frens Frijns. "Hij heeft natuurlijk heel veel show en veel rook vanuit zijn band. Onze afzuiging zorgt ervoor dat die meteen naar buiten gaat en dat zag er even typisch uit."

Omstanders waarschuwden Frijns, die in zijn kantoor aan het werk was, en voor de zekerheid werd de brandweer gebeld. "We hebben alles nagelopen. Het was loos alarm."

De concertgangers hebben niets gemerkt van de ophef. "Er was geen enkele reden om de show stil te leggen."

Brandweer uitgerukt voor Alice Cooper
Brandweer uitgerukt voor Alice Cooper (Foto: BuzzE)

Boze Gerard Joling belt RTL Boulevard

Beau van Erven Dorens zei maandag in RTL Boulevard dat iedereen 'knalbezopen' is bij de concerten van De Toppers en dat pikte Gerard Joling niet. Hij belde naar het entertainmentprogramma, omdat het 'de moeite waard was even iets te zeggen'.

"Ik ben echt niet snel beledigd, maar dit is gewoon een belediging van het miljoenenpubliek dat de afgelopen twaalf jaar is geweest", zei een boze Gerard.

Na een item over klachten over het geluid in de Amsterdam ArenA bij het concert van Rihanna zei Beau dat fans van De Toppers geen problemen hebben met de 'galmbak'. "Bij De Toppers maakt het allemaal geen moer uit, want iedereen zingt mee en is knalbezopen."

"Misschien had het er ook mee te maken dat het concert van Rihanna niet uitverkocht was, wij hebben de ArenA wel 46 keer uitverkocht", zei Gerard. Volgens hem doen De Toppers er elk jaar alles aan om het geluid zo goed mogelijk te krijgen. "Wij verbeteren het elk jaar een beetje, dat is een stukje investering."

Boze Gerard Joling belt RTL Boulevard
Boze Gerard Joling belt RTL Boulevard (Foto: BuzzE)

De leukste sporttweets van week 24

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Wij zijn dol op de Ierse fans dit EK:

En ook de Belgen mogen er zijn:

Zo moet het dus niet:

Opmerkelijk een-tweetje:

Hier kunnen we uren naar blijven kijken:

We zijn een vreemd land voor buitenlandse wielrenners:

De Zwitserse Puma-shirtjes gingen kapot, gelukkig maken ze shirts:

Toeristische Fernando Alonso:

Verkeerde spelletje:

De 24 uur van Le Mans zorgt altijd voor mooie plaatjes:

En er was bezoek:

Het leven tijdens de race:

Zelfs Adele steunt de Rode Duivels:

Tijden veranderen, van helderziende arts tot dopingboef:

De KNVB let even niet op:

Oordeelt u zelf:

Het leven van de familie Koeman in Engeland:

Blijft toch moeilijk, Gesink of Geesink:

De trainer is er niet? Dan lossen we het zo op:

Dan ben je jarig en dan krijg je een pop van ruim twee meter op visite:

Deze tactiek werkte:

De Duitsers pesten ons:

En we sluiten af met pure kunst:

Eigen cao voor zwembadmedewerkers

Zwembadmedewerkers krijgen voor het eerst een eigen cao. De vakbonden FNV Publiek Belang, FNV Recreatie en CNV Vakmensen hebben overeenstemming bereikt over onder meer een loonstijging van 1,5 procent en een eenmalige extra uitkering van 1,5 procent.

De ongeveer tienduizend zwemleraren en toezichthouders in geprivatiseerde zwembaden in Nederland vielen eerst onder de cao Recreatie. De eigen cao moet onder meer zorgen voor beter passende functieomschrijvingen, opleidingseisen en opleidingsmogelijkheden.

De cao heeft een looptijd van een jaar, maar wordt uitgewerkt in een meerjarig plan.

Eigen cao voor zwembadmedewerkers
Eigen cao voor zwembadmedewerkers (Foto: ANP)

Horner weet niet wat probleem met Pirelli's was

Het was niet de beste race van Red Bull Racing dit seizoen in Baku. Het Oostenrijkse team kende een lastige beginfase van de race door bandenproblemen. Beide coureurs hadden veel last van slijtage van de supersoft- en softbanden. Het resultaat was een magere zevende en achtste plaats. Desondanks was teambaas Christian Horner tevreden over het optreden van zijn coureurs.  

"Uiteindelijk is dit een teleurstellend resultaat, gestart van de eerste startrij", vertelt Horner over de race in Baku. "De bandenslijtage was veel hoger dan we verwacht hadden. Ineens waren ze helemaal op." Verstappen moest al in de vijfde ronde wisselen naar de softband, terwijl zijn teamgenoot een rondje later binnen moest komen om de supersoft te vervangen door de softband. "Ook op deze band kregen we snel te maken met slijtage. We hadden vervolgens geen andere keus dan om nog een stop te maken en voor mediums, de hardste compound, te gaan. Toen kwam de auto tot leven. Max reed nog de op twee na snelste rondetijd van de race. Maar na onze tweede stop lagen we te ver achter."

Over de coureurs was de Engelsman zeer te spreken: "Ze hebben allebei alles gedaan wat ze konden. Daniel had aan het eind van de race wat remproblemen, Max bleef pushen tot het einde. Zijn rondetijden op de hardste band waren heel competitief. Maar we hebben deze race ergens de slag gemist op de twee zachtere compounds. Dus we hebben wat huiswerk te doen om dat probleem te begrijpen."

bakubandenBandenstrategie tijdens de Grand Prix van Europa.

Game of Thrones 6X09 - Battle of the Bastards

Een oneven seizoen. Een paar zeer sterke afleveringen maar ook een aantal zeer matige. De hype is jaarlijks het grootst rond aflevering 9. Met eerder momenten als Blackwater en de Red Wedding heeft de aflevering ook een traditie voort te zetten. Ook dit jaar waren de verwachtingen hooggespannen, zeker met de titel van de aflevering: 'Battle of the Bastards'. En boy oh boy: did it deliver!

Bokser Korving naar kwartfinale OKT

Bokser Roy Korving heeft zich in Baku geplaatst voor de kwartfinales van het wereldwijde olympisch kwalificatietoernooi. De Nederlander rekende maandag in de Azerbeidzjaanse hoofdstad overtuigend af met de Nieuw-Zeelander David Nyika: 3-0.

Korving komt uit in het zwaargewicht, de klasse tot 91 kilogram. Dat toernooi ging van start met 29 boksers, waarvan alleen de winnaar zich voor de Olympische Spelen in Rio plaatst. Korving heeft een dag de tijd om zich gereed te maken voor zijn kwartfinale, waarin de Nigeriaan Efetobor Apochi wacht. 

In de klasse tot 75 kilogram is Max van der Pas gelijk uitgeschakeld. De Nederlander had een bye in de eerste ronde, maar ging maandag in de tweede ronde onderuit tegen Salvatore Cavallaro: de Italiaan won met 3-0. 

Enrico Lacruz komt dinsdagmiddag in actie in de klasse tot 60 kilogram. Hij probeert de achtste finales te bereiken en moet daarvoor afrekenen met de Turkmeen Hursand Imankuliyev. 

Nieuwe teaser trailer voor HBO's Westworld

Nadat HBO onlangs bekend maakte dit najaar met vier nieuwe tv-series te komen, waaronder het al eerder aangekondigde Westworld, is dit weekend de nieuwe teaser verschenen van de sci-fi serie.

Westworld is gebaseerd op Michael Crichtons film met dezelfde titel en geproduceerd door J.J. Abrams (Lost, Star Wars: The Force Awakens) en Jonathan Nolan (The Dark Knight, Person of Interest). HBO promoot de serie als een duister, episch verhaal over kunstmatig bewustzijn en de evolutie van de zonde. Op de rand van de nabije toekomst en het geprogrammeerde verleden, verkent de serie een wereld waarin iedereen aan zijn behoeften - ongeacht hoe nobel of verdorven - kan toegeven. De cast bestaat uit Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Sidse Babett Knudsen, Jimmi Simpson, Rodrigo Santoro, Shannon Woodward, Ingrid Bolsø Berdal, Ben Barnes, Simon Quarterman, Angela Sarafyan, Clifton Collins Jr en Luke Hemsworth.

Westworld start in oktober.

Koning krijgt versierselen Johanniter Orde

Koning Willem-Alexander heeft maandag de versierselen ontvangen die horen bij de Johanniter Orde. Dit is een ridderlijke orde voor leden van de protestantse adel in Nederland.

Een delegatie van de Johanniter Orde bracht maandag een bezoek aan de koning. De leden brachten ondermeer enkele recente sociale initiatieven van de orde onder zijn aandacht. Tijdens de ontvangst kreeg de koning het Erecommandeurskruis en een kleine baton uitgereikt. Deze versierselen horen bij het Erecommandeurschap van de Johanniter Orde, dat hij in 2013 aanvaardde. Ook prinses Beatrix is Erecommandeur.

De orde komt voort uit een Europese traditie die teruggaat tot de 11de eeuw. In 1909 werd de basis gelegd voor de Johanniter Orde, die in 1958 haar huidige naam kreeg.

Koning krijgt versierselen Johanniter Orde
Koning krijgt versierselen Johanniter Orde (Foto: ANP)

Man Barbie sluit zich aan bij Satudarah

Michael van der Plas heeft zich in Spanje aangesloten bij een motorclub. De man van Samantha 'Barbie' van der Plas-de Jong is lid van Satudarah 'omdat hij een echte motorliefhebber is'. Dat liet de manager van het stel weten aan RTL Boulevard.

Michael en Barbie verkasten met hun twee kinderen naar Spanje en openden een club aan de Costa Brava. Hun belevenissen in Spanje zijn te volgen in een nieuw seizoen van de realityserie rondom Barbie en Michael. Daarin speelt Satudarah volgens de manager 'geen enkele rol'.

Man Barbie sluit zich aan bij Satudarah
Man Barbie sluit zich aan bij Satudarah (Foto: BuzzE)

Schutter Orlando eiste eind aan bombardement

De man die in een homoclub in het Amerikaanse Orlando 49 mensen doodschoot, eiste een eind aan de Amerikaanse bombardementen op in Syrië en Irak. Omar Mateen noemde zich in een van zijn telefoongesprekken met de politie een "islamitische soldaat", zegt de FBI.

De 29-jarige Mateen beweerde dat hij een bomvest droeg zoals "in Frankrijk is gebruikt". Hij verwees vermoedelijk naar de terreuraanslagen in Parijs in november vorig jaar. Ook dreigde hij een auto vol springstof op te blazen en gijzelaars met explosieven te omhangen. Mateens woorden klonken steeds "kil, kalm en weloverwogen", aldus de FBI. "Het zal jullie bezuren, en ik blaas me op als ze proberen iets stoms te doen", zei de Amerikaan van Afghaanse afkomst op zeker moment tijdens de gijzeling in de Pulse.

De politie gaf maandag een selectie van de afschriften vrij van de telefoontjes die zij met Mateen voerde. Daaruit blijkt volgens de politie dat haar niets te verwijten valt. Volgens criticasters had zij eerder een eind moeten maken aan de gijzeling. Toen de politie uiteindelijk binnenviel vond zij van explosieven geen spoor.

Loyaliteitsverklaring

De FBI gaf de loyaliteitsverklaring aan Islamitische Staat die Mateen zou hebben afgelegd niet vrij. De federale politie wil "geen gewelddadige retoriek verspreiden". De Republikeinen grepen dat besluit aan om de regering van president Barack Obama te betichten van het toedekken van islamitisch extremisme zoals dat van IS.

Sinds het bloedbad in Orlando woedt in de Verenigde Staten een fel debat over de schuldvraag. Progressieve Amerikanen wijzen doorgaans met een beschuldigende vinger naar de alomtegenwoordigheid van vuurwapens. Volgens conservatieven als de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is de radicale islam de bron van het kwaad.

