FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 februari 2016

De Boer: "Kritiek van Ajax-fans doet pijn"

Ajax doet volop mee om voor de vijfde keer in zes seizoenen landskampioen te worden. Toch is een deel van het Amsterdamse publiek niet tevreden. Het spel van Ajax is dit seizoen vaak niet om over naar huis te schrijven en veel fans vinden daarom dat het tijd is voor een nieuwe trainer.

Ajax Life legde De Boer de stelling 'Het doet me pijn als fans roepen dat het tijd wordt voor een frisse wind' voor. "Natuurlijk", antwoordde de hoofdtrainer. "Dat moet ik me aantrekken en dat doe ik ook. We willen allemaal mooi voetbal spelen. De ene keer gaat dat wat beter dan de andere keer", stelt hij. "Als je in drie thuisduels op rij zestien goals maakt, maar daarna een keer 0-0 speelt, is er meteen gemor. Dan vergeten de supporters die zestien doelpunten in drie duels."

De Boer benadrukt dat hij zelf ook voor een frisse wind kan zorgen, bijvoorbeeld met de recente toevoeging van Orlando Trustfull aan de technische staf. De 45-jarige hoofdcoach hoopt dat de fans geduldig zijn. "Het gaat om winnen. Het liefst met zoveel mogelijk goals, maar dat zit er niet altijd in."

Van Hanegem: "Kritisch op Feyenoord omdat het gewoon míjn club is"

Dat Willem van Hanegem vaak kritisch is op Feyenoord komt voort uit liefde voor de club. De Rotterdammers verloren de laatste zeven competitiewedstrijden. "Men vindt dat ik te veel mopper op Feyenoord en ik betrap me er zelf ook op dat ik extra kritisch ben op de club", vertelde Van Hanegem tegen Voetbal International. "Dat komt doordat het gewoon míjn club is. Die Duitsers hebben er een gezegde voor, hoe heet dat nou: 'Wass sich liebt neckt sich, ja'. Zo is het wel gewoon."

"Op je eigen kinderen ben je net zo kritisch als dat je van ze houdt. Omdat je wilt dat ze het goed doen, omdat je hoopt dat ze iets van het leven gaan maken. Ik heb dat met Feyenoord. Als ik nou niks om die club had gegeven, zou ik me er niet druk om maken. Laat maar waaien. Ik heb dat met heel veel dingen, alleen niet met Feyenoord."

"Ik hoef er niet meer te werken, scheelt ook. Er zijn er zat die zich laten belemmeren door ambitie, die mensen te vriend willen houden. En die dus nooit de vinger op de zere plek durven te leggen. Maar als ik naar Feyenoord zit te kijken, wil ik simpelweg het beste. Als het niet loopt, dan kan dat. Als ze er niks aan doen, heb ik de pest in."

Van Hanegem is extra kritisch op spits Michiel Kramer. "Zo'n Michiel Kramer lijkt mij een aardig joch, alleen vraag ik me hardop af of hij het wel snapt. Waarom loopt hij van de bal weg als hij er naartoe moet? Waarom staat hij steeds met die hand omhoog en is hij nooit aanspeelbaar? Ik snap het gewoon niet. Doe verdomme je best en er is niemand die je een fout nadraagt."

EL: Van Gaal met United onderuit op Deense bodem

De druk op manager Louis van Gaal zal sterk toenemen. Onder zijn leiding verloor Manchester United het heenduel met FC Midtjylland in de achtste finale van de Europa League: 2-1.

United kreeg in het Deens Herning al voor de wedstrijd met een tegenvaller te maken. Doelman David de Gea viel in de warming-up uit met een enkelblessure, waardoor Sergio Romero moest worden opgetrommeld. De voormalig goalie van AZ redde de Engelsen met een uitstekende redding van een vroege achterstand.

Memphis breekt ban

Niet veel later was de Argentijnse sluitpost opnieuw goud waard voor United door spits Vaclav Kadlec van scoren te houden. De eerste grote kans voor United was na twintig minuten voor verdediger Chris Smalling, die bij een hoekschop vergat de bal met zijn hoofd in het doel te werken.

Uiteindelijk was het Memphis Depay die de ban brak. Eén minuut nadat Midtjylland via Kadlec verzuimde de 1-0 op het scorenbord te zetten, schoot Memphis op gelukkige wijze raak op aangeven van Jesse Lingard, 0-1. Lang kon United er niet van genieten, want op slag van rust maakte Pione Sisto de 1-1.

Geweldige invalbeurt

Zo'n tien minuten na de pauze lieten zowel Juan Mata als Sisto in korte tijd grote mogelijkheden liggen, en vervolgens raakte United-middenvelder Ander Herrera het aluminium. In de 77ste minuut zorgde invaller Paul Onuachu van Midtjylland voor een verrassing door de 2-1 aan te tekenen.

Minuten nadat de boomlange Onuachu van scoren werd gehouden door Romero, was het alsnog raak voor de aanvaller. Na een wat knullige actie op de rand van de zestien, kon de Onuachu de bal alsnog oppakken. Hij kreeg vervolgens alle ruimte om de bal in de linkeronderhoek te schieten en voor de overwinning te zorgen: 2-1.

Overige uitslagen:
Anderlecht (Bel) - Olympiakos (Gri) 1-0
Fiorentina (Ita) - Tottenham Hotspur (Eng) 1-1
Borussia Dortmund (Dui) - FC Porto (Por) 2-0
Villarreal (Spa) - Napoli (Ita) 1-0
Saint-Etienne (Fra) - FC Basel (Zwi) 3-2
Sevilla (Spa) - Molde FK (Nor) 3-0
Sporting Portugal (Por) - Bayer Leverkusen (Dui) 0-1
Valencia (Spa) - Rapid Wien (Oos) 6-0
FC Augsburg (Dui) - Liverpool (Eng) 0-0
Sparta Praag (Tsj) - FC Krasnodar (Rus) 1-0
Galatasaray (Tur) - Lazio Roma (Ita) 1-1
FC Sion (Zwi) - Sporting Braga (Por) 1-2
Shakhtar Donetsk (Oek) - Schalke 04 (Dui) 0-0
Olympique Marseille (Fra) - Athletic Club Bilbao (Spa) 0-1
Fenerbahçe (Tur) - Lokomotiv Moskou (Rus) 2-0

Skiester Danioth pakt tweede goud op Jeugdspelen

Alpineskiester Aline Danioth ontpopt zich tot de koningin van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer. De Zwitserse won donderdag het goud op de slalom, al haar vierde medaille op de Spelen. Eerder pakte ze goud op de alpinecombinatie en brons op de super-G en reuzenslalom.

Danioth was in de eerste run van de slalom veel te sterk voor de rest en pakte al bijna een seconde voorsprong op de Oostenrijkse Nadine Fest. Ali Nullmeyer uit Canada moest zelfs al 1,25 seconden toegeven, terwijl de Nederlandse Claire Tan op 5,57 seconden de twintigste plek in beslag nam.

Ook in run twee stond er geen maat op Danioth, die met ruim anderhalve seconde voorsprong het goud veroverde. Het was echter Nullmeyer die zilver won voor Canada, doordat Fest tegenviel. De Oostenrijkse winnares van de super-G viel zelfs buiten het podium, want de Sloveense Meta Hrovat haalde haar in en kaapte het brons voor haar neus weg. Tan kon nog twee plekken winnen en eindigde als achttiende.

Danioth heerst op de pistes van Hafjell, waar de wedstrijden op de Jeugdspelen gehouden worden (Foto: YIS/Arnt Folvik)
Danioth heerst op de pistes van Hafjell, waar de wedstrijden op de Jeugdspelen gehouden worden (Foto: YIS/Arnt Folvik)

Disney-acteur Orlando Brown gearresteerd

Acteur Orlando Brown, bekend van zijn rol als Eddie Thomas in de Disney-serie That's So Raven, heeft bijna vijf weken vastgezeten voor mishandeling van zijn vriendin. Volgens People gebeurde dit na een ruzie met haar op een parkeerplaats.

Bronnen bij de politie melden aan People dat Brown is aangeklaagd voor het belagen van zijn vriendin en drugsbezit. De 28-jarige acteur kwam vorige week op 12 februari op vrije voeten na het betalen van een borgsom.

De ruzie was op 17 januari toen Brown nota bene zijn auto parkeerde op het parkeerterrein van het politiebureau in de Californische stad Torrance. Brown en zijn vriendin kregen in de wagen een woordenwisseling. Volgens ooggetuigen zou Brown daarop de vrouw hebben geslagen. Een ooggetuige waarschuwde de politie.

Toen de politie de acteur opsloot in de cel, ontdekten ze dat hij een kleine hoeveelheid van het stimulerende middel methamfetamine bij zich had. Brown heeft geen schone lei, in 2014 deed een vrouw mede namens haar dochter aangifte van doodsbedreiging door de acteur. Orlando bekende en betaalde een boete.

Disney-acteur Orlando Brown gearresteerd
Disney-acteur Orlando Brown gearresteerd (Foto: BuzzE)

Skeletonster Bos klaar voor topprestatie op WK

Skeletonster Kimberley Bos zal vrijdagochtend haar debuut maken op het wereldkampioenschap. De 22-jarige Nederlandse werd een kleine maand geleden zeer verrassend vicewereldkampioene bij de junioren. Daardoor, en door haar sterke prestaties in de Intercontinental Cup, mag de Edese vrijdag en zaterdag op het WK in het Oostenrijkse Igls acte de présence geven. FOK!sport sprak daags voor de WK-start met Bos.

Op WK's - en Olympische Spelen - bestaan de wedstrijden uit vier runs in plaats van de in de World Cup gebruikelijke twee. "Vier runs achter elkaar goed sleeën is natuurlijk een uitdaging", zegt Bos. "Eigenlijk was de Intercontinental Cup (het niveau onder de World Cup, red.) de ideale voorbereiding. In de World Cup wordt elk weekeinde één wedstrijd van twee runs gedaan, maar in de ICC zijn het steeds twee dagen achter elkaar met beide keren twee runs, eigenlijk net als op een WK. Het was dus juist een mooie voorbereiding", legt de Nederlandse uit. 

Joska le Conté komt al lange tijd voor Nederland uit en heeft dus ook al de nodige WK-ervaring. Daar kan Bos dan ook van profiteren: "Op de baan helpen Joska en ik elkaar wat sleeën betreft, maar voor mij is het nu wel erg fijn dat ze mij allerlei informatie over alles er omheen kan geven. Op dit niveau is het allemaal toch wel even anders, zo met het publiek en alle camera's", stelt Bos, doelend op het feit dat wedstrijden in de Intercontinental Cup slechts te kijken zijn via een gammele webcam bij de baan - als er überhaupt al beelden zijn. Op het WK zal iedereen gedurende de hele run uitgebreid in beeld komen, van vlak voor de start tot vlak na de finish. 

Kimberley Bos
Bos na haar tweede plek op het WK junioren. We laten met opzet deze foto zien, omdat achterop haar helm de verwijzing te zien is naar de FOK!ers die vorig seizoen een donatie gedaan hebben (Foto: Kimberley Bos)

"Igls is voor mij een hele mooie baan om mijn debuut te maken. In de Intercontinental Cup liet ik al zien dat ik hier goed uit de voeten kan, dus dat geeft vertrouwen voor nu." Met twee vijfde plekken in de ICC haalde Bos op de Oostenrijkse baan veruit haar beste resultaten van het seizoen. "Ik wil inzetten op een plek in de top-15, een evenaring van het beste Nederlandse resultaat ooit op het WK", zo klinkt het dan ook ambitieus. Tijdens de trainingen zat ze er in elk geval erg goed bij. In de laatste twee van drie trainingsdagen deed Bos volop mee in de top-10, met de kanttekening dat de nodige toppers waarschijnlijk niet voluit gestart zijn of met de 'wedstrijdijzers' onder de slee naar beneden gingen. 

Volgens Bos zou het wel eens een hele spannende strijd kunnen worden om de medailles. "Het komt waarschijnlijk erg dicht bij elkaar, maar als ik drie namen moet noemen ga ik voor Tina Hermann, Elena Nikitina en Lelde Priedulena."

Vrijdagochtend om 09.45 uur begint de eerste run, die op FOK!sport live te zien zal zijn. Overigens is Bos naast skeletonster ook FOK!ster, want ze is regelmatig actief in haar eigen fantopic op het FOK!forum, dat hier is te vinden. 

Gesteggel over ontslagcijfers Rabobank

Rabobank en vakbond De Unie steggelen over het aantal banen dat bij de bank verdwijnt. Volgens de bond schrapt Rabobank in stilte 3000 banen meer dan het financiële concern eerder heeft aangegeven. De bank ontkent dat.

Het zou volgens De Unie gaan om medewerkers die naar hun eigen plek moeten solliciteren, omdat de bank ze niet meer geschikt acht voor hun aan verandering onderhevige functie. Ze moeten er volgens De Unie uit "vanwege een zogenaamde kwalitatieve mismatch" en de plekken zouden vervolgens niet meer worden opgevuld.

"Onzin", reageert een woordvoerder van Rabobank. Hij stelde dat er niet meer banen verdwijnen dan de circa 12.000 die eerder zijn aangekondigd. Rabobank liet in december weten komende drie jaar 9000 voltijdsbanen te schappen. Daarnaast verdwijnen er nog 2900 banen, als gevolg van een eerder ingezette reorganisatie.

Realiteit
Reinier Castelein, de voorzitter van De Unie, noemt de communicatie van Rabobank "diffuus en onvolledig". "De opstelling van de bank naar buiten is een hele andere dan de realiteit op de werkvloer. Deze houding is een klap in het gezicht van de loyale Rabomedewerker."

Castelein zegt dat Rabobank de getallen die hij noemt ook aan zijn bond heeft toegegeven. In de optelsom die De Unie op basis van de eigen gesprekken met de bank heeft gemaakt, moeten nog ruim 15.000 medewerkers de bank verlaten.

Bestuurders van vakbonden FNV en CNV kunnen het aantal waarvan De Unie spreekt niet bevestigen. Wel geven ze aan dat het bij Rabobank vaker voorkomt dat er medewerkers uitgewerkt worden omdat ze niet meer aan het "juiste profiel"voor hun functie zouden voldoen.

Gesteggel over ontslagcijfers Rabobank
Gesteggel over ontslagcijfers Rabobank (Foto: ANP)

Roemeens ijshockeygoud op Skills Challenge Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer wordt in het ijshockey niet alleen gestreden om de 'gewone' medailles voor de normale vorm van ijshockey. Er is ook de zogenaamde Skills Challenge, waarin zestien ijshockeyers het tegen elkaar opnemen op zes verschillende onderdelen waar alle ijshockeyvaardigheden voor nodig zijn. 

Donderdagavond strijden de beste acht heren van de kwalificatie om de medailles. Vanaf 20.00 uur is live te kijken naar achtereenvolgens de onderdelen Fastest Lap, Shooting Accuracy, Fastest Shot, Skating Agility, Passing Precision en Puck Control. De namen spreken redelijk voor zich, maar het gaat dus voornamelijk om snel en wendbaar schaatsen, nauwkeurig en hard schieten en de puck controleren. Ties van Soest heeft zich helaas niet voor de finale weten te plaatsen.

Update 22.47 uur

Eduard Casaneanu uit Roemenië heeft het goud veroverd op de Skills Challenge. De sterke Roemeen sloeg zijn slag vooral op het onderdeel Fastest Shot, waar hij onklopbaar was. Op Fastest Lap haalde hij de finale, net als op het spectaculaire onderdeel Puck Control. Nog voor die laatste finale was hij al zeker van het goud, hoewel hij dat zelf nog niet doorhad. 

Sebastian Cederle deed op het laatste onderdeel, Puck Control, precies wat van hem gevraagd was om een medaille te winnen: hij won de finale en kwam zo op twaalf punten, twee minder dan Casaneanu. Erik Betzold uit Duitsland, Natan Vertes uit Hongarije en de Fin Aleks Haatanen eindigden alledrie op elf punten.

Vertes werd op het onderdeel Passing Precision gediskwalificeerd in de kwartfinale, terwijl Haatanen in de aanvankelijk door hem gewonnen finale hetzelfde overkwam. Zonder de diskwalificatie had de Fin zilver gewonnen, nu moest hij genoegen nemen met plek vijf. Betzold pakte het brons, voor Vertes.

Kamer steunt nieuw windmolenplan Kamp

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer staat achter het nieuwe voorstel van minister Henk Kamp (Economische Zaken) om snel windmolenparken op zee te realiseren. Netbeheerder TenneT moet ervoor zorgen dat de stroom die de windmolens op zee opwekken, aan land kan komen.

Een eerdere poging om TenneT aan te wijzen als netbeheerder op zee, strandde eind 2015 in de Eerste Kamer. Een nipte meerderheid in de Senaat stemde toen tegen omdat Kamp weigerde een motie uit te voeren om de splitsing van energiebedrijven ongedaan te maken. De minister houdt echter vast aan de sinds 2008 geldende bepaling. Daardoor moeten energiebedrijven hun netwerkbedrijf in een aparte onderneming onderbrengen zodat dat niet wordt meegesleurd in commerciële risico's van de productie- en leveringsbedrijven.

