FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 maart 2016

Engeland 'op z'n Duits' langs Duitsland

Duitsland leek op rozen te zitten na een 2-0 voorsprong, maar verslikte zich in de veerkracht van Engeland. Mede door een geweldige treffer van invaller Jamie Vardy werd het 2-3.

Beide landen maakten er in het eerste bedrijf weinig van. Zo nu en dan was er wat dreiging, maar de doelmannen Manuel Neuer en Jack Butland kwamen eigenlijk amper in gevaar. Totdat Duitsland echt van zich deed spreken, maar de treffer van Mario Gómez, die dus in de basis mocht beginnen van bondscoach Joachim Löw, werd afgekeurd. Onterecht, want de aanvaller stond uiteindelijk geen buitenspel.

Het was wel de eerste waarschuwing van de gastheer, maar dat schudde de Engelsen nauwelijks wakker. De Duitsers waren beter, waar Engeland zich vooral moest beperken tot verdedigen. Veel haalde dat niet uit, want vlak voor de rust was middenvelder Toni Kroos trefzeker. Hij schoot van ver, maar de geblesseerde Butland, die even later werd vervangen door Fraser Forster, was te laat om die poging te stoppen: 1-0.

Het tweede bedrijf was een stuk aantrekkelijker dan hoe het er voor de rust aan toe ging. De thuisploeg had nog steeds de overhand en drukte dat ook uit in de score. Het was Gómez die opnieuw de trekker overhaalde, maar dit keer werd hij niet teruggefloten: 2-0.

Hoewel Engeland daarvoor al wankelde, rechtte die equipe na de tweede Duitse treffer iets meer de rug. En het aansluitingsdoelpunt volgde al snel. Uit een corner kwam de bal voor de voeten van Harry Kane, die draaide zich geweldig fraai en verschalkte Neuer met een laag, diagonaal schot: 2-1.

Toen kwam het moment van invaller Vardy. De topscorer van Leicester City, die een aanzienlijk aandeel heeft in het voortdurende sprookje van de koploper, kwam binnen de lijnen. Hij stond amper tien minuten in het veld, maar meer had hij kennelijk niet nodig. Verdediger Nathaniel Clyne snelde iedereen voorbij en hij gaf voor op Vardy. De aanvaller besloot vervolgens om de bal achter zijn standbeen direct op doel te mikken en daar had de verraste Neuer geen antwoord op: 2-2.

James Vardy juigt na zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Witters)
James Vardy juicht na zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Witters)

Die treffer bracht Duitsland aan het wankelen. De ploeg van Löw was van slag en daar probeerden de Engelsen dankbaar gebruik van te maken. Dat lukte echter niet, want Dele Alli, de negentienjarige smaakmaker aan de kant van de formatie van bondscoach Roy Hodgson, mikte voor leeg doel over. Maar Engeland dicteerde op dat moment de wedstrijd, de Duitsers kwamen er niet meer aan te pas. Waar het op een remise leek te eindigen, bezorgde verdediger Eric Dier zijn Engeland de overwinning. Hij kopte in blessuretijd uit een corner raak: 2-3.

Na een bijzonder moeizaam eerste bedrijf, toonde Engeland na de rust dat er meer dan voldoende kwaliteit in die ploeg schuilt. En dat er dan vervolgens in en tegen Duitsland wordt gewonnen, is bijzonder knap. Eén ding is in ieder geval zeker: het Nederlands elftal is gewaarschuwd.

Samenvatting Duitsland - Engeland. (Bron: YouTube)

24 slachtoffers Brussel geïdentificeerd

Van de 28 mensen die dinsdag omkwamen door zelfmoordaanslagen in Brussel zijn er 24 geïdentificeerd. Het gaat om 14 slachtoffers van de aanslag op de luchthaven Zaventem en 10 slachtoffers van de aanslag in metrostation Maalbeek.

Onder de 24 geïdentificeerde slachtoffers zijn acht verschillende nationaliteiten, zo hebben de Belgische autoriteiten zaterdag gemeld. Bij de aanslagen kwamen 31 mensen om, onder wie drie aanslagplegers.

Van de 101 gewonden liggen er nog 62 op de intensive care. Ongeveer de helft van hen heeft ernstige brandwonden. Zij worden later overgebracht naar gespecialiseerde brandwondencentra. De 39 minder zwaar gewonde patiënten liggen op reguliere verpleegafdelingen.

24 slachtoffers Brussel geïdentificeerd
24 slachtoffers Brussel geïdentificeerd (Foto: ANP)

Grote brand in restaurant Twello

In een restaurant aan de Dorpsstraat in Twello woedt zaterdagavond een grote uitslaande brand. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur te bestrijden. Enkele tientallen mensen die zich in het pand bevonden, wisten veilig naar buiten te komen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Vlammen slaan uit de ramen op de bovenste verdieping van het monumentale pand waar ook restaurant Swinckels is gevestigd. Onduidelijk is nog wat de brand heeft veroorzaakt.

Grote brand in restaurant Twello
Grote brand in restaurant Twello (Foto: ANP)

Hockeyers Oranje Zwart naar kwartfinale EHL na zege op Léopold

Oranje Zwart wint met 2-1 nipt van Royal Léopold in de achtste finale van de EHL, na een een moeizame tweede helft en een late goal van Robert van der Horst. Komende maandag speelt OZ de kwartfinale tegen Harvestehuder.

De eerste 10 minuten werd de slag vooral op het middenveld gestreden, maar de eerste echte kans was ook meteen raak voor Oranje Zwart. Mink van der Weerden kon zijn vuist in de lucht steken na een harde strafcornersleep rechts op de plank. Het spel golfde op en neer in het eerste kwart, maar tot echt uitgespeelde kansen kwam het, aan beide kanten, nauwelijks. OZ had wel duidelijk het veldoverwicht.

Aanvoerder van de Eindhovenaren Robert van der Horst kwam begin van het 2e kwart in kansrijke positie, maar miste de ruimte om goed uit te kunnen halen. Niet veel later werd Jelle Galema ondersteboven gelopen in de Belgische cirkel, waardoor Mink van der Weerden voor de tweede keer kon aanleggen. Zijn sleep werd er echter knap uitgelopen door Leopold. De bal kwam daarbij wel omhoog, waarna OZ’s Rizwan trachtte een echte honkbalgoal te maken, maar zijn slag raakte slechts lucht en miste de hoge bal op een haartje. Op slag van rust kon het publiek nog applaudisseren voor een mooie redding van Leopold-keeper Romain Henet: hij tikte een backhandschot van Rizwan, dat op weg was naar de kruising, over de Belgische goal.

