FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 oktober 2013

'Bezoek koning aan Moskou vooralsnog door'

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vindt "vooralsnog" dat het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 november aan Moskou "zou kunnen doorgaan". Hij zei dat woensdag in Nieuwsuur.

Timmermans erkent dat er argumenten zijn te bedenken om het bezoek te heroverwegen, maar ziet daar "op dit moment" geen aanleiding voor. Hij eist van Rusland opheldering over de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou en dat de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht.

'Bezoek koning aan Moskou vooralsnog door'
'Bezoek koning aan Moskou vooralsnog door' (Foto: ANP)

Candice Swanepoel in de wolken met dure beha

Topmodel Candice Swanepoel is vereerd dat zij dit jaar aan de beurt is om voor Victoria's Secret de zogeheten 'fantasy bra' te dragen, een peperdure beha. Ieder jaar wordt een van de 'angels', zoals de modellen die voor het lingeriemerk werken worden genoemd, gekozen. Vorig jaar was Alessandra Ambrosio de gelukkige, het jaar daarvoor Miranda Kerr. Het exemplaar dat Swanepoel mag dragen is tien miljoen dollar waard.

"Ze moesten een mal maken van mijn lichaam, dat was heel spannend", vertelt de 24-jarige Swanepoel aan het Amerikaanse blad People. "Daarna vroeg ik me af hoe het eruit zou zien: hoe zouden ze de beha maken en hoe zou hij staan? Het resultaat is nog beter dan in mijn fantasie", aldus de blondine. "Het meest dol ben ik op de peervormige robijn van 52 karaat."

Juwelier Mouawad heeft de beha ingelegd met ruim 4200 stenen, waaronder diamanten en saffieren. "Ik heb nog nooit zoiets duurs gedragen", zegt Swanepoel. "Als iemand me helpt met het aandoen, moeten we allemaal handschoenen dragen. Het is nogal een beproeving: twee bodyguards bewaken de beha en we moeten er erg voorzichtig mee zijn."

In december loopt Swanepoel over de catwalk in de dure lingerie tijdens de jaarlijkse show van Victoria's Secret. Daarnaast is ze met de beha te zien in de catalogus van het lingeriemerk.

'Kabinet rekent zich rijk'

Het kabinet doet in het vrijdag gesloten begrotingsakkoord aan 'heel ondeugdelijk boekhouden'. Zo wordt ten onrechte uitgegaan van hogere belastingopbrengsten. Dat heeft CDA-Kamerlid Eddy van Hijum woensdagavond betoogd tijdens de algemene financiële beschouwingen in de Tweede Kamer.

Van Hijum voorspelt dat het kabinet niet zoveel extra belastinggeld zal ophalen als het zelf aanneemt. "Het is zeer de vraag of al dat geld echt binnenkomt. Dit zal leiden tot een enorme tegenvaller in het voorjaar", voorspelde Van Hijum.

Ook worden rekeningen naar de toekomst verschoven, onder meer doordat geld voor loonstijging van ambtenaren dat eigenlijk pas in 2015 beschikbaar is, al eerder mag worden ingezet. Van Hijum typeerde het begrotingsakkoord, waar het CDA niet aan deelnam, als een 'kaartenhuis'.

Vermist raadslid vroeg vrouw om rust

Het vermiste Amersfoortse raadslid Ramón Smits Alvarez heeft een bericht achtergelaten voor zijn vrouw, waarin hij om rust vroeg. Dat meldt een woordvoerder van de politie woensdagavond.

Wat er precies in het bericht stond en of sprake was van bijvoorbeeld een brief, mail of sms, wil de woordvoerder niet vertellen. De zegsman wil ook niet spreken van een afscheidsbrief.

De PvdA-politicus wordt sinds donderdag vermist. Vlak na de verdwijning van het PvdA-raadslid is vierduizend euro verdwenen van een rekening van de fractie. Smits Alvarez heeft toegang tot de rekening.

De verdwijning van de 34-jarige Smits Alvarez, een van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, kan te maken hebben met een onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie. De recherche onderzocht al enige tijd een computer van de PvdA-fractie, schreef het AD dinsdag.

Maandag bleek al dat Smits Alvarez niet de waarheid over zijn werk heeft verteld. Hij gaf aan bij zorgverzekeraar Agis te werken, maar daar is hij al meer dan twee jaar uit dienst.

