FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 februari 2016

Geen hypotheken voor woonboten meer bij ING

ING verstrekt vanaf 1 oktober geen hypotheken voor woonboten meer. De bank is bezig het aanvragen van een hypotheek sneller en eenvoudiger te maken. Daarbij worden keuzes gemaakt, aldus een woordvoerder in een toelichting.

ING ziet een hypotheek voor een woonboot als een 'onzekerder product'. Er worden jaarlijks ook maar weinig van dit soort hypotheken verstrekt. Volgens de zegsman zijn het er 'nog geen paar honderd per jaar'.

ING heeft nu nog het grootste deel van de markt voor woonboothypotheken in handen. De bank kondigt de stap naar eigen zeggen tijdig aan, om andere partijen de kans te geven het gat in de markt op te vullen.

EenVandaag meldde naar aanleiding van het bericht dat het besluit van ING negatieve gevolgen kan hebben voor de vraag naar woonboten in Nederland. Het kan straks immers lastiger worden om voor zo'n schuit een hypotheek te krijgen. Als er geen andere spelers op de markt komen, kunnen de boten hierdoor zomaar 40 procent minder waard worden, stelde hoogleraar en woningmarktdeskundige Peter Boelhouwer van de TU Delft tegenover het actualiteitenprogramma.

Geen hypotheken voor woonboten meer bij ING
Geen hypotheken voor woonboten meer bij ING (Foto: ANP)

Amerikaanse vluchtelingen welkom in Canada

Amerikanen die het leven onder president Donald Trump vrezen, zijn als vluchteling welkom in Canada. Een Canadese radiozender in de oostelijke provincie Nova Scotia liet weten dat het schiereiland Cape Breton Island in de provincie geheel tot hun beschikking staat.

DJ Rob Calabrese somde de voordelen van Cape Breton op. Abortus is er legaal, moslims kunnen er vrij rondwandelen, de huizen zijn er betaalbaar en de natuur, het klimaat en de cultuur zijn dik in orde. Wie aanneemt dat het hier om niet meer gaat dan een cynisch grapje, heeft het mis. Terwijl Trump nog bezig is aan de voorverkiezingen, meldden zich vrijwel direct na de eerste oproep de eerste Amerikaanse geïnteresseerden bij de zender, aldus The Washington Post woensdag.

Amerikaanse vluchtelingen welkom in Canada
Amerikaanse vluchtelingen welkom in Canada (Foto: ANP)

'Reddingsplan V&D was bijna gelukt'

V&D was dinsdag bijna gered. "Het leek in één keer een paling die weggleed terwijl we hem goed vasthadden", zegt voormalig topman John van der Ent woensdag in gesprek met Nieuwsuur en de NOS.

Van der Ent had in de nacht van zondag op maandag in de gaten dat het echt de verkeerde kant op ging. Op maandagmorgen kreeg hij toch nog wat hoop toen het ministerie van Economische Zaken een uiterste inspanning deed. Maar ook dat bleek niet genoeg. Op dinsdagmiddag om vier uur klapten de onderhandelingen.

"Het is op details uit onze handen geglipt", aldus Van der Ent, die niemand de schuld wil geven: "Er waren zoveel partijen. Met de curatoren hebben we als een team geknokt. Dit is een drama, een drama voor veel mensen, een drama voor retail in Nederland en een drama voor leveranciers. Dit hoop ik nooit meer mee te maken."

'Reddingsplan V&D was bijna gelukt'
'Reddingsplan V&D was bijna gelukt' (Foto: ANP)

Weerstand tegen ander vermogensrecht huwelijk

In de Tweede Kamer is felle weerstand tegen een wetsvoorstel om voortaan niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Een beperkte gemeenschap van goederen moet de nieuwe standaard worden, vindt een meerderheid van D66, PvdA en VVD.

De wijziging betekent dat vermogen dat voor het huwelijk is opgebouwd, giften en erfenissen voortaan privévermogen blijven. Alleen datgene wat beide partners tijdens het huwelijk opbouwen, zal standaard in de gemeenschap vallen en bij een scheiding worden verdeeld.

CDA en de kleine christelijke partijen zijn tegen, zo bleek woensdagavond. Ze vinden dat er te makkelijk wordt voorbijgegaan aan het verbond dat een huwelijk is. Ook zou de wijziging het stelsel juist ingewikkelder maken en tot veel rompslomp leiden voor gehuwden. Ook kan het juist extra problemen veroorzaken na een scheiding, vinden ze.

Weerstand tegen ander vermogensrecht huwelijk
Weerstand tegen ander vermogensrecht huwelijk (Foto: ANP)

Willeke is ook Televizier-Ring en Harp kwijt

Willeke Alberti is na de brutale woninginbraak niet alleen sieraden en geld kwijt. Ook een aantal prijzen van de zangeres is verdwenen, liet ze woensdag weten aan Shownieuws.

Willeke is haar Gouden Televizier-Ring en Gouden Harp kwijt. De Ring kreeg ze in 1971 voor haar rol in de televisieserie De kleine waarheid, tien jaar later kreeg ze de Harp voor haar carrière.

Zondagavond werd ingebroken bij Willeke, terwijl ze gewoon thuis was. Via een badkamer kwamen de inbrekers binnen. De politie onderzoekt de zaak, maar heeft volgens Shownieuws nog geen verdachten aan kunnen houden.

Willeke is ook Televizier-Ring en Harp kwijt
Willeke is ook Televizier-Ring en Harp kwijt (Foto: BuzzE)

James Blunt krijgt eredoctoraat in Bristol

James Blunt keerde woensdag terug naar zijn universiteit. De singer-songwriter kreeg op de universiteit van Bristol een eredoctoraat vanwege zijn bijdrage aan de muziek. De 41-jarige zanger studeerde tussen 1992 en 1996 aan de universiteit.

"Dit is een enorme en misschien ietwat onverdiende eer", zei James volgens Britse media. Hij noemde de universiteit van Bristol 'de plek waar ik een aantal van mijn meest memorabele jaren had'.

Tijdens zijn studio sociologie ontdekte James zijn zangtalent. In Bristol schreef hij zijn eerste nummers. Na zijn tijd in het leger richtte James zich op zijn zangcarrière, in 2005 brak hij wereldwijd door met de hit You're Beautiful.

James Blunt krijgt eredoctoraat in Bristol
James Blunt krijgt eredoctoraat in Bristol (Foto: BuzzE)

Pamela Anderson is een beetje eenzaam

Pamela Anderson zou graag weer een man in haar leven hebben. De actrice voelt zich 'een beetje eenzaam' nu haar zoons Brandon (negentien) en Dylan (achttien) het huis uit zijn.

"Ik denk dat heel veel vrouwen van mijn leeftijd dit meemaken", vertelt de 48-jarige Pamela in een interview met People. "De kinderen gaan studeren of hun eigen weg. Godzijdank bestaan er huisdieren."

Of ze ooit nog verliefd wordt, durft Pamela niet te zeggen. "Ik heb drie huwelijken achter de rug. Ik zou graag mijn leven met iemand delen, maar ik weet niet of dat in mijn toekomst ligt."

Over een nieuwe relatie zou de blondine lang na moeten denken. "Ik zou het leuk vinden weer met iemand samen te zijn, maar ik heb een sterke mening en er is veel om over na te denken. Met wie wil ik samen zijn en waar gaat dat dan heen?"

Pamela Anderson is een beetje eenzaam
Pamela Anderson is een beetje eenzaam (Foto: BuzzE)

Dijksma verwacht nieuwe boete voor NS

De NS kan opnieuw op een boete rekenen van het ministerie van Infrastructuur omdat het staatsspoorbedrijf de afgesproken prestaties niet levert. Dat maakte verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma woensdag duidelijk in een debat over het spoor in de Tweede Kamer.

"Ik voel een sanctie opkomen", zei de bewindsvrouw over de HSL-dienst van Amsterdam naar Breda. Dan gaat het om een boete van een half miljoen euro, voegde ze eraan toe. De NS brengt de cijfers over de prestaties vrijdag naar buiten. De punctualiteit op de hogesnelheidslijn is niet goed en treinen vallen uit.

Dijksma wil boetes die aan de NS worden opgelegd voortaan in een fonds stoppen en dan reizigers vragen hoe het geld moet worden besteed. Het plan viel slecht bij Betty de Boer van coalitiepartner VVD. Zij meent dat Dijksma eerst maar eens hierover met de Kamer moet overleggen.

Dijksma verwacht nieuwe boete voor NS
Dijksma verwacht nieuwe boete voor NS (Foto: ANP)

Man in Amsterdam zomaar neergestoken

Een man is woensdagmiddag op de Keizersgracht in Amsterdam zomaar neergestoken. Er ging geen ruzie of woordenwisseling aan vooraf, meldde de politie.

Het slachtoffer raakte zwaargewond en is met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Een motorrijder van de politie was in de buurt en wist de verdachte aan te houden en de handboeien om te doen.

Toen de agent vervolgens zijn aandacht schonk aan de gewonde man, ging de verdachte er vandoor. Omstanders wisten de voortvluchtige te pakken en droegen hem over aan de politie. Volgens de Amsterdamse stadszender AT5 is de dader een verwarde 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Man in Amsterdam zomaar neergestoken
Man in Amsterdam zomaar neergestoken (Foto: ANP)

Messi dirigeert met 300e PD-treffer Barcelona moeiteloos langs Sporting Gijˇn

Barcelona heeft de uitwedstrijd tegen Sporting Gijón moeiteloos weten te winnen. De Catalanen zegevierden met 1-3 en zetten een grote stap richting een nieuwe landstitel.

Barcelona wilde de goede reeks van zes gewonnen competitiewedstrijden voortzetten. Tegen Sporting Gijón konden de Catalanen op zes punten voorsprong komen van naarste achtervolger Atlético Madrid, dat een wedstrijd meer speelde. Lionel Messi kon tegen Sporting een nieuw record vestigen. De Argentijn kon zich kronen tot de eerste speler die in de Spaanse Primera División maar liefst 300 keer (!) weet te scoren. Gesteund door een fit Barcelona, dat alleen middenvelder Rafinha nog moest missen, kon Messi gaan proberen het bijzondere record op zijn naam te schrijven.

Vanaf de aftrap waren de intenties van de thuisploeg zo klaar als een klontje. De Noord-Spanjaarden zakten massaal terug en lieten het initiatief aan Barcelona. Echter, de Blaugrana zijn gewend aan tegenstanders met een dergelijke tactiek en wisten dan ook goed raad met de verdedigende speelstijl van de thuisploeg.

Na een moeizaam begin opende Lionel Messi in de 25e minuut de score. Op het middenveld zette de Argentijn een dribbel in die hem op het rand van het stafschopgebied bracht. Messi aarzelde geen moment en plaatste de bal prachtig in de verre hoek achter doelman Cuéllar. Amper twee minuten later was de stand echter alweer gelijkgetrokken. Na een uitbraak van Sporting Gijón kwam de bal terecht bij aanvaller Menéndez die wel raad wist met de kans en zijn ploeg op gelijke hoogte bracht. De spectaculaire fase werd afgesloten toen Messi vijf minuten later weer toesloeg. Luís Suárez schermde de bal in het zestienmetergebied goed af en legde hem panklaar neer voor zijn Argentijnse kompaan: 1-2.

In de tweede helft was het spelbeeld onveranderd. Sporting loerde op de counter, maar was kansloos tegenover het overschot aan klasse dat Barcelona weer bij vlagen etaleerde. In de 62e minuut leek Suárez te gaan tekenen voor de 1-3, nadat Neymar een penalty had versierd. Echter, de Uruguayaan faalde vanaf elf meter waardoor de tussenstand gelijk bleef. Even later kon de oud-Ajacied wel juichen. In het zestienmetergebied frommelde de aanvaller zich langs een aantal verdedigers, waarna hij de bal met zijn linkerbeen prachtig in de kruising krulde.

Met dit hoogstandje van Suárez was de wedstrijd beslist. Sporting Gijón heeft de hele wedstrijd achter de bal aangelopen. Nooit en te nimmer gaf Barcelona Sporting hoop of het gevoel dat er meer in zat dan die ene eretreffer van Menéndez. Door de zege komt Barcelona op zes punten voorsprong ten opzichte van Atlético Madrid. De Catalanen zetten zodoende een grote stap naar een nieuwe landstitel.

Tennisster Burger zet opmars in Rio voort

Cindy Burger heeft de smaak te pakken in Rio de Janeiro. Na twee overwinningen in het kwalificatietoernooi heeft ze ook haar tweede zege binnen in het hoofdtoernooi. De 23-jarige Volendamse won in twee sets van Elitsa Kostova. Het werd 6-3 en 6-0. De Bulgaarse kwam eveneens uit het kwalificatietoernooi. 

Burger, de nummer 187 van de wereld, stuntte door in de eerste ronde de Amerikaanse Christina Mchale (WTA-64) te verslaan. Dit was haar eerste zege op WTA-niveau. Nu trof ze op papier een makkelijkere tegenstandster. Kostova staat 258e op de wereldranglijst. Dit bleek ook het geval. 

Om de halve finales te bereiken moet de Burger af zien te rekenen met Francesca Schiavone (WTA-132). De 35-jarige voormalig Roland Garroskampioene klopte op haar beurt Mariana Duque-Marino (WTA-81): 6-4, 4-6 en 7-5.

Ophef over nieuwe baan zus koningin Mßxima

De nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri ligt onder vuur omdat hij een baantje heeft gegeven aan de 31-jarige zus van koningin Máxima, Inés Zorreguieta.

In een aantal Argentijnse media wordt haar aanstelling voor omgerekend 2760 euro bruto per maand niet alleen als vriendjespolitiek gehoond, maar ook in strijd met Macri's beleid. De centrumrechtse president probeert juist af te komen van de talrijke ambtenaren die door zijn linkse voorgangers zijn aangesteld zonder dat er dingen voor hen te doen zijn.