Ook in het derde kwart kon Oranje Zwart zijn stempel moeilijk op de wedstrijd drukken. Rob Reckers kwam in kansrijke positie op kop cirkel, maar had net teveel tijd nodig om goed uit te halen. Caspar van Dijk maakte een mooie actie, alleen de cirkel bleek net een brug te ver. Aan de andere kant was Léopold, in 1 van de weinige kansen die de Belgische ploeg kreeg, wel effectief. Arthur Verdussen tikte binnen, hoog boven en buiten de reach van OZ-keeper Vanasch. Leopold kreeg vertrouwen door die goal en versierde nog een aantal kansen in het derde kwart, waarin OZ zich niet van zijn beste kant liet zien. Maar ook de Eindhovenaren had kansen om wederom op voorsprong te komen. Een schot van Bob de Voogd ging voorlangs, en nog geen minuut later kon Galema hard afvuren, maar recht op keeper Henet.

In het laatste kwart bleven de Eindhovenaren stuiten op de stugge verdediging van Leopold. En de Belgen waren niet ongevaarlijk: oud-OZ’er Gabriel Dabanch tikte een voorzet maar net naast de Eindhovense goal. Als er al sprake was van een slotoffensief, dan kwam dat van Leopold. De Belgen wisten in de slotfase met regelmaat door de Eindhovense verdediging te breken, maar werden nauwelijks echt gevaarlijk.

Een backhand van Galema, die Henet zonder veel moeite kon keren, leek even het laatste wapenfeit van OZ. Nog geen minuut later scoorde Robert van der Horst echter de verlossende treffer. Na een slalom door de Belgische verdediging pushte hij hoog in de touwen: 2-1. De treffer deed het Eindhovense publiek uit volle borst juichen, al volgden daarna waren nog 2 zenuwslopende minuten. OZ gaf de winst echter niet meer uit handen.

Tenniscoach blijft voorlopig in de cel

De man die wordt verdacht van moord of doodslag op zakenman Koen Everink blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris zaterdag beslist. Volgens de rechter zijn er 'voldoende ernstige bezwaren' om de man langer vast te houden.

De verdachte, tenniscoach Mark de J. (29) uit Rotterdam, moest zaterdag voor de rechter verschijnen. De J., coach van tennisser Robin Haase, werd donderdag op Schiphol aangehouden. De politie kwam hem op het spoor naar aanleiding van informatie die naar voren kwam bij het onderzoek. Everink werd op vrijdag 4 maart dood gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij werd doodgestoken.

Everink had diverse contacten in de tenniswereld. De J. heeft waarschijnlijk in de uren voor Everinks dood nog bij hem op de bank televisie zitten kijken.

Vrijdag verzwaarde het Openbaar Ministerie de aanklacht. In eerste instantie werd De J. verdacht van betrokkenheid. Dat veranderde vrijdag in moord danwel doodslag.

Tenniscoach blijft voorlopig in de cel
Tenniscoach blijft voorlopig in de cel (Foto: ANP)

Megan Fox houdt kinderen bij telefoontjes weg

Megan Fox wil niet dat haar kinderen verslaafd raken aan smartphones of televisie. De actrice houdt haar kroost daarom zo veel mogelijk weg bij moderne technologie.

"Het is heel slecht voor de ontwikkeling van hun hersenen", zegt Megan tegen People. "Ik wil niet dat hun hersenen straks verpest zijn."

De 29-jarige Megan, die twee zoontjes van 3,5 en 2 jaar heeft, hekelt ouders die hun kinderen direct een telefoontje in de hand geven of een film opzetten om hen even zoet te houden. Zij en haar ex Brian Austin Green, de vader van de jongens, willen daar niet aan. "Een van ons is daarom altijd bezig. We krijgen niet veel rust, maar ik weet dat het beter voor ze is."

"Ik maak gewoon artistieke natuurhippies van mijn kinderen", grapt ze. "We zien wel hoe het loopt. Op een gegeven moment zullen ze toch wel een eigen weg kiezen."

Megan Fox houdt kinderen bij telefoontjes weg
Megan Fox houdt kinderen bij telefoontjes weg (Foto: BuzzE)

Kinderombudsman trots op toename klachten

In de vijf jaar dat Marc Dullaert Kinderombudsman was, nam het aantal klachten met 400 procent toe. Hij is daar trots op zegt Dullaert zaterdag in een interview met de NOS. "We zijn echt een vluchtheuvel geworden voor kinderen en ouders."

Hij stopt per 1 april, met tegenzin. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen maakte eind januari bekend Dullaerts niet voor te dragen voor een nieuwe ambtstermijn.

De vertrekkend Kinderombudsman telt zijn zegeningen in het vraaggesprek: "Armoede, pesten, kindermishandeling, vechtscheidingen, en het Kinderpardon: we hebben dat allemaal op de agenda kunnen zetten." Zijn gedwongen vertrek noemt hij 'onnodig en onhandig'.

"Als Kinderombudsman ben ik onafhankelijk, en toch ben ik wel afhankelijk van de Ombudsman voor mijn voordracht en herbenoeming. Dat is een weeffout in de wet."

Kinderombudsman trots op toename klachten
Kinderombudsman trots op toename klachten (Foto: ANP)

D66 wil enquête naar antiterreurbeleid van EU

D66 vindt dat het Europees Parlement een parlementaire enquête moet houden naar het Europese antiterreurbeleid. Dat zei D66-europarlementariër Sophie in 't Veld in het radioprogramma Kamerbreed zaterdag naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

Volgens haar blijkt na elke aanslag weer dat er geen informatie wordt gedeeld door de inlichtingendiensten van de EU-lidstaten. Het onderzoek van het EP moet volgens haar duidelijk maken waar het beleid faalt.

Het is onaanvaardbaar dat diensten weigeren om inlichtingen te delen, aldus In 't Veld. "Je moet mensen zekerheid bieden dat je er alles aan gedaan hebt om aanslagen te voorkomen."

Vijf jaar geleden is volgens haar al door het Europees Parlement gevraagd om een evaluatie van de antiterreurmaatregelen, maar hebben de Europese Commissie en de lidstaten hier nooit op gereageerd.

D66 wil enquête naar antiterreurbeleid van EU
D66 wil enquête naar antiterreurbeleid van EU (Foto: ANP)

Clockwork Orange-actrice Adrienne Corri overleden

Vandaag werd bekend dat de Britse actrice Adrienne Corri afgelopen 13 maart is overleden. De filmster was 84 jaar. Corri speelde in talloze klassiekers, maar werd vooral bekend met haar rol van Mrs. Alexander in Stanley Kubrick's cultklassieker A Clockwork Orange uit 1971. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt door de Britse krant The Times.

De in Glasgow geboren actrice begon haar filmloopbaan met een rol in The Romantic Age (1949) en was daarna in de meest uiteenlopende rollen te zien. Zo was Corri te zien in films als Devil Girl from Mars (1954), The Tell-Tale Heart (1960), A Study in Terror (1965), Dr. Zhivago (1965), Bunny Lake Is Missing (1965) en Vampire Circus (1972). In 1979 was de actrice voor het laatst op het witte doek te aanschouwen in The Human Factor.

Waterpolodames niet naar Spelen

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janairo. In de allesbeslissende kwartfinale van het OKT in Gouda werd met 7-10 verloren van Spanje.