Turkije voert vergeldingsactie in Syrië uit

Het Turkse leger heeft posities van aan Al-Qaida gelieerde rebellen in Syrië bestookt als vergelding voor een mortierinslag vlak bij een Turkse militaire post in de grensstreek. Het leger zei woensdag dat er dinsdag in de buurt van de Syrische grensstad Azaz posities zijn bestookt van opstandelingen van de Islamitische Staat van Irak en de Levant.

Turkije voert vaker vergeldingsacties uit na verdwaalde raketten van het Syrische leger of de opstandelingen, maar dit was de eerste keer dat het land heeft gezegd dat het om aan Al-Qaida gelieerde rebellen ging. Turkije is ervan beschuldigd de aan Al-Qaida verbonden groepen die tegen de Syrische president Bashar Assad strijden te steunen, wat het land ontkent.

Vrouwen Twente uitgeschakeld door Lyon

De vrouwen van FC Twente zijn in de achtste finales van de Women's Champions League uitgeschakeld. In Frankrijk ging de kampioen van de BeNe League kansloos met 6-0 onderuit tegen Olympique Lyon. Vorige week woensdag werd in de eigen Grolsch Veste al met 4-0 verloren.

Twente stond bij rust met 2-0 achter, na rust liep de schade nog verder op. Lyon won de Champions League voor vrouwen in 2011 en 2012. Vorig jaar was de Franse club verliezend finalist.

Financieringsdeal Amerikaanse overheid rond

Er is een deal tussen de Democraten en de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Dat heeft Democratische leider in de Amerikaanse Senaat Harry Reid woensdag gezegd. Hij bedankte zijn Republikeinse evenknie Mitch McConnell voor de samenwerking. De Amerikaanse president Barack Obama is blij met de deal waarmee een einde komt aan de shutdown van de overheid, liet het Witte Huis in een verklaring weten.

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden moet nog over het voorstel stemmen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner heeft laten weten dat het Huis de stemming over de deal niet zal blokkeren. Ook de conservatieve Republikeinse senator Ted Cruz, favoriet bij de aartsconservatieve Tea Party, zei een stemming over de deal niet te zullen vertragen.

De overeenkomst moet voorkomen dat de Amerikaanse overheid geen geld meer kan lenen en er niet meer kan worden voldaan aan alle betalingsverplichtingen. Als er wordt ingestemd met de deal dan betekent dat dat de shutdown wordt beëindigd en de overheid tot 15 januari weer wordt gefinancierd. Het schuldenplafond wordt dan verhoogd tot 7 februari. Als niet wordt ingestemd met de deal, dan kan de overheid geen geld meer lenen. Ze is dan voor al haar betalingsverplichtingen afhankelijk wat er aan belastingen binnenkomt en het geld dat het ministerie van financiën nog in kas heeft.

Verhaeren weg bij de zwembond

Jacco Verhaeren stopt per 1 januari als technisch directeur bij de Nederlandse zwembond. De Eindhovenaar treedt in dienst van de Australische zwembond. Dat werd woensdagavond bekend. 

Verhaeren werkte jarenlang bij het Nationaal Zweminstituut Eindhoven. Onder zijn leiding groeiden Pieter van den Hoogenband, Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo uit tot wereldtoppers. Verhaeren is sinds 2005 in dienst van de KNZB. Eind 2012 besloot hij te stoppen als zwemtrainer en zich volledig toe te leggen op zijn functie als technisch directeur bij de KNZB.

Werkstraf voor terroristische dreigvideo

De twee Curaçaose broers die een dreigvideo op YouTube hadden gezet kort na de moord op politicus Helmin Wiels, zijn woensdag veroordeeld tot ieder 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Er was 18 maanden celstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Ze blijven 3 jaar onder toezicht van de reclassering. De rechter oordeelde dat het plaatsen van de video als een terroristisch misdrijf kan worden beschouwd. De broers, van 27 en 19 jaar oud, hadden een dag na de moord op Wiels op 5 mei een video geplaatst waarop een onherkenbaar gemaakte man met vervormde stem en dreigende muziek op de achtergond meer bloedvergieten aankondigde.

De rechter zei dat de broers met de video een "breed publiek op Curaçao op een angstaanjagende manier hebben bedreigd en de zeer sterke gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving aangewakkerd". Volgens de rechter kan de door de verdachte aangerichte maatschappelijke schade het beste worden gecompenseerd door de verdachten onbetaalde arbeid in het algemeen nut te laten verrichten.