Kamp wil de nieuwe wet per 1 april laten ingaan, zei hij donderdag in debat met de Kamer. Hij wil vaart maken met de komst van grote windmolenparken voor de kust omdat anders de afspraken uit het energieakkoord niet worden gehaald. In het energieakkoord maakten werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties en de overheid in 2013 afspraken over duurzame energie en energiebesparing. Een van de afspraken is dat in 2020 14 procent van alle energie duurzaam moet worden opgewekt. In 2023 moet dat zijn opgelopen tot 16 procent.

In 2014 wees het kabinet drie gebieden aan voor de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland waar de komende jaren vijf grote windparken kunnen worden ontwikkeld. De in totaal 3500 megawatt aan windenergie die dit oplevert, is voldoende om 5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Kamer steunt nieuw windmolenplan Kamp
Kamer steunt nieuw windmolenplan Kamp (Foto: ANP)

Aandeel smartphones in 2016 naar 100 procent

Aan het eind van 2015 waren bijna negen op de tien verkochte mobiele telefoontoestellen een smartphone en de verwachting is dat dit getal dit jaar steeds dichterbij de 100 procent zal liggen. Dit meldt marktonderzoeker GfK donderdag.

De telecommarkt is in het vierde kwartaal van 2015 met 6 procent gegroeid, in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Vooral wearables en accessoires droegen bij aan de groei. De omzet voor mobiele accessoires steeg in 2015 met 24 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral headsets deden het tegen het einde van het jaar goed. Op jaarbasis blijven hoesjes het belangrijkste accessoire.

De markt voor smartwatches groeide met 121 procent, fitness trackers deden het nog beter met een omzetgroei van 161 procent. Met veel productintroducties in aantocht verwacht GfK dat de wearables steeds belangrijker worden voor de telecommarkt.

Aandeel smartphones in 2016 naar 100 procent
Aandeel smartphones in 2016 naar 100 procent (Foto: BuzzT)

PVV-Limburg doet aangifte tegen Heemels

De Limburgse PVV-fractie gaat aangifte doen tegen voormalig fractievoorzitter en penningmeester Michael Heemels. Dat liet waarnemend fractievoorzitter Robert Housmans van de PVV-Limburg donderdagavond weten. Heemels biechtte eerder op de dag op "financiële misstappen" te hebben begaan. "De PVV-fractie accepteert dit soort gedrag zoals het handelen van Heemels niet van andere partijen en derhalve dan ook zeker niet van eigen mensen", aldus Housmans.

Heemels' misstappen zijn voor een belangrijk deel ingegeven door problematisch drugs- en drankgebruik, liet hij in een persverklaring weten. Dat gebruik zou in belangrijke mate toegenomen zijn "ter verwerking van stress en werkdruk". Hij benadrukte dat hij dit niet als excuus aanvoert, maar "louter als verklaring voor zijn irrationeel handelen". Heemels heeft intussen professionele hulp gezocht voor zijn drugs- en drankprobleem.

De Limburger was ook persvoorlichter van PVV-voorman Geert Wilders. Die functie heeft hij donderdag neergelegd.

Bedragen
Heemels kwam in opspraak nadat NRC Handelsblad had bericht over hoge bedragen die hij zou hebben overgeboekt naar fractiemedewerker Daryl Pfoster. Volgens Heemels ging het om gewone salarisbetalingen, maar Pfoster verklaarde dat hij de bedragen nooit heeft ontvangen.

Heemels overhandigde donderdag ook de financiële stukken van de Limburgse PVV-fractie aan Housmans. Vrijdag bekijkt een forensisch accountant waar het geld uit de kas heen is gegaan en hoeveel geld er precies weg is. Zodra dat duidelijk is gaat Housmans aangifte doen.

Op 4 februari stapte Heemels op met als reden dat er binnen de fractie getwijfeld werd aan zijn integriteit en functioneren. Op zijn verzoek startte een onderzoek naar de financiële malversaties. Heemels verwachtte toen nog dat het onderzoek hem zou vrijwaren van de aan hem gerichte beschuldigingen.

PVV-Limburg doet aangifte tegen Heemels
PVV-Limburg doet aangifte tegen Heemels (Foto: ANP)

Glastonbury brengt eerbetoon aan David Bowie

Muziekfestival Glastonbury staat tijdens de aankomende editie stil bij David Bowie. Festivalbaas Michael Eavis maakte donderdag bekend dat er een eerbetoon komt voor de vorige maand gestorven zanger.

Eavis is van plan Bowies set te vertonen, vertelde hij donderdag op Radio X. Bowie stond in 2000 op Glastonbury. "Het volledige concert wordt getoond op een van de schermen als er niet meer wordt opgetreden", kondigde Eavis aan.

Fans van Bowie die in juni naar Glastonbury gaan hadden al plannen voor een massale singalong. Die zou op de eerste festivaldag plaats moeten vinden. De 34e editie van Glastonbury vindt plaats van 22 tot 26 juni. Coldplay en Jeff Lynne's ELO treden op. Welke artiesten nog meer van de partij zijn, wordt later bekendgemaakt.

Glastonbury brengt eerbetoon aan David Bowie
Glastonbury brengt eerbetoon aan David Bowie (Foto: BuzzE)

Smartphones krijgen ingebouwde simkaart

Fabrikanten van smartphones mogen vanaf juni toestellen leveren met daarin een ingebouwde simkaart. Gebruikers hoeven dan niet meer van simkaart te wisselen bij de ingebruikname van het apparaat of als ze overstappen naar een andere provider.

Brancheorganisatie GSMA krijgt voor dit voorstel steun van veel belangrijke providers en fabrikanten. Zo steunen onder meer Deutsche Telekom (het moederbedrijf van T-Mobile), Vodafone en de belangrijke smartphonefabrikanten Apple, Samsung, Huawei en Microsoft het initiatief van de koepelorganisatie dat in nauwe samenwerking tot stand is gekomen.

De e-sim is al verkrijgbaar in wearables en tablets, waaronder de nieuwe iPads van Apple. Net als een gewone simkaart bevat de e-sim gegevens als het telefoonnummer en de provider. Het doel is niet om alle simkaarten te laten verdwijnen. De e-sim is vooral ontworpen om gebruikers te helpen meerdere apparaten op hetzelfde abonnement te laten draaien. En het stelt fabrikanten in staat om kleinere en lichtere apparaten te ontwikkelen.

Samsung kondigde donderdag de smartwatch Samsung Gear S2 classic 3G aan die zal worden uitgerust met e-sim. De smartwatch komt in maart op de markt.

Smartphones krijgen ingebouwde simkaart
Smartphones krijgen ingebouwde simkaart (Foto: BuzzT)

Dodental busongeluk Ghana loopt op

Het dodental van een busongeluk dat in de nacht van woensdag op donderdag in Ghana plaatsvond is gestegen tot 71. Dertien gewonden zijn er ernstig aan toe, zei een medewerker van een ziekenhuis in Kintampo.

Het ongeluk gebeurde op zo'n 400 kilometer ten noorden van de hoofdstad Accra. Een personenbus die onderweg was van Tamale naar Kumasi knalde vol op een vrachtwagen die uit de andere richting kwam. "Veel passagiers in de bus waren op slag dood", zei een woordvoerder van de politie. Het lijkt erop dat een technisch mankement in de bus aan de crash ten grondslag lag, maar het onderzoek loopt nog.

Paus over Trump: een christen zegt dit niet

Een man die het alleen maar heeft over muren bouwen in plaats van bruggen slaan, is geen echte christen. Dat heeft paus Franciscus donderdag gezegd over Donald Trump. De Republikeinse presidentskandidaat roept al maanden dat hij een muur langs de zuidgrens van de Verenigde Staten wil bouwen om Mexicanen en Midden- en Zuid-Amerikanen buiten de deur te houden.

De kerkvader werd naar zijn mening over Trump gevraagd in het pauselijke vliegtuig, op weg terug van Mexico naar Rome. "Een persoon die alleen maar nadenkt over muren bouwen, waar dan ook, en niet bruggen, is geen christen", aldus Franciscus. "Dit staat niet in het evangelie." Een stemadvies aan de Amerikaanse kiezer wil de paus echter niet geven. "Daar ga ik me niet in mengen. Ik kan alleen zeggen dat deze man geen christen is als hij dit soort dingen zegt."

De reactie van Trump liet niet lang op zich wachten. Hij vindt het "schandalig"dat de paus zijn geloof in twijfel trekt.

Paus over Trump: een christen zegt dit niet
Paus over Trump: een christen zegt dit niet (Foto: ANP)

Kamer krijgt inzage in afspraken met IKEA

De Tweede Kamer krijgt vertrouwelijk inzage in de afspraken van de fiscus met multinational IKEA. Of, zoals GroenLinks het meldt, inzicht in de manier waarop IKEA via Nederland belasting ontwijkt.

Het initiatief voor een besloten briefing kwam van GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie. Vorige week stelden de Groenen in het Europees Parlement dat Europese landen naar schatting 1 miljard euro aan inkomsten zijn misgelopen door belastingontwijking door IKEA.

"Het is oneerlijk dat multinationals als IKEA hun geld zo wegsluizen dat ze amper belasting hoeven te betalen, terwijl een kleine meubelzaak wel gewoon netjes belasting betaalt", aldus Rik Grashoff (GroenLinks) donderdag. Hij wil weten welke mazen in de wet moeten worden gedicht.

Eerder kreeg het parlement vertrouwelijk inzicht in de afspraken met de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

Kamer krijgt inzage in afspraken met IKEA
Kamer krijgt inzage in afspraken met IKEA (Foto: ANP)

MotoGP: Gemengde gevoelens op Philip Island

Gemengde gevoelens bij de MotoGP-coureurs na afloop van de tweede testdag op het circuit van Philip Island. Valentino Rossi bleek een tevreden man. De veelvoudig wereldkampioen klokte donderdag de vierde tijd en gaf bovendien slechts 0,1 seconde toe op zijn teamgenoot Jorge Lorenzo die kampte met een instabiele voorkant. Ondertussen was Marc Marquez op zijn Honda sneller dan de beide Yamaha's, maar de Spanjaard maakt zich vooralsnog geen illusies.

Enkele weken terug was Lorenzo tijdens de drie testdagen op Sepang nog veruit de meest consistente van alle rijders en bovendien ruimschoots sneller dan teamgenoot Rossi. Nu Rossi het gat gedicht lijkt te hebben heeft hij alle hoop op een competitieve start van het jaar. "De motor voelt veel beter dan op Sepang," zegt Rossi. "Ik zit veel dichter op Lorenzo en daarom denk ik dat we kunnen vechten voor een goed resultaat want we hebben een goede pace. Gedurende de dag gingen we steeds sneller. We zijn behoorlijk competitief."

Ondertussen mopperde Lorenzo op de voorkant van zijn Yamaha YZR-M1 die nogal instabiel bleek. "We hebben zoveel problemen met de stabiliteit aan de voorkant dat ik met weinig vertrouwen het gas opentrek," stelt de regerend wereldkampioen. "In de bochten moeten we daarom ook teveel van het gas gaan. Het ligt niet aan de banden maar aan dit type circuit, aan het asfalt en aan de bochten die hier allemaal veel sneller zijn dan op Sepang. Het probleem heeft me verrast. Het is voor mij niet makkelijk om competitief te zijn. Laten we hopen dat we het probleem op kunnen lossen."

De snelheid van het Australische circuit bleek niet alleen problematisch voor Lorenzo, het maskeerde juist de problemen van concurrent Honda. Daardoor was Marc Marquez de op één na snelste van de dag. "Dit circuit is heel bijzonder," meent de Catalaan die zich echter nog niet rijk rekent. "Hier zijn veel hogesnelheidsbochten." De Honda heeft veel problemen met de sinds dit jaar verplicht gestelde electronica. "En die problemen hebben we juist bij bochten waaruit je flink moet accelereren zoals bocht 14 van Sepang, of de laatste bocht. Dat soort bochten heb je hier niet."

De snelste man van de dag was een andere Spanjaard, namelijk Maverick Viñales op zijn Suzuki GSX-RR. De coureur klokte een toptijd van 1:29.131 en was daarmee iets meer dan 0,1 seconde sneller dan Marquez. Vrijdag is de afsluitende dag van de driedaagse test op Philip Island.

'Ben Affleck heeft moeite met scheiding'

Ben Affleck heeft moeite met zijn scheiding van Jennifer Garner. De acteur is 'zo gelukkig als mogelijk is gezien de omstandigheden', liet een ingewijde weten aan People.

"Ik denk niet dat het makkelijk is", gaat de ingewijde verder over Bens scheiding. "En het is zeker niet makkelijk om het in het openbaar te moeten doen." Ben en Jennifer kondigden in juni aan uit elkaar te gaan. De twee blijven omwille van hun drie kinderen Violet (10), Seraphia (7) en Samuel (3) geregeld met elkaar omgaan. Zo werd het gezin afgelopen weekeinde nog gefotografeerd tijdens een skivakantie.

Nadat Ben en Jennifer hun breuk aankondigden, doken al snel geruchten op dat de acteur was gevallen voor het kindermeisje, Christine Ouzounian. Volgens een vriend van Ben is de acteur echter single. "Hij is niet aan het daten", zei Bens vriend tegen People.

De acteur en regisseur zou vluchten in zijn werk. "Hij is gelukkiger als hij dag en nacht aan het werk is", vertelde een andere ingewijde aan het blad. "Hij is slim, toegewijd en rusteloos."

'Ben Affleck heeft moeite met scheiding'
'Ben Affleck heeft moeite met scheiding' (Foto: BuzzE)

OESO verlaagt groeiraming wereldeconomie

De wereldeconomie zal dit jaar minder sterk groeien dan eerder gedacht, vanwege de afzwakkende economieën van onder meer Brazilië, Duitsland en de Verenigde Staten. Dat maakte de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag bekend.

De OESO denkt dat de groei zal uitkomen op 3 procent, terwijl in november nog op 3,3 procent werd gerekend. Als de verwachting van de organisatie uitkomt, zou de wereldeconomie even sterk groeien als in 2015. Volgens de OESO zal de Amerikaanse en Duitse economie dit jaar minder sterk groeien dan eerder voorspeld en zal de Braziliaanse economie nog sterker krimpen. De groeivoorspelling voor de Chinese economie bleef onveranderd.

De OESO roept wereldleiders op om actie te ondernemen om de groei te versterken. Volgens de organisatie is monetair stimuleringsbeleid alleen niet voldoende, maar moet bijvoorbeeld meer worden geïnvesteerd in infrastructuur.

Verder waarschuwt de OESO dat sommige opkomende markten buitengewoon kwetsbaar zijn voor scherpe bewegingen op de valutamarkt en de effecten van een hoge schuld. De risico's voor de financiële stabiliteit zijn aanzienlijk, aldus de organisatie.

OESO verlaagt groeiraming wereldeconomie
OESO verlaagt groeiraming wereldeconomie (Foto: ANP)

Sterke winststijging autoproducent Volvo

De Zweedse autofabrikant Volvo Car Group, onderdeel van het Chinese Geely, heeft in 2015 de winst sterk zien stijgen dankzij een recordverkoop. Dat liet Volvo donderdag weten.

De operationele winst verdrievoudigde tot 6,6 miljard kroon (700 miljoen euro), bij een omzet die met 19 procent steeg tot 164 miljard kroon. De verkoop klom met circa 8 procent tot meer dan 503.000 auto's. Het doel is om de verkoop te verhogen tot 800.000 auto's per jaar in 2020.

Volvo is sinds 2010 onderdeel van autobedrijf Geely.

Sterke winststijging autoproducent Volvo
Sterke winststijging autoproducent Volvo (Foto: ANP)

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Openbare bibliotheken gaan digibeten en mensen zonder computer helpen bij de belastingaangifte of andere zaken met de fiscus. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes tekende hiervoor donderdag een overeenkomst met de bibliotheken in de openbare bibliotheek van Den Haag.

Belangstellenden kunnen zich bij bibliotheken aanmelden voor de cursus 'werken met de e-overheid'. Hier leren ze de basisvaardigheden zoals inloggen met hun persoonlijke digitale code DigiD. Daarna kunnen ze gebruik maken van de computers van de bibliotheek om de aangifte daadwerkelijk te doen. Er loopt altijd een bibliotheekmedewerker rond die even bij kan springen.

De Belastingdienst heeft 1,9 miljoen euro uitgetrokken om mensen op deze manier te helpen met de digitale aangifte. Het is een tegemoetkoming voor het verdwijnen van de blauwe envelop.

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte
Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte (Foto: ANP)

Verzekeringsfraude vaker opgespoord

Verzekeraars hebben vorig jaar ruim 3700 fraudegevallen opgespoord, 10 procent meer vergeleken met het voorgaande jaar. Fraudeurs probeerden het vaakst hun motorrijtuigen- en brandverzekering te tillen, net als in voorgaande jaren. Met hypotheken werd vijf keer zo vaak gefraudeerd.

