Hiroshima staat stil bij atoombom WOII

In Japan is woensdag herdacht dat de Amerikanen 69 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog twee atoombommen boven het land afwierpen. Burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima riep tijdens de herdenking wereldleiders op naar zijn stad te komen om de littekens die de atoombom in zijn stad achterliet met eigen ogen te aanschouwen.

Het Japanse kabinet besloot in april al wereldleiders uit te nodigen in Hiroshima en Nagasaki. "President Obama en alle leiders van landen met kernwapens, reageer alstublieft op die oproep door de steden (...) te bezoeken en met uw eigen ogen te aanschouwen wat er is gebeurd", zei Matsui woensdag. "Als u dat doet zal u overtuigd zijn dat kernwapens het absolute kwaad zijn en niet langer mogen bestaan."

Zo'n 45 duizend mensen kwamen af op de herdenking in Hiroshima, waar in 1945 140 duizend mensen omkwamen toen de atoombom ontplofte. Nagasaki werd drie dagen later getroffen, met zeventigduizend doden tot gevolg. Japan capituleerde nog geen week later, wat het einde betekende van de Tweede Wereldoorlog.