Helft middelbare scholen komt gymruimte tekort

Redactie

Bijna de helft van de middelbare scholen heeft niet genoeg ruimte voor de gymlessen. Een deel van de vmbo-scholen geeft mede daardoor minder gym dan het minimaal gewenste aantal uren. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het Mulier Instituut, een stichting die sportonderzoek doet.

In totaal zegt 45 procent van de scholen onvoldoende accommodatie te hebben voor lichamelijke opvoeding. Zeventien procent heeft geen binnenlocatie, achttien procent kan niet buiten lesgeven. Een op de tien scholen heeft geen binnen- én geen buitenlocatie waar kan worden gesport.

Op de vmbo-richtingen basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en de gemengde en theoretische leerweg wordt bovendien vaak minder gesport dan aangeraden. Sinds 2005 zijn scholen niet meer verplicht een minimaal aantal uur aan gym te besteden, maar er geldt wel een richtlijn.

In die richtlijn staat dat een vmbo-scholier tussen de 302 en 368 lesuur moet sporten. Op de havo mag dat aantal variëren tussen de 327 en 393 uur. Vwo'ers zouden volgens de richtlijn moeten kunnen rekenen op 367 tot 433 uur lichamelijke opvoeding.

Het tekort aan accommodaties is een van de meest genoemde belemmeringen waardoor op scholen niet wordt gesport, constateert het Mulier Instituut, dat 455 sectieleiders lichamelijke opvoeding en 343 schoolleiders bevroeg.