Cillessen: "We gaan naar Barcelona om te winnen"

Als het aan Jasper Cillessen ligt gaat Ajax woensdag voor de volle drie punten naar Camp Nou. "Anders kun je beter thuisblijven." Ajax begon de groepsfase van het miljoenenbal twee maanden geleden met een gelijkspel tegen Paris Saint-Germain. Het verloop van dat duel was vergelijkbaar met de wedstrijd van zaterdagavond tegen FC Twente.

Ajax begon zeer matig aan de wedstrijd en mocht blij zijn met een kleine 1-0 achterstand. Waar Edinson Cavani PSG op 17 september op voorsprong schoot, deed Jesus Corona dat voor Twente. Pas in de tweede helft begon Ajax goed te voetballen en werd de gelijkmaker geproduceerd.

Na afloop van het gelijkspel in Enschede wilde Cillessen niet te lang over de aankomende wedstrijd tegen Barcelona praten. "Omdat we eerst deze wedstrijd goed moeten afsluiten", zei Cillessen tegen Goal. "Op basis van de tweede helft hadden we deze wedstrijd moeten winnen. Wij hebben namelijk de meeste kansen gehad. Wel moeten we in het vervolg beter aan de wedstrijd beginnen. We waren niet geconcentreerd. Daarom moeten we deze wedstrijd ook goed afsluiten om te zorgen dat zoiets niet nog een keer gebeurt."

Het is niet voor het eerst dit seizoen dat Ajax pas in de tweede helft wakker wordt. Woensdag zal de ploeg van Frank de Boer vanaf de eerste minuut scherp moeten zijn om een grote nederlaag te voorkomen. Barcelona verkeert in een bloedvorm. In de Primera División gaat de ploeg van Luis Enrique aan kop met 22 punten uit acht wedstrijden en kreeg het nog geen enkel tegendoelpunt. Scoren zal daarom al een hele opgave worden.

Kolbeinn Sigthórsson is bij Ajax de aangewezen man om het net te laten bollen. Dit deed hij zaterdag al in de Grolsch Veste en hij hoopt op een doelpunt in Camp Nou. "Het zou mooi zijn om daar een doelpunt te maken en te winnen", aldus Sigthórsson. "Als we af gaan op de tweede helft tegen Twente, dan gaan we met een goed gevoeld naar Barcelona. Hopelijk kunnen we ze het moeilijk maken. Vorig jaar hebben we het al laten zien. Toen hebben we een helft goed gespeeld en nu willen we dat negentig minuten doen."

De IJslandse spits beseft dat het een heel lastig avondje wordt in Spanje. "We mogen niet zo slecht starten als vandaag. We zullen negentig minuten lang goed moeten verdedigen en aanvallen. Alleen dan kunnen we drie punten mee terug nemen naar Amsterdam. Het is een van de beste ploegen ter wereld, dus je moet een topdag hebben."


Cillessen en Lasse Schöne bedanken het publiek na de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain (Foto: Getty)

Het geloof in een overwinning is er zeker ook bij Cillessen. "We gaan daar niet heen om de toerist uit te hangen. We gaan naar Barcelona om te winnen", zegt Cillessen met een stalen gezicht. Drie punten meenemen uit Catalonië, dat lukte nog niet veel ploegen. Toch heeft de keeper van Ajax vertrouwen in een goed resultaat in Spanje. "Op het WK hebben we laten zien dat zoiets kan. Als we van tevoren hadden gezegd dat we derde zouden worden, waren we voor gek verklaard. Als je niet gaat om te winnen dan kun je beter thuisblijven."

De Nederlandse international gelooft heilig in een goed resultaat. "Waarom niet? We moeten gewoon ons eigen spel spelen en filosofie uitdragen. Op die manier willen we Barcelona het voetballen onmogelijk maken", stelt Cillessen. Ajax kan vertrouwen putten uit de wedstrijd van vorig jaar. Toen vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats en werd Barcelona in de Amsterdam ArenA met 2-1 verslagen. Het mooie aan deze overwinning was de manier op deze tot stand kwam. Barcelona werd met name in de eerste helft op alle fronten afgetroefd.

Om Barça ook in eigen stadion de wil op te leggen lijkt een brug te ver, al wil Cillessen anders doen geloven. "We hebben het vorig jaar laten zien. Ik zou niet weten waarom we daar niet hetzelfde kunnen doen."