NY Times: Russische hackers stelen 1,2 mrd wachtwoorden

Russische hackers hebben 1,2 miljard gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden geroofd bij aanvallen op 420 duizend websites. Dat blijkt volgens de New York Times uit onderzoek van Hold Security, een bedrijf dat vaker grote online veiligheidslekken aan het licht heeft gebracht. Het gaat volgens de krant om de grootste hack die tot nu toe aan het licht is gekomen.

Welke websites door de Russische hackers zijn getroffen is niet bekendgemaakt. Hold Security heeft volgens de krant afspraken gemaakt over het vertrouwelijk houden van gevoelige informatie. De hackers hebben zich niet alleen op Amerikaanse sites gericht. Volgens het bedrijf richtten ze zich op alle sites die kwetsbaar waren.

Hold Security heeft volgens de krant contact gehad met de hackers. De oprichter van het bedrijf, Alex Holden, zegt in de krant dat de meeste websites nog altijd kwetsbaar zijn voor nieuwe aanvallen. Naast de wachtwoorden zouden de hackers een half miljard e-mailadressen hebben geroofd.

Het lijkt er volgens de krant nog niet op dat de gestolen informatie is doorverkocht. Tot nu toe worden de gestolen inlogcodes vooral gebruikt om bijvoorbeeld met Twitteraccounts van anderen reclame te maken voor het een of ander.