Schutter Orlando eiste eind aan bombardement
Schutter Orlando eiste eind aan bombardement (Foto: ANP)

The Surge is Dark Souls in exosuits

De Duitse ontwikkelaar Deck 13, die in 2014 met de eerste echte Dark Souls-kloon kwam in de vorm van Lords of the Fallen, heeft tijdens E3 vorige week hun nieuwe game getoond. De sci-fi/adventuregame genaamd The Surge lijkt wederom erg veel weg te hebben van Souls-games, ditmaal alleen in een futuristisch jasje gegoten.

De heren van Deck 13 steken niet onder stoelen of banken dat The Surge een 'Dark Souls-achtige' game wordt. Het wordt bij het bekijken van de gameplay ook al vrij snel duidelijk dat er wederom ontzettend veel elementen zijn overgenomen uit de bekende Souls-franchise.

Na het tonen van de E3-trailer vorige week is nu ook 11 minuten aan gameplay getoond. Gedurende de gameplaybeelden wordt uitleg gegeven door de mannen van Deck 13, die onder andere vertellen over de pittige gevechten, het VATS-achtige richtsysteem om op specifieke lichaamsdelen te mikken en de vele customize-opties voor je exosuit.

Verkeersbord racistisch, want zwarte man

Nu de huilies wat betreft Zwarte Piet al bijna hebben gewonnen, richten de racismeroepers hun pijlen nu op iets anders: verkeersbord J16. Het welbekende verkeersbord dat wegwerkzaamheden aangeeft, zou namelijk racistisch zijn. Er is namelijk een petitie gestart om het bord te verbieden.

"Daar waar aan de weg wordt gewerkt staan geregeld bordjes wat aangeeft dat er wegwerkzaamheden worden uitgevoerd", klinkt het. "De mannetjes op deze borden zijn zwart wat ons doet denken aan het slavernijverleden. Stop discriminatie en laten we kiezen voor een andere kleur!"

"Wij constateren dat personen die aan ons wegennet werken van verschillende afkomst zijn", aldus de petitiestarters. "Het is daarbij schandalig dat het mannetje op het verkeersbord de slavernij symboliseert."

De racismehuilies hebben dan ook slechts een klein verzoekje. "Wij verzoeken het mannetje te voorzien van een kleur die niet gerelateerd wordt aan een huidskleur."

J16
Het bewuste verkeersbord

De Bakker faalt tegen nummer 554 in kwalificatie Wimbledon

Geen Wimbledon voor Thiemo de Bakker. De nummer 127 van de wereld ging in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor het befaamde grastoernooi pijnlijk onderuit tegen Daniel Cox uit Engeland. De nummer 554 van de wereld won met 6-1 en 6-2. Cox had een wildcard gekregen voor het kwalificatietoernooi.

De wedstrijd duurde slechts 53 minuten. De Bakker stond in 2013 voor het laatst in het hoofdschema van het enige grandslamtoernooi op gras. In 2010 boekte hij zijn beste resultaat. Hij haalde toen de derde ronde.

Er zou maandag nog een Nederlander op actie komen tijdens het kwalificatietoernooi, namelijk Igor Sijsling. Echter er kon pas vanaf 18 uur gespeeld worden omdat het de hele dag regende. De partij van Sijsling tegen Nils Langer uit Duitsland is derhalve verplaatst naar dinsdag. Morgen zal ook het kwalificatietoernooi bij de dames beginnen. Cindy Burger, Richel Hogenkamp, Lesley Kerkhove en Michaella Krajicek zullen via de kwalificaties proberen het hoofdschema van Wimbledon te halen. 

Politie betrapt wildneukende Friezen

De politie van Leeuwarden heeft gisterochtend een leuke zondagmorgen beleefd. Brômsnôr heeft namelijk een hitsig stelletje op heterdaad betrapt terwijl zij buiten de liefde bedreven.

Een bewaker van het Friesland Campina-complex aldaar zag hoe een 19-jarige man met zijn bolide het terrein opreed. De jongeman en zijn vriendin stapten uit en begonnen zich uit te kleden. De bewaker schakelde hierop direct de politie in.

De Hermandad was snel ter plaatse. Agenten zagen hoe de Fries met de blote billetjes in het gras zijn lusten botvierde op zijn Friese schone. Oom Agent sommeerde hen hier direct mee te stoppen en zich aan te kleden.

De arme Fries moest ook even blazen. En verdomd, hij bleek te hebben gedronken. Omdat hij dus onder invloed zijn auto heeft bestuurd, mag hij zich bovendien melden voor een cursus om met drank op te rijden.

België akkoord met EU-wet belastingontwijking

België stemt alsnog in met EU-maatregelen om belastingontwijking door multinationals in de EU per 1 januari 2019 aan banden te leggen. Dat heeft minister Johan Van Overtveldt (Financiën) maandagavond in Brussel bekendgemaakt.

Het pakket maatregelen moet voorkomen dat bedrijven in verschillende landen 'fiscaal shoppen' en andere foefjes aanwenden om geen of zo min mogelijk belasting af te dragen. Daarover bereikten de EU-ministers vrijdag in Luxemburg een principe-akkoord, maar België ging onverwacht dwarsliggen over het deel van het wetsvoorstel dat renteaftrek door bedrijven beperkt.

Van Overtveldt gaat nu in op een aanbod van Jeroen Dijsselbloem, die de onderhandelingen leidde, om tot 2024 uitstel te krijgen voor het invoeren van die beperking. ,,Op deze manier kan het ontmoedigen van belastingontwijking aangescherpt worden, zonder economische schade", zegt Van Overtveldt in een verklaring.

België akkoord met EU-wet belastingontwijking
België akkoord met EU-wet belastingontwijking (Foto: ANP)

'RTL ging niet te ver met opname MH17-lezing'

RTL Nieuws overschreed geen journalistieke grenzen door vorig jaar heimelijk opnames te maken van een lezing van forensisch anatoom George Maat over de identificatie van slachtoffers van de MH-17-vliegramp. Dat concludeert de Raad voor de Journalistiek.

RTL Nieuws berichtte naar aanleiding van de 'undercoveractie' dat Maat gevoelige informatie openbaar maakte, zonder medeweten van de nabestaanden. Zo toonde hij in zijn college foto's van stoffelijke resten.

Maat vroeg de Raad te beoordelen of het nieuwsprogramma te ver was gegaan met het gebruik van verborgen opnameapparatuur. De Raad laat maandag weten dat er 'op journalistiek zorgvuldige wijze informatie is vergaard en uitgezonden'.

Excuses

Nadat RTL Nieuws melding maakte van de inhoud van het openbare college van de forensisch anatoom zette minister van Justitie Ard van der Steur hem uit het identificatieteam. Later bleek dat onterecht en bood hij Maat publiekelijk excuses aan.

De Raad omschrijft de handelswijze van RTL Nieuws als 'niet ontoelaatbaar'. "Het is aannemelijk dat RTL Nieuws de misstand niet aan de orde heeft kunnen stellen zonder de door haar toegepaste werkwijze. RTL Nieuws is vervolgens zeer zorgvuldig te werk gegaan door nader onderzoek te verrichten en alle betrokken partijen - onder wie ook klager- vooraf te informeren en zo nodig om wederhoor te vragen."

'RTL ging niet te ver met opname MH17-lezing'
'RTL ging niet te ver met opname MH17-lezing' (Foto: ANP)

Staking bij PostNL in Nijmegen

Medewerkers van PostNL in Nijmegen leggen dinsdag het werk neer. De actie kan tot gevolg hebben dat sommige poststukken in de regio later worden bezorgd. Dat laat vakbond maandag FNV weten.

De postmedewerkers zijn boos over de hoge werkdruk en vrezen dat die nog verder oploopt met de introductie van een nieuwe werktijdenregeling. PostNL liet maandag een ultimatum van de bond verlopen. Het postbedrijf ging niet in de op de eisen van de de werknemers uit Nijmegen voor realistische werktijden en uitbetaling van alle gewerkte uren.

Op de vestiging in Arnhem vond afgelopen donderdag ook al korte werkonderbreking van een uur plaats vanwege problemen met de gewerkte uren. Ook elders in het hele land komen volgens FNV geluiden binnen van medewerkers over incidenten met roosters en de uitbetaling.

Staking bij PostNL in Nijmegen
Staking bij PostNL in Nijmegen (Foto: ANP)

Verdachte doden krantenbezorgster langer vast

Het voorarrest van de 29-jarige man uit Schiedam die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van krantenbezorgster Anita van Dijk, is verlengd. Het onderzoek naar het misdrijf wordt voortgezet, meldt het Openbaar Ministerie.

Het 51-jarige slachtoffer werd op 13 mei op de Pasteursingel in Rotterdam neergestoken. Ze liep die dag de krantenwijk van haar zoon. De vrouw bezweek een week later aan haar verwondingen.

In reactie op het drama liepen eind mei honderden mensen mee in een stille tocht door Schiedam-Oost en Rotterdam Oud-Mathenesse.

Verdachte doden krantenbezorgster langer vast
Verdachte doden krantenbezorgster langer vast (Foto: ANP)

Opvallend veel regen, maar geen record

Het regent maandag in het hele land al opvallend lang, maar naar verwachting sneuvelen er geen records. Volgens Weeronline komt het einde van het regenfront in zicht en wordt het rond 21.00 uur droog. In dat geval gaat maandag 20 juni de boeken in als dag waarop het negen uur lang regende.

,,Dat is bijzonder voor een juni-dag, maar geen record", aldus meteoroloog Jordi Huirne van Weeronline.

Vooraf voorspelden diverse weerbureaus dat het maandag wel eens twaalf tot vijftien uur onafgebroken zou kunnen gaan regenen. Sinds 1901 is het slechts zeven keer voorgekomen dat het in De Bilt in juni meer dan vijftien uur achter elkaar regende.

Hoewel het al lange tijd gestaag regent, valt het met de totale hoeveelheid neerslag wel mee. ,,We verwachten voor het hele land uit te komen op zo'n twintig millimeter regen. Dat is aanzienlijk minder dan wat vorige week tijdens sommige stortbuien viel." Toch houdt de meteoroloog rekening met eventuele wateroverlast in het zuidoosten van het land, omdat de bodem daar door eerder noodweer behoorlijk verzadigd is geraakt.

Opvallend veel regen, maar geen record
Opvallend veel regen, maar geen record (Foto: ANP)

Baas B wil goed gesprek met Lange Frans

Baas B vindt het jammer dat hij geen contact meer heeft met Lange Frans. "Ik sta er nog steeds voor open om Frans weer recht in de ogen aan te kijken en als volwassen mensen een goed gesprek met elkaar te hebben", zegt Bart Zeilstra, beter bekend als Baas B, tegen Viva.

Bart en Frans, die hits als Het land van en Moppie scoorden, gingen in 2009 met ruzie uit elkaar. "Van het succes dat ik met Frans had heb ik echt genoten en ik ben heel dankbaar dat ik het mee heb mogen maken", blikt Bart terug. "Maar wat er voor de buitenwereld uitzag als een groot succes, voelde voor mij op sommige momenten als een dieptepunt."

Het succes van toen mist Bart 'niet per se'. "Maar ik vraag me soms wel af hoe ik het zou hebben ervaren met de kennis en ervaring van nu." Volgens Bart hadden hij en Frans steun nodig. "Die steun hebben we beiden niet gehad."

Baas B wil goed gesprek met Lange Frans
Baas B wil goed gesprek met Lange Frans (Foto: BuzzE)

Italië en Ierland wijken uit voor EK-duels

Nadat er al vier teams moesten uitwijken naar een andere trainingslocatie, is nu ook aan Ierland en Italië opgedragen elders te trainen in voorbereiding op de EK-wedstrijden. De reden is de slechte staat van het veld in het Stade Pierre Mauroy in Lille.
 