Onder de presidenten Néstor Kirchner en Cristina Fernández de Kirchner werden volgens critici van de Kirchners vele duizenden ambtenaren benoemd op functies zonder echte taken. Ze worden ook 'ñoquis' genoemd, naar een gerecht dat traditioneel aan het eind van de maand op tafel komt, vlak voor de salarissen worden uitbetaald. Macri's in december aangetreden regering wil de 'ñoquis' ontslaan.

Maar Inés Zorreguieta zou er nog eentje zijn. Het is ook niet helemaal duidelijk wat zij, in eerste instantie acht maanden lang, doet als "directeur van het kantoor receptie van de algemene directie van de administratie van de uitvoerend secretaris van de Nationale Raad ter Coördinatie van de Sociale Politiek van de President". Het is een heel bijzondere aanstelling, omdat ze volgens de officiële stukken helemaal "niet aan de minimale functie-eisen voldoet".

Het Nederlandse Koninklijk Huis heeft woensdag in een reactie beklemtoond dat koningin Máxima geen enkele rol heeft gespeeld bij de benoeming van Inés Zorreguieta in de Argentijnse raad voor coördinatie sociaal beleid.

Ophef over nieuwe baan zus koningin Máxima
Ophef over nieuwe baan zus koningin Máxima (Foto: ANP)

SkiŰr Radamus domineert Jeugdspelen, Belg Maes 7e

Alpineskiër River Radamus domineert de competitie bij de heren op de Jeugd Olympische Spelen. Na goud op de super-G en de alpinecombinatie was de Amerikaan op de pistes van Hafjell woensdag de sterkste op de reuzenslalom.

Radamus liet in de eerste run al zien weer de topfavoriet voor goud te zijn door de snelste tijd te noteren, een halve seconde voor de Italiaan Pietro Canzio. Alleen de Japanner Yohei Koyama kon met 0,84 seconden achterstand verder nog binnen de anderhalve seconde van de ongenaakbare Radamus blijven.

In de tweede run viel met Canzio een van de twee overgebleven concurrenten van het Amerikaanse toptalent uit. Koyama zette een prima tijd neer, maar kon Radamus niet aanvallen en dus pakte de Amerikaan zijn derde goud op de Spelen. De Duitser Anton Grammel profiteerde optimaal van het wegvallen van Canzio en veroverde brons.

Voor België nam Sam Maes een knappe zevende plek in beslag. Djordy Schaaf werd namens Nederland negentiende. 

Radamus domineert het alpineskiën op de Spelen in Lillehammer (Foto: YIS/Simon Bruty)
Radamus domineert het alpineskiën op de Spelen in Lillehammer (Foto: YIS/Simon Bruty)

Politici bellen met eenzame ouderen

Politiek Den Haag liet zich woensdag zien bij de aftrap van het project Zilverlijn waarbij eenzame ouderen in Nederland worden gebeld. Onder anderen PvdA-leider Diederik Samsom, staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema en SGP-voorman Kees van der Staaij pakten de telefoon.

Volgens Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds, is eenzaamheid onder ouderen een groot probleem. Ruim 200.000 mensen krijgen minder dan een keer per vier weken bezoek, stelt zij. Door vrijwilligers een keer per week telefonisch een gezellig praatje te laten maken met een oudere, hoopt zij daar wat aan te doen.

Na een jaar proefdraaien, wil Gielbert het project nu verder uitbouwen en wekelijks 1500 ouderen bellen. "Iedereen moet zich afvragen of hij wat kan doen", vindt Renske Leijten, Tweede Kamerlid SP.

Politici bellen met eenzame ouderen
Politici bellen met eenzame ouderen (Foto: ANP)

Weervrouw heeft gigantische tieten

Waar wij ons moeten behelpen met Amara Onwuka of Helga van Leur, hebben de Russen Larissa Sladkova. Deze lekkere weervrouw gaat sinds kort viral. En terecht, want de blondine heeft twee enorme pluspunten.

Sladkova presenteert sinds kort het weer op het lokale tv-station van Chelyabinsk. En waar hier menigeen wegzapt bij het horen van de stem van Piet Paulusma, blijven mannen voor het weerpraatje van deze Russin massaal voor de buis. Niet geheel onterecht, want zij maakt gretig gebruik van haar G-cup.

De lekkere blondine schroomt niet haar decolleté te tonen op tv. Haar enorme voorgevel wordt vaak bijeengehouden door niets meer dan een lullig lapje stof.

Verder zijn haar weerpraatjes ook wel baas. "In dit koude klimaat, droomt iedereen van hete plaatsen waar de temperatuur nooit onder het nulpunt zakt", vertelde ze onlangs op televisie. Helaas kunnen veel jankende feministes niet lachen om de lekkere weervrouw.

Paaldansen in Dead or Alive Xtreme 3

Koei Tecmo heeft Famitsu wat meer duidelijkheid gegeven over de minigames van Dead or Alive Xtreme 3. We zijn vooral benieuwd naar het paaldansen in combinatie met PlayStation VR...

In de 'verhaal'-modus moet je in veertien dagen proberen de meiden voor je te winnen. Elke dag heeft vier momenten: ochtend, middag, avond en nacht. Voor elk van die tijden mag je kiezen met welke dame je een minigame wil spelen.

In de ochtend, middag en avond mag je een van de volgende activiteiten kiezen: strandvolleybal, donketsu (een wedstrijd waar de meiden hun kont moeten gebruiken om te winnen), op drijvende items naar de overkant van het zwembad springen, touwtrekken in het zwembad, sprinten op het strand of zelfs een rots beklimmen. Maar als je het wat rustiger aan wil doen kun je de meiden alleen observeren en foto's maken. Shoppen met een van de vrouwen kan ook, om bijvoorbeeld nieuwe kleding of badkleding te kopen. Je mag haar ook een cadeau geven.

In de nacht zijn de minigames foetsie en mag je een dame observeren in haar kamer terwijl ze zich klaarmaakt voor de volgende dag. Je mag haar nog steeds een cadeau geven, maar kunt ook met haar naar het casino gaan. Daar speel je dan weer gokspellen en kun je een vrouw laten paaldansen als je maar genoeg tickets wint.

Vanaf 18 maart is de Engelstalige versie van Dead or Alive Xtreme 3 te importeren uit Azië.

Dead or Alive Xtreme 3 Famitsu-scan  (Foto: Famitsu)

'Ondergang V&D kost meer banen'

Door het faillissement van V&D verliezen mogelijk veel meer mensen hun baan dan de ruim 8000 medewerkers die bij het bedrijf zelf werkten. De vele shop-in-shops, bijvoorbeeld van Esprit, Hunkemöller en ICI Paris XL, in de warenhuizen waren ook nog eens goed voor 1700 banen. Die komen nu ook op de tocht te staan.

Een woordvoerder van de curatoren benadrukte woensdag na berichtgeving van RTLZ dat een en ander niet betekent dat de betreffende medewerkers hun baan verliezen. Ze waren namelijk niet in dienst bij V&D, maar bij de ketens achter de verkooppunten. Of die het nodig vinden om arbeidsplaatsen te schrappen, is hun eigen keuze.

ICI Paris XL meldde eerder op de dag in ieder geval al dat de tweehonderd medewerkers uit de shop-in-shops van de parfumerieketen niets te vrezen hebben. Ze worden overgeplaatst naar andere filialen. Ook de tijdelijke contracten bij ICI Paris XL lopen door.

'Ondergang V&D kost meer banen'
'Ondergang V&D kost meer banen' (Foto: ANP)

Alliander bouwt topsalarissen af

Netbedrijf Alliander bouwt de topsalarissen van bestuurders in termijnen tot 2020 af tot 130 procent van een ministerssalaris. Het bedrijf heeft dat vrijwillig aan de aandeelhouders beloofd. Dat heeft de Gelderse provinciebestuurder Jan Markink woensdag gezegd in een discussie over de zeer hoge inkomens van twee directeuren en een aantal werknemers van Alliander. Gelderland is de grootste aandeelhouder van het energiebedrijf.

In augustus vorig jaar ontstond ophef toen bleek dat Alliander twee directeuren salarissen van 342.000 en 322.000 euro betaalde. Dat is ver boven het maximumbedrag van 179.000 euro dat is voorgeschreven in de wet normering topinkomens (WNT).

Alliander bouwt topsalarissen af
Alliander bouwt topsalarissen af (Foto: ANP)

Dinosaurus in King of Fighters XIV

SNK Playmore heeft via de PlayStation Blog laten weten dat er weer vier personages aan King of Fighters XIV worden toegevoegd. Een ervan is wel erg opvallend gekleed als T-Rex.

Een mysterieuze lucha libre worstelaar die zichzelf de 'King of Dinosaurs' noemt vecht in dit deel mee met een masker. Er komen ook nog wat oude bekenden uit eerdere delen terug. Zo zien we Maxima, nee niet onze koningin, weer terug in zijn robotpak en is Clark Still weer klaar om tegenstanders op te pakken. Terry Bogard, ook bekend uit Fatal Fury, is de vierde nieuwe aankondiging van SNK. We zien ze alle vier kort in actie tussen al aangekondigde personages in onderstaande video.

King of Fighters XIV krijgt 50 vechtersbazen wanneer het uitkomt. Dat zal ergens in 2016 zijn, en alleen op PlayStation 4.

Di Montezemolo: "Alonso demotiveerde het team"

Voormalig Ferrari-topman Luca di Montezemolo denkt dat het goed is dat Fernando Alonso vertrokken is uit Maranello. De Spanjaard reed vijf seizoenen voor Ferrari, won elf races, maar nooit de wereldtitel. Eind 2014 verliet Alonso gedesillusioneerd het team en werd vervangen door Sebastian Vettel. "Ik had het gevoel dat Fernando het in zijn hoofd had gehaald dat hij voor ons nooit zou kunnen winnen," stelt Di Montezemolo. "Terwijl hij dat met Mercedes met één hand op het stuur nog zou doen. Daarmee demotiveerde hij het hele team."

De Italiaan benadrukt dat het nooit aan Alonso's kwaliteiten heeft gelegen. "Laat dat duidelijk zijn: hij is waarschijnlijk de beste rijder van allemaal, zeker op zondag. In kwalificatie zijn Lewis Hamilton en Sebastian Vettel misschien iets sneller over één ronde, maar in races is Alonso ongelofelijk, een machine. Maar wat wij nodig hadden was motivatie en daarom gingen we nadenken over de toekomst." Volgens Di Montezemolo was het oud-kampioen Michael Schumacher die Ferrari op het spoor van Sebastian Vettel zette. De Italiaan benaderde de Duitser in 2009 om in te vallen voor Felipe Massa, toen de Braziliaan tijdelijk niet kon rijden. "Michael zei me destijds dat Vettel de man was die wij nodig hadden voor de toekomst."

[eSports] The Curse Trials gaan van start

Rond 20:00 uur Nederlandse tijd beginnen 'The Curse Trials', een Hearthstone-toernooi georganiseerd door Team Archon. Het is het eerste toernooi dat gebruik maakt van het nieuwe Standard-format, wat betekent dat sommige uitbreidingen niet mogen worden gebruikt.

Standard maakt geen gebruik van uitbreidingen die bij de release van de eerste uitbreiding van een jaar ouder zijn dan twee jaar. Concreet betekent dit dat kaarten uit Goblins vs. Gnomes en Naxxramas (beide gelanceerd in 2014) niet worden gebruikt. Voor The Curse Trials wordt er wel een uitzondering gemaakt voor kaarten die kaarten uit deze sets kunnen produceren, aangezien Standard officieel nog niet gelanceerd is. 

Kaarten die we, in ieder geval in de decks, dus niet tegenkomen zijn onder andere Dr. Boom, Piloted Shredder, Unstable Portal, Death's Bite, vrijwel alle mechs en nog veel meer. Het toernooi begint vandaag en duurt tot en met vrijdag en heeft zestien deelnemers. De deelnemers spelen voor een deel van de prijzenpot van dertigduizend dollar. Het deelnemersveld kun je hieronder vinden. De eerste wedstrijden van dag één gaan tussen Trump en Eloise, Thijs en Amnesiac, Forsen en Kibler en als laatst Strifecro en Orange.

Het kanaal van Amaz kun je vinden via de bron of door hier te klikken.

Hearthstone The Curse Trials deelnemers

Veel meer Shinobi's in Senran Kagura

Gisteren wist uitgever PQube ons te melden dat Senran Kagura Estival Versus 18 maart in Europa uitkomt, vandaag hebben ze een nieuwe trailer voor ons waarin we de nieuwe Shinobi van het spel in actie zien.

Natuurlijk zijn de bekende meiden van de Hanzo National Academy en de Crimson Squad weer van de partij. Er zijn nieuwe meiden bij de Hebijo Girls Academy en de Gessen Girl's Academy die het met elkaar aan de stok krijgen met de oudgedienden. 

Senran Kagura Estival Versus komt uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Canada wint gemengd curlinggoud op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is het goud in het gemengd curling naar Canada gegaan. Mary Fay, Karlee Burgess, Tyler Tardi en Sterling Middleton rekenden in de finale overtuigend af met de VS. 

In het 'gewone leven' spelen Fay en Burgess samen in hetzelfde damesteam in Chester, Nova Scotia. In april vorig jaar ontmoetten ze de jongens van het team, Tardi en Middleton, voor het eerst. De twee komen uit de andere kant van het land, uit Fort St John, British Columbia om precies te zijn. "We waren allemaal erg verlegen, omdat we niet wisten wat we moesten verwachten", vertelt Burgess. Sindsdien kwamen ze elke maand één keer samen om te trainen op weg naar Lillehammer 2016 en dat betaalt zich uit.