De nummer twee van de afgelopen twee EK’s en het laatste WK begon waardeloos aan de wedstrijd. De ploeg kwam met 0-4 achter en schoot zelf tot drie keer toe op het houtwerk. Een goal in de slotseconde van de eerste periode gaf nog enigszins hoop aan de Oranjedames.

Echter bleven ze de hele tijd achter de feiten aanlopen. Aanvallend misten ze de overtuiging, terwijl in de verdediging  teveel ruimte werd weggegeven. In het derde kwart leek het bij een 3-8 achterstand helemaal over, maar Nederland wist nog eenmaal de rug te rechten en terug te komen tot 7-8. De twee snelle goals van Spanje die daarop volgde beslechtten echter het lot voor de olympisch kampioen van 2008, die voor de tweede opeenvolgende keer de Spelen missen.

HC Amsterdam naar kwartfinales EHL na zege op Wimbledon

Na een vroege achterstand herpakte hockeyclub Amsterdam zich en won de ploeg in de achtste finale met 1-3 van EHL-debutant Wimbledon. Mirco Pruyser nam alle drie de treffers voor zijn rekening. In de kwartfinale treft Amsterdam maandag de Spaanse ploeg Real Club de Polo.

Amsterdam begon de achtste finale tegen het Londense Wimbledon niet goed. Al na 4 minuten keek de ploeg tegen een 1-0 achterstand aan na een benutte strafbal van Phil Roper, nadat een Londense aanvaller in de Amsterdamse cirkel ten val werd gebracht. De Amsterdammers hebben echter niet lang nodig om zich te herstellen. Waar spits Mirco Pruyser zijn eerste kans op goal nog over zag vliegen was zijn tweede kans wel raak. Op aan aangeven van Billy Bakker schoot hij met zijn backhand hard de gelijkmaker binnen. Amsterdam kreeg de kans om snel op voorsprong te komen, maar de strafcorner werd niet goed gestopt, waardoor Reid-Ross niet kon afvuren. Amsterdam had in het eerste kwart een duidelijk veldoverwicht, maar Wimbledon kon er af en toe snel uitkomen. Amsterdamse keeper Laurens Goedegebuure keerde nog een inzet van Caspar Phijffer en even later zag Billy Bakker zijn inzet op de Engelse goal maar net voorlangs vliegen. Met een gelijke stand ging de ploegen het tweede kwart in.

Koud in het tweede kwart kon Bakker opkomen door het midden waarna hij Jan Willem Buissant in stelling bracht. Hij schoot echter recht op keeper James Bailey af. Pruysers vizier stond niet veel later, zoals zo vaak, wel op scherp. Een oogstrelende actie van Valentin Verga met een goedgeplaatst chopje leidde de goal, die Pruyser hard binnenschoot, in. En Amsterdam kreeg meer kansen. Bakker kwam de cirkel binnen over de achterlijn, maar na een voorzet rolde de inzet van Verga net naast, waardoor de Amsterdammers met een krappe voorsprong van 1-2 de rust in gingen.

Nog maar een paar seconden in de tweede helft kreeg Robbert Tigges al de kans om die voorsprong te vergroten, maar zijn inzet ging voorlangs. In de counter die daarop volgde kwam Phill Ball geheel vrijgelaten door de Amsterdamse verdediging oog in oog met Laurens Goedegebuure, maar die verkleinde zijn goal goed en voorkwam zo de Engelse gelijkmaker. De ruimtes op het veld waren groot waardoor het spel snel op en neer golfde. Met name Amsterdam kreeg kansen om de derde te maken, maar keeper Bailey en de Londense verdediging waren een goede sta in de weg. Laat in het derde kwart kreeg Amsterdam een strafcorner, maar de sleep van Reid-Ross werd er knap uit gelopen. Ook de herkansing was aan Amsterdam niet besteed: de inzet uit de strafcorner werd er ditmaal uitgetikt door Bailey. Aan Amsterdamse zijde moest Kenny Bain net voor het einde van het derde kwart het veld verlaten met wat leek op een hamstringblessure.

Amsterdam schoot uit de startblokken in het vierde kwart, met als resultaat de 3e treffer van Mirco Pruyser. Even leek het erop dat Amsterdam de voorsprong nog verder vergrootte, maar een op het oog zuivere goal van Jan-Willem Buissant werd afgekeurd. Wimbledon gaf vervolgens wat meer tegengas, maar Goedegebuure had weinig moeite met de sleep en vervolgens de slag van James Jewell uit 2 strafcorners. Met nog 6 minuten op de klok had Tigges de kans om de 4 op het scorebord te zetten. Zijn slag was echter een prooi voor Bailey.

'Adele last pauze in na wereldtournee'

Adele trekt zich na haar wereldtournee opnieuw een aantal jaar terug uit de publiciteit. Dat zegt althans een bron dichtbij de zangeres tegen The Sun. Adele zou zich volledig willen richten op de zorg van haar zoontje Angelo.

"Ze heeft tegen haar beste vrienden gezegd dat ze vijf jaar wil wachten voordat ze een nieuw album uitbrengt", aldus de bron. "Het moederschap is nog erg nieuw voor haar en ze wil niets missen van Angelo's jeugd."

Adele werd in 2012 moeder van het jongetje. Na zijn geboorte laste de zangeres ook al een pauze in. Afgelopen najaar bracht ze haar langverwachte comebackalbum 25 uit. De cd brak wereldwijd verkooprecords. Momenteel is ze bezig met haar wereldtournee die in juni ook Nederland aandoet.

'Adele last pauze in na wereldtournee'
'Adele last pauze in na wereldtournee' (Foto: BuzzE)

Satan verschijnt op biefstuk

Bovennatuurlijke wezens houden er maar rare gewoontes op na. In vroegere tijden maakten ze nog wel eens een statement door de gehele planeet te laten overstromen met water, zeeën te splijten en en Egyptenaren te pesten met een sprinkhanenplaag. Tegenwoordig zijn ze wat meer bescheiden.

Jezus heeft al eerder zijn fenomenale krachten laten zien door te verschijnen op een geroosterd broodje. Zijn maagdelijke moeder Maria heeft haar aanwezigheid laten blijken op onder meer een broodje kaas. Allah lukte het zelfs om zijn naam te schrijven in een kopje koffie. Maar niet alleen zij kunnen dat. In Mexico heeft onze goede vriend Satan laten zien ook niet terug te schikken om consumptiemiddelen te gebruiken als communicatiemiddel.

Lucifer, Beëlzebub, de hellevorst, Azazel, Liltith, Joost of hoe je hem ook noemen wilt, heeft namelijk zijn nooit aflatende aanwezigheid kenbaar gemaakt door op een biefstuk te verschijnen. Waarschijnlijk bloody as hell bereid.

Voor sommigen wellicht een reden om veganist te worden. Zijne onheiligheid is duidelijk herkenbaar: kleine hoorntjes, een dreigende blik, vleermuisvleugels (vleermuizen komen uit de hel) en iets dat veel heeft van bokkenpoten. Kortom; een zeer geslaagde actie van de Duistere Vorst.