Beide ploegen hebben van de UEFA te horen gekregen dat ze hun training een dag voor de wedstrijd, die normaliter in het stadion, plaatsvindt, iets buiten de stad moeten voltooien. Maandag konden Spanje en Kroatië ook al niet in het Stade Atlantique in Bordeaux trainen en werden ook zij verzocht om elders hun heenkomen te vinden voor de laatste training voor hun wedstrijd die dinsdag in de wijnstad op het programma staat. 

De UEFA uitte al eerder zorgen over de grasmatten van Stade Vélodrome (Marseille), Stade de France (Saint-Denis) en Stade Pierre Mauroy. Door de hevige regen en hagel van de afgelopen dagen is daar nu ook Bordeaux als zorgenkindje bijgekomen.

'Van der Wiel praat met Fenerbahçe'

Gregory van der Wiel vervolgt zijn loopbaan mogelijk in Turkije. De rechtsback is transfervrij omdat zijn contract bij Paris Saint-Germain afloopt. Fenerbahçe heeft zich officieel gemeld bij Van der Wiel en beide partijen zijn in onderhandeling, meldt Voetbal International.

Een akkoord is er nog niet tussen de Turkse topclub en de rechtsback, maar de intentie is er om eruit te komen. Van der Wiel is momenteel in Instanbul om met de club te praten.

De 28-jarige Nederlander stond vier seizoenen onder contract bij PSG, waarmee hij onder andere vier keer kampioen werd. Afgelopen seizoen kwam de verdediger tot zeventien competitiewedstrijden maar hem werd geen nieuw contract aangeboden.

'Onverslaanbare' gewichtheffer ook in 2008 positief op doping

De hertesten van tijdens de Olympische Spelen van 2008 afgenomen urinestalen hebben ook in het gewichtheffen weer voor de nodige positieve resultaten gezorgd. Eerder maakte gewichthefbond IWF al bekend dat maar liefst vier olympisch kampioenen van 2012, allemaal uit Kazakhstan, alsnog positief waren bevonden.

Een van hen was Ilya Ilyin, die in 2008 en 2012 olympisch goud won, meerdere wereldtitels pakte, houder is van wereldrecords in twee gewichtsklassen en nog nooit in zijn leven verslagen is. Ook zijn gouden medaille van 2008 blijkt nu behaald te zijn met behulp van stanozolol, een anabole steroïde. De kans lijkt bijzonder groot dat Kazakhstan's waarschijnlijk grootste sportman ooit nu beide olympische titels in zal moeten leveren.

De Russinnen Marina Shainova en Nadezhda Evstyukhina bleken net als Ilyin op beide Spelen alsnog positief en moeten ook hun medailles inleveren: respectievelijk zilver en brons. De andere grote naam is Nurcan Taylan, de Turkse die in 2004 olympisch goud won in de klasse tot 48 kilogram. In Beijing maakte ze in 2008 door drie foute pogingen de wedstrijd niet af. 

Kamer herdenkt Jo Cox

De Tweede Kamer herdenkt dinsdag de vorige week vermoorde Britse parlementariër Jo Cox. Dat gebeurt om 14.00 uur, voorafgaand aan het wekelijkse vragenuur, waarin Kamerleden zaken bij leden van het kabinet aan de kaak kunnen stellen.

Jo Cox van de Labour-partij, pleitbezorger voor het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, werd donderdagmiddag door een 52-jarige man neergeschoten en -gestoken in haar district in West-Yorkshire.

De Tweede Kamer neemt dinsdag een moment stilte in acht. Kamervoorzitter Khadija Arib wijdt enkele woorden aan de gebeurtenissen.

Kamer herdenkt Jo Cox
Kamer herdenkt Jo Cox (Foto: ANP)

Drukke avondspits door de regen

De regen zorgt maandag voor een drukke avondspits. Vooral rond Utrecht en Amsterdam loopt de vertraging op. De files zijn langer dan normaal, meldt de ANWB. Met 585 kilometer file is het maandag de op een na drukste avondspits van het jaar.

Bij Amsterdam zorgt een technische storing in de Zeeburgertunnel voor veel vertraging richting het zuiden. De file begint al bij knooppunt Coenplein.

Drukke avondspits door de regen
Drukke avondspits door de regen (Foto: ANP)

'Onderhandelingen brandweer onder hoge druk'

De onderhandelingen over een goede pensioenregeling voor brandweermensen komen maandag in een beslissende fase. In de Utrechtse Brandweerkamer spreken bonden en werkgevers met elkaar over de mogelijkheden voor brandweermensen om vervoegd uit te treden. Komen de partijen er niet uit dan volgen een ultimatum en vakbondsacties.

Om het overleg luister bij te zetten, komen volgens de FNV zo'n vierhonderd brandweerlieden uit het hele land naar Utrecht om te demonstreren. "Brandweermensen kunnen dit werk niet tot hun 65e doen. Wie wil er nou gered worden door een brandweerman van 65? Bovendien is de levensverwachting van een brandweerman vele jaren korter dan van andere werknemers. Daarom is een fatsoenlijke regeling nodig, zodat ze eerder kunnen stoppen met werken", aldus Bert de Haas, bestuurder van FNV Overheid.

De onderhandelingen maandagavond gaan heel moeilijk worden en leiden waarschijnlijk niet tot het gewenste resultaat, weet een woordvoerster van de FNV al. Vakbondsleden zullen de maandagavond dan ook meteen gebruiken om de horloges gelijk te zetten voor eventuele acties.

'Onderhandelingen brandweer onder hoge druk'
'Onderhandelingen brandweer onder hoge druk' (Foto: ANP)

Justitie onderzoekt oud-topman Volkswagen

Aanklagers in Duitsland zijn een onderzoek begonnen voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn en een andere hooggeplaatste bestuurder. De twee worden verdachte van mogelijke betrokkenheid bij marktmanipulatie rondom het emissieschandaal bij de automaker.

Volgens justitie zijn er 'voldoende reële aanwijzingen' dat Volkswagen al op de hoogte was van de mogelijke financiële gevolgen van het gesjoemel met emissietesten voordat openheid van zaken werd gegeven. Dat gebeurde pas op 22 september.

De huidige topman en toenmalig financieel directeur Hans Dieter Pötsch wordt niet onderzocht. Justitie maakte niet bekend wat de naam is van de tweede betrokkene. Volkswagen wil nog niet inhoudelijk reageren op het onderzoek.

Justitie onderzoekt oud-topman Volkswagen
Justitie onderzoekt oud-topman Volkswagen (Foto: ANP)

Concert Coldplay integraal te horen op 3FM

De Britse band Coldplay staat donderdag en vrijdag in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Het concert van de eerste dag is vrijdagavond in zijn geheel te horen op NPO 3FM. Wie geen kaartje heeft bemachtigd of het concert nog een keer terug wil terugluisteren, kan van 20.00 tot 22.00 uur terecht op de radiozender.

De show wordt aangevuld met onder meer sfeerverslagen en interviews. De band doet ons land aan in het kader van de A Head Full of Dreams-tour, na het uitkomen van het zevende gelijknamige album. De beide concerten trekken gezamenlijk maar liefst 104.000 fans.

Concert Coldplay integraal te horen op 3FM
Concert Coldplay integraal te horen op 3FM (Foto: BuzzE)

'De Boer en Van Gaal in beeld bij Milan'

Frank de Boer en Louis van Gaal zijn in beeld bij AC Milan, zo meldt La Gazzetta dello Sport. Beide oefenmeesters zitten zonder club na hun vertrek bij respectievelijk Ajax en Manchester United. De club uit de Serie A wil aan de hand van een grote naam terug naar de top.

Christian Brocchi, de trainer die het stokje bij Milan overnam van de ontslagen Siniša Mihajlović, is ook nog in beeld. Marco Giampaolo (Empoli) en André Villas-Boas staan ook op het lijstje van Milan. De Italiaanse sportkrant meldt dat Milan op zoek is naar een grote persoonlijkheid. Van Gaal, De Boer en Villas-Boas zijn derhalve de belangrijkste kandidaten.

'EPO gevonden in hotel topatleten'

De atletiekwereld schudt weer eens op haar grondvesten door een nieuw dopingschandaal. De Somalisch/Britse topcoach Jama Aden is door de Spaanse politie gearresteerd.

Spaanse media melden dat de politie maandagochtend een grootschalige inval heeft gedaan in een hotel in Sabadell. Aden verblijft daar al drie jaar lang regelmatig met zijn atleten, waaronder de nodige wereldtoppers. De grootste naam is zonder twijfel de Ethiopische Genzebe Dibaba, die vorig jaar het onaantastbaar geachte wereldrecord op de 1500 meter verpletterde. 

In Rio de Janeiro is Dibaba komende zomer de grote favoriet voor olympisch goud op die afstand, waarbij de Nederlandse Sifan Hassan een van de grootste uitdaagsters is. Bronnen melden aan Spaanse media dat de politie maandag om 10.00 uur het hotel binnenviel. Inmiddels zou men bezig zijn om alle kamers waar ook de atleten lang verblijven grondig uit te kammen op zoek naar onder meer verboden middelen. 

Aden heeft al sinds 2013 zijn Europese thuisbasis in Sabadell, waar hij door de lokale atletiekgemeenschap hartelijk ontvangen werd. De directeur van het atletiekstadion in de stad, een grote naam in de Spaanse atletiekwereld, gaf hem zelfs de sleutels van het stadion om te kunnen trainen wanneer hij wilde. 

Naast Dibaba maakten onder meer Ayanleh Souleiman uit Djibouti en olympisch kampioen Taoufik Makhloufi uit Algerije deel uit van zijn groep, maar de Algerijn is daar inmiddels uit vertrokken. De in Marokko geboren Qatarees Hamza Driouch, oud-wereldkampioen junioren, werd terwijl hij onder Aden trainde gepakt op doping en is tot december geschorst. Veelvoudig wereld- en olympisch kampioen Mo Farah maakte weliswaar geen deel uit van de groep, maar trainde zo nu en dan wel bij Aden, net als Farah geboren in Somalië. 

Update 14.10 uur

El País meldt dat volgens bronnen rond het onderzoek EPO en andere verboden middelen zijn gevonden in het hotel, vermoedelijk in de kamer van Aden. Ook is naast de coach een van de fysiotherapeuten, een Marokkaan, gearresteerd. Men verwacht dat er nog meer arrestaties volgen, maar of daar ook atleten bij zitten is nog niet bekend. De actie van de politie volgt op wekenlang onderzoek, gericht op Aden en zijn groep. 

Update 17.10 uur

De EPO en andere verboden middelen blijken waarschijnlijk toch niet in de kamer van coach Jama Aden gevonden te zijn. Bronnen rond het onderzoek melden dat de middelen wel degelijk gevonden zijn, maar in de kamer van een Bulgaarse fysiotherapeut. Vermoedelijk is hij wel betrokken bij de trainingsgroep van Aden, maar bevestigd is dat nog niet. 

Het lijkt er overigens op dat de zussen Genzebe en Tirunesh Dibaba, samen goed voor een wagonlading aan medailles en records, 'toevallig' zondag aangekomen zijn in Sabadell, waar de actie plaatsgevonden heeft. 

Hornbach bouwt omzet verder uit

De bouwmarkten en tuincentra van Hornbach hebben in het afgelopen jaar wederom meer omzet gedraaid. De verkopen van het Duitse concern stegen in het gebroken boekjaar van maart vorig jaar tot maart dit jaar met ruim 5 procent tot een kleine 3,8 miljard euro.

Hornbach is een internationale keten, met meer dan 150 filialen. In Nederland telt het bedrijf inmiddels elf vestigingen. Volgens financieel directeur Wim Sigmond van Hornbach Nederland behaalde het bedrijf hier een 'omzetstijging met dubbele cijfers'. "Eind 2015 hebben wij twee nieuwe vestigingen geopend in Best en Geleen. Daarnaast zien we groei in e-commerce: de omzet via de onlineshop stijgt", verklaart hij.

