Het internet der dingen (IoT)

Jan (Bakoenin)

Nemen dingen de wereld over in de toekomst? Wordt straks alles bepaald door onze spullen? Hebben we dan nog privacy? Dat zijn allemaal vragen die moeten worden beantwoord en het liefst snel, want die toekomst zal er eerder zijn dan we denken.

We maken ons allemaal druk over vluchtelingen die in grote getale naar Nederland komen, maar we kunnen ons beter ook eens druk maken over onze mobieltjes, televisies, auto's, wasmachines, vaatwassers en slimme meters. Die zijn namelijk stiekem een eigen online netwerk aan het vormen: het internet der dingen. En voor je het weet hebben niet de moslims het hier voor het zeggen, maar de spullen die we allemaal bezitten.

Ik heb eens een film gezien waarin een vrouw geterroriseerd werd door haar eigen huis. Het huis was zo verregaand geautomatiseerd dat het zelfstandig kon denken en de vrouw kon met geen mogelijkheid meer uit dat huis komen. Dat was science fiction, maar dat is het over een tijdje misschien niet meer, want het internet der dingen wordt in rap tempo opgebouwd.

Er zitten natuurlijk heel veel voordelen aan het internet der dingen. We kunnen nu al de nieuwste buitenlandse series bekijken met een Smart tv. Via GPS kun je je eigen sportieve prestaties volgen. Een thermostaat die is verbonden met internet maakt het mogelijk dat je vanaf je vakantieadres of werk de temperatuur in huis regelt. Binnen niet al te lange termijn rijden de auto´s zelf.

Ik noteer mijn boodschappen in de app Evernote. Die app weet nu al welke boodschappen ik regelmatig haal en als ik de letters 'she' intyp, geeft de app automatisch sherry aan en als ik dan enter doe, komt er 'Fanta' te staan, omdat ik dat in het verleden vaak na de sherry heb ingetypt. En zo gaat het door met andere boodschappen die ik regelmatig haal. Lekker makkelijk dus. Er hoeven nooit meer berichtjes op Facebook te worden gedeeld over weggelopen poesjes of kinderen, want een chipje erop of erin en je kunt altijd zien waar ze zijn.

Het internet der dingen wordt een wereldwijd netwerk waaraan niet alleen mijn mobieltje zal zijn gekoppeld, maar ook miljarden andere apparaten. Dat biedt natuurlijk heel veel voordelen. Al die apparaten zullen een enorme en constante stroom aan data leveren en ons zodoende helpen betere beslissingen te nemen in ons leven. Maar niet alleen dat. Het zal zover komen dat die apparaten intelligente, autonome beslissingen kunnen nemen. Hebben wij arme gebruikers er dan nog wel grip op?

Stel je eens voor dat de apparaten die je hebt alle beslissingen zelf nemen. De wasmachine weet zelf welke was wanneer en op wat voor temperatuur gewassen moet worden. Koop een robotvrouwtje dat de was even in de machine doet en je hoeft zelf niets te doen. Het instellen gaat automatisch. Aan het einde van het programma doet de machine zelf het deurtje open. Mocht je de was een keertje vergeten dan krijg je een seintje op je mobieltje van de wasmachine dat je als de sodemieter de bonte was moet leveren. Als alle apparaten zelf alles regelen kun jij de hele dag lekker andere dingen doen. Als je een baan hebt, hoef je niet bang te zijn dat je partner ondertussen vreemd gaat, want haar mobieltje houdt haar of hem in de gaten en als je partner thuis vreemd gaat krijg je een seintje van de elektrische deken. Als je niet werkt kun je de hele dag doen wat je zelf wilt. Hardlopen, tennissen, naar een museum gaan of de buurvrouw van zeer dichtbij ontdekken. Dat laatste kan natuurlijk problemen geven als je een partner hebt. De vibrator in de kast geeft via het mobieltje van het vrouwtje een seintje dat het de hoogste tijd is voor een beurt en dat hij al te trillen ligt in het laatje. Hij weet namelijk uit ervaring precies wanneer ze altijd geil is.

Er zijn echter veel meer voordelen aan het internet der dingen. We kunnen door middel van dit wereldwijde netwerk het energieverbruik verlagen, mensen kunnen tijd besparen omdat de auto de mailtjes voorleest, Pakketjes en containers kunnen hun omgeving analyseren en zodoende weten waar ze zich bevinden en dit doorgeven, Artsen kunnen al voordat ze een diagnose hebben gesteld weten wat er met je aan de hand is en welke medicijnen er moeten worden gebruikt. De aangesloten apparaten leren ook steeds meer en kunnen op die manier constant productieprocessen verbeteren. Dat is goed voor de economie. Toch zijn er ook grote nadelen aan deze toekomst.

Je mobieltje houdt bijvoorbeeld bij of je wel genoeg beweegt, maar wil je dat weten? Wil je geregeerd worden door je apparaten? En wel eens van hackers gehoord? Hackers kunnen nu al grote systemen plat leggen en doen dat ook. Als alles van het internet der dingen afhangt, dan wordt het alleen maar gevaarlijker als er geen afdoende beveiliging is. Veiligheid is dus een must en die is volgens mij nooit te garanderen.

Er is nog een nadeel: hoe zit het met de privacy? 'Ze' weten alles van je. Wie die 'ze' zijn, weet je ook niet. Daar kom je pas achter als er iets fout gaat. Je moet zelf in de gaten houden dat die 'ze' geen misbruik kunnen maken van je gegevens. Al onze data komen namelijk in databases en blijven daar voor altijd in. Als er niet voldoende beveiliging is, kunnen fabrikanten daar lekker in grasduinen en dan weten ze bijvoorbeeld waar je met je zelfrijdende autootje het hele jaar bent geweest, wat je eet, waar je op tv naar kijkt, welke mode je leuk vindt en ga zo maar door.

De vooruitgang kunnen we als burgers niet tegenhouden, maar laten we dan in ieder geval zorgen dat we er wel het gemak van hebben, maar niet de gevaren. Deze week las ik echter dat er steeds meer economische spionage in Nederland plaatsvindt. Dat komt omdat bedrijven hun systemen onvoldoende hebben beveiligd. Ik heb dus zo'n idee dat we die gevaren er gratis bij gaan krijgen, want gewone burgers beveiligen zich nog slechter.