Omwonenden klagen om hiphopfestival Appelsap

Actiegroep Omsingeling Oosterpark wil hiphopfestival Appelsap, dat zaterdag plaatsvindt in het Amsterdamse Oosterpark, laten verbieden. De groep stapt naar de rechter, zo werd woensdag aangekondigd op Facebook. Wanneer de rechtszaak dient, is niet duidelijk.

"Appelsap is aan het opbouwen ondanks onze waarschuwingen", schrijft de actiegroep. "Het park is nu een hele week voor meer dan de helft afgesloten voor iedereen. Bizar, die afsluiting in de schoolvakantie voor een eendaags commercieel mega-evenement."

De actiegroep zegt tevergeefs naar een oplossing te hebben gezocht met de organisatie van Appelsap. "Men traineert de communicatie." De groep, die ook contact opneemt met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, stelt niets tegen Appelsap an sich te hebben, maar wil dat het festival op een andere locatie plaatsvindt. "Causaal verband is wederom een aanslag op het park, een aanslag op de bodem, slechte staat van gras, land en de wortels van de bomen."

Het is niet de eerste keer dat de groep buurtbewoners protesteert tegen Appelsap. De deelraad van stadsdeel Oost bemoeide zich in 2012 nog met de zaak en besloot toen dat Appelsap tot 2013 in het Oosterpark mocht blijven. In januari werd bekend dat het hiphopfestival ook dit jaar in het park wordt gehouden.

Appelsap laat in een reactie weten altijd open staan voor overleg met omwonenden. Verder zegt de organisatie geen bericht van het stadsdeel of de rechtbank te hebben ontvangen over een procedure. "Mocht dat onverhoopt gebeuren dan zien we de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet. Wij concentreren ons er nu op een prachtig feest voor Amsterdam en de buurt neer te zetten."