Alle zeven wedstrijden in de groepsfase werden gewonnen, waarna Turkije met 10-2 uit de kwartfinales gegooid werd. Met 7-5 moest Zwitserland er in de halve finale ook aan geloven, waarna het de beurt aan de VS was. Al in het eerste end scoorde Canada vijf punten en die klap kwamen de Amerikaanse vier niet meer te boven: het werd 10-4. Zwitserland rekende eerder op de dag met 11-3 overtuigend af met Rusland in de strijd om het brons. 

Het Canadese team in actie tijdens de finale in Lillehammer (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Het Canadese team in actie tijdens de finale in Lillehammer (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Het curling is nog niet voorbij, want donderdag begint het toernooi voor de gemengde dubbels, waar de namen van alle spelers en speelsters door elkaar gegooid zijn om paren te vormen. Elk team bestaat uit één speler en één speelster, beiden uit een ander land. Op de 'gemengde landen' na is dit format op de 'echte' Winterspelen van 2018 overigens ook voor het eerst te zien.

Massa: "De titel moet altijd het doel zijn"

Aan ambitie komt niet snel een eind. Felipe Massa heeft al zeven jaar geen wedstrijd meer gewonnen, maar hoopt dit jaar niet alleen voor de zeges, maar ook voor de wereldtitel te kunnen gaan. Een herhaling van de twee opeenvolgende derde plaatsen voor zijn team in de constructeurstitelstrijd is bij voorbaat niet genoeg. "De wereldtitel moet altijd het doel zijn," stelt de kleine Braziliaan.

"Gezien de omvang van ons team hebben wij de afgelopen twee jaar goed werk geleverd," gaat Massa verder. "We hebben minder geld dan McLaren, Ferrari, Mercedes en Red Bull, maar we werken hard om dichterbij te komen en misschien hebben we wel een kans om te winnen. We hebben een hoop nieuws op de auto dit jaar, dus we zullen proberen het gat naar Ferrari en Mercedes te dichten. Hopelijk kunnen we winnen en vechten om het kampioenschap."

Massa is wel zo realistisch om Mercedes als de grote favoriet aan te merken. "Ze moeten een enorme fout hebben gemaakt als ze minder comeptitief zijn als vorig jaar, aangezien er dit jaar geen regelwijzigingen zijn geweest." Wie volgens Massa in ieder geval goed genoeg is voor de titel is teamgenoot Valtteri Bottas. "Hij is een uitzonderlijk talent. Snel, intelligent, hardwerkend. Hij ontwikkeld zich goed en kan zich nog verder ontwikkelen. Valtteri heeft de kans races en kampioenschappen te winnen. Maar ik hoop dat ik het dit jaar beter zal doen dan hij."

Is voetballer Lewandowski een alien?

Over de voetbalkwaliteiten van Bayern München-spits Robert Lewandowski bestaan over het algemeen weinig twijfels. De Pool schoot, frommelde en kopte dit seizoen in twintig wedstrijden al 21 goals bij elkaar in de Bundesliga.

Vooral met zijn vijf treffers in krap negen minuten tegen Wolfsburg maakte Lewandowski aan het begin van het seizoen grote indruk. Bij het Oostenrijkse wedkantoor bet-at-home vond men het allemaal maar verdacht en dus werd de volgende weddenschap online gezet: "Is Robert Lewandowski een alien?" 

De gelukkige gokker kan er 9999 keer zijn inzet voor terugkrijgen. Mocht je Lewan er van verdenken van buitenaardse komaf te zijn, let op: het moet expliciet bevestigd worden door wereldvoetbalbond FIFA.

Editie NL faalt met wraakporno

Editie NL heeft vanavond een behoorlijke pleefiguur geslagen. In een item over wraakporno was namelijk live op televisie echte porno te zien.

Het RTL4-programma pakte vanavond groots uit over sexting. Dit fenomeen van elkaar naaktfoto's sturen levert bij het verbreken van de relatie veel narigheid op. De kiekjes belanden namelijk op zogeheten wraakpornosites.

Editie NL bracht hierop de redding. Een Nederlands bedrijf verwijdert – voor heel veel geld – alle naaktfoto's van deze wraakpornosites.

Om dit te demonstreren, lieten ze echte naaktfoto's zien. Waar de meeste waren geblurd, is Editie NL dit echter niet helemaal gelukt.

wraakporno

wraakporno

Rooney twee maanden uitgeschakeld

Slecht nieuws voor Wayne Rooney; de aanvaller van Manchester United staat mogelijk twee maanden aan de kant, vanwege een blessure aan zijn knie. Trainer Louis van Gaal heeft de kwetsuur van de aanvaller inmiddels bevestigd.

Eerder op de dag werd al duidelijk, dat Rooney het Europa League-duel met FC Midtjylland zou missen. Tijdens de persconferentie, in aanloop naar die wedstrijd, zei Van Gaal nog niet te weten hoelang de speler afwezig is. "Je weet nooit exact hoeveel tijd zoiets in beslag neemt. Hij heeft een probleem met zijn knie. We moeten het nieuws over zijn blessure even afwachten."

Voor Van Gaal is dit een nieuwe tegenvaller. De coach, die al enige tijd matige resultaten boekt, heeft naast Rooney nog twaalf spelers in zijn selectie zitten, die niet in actie kunnen komen.

De Britse krant The Times doet er overigens nog een schepje bovenop. Volgens hen zou Rooney het komende EK voetbal in Frankrijk door deze blessure kunnen missen.

'Ragequitten' niet bestraft in Street Fighter V

In het fonkelnieuwe Street Fighter V dat sinds gisteren in de winkels ligt, worden spelers die 'ragequitten' niet afgestraft. Daar kwamen verschillende gamers achter na een aantal competitieve potjes knokken.

Voor de niet-ingewijden: ragequitten is het uit pure frustratie verlaten van een multiplayergame. Het is een onwenselijke handeling die gefrustreerde gamers bezigen wanneer het spel niet naar hun zin verloopt. Dit kan in competitief verband extra vervelend zijn omdat het de gehele wedstrijd kan verpesten. Gelukkig worden er in veel games maatregelen getroffen, bijvoorbeeld door de betreffende wedstrijd als 'verloren' te markeren voor de ragequittende speler, maar niet in Street Fighter V.

Onder andere op gamesite Eurogamer heeft iemand de proef op de som genomen en controleerde via het Battle Log, waarin de gamestatistieken worden bijgehouden, hoe Street Fighter V omgaat met ragequits. De bevindingen liegen er niet om: de match wordt als 'niet gespeeld' gemarkeerd en heeft dus geen negatieve gevolgen voor de ragequitter, behalve dan dat hij of zij niet verder komt. Het wordt nog mooier: zelfs win streaks blijven behouden na een ragequit.

Het onderwerp is al uitgebreid besproken door de Street Fighter-achterban en Capcom is overduidelijk op de hoogte gesteld. De community denkt momenteel na over een nieuwe oplossing voor ragequitters, zoals het simpelweg registreren als 'verloren' van de betreffende match. Ook doen ideeën over straffen de ronde, zoals een time-out van tien minuten waarin ragequitters niet online kunnen spelen.

Voor de competitieve tak onder de gamers is het te hopen dat Capcom met een oplossing komt. Als bonus nog een filmpje over de physics van Chun Li's tetten, met dank aan Eurogamer.

Zwemster Inge Dekker heeft baarmoederhalskanker

Zwemster Inge Dekker heeft baarmoederhalskanker. Dit is naar voren gekomen bij een standaard bevolkingsonderzoek. "Het is natuurlijk ontzettend schrikken als dit nieuws je bereikt", zei Dekker in een persbericht van de zwembond KNZB.

"Drie jaar lang ben ik in gedachten alleen maar bezig geweest met de Olympische Spelen in Rio en dan krijg je dit te horen. Plots staat het leven stil en zie je hoe relatief het allemaal is. Inmiddels heb ik een paar dagen aan het nieuws kunnen wennen en kijk ik vol vertrouwen de komende tijd tegemoet."

Dekker (30) is al jaren een vast onderdeel van de 4x100 meter vrije slag estafette, die in 2008 olympisch goud en in 2012 zilver won. Het is uiteraard nog onduidelijk wat dit voor gevolgen heeft voor haar laatste olympische campagne. Ze wilde dit jaar in Rio de Janeiro namelijk nog één keer alles geven om nogmaals goud te halen.

"Ik ga van het positieve uit en ga alle aandacht geven om goed te herstellen. Zaken die ik niet kan beïnvloeden laat ik los, maar de Spelen in Rio heb ik zeker nog niet uit mijn hoofd gezet."

Inge Dekker heeft baarmoederhalskanker (PROSHOTS/Insidefoto)
Inge Dekker heeft baarmoederhalskanker (PROSHOTS/Insidefoto)

Doden en gewonden bij aanslag in Ankara

In de Turkse hoofdstad Ankara heeft aan het eind van de middag een zware explosie plaatsgevonden. Een autobom zou zijn ontploft naast een militair complex. Het gaat vermoedelijk om een aanslag op een bus met militairen die net aankwam bij de kazerne.

Volgens de gouverneur van Ankara zouden er minstens vijf mensen zijn overleden, en meerdere anderen zijn gewond. De overheid heeft de media verboden om verder over de aanslag te berichten, maar dat verbod lijkt genegeerd te worden.

Acteur Robert Beecher overleden

Naar nu bekend is geworden is op 12 januari de Amerikaanse acteur Robert Beecher op 91-jarige leeftijd overleden. De acteur, die tevens de oprichter van het beroemde Horseshoe Stage Theater in Hollywood was, stierf een natuurlijke dood in Burbank. Het treurige nieuws werd door zijn zoon bekend gemaakt, aldus The Hollywood Reporter.

De in Hollywood geboren Beecher begon zijn loopbaan als toneelacteur. Vanaf de jaren vijftig was hij te zien in series zoals The Untouchables, Rawhide, Hill Street Blues, Murder She Wrote, Cagney & Lacey en Quantum Leap, waarin hij vaak de rol van gangster toebedeeld kreeg. Vanaf de jaren negentig was Beecher ook op het witte doek te aanschouwen in films als Dick Tracy, Barton Fink, Bugsy, Red Rock West,  Phantasm III: Lord of the Dead en Twin Falls Idaho.

Robert Beecher
Robert Beecher

17 februari 2007: Van Gerwen gooit eerste negendarter op TV

Michael van Gerwen en 17 februari 2007 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het was niet alleen de dag, dat de darter uit Gemonde nog een fraaie haardos had, maar hij gooide op die dag ook zijn allereerste negendarter op TV: En dat op 17-jarige leeftijd.

Van Gerwen, inmiddels de nummer één van de wereld en vele prijzen rijker, nam het in de bewuste partij op tegen Raymond van Barneveld. Dat gebeurde tijdens de Masters of Darts, dat toentertijd in Hengelo werd gehouden.

Toch zal Van Gerwen waarschijnlijk met gemengde gevoelens op die partij terugkijken. Hij was de eerste darter die de finish niet vanaf de gebruikelijke 141 uitgooide. Helaas verloor hij de wedstrijd wel.

De beelden van een piepjonge Van Gerwen vind je hieronder terug.


Van Gerwen gooit zijn allereerste negendarter op TV (YouTube)

Mojang komt met 'Minecraft Loot Crate'

Velen zullen Loot Crate kennen, de dienst waarmee je elke maand een doos thuisgestuurd krijgt met een aantal goodies hierin. Ontwikkelaar Mojang komt nu met een eigen alternatief, namelijk de 'Mine Chest'.

De Mine Chest is voorlopig enkel beschikbaar in de Verenigde Staten, al is Mojang bezig met een globaal plan. De dienst kost dertig dollar per maand, exclusief verzendkosten en belastingen. De eerste Mine Chest komt in mei en wie hem in februari nog bestelt, ontvangt speciale items 'die het begin van Minecraft verkennen'. Wat dit precies inhoudt is niet bekend. 

Elke Mine Chest komt in ieder geval met een t-shirt en bevat enkel items gerelateerd aan Minecraft. Meer informatie kun je hier vinden. 

Mine Chest

FC Twente krijgt uitstel van licentiecommissie

FC Twente krijgt tot uiterlijk 1 mei de tijd om de halfjaarcijfers 2015/2016 bij de Nederlandse voetbalbond (KNVB) in te leveren. De licentiecommissie van de bond komt hiermee tegemoet aan de wens van de ploeg uit Enschede. Zij wilden aanvankelijk een uitstel tot 1 juni, maar daar ging men in Zeist dus niet mee akkoord.

De reden voor de dispensatie heeft te maken met de onderzoeken, die op dit moment bij FC Twente worden gedaan. De resultaten van deze onderzoeken kunnen nog van invloed zijn op de financiële cijfers van de eerste seizoenshelft. De oorspronkelijke inleverdatum was vastgesteld op 1 maart.

De licentiecommissie is van mening dat FC Twente met het uitstel voldoende tijd heeft om de resultaten uit de onderzoeken - indien dit nodig is - in de halfjaarcijfers te verwerken. Bovendien is 1 mei ook de dag, waarop de Tukkers de aanbevelingen uit het onderzoek van Ben Knüppe doorgevoerd moeten hebben.

Het onderzoek van de heer Knüppe wordt in opdracht van de licentiecommissie van de KNVB uitgevoerd. Gedurende dit onderzoek wordt de structuur en organisatie van FC Twente in kaart gebracht. Daarnaast legt hij ook personen, die tijdens de onregelmatigheden binnen de club, een bestuurlijke of toezichthoudende rol hadden onder een vergrootglas.

FC Twente behoudt de licentie alleen als de ploeg de aanbevelingen uit het onderzoek op uiterlijk 1 mei heeft doorgevoerd. Dit moet dan ook nog eens naar tevredenheid van de commissie zijn gedaan.

'Southampton richt zich op Maher'

Adam Maher staat in de belangstelling van meerdere ploegen, zo meldt Omroep Brabant op hun website. Atlético Madrid, Southampton en Borussia Dortmund zouden de speler, die bij PSV vaker op de bank zit dan in het veld staat, graag over willen nemen.

