Het zwarte gat

Bijna een week geleden, op donderdag 11 februari, werd het bestaan van zwaartekrachtsgolven bevestigd. Anderhalf miljard lichtjaar ver weg, dat is dus pak ‘m beet 1.500.000.000 x 9.460.000.000.000 kilometer ver weg (mijn Texas Instruments is leeg, je moet het zelf uitrekenen), kwamen twee zwarte gaten samen. Door de gigantische kracht die hiermee gemoeid was, ontstonden zwaartekrachtsgolven die zo krachtig zijn dat ze de ruimtetijd aanpassen.

We gaan nog een paar dagen terug in de tijd. Het is zondag 7 februari als de tijd op aarde opnieuw getroffen lijkt door zwaartekrachtsgolven. Het is 9 uur ‘s avonds in Oeteldonk, maar van het een op het andere moment is de tijd verschoten en is het 1 uur ‘s nachts. Goed, ik ben me nog aan het verdiepen in de materie, maar laat het op zijn minst een zwart gat zijn. En zoals Einstein honderd jaar terug het bestaan van zwaartekrachtsgolven al voorspelde, zijn er mensen die het zwarte gat dat plaatsvond op deze bewuste zondagnacht ook voorspelden.

In de wetenschap is de ontdekking vooral een opmaat naar veel meer ontdekkingen. Nu we van het bestaan afweten, en de minder dan minuscule golven kunnen waarnemen, zouden we wellicht ook golven kunnen opvangen die ontstonden tijdens de Big Bang. We komen dus dichterbij het ontstaan van het universum.

Dan mijn zwarte gat. Dat zal nooit een opmaat worden naar meer ontdekkingen. Mijn vrienden was ik kwijt, foto’s heb ik niet gemaakt, en ik stond de volgende dag niet op Dumpert. Buiten het eerste deel natuurlijk louter goed nieuws.

Maar, en nu komt het spectaculaire nieuws, de kans is natuurlijk meer dan aanwezig dat ik zondagnacht iemand anders ben tegengekomen. Een ander zwart gat. Na twaalf uur feesten een aannemelijke theorie. En zojuist is dus duidelijk geworden dat wanneer de paden van twee zwarte gaten kruisen, er rimpelingen in de tijd ontstaan die nog tot in de eeuwigheid kunnen worden waargenomen. Golven die wetenschappers uiteindelijk kunnen herleiden naar die ene nacht. En wanneer ze dat gedaan hebben zullen ze een persconferentie uitroepen. Het zal in de hele wereld gestreamd en uitgezonden worden. Van Kuala Lumpur tot Buenos Aires zal iedereen de naam van mij en het andere zwarte gat kennen, en dan zullen ze zeggen: 2016 had weer een fijne carnaval. Alaaf!

Deze column werd geschreven door Joost van schrijverscollectief Kaf.