Volgens het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) geven oplichters auto's op als gestolen, terwijl dit niet het geval is, worden ongelukken in scène gezet en claimen ze extra schades na een ongeval. Het totale schadebedrag als gevolg van het gesjoemel is nog niet bekend. In 2014 ging het om een bedrag van bijna 100 miljoen euro. Daarvan bestond zo'n 40 procent uit fraude met motorrijtuigenverzekeringen.

De toename in opgespoorde zwendel met verzekeringen betekent niet automatisch dat er ook daadwerkelijk meer wordt gefraudeerd. Verzekeraars hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd om fraude op te sporen en dat werpt volgens het CBV zijn vruchten af.

Sjoemelaars worden op verschillende manieren op hun vingers getikt, variërend van het terugvorderen van de kosten van het fraudeonderzoek tot het beëindigen van de polis. Het CBV is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars.

Verzekeringsfraude vaker opgespoord
Verzekeringsfraude vaker opgespoord (Foto: ANP)

'Lech Walesa werkte toch voor geheime dienst'

De voormalige Poolse president Lech Walesa heeft voor de val van het communisme gewerkt voor de geheime dienst. Dat heeft het Nationale Herdenkingsinstituut van Polen donderdag bekendgemaakt. In het huis van de in november overleden oud-generaal Jan Kiszczak is het dossier van Walesa gevonden en een samenwerkingscontract tussen de latere Nobelprijswinnaar en de geheime dienst. De handtekening van Walesa is authentiek verklaard.

Walesa leidde in de communistische tijd de vakbond Solidariteit en werd in 1990 de eerste democratisch gekozen president van het land. Zelf heeft hij altijd ontkend dat hij de geheime dienst geholpen zou hebben. Hij werd in 2000 vrijgesproken van spionage.

Walesa geldt als criticus van de huidige nationalistisch-conservatieve regering. In december waarschuwde hij voor toenemende spanningen in de maatschappij en zelfs voor een burgeroorlog.

'Lech Walesa werkte toch voor geheime dienst'
'Lech Walesa werkte toch voor geheime dienst' (Foto: ANP)

Sloveense schansspringers oppermachtig in gemengde teamwedstrijd

Slovenië heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer dominant het goud gewonnen op de gemengde landenwedstrijd. Op de beroemde Lysgårdsbakken bestonden de teams uit één mannelijke en één vrouwelijke schansspringer, aangevuld met een (mannelijke) atleet van de noordse combinatie.

De Sloveense Ema Klinec, individueel goed voor goud, was zoals verwacht een maat of twee te groot voor alle andere dames. De nummer acht van de World Cup sprong een goede voorsprong bij elkaar, terwijl ook Bor Pavlovic - winnaar van goud bij de heren - topsprongen liet zien. Vid Vrhovnik uit de noordse combinatie hield zich uitstekend staande in het team, waardoor de Slovenen onbedreigd naar het goud sprongen.

Zilver was er voor Agnes Reisch, Tim Kopp en Jonathan Siegel uit Duitsland. De Oostenrijkers veroverden ondanks mindere sprongen van Julia Huber het brons, met verder nog Florian Dagn en Clemens Leitner in het team. 

Leitner vliegt door de Noorse lucht (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Leitner vliegt door de Noorse lucht (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Kinderen krijgen les in virtual reality

Leerlingen van de openbare basisschool de Meander maakten donderdag in het Hunebedcentrum in hun woonplaats Borger kennis met virtual reality. Met een speciale camera werden 360-gradenbeelden gefilmd voor een geschiedenisles die later te zien is met een virtual realitybril.

"Een wereldprimeur", zegt strategy director Kees Klomp van yellowBird. Het lesprogramma wordt verspreid over alle basisscholen in Nederland. Kinderen krijgen de mogelijkheid terug te reizen naar de tijd van de hunebedbouwers met deze virtuele tijdmachine.

Klomp ziet toekomst voor deze vorm van onderwijs. "Over tien jaar zijn deze brilletjes niet meer weg te denken op scholen'', zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden.

Kinderen krijgen les in virtual reality
Kinderen krijgen les in virtual reality (Foto: BuzzT)

Willeke krijgt nieuwe Gouden Harp na inbraak

Willeke Alberti krijgt van Buma/Stemra een nieuwe Gouden Harp ter vervanging van het exemplaar dat afgelopen week uit haar huis werd gestolen. Daarmee verraste dj Gijs Staverman de zangeres in zijn radioshow op NPO Radio 2.

Alberti krijgt mogelijk ook een nieuwe Gouden Televizier-Ring, die eveneens werd ontvreemd. Een woordvoerder van Televizier stelde in de show dat als de gestolen ring niet binnen enkele maanden teruggevonden wordt, een nieuwe voor haar werd gemaakt. Alberti reageerde geëmotioneerd op de verrassingen. "Nou ja dit is echt onvoorstelbaar. Je hebt geen idee wat dit met me doet", aldus de zangeres.

De Gouden Harp kreeg Alberti in 1981 voor haar gehele oeuvre. Tien jaar eerder mocht ze de Televizier-Ring om haar vinger schuiven voor haar rol in de televisieserie De kleine waarheid.

De inbraak in Alberti's woning in Blaricum vond zondagavond plaats terwijl ze gewoon thuis was. De inbrekers waren via haar badkamer binnengekomen. Naast de prijzen namen de dieven ook onder meer sieraden en geld mee.

Willeke krijgt nieuwe Gouden Harp na inbraak
Willeke krijgt nieuwe Gouden Harp na inbraak (Foto: BuzzE)

Wilders vindt 10 jaar PVV wel feestje waard

Geert Wilders laat het tienjarig jubileum van zijn PVV op 22 februari niet zomaar voorbij gaan. Op de dag zelf, komende maandag, is er volgens hem alleen een tv-interview, maar op een nog te bepalen datum komt er een "grote feestelijke bijeenkomst, een zogenaamde Gekozenendag", aldus Wilders donderdag.

Iedereen die voor de PVV is gekozen voor de Kamers, voor het Europees Parlement en voor provincies en gemeenten is daar welkom. Verder wil Wilders dit jaar een keer per maand tien kiezers uitnodigen om in de Tweede Kamer te komen praten en eten. De aanmeldingsprocedure moet nog worden uitgewerkt.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van oud-VVD'er Wilders werd op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad. De partij, die geen leden heeft, verzet zich met name tegen islamisering en tegen de Europese Unie.

De partij heeft nu (na drie afsplitsingen) twaalf zetels in de Kamer, maar kan volgens peilingen wel drie keer zo groot worden.

Wilders vindt 10 jaar PVV wel feestje waard
Wilders vindt 10 jaar PVV wel feestje waard (Foto: ANP)

Staartje brengt Koreaanse langlaufer tweede goud

Langlaufer Kim Magnus heeft tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer zijn tweede gouden medaille gewonnen. De Zuid-Koreaan met Noorse vader veroverde het goud op de 10 kilometer vrije stijl. Eerder won hij ook al de langlaufcross, terwijl hij zilver pakte op de sprint in klassieke stijl. 

Kim betrad de loipes met zijn haar in een inmiddels iconisch staartje en volgens hem bracht dat hem het goud. "Dat staartje is mijn 'ding', als ik het zo doe ski ik sneller", legt hij uit. "Zonder het staartje had ik vandaag zilver of brons gewonnen. Het maakt me herkenbaarder en dus zijn er meer mensen die voor me juichen, ook al is het niet aerodynamisch. Vandaag vertrok ik volle bak en ik hoopte de man met de hamer niet tegen te komen, dat is gelukt", klonk het tevreden. 

De Olympische Spelen in Pyeongchang liggen nog maar twee jaar in de toekomst en dus kijkt Kim daar ook al naar. "Ik geloof dat mijn succes een 'boost' kan geven aan het langlaufen in Zuid-Korea, waar het erg klein is. Korea heeft iets met hypes; als iets 'ontploft' wordt het ook echt heel groot. Ik hoop dat ik langlaufen zo'n boost kan geven en veel mensen geïnteresseerd raken. Dat zou mij gelukkig maken."

Vebjørn Hegdal moest namens Noorwegen genoegen nemen met het zilver, nadat hij op de sprint al brons pakte. Igor Fedotov wist Thomas Helland Larsen nipt te verslaan en mag het brons mee naar Rusland nemen. 

Kim Magnus en zijn staartje op weg naar nog een gouden medaille (Foto: YIS/Jon Buckle)
Kim Magnus en zijn staartje op weg naar nog een gouden medaille (Foto: YIS/Jon Buckle)

De dames langlaufden 5 kilometer in de vrije stijl en dat leverde een zeer overtuigende zege op voor Maya Yakunina. De Russische was er op de sprint niet aan toegekomen, maar langlaufde in nog geen 13 minuten een enorme voorsprong van een dikke halve minuut bij elkaar. Chi Chunxue uit China verraste met het zilver, voor de Finse Rebecca Immonen.

Lichaam Andy de Heus waarschijnlijk gevonden

De politie heeft donderdagmiddag in een visvijver in Stevensweert een stoffelijk overschot gevonden. "Het onderzoeksteam houdt er ernstig rekening mee dat het gaat om de vermiste Andy de Heus", aldus de politie.

De destijds dertigjarige marktkoopman De Heus werd sinds 18 december 2012 vermist. De grijze Volkswagen Caddy waarmee hij van huis in Echt (Limburg) was vertrokken werd later uitgebrand teruggevonden in België.

De politie meldde dinsdag dat er nieuwe aanwijzingen waren voor een zoekactie in Stevensweert. Woensdag vonden speurhonden bij een visvijver aan de Brandt in Stevensweert "enkele interessante zaken". Wat dat precies waren, wilde een woordvoerder niet zeggen. Na de vondst werd de zoekactie met honden en sonar direct gestaakt.

Donderdagochtend begonnen forensische experts aan een technisch onderzoek met een stoffelijk overschot als resultaat. Om de identiteit vast te stellen wordt het lichaam overgebracht naar een laboratorium.

Lichaam Andy de Heus waarschijnlijk gevonden
Lichaam Andy de Heus waarschijnlijk gevonden (Foto: ANP)

Utrecht krijgt raamprostitutie terug

De kans is groot dat Utrecht in 2017 weer raamprostitutie heeft. Er is een bouwer gevonden die 162 werkruimtes wil bouwen op de nieuwe plek die de stad heeft aangewezen voor raamprostitutie. Daarnaast wil prostituee Caja van Tolie met haar bedrijf Freya zeventien ramen gaan exploiteren in de Hardebollenstraat, waar vroeger ook sekswerkers zaten.

Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht donderdag in een brief aan de raad. De raamprostitutie verdween in 2013 uit Utrecht, toen de gemeente alle vergunningen van exploitanten introk wegens verdenkingen van mensenhandel en uitbuiting.

De bouwer van de nieuwe raamprostitutieplek wil sekspanden met verschillende gevels gaan bouwen. Er komt begroeiing tegen de achterkant van de panden, zodat ze in de omgeving passen. Van Zanen verwacht dat de bouwer in de zomer het definitieve groene licht krijgt.

Freya wil prostituees op zzp-basis laten werken. De gemeente wilde eigenlijk geen betaalde seks terug in de Hardebollenstraat, maar overweegt het plan van Freya toch. Een integriteitsadvies is al binnen. Eind februari houdt de gemeente een hoorzitting.

Utrecht krijgt raamprostitutie terug
Utrecht krijgt raamprostitutie terug (Foto: ANP)

Wakker dier vs Happy Meal; McD reageert

Wakker Dier richt zijn pijlen op de kipnuggets van fastfoodketen McDonald's. De dierenorganisatie begint donderdag een campagne tegen de stukjes kip in de Happy Meal-maaltijden voor kinderen. Die komen van plofkip, zegt Wakker Dier.

Wakker Dier gebruikt voor de campagne vier 'plofkipjes', een parodie op de speeltjes die kinderen bij een Happy Meal krijgen. Die heten Fatty (naar de snelle groei van de kippen), Cripple (omdat de kippen kreupel zouden worden), Puffy (omdat de kippen snel last van warmte hebben) en Blisty (omdat ze voetzweren zouden krijgen).

Wakker Dier voert al langer campagne tegen plofkippen bij supermarkten en in de horeca.

Inmiddels heeft McDonald's op de aantijgingen van het lobbyclubje gereageerd middels een officieel statement.

McDonald’s is op de hoogte van de campagne waarin Wakker Dier een ernstig vertekend beeld schetst over onze kip. Ieder kipproduct van McDonald’s voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen, waarbij voedselveiligheid niet ter discussie staat.

Zoals we al vaker hebben gesteld, gebruikt McDonald’s reguliere kip van vaste en gecertificeerde leveranciers, die tijdens het productieproces met respect en zorg omgaan met de kippen. Wij zijn open en transparant over onze kipketen. Daarom hebben we Wakker Dier al eerder uitgenodigd om onze kipketen te komen controleren. Daar zijn zij tot op de dag van vandaag niet op ingegaan.

McDonald’s hanteert hoogwaardige standaarden voor onze kipleveranciers, die overigens zelf ook gebaat zijn bij gezonde kippen. McDonald’s zet zich in voor dierenwelzijn met eigen dierenwelzijn-indicatoren bij alle leveranciers, die wij constant monitoren. Bovendien hanteert McDonald’s strengere eisen op het gebied van dierenwelzijn dan nationale en Europese wetgeving vereist. Het gehele productieproces wordt ook door onafhankelijke gerenommeerde externe auditbureaus gecontroleerd.

Bij het nemen van stappen in de productie van ons kippenvlees nemen wij altijd de balans tussen dierenwelzijn, milieu en betaalbaarheid voor onze gasten in acht. We kijken continu op welk gebied we kunnen optimaliseren. Zo voeren we op dit moment een pilot uit met een leverancier en het Wageningen University & Research centre, waarbij we streven naar het verbeteren van dierenwelzijn door kippen meer daglicht en afleiding te bieden.


Deze nuance wilden we je niet onthouden.

Update:
Reactie van McDonald's toegevoegd

Campagne Wakker Dier tegen Happy Meal
Campagne Wakker Dier tegen Happy Meal (Foto: ANP)

Olievoorraden VS op hoogste peil in 86 jaar

De Amerikaanse olievoorraden zijn vorige week aangezwollen tot het hoogste peil in 86 jaar. Overheidsinstantie Energy Information Administration (EIA) maakte donderdag bekend dat er 504 miljoen vaten van de grondstof in opslagdepots liggen.

De olieprijzen leverden na de bekendmaking het merendeel van eerdere winsten in. Een vat Amerikaanse olie werd verhandeld voor 30,95 dollar (plus 0,9 procent), na eerder opgelopen te zijn tot 31,98 dollar. Brentolie zakte van een hoogste dagkoers van 35,73 dollar naar 34,55 dollar (plus 0,1 procent) per vat.

Woensdag liepen de olieprijzen nog sterk op, vooral dankzij speculatie op productieafspraken tussen OPEC en grote landen buiten het oliekartel zoals Rusland.

Olievoorraden VS op hoogste peil in 86 jaar
Olievoorraden VS op hoogste peil in 86 jaar (Foto: ANP)

Politie Philadelphia biedt Kanye baan aan

Sinds Kanye West heeft opgebiecht dat hij een schuld van 53 miljoen dollar (bijna 48 miljoen euro) heeft, krijgt hij langs alle kanten hulp aangeboden. Er is een crowdfundingactie op touw gezet, rapper The Game wil Kanye miljoenen bieden en Kanye krijgt allerhande baantjes aangeboden. Zo ook bij de politie van Philadelphia.

Die liet donderdag via Twitter weten op zoek te zijn naar nieuwe agenten. "Met een startsalaris van 47.920 dollar (43.220 euro) ben je tegen het jaar 3122 uit de schulden", rekende het korps uit voor Kanye. Ook de Britse tak van pizzaketen Pizza Hut bood de rapper werk aan. Omdat Kanye meer 'dough' - straattaal voor geld - nodig heeft, zou pizza's bakken een goed bijbaantje voor hem zijn.

Kanye liet in een van zijn vele Twitter-tirades van de laatste tijd weten dat hij veel schulden heeft omdat hij miljoenen stak in zijn carrière als modeontwerper. Vanwege zijn vaak bizarre berichten maakt zijn omgeving zich zorgen om de rapper.

Politie Philadelphia biedt Kanye baan aan
Politie Philadelphia biedt Kanye baan aan (Foto: BuzzE)

Niemand meer vast rond liquidatie Lucas Boom

In het onderzoek naar de liquidatie van Lucas Boom in Zaandam zit niemand meer vast. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van Crimesite.nl.

Begin januari werd een verzoek van het OM om verlenging van het voorarrest van twee vermoedelijke schutters uit Amsterdam afgewezen. De rechtbank liet de twee Hagenaars van 29 jaar die worden verdacht van het leveren van de vluchtauto, eerder al vrij.