VVD: stop met 'keynesiaanse kolder'

De VVD wil dat het kabinet niet langer geld in de economie pompt om deze de stimuleren. "Stop met die keynesiaanse kolder in de polder", zei VVD-Kamerlid Mark Harbers woensdagavond bij de algemene financiële beschouwingen in de Tweede Kamer.

Volgens Harbers hebben stimuleringsmaatregelen in een open economie als de Nederlandse geen zin, omdat het meeste wegvloeit naar het buitenland. "Geen wonder dat organisaties als het IMF en de OESO Nederland oproepen om te investeren. Dat geld lekt allemaal naar het buitenland."

De eerste jaren na de kredietcrisis, die in 2008 begon, investeerde de staat veel in de Nederlandse economie. Pas de laatste 2,5 jaar is begonnen met bezuinigen, legde Harbers uit. Dit is volgens de VVD'er nodig om de staatsschuld terug te brengen. Volgens hem trekt de economie weer aan, en moet de overheid dit herstel niet in de weg zitten.

PVV-Kamerlid Tony van Dijck was zeer negatief over het vorige week gesloten begrotingsakkoord. "Dit is een historisch blunderakkoord", zei hij. Volgens hem worden de lasten dramatisch verhoogd en gaan ook de accijnzen, de belasting op auto's, water en afval omhoog. "De gezinnen zijn de klos, net als de ouderen, die worden keihard gepakt."

Opa wint 140.000 euro na debuut kleinzoon

Harry Wilson maakte gisteren in het WK-kwalificatieduel tegen België zijn debuut voor de nationale voetbalploeg van Wales. Vooral zijn opa was blij met dit debuut, want dit leverde hem 140.000 euro op.

De 62-jarige Welshman had immers gewed dat zijn kleinzoon voor zijn achttiende verjaardag in het nationale elftal zou spelen toen hij pas achttien maanden oud was. Opa zette vijftig Engelse pond in, en dat voor een rating van 2.500 tegen één. Wilson nu tevens de jongste Welshe international ooit. Met zijn zestien jaar en 207 dagen is Wilson 108 dagen jonger dan Gareth Bale bij zijn debuut.

Wilson speelt sinds zijn achtste voor Liverpool, maar kwam daar nog nooit uit in het eerste elftal.

Brits hof: geen stemrecht gevangenen

Het Britse hooggerechtshof heeft woensdag het verzoek van twee veroordeelde moordenaars om te mogen stemmen afgewezen. Het verbod op stemmen voor Britse gevangenen blijft daarmee gehandhaafd, terwijl het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) eerder al felle kritiek had op dit verbod.

In 2005 bepaalde het EHRM dat het Britse verbod in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Groot-Brittannië weigert de wet op dit punt echter aan te passen.

De twee gevangenen die het verzoek hadden ingediend bij het hooggerechtshof, Peter Chester en George McGeoch, voerden aan dat de Europese wetgeving hun het recht geeft om een stem uit te brengen. Daar was het hooggerechtshof het echter niet mee eens. De Britse premier David Cameron noemde het vonnis 'een overwinning voor het gezonde verstand'.

Grote brand in Thais winkelcentrum

In een groot winkelcentrum op het Thaise eiland Phuket is woensdag een enorme brand uitgebroken. Dat hebben de Thaise autoriteiten gezegd. Er is vooralsnog geen melding gemaakt van doden of gewonden. Als er al mensen in het winkelcentrum aanwezig waren op het moment dat de brand uitbrak dan waren het er weinig, aldus de autoriteiten.

De brand brak om 21.30 uur lokale tijd uit. Een ooggetuige zei explosies te hebben gehoord en verscheidene omwonenden moesten worden geëvacueerd. De hulpdiensten rukten met groot materieel uit, maar het sein brandmeester was woensdag laat op de avond nog niet gegeven.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de brand is. Volgens een lokale bestuurder loopt de schade in de miljoenen.

Verbeek ziet Bundesliga wel zitten

Gertjan Verbeek lijkt wel oren te hebben naar een dienstverband bij 1. FC Nürnberg. De bij AZ ontslagen oefenmeester denkt dat de Bundesliga-jas hem als gegoten zit. Woensdagochtend werd Verbeek in verband gebracht met de vacante positie bij Nürnberg.