Volgens het Britse ClubCall zou Southampton, dat onder leiding van trainer Ronald Koeman staat, de voornaamste kandidaat zijn. Koeman zou zijn selectie in de zomer graag willen versterken en ziet in Maher de ideale persoon.

Maher maakte in 2013 de overstap van AZ naar PSV en kwam tot op heden tot 69 optreden in de Eredivisie, waarin hij goed was voor elf doelpunten. Toch lijkt de middenvelder steeds meer uit de gratie te raken. Hij zat al regelmatig op de bank en met de komst van Marco van Ginkel, die van Chelsea wordt gehuurd, lijkt zijn kans op speeltijd helemaal verkeken te zijn.

Advocaat: "Er is er maar ÚÚn de baas en dat is Giovanni"

Dick Advocaat was woensdag voor het eerst als adviseur aanwezig op de training van Feyenoord. De Hagenaar voorziet Giovanni van Bronckhorst de rest van het seizoen van adviezen. De oud-trainer van Sunderland zal drie tot vier trainingen per week vanaf de zijlijn bijwonen, om hoofdtrainer Van Bronckhorst te voorzien van adviezen.

"Ik help en ga een beetje meedenken en zal vooral veel praten en observeren met Giovanni", vertelde Advocaat op de officiële website van Feyenoord. "Ik ben dus maar een klein onderdeel van de staf. Er is en blijft maar één baas en dat is Giovanni."

Hiermee wil hij iets terug doen voor Van Bronckhorst. "Hij heeft drie jaar onder mij gespeeld bij Glasgow Rangers. Dat deed hij voor mij en nu wil ik iets voor hem doen. Ik doe dit voor Giovanni. Ik heb ook zeker iets met Feyenoord. In het verleden ben ik twee keer bijna trainer geworden van de club", aldus Advocaat.

'Geen vervolging mogelijk na Teeven-deal'

Het is niet vast te stellen of oud-staatssecretaris Fred Teeven een strafbaar feit beging toen hij als officier van justitie een deal sloot met een drugscrimineel. Er is dan ook geen vervolging mogelijk.

Dat heeft justitieminister Ard van der Steur woensdag aan de Kamer geschreven in antwoord op vragen van D66-leider Alexander Pechtold. Hij wilde weten of het overboeken van geld door het Openbaar Ministerie naar de crimineel strafbaar was en of alsnog aangifte kon worden gedaan.

Maar toen de financiële overeenkomst in juni 2000 werd gesloten, was witwassen nog niet strafbaar gesteld. Die wet trad pas in december 2001 in werking.

Dit soort gedragingen viel toen nog onder heling. Maar dan moet aangetoond zijn dat geld of goederen door een misdrijf zijn verkregen. De herkomst van het geld is echter niet door een rechter beoordeeld.

'Geen vervolging mogelijk na Teeven-deal'
'Geen vervolging mogelijk na Teeven-deal' (Foto: ANP)

Enise B. krijgt in hoger beroep 12 jaar

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 21-jarige Enise B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor haar betrokkenheid bij een "spoor van geweld" dat zij samen met haar vriend door Nederland trok in februari 2014. Het hof deed woensdag uitspraak in de zaak.

De straf is gelijk aan de eis van het OM en aan de gevangenisstraf die zij in eerste aanleg bij de rechtbank kreeg.

B. heeft bijna alle feiten die haar ten laste werden gelegd bekend. Alleen de poging tot doodslag op een vrouw in Meppel vocht zij aan bij het hof, omdat haar vriend deze vrouw zou hebben gestoken. Het hof ziet alle handelingen die het duo pleegde als "inwisselbaar" en acht B. ook verantwoordelijk voor het steken.

In Meppel braken de twee in bij een willekeurige woning. Tijdens de inbraak kwam de bewoonster van het huis thuis, waarna zij door het duo werd vastgebonden en mishandeld. B. zou de vrouw met een pan op haar hoofd hebben geslagen, Van der P. stak de bewoonster driemaal bij haar lies toen zij weigerde haar pincode te geven.

Enise B. krijgt in hoger beroep 12 jaar
Enise B. krijgt in hoger beroep 12 jaar (Foto: ANP)

Wapens gevonden bij ontmanteling xtc-lab

Bij de ontmanteling van een xtc-lab in een woonwijk in Rotterdam heeft de politie grote hoeveelheden wapens en munitie aangetroffen. Het gaat om machinegeweren, shotguns en revolvers. Ook vond de politie pepperspray, luchtdrukwapens, balletjespistolen en zwaar illegaal vuurwerk.

Agenten deden op 10 februari een inval in het laboratorium, gevestigd in een loods aan de Ruilstraat, omdat het vermoeden bestond dat er een hennepkwekerij in zat. Ze roken er echter geen henneplucht, maar wel een sterke chemische geur. Die was afkomstig van vaten chemicaliën en afvalstoffen.

In verband hiermee arresteerde de politie twee Rotterdammers van vijftig en 23 jaar. Zij zitten nog vast. Een 24-jarige vrouw uit Rotterdam die ook werd aangehouden, is inmiddels vrijgelaten. Zij is nog wel verdachte.

Wapens gevonden bij ontmanteling xtc-lab
Wapens gevonden bij ontmanteling xtc-lab (Foto: ANP)

Lek belemmert info aan Stiekem niet

Inlichtingendiensten voelen zich nog steeds vrij om informatie te delen die wordt besproken in de commissie-Stiekem, hoewel daaruit is gelekt. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk woensdag op ongeruste vragen uit de Kamer. Recent onderzoek naar een verdachte van het lek leverde niets op. Het kan dus nog steeds dat er een verantwoordelijke in Stiekem zit.

Stiekem ofwel de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) bestaat uit fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Ze moet de Nederlandse geheime diensten controleren. Dat gebeurt allemaal in het geheim vanwege de veiligheid. Zo geheim zelfs, dat niemand mag weten dat de bijeenkomsten worden gehouden. Plasterk vertelde dat hij er weleens één onder het woord 'barbecue' in zijn agenda had vermeld.

Lek belemmert info aan Stiekem niet
Lek belemmert info aan Stiekem niet (Foto: ANP)

Arrestaties in omvangrijke bankpasfraude

In de strijd tegen bankpasfraude heeft het cybercrimeteam van de politie Noord-Holland vier verdachten aangehouden. De arrestaties vonden de afgelopen maanden plaats, maakte de politie woensdag bekend.

De verdachten, 21 tot 25 jaar oud en allen afkomstig uit Amsterdam, zouden duizenden e-mails en brieven die afkomstig leken van banken door het hele land hebben verstuurd. Klanten van de bank werden opgeroepen om hun huidige bankpas op te sturen omdat er een nieuwe bankpas klaar zou liggen. Om mensen over te streep te trekken, werd onder meer het argument ingezet dat de nieuwe pas beter beveiligd zou zijn, of dat mensen er geld mee konden besparen.

Eerder al ontfutselde de bende op slinkse wijze de pincode van mensen om vervolgens de ingestuurde bankpassen in de post te onderscheppen.

Arrestaties in omvangrijke bankpasfraude
Arrestaties in omvangrijke bankpasfraude (Foto: ANP)

Lionel Richie op Pinkpop

De Amerikaanse zanger Lionel Richie staat dit jaar op Pinkpop. Dat liet Pinkpop-baas Jan Smeets woensdag weten bij de bekendmaking van het programma in de Amsterdamse poptempel Paradiso. 'Het is de tijd van het meezingen', verklaarde Smeets de keuze voor de artiest. 'Richie treedt overal op voor uitverkochte zalen.'

Doe Maar treedt voor de derde keer op tijdens het driedaagse muziekfestival van vrijdag 10 juni tot en met 12 juni in het Limburgse Landgraaf. De band stond dertig jaar geleden voor het eerst op Pinkpop. Andere artiesten die optreden zijn onder anderen de Britse rockband Bastille, de Britse singer-songwriter James Bay, The Common Linnets en de Nijmeegse band De Staat. Zij beklimmen tijdens de 47e editie de eerste dag het podium.

Op zaterdag staan artiesten geprogrammeerd als Lucas Hamming, James Morrison, de Engelse rockband Nothing But Thieves en de Britse zangeres Lianne La Havas. Op zondag staat muziekliefhebbers onder anderen Douwe Bob, John Newman en Tom Odell te wachten.

Paul McCartney
Eerder maakte Pinkpop al bekend dat Paul McCartney, Red Hot Chili Peppers en Rammstein dit jaar de hoofdacts zijn. Voor het eerst zal overigens een Japanse band zijn opwachting maken op het festival: One ok Rock.

Smeets liet weten dat hij de naar hem vernoemde Jan Smeets Award (20.000 euro en een beeldje) uitreikt aan Funpop, een tweedaags Limburgs muziekfestival voor mensen met een verstandelijke beperking. 'Mr Pinkpop' mag de winnaar zelf bepalen, zonder jury.

Lionel Richie op Pinkpop
Lionel Richie op Pinkpop (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 6 - Weinig spannend

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 6 in 2016 (8 februari tot en met 14 februari).

PlayStation 4 blijft nog altijd op de eerste plaats, maar Nintendo 3DS staat op het punt zijn troon te heroveren. Verder zien we weinig spannend. De hardware-verkoop is nog steeds laag en met weinig nieuwe software is dit ook niet verbazingwekkend.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Shin Megami Tensei IV: Final 3DS 96.349 x 96.349
2 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PSV 24.536 -47% 248.943
3 Valkyria Chronicles Remastered PS4 24.156 x 24.156
4 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PS4 16.434 -50% 190.587
5 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PS3 13.233 -31% 85.538
6 Mario Tennis: Ultra Smash Wii U  13.095 -27% 86.283
7 Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 PS4  12.187 -81% 76.633
8 Splatoon Wii U  11.039 -7% 1.251.264
9 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  9.297 -9% 2.203.034
10 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  8.992 +1% 660.143
11 Monster Hunter X 3DS  8.902 -34% 2.683.815
12 Monster Strike 3DS  7.477 -5% 795.122
13 Super Mario Maker Wii U  5.186 -15% 795.531
14 Hyrule Warriors Legends 3DS 5.104 -24% 81.442
15 Yakuza: Kiwami PS3 4.973 -31% 90.234
16 Yakuza: Kiwami PS4  4.204 -48% 135.766
17 Tom Clancy's Rainbow Six: Siege PS4 3.912  +1% 72.504
18 Call of Duty: Black Ops III PS4  3.483 x 294.464
19 Rhythm Heaven: The Best+ 3DS  3.433 x 650.961 
20 Grand Theft Auto V PS4  3.283 x 72.494 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 27.576 31.058 177.783 2.478.860
3DS 27.555 27.544 229.054 20.415.053
PSV 17.104 23.090 149.847 4.743.245
Wii U 3.933 3.939 68.221 3.088.883
PS3 1.633 1.715 11.735 10.399.829
Xbox One 101 286 923 64.814

'Snel de knop om en ander werk zoeken'

Zo snel mogelijk de knop omzetten en ook in andere sectoren dan de detailhandel een baan zoeken. Dat is het advies van Rob Witjes van uitkeringsinstantie UWV aan de ruim 8000 medewerkers die door het faillissement van warenhuisketen V&D hun baan zijn kwijtgeraakt.

"De baankansen nemen rap af naarmate je langer werkloos bent, zeker als je het eerste halfjaar hebt gepasseerd. Dus vanaf dag één zouden de medewerkers ruimer moeten zoeken", zegt Witjes.

Volgens hem zouden verkoopmedewerkers van V&D aan de slag kunnen als receptionist, medewerker klantenservice of commercieel medewerker binnendienst. "Maar ook in de catering bij bedrijfsrestaurants zijn veel vacatures. Makkelijk is het echter niet, in Nederland zijn er nog altijd meer werkzoekenden dan vacatures", stelt de arbeidsmarktdeskundige.

V&D had relatief veel ouderen in dienst. "Ruim een kwart van het personeelsbestand is 45-plusser. Zij hebben op de arbeidsmarkt veel concurrentie van jongeren en studenten. Daardoor is het voor hun moeilijker om aan de slag te komen".

'Snel de knop om en ander werk zoeken'
'Snel de knop om en ander werk zoeken' (Foto: ANP)

Chinees biatlongoud na hero´sche finish

De Chinese biatleten Meng Fanqi en Zhu Zhenyu hebben op de Jeugd Olympische Winterspelen voor een daverende verrassing gezorgd. In het Birkebeineren Stadion in Lillehammer veroverden de twee het goud in de 'single mixed relay': een estafette waarin één man en één vrouw beiden twee keer in actie komen.

De wedstrijd kende een bijzonder spannend verloop en na bijna elk van de acht schietbeurten wisselde de leiding. Meng begon met twee foutloze schietbeurten, waardoor ze als eerste kon wisselen, met Marthe Krakstad Johansen uit Noorwegen in haar spoor. Zhu leek de goede uitgangspositie van zijn partner echter te vergooien, doordat hij in zijn staande schietbeurt vijf keer miste en twee strafrondes moest langlaufen.

Doordat Meng als enige ook de derde en vierde schietbeurten foutloos afsloot kon China de aansluiting weer een beetje vinden, waarna Zhu het in zijn tweede keer op het parcours wel goed deed. Zowel liggend als staand bleef hij foutloos bij het schieten, waardoor hij als eerste op weg kon naar de finish. De Chinees werd echter achterna gezeten door de Noor Fredrik Qvist Bucher-Johannessen, die hem kort voor de finish bij wist te halen.

Zhu bleek echter plotseling nog wat reserve te hebben, want op het moment dat Bucher-Johannessen voor eigen publiek naar het goud wilde sprinten zette de Chinees toch weer aan. In een van de meest verrassende biatlonfinishes in lange tijd hield hij de Noor van het lijf en pakte hij het goud. De strijd om brons leverde eveneens een zeer spannende finish op. De Rus Egor Tutmin troefde de Fransman Emilien Claude in een millimetersprint af.