Volgens de nieuwssite El Metichon is het stukje vlees afkomstig van 's lands grootste vleesverwerker, SuKarne. Iets dat tevens een Spaans woordgrapje is. Het is niet helemaal duidelijk waarom de duivel besloten heeft om te verschijnen op een stukje van een dode koe, maar het zou een waarschuwing kunnen zijn voor onze vleesverslaving en de afhankelijkheid van veeteelt. Dit zou namelijk op den duur destructief kunnen zijn voor de planeet. Of zoiets.

Update 16.27

De Satanische Tempel heeft ook inmiddels iets van zich laten horen. Men twijfelt er niet aan dat de biefstuk ook echt een biefstuk is, maar dat de Satansherkenning waarschijnlijk berust op pareidolie.

Veel te veel toeschouwers bij Nigeria - Egypte

Beelden van de voetbalwedstrijd tussen Nigeria en Egypte in de Africa Cup-kwalificatie gaan de wereld over, maar niet vanwege de kunsten van de spelers. Het Ahmadu Bello Stadion in Kaduna biedt plaats aan 16000 tot 25000 toeschouwers - afhankelijk van de bron - maar tijdens het duel van vrijdag gingen er volgens schattingen zo'n veertigduizend mensen naar binnen.

Vorig jaar werd de vorige interland in het stadion ontregeld doordat mensen het veld bestormden. De beveiliging werd voor deze wedstrijd dan ook flink opgeschroefd, maar de regering van Kaduna State bepaalde dat iedereen gratis naar binnen mocht. Dat liet men zich geen tweede keer zeggen en al uren voor de wedstrijd klommen mensen over de hekken om binnen te komen. Ook klommen vele Nigerianen de grote lichtmasten in, zochten ze hun weg naar de top van het grote scorebord en namen ze plaats op daken van omliggende huizen.

Het duel eindigde overigens in 1-1.

Judoka Polling pakt goud in Tbilisi

Judoka Kim Polling heeft de Grand Prix in Tbilisi op haar naam geschreven. In de finale van de klasse tot zeventig kilogram wist de 25-jarige judoka te winnen van Fanny Estelle Posvite uit Frankrijk. 

Vorig jaar op het wereldkampioenschap verloor Polling nog van Posvite. De wedstrijd vandaag tegen de Française begon moeizaam en kwam een yuko achter. Met nog een een minuut op de klok kwam de ommezwaai. Met een heupzwaai gooide ze Posvite op haar rug. Dit leverde Polling een ippon op.

In de eerdere ronden versloeg Polling nog de Venezolaanse Elvismar Rodriguez en Assmaa Niang uit Marokko op ippon. In de halve finale wist ze van Poolse Katarzyna Klys met één shido te winnen.

Anicka van Emden strandde in de klasse tot 63 kilogram in de herkansingen. De Russin Marta Labazina sloeg in de extra tijd met een waza-ari toe. Zondag is het nog de beurt aan de zwaargewichten. Noel van 't End (-90 kg), Michael Korrel (-100 kg), Roy Meyer (+100), Marhinde Verkerk (-78 kg), Guusje Steenhuis (-78 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg) zullen dan de tatami betreden.  

Vermoorde bewaker werkte niet bij kerncentrale

Een beveiliger van een Belgische kerncentrale is twee dagen na de aanslagen in Brussel in Charleroi doodgeschoten. Dat meldt de plaatselijke krant Dernière Heure zaterdag op basis van politiebronnen. De krant voegt eraan toe dat zijn beveiligingspasje is gestolen.

De bewaker, die zijn hond uitliet, is in de vroege avond van donderdag doodgeschoten, aldus de krant. Charleroi ligt ongeveer op 50 kilometer van de Belgische hoofdstad.

Eerder donderdag meldde de krant dat de zelfmoordterroristen Khalid en Ibrahim el Bakraoui van plan waren aanslagen te plegen op Belgische kerncentrales, maar dat de arrestatie van Salah Abdeslam, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs, de plannen van de terroristen heeft versneld.

Verborgen camera
De broers hadden naar verluidt een verborgen camera neergezet bij het huis van de directeur van het Belgische nucleaire onderzoeksprogramma. De beelden "met tientallen uren" opnamen van de bewegingen van de man werden in beslag genomen tijdens een antiterrorisme-inval in het appartement van een andere verdachte van dezelfde terreurcel, Mohammed Bakkali.

België is momenteel is de hoogste staat van paraatheid na de dodelijke aanslagen in Brussel. Kort na de aanslagen werden medewerkers van de twee Belgische kerncentrales in Doel en Tihange geëvacueerd. De krant meldde ook dat de afgelopen weken militairen zijn gezien op beide locaties.

Update 15.16 uur:
Volgens Electrabel, de uitbater van de kerncentrales van Tihange en Doel, was de man die donderdag in Froidchapelle in het Belgische Henegouwen werd vermoord geen bewaker van een kerncentrale! "Geen enkel personeelslid van Electrabel of van haar onderaannemers die op deze sites werken, werd deze week vermoord", aldus een woordvoerder van het bedrijf. De politie denkt nu aan een uit de hand gelopen overval of een misdaad in de privésfeer.

Beveiliger kerncentrale België doodgeschoten
Beveiliger kerncentrale België doodgeschoten (Foto: ANP)

Kamervragen over flyer stempassen referendum

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vragen gesteld over een flyer. De folder is geschreven door PostNL en door verschillende gemeenten meegestuurd met de stempassen voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Vijftien gemeenten zijn ingegaan op een voorstel van het postbedrijf om een informatiebrochure bij de stempassen mee te sturen. Volgens een woordvoerster van PostNL gaat het om een betaalde service aan de gemeenten. "Het gaat om neutrale informatie die is gebaseerd op de website van de Kiesraad en de referendumcommissie. De gemeenten konden zelf aanpassingen doen. Ze zijn zelf verantwoordelijk ", aldus een woordvoerster van het postbedrijf zaterdag.

Ze wist nog niet of PostNL voor de parlementsverkiezingen voor volgend jaar ook weer een dergelijke informatiefolder gaat maken.

"Heel eenzijdig en sturend"

"Sinds wanneer heeft PostNL, de commerciële bezorger van de stempassen, de taak om ook een politieke duiding te verzorgen?", vraagt Van Raak zich af. Volgens hem is de folder "heel eenzijdig en sturend" en lijkt het op een stemadvies. "PostNL lijkt een politieke voorkeur te geven. Kiezers worden zo op het verkeerde been gezet", aldus Van Raak.

De gemeente Amersfoort laat weten inmiddels spijt te hebben de folder te hebben meegestuurd. "De tekst van de folder is zelfstandig door en onder verantwoordelijkheid van PostNL opgesteld. De gemeente had op het moment dat de folder werd aangeboden de indruk en het vertrouwen dat de tekst was afgestemd met de referendumcommissie. Dat blijkt nu niet zo te zijn", aldus de gemeentewebsite.