Hoe hoog de opbrengsten in Nederland precies zijn uitgevallen, heeft de onderneming niet naar buiten gebracht. Ook maakte Hornbach geen winstcijfers bekend.

Hornbach bouwt omzet verder uit
Hornbach bouwt omzet verder uit (Foto: ANP)

Kijkcijfer Top Gear op dieptepunt

De populaire Britse tv-show Top Gear, is op een dieptepunt aangeland. Zondagavond keken in Groot-Brittannië 2,34 miljoen mensen naar het BBC-programma over auto's. Dat is volgens The Daily Telegraph het laagste aantal kijkers sinds 2002.

De show stamt uit de jaren zeventig, maar in 2002 vond Jeremy Clarkson het programma opnieuw uit. Die versie werd voor de BBC een kijkcijferkanon en wereldwijde bron van miljoenen kijkers en enorme inkomsten. Door een reeks incidenten tussen de BBC en de eigengereide Clarkson verlengde de omroep het contract met Clarkson vorig jaar niet meer.

De nieuwe versie van het BBC-programma begon in mei onder leiding van Chris Evans. Naar de eerste aflevering keken op de avond van uitzending 4,4 miljoen mensen. Sindsdien keldert het kijkcijfer. Het laagste aantal kijkers wat Top Gear onder Clarkson trok was in juni 2003 2,36 miljoen.

Kijkcijfer Top Gear op dieptepunt
Kijkcijfer Top Gear op dieptepunt (Foto: BuzzE)

Philips gaat vergroenen

Philips heeft zijn duurzaamheidsdoelen aangescherpt. Het bedrijf wil in 2020 onder meer wereldwijd CO2-neutraal zijn en volledig gebruikmaken van groene stroom. Dat blijkt maandag uit het nieuwe duurzaamheidsplan van het concern. Het bedrijf gaat niet in op de kosten van de vergroening.

Daarnaast wil Philips zich inzetten om leveranciers ertoe te bewegen structureel duurzamer te werken. Dat betekent onder meer dat grondstoffen niet meer uit conflictgebieden mogen komen.

Van de omzet van Philips kwam vorig jaar nog 63 procent uit groene inkomsten en 8 procent uit inkomsten door hergebruik van materialen. Dat moet in 2020 gestegen zijn naar 70 procent groen en 15 procent circulair.

Philips gaat vergroenen
Philips gaat vergroenen (Foto: ANP)

Blake Lively wil meer dan twee kinderen

Blake Lively droomt van een groot gezin. De 28-jarige actrice, die in verwachting is van haar tweede kind, rept al openlijk over een volgende gezinsuitbreiding. De Gossip Girl-ster en haar man Ryan Reynolds hebben al een dochtertje, de tweejarige James.

"Ik ben een van vijf kinderen, mijn man komt uit een gezin van vier kinderen", hintte Blake maandag in de uitzending van NBC Today. "We zijn officieel fokkers", grapte ze. "Je kunt op onze website kijken en kinderen bestellen." Blake heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze streeft naar een groot gezin. "Als ik een nest kinderen zou kunnen uitspugen, dan zou ik dat doen", zei Blake onlangs in een interview met Marie Claire.

Met James gaat het goed. "Ze is altijd bezig met iets leuks en spannends", zegt haar moeder. Blake kwam in de studio langs om te praten over de nieuwe film The Shallows die vrijdag in de Verenigde Staten uitkomt. In Nederland draait The Shallows vanaf 25 augustus. In de thriller The Shallows wordt hoofdpersonage Nancy aangevallen door een witte haai wanneer ze in haar eentje aan het surfen is in een verlaten baai. Ze komt vast te zitten op een kleine rots.

Het is nog niet bekend of Blake zwanger is van een jongen of meisje.

Blake Lively wil meer dan twee kinderen
Blake Lively wil meer dan twee kinderen (Foto: BuzzE)

'Rampbrug' Alphen weer open voor verkeer

Het verkeer kan weer over de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn rijden. De brug kwam vorig jaar landelijk in het nieuws toen de kranen omvielen bij de plaatsing van het rijdek.

Maandagmiddag werd de verbinding zonder enig ceremonieel weer opengesteld. Op 2 juli wordt er alsnog een door Alphenaren zelf georganiseerd openingsfeest gehouden.

Op 3 augustus vorig jaar ontstond een enorme ravage in het centrum van Alphen toen de twee hijskranen en het brugdeel omvielen. Een aantal woningen aan de oever van de Oude Rijn werd verpletterd. Door het ongeluk werden achttien woningen onbewoonbaar. Vorige maand werd het rijdek alsnog op zijn plaats gelegd.

'Rampbrug' Alphen weer open voor verkeer
'Rampbrug' Alphen weer open voor verkeer (Foto: ANP)

Sterren in rouw na dood Anton Yelchin

Collega's en vrienden van Star Trek-acteur Anton Yelchin hebben geschokt gereageerd op zijn overlijden. Onder meer Star Trek-regisseur J.J. Abrams stond stil bij de plotselinge dood van de acteur, die zondagnacht bij een ongeluk om het leven kwam.

"Je was briljant, je was lief. Je was enorm grappig en ontzettend getalenteerd. En je was hier niet lang genoeg.", schreef Abrams op een briefje dat hij op Twitter plaatste. Star Trek-collega John Cho twitterde dat hij gebroken was door het nieuws. "Ik hield zoveel van Anton Yelchin. Hij was een echte artiest: nieuwsgierig, mooi, moedig. Hij was een geweldige vriend."

2 Broke Girls-actrice Kat Dennings liet weten dat Anton een van haar beste vrienden was. "Ik kan niets zeggen dat overbrengt hoe dit voelt." Horrorschrijver Stephen King, die vorige maand bekendmaakte dat Anton een rol had in zijn nieuwe miniserie Mr. Mercedes, noemde de van oorsprong Russische acteur 'krankzinnig getalenteerd'.

Anton overleed zondagnacht op 27-jarige leeftijd nadat hij beklemd was geraakt tussen zijn auto, een tuinhek en een bakstenen brievenbus.

Sterren in rouw na dood Anton Yelchin
Sterren in rouw na dood Anton Yelchin (Foto: BuzzE)

Protestkandidate wint burgemeesterschap Rome

Rome krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Virginia Raggi van de Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen in de Italiaanse hoofdstad afgetekend gewonnen.

De M5S slaat een grote slag, want de protestbeweging van oud-komiek Beppe Grillo mag ook de eerste burger van Turijn leveren. Een troost voor de centrumlinkse PD van premier Matteo Renzi, die Rome en Turijn dus aan de M5S moet laten, is dat zij de macht houdt in de financiële hoofdstad van Italië, Milaan. Ook in de noordelijke stad Bologna blijft de PD aan de macht door meer traditionele, centrum-rechtse kandidaten te verslaan.

Het resultaat is een belangrijke doorbraak voor de Vijfsterrenbeweging, die zich afzet tegen de wijdverbreide corruptie in het land. "Een nieuw tijdperk begint met ons" zei Raggi, een 37-jarige advocate, die 67 procent van de stemmen won in de tweede ronde. "We zullen eraan werken om wettigheid en transparantie in de instellingen van de stad terug te brengen."

Protestkandidate wint burgemeesterschap Rome
Protestkandidate wint burgemeesterschap Rome (Foto: ANP)

Verstekeling-apen naar Stichting AAP

De vijf Java-apen die in 2014 als verstekeling op een schip naar Nederland kwamen, zijn maandag overgebracht naar Stichting AAP. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken laten weten. De dieren waren een tijd ondergebracht in een apenlaboratorium in Rijswijk.

De Partij voor de Dieren (PvdD) vond het laboratorium onacceptabel als opvangplek en vroeg de apen onder te brengen bij Stichting AAP. De Tweede Kamer steunde dat voorstel in maart.

"Het apenlaboratorium is echt de allerlaatste plek waar je deze apen naar toe moet willen sturen", zei PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. In het laboratorium werden ze overigens niet voor dierproeven gebruikt.

De dieren waren in de Rotterdamse haven op een schip uit Maleisië in beslag genomen.

Verstekeling-apen naar Stichting AAP
Verstekeling-apen naar Stichting AAP (Foto: ANP)

Freek Vonk verlost van larven in been

Freek Vonk is maandag in het ziekenhuis in Amsterdam verlost van drie larven in zijn been. Tijdens de keizersnede, zoals Freek de bloederige ingreep omschrijft, kwamen 'Knabbel en Babbel' tevoorschijn. Freek plaatste daarna foto's van de operatie op zijn Facebookpagina.

"Gisteren ontdekte ik overigens nog een ander gek bultje op mijn scheenbeen, dat jeukte en kriebelde!", schrijft Freek. "Daar hebben we zojuist een derde made uit gedrukt, laten we die voor 't gemak even Schnabbel noemen. Deze kwam er trouwens wel vrij gemakkelijk uit en zat er waarschijnlijk nog niet zo lang als zijn broertjes, hij was ook een stuk kleiner." Freek heeft het drietal larven geconserveerd in een potje om in zijn woonkamer te tonen.

Vorige week maakte Freek bekend dat hij de levende souvenirs had meegenomen van zijn laatste reis naar Belize. Toen hij thuiskwam ontdekte hij twee 'ongewenste' gasten in zijn lichaam. Hij legde uit dat de maden afkomstig waren van de botfly (Dermatobia hominis) die eitjes op zijn linkerbeen had gelegd.

Freek Vonk verlost van larven in been
Freek Vonk verlost van larven in been (Foto: BuzzE)

'Boeing dichtbij grote 747-deal'

Vliegtuigbouwer Boeing is volgens ingewijden dichtbij een grote deal die de productie van zijn bekende 747 Jumbo Jet weer een tijdje veilig kan stellen. De Amerikanen zijn in vergaande gesprekken met het grootste luchtvrachtbedrijf van Rusland over een bestelling van meer dan tien van de toestellen.

De 747 cargo-uitvoering is één van Boeings duurste vliegtuigen. De kist heeft niet alleen een karakteristiek kort bovendek, maar ook een grote deur in zijn neus om alle vracht naar binnen te rijden. Met deze deal met AirBridgeCargo Airlines en moederbedrijf Volga-Dnepr Group is mogelijk zo'n 4 miljard dollar gemoeid, zeggen de bronnen. Dat is omgerekend ruim 3,5 miljard euro.

Boeing maakt al 747s sinds 1970. Maar het concern heeft de productie van de 'Queen of the Skies' de laatste tijd al een paar keer moeten terugschroeven. Veel luchtvaartmaatschappijen bestellen tegenwoordig liever zuiniger kisten.

'Boeing dichtbij grote 747-deal'
'Boeing dichtbij grote 747-deal' (Foto: ANP)

Autokopers lichten mensen op met Rabo-app

Oplichters gebruiken de app van de Rabobank om mensen te bedotten. Ze leggen via sites als Marktplaats contact om een auto te kopen, doen alsof ze geld overmaken en gaan er zo vandoor met de 'gekochte' auto.

De politie in Flevoland heeft maandag gewaarschuwd voor de praktijk. Het is niet bekend hoe vaak de daders al hebben toegeslagen en waar ze precies actief zijn. Ook is niet duidelijk of ze in vaste groepen rondtrekken en of ze het op een bepaald soort auto's gemunt hebben.

De oplichters kunnen de mensen beduvelen, doordat er niet genoeg geld op hun rekening staat. Als het saldo te laag is, zegt de Rabobank-app in de eerste paar minuten na het overmaken dat de transactie in behandeling is. De verkoper krijgt na het zien van die melding het gevoel dat het geld onderweg is en regelt de overschrijving van de auto. De daders nemen het voertuig mee, maar het geld wordt nooit overgemaakt.

De politie raadt mensen aan om altijd contant geld in handen te krijgen. En als een verkoper zelf ook een Rabobank-rekening heeft, zou het aankoopbedrag meteen binnen moeten zijn.