Kort na de vrijlating van de Amsterdammers, is ook de voorlopige hechtenis van nog twee andere verdachten geschorst. Ze zijn alle zes overigens nog wel verdachten in de zaak.

De Amsterdamse crimineel Lucas Boom (43) werd 9 juni voor de ogen van tientallen basisschoolleerlingen doodgeschoten in een woonwijk in Zaandam. Over Boom, alias Puk, wordt gezegd dat hij een vertrouweling was van Willem Holleeder. In een aantal zaken is Boom verdachte geweest. De meest serieuze verdenking was de mislukte poging Satudarah-kopstuk Etous Belserang te liquideren.

Niemand meer vast rond liquidatie Lucas Boom
Niemand meer vast rond liquidatie Lucas Boom (Foto: ANP)

EU-leiders zien kans Brexit te voorkomen

Optimisme dat een deal over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk mogelijk is, voerde de boventoon bij Europese leiders. Maar er klonken ook veel waarschuwingen. "Geen deal tegen elke prijs", zei bijvoorbeeld de Belgische premier Charles Michel. En dus worden slepende onderhandelingen verwacht.

Tijdens de tweedaagse top van regeringsleiders en staatshoofden donderdag en vrijdag is het de bedoeling een nieuwe overeenkomst te sluiten met het Verenigd Koninkrijk. De deal moet voorkomen dat de Britten tijdens een referendum later dit jaar voor een vertrek uit de unie stemmen, Brexit genaamd. Veel EU-leiders, onder wie de Ierse premier Enda Kenny, benadrukten het belang voor hun land en voor de EU dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft.

Maar het is uiteindelijk de keuze van de Britten om voor te stemmen, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij is bereid "alles" te doen om de Britten binnenboord te houden. De Franse president François Hollande noemde het mogelijk om een akkoord te bereiken "omdat het noodzakelijk is".

Haalbaar
Premier Mark Rutte ziet een deal "als een verbetering en een overwinning voor de hele unie". Ook hij denkt dat een akkoord haalbaar is. "We zijn best dichtbij en er is veel vooruitgang geboekt. Ik hoop dat we eruit gaan komen."

EU-president Donald Tusk, die de vergadering leidt, had het over een maken-of-kraken-top.

Energie
Aan de energie van de Britse premier David Cameron kan het niet gaan liggen. "Ik zal vechten voor het Verenigd Koninkrijk", zei hij. Hij verwacht moeilijke gesprekken, maar met "hard werk en goede wil" is het mogelijk. "Het is belangrijker dat we dit goed doen, dan dat we het haastig doen", zei hij.

Komt er een goede deal, dan zal hij die accepteren. Cameron waarschuwde ook door te zeggen dat als de deal niet tegemoetkomt aan de wensen van zijn land hij er niet achter gaat staan.

De top begon rond 17.00 uur.

EU-leiders zien kans Brexit te voorkomen
EU-leiders zien kans Brexit te voorkomen (Foto: ANP)

PVV'er bekent financiële misstappen

De begin februari opgestapte fractievoorzitter van de PVV in Limburg en Statenlid Michael Heemels heeft 'financiële misstappen' binnen de fractie bekend. Dat laat hij donderdag in een persverklaring via zijn advocaat weten. Heemels was ook persvoorlichter van PVV-voorman Geert Wilders. Die functie heeft hij donderdag neergelegd.

"Deze misstappen zijn voor een belangrijk deel ingegeven door problematisch drugs- en drankgebruik. Dit gebruik is in belangrijke mate toegenomen ter verwerking van stress en werkdruk", aldus de verklaring. Hij benadrukt dat hij dit niet als excuus aanvoert, maar 'louter als verklaring voor zijn irrationeel handelen'. Heemels heeft intussen professionele hulp gezocht voor zijn drugs- en drankprobleem.

De Limburger kwam in opspraak nadat NRC Handelsblad had bericht over hoge bedragen die hij zou hebben overgeboekt naar fractiemedewerker Daryl Pfoster. Volgens Heemels ging het om gewone salarisbetalingen, maar Pfoster verklaarde dat hij de bedragen nooit heeft ontvangen.

Integriteit
Op 4 februari stapte Heemels op met als reden dat er binnen de fractie getwijfeld werd aan zijn integriteit en functioneren. Op zijn verzoek startte een onderzoek naar de financiële malversaties. Heemels verwachtte toen nog dat het onderzoek hem zal vrijwaren van de aan hem gerichte beschuldigingen.

In de verklaring die hij donderdag gaf zegt de PVV'er dat hem er alles aan is gelegen de financiële misstappen in goed overleg en op een kort mogelijk termijn te vereffenen. Het is nooit zijn bedoeling geweest de PVV in diskrediet te brengen, zegt hij.

Limburgse PVV'er bekent financiële misstappen
Limburgse PVV'er bekent financiële misstappen (Foto: ANP)

ANWB maakt zich zorgen over brandstofverbruik

De ANWB en Natuur & Milieu maken zich zorgen over het verschil tussen brandstofverbruik dat is opgegeven door de fabrikant en het werkelijke verbruik in de praktijk.

Het verschil loopt soms zelfs op tot meer dan 50 procent. "We hebben tankpassen van ongeveer 290.000 automobilisten geanalyseerd", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Uit die analyse kwamen de grote verschillen naar boven." Zo verbruikt de Peugeot 308 geen 1 liter op 32,3, maar 1 op 20,6. De Toyota Prius verbruikt 1 op 21,5 in plaats van het door de fabrikant opgegeven 1 op 33,3.

Daarom neemt de ANWB vanaf dit jaar het praktijkverbruik, berekend aan de hand van een formule van kennisinstituut TNO, op in zijn top 10-overzichten met zuinige auto's.

In 2017 wordt een nieuwe meetcyclus voor fabrikanten verplicht, waardoor er een beter beeld van het verbruik zal ontstaan.

ANWB maakt zich zorgen over brandstofverbruik
ANWB maakt zich zorgen over brandstofverbruik (Foto: ANP)

Eerste smartphone met warmtebeeldcamera

De Engelse smartphonemaker Bullitt heeft met de Cat S60 de naar eigen zeggen eerste telefoon met ingebouwde warmtebeeldcamera op de markt gebracht.

De smartphone, een zogenaamde 'rugged phone' (ruige telefoon) kan tegen een stootje. Het apparaat overleeft een val tot 1,8 meter op beton en kan een uur onder water blijven op een diepte van 5 meter. Pete Cunningham van Bullitt geeft tegenover CNBC enkele voorbeelden voor het gebruik van de warmtebeeldcamera. Zo zou een brandweerman in een ruimte vol rook kunnen zien waar de brandhaard is en een politierechercheur zou met behulp van de S60 kunnen achterhalen wanneer er met een auto voor het laatst is gereden.

Hoewel het hele ontwerp van de stoer vormgegeven smartphone is bedoeld voor professioneel gebruik, denkt Cunningham dat consumenten ook interesse in het apparaat zullen hebben. De senior product manager voorspelt zelfs dat binnen vijf jaar zeker 50 procent van de smartphones met een warmtebeeldcamera is uitgerust.

Eerste smartphone met warmtebeeldcamera
Eerste smartphone met warmtebeeldcamera (Foto: BuzzT)

Veel animo voor wervingsactie NS

De wervingsactie van NS voor tweehonderd extra medewerkers om de veiligheid in treinen te vergroten, is een succes.

"Dit weekend hebben we ruim achthonderd sollicitaties ontvangen", laat de afdeling personeelszaken van de NS weten. Het spoorwegbedrijf zoekt 140 hoofdconducteurs en 60 veiligheid- en servicemedewerkers. "Per functie trekken wij zes tot acht weken uit voor de selectie voordat kandidaten starten met hun opleiding. Volgend jaar kunnen wij onze nieuwe collega's verwelkomen bij NS."

De extra mensen zijn nodig voor een dubbele bezetting in treinen op uitgaansavonden. Op andere avonden worden ze ingezet om flexibele veiligheidsteams te vormen.

NS maakte het plan 11 februari bekend na gesprekken met vakbonden FNV en CNV. De aanleiding is een incident in Landgraaf waarbij een conducteur in zijn buik werd gestoken.

Veel animo voor wervingsactie NS
Veel animo voor wervingsactie NS (Foto: ANP)

Collega's zetten Herman Finkers in zonnetje

Herman Finkers wordt maandag 6 juni in het zonnetje gezet door zijn collega's. In het DeLaMar Theater brengen bevriende artiesten een feestelijke hommage aan de 61-jarige cabaretier, die zelf eregast is.

Wie komen optreden, blijft een verrassing voor Herman. Bekend is al wel dat comédienne Brigitte Kaandorp de presentatie verzorgt en dat Ilse DeLange, Daniël Lohues en Jenny Arean van de partij zijn.

Het eerbetoon aan Herman vindt plaats in het kader van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Dat bracht eerder hommages aan onder anderen Ramses Shaffy, Liesbeth List en Freek de Jonge. Vorig jaar werd Paul van Vliet in het zonnetje gezet ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag.

Collega's zetten Herman Finkers in zonnetje
Collega's zetten Herman Finkers in zonnetje (Foto: BuzzE)

Neukertje prins Harry toont tieten

Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar Engeland wel: Juliette Labelle. Zij blijkt het nieuwe neukertje van niemand minder dan Prins Harry te zijn.

Alleen heeft het mokkel nu al tot een hoop ophef geleid in het puriteinse land. De 22-jarige blondine heeft namelijk een topless foto gedeeld. En ze rookt ook nog eens...

Kameroen debuteert op olympisch volleybaltoernooi

Op de Olympische Spelen zal komende zomer in Rio de Janeiro voor het eerst in de olympische geschiedenis een volleybalteam uit Kameroen te zien zijn. De damesploeg uit het land wist zich deze week tijdens het Afrikaans OKT voor eigen publiek te plaatsen voor hun eerste Spelen.

In hoofdstad Yaoundé kende Kameroen in de groepsfase alleen Tunesië en Kenia als groepsgenoten, nadat Ghana zich door financiële problemen terug moest trekken. Van Tunesië werd nipt gewonnen, waarna de ploeg met 1-3 onderuit ging tegen Kenia, dat de vorige vijf edities van het Afrikaans kampioenschap domineerde en de grote favoriet was voor het olympisch ticket.

Algerije werd in de halve finale vakkundig met 3-0 aan de kant geschoven, terwijl Egypte voor een sensatie zorgde door Kenia uit te schakelen. Daardoor lag de weg ook voor Kameroen open en in de finale werd daar gebruik van gemaakt. Voor vierduizend uitzinnige Kameroeners werd een zwaarbevochten 3-2 zege en dus het olympisch ticket binnengesleept.

Zeven van de twaalf deelnemende vrouwenploegen aan het volleybaltoernooi in Rio zijn inmiddels bekend. De overige tickets worden in mei vergeven tijdens het wereldwijde OKT, dat tevens dienst doet als Aziatisch OKT.

Caitlyn had vader willen inlichten

Caitlyn Jenner heeft spijt dat ze nooit iets tegen haar vader heeft gezegd over haar ware identiteit. Hoewel hij het waarschijnlijk niet had begrepen, denkt Jenner dat hij trots op haar zou zijn geweest.

De vader van Caitlyn, een oorlogsveteraan, stierf vijftien jaar geleden. "Ik denk dat hij het uiteindelijk wel geaccepteerd zou hebben", aldus Caitlyn. "Hij zou het nooit begrijpen, hij wist niets van homo's of transseksuelen. Maar ik weet zeker dat hij nu vanuit de hemel naar beneden kijkt en denkt: je hebt het goed gedaan."

Caitlyn, die tot vorig jaar door het leven ging als Bruce, deed haar uitspraken tijdens een bijeenkomst op de Universiteit van Pennsylvania, meldt The Philadelphia Inquirer. Volgens de krant reageerde het aanwezige publiek met een warm applaus op haar openhartigheid.

Caitlyn had vader willen inlichten
Caitlyn had vader willen inlichten (Foto: BuzzE)

Cameron: ik vecht voor Groot-Brittannië

De Britse premier David Cameron is aangekomen in Brussel om "te vechten voor Groot-Brittannië". Tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie donderdag en vrijdag is het belangrijkste onderwerp een nieuwe overeenkomst uit te onderhandelen over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

"We hebben belangrijk werk te doen vandaag en morgen", zei Cameron voorafgaand aan de top. Hij verwacht moeilijke gesprekken, maar met "hard werk en goede wil" is het mogelijk. "Het belangrijkste is dat we dit goed doen, dan dat we iets in de haast doen", zei hij.

Komt er een goede deal, dan zal hij het nemen. Cameron waarschuwde ook door te zeggen dat als de deal niet tegemoet komt aan de wensen van het land hij de deal niet zal nemen. Cameron wil onder meer dat het moeilijker wordt voor andere EU-burgers om een beroep te doen op het Britse socialezekerheidssysteem.

De nieuwe overeenkomst moet een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, Brexit genaamd, vermijden. Cameron zal bij een deal vóór EU-lidmaatschap pleiten tijdens een later dit jaar te houden referendum.

Cameron: ik vecht voor Groot-Brittannië
Cameron: ik vecht voor Groot-Brittannië (Foto: ANP)

Het Formule 1-veld van 2016 is compleet

Vandaag maakte Manor bekend dat de Indonesiër Rio Haryanto zijn tweede coureur zal zijn. Daarmee is het 22 man tellende veld compleet voor het nieuwe Formule 1-seizoen, dat liefst 21 races telt en op 20 maart in Australië van start gaat.

Haryanto is één van de drie rookies die komend seizoen aan de start zal staan. Daarnaast is het ook voor zijn Duitse teamgenoot Pascal Wehrlein zijn eerste seizoen en zal Renault-coureur Jolyon Palmer ook zijn racedebuut maken na een jaar als testcoureur aan het team – wat toen nog Lotus heette- verbonden te zijn geweest.

Het nieuwe team Haas F1 debuteert met twee ervaren coureurs in dit nieuwe seizoen. Romain Grosjean maakt de overstap van Lotus, terwijl Esteban Gutiérrez overkomt van Ferrari. Daar was de Mexicaan het afgelopen seizoen testcoureur, nadat hij daarvoor twee jaar voor Sauber had geracet. Kevin Magnussen maakt de overstap van testcoureur bij McLaren Honda naar racecoureur bij Renault. 

Bij Mercedes, Ferrari, McLaren, Red Bull, Toro Rosso, Force India, Sauber en Williams blijven dezelfde twee coureurs racen als het afgelopen seizoen. Ook Max Verstappen staat dus weer aan het vertrek na zijn indrukwekkende eerste seizoen. Daarin eindigde de Toro Rosso-coureur tweemaal als vierde en finishte als twaalfde in het kampioenschap met 49 punten.

Zijn team staat komend seizoen aan de start met Ferrari-motoren. Helaas niet de 2016-spec, maar de laatste 2015-spec. Verder start Manor dit seizoen met Mercedes-motoren en heeft Lotus buiten de naamsverandering naar Renault, uiteraard ook de overstap gemaakt naar Renault-motoren. Haas F1 rijdt zijn eerste seizoen met de Ferrari-motor, terwijl Red Bull de naam van zijn power-unit heeft veranderd naar TAG Heuer. Deze wordt overigens nog steeds geproduceerd door Renault.

Het complete Formule 1-veld in 2016

Coureur # Nat Team Motor
Lewis Hamilton 44 GBr Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes
Nico Rosberg 6 Dui Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes
Sebastian Vettel 5 Dui Scuderia Ferrari Ferrari
Kimi Raikkonen 7 Fin Scuderia Ferrari Ferrari
Felipe Massa 19 Bra Williams Martini Racing Mercedes
Valtteri Bottas 77 Fin Williams Martini Racing Mercedes
Daniel Ricciardo 3 Aus Red Bull Racing TAG-Heuer
Daniil Kvyat 26 Rus Red Bull Racing TAG-Heuer
Sergio Perez 11 Mex Sahara Force India F1 Team Mercedes
Nico Hulkenberg 27 Dui Sahara Force India F1 Team Mercedes
Kevin Magnussen 20 Den Renault Sport F1 Team Renault
Jolyon Palmer 30 GBr Renault Sport F1 Team Renault
Max Verstappen 33 NED Scuderia Toro Rosso Ferrari
Carlos Sainz jr. 55 Spa Scuderia Toro Rosso Ferrari
Marcus Ericsson 9 Zwe Sauber F1 Team Ferrari
Felipe Nasr 12 Bra Sauber F1 Team Ferrari
Fernando Alonso 14 Spa McLaren Honda Honda
Jenson Button 22 GBr McLaren Honda Honda
Pascal Wehrlein 94 Dui Manor Racing Mercedes
Rio Haryanto 88 Ind Manor Racing Mercedes
Romain Grosjean 8 Fra Haas F1 Team Ferrari
Esteban Gutiérrez 21 Mex Haas F1 Team Ferrari

Uiteraard komt er ook weer een FOK!Formule 1 manager! Deze zal na de twee testsessies van start gaan en zal uiteraard hier worden aangekondigd!

