Bijna kwart meer wanbetalers zorgverzekering

Het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet betaalt is in vijf jaar met ruim een vijfde (22 procent) toegenomen tot 298.000. Jongeren, mannen, mensen met lage inkomens, ontvangers van een uitkering, alleenstaande ouders en allochtonen zijn vaker wanbetaler dan gemiddeld, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Eind vorig jaar stond 1 op de 45 volwassenen te boek als wanbetaler. Dit zijn mensen die wel zijn verzekerd tegen ziektekosten, maar minimaal zes maanden geen premie hebben betaald. In 2010 liep 1 op de 53 fors achter met het betalen van de zorgpremie.

Bij jongeren tot 35 jaar heeft 1 op de 29 al minstens een half jaar de premie niet betaald, bij de 65-plussers is dit 1 op de 250. Opvallend is ook dat vrouwen veel minder vaak wanbetaler zijn dan mannen: 1 op de 59 vrouwen vergeleken met 1 op de 37 mannen.

Inkomens
Volgens het statistiekbureau hebben wanbetalers veel lagere inkomens dan mensen die de zorgpremie wel betalen. Zo verdient de laatste groep gemiddeld 25.000 euro per jaar, bij wanbetalers is dit ongeveer 16.000 euro. Onder de mensen met een inkomen lager dan 16.000 euro is 1 op de 18 wanbetaler. Bij mensen in de bijstand gaat het zelfs om 1 op de 7.

Het CBS constateert ook dat jongere allochtonen bijna drie keer zo vaak betalingsachterstanden hebben vergeleken met autochtone jongeren. Onder Antillianen (1 op de 7) is het aandeel wanbetalers is het hoogst, gevolgd door Surinamers (1 op de 12).

Bijna kwart meer wanbetalers zorgverzekering
Bijna kwart meer wanbetalers zorgverzekering (Foto: ANP)