VS gaat Syrische rebellen bewapenen

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met het trainen en bewapenen van Syrische rebellen die de strijd aan moeten gaan met de extremistische organisatie Islamitische Staat. Eerder al keurde het Huis van Afgevaardigden het voorstel goed. Met de steun van het Congres kan Obama zijn strategie om IS aan te pakken, die hij een week geleden uit de doeken deed, in praktijk gaan brengen.

De Democraten en de Republikeinen waren onderling verdeeld. "Interventie die het Midden-Oosten destabiliseert is een vergissing. En toch, daar gaan we weer, begeven we ons in een burgeroorlog", zei de Republikeinse senator Rand Paul. De Democraat Mark Begich zei het niet eens te zijn met de plannen van Obama om het leger in te zetten voor het trainen van de rebellen. "Het is tijd dat de Arabische landen over hun regionale verschillen heen stappen en zich agressiever gaan mengen in de strijd tegen terroristen."

De regering deed donderdag opnieuw zijn uiterste best om te benadrukken dat het Amerikaanse leger geen grondoperatie gaat beginnen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat de regering zich terdege bewust is van de 'glijdende schaal'. Deze term ('slippery slope') werd ook gebruikt voor steeds diepere betrokkenheid van de VS bij de oorlog in Vietnam, een halve eeuw geleden.

Het plan van Obama omvat het trainen van Syrische rebellen in Saudi-Arabië. Dat proces zal ongeveer een jaar in beslag nemen. President Obama wil in de strijd tegen IS ook luchtaanvallen uitvoeren in Syrië en Irak.