Turkije overlegt met leden Veiligheidsraad

Turkije heeft de ambassadeurs ontboden van de vijf landen die permanent lid van de VN Veiligheidsraad zijn. Aanleiding is de aanslag woensdag in Ankara, zo meldden Turkse media donderdag.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu had eerder laten weten dat hij bewijs over de dader van de aanslag wil delen met de vijf landen. Volgens Turkije is de aanslag gepleegd door een Syriër die banden had met de YPG, de gewapende tak van de Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) in het noorden van Syrië. Ankara ziet die militie als een terroristische organisatie.

Turkije overlegt met leden Veiligheidsraad
Turkije overlegt met leden Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Vonnis leider Bosnische Serviërs op 24 maart

Het vonnis van het Joegoslavië-Tribunaal in het proces tegen de voormalige president van de Bosnisch-Servische Republiek, Radovan Karadzic, is op 24 maart. Dat heeft de president van het in Den Haag gevestigde tribunaal donderdag bekendgemaakt.

Karadzic wordt onder meer berecht wegens zijn verantwoordelijkheid voor de massamoorden op moslims rond Srebrenica in de zomer van 1995. In die belegerde plaats waren Nederlandse blauwhelmen gestationeerd ter bescherming van Bosnische moslims.

Karadzic werd op 21 juli 2008, na dertien jaar op de vlucht, in Belgrado aangehouden en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Zijn proces voor het tribunaal begon op 26 oktober 2009 en eindigde op 7 oktober 2014.

Volkerenmoord

De aanklacht met betrekking tot Srebrenica is wegens volkerenmoord. De enclave Srebrenica zou worden beschermd door Nederlandse VN-soldaten, maar viel in juli 1995 handen van Bosnisch-Servische troepen. Vervolgens zijn duizenden mannelijke islamitische Bosniërs stelselmatig om het leven gebracht.

Karadizic heeft tijdens het proces zichzelf verdedigd. De inmiddels zeventigjarige Karadzic was de politieke leider van etnische Serviërs die met alle middelen wilden voorkomen dat Bosnië-Herzegovina, vooral onder druk van westerse mogendheden, onafhankelijk van Belgrado werd. Ze vreesden er als minderheid te worden gedomineerd door Bosnische moslims. Het tribunaal werd in 1993 opgericht door de Verenigde Naties voor de berechting van ernstige misdaden gepleegd tijdens de afscheidingsoorlogen in het voormalige Joegoslavië die er in de jaren negentig woedden.

Vonnis leider Bosnische Serviërs op 24 maart
Vonnis leider Bosnische Serviërs op 24 maart (Foto: ANP)

Selfies worden dolfijn fataal

Een babydolfijn is in de Argentijnse kustplaats Santa Teresita van het leven beroofd door tientallen badgasten die selfies met de dolfijn maakten. Argentijnse media en dierenbeschermers berichtten donderdag vol afschuw over het tragische lot van het dier op het strand van Santa Teresita, circa 250 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Buenos Aires.

De dolfijn kwam dichtbij het strand en werd door enkele mensen op het strand uit zee gehaald voor een selfie. Dat wilde een heleboel andere mensen op het stand ook. Zo ging het dier rond door een meute fotograferende badgasten. De dolfijn van een relatief kleine soort die voor de kust van Zuid-Amerika voorkomt, overleefde deze belangstelling niet en stierf door uitdroging.

Selfies worden dolfijn fataal
Selfies worden dolfijn fataal (Foto: ANP)

Verbeek verlengt bij Bochum

Gertjan Verbeek heeft zijn contract bij Vfl Bochum verlengd. De coach ligt nu vast tot de zomer van 2018. De 53-jarige Verbeek was al even in gesprek met Bochum, de club waar hij sinds december 2014 aan het roer staat. Momenteel staat de ploeg vijfde in de 2. Bundesliga en de clubleiding is dermate tevreden dat Verbeek een nieuw contract kon tekenen.

Bochum laat via de officiële kanalen weten dat Verbeek nu tot de zomer van 2018 vastligt. De oud-trainer van onder meer AZ, Heracles Almelo en sc Heerenveen had ook geïnteresseerde clubs in de Eredivisie, maar hij geeft de voorkeur aan een langer verblijf in Duitsland.

'Kabinet zet BN'ers in voor ja bij referendum'

Het kabinet heeft tientallen bekende Nederlanders en opiniemakers in kaart gebracht die straks zoveel mogelijk mensen kunnen overhalen om 'ja' te stemmen bij het Oekraïne-referendum. Dat meldt RTL Nieuws, dat de uitgelekte communicatiestrategie van het kabinet in handen heeft.

Volgens RTL Nieuws is de strategie vrijdag onderwerp in de ministerraad. Het referendum gaat, zo blijkt uit die documenten, volgens het kabinet om een gewoon handelsverdrag met een buurland van de EU, en wel Oekraïne. Een ja-stem is goed voor onze economie, is de strekking. De nieuwszender beschikt over documenten met 'panklare' standaardantwoorden die politici en woordvoerders kunnen geven op alle vragen die er maar over te verzinnen zijn.

Er is een inventarisatie gemaakt van BN'ers en invloedrijke Nederlanders, die in de documenten 'steunzenders' heten. Het gaat onder meer om politici als Frans Timmermans, EU-leiders, maatschappelijke organisaties (VNO-NCW, Kamers van Koophandel), bedrijven als NS en de landbouwsector. Maar ook de van oorsprong Oekraïense actrice Victoria Koblenko en voetballer Evgeniy Levchenko. In de lijsten staan notities dat er nog aanvullingen kunnen komen.

'Kabinet zet BN'ers in voor ja bij referendum'
'Kabinet zet BN'ers in voor ja bij referendum' (Foto: ANP)

Minister: strenger tegen discriminatie

Discriminatie op de arbeidsmarkt moet strenger worden aangepakt. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) donderdag. Hij wil de mogelijkheden die de overheid heeft, aanscherpen.

Asscher debatteerde met de Kamer over discriminatie door werkgevers, wegens bijvoorbeeld leeftijd of achternaam. Hij noemde discriminatie in welke vorm dan ook onacceptabel, en frustrerend voor degene die is gediscrimineerd.

Asscher benadrukte dat je het tegengaan van vooroordelen niet bij wet kunt afdwingen, maar dat je het wel kunt bevorderen. Zo wil hij bijvoorbeeld meer doen met uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens, dat bedrijven op de vingers kan tikken.

Schandpaal

Dergelijke ondernemers kunnen aan de schandpaal worden genageld. "Bedrijven moeten er niet mee weg kunnen komen", aldus Asscher. De minister erkent dat hij bedrijven niet kan uitsluiten van overheidsopdrachten zonder strafrechtelijke veroordeling. Hij hoopt dat de ondernemingen zelf meer gaan doen tegen "onbewuste" discriminatie bij bijvoorbeeld sollicitaties.

Enkele oppositiepartijen eisten ferme maatregelen. De SP wil bedrijven verplichten om hun personeel diverser te maken. Ook zou de arbeidsinspectie "tanden" moeten krijgen om harder op te treden. D66 klaagde dat "het allemaal wel heel erg langzaam gaat". De PVV daarentegen vindt dat overheid niet in het hoofd van de ondernemer moet gaan zitten.

Door de tegenstellingen verliep het begin van het debat nogal verhit. CDA'er Pieter Heerma zei zich te schamen voor de persoonlijke verwensingen over en weer.

Minister: strenger tegen discriminatie
Minister: strenger tegen discriminatie (Foto: ANP)

Pleger aanslag Ankara bekend

Turkije heeft de vermoedelijke dader van de aanslag woensdag in Ankara geïdentificeerd. Het gaat om een in 1992 geboren Syriër die in 2014 Turkije is binnengekomen. Dat maakte de Turkse premier Ahmet Davutoglu donderdag bekend.

De vingerafdrukken van de man, Salih Necer, komen overeen met afdrukken die zijn gevonden op het voertuig dat bij de aanslag tot ontploffing werd gebracht. Necer had banden met de YPG, de milities van de Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) in het noorden van Syrië.

Door de aanslag op bussen met militairen kwamen 28 mensen om het leven.

Pleger aanslag Ankara bekend
Pleger aanslag Ankara bekend (Foto: ANP)

Nieuwe stemprocedure Eurovisiesongfestival

Bij het komende Eurovisiesongfestival gaat het systeem van stemmen op de schop. Werd tot dit jaar het oordeel van de jury en de kijkers gecombineerd tot één score, vanaf de komende editie krijgen deelnemers punten van beide groepen. Door alle punten bij elkaar op te tellen, wordt de einduitslag bepaald, aldus de organisatie.

Tijdens de uitzending bellen de hoofdsteden in met de juryscores. Nadat die allemaal zijn bekendgemaakt, is het tijd voor de kijkersbeoordelingen. Alle publiekspunten worden in één keer bij het totaal opgeteld. Daardoor blijft het tot het einde spannend wie de winnaar van het muziekfestival wordt. Het bekende twaalfpuntensysteem blijft verder wel intact.

De organisatie wil met de nieuwe telling de spanning er tot het eind in houden. De uitzending wordt er niet langer van. De finale van het songfestival is dit jaar op 14 mei in Stockholm. Voor Nederland doet Douwe Bob mee. Hij moet op 10 mei aantreden in de eerste halve finale.

Nieuwe stemprocedure Eurovisiesongfestival
Nieuwe stemprocedure Eurovisiesongfestival (Foto: ANP)

Longmedicijnen in België nodig? Verplicht stoppen met roken

Ofev, het medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van longfibrose, wordt in België alleen nog vergoed door nationale ziektekostenverzekeraar Riziv als de patiënt stopt met roken. Dit meldt RTL Nieuws donderdag. Om in aanmerking te komen voor het medicijn, moet door onder andere urinetesten te doen, aangetoond worden dat men minimaal vier weken gestopt is met roken.

De behandeling met Ofev kost per patiënt gemiddeld 30.000 euro per jaar. Volgens Riziv heeft roken een ‘ongunstig effect’ heeft op het verloop van de ziekte. “Het gaat bovendien om een dure behandeling. Dus is het niet onredelijk om aan patiënten te vragen om te stoppen met roken”, aldus de directeur.

Geen bewijs
Wim Wuyts, professor longziekten, is kritisch over het besluit van de verzekeraar. “Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat het geneesmiddel bij rokers minder goed zou werken. Het is ook nooit bewezen dat roken de oorzaak is van longfibrose. Niets is zo erg als een patiënt te moeten zeggen dat er een behandeling bestaat die zijn lijden zou verlichten, maar dat we het niet mogen voorschrijven."

Longfibrose is een ongeneeslijke ziekte; het veroorzaakt kortademigheid en het gevoel om te stikken. Ofev verlicht de klachten, maar biedt geen genezing. In Nederland wordt per jaar 1000 tot 1500 keer de diagnose gesteld. 

Bijna vijf ton voor Londense garage

Onroerend goed in het centrum van de Britse hoofdstad Londen is bijna niet meer te betalen. Het jongste hoogtepunt is de verkoop van een garage in de populaire wijk Chelsea. De nieuwe eigenaar betaalde op een veiling omgerekend 462.000 euro voor een ruimte die slechts 13,5 vierkante meter groot is.

Toen de garage in Crescent Place te koop werd aangeboden voor 230.000 euro was er alom sprake van verbazing. Die groeide echter uit tot verbijstering, zelfs bij de verkopers. De prijs is huizenhoog, de ruimte is beperkt en de garage ligt in een hoek van de straat waardoor het vrijwel onmogelijk is er een flinke personenauto in te draaien, aldus The Guardian.

De nieuwe eigenaar kan altijd uitwijken naar de ondergrondse, het metrostation South Kensington bevindt zich op loopafstand.

Bijna vijf ton voor Londense garage
Bijna vijf ton voor Londense garage (Foto: BuzzO)

Twee verdachte tennispartijen in Nederland

Er zijn in 2015 twee tenniswedstrijden in Nederland gespeeld die met betrekking tot matchfixing als 'verdacht' aangemerkt zijn. Dat blijkt uit een rapport van de Europese wedwaakhond ESSA.

Een systeem dat wedpatronen monitort zou wereldwijd 73 tenniswedstrijden als verdacht aangemerkt hebben, een opvallend laag aantal gezien de gigantische hoeveelheid gespeelde wedstrijden. In die gevallen staat overigens niet vast dat er sprake was van matchfixing, maar er bestaat wel een vermoeden. Meestal gaat het dan om vreemde wedpatronen, zoals een ongebruikelijke hoeveelheid geld dat op een bepaalde speler is ingezet. 

Er zouden onder meer ook wedstrijden in het voetbal, tafeltennis, ijshockey, snooker en de hazewindhondenracerij aangemerkt zijn als 'verdacht'. Om welke wedstrijden het gaat is niet bekendgemaakt, maar vorig jaar maakten wij al wel melding van een duel op het challengertoernooi in Scheveningen. Andrey Golubev en Aleksandr Nedovyesov speelden daar een wedstrijd waarin gedurende het duel bijzonder opvallende wedpatronen te zien waren. Meer daarover is hier te lezen. 

Nieuw banenverlies bij Nuon

De handelsvloer van energiebedrijf Nuon in Amsterdam verdwijnt. Hierdoor komen bijna tweehonderd banen in Nederland te vervallen, maakte de dochteronderneming van het Zweedse Vattenfall donderdag bekend.

Vattenfall brengt de handelsactiviteiten die nu in Amsterdam en Hamburg plaatsvinden samen in Hamburg. Op die manier verwacht het concern de kosten te kunnen verlagen. De verhuizing van de activiteiten wordt naar verwachting begin 2018 afgerond.

In Amsterdam werken ongeveer tweehonderd medewerkers in de handel in onder meer olie, elektriciteit, kolen en emissierechten. Daarvan blijft waarschijnlijk een klein clubje van circa twintig mensen over, zei een woordvoerster van Nuon. Een deel van het huidige personeel krijgt de kans om mee te verhuizen naar Hamburg.

Nieuw banenverlies bij Nuon
Nieuw banenverlies bij Nuon (Foto: ANP)

Weerfenomeen El Niño over hoogtepunt heen

Het weerfenomeen El Niño is voorbij zijn hoogtepunt, maar blijft het klimaat wereldwijd nog wel beïnvloeden. Dat heeft het VN-agentschap Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) donderdag gemeld. El Niño verzwakt in de komende maanden en verdwijnt in de lente van dit jaar.

De temperatuur in delen van de Stille Oceaan was vorig jaar 2 graden hoger dan het gemiddelde. "We zijn net getuige geweest van een van de krachtigste El Niño's ooit, die extreem weer in landen op alle continenten heeft veroorzaakt en geholpen heeft de temperatuur wereldwijd tot recordhoogte op te stuwen", zei de secretaris-generaal van de WMO, Petteri Taalas.

"Delen van Zuid-Amerika en Oost-Afrika moeten nog bijkomen van slagregens en overstromingen. De economische en humanitaire last van droogte wordt steeds duidelijker in zuidelijk Afrika en de Hoorn van Afrika, centraal Amerika en andere gebieden."

Weerfenomeen El Niño over hoogtepunt heen
Weerfenomeen El Niño over hoogtepunt heen (Foto: ANP)

Haryanto bevestigd als coureur voor Manor

Het Formule 1-veld voor het komende seizoen is compleet. Manor heeft vandaag zijn tweede coureur aangekondigd en daarmee zijn alle elf teams voorzien van twee coureurs. De 22e en laatste coureur is de Indonesiër Rio Haryanto.

De 23-jarige coureur troefde, waarschijnlijk door zijn circa 13 miljoen aan sponsorgeld, daarmee Will Stevens en Alexander Rossi af, die vorig jaar nog de racecoureurs waren voor het team. Haryanto reed de afgelopen seizoenen in de GP2 en eindigde in 2015 met drie zeges als vierde in het eindklassement.

Haryanto zelf is uiteraard heel blij met de deal. “Ik kan niet wachten om in de auto te stappen”, vertelde de coureur in een persbericht. “De eerste Grand Prix, in Melbourne, wordt een geweldig moment voor mij, mijn land en iedereen die me heeft gesteund. Ik zie komend seizoen verder als mijn kans om iedereen terug te betalen voor het vertrouwen en om Azië te vertegenwoordigen in de Formule 1.”

Volgende week krijgt de Indonesiër al een eerste kans om in de racewagen te stappen. Dan staat de eerste test op het programma in Barcelona. Hij zal de wagen wel moeten delen met Pascal Wehrlein, die vorige week al werd aangekondigd als coureur.

FOK!kers over de Noord/Zuidlijn in Amsterdam

Over de Noord/Zuidlijn in Amsterdam is veel te doen geweest. Het is nog steeds niet helemaal zeker of de geplande datum waarop de metro moet gaan rijden wel zal worden gehaald. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden in een van de laatste stadia beland: het voltooien van de stations.

Op het FOK!Forum loopt een topicreeks over de stations, en waar de ingangen moeten komen. Er wordt ingegaan op de problemen rondom de bouw en gespeculeerd over de oplevering van de nieuwe metrolijn. Zin om mee te praten, of nieuwsgierig geworden naar de ervaringen en verhalen van users? Hierrrrr vind je de topicreeks. 

