Megastunt en olympisch ticket Spaanse rugbyers

De Spaanse rugby sevensploeg heeft zondag voor een gigantische stunt gezorgd. Op het laatste olympisch kwalificatietoernooi in Monaco pakten de Siete del Léon het laatste overgebleven startbewijs door in de finale Samoa te verslaan.

Spanje won in de groepsfase op zaterdag van Zuid-Korea en Mexico, waarna het verloor van Hong Kong. Daardoor stond het in de kwartfinales tegenover Ierland, dat zelf ook op zoek was naar een mooi verhaal: de Ieren kenden geen sevensteam en begonnen ongeveer een jaar geleden in de allerlaagste regionen van de kwalificatie, tussen landen als Montenegro en Wit-Rusland. Hun droom om in zich in één streep op te werken naar de Spelen spatte echter uiteen, want de Spanjaarden zegevierden met 12-7.

In de andere kwartfinales versloegen de Russen Canada met 14-12, rekende Samoa met 31-12 af met Hong Kong en moest Chili er met 26-0 aan geloven tegen het ijzersterk spelende Duitsland. Onze oosterburen stonden in de halve eindstrijd tegen Samoa halverwege op een voorsprong, maar de eilanders gingen er in de tweede helft toch nog volle bak overheen: 26-14. Spanje won ondertussen met 17-12 van Rusland.

In de finale werd gestreden om één olympisch ticket en het ging er dan ook gelijk fel aan toe. De Spanjaarden schoten wederom uit de startblokken en kwamen al snel op een 12-0 voorsprong. Op dat moment leek Samoa eindelijk door te hebben dat het toch echt alles of niks was, want niet veel later hadden ze het heft in handen genomen met een 19-12 voorsprong. Spanje vocht zich terug naar 17-19, maar leek tekort te komen. Dat was echter buiten Iñaki Villanueva gerekend, die de bal bij Ignacio Martin kreeg. In de slotseconde rende hij al juichend over de tryline: 22-19 en het olympisch ticket was binnen.

De gehele finale tussen Samoa en Spanje. Let met name op de beslissende actie vanaf 23:00 in de video (Bron: YouTube)