Kamervragen over flyer stempassen referendum
Kamervragen over flyer stempassen referendum (Foto: ANP)

Utrechter opgepakt wegens valse bommelding in België

De politie heeft zaterdagochtend een 33-jarige man uit Utrecht aangehouden die enkele uren na de aanslagen in Brussel een valse bommelding deed in België. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

Hij deed dat vermoedelijk om een inwoner van de Belgische stad Leuven erin te luizen, aldus een woordvoerder.

De Utrechter stuurde dinsdag enkele uren na de aanslagen een mailtje naar media en de gemeente in Leuven. Daarin stond dat de aanslagen op België doorgingen en dat er die avond een bom zou ontploffen in Leuven, tenzij er een groot geldbedrag gestort zou worden.

Hij gaf hierbij een rekeningnummer op waarnaar het bedrag overgemaakt zou moeten worden. Dit rekeningnummer bleek van een inwoner uit Leuven te zijn, die van niets wist. Omdat de e-mail afkomstig bleek te zijn uit Utrecht, werd ook de Nederlandse politie ingeschakeld.

Binnenkort uitgeleverd
De politie denkt dat de Utrechter bewust probeerde de man in Leuven erin te luizen en hoopte dat de Belgische politie een inval bij hem zou doen. Het motief zou in de relationele sfeer liggen.

De verdachte wordt binnenkort uitgeleverd aan België. Hij loopt daar kans op een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar voor het dreigen met een terroristische aanslag. Daarnaast zal de politie de kosten voor het politieonderzoek op hem verhalen.

Man gepakt wegens valse bommelding in België
Man gepakt wegens valse bommelding in België (Foto: ANP)

Geen kolen meer in Nuon-centrale Eemshaven

Energiebedrijf Nuon ziet definitief af van het gebruik van steenkolen en ook van biomassa in de centrale in de Groningse Eemshaven. Nuon onderzoekt bovendien - met de TU Delft - hoe de gascentrale voortaan is in te zetten zonder CO2-uitstoot.

De Magnum-centrale van Nuon in de Eemshaven ging open in 2013 en levert stroom aan het elektriciteitsnet. Het oorspronkelijke idee was een centrale die op verschillende brandstoffen kon draaien, dus ook biomassa, kolen en gas. Fase één was een gascentrale en later zou fase twee volgen: een kolenvergasser erbij. Tegen dat kolengebruik kwamen veel bezwaren van natuur- en milieuorganisaties. Er is toen besloten om fase twee uit te stellen en het voorlopig te houden bij een gascentrale.

Inmiddels ziet Nuon dus af van het gebruik van biomassa en kolen. In het onderzoek, dat nog op de tekentafel ligt, wordt gezocht naar een toekomst voor de centrale zonder CO2-uitstoot.

Het energiebedrijf krijgt een pluim van Greenpeace. Verstandig en hulde, reageert een woordvoerder. Essent, E.ON en Engie hebben "willens en wetens"wél nieuwe kolencentrales gebouwd. Onverstandig, vindt Greenpeace, want in samenleving en politiek is daar geen enkel draagvlak meer voor.

Geen kolen meer in Nuon-centrale Eemshaven
Geen kolen meer in Nuon-centrale Eemshaven (Foto: ANP)

'Helft voertuigen landmacht kapot'

De helft van alle legervoertuigen van de Nederlandse landmacht toont gebreken. Dat zegt de afzwaaiende Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruijf zaterdag in een interview met het AD.

Van alle landmachtvoertuigen, waaronder pantserwagens en bergingstanks, is nauwelijks de helft volledig inzetbaar. "De rest staat stil of heeft gebreken. Dan kunnen ze misschien wel rijden, maar is bijvoorbeeld de radio stuk", aldus De Kruif.

Volgens de generaal zijn er twee keuzes. Het leger moet flink krimpen, of er moet heel veel geld bij. "Zo doorgaan als nu kan niet. We worden nog steeds geacht in de Champions League te spelen, maar we hebben geen stadion meer, de medische staf en de terreinknecht zijn wegbezuinigd, de trainer ook en de reservebank is leeg. We hebben nog elf spelers -en die zijn goed- maar er hoeft maar iets mis te gaan en we hebben een probleem."

Een woordvoerder van Defensie erkende dat de landmacht veel oud materieel gebruikt, waardoor er volgens vaak meer gebreken zijn. "Maar dat de helft van de voertuigen niet zou rijden, is erg gechargeerd. Het kan best zijn dat bijvoorbeeld de radio van een pantservoertuig het niet doet, maar dan is het nog best inzetbaar. Maar in een woord: Het kan beter."

'Helft voertuigen landmacht kapot'
'Helft voertuigen landmacht kapot' (Foto: ANP)

Armworstelen en poker erkend door SportAccord, paaldansen niet

De internationale bonden voor armworstelen, poker en rugby league zullen vrijwel zeker geaccepteerd worden als volledig lid van SportAccord. Dat is de overkoepelende organisatie voor olympische en niet-olympische sporten. Bekende bonden zoals de FIFA (voetbal), FINA (zwemmen), FIA (autosport) en IAAF (atletiek) zijn er lid van, maar ook bonden voor sporten als aikido, luchtsporten, dansen, drakenbootracen en minigolf.

Lid worden van SportAccord wordt gezien als een belangrijke stap om ooit kans te maken op een plekje in het olympisch programma, buiten dat een sport als SportAccord-lid internationaal erkend wordt. De World Armwrestling Federation (WAF), International Federation of Poker (IFP) en de Rugby League International Federation (RLIF) zullen tijdens de bijeenkomst van SportAccord op 22 april vermoedelijk officieel lid worden, waardoor het aantal vertegenwoordige sporten op 91 komt.

Tien andere bonden dienden eveneens een aanvraag in om lid te worden, maar die werden niet geaccepteerd. Het ging daarbij om negen sporten, want parkours (ook bekend als freerunning) werd door twee rivaliserende bonden voorgedragen. Ook de internationale bond voor eSports zag haar aanvraag afgeschoten worden, net als die voor 'paalsporten' - denk daarbij met name aan paaldansen. Hetzelfde geldt voor rollball, een soort voetbal op inlineskates. 

Ook trefbal, 'practical shooting' en woodball - een soort golf-cricket-achtig mengsel - worden geen lid van SportAccord. Dat geldt ook voor het traditionele Centraal-Aziatische 'kurash', een vorm van worstelen. Over worstelen en mengsels gesproken: de bond voor het schitterende 'kabaddi' wordt helaas ook geen lid van SportAccord. Over deze in India, Pakistan en Bangladesh populaire sport valt meer te lezen in ons bericht daarover tijdens de Asian Games van 2014. 

Paint het nieuws: Kofferboys Miljoenenjacht

Paint het nieuws, een item waarin elke week een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was het tv-programma Miljoenenjacht.

Op Facebook was er een actie waar gevraagd werd wie ook graag één keer liever mannen met koffertjes ziet op het toneel, dan altijd de sexy vrouwen die de koffertjes naar Linda de Mol brengen in Miljoenenjacht. Er was genoeg animo, want binnen vier uur tijd zeggen meer dan 12.000 fans: JA! De opdracht voor deze week was: paint een leuke kofferman. Hoe de users het deden mochten ze zelf weten, zolang er maar een man met een koffer van Miljoenenjacht in verwerkt zat.

