Tweede wereldbekerzege op rij Van der Poel

Redactie

Mathieu van der Poel heeft zaterdag in Heusden-Zolder zijn tweede overwinning op rij in de wereldbeker geboekt. De wereldkampioen veldrijden reed vlak voor het ingaan van de slotronde met succes weg bij zijn medevluchters, de Belg Kevin Pauwels en landgenoot Lars van der Haar. Pauwels eindigde als tweede voor Van der Haar, die in de slotfase een lekke band kreeg.

Van der Poel won vorige week ook de wereldbekerwedstrijd in Namen. Op hetzelfde parcours in Heusden-Zolder verdedigt hij eind januari zijn wereldtitel. De overwinning gaf hem veel vertrouwen voor de WK. "Ik denk dat dit parcours mij wel ligt. De zege zegt op zich niets, want het kan er over vijf weken heel anders bij liggen. Maar ik ben wel tevreden over hoe het is gegaan vandaag."

Hij nam al in het begin van de wedstrijd het initiatief. Hij kreeg Van der Haar met zich mee en ook Pauwels kon nog bij dit tweetal aansluiten. Van der Poel probeerde twee ronden voor het einde al weg te rijden, maar dat lukte niet. Toen Van der Haar een lekke band kreeg, greep hij zijn kans. "Lars was vandaag wel sterker dan ik. Maar ik zag dat hij lek reed en toen pakte ik mijn kans."

Lars Boom

Lars Boom maakte in Heusden-Zolder na een afwezigheid van jaren zijn rentree in een veldrit. De oud-wereldkampioen kon geen rol van betekenis spelen. Hij eindigde als 43e. Boom kampte nog met de naweeën van een griep, waardoor hij de Scheldecross en de wedstrijd in Namen moest laten schieten.

De Belg Wout van Aert, die als achtste finishte, behield de leiding in de wereldbeker met 336 punten, maar zag Van der Haar wel naderen. De Nederlander heeft na zijn derde plek 320 punten.

Veldrijder Joris Nieuwenhuis won bij de beloften. Het was voor het eerst in zijn loopbaan dat hij een wereldbekerwedstrijd won. In het Belgische Heusden-Zolder had de renner uit Zelhem op de finish twee seconden voorsprong op de Belg Daan Hoeyberghs. De Tsjech Adam Toupalik eindigde als derde op vier tellen. Nieuwenhuis eindigde bij de wereldtitelstrijd begin dit jaar in het Tsjechische Tabor als vijfde.

Hij was erg blij met zijn zege in de wereldbeker. "Het doel was om dit jaar toch zo'n wedstrijd te winnen. Ik ben blij dat ik daarin geslaagd ben. Dit is een snel parcours en alles bleef lang samen. Ik had het gevoel dat ik heel sterk was vandaag en op de lastige stukken versnelde ik iedere keer om het mijn tegenstanders lastig te maken. Daan bleef nog lang aanklampen."

Bij de dames ging de zege naar de Belgische veldrijdster Sanne Cant. Voor eigen publiek bleef ze de Amerikaanse Katie Compton en haar landgenote Ellen van Loy voor. De Nederlandse vrouwen eindigden net buiten het podium. Thalita de Jong finishte als vierde. Cant won dit seizoen ook de wereldbekerwedstrijd in Koksijde.


Tweede wereldbekerzege op rij Van der Poel
Tweede wereldbekerzege op rij Van der Poel (Foto: ANP)