Autokopers lichten mensen op met Rabo-app
Autokopers lichten mensen op met Rabo-app (Foto: ANP)

Amsterdamse rederijen vrezen nieuw beleid

Amsterdamse rederijen blokkeerden maandagmiddag de gracht bij het stadhuis met tientallen rondvaartboten. Ze protesteerden tegen het voorgenomen besluit van de gemeente om vergunningen voor boten langer dan 14 meter te herverdelen. Hierdoor vrezen ze voor de banen van zo'n duizend schippers en walpersoneel.

Verantwoordelijk wethouder Udo Kock nam een petitie in ontvangst van de rederijen, waarin ze oproepen de beslissing over de boten uit te stellen en alternatieven te bespreken. Op de gracht voor de Stopera lagen de vaartuigen rijendik. Sommigen hadden spandoeken opgehangen met teksten als: 'Wethouder Kock kielhaalt gehele branche' en 'Geen goede boten verschroten'.

Het college heeft in 2013 besloten de markt voor het exploiteren van boten korter dan 14 meter vrij te geven. De bestaande boten zullen het volgens de rederijen afleggen tegen nieuwe toetreders die hun boten precies kunnen aanpassen op deze lengte-eis. Ze vrezen dat een belangrijk deel van het varend erfgoed, de diversiteit op de grachten en een stuk geschiedenis van Amsterdam verdwijnt. Ook zouden volgens hen de grote rondvaartboten op de schroothoop belanden en de banen verdwijnen omdat voor het besturen van kleine boten geen opleiding nodig is.

Beheersbaarder
Kock zei dat hij de ongerustheid bij de rederijen begrijpt, maar dat het nodig is om de markt open te gooien. "Grote boten maken nog wel kans op een vergunning, maar het zal wel iets lastiger zijn om er een te krijgen", erkent de wethouder. Door de lengte van de rondvaartboten te beperken, wil de gemeente het vaarverkeer in de grachten beheersbaarder maken. De langere boten hoeven volgens hem niet naar de schroot. "Die kunnen buiten het centrum gaan varen. Daar wordt het ook steeds drukker."

Een rondvaart is een van de populairste toeristenattracties in de hoofdstad. Jaarlijks bekijken een paar miljoen mensen Amsterdam vanaf het water.

Amsterdamse rederijen vrezen nieuw beleid
Amsterdamse rederijen vrezen nieuw beleid (Foto: ANP)

Twee aanhoudingen voor belagen busjes Almere

De politie heeft twee mannen in Almere aangehouden die worden verdacht van het vernielen van servicebusjes van vervoerbedrijf Connexxion. De vervoerder wordt al enige tijd geplaagd door een reeks van vernielingen in die plaats. Met name ruiten van passagiersbussen zijn het doelwit van vandalen.

De mannen van 18 en 24 jaar oud werden vrijdag aangehouden. De eerste vernielde op 24 mei de ruit van een servicebusje. De Almeerder deed dat omdat hij even daarvoor door medewerkers van het vervoerbedrijf met een boete de bus was uitgezet voor zwartrijden. De tweede man, een 24-jarige Almeerder, gooide op 16 mei een steen tegen de zijkant van een soortgelijk busje. Medewerkers van het bedrijf hadden hem kort daarvoor betrapt toen hij bezig was om fietsen op de busbaan te zetten.

Connexxion heeft de afgelopen weken in Almere aan de lopende band te maken met vernielingen. In de Kruidenwijk werden bussen bekogeld met stenen. De onderneming staakte het busvervoer eerder kort na een aantal van dergelijke incidenten op rij. Vorige week legden chauffeurs van Connexxion enkele uren het werk neer nadat een boze klant een ruit van een bus insloeg. Een passagier kreeg daardoor glas in een oog.

De gemeente nam onlangs maatregelen in een poging de vernielingen een halt toe te roepen. Ze werden losliggende stenen langs de routes verwijderd en is extra camera- en politietoezicht ingevoerd.

Bertens zakt plaats op wereldranglijst

Tennisster Kiki Bertens is op de nieuwe wereldranglijst een plekje gezakt. De Nederlandse kwam door een kuitblessure de afgelopen weken niet in actie en staat nu 28e op de nieuwe ranking.

Bertens liep de blessure op tijdens het voor haar succesvol verlopen Roland Garros waar ze tot de halve eindstrijd reikte. Hierdoor steeg ze naar plek 27 op de wereldranglijst en dwong de Nederlandse een geplaatste status af voor Wimbledon. Inmiddels is ze de voorbereidingen gestart voor het toernooi op het heilige gras.

Ranglijstaanvoerster is nog altijd de Amerikaanse Serena Williams. Haar jonge landgenote Madison Keys klom van de zestiende naar de tiende plek dankzij een toernooizege in Birmingham.

Bij de mannen staat Novak Djokovic fier bovenaan. Slechts een Nederlander komt voor in de top 100. Robin Haase staat deze week op plek 98 van de ranking.

Rick Astley was muziekindustrie zat

Rick Astley, vooral bekend van zijn wereldhit Never Gonna Give you up uit 1987, had het helemaal gehad met de muziekwereld. Astley verkocht miljoenen platen en was een paar jaar uiterst succesvol. Als het succes afneemt stopt hij in 1993 op 27-jarige leeftijd met zijn muziekcarrière maar maakt daarna af en toe een korte comeback. Het internetfenomeen 'rickrolling' maakte van Rick Astley de laatste jaren een cultfiguur.

"De muziekwereld is een industrie, daar kunnen sommige artiesten beter mee omgaan dan andere. Ik wilde graag optreden maar daar ging het in de Britse popwereld toen niet om. Als je een plaat had gemaakt kreeg je een jaar vrij van muziek maken om die plaat te promoten. Een paar maanden nadat mijn plaat uit was, had ik overal op nummer 1 gestaan. In plaats van op te treden, stond ik in de grootste tv show van elk land. Of je ook daadwerkelijk goed kon zingen, was niet belangrijk. Het draaide om hits en video's maken."

Astley (50) is terug met het volledig zelfgeschreven album 50. "Bij het maken van 50 was alles anders", zegt de zanger tegen FaceCulture. "Deze plaat betekent het meest voor me, omdat ik hem helemaal zelf in mijn huisstudio heb gemaakt. Ik liet pas iets aan andere mensen horen als ik honderd procent tevreden was. Toen de muziek af was, ben ik labels gaan benaderen. Niemand had invloed op de muziek, het is echt mijn plaat."

Rick Astley was muziekindustrie zat
Rick Astley was muziekindustrie zat (Foto: BuzzE)

Olympisch NBC gaat de strijd aan met Netflix

Ook de Amerikaanse zender NBC gaat voor goud op de komende Olympische Spelen. De omroep wil elk onderdeel van elke sport rechtstreeks uitzenden, op tv of online. Om al die olympische onderdelen te zien, zou iemand 250 dagen lang 24 uur per dag moeten kijken. NBC heeft zelfs een speciale tool ontwikkeld om zijn 22 miljoen Amerikaanse abonnees door die enorme stroom aan sport te helpen.

De tool heet X1. Het is een soort zwarte doos. De gebruiker kan de bijbehorende afstandsbediening met de stem bedienen, vergelijkbaar met Siri. Abonnees kunnen zoeken naar specifieke sporten, sporters of landen. Ook krijgen ze een notificatie als een Amerikaan op het punt staat goud te winnen.

"De Olympische Spelen worden individueler, persoonlijker en komen beschikbaar op elk apparaat. Dit is de toekomst van televisie", zegt topman Brian Roberts van moederbedrijf Comcast tegen persbureau Bloomberg.

Het sportaanbod moet voorkomen dat kijkers overstappen naar on-demand-diensten als Netflix en Hulu.

NBC is de belangrijkste koper van de olympische uitzendrechten. De zender heeft in totaal 12 miljard dollar (10,6 miljard euro) betaald om de Spelen tot en met 2032 te mogen tonen. Alleen tijdens de Spelen van Rio levert dat al ruim 1 miljard dollar aan reclame-inkomsten op.

Olympisch NBC gaat de strijd aan met Netflix
Olympisch NBC gaat de strijd aan met Netflix (Foto: BuzzT)

N-Korea: ex-gedetineerde moet niet 'babbelen'

Noord-Korea zal niet met de Verenigde Staten onderhandelen over twee Amerikaanse burgers die het land vasthoudt, zolang de voormalige gedetineerde Kenneth Bae in het openbaar blijft praten over zijn tijd in de gevangenis, meldden Noord-Koreaanse staatsmedia maandag.

"Zolang Kenneth Bae zijn gebabbel voortzet, zullen wij niet overgaan tot enig compromis of onderhandelingen met de VS ten aanzien van Amerikaanse criminelen. En er zal ook zeker niet zoiets als een humanitaire actie komen", aldus nieuwsagentschap KCNA.

Noord-Korea arresteerde Bae, een Amerikaanse missionaris, in november 2012 en veroordeelde hem tot vijftien jaar dwangarbeid voor misdaden tegen de staat. Hij werd twee jaar later vrijgelaten en schreef over zijn detentie in een autobiografie die in mei uitkwam. Sindsdien gaf Bae diverse publieke optredens en interviews over zijn ervaringen om het boek te promoten.

N-Korea: ex-gedetineerde moet niet 'babbelen'
N-Korea: ex-gedetineerde moet niet 'babbelen' (Foto: ANP)

Solar Impulse op zonne-energie over oceaan

De Solar Impulse 2 is maandagochtend begonnen aan een tocht van New York naar Europa zonder dat er één druppel brandstof aan te pas komt. Het vliegtuigje met de Zwitser Bertrand Piccard aan de stuurknuppel moet donderdag landen in Spanje of Frankrijk, waarmee de overtocht is volbracht met louter zonne-energie.

Het toestel is sinds maart 2015 bezig aan een reis om de wereld op zonne-energie. De elektromotor die de energie uit batterijen haalt, stuurt de propellers aan die de Solar Impuls met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur richting Europa stuwt. Het vliegtuigje weegt ongeveer 1600 kilo bij een lengte van 22 meter. Het kan een hoogte van 8500 meter bereiken.

De vlucht van de luchthaven John F. Kennedy naar het Europese continent duurt ongeveer 90 uur. De Solar Impulse was al eens non-stop 118 uur in de lucht, toen hij over de Grote Oceaan van Japan naar Hawaii vloog.

Solar Impulse op zonne-energie over oceaan
Solar Impulse op zonne-energie over oceaan (Foto: ANP)

Hoogbegaafden vaak verkeerd gediagnosticeerd

Steeds vaker komt het voor dat kinderen die hoogbegaafd zijn, het stempeltje ADHD of autistisch krijgen. Dit zegt Lianne Hoogeveen, die als hoogbegaafdheidsexpert verbonden is aan het centrum voor BegaafdheidsOnderzoek zondag in het NRC.

Hoogeveen: "Wij zien sinds enkele jaren steeds vaker hoogbegaafde kinderen en jongeren met een psychiatrische diagnose. In veel van die gevallen twijfelen wij of die diagnose terecht gesteld is." Hoogbegaafde kinderen die niet voldoende uitgedaagd worden, kunnen hierdoor extreem druk of juist extreem teruggetrokken gedrag gaan vertonen.  Dit gedrag vertoont veel overlap met aandoeningen zoals ADHD of autisme.

Het is momenteel niet bekend hoeveel hoogbegaafde kinderen thuis zitten, of op voortgezet speciaal onderwijs worden geplaatst. Op het VSO is het hoogste niveau soms HAVO, maar vaker vmbo-t. "Cognitief gezien zijn deze leerlingen niet plaatsbaar in het speciale onderwijs, maar het wordt soms toch geadviseerd." aldus Aïscha Trokasti van de landelijke organisatie Bureau Onderwijsconsulenten.