WK Kwalificatie: Terugkerende Suárez helpt Uruguay aan punt tegen Brazilië

Luis Suárez keerde afgelopen nacht terug bij Uruguay en was direct trefzeker in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Brazilië (2-2).Brazilië kende thuis een droomstart nadat Douglas Costa zijn land al na één minuut spelen op voorsprong had gezet.

Renato Augusto verdubbelde na 26 minuten de voorsprong maar Edinson Cavani deed na ruim een half uur spelen wat terug voor Uruguay. Drie minuten na rust scoorde Suárez de 2-2. De aanvaller van FC Barcelona speelde voor het eerst weer voor zijn land na het WK van 2014. Hij werd negen internationale wedstrijden geschorst nadat hij Italië-verdediger Giorgio Chiellini had gebeten.

"Het eerste doelpunt verraste ons na een minuut, want het veranderde de aanpak vanaf het begin", vertelde Suárez tegen de aanwezige media. "Maar zoals altijd toonde dit team karakter. Het was emotioneel toen ik scoorde vanwege de steun van mijn familie omdat ik zoveel geleden heb."

Samenvatting Brazilië - Uruguay. (Bron: YouTube)

WK Kwalificatie: Guatemala stunt met zege op Verenigde Staten

Een gigantische stunt in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in de CONCACAF-zone. Guatemala won thuis met 2-0 van de Verenigde Staten. De Amerikanen moeten door deze nederlaag nog flink aan de bak om de volgende ronde te bereiken. 

Na een kwartier stond de eindstand al op het bord. Rafael Morales kon na zeven minuten een corner binnen trappen. Acht minuten later trapte doelman Paulo Motta heel ver uit. Carlos Ruiz pikte de bal op en kwam één op één te staan tegenover de Amerikaanse doelman Tim Howard and hij verdubbelde de voorsprong.

De andere wedstrijd in groep C ging tussen Saint Vincent en de Grenadines en Triniad & Tobago. De bezoekers uit Triniad wonnen met 2-3 en staan nu met zeven punten uit drie wedstrijden bovenaan in de groep. Guatemala heeft zes punten en de VS slechts vier. Saint Vincent is nog puntloos. Deze groepsfase is nu halverwege. De beste twee landen plaatsen zich voor de finaleronde in de CONCACAF-zone. Over vier dagen mag de Verenigde Staten thuis op zoek naar revanche tegen Guatemala. 

De twee treffers van Guatemala. (Bron: YouTube)

In groep A heeft Mexico ook zijn derde wedstrijd gewonnen. Canada werd met 3-0 verslagen. El Salvador en Honduras speelden met 2-2 gelijk. Mexico heeft de maximale negen punten, Canada volgt op vier punten en El Salvador heeft er twee. Honduras, het land dat op de WK's van 2010 en 2014 nog actief was, sluit de rij met één punt. 

In groep B werd twee keer gelijkgespeeld. Costa Rica kwam in en tegen Jamaica niet verder dan 1-1 en Haiti en Panama wisten niet te scoren. Costa Rica heeft zeven punten na drie wedstrijden. Panama en Jamaica hebben er vier en Haiti heeft één punt. Woensdag is de volgende speelronde met de 'returns' van deze wedstrijden. 

Koning Pils toch niet geflankeerd door Allah-fanaten

Enkele dagen geleden maakte FOK! (ik) er gewag van dat onze koning (vzmh) tijdens een bliksembezoek aan de Haagse Schilderswijk zou zijn geflankeerd door lieden die het liefst zouden zien dat heel Nederland verandert in een islamitisch paradijs, zoals je dat ook vindt in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en wat landen in het westen van Azië. Dat bleek niet helemaal een juiste afspiegeling van de werkelijkheid te zijn.

Een onderdeeltje van het bezoek was namelijk dat Willem-Alexander (vzmh) een korte wandeling zou maken met het Jeugd Preventie Team. Dit is geen team dat ervoor zorgt dat er geen jeugd meer bij komt in de wijk, maar een clubje jongeren met een hesje en een stoer logo, dat leeftijdsgenootjes zou moeten aanspreken op ongewenst gedrag. Jezelf normaal gedragen is namelijk niet bij iedereen vanzelfsprekend en aboe agent kan nu eenmaal niet overal zijn.

Een foto van deze wandeling werd aangegrepen door een islamo-fascistisch clubje (namelijk Ikblijmoslim) om te zeggen: 'Duidelijk statement richting de PVV: islamitische beveiliging voor Willem-Alexander.' Waarmee het moment onmiddellijk gekaapt werd voor de eigen agenda. De foto leek te zeggen: wij zijn hier de baas.

Ondanks dit is het bezoek van de koning aan de omstreden wijk niet een gelukkige keuze. Het was namelijk een dag na de zoveelste jihadistische aanslag, deze keer bij onze buren en taalgenoten in Brussel. Het fundamentalisme, dat de voedingsbodem is voor jongens en meisjes die het leuk vinden om ongelovigen kapot te maken, floreert weelderig in de Schilderswijk. Verreweg de meeste bewoners zijn bewonderaars van Mohammed en hebben zich onderworpen aan de regeltjes die hij in de zevende eeuw gedicteerd kreeg van een engel. Tientallen jongeren uit de wijk hebben ons feitelijk de oorlog verklaard toen ze besloten naar Syrië af te reizen om zich aan te sluiten bij de harde kern van de profeet.

Desalniettemin is er geen reden om aan te nemen dat de jongetjes met petjes en hesjes onderdeel zijn van jihad. Ongewild worden ze er echter wel voor gebruikt of misbruikt.

Duitser namens Palestina naar Olympische Spelen

Dressuurruiter Christian Zimmermann heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. De in Duitsland geboren ruiter zal in Rio de Janeiro echter niet zijn geboorteland vertegenwoordigen, maar Palestina. 

Dat zorgt voor een uniek feit: nooit eerder kwam Palestina op de Spelen uit in het paardrijden. Sinds hun debuut in 1996 waren Palestijnen tot zover alleen te vinden in de atletiek, het judo en het zwemmen. 

De 54-jarige Zimmermann plaatste zich voor de Spelen door in Groep F (Afrika & het Midden-Oosten) bovenaan te eindigen, voor de Zuid-Afrikaanse Nicole Smith. Samen met paard Cinco de Mayo komt hij sinds 2012 uit voor Palestina in plaats van Duitsland. Hij was in 2014 de eerste ruiter ooit die het land vertegenwoordige op de Wereldruiterspelen, waar hij 68e werd in de individuele wedstrijd. 

Ruim 30 doden door zelfmoordaanslag Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag in de plaats Iskandariyah, ten zuiden van Bagdad, zijn vrijdag zeker 30 mensen om het leven gekomen. Dit meldt NU.nl op haar website. Na een voetbalwedstrijd blies een man zichzelf op bij het stadion. Onder de doden bevindt zich ook de burgemeester van de stad, zo meldt persbureau AFP.