Ingangen stations Noord-Zuidlijn (Europaplein)
Ingangen stations Noord/Zuidlijn (Europaplein)

Ingangen stations Noord-Zuidlijn (Centraal Station)
Ingangen stations Noord/Zuidlijn (Centraal Station)

World Press Photo voor foto vluchtelingenbaby

Een foto van een vluchtelingenbaby is uitgeroepen tot de beste foto van het afgelopen jaar. Iemand geeft de baby midden in de nacht door een gat in het prikkeldraad aan een man, op de grens van Servië en Hongarije. De onscherpe foto werd gemaakt door de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij is daarmee de winnaar van de World Press Photo 2015, maakte de jury donderdag bekend in Amsterdam.

In augustus 2015 probeerden vele vluchtelingen de grens over te steken tussen Servië en Hongarije. De man en de baby maakten deel uit van een vluchtelingenstroom tussen het Servische dorp Horgos en het Hongaarse Röszke. Ze probeerden Hongarije te bereiken voordat het land een hek zou voltooien om de vluchtelingen tegen te houden.

De foto springt er uit "door de kracht van zijn eenvoud en de symboliek van het prikkeldraad", zegt juryvoorzitter Francis Kohn. "De foto heeft alles in zich om een sterke visuele weergave te geven van de situatie rond de vluchtelingen. Het is een zeer klassieke foto, die tegelijkertijd tijdloos is."

Uitgeput
Richardson, een freelance fotograaf, kampeerde vijf dagen met de vluchtelingen aan de grens. Hij volgde een groep van zo'n tweehonderd mensen die 's nachts probeerden de grens over te steken.

"Ik was vijf uur met ze op pad en we speelden de hele nacht een kat en muisspel met de politie", zegt Richardson. "Ik was uitgeput tegen de tijd dat ik deze foto nam. Het was rond drie uur in de ochtend en ik kon geen flitser gebruiken, omdat de politie deze mensen probeerde te vinden. Ik moest het doen met het schijnsel van de maan."

World Press Photo voor foto vluchtelingenbaby
World Press Photo voor foto vluchtelingenbaby (Foto: ANP)

Griepepidemie op top, vooral kindjes ziek

De griep heerst, maar de epidemie lijkt haar hoogtepunt te hebben bereikt. Het aantal gevallen stijgt de laatste tijd niet meer. Het zijn vooral kinderen van nul tot vier die ziek worden.

Het onderzoeksinstituut Nivel heeft dat donderdag gemeld. Er is sprake van een epidemie wanneer twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben. Dat wordt bijgehouden door de huisartsen. De epidemie begon in januari en duurt nu zes weken.

De afgelopen vijf seizoenen duurde de griepepidemie gemiddeld twaalf weken, met een uitschieter van 21 weken in het griepseizoen van 2014/2015.

Griepepidemie op top, vooral kindjes ziek
Griepepidemie op top, vooral kindjes ziek (Foto: ANP)

WWE 2K16 komt naar pc volgende maand

2K heeft aangekondigd dat op 11 maart WWE 2K16 verkrijgbaar zal zijn op pc. Het spel zal qua content het zelfde zijn als de PlayStation 4 en Xbox One editie. Daarnaast zal er ook nog een aantal DLC gratis bij zitten.

WWE 2K16 kwam afgelopen oktober uit voor PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One. Het spel werd positief ontvangen door zowel reviewers als de community zelf.

Werkloosheid loopt verder terug

De werkloosheid in Nederland is in januari gedaald naar 6,5 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Daarmee lag de werkloosheid in de eerste maand van dit jaar een fractie lager dan in december, toen 6,6 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan had. In de afgelopen drie maanden zakte het aantal werklozen met gemiddeld 14.000 per maand.

De werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen daalt al een jaar lang onafgebroken en kwam vorige maand uit op 4,9 procent. De jeugdwerkloosheid fluctueert de afgelopen maanden, maar lag in januari wel duidelijk lager dan een jaar eerder. In de afgelopen drie maanden is ook de werkloosheid onder ouderen (45-plussers) gedaald, van 6,6 naar 6,2 procent.

"De daling van de werkloosheid zet dit jaar opnieuw door, dat stemt positief", zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in een reactie. "Bijna twee jaar gaan we nu de goede kant op. ,,45-plussers begeven zich ook vaker op de arbeidsmarkt omdat ze kansen zien. Zij zien weer perspectief. Dat is belangrijk, zeker in een week waarin zoveel mensen slecht nieuws hebben gekregen, zoals de medewerkers van V&D."

Werkloosheid loopt verder terug
Werkloosheid loopt verder terug (Foto: ANP)

Flinke winstgroei voor Rabobank

Rabobank heeft de winst het afgelopen jaar flink zien groeien. Het herstel van de Nederlandse economie droeg bij aan de scherpe daling van de kosten, zo maakte het financiële concern donderdag bekend.

Rabobank zag het jaarresultaat met 20 procent groeien tot ruim 2,2 miljard euro. De totale kosten voor kredietverliezen daalden tot iets boven de 1 miljard euro. Per saldo kromp de kredietportefeuille met 3,5 miljard euro tot 426,2 miljard euro. "Het economisch herstel in Nederland leidt nog niet tot een hogere kredietvraag bij ondernemers", merkte de bank op.

Rabobank zag zijn marktaandeel in de handel, industrie en dienstverlening in ons land toenemen tot 42 procent. De extra aflossingen op particuliere woninghypotheken bleven vorig jaar met 3,4 miljard euro 'op een hoog niveau'. Mede door deze aflossingen daalden de particuliere spaargelden bij de bank met 1 procent tot ruim 140 miljard euro.

Tegenvaller
Rabobank kreeg ook een tegenvaller te verwerken. De financiële instelling moest 604 miljoen euro afschrijven op haar retailbank in het Amerikaanse Californië. De bijdrage aan het nationale resolutiefonds drukte het bedrijfsresultaat voor belastingen met 172 miljoen euro. De bankenbelasting drukte het nettoresultaat met 172 miljoen euro.

In een prognose op het huidige jaar gaf Rabobank aan te verwachten dat het economische herstel zal aanhouden. Maar niet alle klanten profiteren daarvan, waarschuwde de bank, daarbij onder meer wijzend op de voor Nederlandse begrippen nog steeds hoge werkloosheid. Ook is de groep met woningen die "onder water" staan nog relatief hoog.

Voor de bank zelf zullen de reguliere bedrijfslasten dit jaar waarschijnlijk wel lager zijn. Rabo voorziet echter licht hogere kredietverliezen, ondanks het economisch herstel, vanwege bijvoorbeeld incidentele gebeurtenissen. Daarnaast zal ook de bijdrage aan het nationale resolutiefonds hoger zijn. 

Flinke winstgroei voor Rabobank
Flinke winstgroei voor Rabobank (Foto: ANP)

Tennisser Groen (47) na 13 jaar terug op ATP Tour

Tennisser Sander Groen heeft na meer dan dertien jaar weer een wedstrijd op de ATP Tour gespeeld. De 47-jarige Nederlander schreef zich voor het toernooi in het Amerikaanse Delray Beach samen met de Italiaan Adelchi Virgili in als reserve. Woensdag bleken zij het enige reservekoppel te zijn en dus mochten Groen en Virgili opdraven na het afmelden van Sam Querrey en Steve Johnson.

Het Nederlands/Italiaanse duo nam het op tegen de Australiërs Chris Guccione en Bernard Tomic en dat ging bepaald niet slecht. De eerste set werd zelfs gewonnen, maar in het tweede bedrijf bleken de Aussie's te sterk. In de supertiebreak verloren Groen en Virgili vervolgens twee keer te veel hun service, waardoor ze de wedstrijd verloren: 6-4, 3-6, [8-10].

Groen staat overigens bekend om zijn enorme hoeveelheid dubbelpartners. Sinds 1990 heeft hij al met meer dan 170 mannen samengespeeld op ATP- en challengertoernooien. Als ook wedstrijden op lagere niveau's meegerekend worden komt Groen al ruim aan de 230. Overigens zijn dat zeker niet allemaal 'mindere goden', want ene Roger Federer won in 1999 in Segovia aan de zijde van Groen zijn eerste professionele toernooi. 

Logischerwijze heeft een figuur als Groen op het FOK!forum zijn eigen fantopic waar onder meer afgeteld kan worden naar de 250e partner. Dat topic is hier te vinden.

AFM is bezorgd over lage rente

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen over de gevolgen van de ongekend lage rente. Die kan ervoor zorgen dat mensen te veel geld lenen of onverantwoorde risico's nemen om rendement te halen, stelt de toezichthouder in zijn agenda voor de komende drie jaar.

Door de lage rente levert sparen nauwelijks nog iets op. Consumenten gaan daarom op zoek naar producten met meer rendement, die ook risicovoller zijn. Bij een stijgende rente kunnen ze daardoor in problemen komen, aldus de AFM.

Dat gevaar bestaat ook bij leningen. Consumenten kunnen nu meer lenen 'dan op lange termijn verstandig is', vindt de toezichthouder. Als de rente weer stijgt, bestaat het risico dat maandlasten niet, of nog maar net, kunnen worden betaald. De AFM benadrukt daarom het belang van een goede financiële planning, ook omdat consumenten steeds meer zelf verantwoordelijk worden voor hun oude dag.

AFM is bezorgd over lage rente
AFM is bezorgd over lage rente (Foto: ANP)

VS: China zorgt voor spanningen met raketten

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft China woensdag opgeroepen te stoppen met het militariseren van de Zuid-Chinese Zee. Hoewel China ontkent, stellen de Amerikanen dat satellietbeelden er wel degelijk op duiden dat op een betwist eilandje Chinese luchtdoelraketten staan opgesteld. Daarmee zorgt China volgens de VS voor een toename van spanningen in de regio.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi deed het verhaal over de raketten af als een verzinsel van westerse media. Wel erkende hij dat China beperkte en noodzakelijke zelfverdedigingsmiddelen heeft op eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Dat is volgens hem in lijn met het internationaal recht.

Het eilandje in kwestie, Woody Island, maakt deel uit van een gebied dat ook door Taiwan en Vietnam wordt geclaimd. Het is een van de vele plekken in de Zuid-Chinese Zee waar de omliggende landen het oneens zijn over de grenzen.

VS: China zorgt voor spanningen met raketten
VS: China zorgt voor spanningen met raketten (Foto: ANP)

Vanaf vandaag open bèta The Division

Vanaf vandaag is de open bèta van Tom Clancy’s The Division te spelen op Xbox One, morgen kunnen PlayStation 4- en pc-spelers aan de gang om New York te redden. De bèta duurt tot en met zondag.

Voor deze bèta is er een exclusieve verhaalmissie toegevoegd die niet in de eerdere closed bèta beschikbaar was. Iedereen die meedoet met deze open bèta krijgt een speciale ingame beloning wanneer de volledige game uitkomt.

Dat zal op 8 maart zijn. Dan komt The Division uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Horrorgame Layers of Fear launchtrailer

Layers of Fear is een first person psychologische horrorgame van Poolse ontwikkelaar Bloober Team. De game is nu uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Bekijk de huiveringwekkende launchtrailer hieronder.

In Layers of Fear verandert iedere draai van de camera de omgeving. Hierdoor beweegt de speler zich door een voortdurend veranderende omgeving, terwijl hij of zij steeds dieper duikt in het brein van een gestoorde schilder. De game is geïnspireerd door meesterwerken van bekende schilders.

'Oekraïners misbruiken terugkeerregeling'

Oekraïners maken mogelijk misbruik van de de terugkeerregeling. Dit meldt de NRC vanmorgen. Waar er vorig jaar slechts 58 mensen gebruik maakten van de regeling, zijn dat er nu in januari al 65. Daarbij komt ook nog eens dat vrijwel alle terugkeerders uit dezelfde westelijke regio in Oekraine komen.  

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ziet deze 'toevalligheden' als aanwijzing voor mogelijk misbruik. Bewijzen zijn er echter niet. De bewuste Oekraïners verblijven vaak maar korte tijd in Nederland. Het bedrag waarop de terugkeerders aanspraak kunnen maken is maximaal 3450 euro per persoon. Inmiddels doet het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoek naar de mogelijke misbruikers.

Warren Spector gaat naar System Shock 3

OtherSide Entertainment heeft aangekondigd dat Warren Spector het team gaat versterken. De studio werkt op dit moment aan System Shock 3.

Warren Spector zou je kunnen kennen als producer, designer, of director voor spellen als System Shock, Deus Ex, Disney Epic Mickey en de Ultima-games. Hij gaat ook helpen bij het spuien van ideeën voor de opvolger van Ultima Underworld, Underworld Ascendant terwijl hij het team van System Shock 3 gaat leiden.

Veel is er nog niet bekend over System Shock 3. Op een teaservideo na is de studio blijkbaar hard aan het werk om het spel te maken, in plaats van te hypen.

Warren Spector

Dark Souls III 'weapon arts'-demonstratie

De gameplay van Dark Souls III ten opzichte van haar voorgangers brengt enkele significante toevoegingen met zich mee. Een voorbeeld daarvan zijn de weapon arts, wapen-specifieke movesets die nieuwe, zeer krachtige aanvallen mogelijk maken.

Wat we in onderstaande beelden zien zijn de Knight en de Cleric classes uit de game. De trailer laat dezelfde omgeving zien die we al in eerdere trailers zagen, om zo weinig mogelijk van de wereld van Dark Souls III te hoeven spoileren. Ditmaal wordt er echter nadruk gelegd op de weapon arts van de mace en de scimitar. 

Dark Souls III komt op 12 april uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Veel pokémon-gameplay in Pokkén Tournament-videos

Nintendo heeft veel informatie vrijgegeven over Pokkén Tournament. In de game spelen we in een nieuwe regio in diverse spelstanden voor één of meer spelers, en zijn er Pokémon als Shadow Mewtwo te overwinnen.

De Ferrum League is de nieuwe single-player spelstand die exclusief aan de Wii U-versie van Pokkén Tournament is toegevoegd. Door in de league verder te komen, komen nieuwe Pokémon beschikbaar als Support Pokémon en neemt het aantal selecteerbare stages toe. Twee spelers kunnen ook tegen elkaar strijden in local of online multiplayer. Bij local multiplayer gebruikt de ene speler de Wii U GamePad en de andere een Wii U-Controller Pro of een Wii Remote met een Wii-Controller Pro.

Online wordt gestreden in Rank Battles of Friendly Matches. In Rank Battles strijden spelers tegen de rest van de wereld om punten te winnen waarmee ze stijgen in de wereldwijde klassementen. Friendly Matches zijn snelle gevechten tussen willekeurige spelers, of vrienden die VS-codes of Nintendo Network ID’s hebben uitgewisseld. Pokkén Tournament heeft ook een LAN Battle-stand die het mogelijk maakt om twee Wii U-systemen aan elkaar te koppelen, waarna spelers tegen elkaar kunnen strijden met 60 beelden per seconde op twee verschillende tv’s. In deze spelstand kunnen spelers elke compatibele controller gebruiken.

Voor het eerst kunnen spelers vechten als de sterke Shadow Mewtwo, een mysterieuze Pokémon met overweldigende kracht. Als spelers ver genoeg zijn gevorderd in de Ferrum League, kan Shadow Mewtwo plotseling verschijnen, en alleen de beste spelers kunnen de geheimen van deze mysterieuze Pokémon ontrafelen. Fans die een game uit de eerste lichting aanschaffen in de winkel, ontvangen een limited edition Shadow Mewtwo amiibo-kaart die ze tegen de Wii U GamePad kunnen houden om dit personage direct te ontgrendelen.

Door gevechten in de Ferrum League te winnen, verdienen spelers Poké Gold (PG) wat ze kunnen gebruiken om hun Battle Trainer aan te passen. In de My Town-sectie van het spel kunnen spelers hun verdiende PG besteden aan nieuwe uiterlijkheden als kapsels, outfits en accessoires. Pokkén Tournament is ook compatibel met alle amiibo-accessoires om items in het spel te ontgrendelen.

Pokkén Tournament heet spelers welkom met een diepgaande Practice Mode die ze hun acties laat oefenen zonder zorgen over tijdslimiet of HP. Naast de open oefenstand Free Training kunnen spelers de krachtige combo’s van elke Pokémon trainen in de Combo Dojo. Naast de vele speelbare Pokémon zijn er tientallen Support Pokémon te ontgrendelen, waardoor spelers honderden combo’s kunnen leren om tijdens gevechten te gebruiken.

Pokkén Tournament wordt op 18 maart gelanceerd voor de Wii U.

'N-Korea bereidt aanvallen op Z-Korea voor'

Noord-Korea treft voorbereidingen voor militaire en cyberaanvallen op Zuid-Korea. Dat heeft de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst verklaard tijdens een spoedbijeenkomst van de regering en de regerende Saenuri Partij.

