Roemeense premier Ponta treedt af om nachtclubbrand

Redactie

De Roemeense premier Victor Ponta heeft woensdag verrassend zijn aftreden aangekondigd. Dat heeft de voorzitter van regeringspartij PSD, Liviu Dragnea, op de Roemeense televisie bekendgemaakt.

Ponta stapt op een dag na massale protesten in Boekarest. Demonstranten eisten het aftreden van de regering nadat een brand in een nachtclub in de hoofdstad 32 mensen het leven kostte. "Victor Ponta geeft zijn mandaat op. Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen voor wat er is gebeurd. Dit is een ernstige zaak en we beloven een snelle oplossing van de situatie", zei Dragnea.

De 43-jarige sociaaldemocraat Ponta was al langer politiek aangeslagen. Zo moet hij voor de rechtbank verschijnen omdat hij beschuldigd wordt van corruptie. Het parlement had geweigerd hem immuniteit te verlenen. Hij negeerde herhaaldelijk oproepen om af te treden en heeft gezworen om zijn termijn uit te dienen. Wel gaf hij aan geen tweede termijn te ambiëren bij de verkiezingen volgend jaar.

Het vertrek van Ponta kan leiden tot een politieke herschikking in Roemenië, waar een coalitie van drie partijen de meerderheid vormt in het parlement. "Ik kan iedere politieke strijd voeren, maar ik kan niet vechten met de mensen", zei Ponta over zijn beslissing. Hij blijft waarschijnlijk op zijn post tot president Klaus Johannnis een vervanger benoemt.

Roemeense premier Ponta treedt af
Roemeense premier Ponta treedt af (Foto: ANP)