In de stad leven zowel soennieten als sjiieten. Het terugdringen van de Islamitische Staat in de regio staat hoog op de prioriteitenlijst van Irak. Het gebied wordt overspoeld door guerilla-acties van IS-strijders. Begin van de maand kwamen er nog 47 mensen om het leven toen een autobom ontplofte, de dodelijkste aanval in een jaar tijd.  

ING: Belegger weer positiever

Na de onzekerheid van de afgelopen maanden neemt het vertrouwen onder de Nederlandse beleggers weer toe. Dat blijkt uit de beleggersbarometer van ING.

De barometer overschrijdt in maart met de stand van 118 die van januari (116) en februari (110) en daarmee is een einde gekomen aan de daling die na november 2015 is ingezet. De stand van februari (110 dus) was het laagste niveau in twee en een half jaar tijd.

De faillissementen van enkele grote winkelketens in Nederland laten beleggers niet onberoerd. Ruim zes op de tien beleggers vinden het vervelend dat er lege plekken ontstaan in winkelgebieden. Driekwart verwacht dat er nog meer winkelketens gaan verdwijnen. Zij vrezen ook dat veel mensen moeilijk aan een nieuwe baan zullen komen.

ING: Belegger weer positiever
ING: Belegger weer positiever (Foto: ANP)

Gelekte Nintendo NX-Controller blijkt nep

Nintendo is nog erg stil over hun nieuwe spelcomputer met codenaam 'NX'. Het is dan ook niet verrassend dat de gaming community dan zelf maar aan de slag gaat. Er verscheen dan ook een vermeende leak van de nieuwe controller die gepaard zou komen met NX.

Het betrefde een ovale controller met een scherm over de gehele bovenkant. De pookjes bevonden zich midden in het scherm, wat samen met de rare vorm gamers op het internet deed huilen van verdriet (op de enkeling na die er wel potentie inzag). Gek was het ook niet, want Nintendo heeft een patent ingedien van een controller die er precies zo uitzag.

Hoe dan ook, jammer maar helaas (of wellicht wel gelukkig): de controller is nep. In het onderstaande filmpje kun je kijken hoe de maker dit heeft gedaan. We zullen dus nog langer moeten wachten op de eerste officiële informatie van Nintendo, want we weten nog steeds helemaal niets.

Vermoedelijk brengt Nintendo de eerste informatie voor E3 en op zijn laatst tijdens E3.

Nintendo NX fake controller

Van U. voor de rechter voor dood Borst en zus

Bart van U., de man die verdacht wordt van het doden van Els Borst en van zijn eigen zus Loïs, moet komende week voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Er zijn drie dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak: dinsdag, woensdag en donderdag. Borst werd gedood in februari 2014, Loïs in januari 2015.

Op de zitting worden enkele deskundigen gehoord die zich gebogen hebben over de geestestoestand van Van U. Zij hebben geconcludeerd dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij Borst en zijn zus doodde. Sterk verminderd toerekeningsvatbaar is de laatste stap voor volledig ontoerekeningsvatbaar. Van U.'s advocate Noëlle Pieterse verwondert zich hierover.

"Deskundigen hebben onlangs gerapporteerd over de geestelijke toestand van mijn cliënt in 2011, in een zaak rond verboden wapenbezit. Toen zou hij volledig ontoerekeningsvatbaar zijn geweest", vertelt Pieterse. Ze vindt het gek dat hij, met het verstrijken van de jaren, zonder behandeling, en nadat hij twee levensdelicten heeft gepleegd, juist meer toerekeningsvatbaar wordt verklaard.

Goddelijke opdracht
Als een verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan er geen gevangenisstraf maar alleen tbs worden opgelegd.

Van U. heeft begin februari bekend dat hij oud-minister Els Borst (81) heeft gedood. Een "goddelijke opdracht" had hem naar eigen zeggen hiertoe bewogen. In de ogen van Van U. was Borst degene die verantwoordelijk moest worden gehouden voor euthanasiewetgeving.

Zelfverdediging
Van U. had eerder al bekend dat hij zijn zus heeft gedood. Naar eigen zeggen deed hij dat uit zelfverdediging. In de verklaring over het doden van zijn zus repte Van U. ook over meningsverschillen over abortus en euthanasie.

Oud-minister Borst en Van U.'s zus werden beiden met tientallen messteken omgebracht.

Volgens advocaat Pieterse is van U. "erg gespannen en verdrietig in aanloop naar de behandeling van de zaak".

Van U. voor de rechter voor dood Borst en zus
Van U. voor de rechter voor dood Borst en zus (Foto: ANP)

Uurtje minder slapen, maar wel langer licht

Een uurtje korter slapen, maar dan blijft het wel langer licht. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. De klok wordt om 02.00 uur een uur vooruitgezet. De nacht duurt dan een uur korter; het daglicht duurt daardoor langer.

Vooral dat het langer licht blijft in de avond vinden veel mensen prettig. Alle landen in de Europese Unie laten sinds 2002 de zomertijd in het laatste weekeinde van maart ingaan. Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok.

Volgens voorstanders bespaart de zomertijd energie. Lampen branden bijvoorbeeld korter. Critici zeggen dat het effect niet aantoonbaar is of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is.

Uurtje minder slapen, maar wel langer licht
Uurtje minder slapen, maar wel langer licht (Foto: ANP)

Hackerspaces houden open dag

Diverse hackerspaces in Nederland houden zaterdag een open dag. Tijdens deze dag laten ze zien waar hun leden zich mee bezighouden en wat 'hacken' betekent.

Hackers zijn namelijk geen computercriminelen. Naar eigen zeggen hebben hackers een goed gevoel voor ethiek, en hebben zij ethisch handelen ook hoog in het vaandel staan. Ze geven aan met een frisse blik naar de maatschappij te kijken en graag hun kennis te delen om zo de maatschappij te verbeteren.

Hackerspaces zijn de locaties waar deze technische creatievelingen zich verzamelen. In een hackerspace werken mensen samen aan hobbyprojecten en worden discussies over de meest uiteenlopende onderwerpen gevoerd. Zaken die aan bod komen zijn onder meer 3d-printen, CNC-frezen, domotica, robots, drones, programmeren, privacy en nog veel meer.

De open dag begint om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Sommige spaces blijven langer geopend. Deelnemende spaces zijn onder andere ACKspace in Heerlen, AwesomeSpace in Utrecht, Bitlair in Amersfoort, Frack in Leeuwarden, NURDspace in Wageningen, Randomdata in Utrecht, RevSpace in Den Haag, Sk1llz in Almere, TkkrLab in Enschede en Techinc in Amsterdam. Meer info en het volledige programma vind je op hackerspaces.nl.

Hackerspaces houden open dag (Foto: ANP)
Hackerspaces houden open dag (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig & sluierbewolking

Vandaag is voorlopig de mooiste dag van het weekend met geregeld perioden met zon, hoewel in de loop van de dag de sluierbewolking toeneemt. Met maxima van 12 graden in het noorden tot 15 graden in het zuiden is het prima weer. In de loop van de dag neemt de zuid tot zuidwestenwind toe in kracht en kan het boven zee en het IJsselmeer flink gaan waaien.  