Hieronder is de finish te zien, vanaf 0:45 minuten:

Nieuwe systeemupdate PlayStation 4 krijgt weer bŔtafase

Net zoals de grote 3.00-systeemupdate voor PlayStation 4 van vorig jaar, laat Sony ook dit jaar een bètaperiode lopen waarin geïnteresseerden de nieuwe update alvast uit kunnen testen. De bètafase start begin maart, maar het is nog onduidelijk wat de update allemaal behelst.

Details over de nieuwe update 3.50 zijn dus nog schaars, maar aangezien Sony weer een bèta introduceert zou het wel eens een aantal significante veranderingen met zich mee kunnen brengen. Aanmelden voor de bèta, die begin maart begint, kan hier. Als je je opgeeft voor de bèta ga je dus eerder over naar 3.50 en kun je tegen een aantal bugs of andere problemen aanlopen. Gelukkig heeft Sony een fallback-oplossing om de systeemsoftware van je PS4 weer terug te draaien naar 3.00. 

Tenslotte spoort Sony de bètatesters aan om hun ervaringen te delen op de PlayStation fora, waar de veranderingen van de update bediscussieerd kunnen worden. Sony belooft om feedback te lezen die op de fora voorbij komt, maar geeft ook aan niet te kunnen beloven dat suggesties vanuit de community ook daadwerkelijk doorgevoerd worden.

Bètafase voor nieuwe systeemsoftware PS4 (3.50)
Bètafase voor nieuwe systeemsoftware PS4 (3.50)

Cabaretier redt mensen met V&D-bon

Wow! Iedereen die een waardebon van de failliete winkelketen V&D heeft waarmee ze geen fuck kunnen kopen, zijn nu gered! Een of andere cabaretier Pieter Jouke kwam met een 'geweldige' oplossing voor deze zielige mensen. Ze kunnen de bon inleveren als betaling voor elk tweede kaartje voor zijn show Tot nu toe in De Kleine Komedie. Je moet dus wel alsnog een kaartje betalen. Dat heeft Pietertje wel slim bedacht.

"Heb je ze nog in huis? Kiep alle lades om en kom", laat hij weten op de site van het Amsterdamse theater. Oja, wel achterlijk: de actie geldt alleen nog voor de show van woensdagavond. Hopelijk volgen er meer mensen die V&D-bonnen aannemen als betaling voor iets. 

Cabaretier accepteert waardeloze V&D-bon
Cabaretier accepteert waardeloze V&D-bon (Foto: BuzzE)

Nina Dobrev weer single!

FOK!kers, kom bij elkaar voor dit geweldige nieuws. Er is namelijk weer een knappe vrouw single! Nina Dobrev is na een relatie van zeven maanden weer beschikbaar. De actrice, vooral bekend van haar rollen in The Vampire Diaries, heeft haar relatie met Austin Stowell verbroken, weet E! Online.

De breuk vond volgens ingewijden eind januari, begin februari plaats. De relatie zou al een tijdje moeizaam verlopen vanwege de drukke agenda's van Nina en Austin. De twee blijven wel vrienden.

Nina Dobrev weer vrijgezel
Wie troost Nina met haar liefdesverdriet? (Foto: BuzzE)

Vanessa Hudgens mogelijk vervolgd

Een romantisch samenzijn met haar vriend komt actrice Vanessa Hudgens mogelijk duur te staan. Ze is onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek nadat de twee hun namen in een rotsformatie hadden gekerfd, weet TMZ.

Vanessa en haar vriend Austin Butler brachten het Valentijnsweekend door in Arizona en bezochten daar onder meer een natuurreservaat dat bekend staat om zijn rotsformaties. In een van de stenen kerfden de twee een hart met daarin hun namen. Het verliefde duo plaatste daar vervolgens een foto van op Instagram.

De Red Rock Ranger District bekijkt naar aanleiding van de foto of Vanessa en haar vriend aangeklaagd kunnen worden voor de schade die ze hebben toegebracht aan de natuur. Voor een dergelijk vergrijp staat in Amerika een boete van vijfduizend dollar tot maximaal zes maanden cel.

Vanessa Hudgens mogelijk vervolgd
Vanessa Hudgens mogelijk vervolgd (Foto: BuzzE)

Manager Michael Schumacher laat weer niks los

Vandaag werd in Marburg een tentoonstelling over de Duitse Formule 1-coureur Michael Schumacher geopend. Naar aanleiding daarvan, en uiteraard de vele vragen van de fans, heeft Sabine Kehm – de manager van Schumacher- weer eens gereageerd op enkele vragen. Ze ging echter weer niet in op de medische situatie van de zevenvoudig wereldkampioen.

"Deze tentoonstelling doet de herinnering aan de tijd van Michael bij Ferrari, Mercedes en Benetton opnieuw herleven", zei Sabine Kehm tijdens de opening van de tentoonstelling. "De familie Schumacher is zeer blij dat de Deutsche Vermögensberatung op deze manier de ongekende prestaties van Michael toont."

"Hij is de meest succesvolle rijder in de geschiedenis van de Formule 1 en op dagen zoals vandaag is het goed om daaraan herinnerd te worden," zei Kehm tegenover de BBC. "Uiteraard is Michael niet hier en uiteraard missen we hem. We weten wat er gebeurd is en dat kunnen we niet veranderen. We moeten het aanvaarden en hopen we dat hij, mits de nodige steun en geduld, op een dag opnieuw onder ons is."

Schumacher raakte twee jaar geleden zwaargewond bij een ski-ongeval. Er zijn sindsdien diverse, vage, berichten geweest over zijn toestand, maar zijn management is er eigenlijk nooit echt op in gegaan. Twee weken geleden liet zijn voormalig teambaas bij Ferrari Luca di Montezemolo nog weten dat hij geen goed nieuws over de toestand van de coureur had verkregen. Het management van Schumacher reageerde toen niet op dat bericht.

Registratie Nintendo Accounts live, voorregistratie Miitomo mogelijk

Het is vanaf vandaag mogelijk om een Nintendo Account aan te maken, het gloednieuwe accountysteem dat Nintendo gaat gebruiken. Je Nintendo Account kun je in eerste instantie gebruiken voor de aankomende smartphone apps van Nintendo.

De eerste Nintendo-app, Miitomo, wordt in maart uitgebracht. Als je alvast een Nintendo Account aanmaakt, kun je Miitomo pre-registreren en ontvang je een zogenaamde Platinum Point. De Platinum Points maken deel uit van een nieuw beloningsysteem dat Nintendo introduceert. Je kunt Platinum Points verdienen door apps of diensten van Nintendo aan te schaffen en te gebruiken, zodat ze later ingezet kunnen worden voor korting op andere producten en diensten.

Miitomo is een sociale app die de gebruiker in staat stelt om met je Mii te chatten met vrienden. Je kunt je Mii nog verder personaliseren met muntjes die je verdient terwijl je de app gebruikt. Een exacte releasedatum voor Miitomo is er nog niet.

Japanse ijshockeyster wint goud op 'Skills Challenge'

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is het goud in de Skills Challenge, een individueel ijshockeytoernooi, naar de Japanse Sena Takenaka gegaan. Tijdens de Skills Challenge streden de deelneemsters op zes verschillende onderdelen, variëren van snelheid tot precisie. 

Het eerste onderdeel was genaamd Fastest Lap, en de naam verraad het doel al ongeveer. Deelneemsters moeten zo snel mogelijk één ronde schaatsen, waarbij ze achteruit beginnen. Halverwege draaien ze dan om. Madison Poole uit Australië won het onderdeel, voor de Italiaanse Anita Muraro en Takenaka. Muraro nam de leiding in het klassement nadat ze het tweede onderdeel, Shooting Accuracy, op haar naam schreef. De Italiaanse vergrootte haar voorsprong door vervolgens ook de Skating Agility te winnen.

Takenaka kwam echter op stoom en pakte drie tweede plekken op rij: Skating Agility, Fastest Shot en Passing Precision, terwijl Muraro daar flink wat punten inleverde. Met alleen het onderdeel Puck Control te gaan ging Muraro met dertien punten aan de leiding, voor de twaalf van Takenaka en elf punten van Theresa Schafzahl (Oostenrijk) en Millie Rose Sirum (Noorwegen). Takenaka won het laatste onderdeel en claimde zo het goud in het eindklassement, voor Muraro en Schafzahl. 

De Nederlandse Maree Dijkema werd in de kwalificaties eerder deze week twaalfde en werd uitgeschakeld. 

Beelden van de eerste onderdelen tijdens de kwalificatie (Bron: YouTube)

Beelden van de tweede serie onderdelen tijdens de kwalificatie (Bron: YouTube)

Rutte tegen inzetten grondtroepen in SyriŰ

Nederland is geen voorstander van ingrijpen met grondtroepen in Syrië. Dat zei premier Mark Rutte woensdag. "Het inzetten van grondtroepen in Syrië met de chaos die er op dit moment is, lijkt me geen logische vervolgstap."

De premier wees erop dat de situatie in het door burgeroorlog verscheurde land complex is en dat er geen overhaaste stappen moeten worden gezet.

De Turkse regering zinspeelt op de inzet van grondtroepen. Ook Saudi-Arabië zou hier wel voor voelen. De Turkse vicepremier Yalcin Akdogan pleitte woensdag nog voor het instellen van een veiligheidszone van 10 kilometer in het noorden van Syrië.

De Tweede Kamer is bezorgd over de rol van Turkije in het conflict. Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hebben de Turken de inzet van grondtroepen nog niet in de NAVO aan de orde gesteld. De Amerikanen voelen weinig voor een offensief op de grond.

Koenders verwacht trouwens niet snel een staakt-het-vuren in Syrië. "Het is duidelijk dat het realiseren van een wapenstilstand tijd zal vergen", schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer. Gesprekken met de oppositie hierover hebben nog niet plaatsgevonden.

Vorige week kwamen de achttien landen en organisaties van de International Syria Support Group (ISSG) een bestand overeen voor Syrië. "De internationale ontwikkelingen sinds de ISSG-bijeenkomst stemmen vooralsnog weinig hoopvol", aldus de minister. VN-gezant Staffan de Mistura is in Damascus om te praten over het bestand.

Rutte tegen inzetten grondtroepen in Syrië
Rutte tegen inzetten grondtroepen in Syrië (Foto: ANP)

Regels ritueel slachten aangescherpt

De regels voor het ritueel slachten van dieren worden aangescherpt. Een belangrijke verandering is dat het vlees alleen nog maar voor de Nederlandse markt mag worden gebruikt. Op dit moment verdwijnt nog vrij veel ritueel geslacht vlees naar het buitenland. Ook gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) permanent toezien op het slachten.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft met de joodse en islamitische organisaties afspraken gemaakt over de nieuwe regels. Van Dam vindt de "huidige uitvoeringspraktijk niet acceptabel", schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer. De nieuwe regels worden volgend jaar van kracht.

Regels ritueel slachten aangescherpt
Regels ritueel slachten aangescherpt (Foto: ANP)

'Ruim 50 miljoen nodig tegen zikavirus'

Voor de strijd tegen het zikavirus is tot en met juni omgerekend ruim 50 miljoen euro nodig. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties WHO woensdag bekend. Het geld is onder andere nodig voor het ontwikkelen van een vaccin en het stellen van diagnoses.

Op dit moment is het virus opgedoken in 39 landen. Deskundigen hebben besmetting met het virus in verband gebracht met geboorte-afwijkingen in Brazilië maar sluitend bewijs daarvoor is er nog niet.

'Ruim 50 miljoen nodig tegen zikavirus'
'Ruim 50 miljoen nodig tegen zikavirus' (Foto: ANP)

'Miljoenenbod uit Shanghai op Van Persie'

In Turkije wordt beweerd dat Shanghai Shenhua een bod van 20 miljoen euro heeft uitgebracht op Robin van Persie, maar dat Fenerbahçe minstens 25 miljoen euro wil hebben. Afgelopen zomer werd Van Persie nog voor 7 miljoen euro opgevist bij Manchester United, dus de Turkse club zou een behoorlijke winst maken op de Nederlands international.

Buiten een kleine opleving eerder dit jaar kon Van Persie nog niet overtuigen in Turkije. Hij moest regelmatig op de bank plaatsnemen en werd gisteren nog gewisseld in het Europa League-duel met Lokomotiv Moskou. 

In China sluit de transfermarkt op 26 februari. Er werd in 2016 al 290 miljoen euro aan transfersommen gespendeerd door clubs uit de Chinese Super League.  Shanghai Shenhua haalde eerder deze winter Fredy Guarin voor 11 miljoen op bij Internazionale. Spits Demba Ba werd afgelopen zomer al overgenomen van Besiktas. Ook Grieks international Avraam Papadopoulos en de Colombiaan Giovanni Moreno staan er voor vele miljoenen op de loonlijst.


Turkije breidt strijd tegen PKK uit

Turkije heeft de strijd tegen de verboden arbeidersbeweging PKK in het zuidoosten van het land uitgebreid. In de stad Idil is een uitgaansverbod van kracht en zijn troepen inmiddels slaags geraakt met PKK-strijders, aldus Turkse media.

Eerder waren er al uitgaansverboden en gevechten in onder andere Diyarbakir, de belangrijkste Koerdische stad. Turkije verklaarde eerder dat de campagne tegen de PKK in Cizre en Silopi was beëindigd.

Het leger begon midden december met een offensief tegen de PKK-strijders die zich volgens Ankara in het gebied hebben verschanst.

