Van Gaal: "Afwachten of club me nog steunt"

Het zijn onzekere tijden voor Louis van Gaal. Met Manchester United leed de coach zaterdag bij Stoke City de vierde nederlaag op rij. Eerst was er de uitschakeling in de Champions League na verlies bij VfL Wolfsburg, daarna bleken Bournemouth, Norwich City en Stoke te sterk. "We hebben vier keer op rij verloren, nu moet ik afwachten of de club nog achter me staat", zei Van Gaal kort na het duel in Stoke.

"Je zou kunnen zeggen dat ik gefaald heb, maar ik denk niet dat dat het is. Ik voel nog steeds steun vanuit de club", zei Van Gaal, die besefte dat de druk alleen maar groter is geworden nadat afgelopen week Britse media al nadrukkelijk speculeerden over een op handen zijnd ontslag. "Wat er geschreven is, komt niet overeen met wat er bij Manchester United gebeurt. Maar de situatie is nu weer anders." Om niet veel later een mogelijk ander scenario te omschrijven: "De club hoeft me niet ontslaan. Soms stap ik zelf op."

Van Gaal noemde de druk op het slecht presterende team een mogelijke oorzaak. "Ik heb het idee dat we voor rust niet durfden te voetballen. En we gaven daarbij een doelpunt weg. Ik weet hoe we getraind hebben. Ze willen zo graag goed voetbal laten zien maar de druk maakt het lastig. De tweede helft ging het beter. We creëerden één of twee kansen, maar dan moet je wel scoren."

Maar het is vooral de coach zelf die onder vuur ligt. "Het is moeilijk", erkende Van Gaal. "Ik ben onderdeel van de ploeg die vier duels heeft verloren, dus de mensen wijzen naar mij. Daar moet ik mee om zien te gaan."Maandag speelt Van Gaal met ManUnited thuis tegen Chelsea.

Van Gaal: afwachten of club me nog steunt
Van Gaal: afwachten of club me nog steunt (Foto: ANP)