Zon op 06:27
Zon onder 19:04

Iemand trek in een wijntje? Even wachten nog  

wijnranken in het Moezelgebied (Foto: Rewimo)
Wijnranken in het Moezelgebied (foto: Rewimo)

Bezoek aan Ruine Waldeck
Bezoek aan Ruïne Waldeck (foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1969 Koningin Juliana nam de kerncentrale in Dodewaard in gebruik. 
 1872 Er ontstond een aardverschuiving over een lengte van 50 kilometer bij Owens Valley (Californië) 
 1873 De Sultan van Atjeh werd door Nederland voor een ultimatum gesteld
 1636 De universiteit van Utrecht werd geopend. 
 1953 Jonas Salk maakte bekend dat hij een vaccin tegen polio had uitgevonden. 


Prosit! 

Ajax opent Cruijff-condoleanceregister in ArenA

Ajax opent zaterdagmiddag een condoleanceregister voor Johan Cruijff langs het veld van de Amsterdam ArenA.

Tussen 15.00 uur en 21.00 uur kunnen belangstellenden via ingang Noord B het stadion in om hun medeleven te betuigen. Ajax-directeur Edwin van der Sar zal daarbij aanwezig zijn.

De club biedt ook de mogelijkheid online te condoleren door de hashtag #vooraltijdnr14 of #4evernr14 te gebruiken. De berichten zullen vervolgens op de website te zien zijn.

Ajax opent condoleanceregister ArenA
Ajax opent Cruijff-condoleanceregister in ArenA (Foto: ANP)

Paus legt kruisweg af in Rome

Paus Franciscus heeft vrijdag met tienduizenden gelovigen de kruisweg naar het Colosseum in Rome afgelegd. De processie, waarin de lijdensweg van Jezus Christus werd gesymboliseerd, vond in de nasleep van de aanslagen in Brussel plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen.

Bij de laatste van de veertien statiën sprak de paus zijn veroordeling uit van extremisme, bloedige terreurdaden en onverschilligheid over het lot van vluchtelingen.

De veiligheidsmaatregelen waren strenger dan in voorgaande jaren. Extremisten van Islamitische Staat hebben bedreigingen geuit tegen katholieke doelwitten in Rome. Vorig jaar was op een jihadistische website een fotomontage te zien waarop de zwarte vlag van IS wapperde aan de obelisk op het plein voor de Sint-Pieter.

Paus legt kruisweg af in Rome
Paus legt kruisweg af in Rome (Foto: ANP)

Partycentrum Tilburg afgebrand

Het party- en bowlingcentrum De Dolfijn in Tilburg is door een brand verwoest. Dat heeft de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant laten weten. In het zalencentrum aan de Ringbaan-Oost waren geen personen meer aanwezig. De brand ontstond vrijdagavond laat.

Bij het blussen van de brand is een brandweerman onwel geworden. Een andere brandweerman liep een snijwond op. De restanten van het gebouw zijn met hekken afgezet. De brand is overgeslagen naar een naastgelegen garagebedrijf en zorgt voor zwarte rook in de omgeving.

De brandweer is met veel materieel aanwezig. Eerder moest een persoon worden behandeld in een ambulance wegens het inademen van rook.


Brand verwoest partycentrum


Tienduizenden bij Rolling Stones op Cuba

De Rolling Stones hebben vrijdag (lokale tijd) voor tienduizenden fans opgetreden in de Cubaanse hoofdstad Havana. De Britten trapten hun concert af met de hit Jumpin' Jack Flash uit 1968. In dat jaar deelden Cubaanse rockfans heimelijk vinylplaten met elkaar en liepen zo het risico om te werk te worden gesteld op het platteland wegens 'ideologische afwijking'.

Sommige fans van de wereldberoemde groep hadden zich al achttien uur voor aanvang van het gratis concert verzameld in het sportstadion Ciudad Deportiva de la Habana. Na 'Jumpin' Jack Flash' volgde 'It's Only Rock 'n Roll (But I Like It)'.

Het was de eerste keer dat een Britse rockband Cuba aandeed. De Stones begonnen hun loopbaan in 1962, drie jaar nadat de Cubaanse rebellenleider Fidel Castro het pro-Amerikaanse bewind op het Caribische eiland omverwierp.

Tienduizenden bij Rolling Stones op Cuba
Tienduizenden bij Rolling Stones op Cuba (Foto: ANP)

Microsoft: sorry voor racistische robot

Peter Lee, het hoofd van Microsoft Research, heeft op het officiele blog van Microsoft zijn excuses aangeboden voor de racistische berichten van chatbot Tay. "Het spijt ons heel erg voor de onbedoelde beledigende en kwetsende tweets van Tay, die absoluut niet representatief zijn voor Microsoft en het doel waarvoor we Tay hebben ontwikkeld".

De chattende robot TayTweets werd woensdag gelanceerd en was bedoeld als een experiment om kunstmatige intelligentie en gespreksbegrip te testen. Echter niet lang na de lancering begon de chatbot teksten te twitteren als: 'Hitler had gelijk ik haat Joden' en 'Hitler zou het beter doen dan de aap die we nu hebben'.

Verder schrijft Lee dat de chatbot inmiddels offline is gehaald. Het is de bedoeling dat Tay uiteindelijk wel weer terug komt. "Maar niet voordat we er zeker van zijn dat we kunnen anticiperen op het gebruik van de chatbot dat in strijd is met onze principes en waarden."

Microsoft Research gebruikt deze en andere ervaringen om te leren en te blijven werken om 'bij te kunnen dragen aan een internet dat niet het slechtste, maar het beste van de mensheid vertegenwoordigd'.

Microsoft: sorry voor racistische robot
Microsoft: sorry voor racistische robot (Foto: BuzzT)

IS-video: trek jullie terug en leef in vrede

Islamitische Staat heeft vrijdag een nieuwe video verspreid waarin de terreurgroep nogmaals de verantwoordelijkheid opeist voor de aanslagen van dinsdag in Brussel. In het zeven minuten durende filmpje doen twee Belgische IS-strijders een oproep aan de kijkers om van hun politieke leiders te eisen dat ze hun vliegtuigen en militairen terugtrekken uit het Midden-Oosten, schrijven Belgische media. "Trek jullie terug en jullie zullen leven in vrede."

De twee worden in de video aangeduid als Abu Abdallah al-Baljiki en Abu Mujahid al-Baljiki. De eerste heet volgens Le Soir en Het Laatste Nieuws eigenlijk Lotfi Aoumeur, een 25-jarige man uit Verviers die in januari 2015 naar Syrië vertrok. Vorig jaar dreigde hij België in een IS-video ook al met een aanslag.

De tweede spreker is volgens Het Laatste Nieuws Hicham Chaib, voormalig lijfwacht en rechterhand van Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.