Turkije breidt strijd tegen PKK uit
Turkije breidt strijd tegen PKK uit (Foto: ANP)

Coca´nelab op de Vesuvius

Op de flanken van de vulkaan Vesuvius heeft de Italiaanse politie woensdag een drugslab gevonden. Daar werd cocaïne klaargemaakt voor de markt. Twee Italiaanse maffiosi en drie Colombiaanse handlangers werden op heterdaad betrapt en opgepakt.

De Italiaanse drugsbestrijding heeft dat gemeld. De actie vond plaats in het plaatsje San Giuseppe Vesuviano, ongeveer 20 kilometer ten oosten van Napels. Volgens de politie gebruikt de maffia een nieuwe manier van werken. Meestal gebeurt het bewerken in Zuid-Amerika en komt de cocaïne 'gebruiksklaar' aan in Europa.

In het lab vonden de agenten 7 kilo cocaïnepasta en 20 liter vloeibare cocaïne. Dat zou ongeveer 3 miljoen euro hebben opgeleverd, aldus de politie.

Cocaïnelab op de Vesuvius
Cocaïnelab op de Vesuvius (Foto: ANP)

Europese beurzen in de lift

De Europese beurzen stonden woensdag aan het einde van de ochtend duidelijk in de plus. Het positieve sentiment werd onder meer gesteund door een aantal goede bedrijfsresultaten, waaronder die van de Franse bank Crédit Agricole. Ook hogere grondstofprijzen deden een duit in het zakje.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 1,7 procent hoger op 409,98 punten. De MidKap steeg 2,4 procent tot 629,53 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stegen de graadmeters tot 2 procent.

Staalgigant Arcelor Mittal was met 5,4 procent de sterkste stijger in de hoofdindex. Ook Delta Lloyd (plus 5 procent) en OCI (plus 3,2 procent) deden het goed.

DSM opende de boeken en was met een verlies van 2 procent de enige daler onder de hoofdfondsen. Hoewel het speciaalchemiebedrijf in het vierde kwartaal wist te profiteren van kostenbesparingen, leek er teleurstelling te zijn over onder meer het dividend.

Galapagos

Bij de middelgrote bedrijven ging Galapagos aan kop met een winst van 6,5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een nieuwe stap gezet in zijn onderzoek naar een middel tegen taaislijmziekte. Fagron (min 2,6 procent) was de grootste verliezer in de MidKap, na een advieswijziging.

Ook het recent op de beurs teruggekeerde ABN AMRO kwam met resultaten naar buiten. De bank zag de winst in de laatste verslagperiode van vorig jaar dalen vanwege onder meer wettelijke heffingen als de bankenbelasting. ABN AMRO zakte 0,3 procent.

Euronext

Beursuitbater Euronext zag zijn koerswaarde met bijna 10 procent flink teruglopen. Dat was de grootste daling van het aandeel sinds de introductie op de beurs. Euronext behaalde afgelopen jaar een 46 procent hogere winst, maar deed geen verder uitspraken over voorgenomen kostenverlagingen dit jaar. Dat stelde beleggers teleur.

In Parijs koerste Crédit Agricole ruim 12 procent in de plus, nadat het zijn winst in het vierde kwartaal met meer dan een kwart zag toenemen. Het Franse industrieel concern Schneider Electric behoorde ook tot de winnaars in Parijs en steeg 9 procent.

Euro

In Frankfurt zakte Nivea-producent Beiersdorf 0,8 procent na de presentatie van jaarcijfers. Energieconcern RWE kelderde meer dan 13 procent, nadat het aangaf zijn dividend op gewone aandelen in 2015 op te schorten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent tot 29,75 dollar en Brent werd 3,4 procent duurder op 33,29 dollar per vat. De euro was 1,1127 dollar waard, tegen 1,1140 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Europese beurzen in de lift
Europese beurzen in de lift (Foto: ANP)

Sebastien Loeb Rally Evo

Hard werken, dat is Sebastien Loeb Rally Evo. Met zwetende handen werkt ik mijn eerste race af, terwijl ik naar de commando’s van mijn bijrijder luister. Ik eindig mijn eerste paar races als laatste, en ik vraag mij af waarom. Het kan niet aan mij liggen, ik race tenslotte de klinkers uit de straat in Dirt Rally en Project Cars. Toch lukte het maar niet om een race op een normale manier in de top drie te eindigen. 

NS past treinen aan tijdens Huishoudbeurs

De NS zet langere treinen in vanwege de verwachte drukte tijdens de Huishoudbeurs in de Amsterdam RAI van 20 tot en met 28 februari. Ook maken intercity's rond de opening en sluiting van de beurs speciaal een stop op station Amsterdam RAI. Extra medewerkers van de NS gaan bezoekers van de beurs op het station informeren over hun terugreis.

Zondag 21 februari worden er tussen Utrecht en Den Bosch bussen ingezet in plaats van treinen, vanwege werkzaamheden aan het spoor. Bovendien speelt Ajax op die dag een wedstrijd tegen Excelsior in de Amsterdam ArenA. Bezoekers van de Huishoudbeurs wordt daarom geadviseerd om niet tussen 16.00 en 18.00 uur met de trein terug naar huis te reizen.

Reizigers die gebruikmaken van een Blokker-kaartje of Samenreiskorting moeten er rekening mee houden dat hun vervoerbewijs doordeweeks alleen geldig is vóór 16.00 uur of na 18.30 uur.

NS past treinen aan tijdens Huishoudbeurs
NS past treinen aan tijdens Huishoudbeurs (Foto: ANP)

Groen licht voor Haags 'cultuurpaleis'

Het nieuwe theater in hartje Den Haag mag er definitief komen. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van tegenstanders afgewezen. Hoger beroep is niet mogelijk.

Den Haag wil een groot nieuw cultuurcomplex neerzetten op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daarvoor zijn het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal gesloopt. Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Ook het gebied eromheen gaat op de schop. Zo moet een leegstaande toren ernaast ook tegen de vlakte. Daarin zaten vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het gebied moeten ook winkels, woningen en een hotel komen.

De klagers vonden dat het nieuwe gebouw te hoog en te groot werd. Ook vonden ze dat het oude complex had moeten worden opgeknapt in plaats van gesloopt.

Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een 'cultuurpaleis' genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw dit jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar 176 miljoen euro voor over.

Groen licht voor Haags 'cultuurpaleis'
Groen licht voor Haags 'cultuurpaleis' (Foto: ANP)

'Onvoldoende concurrentie zorgverzekeraars'

Zorgverzekeraars in Nederland concurreren nog onvoldoende met elkaar. Bovendien zouden er meer nieuwe aanbieders bij moeten komen om het zorgaanbod voor consumenten te verbeteren. Dat concludeert Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een tussenrapportage over concurrentie tussen zorgverzekeraars.

"Goede en betaalbare zorg is van belang voor alle consumenten. Concurrentie tussen zorgverzekeraars betekent dat er voor consumenten iets te kiezen valt. We denken dat daarin nog wel wat te verbeteren is", zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM.

Nu hebben de vier grote zorgverzekeraars, CZ, VGZ, Menzis en Achmea, zo'n 90 procent van de markt in handen. Volgens ACM zijn er sinds 2006 geen nieuwe zorgverzekeraars bijgekomen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat er te veel hindernissen zijn voor nieuwe aanbieders om de zorgverzekeringsmarkt te betreden.

Volgens de toezichthouder is bijna 70 procent van de verzekerden nog nooit overgestapt. Dat komt mogelijk doordat consumenten door de bomen het bos niet meer zien, als gevolg van de grote hoeveelheid polissen waarbij de verschillen moeilijk te achterhalen zijn. "Dan is het lastig voor consumenten om de beste keuze te maken, en op die manier de concurrentie tussen zorgverzekeraars te stimuleren", stelt ACM.

De concurrentiewaakhond gaat onderzoeken welke toetredingsdrempels geslecht kunnen worden voor nieuwe aanbieders. Ook wordt gekeken hoe het aanbod van zorgverzekeraars duidelijker gemaakt kan worden.

'Onvoldoende concurrentie zorgverzekeraars'
'Onvoldoende concurrentie zorgverzekeraars' (Foto: ANP)

Apple: achterdeur in telefoon is gevaarlijk

Apple ziet het absoluut niet zitten om de beveiliging van een iPhone te kraken voor de FBI. De Amerikaanse recherche wil toegang tot de telefoon van een terrorist die in december veertien mensen doodschoot in Californië. Een rechter bepaalde dinsdag dat het bedrijf moet meewerken.

Apple laat weten dat het tegen het bevel is en dat het de eis van de FBI betwist, maar laat in het midden wat ze ertegen zullen ondernemen.

Apple zegt dat het een 'achterdeur' in zijn systeem moet bouwen. Zo'n ingang is volgens het bedrijf gevaarlijk. "De overheid heeft ons gevraagd om iets dat we niet hebben en iets dat we te gevaarlijk vinden om te creëren." Als rechercheurs de beveiliging van een telefoon kunnen kraken, kunnen criminelen zo'n gat in de beveiliging ook misbruiken, stelt het technologieconcern. "Als de techniek eenmaal is gemaakt, kan het telkens weer worden gebruikt, op alle apparaten. Het zou hetzelfde zijn als een sleutel die honderden miljoenen sloten kan openen, van restaurants en banken tot winkels en huizen. Geen redelijk persoon zou dat acceptabel vinden", aldus Apple. Volgens het bedrijf wil de overheid de veiligheid voor gebruikers verminderen.

Het probleem waar de FBI voor staat heet encryptie: het versleutelen van gegevens. Om meer te weten te komen over de dader, willen rechercheurs zijn telefoon kunnen uitpluizen. Dat kan echter niet, omdat ze nog niet door de beveiliging heen zijn. Als ze het te vaak proberen, zorgt ingebouwde software ervoor dat alle gegevens worden gewist.

Technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren juist hun best gedaan om de consument ervan te overtuigen dat ze degelijke encryptie gebruiken. Ze wilden hun imago verbeteren, nadat uit informatie van klokkenluider Edward Snowden was gebleken dat de geheime dienst NSA zich via 'achterdeuren' in software met gemak toegang tot communicatiemiddelen verschafte.

Apple: achterdeur in telefoon is gevaarlijk
Apple: achterdeur in telefoon is gevaarlijk (Foto: ANP)

Blu-ray: Maze Runner: The Scorch Trials

In 2014 maakten we kennis met de zoveelste in een rij post-apocalyptische jongerenfilms gebaseerd op populaire boekenreeksen: The Maze Runner. De film was ergens hetzelfde als The Hunger Games en Divergent, maar toch weer net iets anders. De film bood een kleine twee uur prima vermaak. Het einde was wat ingewikkeld, maar wat geeft het. Zou het de makers ook gelukt zijn dit bij het 2e deel voor elkaar te krijgen?

Jonge Costa Ricaanse voetbalsters beŰindigen olympische droom Mexico

De Mexicaanse voetbalvrouwen zullen komende zomer niet in actie komen tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In het laatste groepsduel van het Noord-Amerikaanse OKT in de VS werd verrassend verloren van de piepjonge ploeg van Costa Rica. Die hebben maar liefst zeven tieners in de selectie, waaronder de pas 16-jarige Gloriana Villalobos en nog drie 17-jarigen. 

De Costa Ricaanse topscorer Raquel Rodriguez zette haar ploeg met een goal in de 10e minuut en een penalty in de 57e minuut op een 2-0 voorsprong. De volgens velen beste Mexicaanse speelster aller tijden, Maribel Dominguez, maakte er tien minuten voor tijd nog 2-1 van, maar ook de recordinternational en topscorer aller tijden van Mexico kon de punten niet meer redden. Costa Rica eindigde de groep als tweede, achter de VS, maar voor Mexico en Puerto Rico.

Er wordt overigens lustig op los gescoord in groep A, gehouden in Frisco. Vooral de Puerto Ricaanse dames vormen een 'gewillig' slachtoffer: ze verloren met 0-6 van Mexico, werden door Costa Rica met 0-9 in de pan gehakt en kregen tot slot een 0-10 nederlaag om de oren van de Amerikanen - onder meer door vijf goals van Crystal Dunn.

In groep B heeft Canada overtuigend de groepswinst gepakt. Na ruime zeges op Guyana (5-0), Trinidad & Tobago (6-0) en Guatemala (10-0) zijn ze nog één wedstrijd verwijderd van de Spelen. Trinidad werd dankzij zeges op Guyana en Guatemala tweede in de groep en is ook nog in de race.

De olympische tickets gaan naar de ploegen die de finale bereiken. Vooraf werd verwacht dat de VS en Canada de startbewijzen op zouden pikken en dat lijkt vooralsnog een reeële optie: Canada speelt vrijdag in de halve finale om een olympisch ticket tegen Costa Rica, terwijl de VS het in Houston opneemt tegen Trinidad & Tobago. 

KOTOR-remake Unreal Engine 4 is oogstrelend

Hoe zou BioWare-klassieker Knights of the Old Republic uit 2003 eruit zien in hedendaagse graphics? Die vraag kun je hieronder beantwoord zien. Een indie-team genaamd Poem Studios en talloze ontwikkelaars uit verschillende hoeken proberen een remake van KOTOR te verwezenlijken en de eerste plaatjes zijn alvast veelbelovend.

De reboot, genaamd KOTOR: Apeiron is een community project waaraan vrijwilligers gewoon mee kunnen doen. Er zijn geen deadlines, releasedata of tijdlijnen bekend voor de ontwikkelfase. Het project is erg ambitieus: de bedoeling is niet alleen een grafische revisie, maar ook een verbetering c.q. uitbreiding ten opzichte van het origineel, met nieuwe content, nieuwe werelden, een nieuwe HUD, nieuwe items, companions en ga zo maar door.

