D66 wil xtc-test terug op dancefestivals

D66 wil dat drugstesten weer worden ingevoerd op dancefeesten. Kamerlid Vera Bergkamp doet die oproep maandag in reactie op het bericht dat drie mensen zijn overleden door het gebruik van xtc op het Amsterdam Dance Event.

Met de pillentest kunnen bezoekers van dancefeesten laten controleren of hun drugs veilig zijn. Tot 2002 was de test gangbaar op festivals. Toen het eerste kabinet-Balkenende drugs op festivals verbood, verdween ook de test van het feestterrein.

D66 pleit al jaren voor herinvoering van de test. Vorig jaar deed Bergkamp ook al een oproep aan het kabinet, nadat op de festivals Voltt in Amsterdam en Lowlands in Biddinghuizen ook al mensen aan xtc waren overleden.

Het Amsterdam Dance Event trok tussen woensdag en zondag zo'n 350.000 bezoekers. Maandag werd bekend dat een 41-jarige vrouw uit Utrecht was overleden na xtc te hebben geslikt. Een dag eerder meldde de politie al dat een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige Serviër zondag om het leven waren gekomen, vermoedelijk door drugsgebruik.

De politie roept iedereen op die pillen heeft de drugs weg te gooien of te laten testen.