De geheime dienst zegt aanwijzingen te hebben dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn leger en inlichtingendienst opdracht heeft gegeven voor aanvallen. Wat die aanwijzingen zijn, is niet duidelijk.

De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen tijd weer opgelopen door een nucleaire test en een raketlancering door Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse regering vertelde de partijleden ook rekening te houden met terroristische acties vanuit Noord-Korea zoals ontvoeringen en het gebruik van gif.

'N-Korea bereidt aanvallen op Z-Korea voor'
'N-Korea bereidt aanvallen op Z-Korea voor' (Foto: ANP)

'Koerden pleegden aanslag Ankara'

De bloedige aanslag woensdag in Ankara was het werk van Syrische Koerden. De terreurdaad werd gepleegd door YPG-milities, die werden geholpen door de verboden arbeidersbeweging PKK. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu donderdag verklaard. Volgens de minister-president zijn negen mensen gearresteerd.

De YPG of Volksbeschermingseenheden zijn milities van de Koerdische Democratische Unie Partij (PYD). Turkije beschouwt de milities als een terroristische organisatie.

'Koerden pleegden aanslag Ankara'
'Koerden pleegden aanslag Ankara' (Foto: ANP)

Roadmap Destiny deels bekendgemaakt

In de wekelijkse update die Bungie vorige week online heeft gezet, lichten zij een tipje van de sluier op betreffende de roadmap voor Destiny. Al eerder lekte uit dat Destiny 2 waarschijnlijk in 2017 zou uitkomen, maar nu is ook bekendgemaakt wat we voor die tijd nog kunnen verwachten.

Te beginnen met een grotere update die gepland staat voor dit voorjaar. Hierin geeft Bungie aan dat het maximaal te behalen light level aanzienlijk zal worden verhoogd en dat om dit level te bereiken nieuwe PvE content en nieuwe gear zal worden uitgebracht. Interessant hierbij is dat bewust wordt genoemd dat de de focus zal liggen op een 'fun experience' en 'replayability', twee aspecten die door de community vaak als zwakte worden aangeduid bij het huidige Destiny.

Later dit jaar zal er vervolgens een nieuwe, grote uitbreiding worden uitgebracht, vermoedelijk in de lijn met de in september uitgebrachte uitbreiding The Taken King. Tenslotte bevestigd Bungie dat Destiny 2 inderdaad gepland staat voor release in 2017. Verdere details over de update, de uitbreiding en het vervolg zijn nog niet bekendgemaakt.

[eSports] Uitslag The Curse Trials - Dag 1

Gisteren vond dag 1 van Team Archon's 'The Curse Trials' plaats. Vier van de acht spelers hebben een weg gevonden naar de kwartfinales die morgen plaatsvinden. Benieuwd naar de uitslagen? Lees dan snel verder.

Het wegvallen van sommige 'staple' kaarten (kaarten die standaard gekozen worden in sommige decks) heeft ons al een aantal verrassingen opgeleverd. Zo kwam Eloise in de eerste match meteen met Dragon Warrior aangezet. Ze trok haar draken echter te laat en Trump kon net op tijd winnen met zijn Aggro Shaman. Vervolgens bewees Trump dat Zoolock wel degelijk plaats heeft en dat Druid broodnodig toe is aan een nerf: 3-0.

Een ander interessant effect is het wegvallen van Dr. Boom en Piloted Shredder. Trump gebruikte Sen'jin Shieldmaster als 4-mana drop, terwijl Thijs met Violet Teacher kwam aanzetten en Amneisac met Savage Combatant. Ook hebben we amper Big Game Hunter voorbij zien komen, wat grote drops meer ruimte gaf. Zo kwamen Thijs en Amnesiac allebei aanzetten met Ragnaros en zagen we Varian Wrynn. Niet alles heeft gewerkt, maar het geeft wel aan wat we van Standard mogen verwachten: vernieuwing en geëxperimenteer. In een spannende serie bleek Harrison Jones van Thijs bepalend tegen Aggro Shaman: 3-2 voor Thijs.

Kibler tegen Forsen liet zien hoe lastig het is voor Warrior om 4-health minions op effectieve wijze aan te pakken zonder Death's Bite. Kibler bracht (waarschijnlijk per ongeluk) Crush mee in zijn Dragon Warrior, een kaart uit Goblins vs. Gnomes. Uiteindelijk maakte het echter weinig uit, aangezien hij de pot toch verloor. Hierna was het aan Forsen om te bepalen of hij de kaart mocht veranderen of niet. Hij liet Kibler de Crush houden. Een goede keuze: Forsen won weer en pakte de serie met 3-1.

De laatste match van de eerste vier ging tussen Strifecro en Orange. Beide brachten Druid, Rogue en Shaman. Ook hier maakte Strifecro een foutje, hij kwam aanzetten met Sludge Belcher, maar dit bleef ongestraft. De serie was een spannende en het kwam aan op de strijd tussen Rogues. Strifecro koos voor twee keer Sprint, terwijl Orange Miracle Rogue een kans gaf. Helaas voor hem trok hij pas erg laat zijn Gadgetzan Auctioneer, waardoor hij geen comeback meer in werking kon stellen: 3-2 voor Strifecro.

In de rondes hierna wist Trump van Thijs te winnen en Strifecro van Forsen, waardoor zij de eerste kwartfinalisten zijn. In de losersbracket wist Thijs gelukkig weer te winnen van Kibler en won Amnesiac overtuigend van Forsen. Uiteindelijk waren het dus Trump, Strifecro, Thijs en Amnesiac die zich hebben geplaatst voor de kwartfinales.

Vrijdag zien we deze spelers terug. Vanavond, wederom rond 20:00 uur Nederlandse tijd, gaat dag twee van start met daarin RDU, Firebat, Savjz, Kolento, Ostkaka, Lifecoach, SuperJJ en Zalae. De wedstrijden zijn weer live te kijken via het Twitch-kanaal van Amaz. De wedstrijden terugkijken? Dat kan via zijn Youtube-kanaal.

Jonge Russische talenten gaan in 'dopingcentrum' trainen

Het Viktor Chegin Olympisch Trainingscentrum in het Russische Saransk is niet meer. Het centrum waar vele tientallen wereldtoppers in het snelwandelen opgeleid werden is definitief opgedoekt. Nagenoeg elke atleet van het centrum, inclusief wereld- en olympisch kampioenen, heeft inmiddels wel eens positief getest op doping. Het was een van de hoofdzaken in het enorme Russische dopingschandaal, dit keer geconcentreerd op coach Viktor Chegin - die het centrum ondanks de tientallen positieve tests naar zichzelf vernoemd zag worden.

Vorig jaar werd Rusland door de internationale atletiekbond IAAF al bevolen alle samenwerking met het centrum stop te zetten. Dat gebeurde en het land schorste Chegin zelfs. Men heeft nu echter een nieuwe functie gevonden voor het centrum: het opleiden van jonge snelwandelaars. "Maar daar ging het toch juist helemaal fout?", horen we de oplettende lezer zich afvragen. Inderdaad, hét centrum in de wereld voor met doping volgepompte atleten is omgevormd om jonge atleten op te leiden in dezelfde sport en met dezelfde directrice.

"We weten nog niet wie de atleten hier gaat trainen", aldus Mikhail Butov, de president van de Russische atletiekbond. Wel is duidelijk dat ex-atlete Vera Nacharkina de directrice zal blijven. Zij heeft jarenlang onder Chegin getraind, maar opvallend genoeg heeft zij nooit een positief plasje ingeleverd. De nieuwe snelwandelschool in Saransk moet binnen drie maanden operationeel zijn volgens Russische media. 

Ziekenhuis VS betaalt losgeld aan hackers

Een Amerikaans ziekenhuis heeft omgerekend ruim 15.000 euro aan losgeld betaald aan hackers die de computersystemen onbruikbaar hadden gemaakt. Dat meldden Amerikaanse media donderdag. Volgens de leiding van het Hollywood Presbyterian Medical Center was betalen van losgeld de snelste manier om weer aan de slag te kunnen.

De hackers wisten eerder deze maand de computers van het ziekenhuis op slot te zetten door een programma in de systemen te activeren. Ze eisten geld van het ziekenhuis in ruil voor de digitale sleutel om de computers weer "open" te krijgen. Het ziekenhuis kon meer dan een week geen gebruik maken van de computers en riep een soort "noodtoestand" uit. De zorg voor patiënten kwam volgens het hospitaal niet in gevaar.

Het ziekenhuis erkende woensdag dat het had toegegeven aan de afpersers. Die zouden volgens sommige media in de VS aanvankelijk enkele miljoenen hebben geëist. Het losgeld werd betaald in bitcoins.

Ziekenhuis VS betaalt losgeld aan hackers
Ziekenhuis VS betaalt losgeld aan hackers (Foto: BuzzT)

'PowNed verdwijnt van radio en televisie'

PowNed verdwijnt binnen vijf jaar van radio en televisie. De omroep wil zich volledig gaan richten op internet, zegt voorzitter Dominique Weesie donderdag in het AD.

Het budget van PowNed gaat nu grotendeels op aan televisieuitzendingen terwijl het bereik mager is. "Op Facebook hebben we meer dan 500.000 likes en op onze website meer dan drie miljoen unieke bezoekers per maand. Daar is het dus voor ons te halen," aldus Weesie. "Dat geld kan ik net zo goed gebruiken voor internet. Online is veel goedkoper."

Het maken van programma's is duur. De helft van het geld voor elke aflevering gaat naar zaken als geluid en regie. Weesie: 'Voor 45.000 euro kan ik een uitzending maken van 45 minuten, maar ook 45 filmpjes maken.' Online kan PowNed elk moment van de dag haar geluid laten horen.

NPO 3
Weesie denkt ook dat het niet te lang meer duurt voordat NPO 3 verdwijnt. 'Dat moment willen we voor zijn. NPO 3 blijft sappelen, het is een stiefkindje van de NPO.' De PowNed-oprichter hoopt dat de omroep binnen twee jaar alleen nog programma's maakt voor internet. Weesie wil wel in het omroepbestel blijven. 'We willen de eerste publieke omroep worden die volledig online gaat. En binnen de publieke omroep kunnen we gebruikmaken van veel kennis, kunde en content.'

PowNed heeft nog tot 2020 de tijd om aan de eis van 150.000 betalende leden te voldoen en om door te mogen als omroep. Weesie wil voor die deadline al volledig online actief zijn.

'PowNed verdwijnt van radio en televisie'
'PowNed verdwijnt van radio en televisie' (Foto: BuzzE)

Topman Google steunt Apple in juridische strijd

Apple-topman Tim Cook verzette zich in een betoog tegen de rechterlijke uitspraak die zijn bedrijf dwingt de FBI te helpen met het hacken van een telefoon. Google-topman Sundar Pichai schaart zich nu achter de stellingname van Cook.

"Een belangrijk bericht van Tim Cook. Door bedrijven te dwingen hacken mogelijk te maken komt de privacy van de gebruikers op het spel te staan", meldt Pichai via Twitter. "We bouwen veilige productien die je informatie veilig houden en we geven overheden alleen toegang gebaseerd op juridische verordeningen. Maar dat is een heel ander verhaal dan de eis dat bedrijven het mogelijk maken om gebruikersapparaten en data te kraken."

De rechter deed de uitspraak eerder deze week naar aanleiding van het onderzoek dat de FBI momenteel doet naar de toedracht van de schietpartij in San Bernardino in december. De opsporingsdienst wil graag de informatie van een van de daders van zijn iPhone halen, maar kan dat niet zonder de hulp van de fabrikant van het apparaat. Apple-baas Tim Cook liet vervolgens snel van zich horen en zei dat zijn bedrijf zich fel zal verzetten tegen de uitspraak. Ook klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen en sprak via Twitter even eerder zijn hoop uit op een bericht van Pichai. "Dit is de belangrijkste tech-zaak in tien jaar. Stilte betekent dat Google een kant gekozen heeft, maar niet die van het publiek."

Topman Google steunt Apple in legale strijd
Topman Google steunt Apple in legale strijd (Foto: BuzzT)

Verzekeraar ASR ziet winst stijgen

Verzekeraar ASR heeft zijn nettowinst afgelopen jaar met 42 procent weten op te voeren, tot 601 miljoen euro. Dat maakte het genationaliseerde bedrijf donderdag bekend.

ASR zag de omzet in 2015 met 8 procent stijgen tot iets meer dan 4 miljard euro. Die groei was vooral te danken aan overnames door het onderdeel levensverzekeringen. De opbrengsten van schadeverzekeringen bleven nagenoeg gelijk. Het operationele resultaat van de verzekeraar verbeterde met een kwart naar 521 miljoen euro. De nettowinst liep nog verder op dankzij eenmalige beleggingswinsten en de waardestijging van zijn vastgoed.

ASR wordt door de overheid naar verwachting in de eerste helft van dit jaar naar de beurs gebracht. De Staat is nu nog de enige aandeelhouder en krijgt over 2015 een dividend uitgekeerd van 170 miljoen euro. Dat is 22 procent meer dan een jaar eerder.

Verzekeraar ASR ziet winst stijgen
Verzekeraar ASR ziet winst stijgen (Foto: ANP)

'KLM plukt eerste vruchten van besparingen'

KLM begint de vruchten te plukken van de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om de kosten te verlagen. Dat zei topman Pieter Elbers donderdag tegen het ANP in een toelichting op de jaarcijfers.

KLM wist de operationele winst vorig jaar ruimschoots te verdubbelen tot 384 miljoen euro. Daarbij hielpen ook de flink goedkopere brandstof en de zwakke euro een handje. "Maar de verbetering is ook voor een derde te danken aan kostenverbeteringen", zei Elbers.

Volgens de in oktober 2014 aangetreden topman voelen alle KLM'ers inmiddels de noodzaak om harder en efficiënter te gaan werken. Uit het bedrijf zelf zijn initiatieven gekomen waarmee al zeker 10 miljoen euro aan onnodige kosten zijn bespaard.

Meer productiviteit
Daarnaast is in cao's afgesproken dat het personeel voor hetzelfde geld meer productiviteit levert. Ook is voortgang geboekt bij het efficiënter inrichten van de organisatie. Per saldo werkten er eind vorig jaar 500 mensen minder bij KLM dan een jaar eerder. "in 2014 groeiden we nog", benadrukte Elbers.

In de eerste jaarhelft verliep het herstructureringsproces nog moeizaam en werden nauwelijks besparingen gerealiseerd. "Maar je zag in de tweede jaarhelft dat de tanker begon te draaien", aldus Elbers. Daardoor is over heel 2015 alsnog een kostenreductie van 0,9 procent behaald.

Marktaandeel terugwinnen
Dankzij de behaalde resultaten heeft KLM inmiddels weer ruimte om te groeien en marktaandeel terug te winnen, in tegenstelling tot zusterbedrijf Air France. "De eerste grote stap is gezet", zei Elbers. "Maar er is meer nodig om KLM weer gezond te maken, zodat er geld is om te investeren."

De komende tijd wordt opnieuw met sommige vakbonden onderhandeld over nieuwe cao's. Ook de efficiëntieslag op het hoofdkantoor wordt voortgezet. Dat betekent dat meer mensen Het bedrijf zullen verlaten. "Dat gebeurt op een manier die past bij KLM, in overleg", zei Elbers. Aantallen noemde hij niet.

'KLM plukt eerste vruchten van besparingen'
'KLM plukt eerste vruchten van besparingen' (Foto: ANP)

Schietpartij Amsterdam lijkt gerichte actie

In Amsterdam is woensdagavond laat een man doodgeschoten. De dader of daders vuurden aan de Oostelijke Handelskade, bij de IJhaven, meerdere kogels op hem af. De politie stelt desgevraagd dat de schietpartij een gerichte actie lijkt. Wie het slachtoffer was, is nog onbekend.

In Duivendrecht werd de vermoedelijke vluchtauto van de daders brandend aangetroffen. De politie denkt dat de daders daar zijn overgestapt in een andere auto, mogelijk een donkerkleurige Fiat of Peugeot. Ze zijn nog voortvluchtig.

Het slachtoffer kreeg na de schietpartij hulp van omstanders, die hem probeerden te reanimeren. Hulpverleners namen dat even later over, maar konden hem niet meer redden. Hij overleed ter plaatse op straat.

De schietpartij was rond 22.45 uur. Rechercheurs begonnen direct een uitgebreid onderzoek. Volgens de politie bestaat de mogelijkheid dat getuigen foto's of video's hebben gemaakt van de schietpartij of de vluchtauto.

Schietpartij Amsterdam lijkt gerichte actie
Schietpartij Amsterdam lijkt gerichte actie (Foto: ANP)

Brexit en migratie domineren EU-top

Brussel is donderdag en vrijdag het toneel van topoverleg. Stevige discussies zijn te verwachten over de lidmaatschap van Groot-Brittannië van de Europese Unie en over het vluchtelingenvraagstuk.

Het is de bedoeling dat tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU een vertrek van de Britten uit de unie, Brexit genaamd, wordt vermeden. Over de migratieproblematiek zal veel worden gesproken, maar tot nieuwe afspraken komt het waarschijnlijk niet.