De game, als die er uiteindelijk komt, wordt geheel gratis. Dat kan ook niet anders, aangezien Disney tegenwoordig de rechten van de Star Wars-franchise in handen heeft. Hoewel zij kennelijk groen licht hebben gegeven voor het project, is het niet de bedoeling dat er aan verdiend wordt. Meer over de game kun je lezen op de officiële website, waar je je tevens kunt aanmelden om deel uit te maken van het ontwikkelteam. Zie hieronder enkele sfeerimpressies van de oude KOTOR in een Unreal Engine 4-jasje.

Oude Taris vs. Nieuwe Taris
Nieuwe Taris vs. oude Taris

Oude Tattooine vs. nieuwe Tattooine
Nieuwe Tattooine vs. oude Tattooine

Dantooine
Dantooine

Taris
Taris

Lower City Taris
Lower City Taris

Lightsaber prototypes
Lightsaber prototypes

Dramaserie rond Pim Fortuyn op komst

Pim Fortuyn wordt het onderwerp van een nieuwe televisieserie. Scenarioschrijver Ger Beukenkamp werkt momenteel aan het politieke drama, verklapt hij in het radioprogramma Met Het Oog op Morgen.

De serie rond de in 2002 vermoorde politicus moet begin volgend jaar worden uitgezonden door Avrotros. Wie de hoofdrol zal gaan spelen is nog niet bekend, ook andere details zijn nog niet bekend.

Beukenkamp was eerder als schrijver verantwoordelijk voor politieke series zoals Den Uyl en de affaire Lockheed en De Troon. Vanaf deze week is bij Avrotros Land van Lubbers te zien, een serie waarin de schrijver naar eigen zeggen de voormalig premier portretteert als 'de ultieme pragmaticus'. "Dat klinkt saai, maar het is best opwindend. Zijn grote credo was probleempjes oplossen."

Dramaserie rond Pim Fortuyn op komst
Dramaserie rond Pim Fortuyn op komst (Foto: BuzzE)

Kenia bouwt speciale terreurgevangenis

Kenia gaat een speciale gevangenis bouwen voor gewelddadige extremisten. Dat maakte president Uhuru Kenyatta woensdag in een speech in Nairobi bekend.

Het land wil daarmee voorkomen dat de militanten in de gevangenis anderen voor hun idealen weten te werven. Kenyatta zei niet op welke militanten hij doelde maar het land wordt geteisterd door gewelddadigheden van extremisten van al-Shabaab. In april kwamen nog 148 mensen om door een terreuraanval op de universiteit van Garissa bij de grens met Somalië.

Kenia bouwt speciale terreurgevangenis
Kenia bouwt speciale terreurgevangenis (Foto: ANP)

Police Academy-acteur George Gaynes (98) overleden

Acteur George Gaynes is op 98-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media.

Gaynes was vooral bekend van zijn rol als Commandant Lassard in zeven Police Academy-films en als pleegvader Henry Warnimont uit de sitcom Punky Brewster. Ook maakte hij zich onsterfelijk in zijn rol in Dustin Hoffmans film Tootsie, waarin hij als een blok valt voor de als vrouw verklede Hoffman.

Behalve in films en televisieseries, speelde hij ook in talloze toneelstukken en musicals. Voordat hij bekend werd als komisch acteur was hij een begenadigd baritonzanger en speelde in opera's over de hele wereld. De acteur had een Nederlandse vader en werd dan ook geboren onder de naam George Jongejans. In de Tweede Wereldoorlog onderbrak hij zijn zangcarrière om als luitenant in het Nederlandse leger te werken. In 2003 sloot hij zijn acteercarrière af met een rolletje in Just Married.

Police Academy-acteur George Gaynes (98) dood
Police Academy-acteur George Gaynes (98) dood (Foto: BuzzE)

Harde wind speelt HSL parten

De hogesnelheidslijn is vorig jaar 38 keer stilgelegd omdat het te hard waaide. Daardoor vielen er 236 treinen uit. Spoorbeheerder ProRail bevestigt woensdag berichtgeving daarover van het AD en Treinreiziger.nl.

De HSL-brug over het Hollandsch Diep bij Moerdijk geldt als bottleneck. "De treinen moeten langzamer gaan rijden als de windmeters bij de brug 115 kilometer per uur meten. Bij windstoten van 128 kilometer per uur wordt de lijn stilgelegd, dat schrijven de Europese regels voor", zegt een woordvoerder van ProRail.

Volgens hem was 2015 een windrijk jaar met een relatief groot aantal dagen dat de Intercity Direct, de opvolger van de Fyra, door harde wind niet kon rijden. Dat gebeurde vorig jaar zeven keer vaker dan gemiddeld, aldus de ProRail-woordvoerder. De trein rijdt tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda.

Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV vindt dat er desnoods windschermen op de HSL-brug bij Moerdijk moeten worden geplaatst zodat de treinen ook bij harde wind kunnen rijden, zo zei hij in het radioprogramma Evers Staat Op.

Harde wind speelt HSL parten
Harde wind speelt HSL parten (Foto: ANP)

Jennifer Hoffman wil geen clown zijn

Jennifer Hoffman vond haar rol in de nieuwe film Familieweekend alles behalve makkelijk. De actrice waakte ervoor dat haar personage, de ordinaire Bonnie, plat en flauw werd.

"Het is niet een heel makkelijke rol. Je bent al snel een clown", zegt Jennifer woensdag in Metro. "Als er niets achter zit, wordt Bonnie plat en flauw."

Ondanks haar waakzaamheid, kneep ze hem toch af en toe toen ze de film voor het eerst terugzag. "Ik dacht af en toe: aah, daar vlieg ik bijna uit de bocht. Maar net niet dus."

Jennifer Hoffman wil geen clown zijn
Jennifer Hoffman wil geen clown zijn (Foto: BuzzE)

Sterke afname asielzoekers Griekenland

Het aantal vluchtelingen dat naar Griekenland reist is de afgelopen weken sterk afgenomen. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) telde tot nu toe deze maand ruim 16.000 migranten. Vorige maand kwamen bij elkaar 62.000 asielzoekers via Turkije naar Griekenland.

Woensdagochtend kwam een veerboot in Piraeus aan met aan boord bijna achthonderd ontheemden. In januari werden dagelijks duizenden asielzoekers per dag met ferry's op het vasteland afgezet. Vanaf het eiland Kos, dat vorig jaar werd overspoeld met vluchtelingen, werden woensdag vier migranten naar Piraeus vervoerd.

Waarschijnlijk zijn vooral door de winterse weersomstandigheden de aantallen vluchtelingen afgenomen.

Sterke afname asielzoekers Griekenland
Sterke afname asielzoekers Griekenland (Foto: ANP)

Fifty Shades Darker in productie

Het vervolg op het populaire Fifty Shades of Grey is officieel in productie gegaan in Vancouver, Canada. Dat maakte schrijfster E.L. James bekend via Twitter.

Die eerste film wist wereldwijd meer dan 550 miljoen dollar op te halen, tegen een budget van nog geen 40 miljoen dollar. Bij de recensenten lag de film echter niet zo goed en werd afgemaakt. "Een schande van een film" werd het sm-sprookje ondermeer genoemd. Hoofdrolspeelster Dakota Johnson is in ieder geval terug van weg geweest en zal haar rol als Anastasia Steele weer oppakken. 

Ook Jamie Dornan is terug in zijn rol als de sadomasochistische multimiljonair Christian Grey. En dat hij zelf ook ongeveer op dat niveau zit, blijkt uit het salaris dat hij kreeg om in het vervolg opnieuw de rol te spelen. Voor de eerste film mocht hij een schamele 250.000 pond ontvangen, dat is inmiddels gestegen naar 10 miljoen pond.

Fifty Shades Darker draait vanaf 9 februari 2017 in de bioscopen. Het vervolg daar weer op, Fifty Shades Freed, zal een jaar later in de bioscopen verschijnen.

Fifty Shades of Grey: Dakota Johnson en Jamie DornanFifty Shades of Grey: Dakota Johnson en Jamie Dornan

Russen halen vracht medailles binnen op kunstschaatsen

Het kunstschaatsen op de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer heeft dinsdag voor groot Russisch succes gezorgd. Zowel bij het ijsdansen als bij de dames ging het goud naar Rusland, terwijl er ook nog zilver en brons gewonnen werd.

Polina Tsurskaya was bij de dames oppermachtig. Na de korte en vrije kür scoorde de 14-jarige een totaal van 186,04 punten, terwijl haar één jaar oudere landgenote Maria Sotskova 'slechts' tot 169,50 punten kwam en zilver pakte. Elizabet Tursynbaeva scoorde 167,88 punten en mocht het brons mee naar Kazakhstan nemen. 

Ook bij het ijsdansen was er Russisch goud en wel voor Anastastia Shpilevaya en Grigory Smirnov. Na de korte en vrije dans liet het duo 141,88 punten noteren, net genoeg om de Amerikanen Chloe Levins en Logan Bye (136,37) van het goud af te houden. Dankzij Anastasia Skoptcova en Kiriil Aleshin en hun 134,62 punten pakten de Russen ook nog het brons.

Shpilevaya en Smirnov dansen zich een weg naar jeugdolympisch goud (Foto: YIS/Jon Buckle)
Shpilevaya en Smirnov dansen zich een weg naar jeugdolympisch goud (Foto: YIS/Jon Buckle)

Netflix filmt Sense8 in Amsterdam

Opnieuw zal Amsterdam het decor vormen voor een populaire tv-serie van het Amerikaanse bedrijf Netflix. Deze zomer wordt een deel van het tweede seizoen van de sciencefictiondrama Sense8 opgenomen in de stad. Dat bevestigt economiewethouder Kajsa Ollongren tegenover De Telegraaf.

Netflix maakte vorig jaar ook al gebruik van Amsterdam voor de serie Trailer Park Boys, en kiest nu weer voor de stad.

Amsterdam wordt volgens gemeentelijk filmcommissiaris Simon Brester steeds populairder als filmstad. Hij turfde voor het zesde jaar op rij een toename van het aantal draaidagen, naar meer dan 2000.

Netflix filmt Sense8 in Amsterdam
Netflix filmt Sense8 in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Remake Het land van krijgt studioversie

Lange Frans gaat de remake die hij van zijn hit Het land van maakte voor het programma Lekker Nederlands officieel uitbrengen. Dat zei de rapper woensdagochtend op 100% NL in de ochtendshow van Lex Gaarthuis.

Lange Frans kreeg zo veel reacties op de nieuwe versie, waarvan de tekst is geschreven door Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge, dat hij besloot dat het een studioversie moest krijgen. "Volgende week duiken we de studio in en kijken we of we nog wat moois kunnen maken", aldus Frans. Hij krijgt daarbij hulp van producer Giorgio Tuinfort.

Het nummer ging na de uitzending viral op internet en is inmiddels bijna een half miljoen keer bekeken op Youtube. In de remake zingt Frans onder meer over "het land van jij mag hier je geluk niet zoeken" en "dit is het land waar om Zwarte Piet wordt gestreden, waar men blind is voor ons slavernijverleden".

Volgens de rapper was de eerste versie van de tekst die hij kreeg van Van de Ven te slecht voor woorden. "Die heb ik meteen teruggemaild. En ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan want twee uur later kreeg ik deze tekst terug waarvan ik dacht: dit ben ik, dit voel ik."

Remake Het land van krijgt studioversie
Remake Het land van krijgt studioversie (Foto: BuzzE)

Streekvervoer wil ook geld voor veiligheid

De vijf streekvervoerders in Nederland willen ook een deel van de 10 miljoen euro die staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) beschikbaar stelt om geweld in het openbaar vervoer tegen te gaan.

Nu gaat nog bijna al het geld naar de NS, zei Connexxion-directeur Juul van Hout woensdag tegen BNR. De streekvervoerders hebben Dijksma een brief gestuurd over de kwestie.

Van Hout benadrukt dat er ook veel incidenten in de bussen en trams in het streekvervoer plaatsvinden. "De personen die overlast veroorzaken bij de NS, daar krijgen onze chauffeurs ook mee te maken."

Flexibele veiligheidsteams
Het steekt de vervoerders dat opnieuw de NS aanleiding is voor overleg en opnieuw het meeste geld krijgt. "Wij hebben er in dezelfde mate last van."

De oplossing waar Dijksma op inzet, het oprichten van flexibele veiligheidsteams, werkt ook in het streekvervoer, weet Van Hout. "Die hebben wij gehad in het streekvervoer en die werkten buitengewoon goed. Dat was een pilot bij een aantal bedrijven en die is in 2012 helaas ter ziele gegaan wegens gebrek aan middelen." Tijdens de proefperiode zakte het aantal incidenten met een kwart.

Streekvervoer wil ook geld voor veiligheid
Streekvervoer wil ook geld voor veiligheid (Foto: ANP)

Politie rukt uit voor Walking Dead-kijkers

Verontruste buren schakelden de politie in toen ze angstig gegil hoorden. De politie trof echter een gezin aan dat de nieuwe aflevering van The Walking Dead aan het kijken was. Dat meldt The Great Falls Tribune.

De buren hoorden 'gegil over dat er iemand een geweer heeft', zo noteerde de politie in het stadje Great Falls in de Amerikaanse staat Montana. Met het idee dat er mogelijk wapens in het spel waren, rukte de politie uit.

Binnen zat echter een volledig gezin de met actie overladen aflevering van de populaire televisieserie rond de zombie-apocalyps The Walking Dead te kijken. De televisie stond dicht bij het raam, waardoor de buren de indruk kregen dat de strijd tegen de zombies in hun straat gaande was.

Politie rukt uit voor Walking Dead-kijkers
Politie rukt uit voor Walking Dead-kijkers (Foto: BuzzE)

Lil Wayne geeft stripper 12.000 dollar fooi

Lil Wayne mag dan wel achtervolgd worden door allerlei schuldeisers, hij geeft zijn geld liever uit aan blote vrouwen.