"Ik heb altijd al gezegd graag een keer in de Bundesliga te willen werken", reageerde hij toen de NOS hem met die berichtgeving confronteerde. Of Nürnberg al contact met Verbeek heeft gezocht laat de hoofdrolspeler in het midden. "Daarvoor moet je bij de club zijn", zo luidde zijn commentaar.

Nürnberg is op zoek naar een nieuwe trainer, nadat Michael Wiesinger ruim een week geleden op straat werd gezet. De ruime nederlaag tegen Hamburger SV (5-0) werd het bestuur te veel. Sindsdien staat beloftentrainer Roger Prinzen voor de groep.

Rechter houdt vast aan veroordeling Scientology

De hoogste beroepsrechter in Frankrijk heeft de veroordeling uit 2009 van de Scientology-kerk, een boekwinkel die gelieerd is aan de organisatie en vijf Scientology-leiders gehandhaafd. De Franse tak van Scientology werd veroordeeld voor het onder druk zetten van leden en nieuwkomers om grote sommen geld af te dragen voor omstreden remedies en producten.

Scientology en de daaraan gelieerde boekhandel kregen in 2009 een boete van zeshonderdduizend euro. Scientology ging daartegen in beroep, omdat de veroordeling in strijd zou zijn met het recht op vrijheid van religie. De rechter was het hier echter niet mee eens. Vier leiders van de sekte kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen variërend van tien maanden tot twee jaar. De andere twee kregen boetes.

Scientology wordt in de Verenigde Staten, Spanje en Zweden erkend als religie. In Frankrijk is dat niet het geval. De sekte werd in 1954 opgericht door sci-fi-schrijver L. Ron Hubbard. Volgens Scientology kan technologie de geest verruimen en helpen bij het oplossen van problemen.

Mansveld wil geen overvolle trein meer

Voor de start van de nieuwe dienstregeling voor volgend jaar moet de NS ervoor zorgen dat er niet meer zo vaak structureel treinen overvol zijn. Dat antwoordt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag op vragen van Kamerlid Sander de Rouwe (CDA).

De Rouwe stelde zijn vragen na berichten dat reizigersvereniging Rover in september bijna zevenhonderd klachten heeft ontvangen over overvolle treinen. Mansveld stelt in haar reactie dat overvolle treinen 'leiden tot een niveau van reiscomfort' dat in haar ogen onder het 'aanvaardbare basisniveau ligt dat reizigers mogen verwachten'.

De staatssecretaris begrijpt dat bij de start van een nieuwe dienstregeling de materieelinzet niet meteen helemaal goed is, dat er soms meer reizigers dan verwacht kunnen zijn of dat storingen voor extra drukte kunnen zorgen. "Maar aan treinen die structureel te vol zijn, moet NS iets doen", aldus Mansveld.

De staatssecretaris wil dat de NS de oorzaak achterhaalt waarom bepaalde treinen overvol zijn. "Mijn inzet is dat NS zo mogelijk vóór de start van de dienstregeling 2014 zodanige maatregelen heeft genomen dat de problemen zich vanaf begin 2014 niet meer in deze mate en gedurende zo'n lange periode voordoen. Ook wil ik dat eventuele problemen in voorkomende gevallen sneller opgelost worden."

'Rosales in beeld als opvolger Sagna'

Arsenal bezig is met een opvolger voor Bacary Sagna. De Londenaren zouden zijn uitgekomen bij FC Twente-verdediger Roberto Rosales. De Engelse koploper twijfelt over een toekomst met Sagna, die op dit moment geblesseerd is.

Volgens Daily Mail ligt er daarom een shortlist klaar met eventuele opvolgers voor de Franse rechtsback. Rosales zou daar deze week aan zijn toegevoegd, meldt het Engelse medium.

Rosales maakt dit seizoen deel uit van een uitstekende Twente-defensie. In de eerste negen competitieduels kregen de Tukkers slechts vijf doelpunten tegen. Zijn huidige werkgever wil de international om die reden graag behouden; er zou al een nieuw contract voor hem klaarliggen.

In Enschede maakte Rosales hoogtijdagen mee in de Champions League. Hij scoorde als eerste Venezolaan in het prestigieuze toernooi. De afgelopen seizoenen behaalde de huidige koploper echter geen CL-voetbal meer.

Volledige tracklist Rocksmith 2014 onthuld

Vandaag heeft Ubisoft de laatste nummers van Rocksmith 2014 onthuld, waardoor nu de volledige tracklist beschikbaar is. Rocksmith 2014 is het 'vervolg' op het originele Rocksmith dat vorig jaar uitkwam, en moet zowel oude als nieuwe fans aanspreken.