Scholen weten zich geen raad met het gedrag van hoogbegaafde leerlingen, terwijl ouders vaak denken dat de gedragsproblemen juist voorkomen uit het gebrek aan intellectuele uitdaging op school. Volgens Hoogeveen hebben de ouders veelal gelijk: "Wat je vaak ziet is dat het gedrag verandert zodra het lesprogramma wordt aangepast aan het niveau van de leerling." 

Lekker wijf verkoopt bank met blote-tietenfoto

Jessica O’Brien hoopt op een opmerkelijke manier haar bank te slijten. De niet-onknappe blondine heeft haar bankstel te koop gezet met daarbij een foto van haar blote tieten.

De 25-jarige schoonheidsspecialiste zette onlangs haar zoveelzits bank op Facebook. Het witte bankstel moet 300 pond opbrengen, zo'n 385 euro.

Uiteraard had het mokkel enkele foto's van de bank bij de advertentie gezet. Maar de jongedame had nóg een foto tussen de kiekjes gezet. Hierop toont ze haar enorme, gepiercete tieten.

De advertentie ging uiteraard viral. Vele mannen wilden dolgraag gebruikmaken van de 'brengservice' van Jessica. Zij wilde namelijk de bank zonder extra kosten komen bezorgen. Andere mannen reageren dat de tietenfoto 'de comfortabelste' was.

Facebook heeft de foto – die was gepost via de smartphone van de verkoopster – inmiddels verwijderd. Volgens Jessica zelf heeft ze 'een domme fout gemaakt'. Een vriendin van haar meldt dat het blondje er 'kapot van' is en dat ze zichzelf vernederd voelt.

View post on imgur.com

Ziggo zoekt consument op bij Media Markt

Ziggo gaat samenwerken met Media Markt. In 49 vestigingen van de elektronicaketen komt een zogenoemde shop-in-shop van het kabelbedrijf waar consumenten terecht kunnen voor bijvoorbeeld advies over abonnementen of met technische vragen.

Dankzij de samenwerking met Media Markt hoeft Ziggo zelf geen winkelnetwerk op te bouwen om consumenten te bereiken. "We willen graag dichtbij onze klanten zijn", zei commercieel directeur Peter Dörr maandag. "Met de landelijke dekking van Media Markt is er altijd wel een shop-in-shop in de buurt."

Sinds Ziggo gefuseerd is met UPC heeft het bedrijf veel moeite televisie- en telecomklanten aan zich te binden. Om het tij te keren heeft de kabelaar eerder al besloten de handen ineen te slaan met Vodafone. Samen kunnen die bedrijven zowel mobiele als vaste diensten aanbieden via eigen netwerken. Daar is veel vraag naar.

Ziggo zoekt consument op bij Media Markt
Ziggo zoekt consument op bij Media Markt (Foto: ANP)

Marten & Oopjen krijgen eigen magazine

Marten Soolmans en Oopjen Coppit hebben een eigen magazine. Het Rijksmuseum geeft het tijdschrift cadeau aan alle kinderen uit groep 6 en 7 van het basisonderwijs om te vieren dat de twee topstukken van Rembrandt naar Nederland komen. Het gaat in totaal om 400.000 exemplaren.

De directeur collecties van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, gaf maandag het eerste Marten & Oopjen Magazine aan leerlingen op de openbare basisschool Rosa Boekdrukker in Amsterdam. Hij deed dat samen met Mert, een bekende Youtuber.

In het magazine staat van alles over de bijzondere huwelijksportretten, die Rembrandt in 1634 schilderde. De werken zijn op 2 juli voor het eerst in het Rijksmuseum te zien. Het museum is die dag gratis toegankelijk. De twee schilderijen zijn drie maanden lang te bezichtigen, op een ereplaats naast de Nachtwacht. Daarna gaan ze naar het museumatelier voor restauratie.

Louvre

De geschilderde man werd aanvankelijk Maerten genoemd. Maar volgens het Rijksmuseum blijkt uit onderzoek dat hij Marten heette.

Nederland en Frankrijk kochten de schilderijen van de familie De Rothschild. De beide overheden betaalden elk 80 miljoen euro. Sinds begin maart hangen ze in het Louvre in Parijs.

Marten & Oopjen krijgen eigen magazine
Marten & Oopjen krijgen eigen magazine (Foto: ANP)

Lidl opent webshop in Nederland

Klanten van prijsvechter Lidl kunnen nu ook online bij de supermarktketen terecht. Het bedrijf gaat niet-etenswaren via het wereldwijde web aanbieden. Nederland is na Duitsland en België het derde land waar Lidl een webshop opent.

Volgens Lidl is non-food een eerste fase. Daarmee zijn per maandag onder meer keukengerei, mode en textiel, klusartikelen, woonaccessoires, tuinbenodigdheden en sport- en vrijetijdsproducten online te bestellen. In de toekomst wordt het assortiment in fasen verder uitgebreid.

,,Dit is een begin", zo verzekerde een woordvoerder van Lidl desgevraagd. ,,We zullen nog dit jaar extra producten en functionaliteiten toevoegen. Wijn is bijvoorbeeld een productgroep die zeker in een volgende fase wordt meegenomen."

De bestellingen worden binnen twee werkdagen thuisbezorgd, waarbij klanten 2,99 euro aan bezorgkosten moeten betalen.

Lidl opent webshop in Nederland
Lidl opent webshop in Nederland (Foto: BuzzT)

Rick Astley nummer 1 in Britse Album Top 40

Na een kleine dertig jaar is Rick Astley weer helemaal terug. Met zijn nieuwe album keert hij terug bovenaan de Album Top 40 in het Verenigd Koninkrijk.

Iedereen die geen 143 is, kent Rick Astley tegenwoordig vooral van de Rick Rollhype van enkele jaren geleden waar je tot vervelends toe doodgegooid wordt met de, stiekem toch wel catchy, jaren 80-hit 'Never gonna give you up'. Nu is hij terug met het album '50'. Hier vind je de grootste hit op het album.

De Top 40 van deze week staat sowieso in teken van de veteranen. Paul McCartney, afgelopen weekend nog in Nederland te vinden voor Pinkpop, staat op de derde plaats. Pet Sounds, het album van the Beach Boys wat zijn 50-jarige jubileum viert, stijgt 63 plaatsen naar nummer 26 en het Greatest Hits-album van the Red Hot Chili Peppers springt bijna honderd plaatsen naar nummer 19. 

EK Vandaag - Maandag 20 juni

Na de spannende ontknoping in groep A gisteren is het tijd voor misschien wel de spannendste groepsontknoping van allemaal. In Groep B zal Engeland zichzelf definitief veilig kunnen spelen tegen Slowakije, dat nog zeker een punt nodig heeft en Rusland moet winnen tegen Wales om zichzelf te redden en de Welshmen wellicht uit het toernooi te spelen.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
21:00 B Slowakije Engeland Toulouse
21:00 B Rusland Wales Saint-Etienne

Slowakije - Engeland

Over Engeland was men voor het toernooi vol lof, maar een paar slechte wedstrijden en wat pech zorgden ervoor dat niemand er meer zo lyrisch over is. Toch staan de Engelsen er goed voor, kijkend naar de volgende ronde. Er moet wat geks gebeuren wil 4 punten niet genoeg zijn, maar het kan nog steeds mis gaan. Er zal dus tegen Marek Hamsik en de zijnen toch een resultaat geboekt moeten worden voor alle zekerheid. De Engelsen treffen eindelijk een internationaal gezelschap, het enige in groep B, mogen we toch wel stellen. De Slowaken spelen door heel Europa en Vladimir Weiss speelt in de zandbak en was de enige doelpuntenmaker op dit EK die buiten Europa speelt, tot dusver.

Engeland - Slowakije is uiteraard nog nooit eerder gespeeld op een EK, wel werd er twee keer eerder voor kwalificatie op een EK gespeeld. Zowel thuis als uit won Engeland met 2-1 en de Engelsen gingen naar Portugal. In een vriendschappelijke wedstrijd in 2009 werd het zelfs 4-0, waarbij Wayne Rooney 2 keer scoorde. Kan hij dan eindelijk zijn aantal doelpunten op een EK weer een beetje opvijzelen tegen de Slowaken?

Rusland - Wales

Rusland treft opnieuw een team vol spelers uit de Premier League. En Gareth Bale, dan. De vorige keer ging dat ze, overigens ternauwernood, goed af. Tegen de Slowaken zag het er echter een stuk minder uit. Rusland zal alle zeilen moeten bijzetten, want winst is vereist voor een verder verblijf op dit EK en zelfs dan is het afhankelijk van de andere wedstrijd en de nummers 3 in andere groepen. In ieder geval lijkt dit de spannendere wedstrijd te gaan worden, want Rusland kan niet afwachten. Iets wat ze toch niet echt gewend zijn, het spel maken, bleek de afgelopen jaren ook al.

Gelukkig voor de Russen is de historie ze wel gunstig gezind. Wales speelde 1 keer gelijk, in Rusland, in de play-offs voor het EK in, opnieuw, Portugal. Wales verloor thuis toen met 0-1 en zo gingen de Russen naar het EK 2004. Rusland en Wales kenden nog 2 ontmoetingen, voor de kwalificatie van het WK 2010. In deze kwalificatie wonnen de Russen 2 keer. Doelpunten werden onder andere gemaakt door Joe Ledley, van wie gehoopt wordt dat hij toch echt fit is in Wales, en Sergei Ignasevich, de oude verdediger uit Rusland

Wedstrijd van toen

Het is te hopen voor Engeland dat het vandaag beter zal gaan dan 16 jaar geleden. De Engelsen hadden Portugal eerder al laten terugkomen van een 2-0 voorsprong, maar tegen Duitsland pakten ze hun eerste punten door een 1-0 overwinning. Een gelijkspel tegen Roemenië, die pas 1 punt hadden, volstond dus. Het ging echter al snel lelijk mis. Christian Chivu van Ajax zette de Roemenen op voorsprong en dat was ook niet onverdiend. Engeland kwam nog voor de rust weer op voorsprong via een penalty van Alan Shearer en Michael Owen. Toch trokken de Roemenen aan het langste eind. Zwak uitverdedigen van keeper Nigel Martyn gaf Munteanu de kans op de 2-2 en in de laatste minuten kregen de Roemenen een penalty door een fout van Phil Neville. Ganea faalde niet en zo won Roemenië met 2-3 en konden de Engelsen samen met de Duitsers naar huis.

Russische atleten naar sporttribunaal tegen schorsing

Twee Russische atleten stappen naar het Internationaal Sporttribunaal (CAS) om in beroep te gaan tegen de beslissing van wereldatletiekbond IAAF: dat besloot afgelopen week om de Russische atletiekbond geschorst te houden, waardoor deelname aan de Olympische Spelen onder de Russische vlag uitgesloten is.

Ironisch genoeg gaat het om twee snelwandelaars, de tak van de atletiek waarin vrijwel elke Rus wel eens gepakt is op doping, met name in de afgelopen jaren. Voor Svetlana Vasilyeva en Denis Nizhegorodov geldt dat verrassend niet, hoewel laatstgenoemde niet helemaal gevrijwaard is gebleven. Zijn eerste B-staal van tijdens de Spelen van 2008 bleek onlangs in hertesten positief, maar de tweede B-staal leverde plotseling een negatieve test op. 

Nizhegorodov won in 2008 olympisch brons op de 50 kilometer, vier jaar nadat hij al zilver won in Athene. In 2011 pakte hij WK-zilver, maar dat werd vorig jaar na diskwalificatie van winnaar Sergey Bakulin - uiteraard vanwege doping - alsnog goud. Nizhegorodov en Vasilyeva vinden het oneerlijk dat de gehele Russische atletiek van de Spelen geweerd lijkt te worden.