TMZ legde op video vast hoe de rapper geniet van een stripshow en stapels biljetten overhandigt aan een van de strippers. De waarde van de biljettenbundels zou 12.000 dollar (10.500 euro) zijn. Wayne ging overigens niet met lege zakken naar huis; hij zou 60.000 dollar betaald hebben gekregen voor zijn aanwezigheid op een Grammy-afterparty in de club.

Het bedrag is dan ook maar een schijntje van de schulden die hij heeft opgebouwd. Vorige week werd duidelijk dat zijn belastingschuld is opgelopen tot 868.000 dollar (779.000 euro). Ook heeft hij rechtszaken aan zijn broek hangen van schuldeisers, zoals de leverancier van zijn privévliegtuig, zijn voormalig advocaten en zijn toerbuschauffeur. De wanbetalingspraktijken van Wayne leidden er eerder al toe dat de politie zijn villa in Miami binnenviel om er spullen te confisqueren.

Lil Wayne geeft stripper 12.000 dollar fooi
Lil Wayne geeft stripper 12.000 dollar fooi (Foto: BuzzE)

Leerlingen moeten beste vak kunnen uitbuiten

Leerlingen die erg goed zijn in een bepaald vak, mogen dat vak altijd op een hoger niveau volgen. Als scholen deze mogelijkheid niet willen of kunnen aanbieden, moeten ze daarvoor een heel goede reden hebben.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) schrijft woensdag aan de Tweede Kamer dat hij dit soort maatwerk op alle scholen verder gaat stimuleren. Hij vindt het belangrijk dat kinderen zich verder kunnen bekwamen in het vak waar ze al goed in zijn.

"Niet ieder kind past precies in het vakje vmbo, havo of vwo. Nu bepaalt je slechtste vak nog te vaak hoe goed je kunt zijn in je beste vak. Dat is demotiverend voor leerlingen en een verkwisting van talent'', aldus Dekker. Alle scholen moeten uiteindelijk alle leerlingen die dat willen, de mogelijkheid geven om hun beste vak naar een hoger niveau te tillen.

Scholen mogen dit al doen maar ze zijn volgens Dekker erg terughoudend. Vorig jaar deden ruim 1850 leerlingen eindexamen in een vak op een hoger niveau. Maar ieder jaar zijn er zeker tienduizend leerlingen die voor een hoger niveau van een vak in aanmerking zouden komen, aldus Dekker. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met een begaafdheid voor talen of voor exacte vakken terwijl ze juist niet zo goed zijn in de andere vakken.

De staatssecretaris wil eventuele obstakels die scholen nu nog weerhouden van deze aanpak oplossen.

Leerlingen moeten beste vak kunnen uitbuiten
Leerlingen moeten beste vak kunnen uitbuiten (Foto: ANP)

Rechter dwingt Apple tot helpen FBI

Een rechter heeft Apple verplicht de FBI te helpen in een telefoon in te breken van een van de daders van de schietpartij in San Bernardino.

De FBI heeft de hulp van de telefoonfabrikant nodig om informatie uit de iPhone van dader Syed Rizwan Farook te halen. Daarom bepaalde de rechter dat Apple 'redelijke technische assistentie' dient te verlenen aan de Amerikaanse opsporingsdienst.

De computergigant weigerde eerder vrijwillig mee te werken om de iPhone van de schutter te kraken. "Apple heeft exclusieve technische capaciteiten die de overheid kunnen assisteren in het afmaken van de speurtocht, maar ze hebben medewerking vrijwillig geweigerd", meldden aanklagers die de rechterlijke uitspraak nu kunnen gebruiken om de hack toch door te zetten. Het bedrijf krijgt echter wel vijf werkdagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Het bedrijf zou dan moeten bewijzen dat de uitspraak 'onredelijk bezwarend' is.

De uitspraak is zorgwekkend voor de Amerikaanse privacylobby. Experts stellen dat als de overheid zomaar bedrijven mag dwingen informatie prijs te geven zowel de privacy als de veiligheid op internet op het spel komt te staan. Ook vrezen ze dat bedrijven in landen waar wel scherpere privacywetgeving geldt de markt weg zullen snoepen van de Amerikaanse bedrijven.

Rechter dwingt Apple tot helpen FBI
Rechter dwingt Apple tot helpen FBI (Foto: BuzzT)

Instagrammers moeten binnenkort inloggen met sms code

Instagram gaat het lastiger maken om gebruikersaccounts te hacken. Een strengere inlogprocedure moet de accounts veiliger maken, meldt TechCrunch.

Voortaan moet er niet alleen een wachtwoord worden ingevuld, maar wordt er ook een code via sms verstuurd om te checken dat de gebruiker de rechtmatige eigenaar van het account is.

Instagram telt inmiddels meer dan 400 miljoen gebruikers. Veel beroemdheden, bedrijven en zelfs ware Instagram-sterren verdienen hun brood inmiddels met het delen van foto's op het platform. Het bedrijf kon dan ook steeds vaker rekenen op kritiek op de te fragiele inlogprocedure. Moederbedrijf Facebook had al enkele jaren geleden een verificatieproces middels de telefoon ingevoerd.

Instagram komt met strengere inlogprocedure
Instagram komt met strengere inlogprocedure (Foto: BuzzT)

Fries krijgt een plek in Google Translate

Het Fries wordt opgenomen in Google Translate. Vanaf donderdag kunnen mensen zinnen uit verschillende talen omzetten naar het Fries.

'It Fryske lân fol eare en rom', moeten de Friezen gedacht hebben toen ze in september een week lang gingen vertalen. De zin uit het Friese volkslied, 'Het Friese land vol eer en roem', zegt namelijk veel over de liefde van Friezen voor hun provincie. Ruim één miljoen Engelse woorden wisten zij in slechts een week tijd om te zetten naar hun taal, en dat wordt donderdagmiddag in het provinciehuis in Leeuwarden gevierd.

In september vorig jaar organiseerden verschillende instanties, zoals de Rijksuniversiteit Groningen, vertaalmarathons waar iedereen aan mee kon doen. Ook hebben basis- en middelbare scholen zich ingezet om zoveel mogelijk te vertalen. "Het leefde in de hele provincie", zegt initiatiefnemer en gepensioneerd woordenboekenschrijver Anne Dykstra. "Dit betekent dat we digitaal aanwezig zijn en dat is erg belangrijk voor een taal."

Dykstra is blij met het resultaat. "Als ik iets vertaalde deed ik dat altijd naar het Nederlands", zegt hij. "Nu ga ik zonder twijfel vertalen naar het Fries."

Naast het Fries bevat de vertalingsdienst ook andere 'minderheidstalen', zoals het Baskisch, Welsh en Catalaans.

Fries krijgt een plek in Google Translate
Fries krijgt een plek in Google Translate (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: zonnig

Ook vandaag belooft het een prachtige dag te worden. Weinig tot geen bewolking, een heerlijk zonnetje en een temperatuur van rond de 5 graden. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig. 

Zon op 07.52
Zon onder 17.57

Onderstaande foto's kreeg ik van Charged. Hij ziet de ezels elke ochtend als hij op z'n werk in Beers (nabij Cuijk) aankomt en geeft ze dan steevast wat lekkers te knabbelen. 

Ezeltje strek je  (Foto: charged)
Ezeltje strek je (Foto: charged)

Ezeltje strek je  (Foto: charged)
Ezeltje strek je (Foto: charged)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1600  Giordano Bruno werd na een zeven jaar durend proces, levend verbrand door de Romeinse inquisitie. 
 1993

In de nacht van 16 op 17 fefbruari zonk de overbeladen veerboot Neptune voor de kust van Haïti. Er waren 800 doden te betreuren, een onbekend aantal mensen werd vermist.

 1959

De Australische sopraan Joan Sutherland raakte in één klap wereldberoemd door een optreden in het Londense Covent Garden

 1983 De Nederlandse Grondwet werd volledig herzien. 


Joan Sutherland - A Final Farewell

'Jezus wil geen huurmoorden'

"Jezus zou ons nooit vragen om huurmoordenaar te worden.'' Dat hield paus Franciscus zijn jonge Mexicaanse toehoorders dinsdag voor. Tijdens een grote bijeenkomst in een stadion sprak de katholieke leider vooral over de vernietigende invloed van de drugshandelaren op het Midden-Amerikaanse land.

Franciscus waarschuwde de jongeren. "Het is een leugen dat je om een leven te hebben, of jong te zijn, jezelf moet toevertrouwen aan drugsdealers of anderen die niets anders doen dan vernietiging en dood verspreiden.'' Hij sprak die woorden in Morelia, een provinciehoofdstad die zwaar gebukt gaat onder het geweld van drugskartels die elkaar, de overheid en de bevolking naar het leven staan. Ontvoeringen en moorden zijn er aan de orde van de dag.

De paus bezoekt tijdens zijn zesdaagse bezoek aan Mexico bewust de armste en de door het geweld zwaarst getroffen gebieden. Volgens Franciscus moet de Mexicaanse overheid meer doen om jongeren toekomstperspectief te bieden.

Paus in Mexico: Jezus wil geen huurmoorden
Paus in Mexico: Jezus wil geen huurmoorden (Foto: ANP)

De Vroome geeft volledige set weg door dubbele foutenfestival

Tennisster Indy de Vroome heeft op het futuretoernooi in het Mexicaanse Cuernavaca de tweede ronde bereikt. Dat ging echter niet vanzelf en vooral haar voornaamste euvel kwam weer ernstig om de hoek kijken: de dubbele fouten. 

Tegen de Slowaakse Michaela Honcova (WTA-409) sloeg de 19-jarige De Vroome (WTA-268) maar liefst 27 dubbele fouten. Dat betekent dat ze alleen met de dubbele fouten al meer dan een volle set weg heeft gegeven: met vier punten kan één game gewonnen worden en zes games kunnen de set opleveren. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat De Vroome het niet in twee sets redde. De eerste set ging verloren, daarna kon het Nederlandse dubbelefoutenkanon zich enigszins herstellen: 4-6, 7-5, 6-3. Het aantal dubbele fouten werd overigens 'netjes' afgebouwd: tien in de eerste set, negen in de tweede, acht in de derde.  

'Vrouwen toch geweigerd bij beachvolleybaltoernooi Iran'

Een ruime week geleden konden we melden dat het voor vrouwen toegestaan zou zijn om deze week bij een internationaal beachvolleybaltoernooi in Iran te komen kijken. Naar nu blijkt zou dat wel eens een illusie geweest kunnen zijn, hoewel niet helemaal zeker is wat de exacte situatie is rond het toernooi op het Kish-eiland.

Een Iraanse wilde maandagochtend een kijkje gaan nemen bij het toernooi, maar dat liep niet zoals gepland. "Wat ga je doen?", kreeg ze te horen van een beveiliger. "Naar de wedstrijden kijken", antwoordde ze enthousiast. "Nee, dat is verboden", zo klonk het echter onverbiddelijk. In plaats van er tegenin te gaan besloot ze dan maar om te draaien en op dat moment hoorde ze van even verderop wat vrouwen roepen. Zij zaten op het dak van een koffiezaak aan de overkant, waar vandaan ze de wedstrijden enigszins konden volgen.

"De eigenaar van die zaak had de vrouwen die bij de ingang van het toernooi geweigerd waren uitgenodigd om gratis vanaf zijn dakterras te kijken", aldus de Iraanse. De vriendelijke baas zou zelfs een aantal mannen van het terras gestuurd hebben. "Wegwezen, jullie worden wél toegelaten in het stadion, dus als je wilt kijken ga je daar maar zitten", zou hij tegen hen gezegd hebben, zodat er meer plaats was voor vrouwen die wilden kijken. 

Dat één lokale koffiezaakeigenaar de vrouwen helpt om de wedstrijden te kijken lost het probleem uiteraard niet op. Wereldvolleybalbond FIVB kwam met het ietwat gezapige antwoord dat er een klein misverstand was met de organisatie van het toernooi. Het zou inmiddels opgelost zijn en er zou gewoon weer 'volle toegang' zijn voor iedereen. Berichten op Twitter melden echter het tegenovergestelde. "Dit is de tweede dag van het toernooi, maar nog altijd is het alleen toegankelijk voor mannen", aldus de anonieme Iraanse namens een lokale actiegroep. 

De FIVB zegt ondertussen blij te zijn en iedereen welkom te willen heten op het World Tour-evenement in Kish, maar vooralsnog lijken de lokale autoriteiten daar dus weinig zin in te hebben. 

Dubbel jeugdolympisch goud voor Sloveense schansspringers

Het schansspringen op de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer heeft dinsdag twee gouden medailles opgeleverd voor Slovenië. Zowel bij de dames als bij de heren mocht een sporter uit het Centraal-Europese land op het hoogste treetje van het podium staan.

Bij de dames was er vooraf één grote topfavoriete: Ema Klinec. De Sloveense maakte al in december 2013 haar World Cup-debuut en doet daarin dit seizoen in nagenoeg elke wedstrijd mee om de plekken in de top-5. Haar status maakte ze op de beroemde Lysgårdsbakken in Lillehammer helemaal waar. Met vooral een fantastische tweede sprong liet ze de concurrentie volledig kansloos. Zilver was voor Sofia Tikhonova uit Rusland, die de Italiaanse Lara Malsiner van het lijf hield. 

Bor Pavlovic was bij de heren de favoriet, hoewel het daar wat lastiger te zeggen was vooraf. Eerder dit jaar maakte hij al wel zijn World Cup-debuut, waardoor hij en de Noor Marius Lindvik de enige deelnemers met World Cup-ervaring waren in Lillehammer. Het betaalde zich voor allebei uit, want ze waren een maat te groot voor de rest. Pavlovic sleepte het goud in de wacht, voor Lindvik. Jonathan Siegel veroverde namens Duitsland de bronzen medaille. 

Klimec springt zoals verwacht naar het goud in Lillehammer (Foto: YIS/Bob Martin)
Klimec springt zoals verwacht naar het goud in Lillehammer (Foto: YIS/Bob Martin)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.