Naast de onderstaande nummers is het ook mogelijk om zowel de on-disc als DLC-nummers van de originele Rocksmith te importeren in Rocksmith 2014, waardoor het ook voor spelers van het origineel de moeite waard is om 2014 aan te schaffen.

De tracklist is als volgt:

§  Aerosmith – Walk This Way
§  Alice Cooper – No More Mr. Nice Guy
§  Alice In Chains – Stone
§  Arctic Monkeys – R U Mine?
§  Avenged Sevenfold – Bat Country
§  Bob Dylan – Knockin’ On Heaven’s Door
§  Boston – Peace Of Mind
§  Bush - Machinehead
§  B’z – ultra soul
§  Def Leppard – Pour Some Sugar On Me (2012)
§  Deftones – My Own Summer (Shove It)
§  Iron Maiden – The Trooper
§  EarlyRise – Wasteland
§  Fang Island - Chompers
§  Foo Fighters - Everlong
§  Gold Motel – Brand New Kind Of Blue
§  Green Day – X-Kid
§  Jack White – Sixteen Saltines
§  JAWS – Stay In
§  Joe Satriani – Satch Boogie
§  Kiss – Rock And Roll All Nite
§  La Sera – Love That’s Gone
§  Magic Wands – Black Magic
§  Mastodon – Blood and Thunder
§  Minus The Bear – Cold Company
§  Monster Truck – Sweet Mountain River
§  Muse – Knights Of Cydonia
§  Nirvana – Heart Shaped Box
§  Oasis – Don’t Look Back In Anger
§  Pantera – Cemetery Gates
§  Paramore – Now
§  PAWS – Sore Tummy
§  Queen – We Are The Champions
§  Radiohead – Paranoid Android
§  Ramones – Blitzkrieg Bop
§  Ratt – Round And Round
§  Red Fang – Wires
§  R.E.M. – Losing My Religion
§  Rise Against – Savior
§  Rush – The Spirit Of Radio
§  Screaming Females – Rotten Apple
§  Slayer – War Ensemble
§  Splashh – All I Wanna Do
§  System Of A Down - Hypnotize
§  Tak Matsumoto – Go Further
§  The Dear Hunter – Stuck On A Wire Out On A Fence
§  The Kinks – You Really Got Me
§  The Police – Every Breath You Take
§  The Rolling Stones – Paint It, Black
§  The Shins – For A Fool
§  The Smashing Pumpkins – The Chimera
§  The Who – My Generation
§  Tom Petty And The Heartbreakers – Mary Jane’s Last Dance
§  Weezer – Say It Ain’t So
§  White Zombie – Thunder Kiss ‘65

Glunderende Depay: "Dit is een droom"

Louis van Gaal was onder de indruk van het niveau dat Memphis Depay tijdens de trainingen van Oranje op de mat legde. Hij beloonde de jongeling met zijn vuurdoop. "Een prachtig debuut", glunderde de 19-jarige flankspeler na afloop.

De camera van Ons Oranje stond gericht op een lachende Depay. "Het is een droom om te mogen invallen in het grote Oranje." Naarmate de wedstrijd tegen Turkije vorderde werd de talentvolle PSV'er steeds hongeriger naar speelminuten. "Ik was de hele tijd al aan het wachten, want ik wil altijd spelen. Ik ben de bondscoach heel erg dankbaar dat hij mij dit debuut heeft gegund. Ik hoop dat er nog veel wedstrijden zullen volgen."

Huntelaar mogelijk pas na winterstop terug

Klaas-Jan Huntelaar komt dit kalenderjaar mogelijk niet meer in actie. De aanvaller van Schalke 04 zag dinsdag bij een botsing op de training zijn knieblessure verergeren en staat daardoor nog langer aan de kant. "We moeten ervan uitgaan dat hij de eerste competitiehelft niet meer inzetbaar is", vertelde manager Horst Heldt woensdag aan het Duitse Sport 1 na het horen van de eerste diagnose.

Hoelang het herstel van Huntelaar gaat duren, hangt af van de behandelmethode. Mogelijk is een operatie noodzakelijk. "Dit is natuurlijk erg zuur voor hem en voor het team", concludeerde Heldt. "Hij was juist op de weg terug en had dinsdag de groepstraining weer hervat."

