Waterpoloërs niet naar kwartfinale Universiade

Nattekat

Het Nederlandse studententeam heeft de kwartfinales van het waterpolotoernooi niet gehaald. Nederland moest om de kwartfinales te bereiken tegen Italië winnen of gelijkspelen, maar de ploeg van bondscoach Robin van Galen verloor het duel met 15-9 (4-2, 4-1, 3-1, 4-5).

Al aan het begin van de wedstrijd werd het duidelijk dat Italië de sterkere ploeg was. In veel gevallen was de Italiaanse verdediging te sterk, waardoor Oranje weinig doelkansen kreeg. De enige twee doelpunten in de eerste periode kwamen uit een manmeer, terwijl Italië vaak uit de counter scoorde. Opmerkelijk is de uitsluiting van Jorn Winkelhorst. De aanvaller kreeg met nog een minuut te spelen driemaal een uitsluitsel en moest de rest van de wedstrijd op de bank zitten. Aan het einde van de eerste periode liepen de waterpolomannen tegen een 4-2 achterstand aan.

In de tweede periode werd het duidelijk dat Italië op weg was naar de overwinning. De Italianen gaven Nederland geen ruimte in de aanval en waren te sterk voor de Nederlandse verdediging. Opnieuw zag doelman Ruben Hoepelman vier maal de bal achter hem in het net vallen, terwijl Robin Lindhout met nog een minuut te gaan voor Nederland het enige doelpunt maakte. Met 8-3 op het scorebord gingen de ploegen rust in.

Na rust zette Italië het sterke spel door. Slechts eenmaal wist Nederland door hun verdediging te breken, verder speelden de Nederlanders geen grote rol meer. Na een 11-4 tussenstand aan het einde van de derde periode begon Italië rustiger te spelen en kwamen er meer kansen voor Nederland. Oranje wist de laatste periode te winnen, maar met zeven punten achterstand was er nog weinig hoop op de overwinning.

Met het verlies eindigt Nederland vijfde in de poule en is het team uitgeschakeld voor de strijd voor de medailles. Het toernooi is echter nog niet afgelopen; zondag speelt Nederland tegen China in de eerste van twee wedstrijden om de negende plek. De eerder behaalde overwinningen op Brazilië en Zuid-Korea worden hiervoor meegenomen.

Eindstand poule A

Plaats Team Punten Doelsaldo
1 Hongarije 11 +31
2 Australië 9 +23
3 Frankrijk 8 +2
4 Italië 6 +17
5 Nederland 6 +24
6 Brazilië 2 -37
7 Zuid-Korea 0 -60