Het overleg tussen de EU-leiders begint om 17.00 uur. De Britse kwestie is het eerste agendapunt. Tijdens een eerste ronde kunnen leiders hun punten van zorg aangeven voordat ze tijdens het diner dat rond 20.00 uur moet beginnen, overschakelen op het thema migratie.

De kans is groot dat er dan nog geen deal is over het EU-lidmaatschap van de Britten. Ambtenaren en een leger juristen zullen dan de avond en waarschijnlijk de nacht doorwerken aan nieuwe teksten om alle zorgen weg te nemen. Op vrijdag(ochtend) is het dan de bedoeling dat de leiders zich weer over de teksten gaan buigen om uiteindelijk hun zegen te geven.

Brexit en migratie domineren EU-top
Brexit en migratie domineren EU-top (Foto: ANP)

Doden door brandstichting na protest Bolivia

Zes Boliviaanse ambtenaren zijn om het leven gekomen nadat brand was gesticht in het kantoor van de burgemeester van El Alto, de tweede stad van het land. De brand volgde op een demonstratie van boze vaders die fatsoenlijke schoolgebouwen eisten voor hun kinderen. Politici van de socialistische regeringspartij en de oppositie ruzieën over de schuldvraag.

Burgemeester Soledad Chapeton vermoedt dat niet de demonstrerende vaders, maar aanhangers van haar voorganger achter de brand zitten, schreven media in het land woensdag. De vorige burgemeester van El Alto zit sinds vorig jaar vast vanwege een corruptieschandaal. Mogelijk zijn documenten die als bewijsmateriaal tegen hem konden dienen in vlammen opgegaan.

Een onderminister van de socialistische partij MAS insinueerde op zijn beurt dat de oppositie het vuur bewust heeft aangestoken.

Het zijn politiek gespannen tijden in Bolivia. De bevolking mag zondag naar de stembus om te beslissen of de socialistische president Evo Morales zich in 2019 verkiesbaar mag stellen voor een vierde termijn. De voormalige cocaboer leidt zijn land al sinds 2006.

Doden door brandstichting na protest Bolivia
Doden door brandstichting na protest Bolivia (Foto: ANP)

'Geen simpele oplossing vluchtelingenstroom'

Landen waar vluchtelingen doorheen komen op hun tocht door Europa, moeten geen eenzijdige maatregelen nemen. Die boodschap verkondigde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders woensdagavond tijdens een diner met regeringsleiders van vier Balkanlanden. "We hebben een gezamenlijke Europese oplossing nodig'', benadrukte Koenders. Volgens hem bestaan geen simpele oplossingen voor de huidige situatie.

Koenders besprak de vluchtelingenstroom tijdens een diner in Brussel met EU-lidstaten Kroatië en Slovenië en met Servië en Macedonië, beide kandidaat-lid van de EU. Ook voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker waren aanwezig.

Alleen de grenzen sluiten is volgens Koenders geen oplossing. "Lidstaten en niet-lidstaten hebben een duidelijke verantwoordelijkheid voor solide buitengrenscontroles en screening. Maar de oplossing voor de huidige problemen op de Westelijke Balkanroute is breder dan alleen grenscontroles'', vindt de minister.

'Geen simpele oplossing vluchtelingenstroom'
'Geen simpele oplossing vluchtelingenstroom' (Foto: ANP)

Toyota roept 2,9 miljoen auto's terug

Autofabrikant Toyota roept opnieuw een grote hoeveelheid auto's terug: 2,9 miljoen wereldwijd. De RAV4 en Vanguard-SUV's zijn uitgerust met achtergordels die bij een ongeluk mogelijk beschadigd kunnen raken door een metalen onderdeel. In het ergste geval kan de gordel scheuren. Er zijn minstens twee gevallen bekend waarin de achtergordels loskwamen door ongelukken.

In Europa gaat het om 625.00 auto's, in de VS 1,3 miljoen. De overige wagens die terug naar de garage moeten rijden onder meer rond in China en Japan. De grootste autobouwer ter wereld kan het mankement verhelpen door beschermingsmateriaal aan te brengen op de metalen onderdelen.

Toyota heeft zich vaker genoodzaakt gezien tot grote terugroepacties nadat technische problemen waren ontdekt.

Toyota roept 2,9 miljoen auto's terug
Toyota roept 2,9 miljoen auto's terug (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: mist en natte sneeuw

Als de mist is opgelost komt het zonnetje ons tegemoet, maar niet voor lang. In de middag trekt vanuit het westen de bewoking op en kan er regen of natte sneeuw vallen. Deze neerslag gaat langzaam richting het oosten waarbij de kans op neerslag ook toeneemt. De maximumtemperatuur is ongeveer 4 graden bij een matige tot krachtige zuidenwind. 

Zon op 07.50
Zon onder 17.59

Station Assen wordt verbouwd en ter gelegenheid daarvan staat er tijdelijk een loopbrug over het station opgesteld. Dat leverde het volgende mooie plaatje van Bondage op. 

Mooie lucht boven station Assen (Foto: bondage)
Mooie lucht boven station Assen (Foto: bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1929 De Oscars werden voor het eerst aangekondigd. 
 1913 Pedro Lascuráin werd president van Mexico. Hij was het nog geen uur, en zijn enige daad was het benoemen van een vice-president zodat hij zelf weer kon aftreden. 
 1952

Turkije en Griekenland werden lid van de NAVO

 1977 De eerste Spaceshuttle maakte een vlucht bovenop een Boeing 747. 


Meeliften op de rug van een Boeing 747

Homo-weigerend tuinbedrijf schuldig aan discriminatie

Een tuinbedrijf in Drachten dat een stagiair weigerde vanwege diens geaardheid heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde woensdag dat er sprake was van 'verboden onderscheid op grond van homoseksuele gerichtheid', zo schrijft het AD.

De 25-jarige Bas van der Meer werd in november op het allerlaatste moment een stageplek ontzegd. Tuinbedrijf A. Th. De Boer had goede gesprekken met de sollicitant gevoerd, maar ontdekte toen op Facebook dat Bas een homoseksuele relatie heeft. Bas is al negen jaar uit de kast en heeft sinds twee jaar een relatie met Jan Willem (21).

Het tuinbedrijf weigerde vervolgens om Bas stage te laten lopen. 'Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen', schreef eigenaar Hendrik de Boer in een mail aan Bas. 'Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben.'

Verboden onderscheid
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt nu dat het tuinbedrijf verboden onderscheid maakte op basis van geaardheid. De geloofsovertuigingen binnen het bedrijf vormen geen uitzondering op het wettelijke verbod op discriminatie. Het College kan overigens geen straffen of boetes opleggen. Het tuinbedrijf was woensdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Bas is blij en opgelucht. 'Ik ben blij dat de Nederlandse wet boven het geloof staat.' Op advies van minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) deed Bas eind vorig jaar aangifte bij de politie. Donderdag heeft hij een gesprek met de officier van justitie. De student Small Business & Retail Management kreeg na zijn afwijzing talloze stageplekken aangeboden. Sinds februari heeft hij een werkervaringsplek bij Holland Hekwerk.

Bas van der Meer (links) en zijn vriend. Foto: Facebook
Bas van der Meer (links) en zijn vriend. Foto: Facebook.

Ontploffing bij Turks cultureel centrum in Stockholm

Slechts enkele uren na de bloedige aanslag in Ankara werd gisteravond de Zweedse hoofdstad Stockholm opgeschrokken door een zware explosie. Rond 21.30 uur werd een Turks cultureel centrum in de wijk Fittja getroffen door een ontploffing, waardoor het gehele gebouw werd vernietigd. Er vielen bij de ontploffing geen slachtoffers.

Mehmet Kayhan, voorzitter van het culturele centrum, is ervan overtuigd dat het een aanslag moet zijn geweest. "Het moet wel een bom zijn geweest. Het hele kantoor en de rest van het gebouw zijn kapot. Gelukkig waren we vanavond wat vroeger dicht gegaan, omdat de meeste leden al voor 19.00 uur het pand hadden verlaten."

De politie en explosievenopruimingsdienst van Stockholm doen momenteel onderzoek op de plaats van het incident. Volgens een woordvoerder van de politie was er niemand in het gebouw aanwezig op het moment van de ontploffing. Ook heeft men nog geen enkel idee in welke richting de daders moeten worden gezocht.

Eerder gisteren vielen minstens 28 doden en tientallen gewonden bij een zware aanslag met een bomauto op een miltair konvooi in Ankara. Of er een connectie is tussen de twee aanslagen is nog niet bekend.

Haase moet meerdere erkennen in Cilic

Tennisser Robin Haase is er niet in geslaagd om de kwartfinales van het ATP-toernooi in Marseille te bereiken. De Nederlander (ATP-64) moest in de tweede ronde na drie sets zijn meerdere erkennen in Marin Cilic (ATP-12): 6-4, 3-6 en 5-7.

Haase moest in de eerste set al snel zijn service inleveren, maar brak direct terug. Op de stand van 3-3 in de eerste set deed de Nederlander dit nogmaals en verzekerde zich zo van de eerste set. Cilic herstelde zich daarna en brak op de stand van 3-4 in de tweede set en haalde deze ook binnen. De Kroaat kwam in het derde bedrijf al snel een break voor, maar Haase knokte zich terug tot 5-5. Daarna was het gedaan en hengelde de nummer twaalf van de wereld alsnog de zege binnen.

Afzeggingen bij apart EU-overleg met Turkije

Speciaal overleg van elf Europese landen met Turkije over de vluchtelingencrisis, donderdag in Brussel, lijkt op losse schroeven te staan. Na een terroristische bomaanslag woensdag in Ankara vertrok de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdagavond niet zoals gepland naar Brussel voor dat overleg.

Een andere hoofdrolspeler, de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann, heeft daarom afgezegd. Faymann zou voorzitter zijn bij het overleg dat voorafgaat aan de Europese top over de voorwaarden waaronder Londen lid van de Europese Unie zegt te blijven.

De Oostenrijkse krant Der Standard berichtte dat Faymann heeft laten weten niet naar het overleg te gaan, omdat volgens hem Davutoglu helemaal niet komt.

Andere kopstukken voor het overleg dat om 12.00 uur is Brussel moet beginnen, zijn de Franse president François Hollande, de bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse premier Mark Rutte. Het gaat bij dit overleg met Turkije om een groep Europese landen die "bereidwillig"genoemd worden in de aanpak van de vluchtelingencrisis. Ze willen snel actie en Turkije ruimhartig steunen om de de stroom vluchtelingen daar tot staan te brengen.

Afzeggingen bij apart EU-overleg met Turkije
Afzeggingen bij apart EU-overleg met Turkije (Foto: ANP)

CL: Uitslag AA Gent - VfL Wolfsburg

AA Gent is een verrassende ploeg die zich bij de laatste zestien teams van de Champions League wist te voegen. Woensdagavond nam het elftal het in eigen huis op tegen VfL Wolfsburg, waarin het wilde laten zien dat het wel degelijk een plek in de knock-outfase verdient. De Belgen leken met grote cijfers te verliezen, maar een slotoffensief bracht alsnog een dragelijke 2-3 score op de borden.

Onrustig begin

Maar de thuisploeg had het lastig in de openingsfase. De Belgen oogden onrustig en slaagden er niet in de bal lang in bezit te houden. Wolfsburg ging echter slordig met de kansen om en wist goede mogelijkheden niet om te zetten in werkelijk gevaar. Het elftal van Dieter Hecking kon een aantal keren snel counteren, maar het ontbrak de ploeg vaak aan aansluiting naar voren.

Hierdoor bleef een vroeg doelpunt uit en kreeg Gent de mogelijkheid om in de wedstrijd te groeien. De Buffalo’s namen het initiatief over en lieten zien goed tegenstand te kunnen bieden tegen Wolfsburg. Het waren echter de bezoekers die op slag van rust op voorsprong kwamen via een doelpunt van Julian Draxler.

De middenvelder zette de aanval zelf op, draaide slim weg bij Thomas Foket en zocht de combinatie met Vieirinha. De Duitser kreeg de bal terug in het strafschopgebied en schoof de bal oog-in-oog met Matz Sels in de verre hoek.

Draxler op stoom

In de tweede helft leek het al snel een vervelende avond te gaan worden voor Gent. De ploeg speelde niet slecht, maar zag de wedstrijd binnen een paar minuten worden beslist. In de 54ste minuut was het opnieuw Draxler die trefzeker was voor de nummer acht uit Duitsland. De middenvelder profiteerde van balverlies van Renato Neto en kreeg een vrije doortocht naar doelman Sels. Draxler bleef rustig en stiftte de bal weergaloos over de keeper heen.

Zes minuten later werd het nog erger voor Gent, nadat Max Kruse de 0-3 op het scorebord schoot. De aanvaller, die door de afwezigheid van Bas Dost in de punt van de aanval speelde, kwam goed voor zijn man en wist de scherpe voorzet van Christian Träsch bij de eerste paal knap achter Sels te werken.

Slotoffensief

Na de tegentreffer duurde het lang voordat Gent met een slotoffensief kwam, maar dat kwam er de laatste minuten wel degelijk. Tien minuten voor tijd was het uitblinker Sven Kums die voor eigen succes ging en de bal vanaf de linkerkant in de verre hoek schoot. Wolfsburg kwam na de tegentreffer niet meer onder de druk uit en moest een minuut voor tijd een tweede doelpunt incasseren. Invaller Kalifa Coulibaly was met zijn hoofd trefzeker en bepaalde de eindstand op 2-3.

CL: Uitslag AS Roma - Real Madrid

AS Roma bood Real Madrid in de eerste wedstrijd van de achtste finales van de Champions League lang goed partij, maar twee momenten leverden de bezoekers een riante uitgangspositie op. Ronaldo en Jese zorgden bij het team van Zidane voor een 0-2 zege.

De eerste vijf minuten tijdens de terugkeer van Zinedine Zidane in de Champions League waren overtuigend aan de kant van Real Madrid. Die fase kreeg geen vervolg in de rest van de eerste helft. AS Roma kwam steeds meer aan voetballen toe en zocht via de snelheid van Salah de aanval. El Sharaawy schoot over na een voorzet van Perotti.

Real doet rustig aan

Ronaldo had het daarna te verduren met tikken van Vainqueur en Nainggolan, maar de Portugees en met hem heel Real leek er weinig zin in te hebben. De bezoekers waren slordig in de passing, wat goed te zien was toen Varane Carvajal probeerde te bereiken, maar de bal zomaar over de zijlijn speelde.

Roma zette bij vlagen druk op de defensie van De Koninklijke, wat in de fase voor rust eindigde met een geblokt schot van Pjanic. Real zette daar weinig tegenover, op een schot van Marcelo na een wippertje van Ronaldo na. In de tweede helft werd El Sharaawy gevaarlijk, voordat Ronaldo zijn criticasters dan toch logenstrafte.

Uitgoal Ronaldo

De Portugees had al sinds november niet meer gescoord in een uitwedstrijd, maar maakte via een richting veranderd schot de 0-1. De bal verdween na een pass van Marcelo in de kruising achter Szczesny. De openingstreffer zorgt voor meer vertrouwen en beter voetbal bij Real, dat kort na de 0-1 via Modric en Ronaldo voor nieuwe dreiging zorgde.

Roma zette daarna aan voor gelijkmaker. Navas moest aan de bak na pogingen van Salah en Vainqueur, maar de grootste mogelijkheden waren voor Real. Ronaldo kopte maar net voorlangs en bleef op zoek naar zijn tweede doelpunt. Invaller Dzeko schoot namens de thuisploeg nog in het zijnet, maar een droge knal van invaller Jese maakte aan alle illusies van Roma een einde: 0-2.

'Mongools' goud, 'Nederlands' zilver in 'dubbel gemengde teamsprint'

Nederland heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer een tweede medaille gewonnen. In de medaillespiegel zal deze echter niet terechtkomen, want Elisa Dul pakte zilver in de 'dubbel gemengde teamsprint' met gemengde landenteams: twee dames en twee heren uit meestal verschillende landen, samengesteld om zoveel mogelijk gelijkwaardige teams te krijgen.

Dul zat in Team 9, samen met de Poolse Karolina Gasecka, de Amerikaan Austin Kleba en de Kazakh Anvar Mukhamadeyev. Samen kwam het viertal tot een tijd van 1:58,80 minuten, wat 0,95 seconden langzamer bleek dan Team 6. Daar werd voor een opmerkelijk resultaat gezorgd, want onder meer de Mongoolse Sumiya Buyantogtokh kreeg het goud omgehangen. Noemi Bonazza uit Italië, de Koreaan Chung Jae-woong en de Chinees Shen Hanyang waren haar teamgenoten. Brons was er voor het Duits/Noors/Italiaans/Roemeense Team 10. 

Daan Baks werd met zijn team negende, Isabelle van Elst werd elfde en laatste en Louis Hollaar en zijn ploeg haalden de finish niet na een stevige valpartij (zie het begin van onderstaand filmpje). 

De beelden van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.