"Meedoen aan de Spelen is het grootste doel en de grootste eer. We zullen dat recht terugkrijgen", klinkt het strijdbaar uit de mond van de man die vanwege een, naar eigen zeggen, voetblessure al sinds 2012 niet meer in actie is gekomen. "Nu willen ze ineens mijn kans afpakken om in Rio te starten, terwijl ik niks fout heb gedaan", foetert Vasilyeva op de website van de manager van de twee. "Uit ervaring weet ik dat je niet alleen maar achterover kunt leunen, maar dat je actie moet ondernemen."

Beiden zijn het er absoluut niet mee eens dat ze mogelijk wel onder de olympische vlag uit kunnen komen. De IAAF liet die deur op een kier voor atleten die 'aantoonbaar schoon van doping' en regelmatig door een buitenlands antidopingagentschap getest zijn. "Ik ben staatsburger van Rusland, een machtige kracht in de sportwereld. Ik wil niet onder een of andere olympische vlag uitkomen", aldus Nizhegorodov.

Je gaat niet dood van koffie

Goed nieuws voor koffieliefhebbers! Je kan gerust doorgaan met je verslaving, je krijgt er geen kanker van.

Sinds 1991 heeft de World Health Organisation, de WHO, koffie aangemerkt als 'mogelijk kankerverwekkend'. Dit omdat ze geloofden dat er een link met blaaskanker was. Experts hebben nu al, 25 jaar later, besloten dat er toch niet genoeg bewijs is om te zeggen of dat zo is.

Maar wees voorzichtig nu nóg enthousiaster te zijn met het naar binnen gooien van de bruine godendrank, te veel cafeïne blijft natuurlijk niet zo goed voor je. Ook als je kanker wilt vermijden, blijft het een klein risicootje. Warme dranken boven de 65 graden worden door de WHO nog wél gelinkt aan slokdarmkanker. Maar dat is ook wel erg warm.

Megastunt en olympisch ticket Spaanse rugbyers

De Spaanse rugby sevensploeg heeft zondag voor een gigantische stunt gezorgd. Op het laatste olympisch kwalificatietoernooi in Monaco pakten de Siete del Léon het laatste overgebleven startbewijs door in de finale Samoa te verslaan.

Spanje won in de groepsfase op zaterdag van Zuid-Korea en Mexico, waarna het verloor van Hong Kong. Daardoor stond het in de kwartfinales tegenover Ierland, dat zelf ook op zoek was naar een mooi verhaal: de Ieren kenden geen sevensteam en begonnen ongeveer een jaar geleden in de allerlaagste regionen van de kwalificatie, tussen landen als Montenegro en Wit-Rusland. Hun droom om in zich in één streep op te werken naar de Spelen spatte echter uiteen, want de Spanjaarden zegevierden met 12-7.

In de andere kwartfinales versloegen de Russen Canada met 14-12, rekende Samoa met 31-12 af met Hong Kong en moest Chili er met 26-0 aan geloven tegen het ijzersterk spelende Duitsland. Onze oosterburen stonden in de halve eindstrijd tegen Samoa halverwege op een voorsprong, maar de eilanders gingen er in de tweede helft toch nog volle bak overheen: 26-14. Spanje won ondertussen met 17-12 van Rusland.

In de finale werd gestreden om één olympisch ticket en het ging er dan ook gelijk fel aan toe. De Spanjaarden schoten wederom uit de startblokken en kwamen al snel op een 12-0 voorsprong. Op dat moment leek Samoa eindelijk door te hebben dat het toch echt alles of niks was, want niet veel later hadden ze het heft in handen genomen met een 19-12 voorsprong. Spanje vocht zich terug naar 17-19, maar leek tekort te komen. Dat was echter buiten Iñaki Villanueva gerekend, die de bal bij Ignacio Martin kreeg. In de slotseconde rende hij al juichend over de tryline: 22-19 en het olympisch ticket was binnen.

De gehele finale tussen Samoa en Spanje. Let met name op de beslissende actie vanaf 23:00 in de video (Bron: YouTube)

Russische hack groter dan gedacht

De cyberaanval op de Amerikaanse politiek was uitgebreider dan gedacht. Het was al bekend dat de vermoedelijk Russische hackers hadden ingebroken in Democratische computers, onder meer om informatie over de Republikein Donald Trump te vinden. Maar tussen oktober en mei hebben ze in totaal ongeveer 4000 Google-accounts belaagd, zegt een bron rond het onderzoek tegen persbureau Bloomberg.

De aanvallers hadden het onder meer gemunt op advocatenkantoren, lobbyisten, stichtingen en denktanks. Vermoedelijk wilde Rusland zo veel mogelijk te weten komen over de volgende president van de Verenigde Staten, om sterker te staan bij onderhandelingen.

Russische hack groter dan gedacht
Russische hack groter dan gedacht (Foto: BuzzT)

TNO zet meerderheid TNO Bedrijven in etalage

TNO is van plan in de loop van dit jaar een meerderheidsaandeel in TNO Bedrijven te verkopen. Dat maakte het onderzoeksinstituut maandag bekend. TNO denkt dat een overeenkomst met een externe partij beter is voor de commerciële en financiële slagkracht van TNO Bedrijven.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer al per brief geïnformeerd over het voornemen.

TNO Bedrijven richt zich sinds 1987 op het 'naar de markt brengen' van wetenschappelijke kennis die binnen TNO is ontwikkeld. Dit betekent concreet dat TNO zelf aan de slag gaat met patenten, ontwikkelingen of andere kennis waar het toekomst in ziet, mochten bedrijven dit vooralsnog nalaten. Op deze manier verzekert TNO zich er van dat er geen kennis op de plank blijft liggen.

De minister heeft wel de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van TNO Bedrijven uit te sluiten van verkoop, bijvoorbeeld vanwege de publieke rol van deze bedrijven of om te voorkomen dat intellectueel eigendom van nationaal strategisch belang wordt overgedragen aan private partijen.

TNO zet meerderheid TNO Bedrijven in etalage
TNO zet meerderheid TNO Bedrijven in etalage (Foto: ANP)

Dodental overstromingen Indonesië stijgt

Het aantal doden als gevolg van de zware regenval in Indonesië is gestegen tot ten minste 47. De regen had afgelopen weekeinde aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt in Midden-Java. Tientallen huizen raakten beschadigd en werden door modderstromen meegesleurd. Duizenden huizen staan onder water.

Volgens de autoriteiten worden na de aardverschuivingen in negen dorpen in het district Purwerejo nog twintig mensen vermist. Meerdere reddingsteams zijn ingezet, met hulp van militairen. Zij zoeken naar slachtoffers en brengen mensen uit de getroffen gebieden naar tijdelijke onderkomens.

Dodental overstromingen Indonesië stijgt
Dodental overstromingen Indonesië stijgt (Foto: ANP)

VVD wil dat huurders rioolheffing betalen

De VVD wil dat alle huurders net als huiseigenaren rioolheffing gaan betalen. Tweede Kamerlid Hayke Veldman wil aan het eind van de zomer met een wetsvoorstel komen dat dat mogelijk moet maken.

Hij bevestigt berichtgeving hierover maandag in het AD. Volgens hem draait in ongeveer de helft van de gemeenten de huiseigenaar volledig of voor een groot deel op voor de rioolheffing. "Iedereen heeft hier voordeel van en het is dan ook eerlijk als iedereen zijn fair share betaalt."

De VVD'er denkt dat een meerderheid zijn voorstel zal steunen. Een motie van hem van soortgelijke strekking kreeg vorig jaar de steun van de Kamer. Maar volgens hem geeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de uitvoering van die motie geen prioriteit en daarom komt hij met een eigen initiatiefwet.

VVD wil dat huurders rioolheffing betalen
VVD wil dat huurders rioolheffing betalen (Foto: ANP)

Doden en gewonden na explosie in Kabul

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul is maandag een minibus geraakt met daarin medewerkers van een beveiligingsbedrijf. De dader blies zichzelf op in de nabijheid van de minibus. Bij de aanslag kwamen 14 mensen om het leven, 8 anderen raakten gewond. De aanslag zou zijn opgeëist door de Taliban. 

Vorige maand werd er een aanslag gepleegd op een bus met daarin ambtenaren van het ministerie van Justitie die onderweg naar hun werk in Kabul waren. Ook werd er in Ghazni begin deze maand een aanslag gepleegd op een rechtbank. Deze aanslagen werden ook opgeëist door de Taliban. 

Doden en gewonden na explosie in Kabul
Doden en gewonden na explosie in Kabul (Foto: ANP)

Consument een stuk positiever

De stemming onder consumenten is in juni verbeterd ten opzichte van mei. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Het consumentenvertrouwen stijgt met 4 punten en komt uit op 5. Het oordeel over het economisch klimaat verbetert daarbij aanzienlijk, de koopbereid neemt een fractie toe.

Met 5 ligt het consumentenvertrouwen in juni ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 op min 44.

Nederlanders zijn een stuk positiever geworden over het economisch klimaat, zo constateerde het statistiekbureau. Ook nam de koopbereidheid een fractie toe. Verder is de verwachting over de toekomstige werkloosheid aanzienlijk beter geworden, deze is voor het eerst na september 2015 positief. "Bijna 35 procent van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal dalen, bijna 33 procent voorziet een stijging", aldus het CBS.

Consument een stuk positiever
Consument een stuk positiever (Foto: ANP)

Marc van der Linden wil nog 30 kilo kwijt

Marc van der Linden is al 65 kilo kwijt en gaat voorlopig door met afslanken. "Ik wil nog 25 tot 30 kilo verliezen, maar dat kan nog wel twee jaar duren", vertelt de koningshuisverslaggever in het AD.

Marc draagt inmiddels kleding die vier maten kleiner zijn en heeft zijn garderobe al afgestaan aan goede doelen en vrienden met een grote maat. "Als ik nu foto's van mezelf zie, denk ik: mijn hemel, hoe heb ik dat volgehouden? Maar ik was er eigenlijk helemaal niet mee bezig", vertelt Marc.

Marc blijft zwijgen over zijn succesvolle afvalmethode: "Er waren verschillende redenen waarom ik dik was. Bovendien help ik er niemand mee. Iedereen is uniek. Als je gewicht wilt verliezen, moet je zelf de weg vinden." Wel wil hij kwijt dat hij bokst in de sportschool en 's ochtends vroeg in het zwembad te vinden is.

"Tien jaar geleden had ik een gezondheidscoach als trainer. Hij wees me destijds al op veel zaken, zoals voeding. In het stadium waar ik nu ben, profiteer ik daar enorm van."

Marc van der Linden wil nog 30 kilo kwijt
Marc van der Linden wil nog 30 kilo kwijt (Foto: BuzzE)

Jack Spijkerman vindt afscheid tv niet erg

Jack Spijkerman (67) keert niet meer terug op televisie en heeft daar vrede mee. De voetbalquiz Koning voetbal die hij tot vorig jaar voor RTL7 presenteerde, was zijn laatste programma.

"Die quiz komt normaal gesproken niet meer terug, zeker nu Wilfred Genee al Matchwinner heeft", zegt Spijkerman in De Telegraaf. Dat Jack daarmee definitief van het tv-scherm is verdwenen noemt hij "helemaal niet erg na al die jaren."

''Wat dat betreft snap ik iemand als Henny Huisman niet. Dat krampachtig proberen om op televisie te blijven; het lijkt wel alsof die mensen het idee hebben dat wanneer ze niet in beeld zijn, ze niet meer bestaan. Godzijdank heb ik dat niet. Ik kan nu zonder enige pijn in mijn buik zeggen: Ik stop."

De voormalig VARA-coryfee maakte in 2006 een veelbesproken transfer naar Talpa, de toenmalige zender van John de Mol. Sinds 2009 presenteerde Jack voor RTL4 ook het programma 'Wat vindt Nederland' en in 2010 kreeg hij er nog het programma 'Echt Waar?!' bij. Jamai Loman nam de presentatie van 'Echt waar?!' vorig jaar over van Jack.

