Romney waarschuwt voor 'gevaarlijke' Trump

Mitt Romney mag zich dit jaar dan niet als kandidaat in de Amerikaanse verkiezingsstrijd hebben gemengd, hij gaat zich wel verzetten tegen de "gevaarlijke" retoriek en kandidatuur van Donald Trump. Dat zei de voormalige Republikeinse presidentskandidaat in een interview met CNN.

Gevraagd of Trump een racist is zei Romney dat de omstreden miljardair racisten keer op keer naar de mond praat en dat dat gevaarlijk is. "Presidenten zijn van invloed op de aard van de natie", aldus Romney, die in 2012 verloor van Barack Obama. "En als racisme, bekrompenheid en seksisme van bovenaf naar beneden vloeien is dat extreem gevaarlijk voor het karakter en het hart van Amerika."

Romney had ook geen goed woord over voor de kritiek van Trump op een rechter die de zaak tegen de inmiddels ter ziele gegane Trump University behandelt. Trump heeft meermaals gezegd dat rechter Gonzalo Curiel, geboren en getogen in de Verenigde Staten, geen eerlijk oordeel kan vellen in de zaak omdat hij van Mexicaanse afkomst is en Trump een muur wil bouwen op de grens met Mexico.

Romney lijkt een toekomstige toenadering tot Trump ook uit te sluiten. "Ik denk niet dat er iets is dat ik wil van meneer Trump in ruil voor mijn steun. Hij heeft laten zien wie hij is."

Romney waarschuwt voor 'gevaarlijke' Trump
Romney waarschuwt voor 'gevaarlijke' Trump (Foto: ANP)