[Tour] Strijd op de muur

Jan (Bakoenin)

Daar was eindelijk de muur
Froome deed daar alle renners pijn
Maar die kleine Vuillermoz
Dacht: ik wil straks de eerste zijn

Martin sloeg zijn stuur bijna in tweeën op de Mûr-de-Bretagne omdat hij te laat achter Vuillermoz aan was gegaan en tweede werd. Nibali viel door de mand. Alle andere klassementsrenners waren tevreden. Bauke komt de top tien binnen met stip. Hij reed goed, maar begon iets te ver naar achteren aan de muur. Dat kwam omdat hij te beleefd is, denk ik. je moet over lijken gaan als je wilt winnen.

Tot de Mûr-de-Bretagne was het toch wel een echte wandeletappe zonder spektakel. De kopgroep leverde niet eens strijd op het bergje van vierde categorie onderweg. Waren de renners soms al bezig met de ploegentijdrit? Ik heb niets tegen Thomas de Gendt, maar ik hoef niet drie uur lang naar zijn gezicht te kijken.

Gelukkig was er nog een tussensprint. Daar had de kopgroep ook zin om even de beuk erin te gooien en iets meer dan een minuutje erachter won groene Greipel weer eens. Daarna moest het peloton zich weer wat gaan inhouden anders hadden ze de vluchters te snel. Maar wat was dat nu ineens? Rolland wilde ontsnappen met de sprinters van de tussensprint. Dus wat moest er nu in het peloton gebeuren? Sagan, de nummer twee van het algemeen klassement was er ook bij. Evenals Kwiatkowski, Boom en Gallopin. Eindelijk koers! De sprinters lieten zich echter weer snel terugzakken. Canondale ging op kop van het peloton sleuren en de meeste renners van de kopgroep waren toen snel ingelopen. Er bleven er nog drie over. Dat was te behappen voor Canondale. Ze reden voor Martin.

Ik zag echter nog wat tijdens die leuke actie. Iedereen zat meteen aan de oortjes te klooien. Verbiedt die dingen toch eens! Eigen initiatief komt bijna niet meer voor in het peloton. Ze moeten eerst de ploegleider bellen om te vragen wat ze moeten doen. En waarom liet Canondale niet Sky de kastanjes uit het vuur halen? Het had een veel leukere truc kunnen zijn dan het nu was.

En zo rond de twintig kilometer voor de finish kwamen daar weer de treintjes van de klassementsrenners en op tien kilometer van de streep nam Tinkoff Saxo het commando in handen. Het was nu snel gedaan met de kopgroep. BMC begon alvast aan de ploegentijdrit. Sprinters waaiden er snel af, zoals Greipel en Degenkolb. Zo reden ze de muur op. BMC deed daar echter niet meer mee. Froome ging voor zichzelf op kop. Ik las vroeger altijd Lucky Luke, de man die sneller schoot dan zijn schaduw. Froome fietst sneller dan zijn kopman en dat is hijzelf. Niemand begreep het totdat we ineens Nibali achter de groep zagen bungelen. Het is wel aardig dat Froome ook zijn ploegmaat Thomas eraf reed, want nu staat Bauke dus in de top tien.

Wat me opviel

Het is dan wel weer knap dat Herbert Dijkstra steeds zonder fouten de naam Teklehaimanot kan uitspreken. Hij had het aan de andere kant wel ineens over Baukema.

Het viel me ook op dat Kelderman zijn karretje weer aardig lang kon aanhaken op de muur. Hij is dus al redelijk hersteld.

De hamvraag van vandaag was natuurlijk: heeft Paolini cocaïne gesnoven tijdens of net voor de Tour de France en zo ja, waarom? Coke is echt geen doping zoals epo. Je voelt je minder moe door de coke, totdat de coke is uitgewerkt, want dan ben je doodop. Coke is tot acht dagen opspoorbaar dus als Paolini vlak voor de Tour naar een wild feestje is geweest dan zou dat de reden kunnen dat het nu bij hem is gevonden. In dat geval is hij trouwens niet strafbaar voor dopinggebruik. Gebruik van amfetamine is alleen verboden tijdens de wedstrijden en niet ervoor. Daarom kon Boonen in 2009 ook gewoon starten in de Tour.

Leukste uitspraak van Herbert: Er is geen wet die zegt dat er een gemiddelde van 40 kilometer moet worden aangehouden. Dat bepalen de renners zelf.

Tweet van de dag: Orakel van Merksem: 'Paolini is in shock. Hij heeft nooit cocaïne gebruikt. Hij heeft alleen in Antwerpen van het leidingwater gedronken'

De rit van morgen

Morgen is er een ploegentijdrit van 28 kilometer. Niet zo´n lange rit dus, maar het venijn zit in de staart. Een klimmetje van 1.7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2% en een uitschieter naar 7.2%.

Misschien kunnen de renners extra krachten proberen op te doen door een bezoek aan een druïde, want ook nu bestaan die nog. De renners rijden door de Morbihan en daar wemelt het nog van de geheimzinnige menhirs en heilige eiken. In Saint-Jean-Bréverlay staat bijvoorbeeld zo'n eik. En een zeer oude bovendien. Julius Ceasar zou nog hebben gerust in de takken van die eik toen hij op weg was naar het Noorden nadat zijn troepen de Venetianen hadden verslagen. De eik valt onder natuurmonumenten. In de holle stam kunnen tien personen, dus je zou er een slaapplaats voor Poolse gastarbeiders in kunnen maken.

Het woord 'druïde' is trouwens verwant met het woord 'eik'. De woorden zijn vermoedelijk afgeleid van 'wijsheid'. Druïden werden in hun tijd dus gezien als wijze mensen en zeker niet als eikels. Ze beschouwden veel dingen uit de natuur als heilig. Dingen zoals de maretak, die we kennen uit de verhalen van Asterix, maar ook de eik.

Niet zo heel ver van Plumelec ligt het bekende plaatsje Carnac. Daar komen heel veel toeristen de menhir-rijen bezoeken. Over die rijen is de grootst mogelijke onzin geschreven en nog steeds is niet duidelijk wat de betekenis ervan is. De meest recente theorie is, dat de rijen een astronomische betekenis hadden. De druïden konden er de opkomst en ondergang van de maan mee waarnemen en op die manier de ploeg- en zaaitijden aangeven.

Tegenwoordig heb je The Druid Network. Dat is een netwerk dat wereldwijd een aantal Orden verbindt. Het netwerk heeft over de gehele wereld websites in meerder talen. Denk dus maar niet dat er tegenwoordig geen druïden meer zijn. Misschien kunnen de renners daar dus gebruik van maken. Al was het alleen maar om in de sterren te lezen hoe die ploegentijdrit voor ze zal verlopen.