Jack Spijkerman vindt afscheid tv niet erg
Jack Spijkerman vindt afscheid tv niet erg (Foto: BuzzE)

Finding Dory breekt records in de VS

Pixars nieuwste film Finding Dory heeft in de Verenigde Staten in het eerste weekend ruim 136 miljoen dollar (120 miljoen euro) opgebracht. Dat is het hoogste bedrag voor het openingsweekend van een animatiefilm ooit.

Het langverwachte vervolg op Finding Nemo uit 2003 brak daarmee het record van de derde Shrekfilm uit 2007. Die film bracht destijds in het eerste weekend 121 miljoen dollar (106 miljoen euro) op in eigen land.

In Finding Dory neemt Ellen Degeneres weer de stem van vergeetachtige vis Dory voor haar rekening. Ed O'Neill sprak de stem in van de mopperige octopus Hank. De film is vanaf aankomende woensdag in Nederlandse bioscopen te zien.


Trailer Finding Dory

Lily Allen in bed met dj toen stalker inbrak

Lily Allen ontkende vorige maand ten stelligste de geruchten dat haar man een scheiding heeft aangevraagd vanwege haar ontrouw. Uit politiepapieren in haar stalkerzaak blijkt echter dat zij wel in oktober het bed deelde met een ander.

De zangeres maakte eerder dit jaar bekend dat een stalker haar al zeven jaar het leven zuur maakt. De politie greep uiteindelijk in toen deze Alex Gray bij haar inbrak. Later vertelde hij aan de politie dat hij van plan was Lily iets aan te doen.

The Sun heeft het politierapport rond de zaak in handen. Daaruit blijkt dat ten tijde van de nachtelijke inbraak in oktober van 2015 niet haar man Sam Cooper, maar dj Daniel London aanwezig was. In de documenten staat dat de zangeres en de dj, wiens artiestennaam MC Meridian Dan is, in bed lagen toen Gray het appartement binnen wist te komen. Het zou Daniel geweest zijn die de stalker het huis uit heeft gewerkt.

Lily Allen in bed met dj toen stalker inbrak
Lily Allen in bed met dj toen stalker inbrak (Foto: BuzzE)

Slecht Weer Fonds voor verregende evenementen

Een nieuw fonds moet organisatoren van evenementen helpen als hun festival, concert of andere bijeenkomst in de buitenlucht door uitzonderlijk slecht weer wordt getroffen. Via de nieuwe regeling kunnen verregende festivals een subsidie krijgen. Minister Jet Bussemaker van Cultuur stort een half miljoen euro in het fonds.

Op deze manier wil Bussemaker voorkomen dat de continuïteit van een evenement in gevaar komt. "Slecht weer kan een flinke spelbreker zijn bij festivals: storm, regen, hagel, lege stoelen en omgewaaide tenten. Bezoekers blijven weg en er moeten extra maatregelen worden genomen om optredens veilig te laten verlopen", aldus het ministerie maandag.

Het zogenoemde Slecht Weer Fonds is ondergebracht bij het Fonds Podiumkunsten en staat open voor festivals die subsidie krijgen van het ministerie of een van de rijkscultuurfondsen.

Festivals die een bijdrage krijgen, moeten het geld later, wanneer hun financiële positie voldoende is hersteld, terugbetalen. Zo kunnen ook andere festivals gebruik maken van het geld, aldus het ministerie.

Slecht Weer Fonds voor verregende evenementen
Slecht Weer Fonds voor verregende evenementen (Foto: ANP)

'Rampbrug' Alphen gaat open

De gemeente Alphen aan den Rijn kan maandagmiddag eindelijk de Koningin Julianabrug in gebruik nemen. De brug kwam vorig jaar landelijk in het nieuws toen de kranen instortten bij de plaatsing van het rijdek.

Op 3 augustus vorig jaar ontstond een enorme ravage in het centrum van Alphen toen de twee hijskranen en het brugdeel omvielen. Een aantal woningen aan de oever van de Oude Rijn werd verpletterd. Door het ongeluk werden achttien woningen onbewoonbaar.

Vorige maand werd het rijdek alsnog op zijn plaats gelegd. Volgens de planning van de gemeente wordt de brug in de loop van de middag, iets voor de avondspits, in gebruik genomen. Dat gaat zonder enig ceremonieel. Op 2 juli wordt er alsnog een door Alphenaren zelf georganiseerd openingsfeest gehouden.

'Rampbrug' Alphen gaat open
'Rampbrug' Alphen gaat open (Foto: ANP)

Charlie Sheen ontkent overdragen hiv

Acteur Charlie Sheen onkent pertinent dat hij iemand kan hebben besmet met hiv. Charlie maakte in november bekend dat hij het virus heeft. Verschillende exen hebben hem sindsdien beschuldigd hen in gevaar te hebben gebracht, door onveilige seks te hebben.

In een interview met Piers Morgan in een theater op het Londens West End, verwees Charlie die verhalen naar het rijk der fabelen. "Ik zweer op mijn vijf kinderen en mijn kleindochter dat ik dat nooit gedaan heb. Dat zou ik niemand aandoen. Hoe zou ik dat later kunnen uitleggen?"

De 50-jarige acteur bekende wel niet al zijn bedpartners op de hoogte te hebben gesteld van zijn diagnose. Dat was volgens de Two And A Half Men-ster omdat de vrouwen aan wie hij wel vertelde hiv-positief te zijn, hem allemaal afpersten. Onveilige seks had hij naar eigen zeggen echter niet. "Niemand is door mij geinfecteerd. Niemand", zo stelde Charlie volgens Daily Mail.

Charlie Sheen ontkent overdragen hiv
Charlie Sheen ontkent overdragen hiv (Foto: BuzzE)

Doden bij lerarenprotest in Mexico

Bij protesten van leden van een lerarenvakbond in het zuiden van Mexico zijn zondag drie mensen om het leven gekomen en 45 mensen gewond geraakt toen ze op de politie stuitten, die een blokkade van een snelweg wilde opheffen. Onder de gewonden waren 21 agenten.

Gemaskerde mannen gooiden zondag stenen naar de politie die op haar beurt reageerde met traangas. De protesten die al enkele dagen aanhielden, vonden plaats in Nochixtlan, 80 kilometer ten noordoosten van Oaxaca, de hoofdstad van de gelijknamige staat.

Doden bij lerarenprotest in Mexico
Doden bij lerarenprotest in Mexico (Foto: ANP)

'Verkeer onveiliger door minder handhaving'

Hoewel Nederland tot de voorhoede van verkeersveilige landen in Europa behoort, wordt het wegverkeer onveiliger doordat de politie minder optreedt tegen overtredingen. Dat stelt de Europese Veiligheidsraad Verkeer (ETSC) maandag in een rapport.

In 2015 kwamen 621 mensen om in het verkeer, 9 procent meer dan in 2014. "Minder handhaving door de politie zorgt voor dubbele schade", waarschuwt ETSC-directeur Antonio Avenoso. "Er worden minder gevaarlijke bestuurders gepakt, en mensen krijgen het gevoel dat de pakkans lager wordt. Hierdoor gaat het aantal verkeersdoden niet omlaag."

Zo daalde het aantal boetes in Nederland voor telefoneren tijdens het rijden tussen 2010 en 2015 met gemiddeld 22 procent per jaar. Het aantal snelheidsboetes nam de afgelopen vijf jaar jaarlijks met gemiddeld 4 procent af, hoewel Nederlanders hiervoor vergeleken met andere Europeanen de meeste bekeuringen (6,6 miljoen in 2015) krijgen. De hoeveelheid boetes voor zonder gordel rijden daalde jaarlijks met 30 procent.

De afname van het aantal verkeersboetes kan te maken hebben met hogere boetebedragen, verbeterd weggedrag, meer aandacht voor misdaadpreventie en het afschaffen van quota door de politie, oppert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in het rapport. De organisatie erkent dat Nederland niet aan de verwachtingen voldoet.

EU-breed kwamen vorig jaar ruim 26.000 mensen om in het verkeer, de eerste stijging sinds 2001. Te hard rijden, alcohol, geen gordel dragen en bellen achter het stuur blijven de belangrijkste oorzaken, aldus de onderzoekers van het ETSC.

'Verkeer onveiliger door minder handhaving'
'Verkeer onveiliger door minder handhaving' (Foto: ANP)

Dead Island Definitive Collection

Het is weer bijna vakantietijd, buiten is het 25 graden, binnen is het niet uit te houden qua warmte, dus is het weer tijd om onder een dekentje op de bank te zitten. Omdat al mijn vakantiegeld toch op gaat aan hardware, onder andere de Ocolus Rift, de nieuwe Nvidia 1080 GTX en straks de PlayStation 4.5, heb ik bijna geen geld om op vakantie te gaan. Daarom ga ik maar een weekje naar Banoi Island. Een paar jaar geleden was dat zo goed bevallen, dat ik er dit jaar maar weer terug naartoe ga.

 

FOK! Wat een weer: nattigheid alom

Na een droge en vrij zonnige vaderdag is het vandaag bijna grauw. Het is bewolkt en er wordt langdurige regen voorspeld door het KNMI. Pas tegen de avond klaart het vanuit het westen weer wat op. Ook de temperaturen vallen flink naar beneden: maximaal 16 tot 17 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, op het IJsselmeer en boven zee vrij krachtig tot krachtig. 

Zon op 05:19
Zon onder 22:03
Zonkracht

6 / 3

qltel maakte een uitstapje naar Utrecht en zag daar deze jonge gansjes zwemmen  Wandeling bij Utrecht (Foto: qltel)
Wandeling bij Utrecht (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1877 De eerste commerciele telefoondienst werd opgericht door Alexander Graham Bell in Haitlon, Ontario
1906 De eerste elektrische tramlijn van Utrecht werd geopend.
1908 Melitta Benz, een huisvrouw uit Dresden, verkreeg patent op het koffiefilter.
1989 Het huis van de toekomst werd geopend. 
1991 Berlijn werd door de Bondsdag aangewezen als nieuwe hoofdstad van Duitsland



SneakyDesert maakte deze mooie timelapse! 

Aantal geregistreerde asielzoekers fors minder

Het aantal geregistreerde asielzoekers en nareizigers is in mei ruim gehalveerd ten opzichte van mei vorig jaar. Dat meldt het CBS. In mei dit jaar werden 1430 asielzoekers en nareizende gezinsleden geregistreerd, vorig jaar in dezelfde maand waren het er nog 3245. Het aantal van 1430 was wel licht hoger dan in april van dit jaar.

Van de mensen die hier in mei asiel aanvroegen of zich voegden bij een familielid (360) kwam een kwart uit Syrië. Ook Eritrea (150) en Albanië (130) waren belangrijke landen van herkomst.

Volgens Jan Latten van het CBS is het aandeel Albanezen die hier asiel aanvragen al maanden vrij hoog. Zo was het in maart de grootste groep, vooral omdat het aandeel Syriërs was teruggelopen. Waarom de Albanezen hierheen komen weet Latten niet, wel dat ze worden teruggestuurd omdat Albanië geldt als een veilig land.

Aantal geregistreerde asielzoekers fors minder
Aantal geregistreerde asielzoekers fors minder (Foto: ANP)

'Protestkandidate wint burgemeesterschap Rome'

Rome krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Virginia Raggi van de Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen in de Italiaanse hoofdstad afgetekend gewonnen, doen de exitpolls vermoeden.

De M5S slaat een grote slag, want de protestbeweging van oud-komiek Beppe Grillo mag waarschijnlijk ook de eerste burger van Turijn leveren. De centrumlinkse PD van premier Matteo Renzi, die Rome en Turijn dus aan de M5S lijkt te moeten laten, staat wel op winst in Milaan.

'Protestkandidate wint burgemeesterschap Rome'
'Protestkandidate wint burgemeesterschap Rome' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.