Huntelaar staat al aan de kant sinds 17 augustus. Toen viel hij geblesseerd uit in de wedstrijd tegen Wolfsburg. De international kwam dit seizoen pas twee keer in actie.

Falcao ziet transfer naar Real niet zitten

Real Madrid kan zich de moeite besparen. Radamel Falcao heeft geen oren naar een terugkeer naar de Spaanse hoofdstad. De Colombiaans international werd de voorbije weken regelmatig in verband gebracht met een transfer naar Real.

Voorzitter Florentino Pérez bevestigde de interesse eerder deze week. De veelbesproken preses is ontevreden met de recente prestaties van Karim Benzema en kijkt alvast rond op de Europese velden.

Falcao is echter niet van zins om AS Monaco te verlaten. "Ik kan Florentino Pérez alleen maar bedanken voor zijn mooie woorden, maar ik moet mijn huidige werkgever respecteren. Ik voel me hier erg goed", liet hij ontvallen tijdens een persconferentie.

Afgelopen zomer verruilde Falcao Atlético Madrid voor een dienstverband bij de Monegasken. In Monaco ligt El Tigre nog tot de zomer van 2018 vast.

Iran-overleg over enkele weken weer verder

Iran gaat over enkele weken opnieuw om de tafel met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Het nieuwe overleg vindt eveneens plaats in Genève, waar de partijen de afgelopen twee dagen het Iraanse atoomprogramma bespraken. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Javad Zarif, woensdag via Facebook wereldkundig gemaakt.

Over de gesprekken dinsdag en woensdag zijn geen details bekendgemaakt. Aangenomen wordt dat de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland van Iran eisen dat het zijn atoomprogramma opgeeft. Iran, dat volhoudt alleen aan vreedzame nucleaire doeleinden te werken, zal in ruil voor concessies willen dat de mogendheden sancties tegen de Iraanse economie opheffen.

Hoewel Iran dinsdag aangaf een voorstel te hebben gedaan dat tot een 'doorbraak' zou moeten leiden, is onduidelijk wat het land hier precies mee bedoelde. Onder de nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani waait de wind uit een andere richting, wat diplomatieke oplossingen voor geschillen met de buitenwereld mogelijk heeft gemaakt.

Een bron bij de Iraanse delegatie zei tegen AP dat het plan uit drie stappen bestaat, die in zes maanden tot een jaar kunnen worden uitgevoerd, maar hield zich verder op de vlakte.

Catherine Ashton liet na afloop van het overleg in een verklaring weten dat de gesprekken 'inhoudelijk en op de toekomst gericht' waren. Zij noemde het overleg 'van groot belang'.

Russische politie arriveerde na een uur

De politie in Moskou arriveerde pas een uur nadat de Nederlandse diplomaat meldde dat hij was mishandeld. Dat staat in de brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond naar de Tweede Kamer stuurde. Onno Elderenbosch, de twee man van de Nederlandse ambassade in Moskou, werd dinsdagavond mishandeld door twee onbekende mannen.

Toen Elderenbosch dinsdagavond bij zijn woning arriveerde trof hij een donker pand aan. Boven aan de trap bij zijn eigen voordeur stonden twee mannen in een oranje hesje. De diplomaat nam aan dat zij technici van het elektriciteitsbedrijf waren die werkten aan de reparatie van het licht. Toen de diplomaat de deur opende werd hij naar binnen geduwd en tegen de grond gewerkt. Vervolgens kreeg hij tape om zijn mond en ogen en om zijn handen en voeten.

De indringers, die gehaast te werk gingen, gooiden stoelen en lampen omver en leegden een aantal laden. Op een spiegel tekenden zij met roze lipstick een hart met een pijl erdoor en schreven daaronder in Russische letters LGBT, waarmee internationaal lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders worden aangeduid.

Toen de twee mannen vertrokken waren wist Elderenbosch zich gedeeltelijk te bevrijden. Hij belde de politie, maar het duurde vervolgens nog een uur voor agenten arriveerden.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met Timmermans over de kwestie. De minister wil nog geen besluit nemen over het eventueel aanpassen van het Ruslandjaar of van het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 november brengen aan Moskou.

Sky: "Porte kan volgend jaar Giro winnen"

Richie Porte kan volgend jaar als kopman van Team Sky de Giro d'Italia winnen. "Richie is klaar om een team te leiden in een grote ronde. Hij is zowel fysiek als mentaal gegroeid, en heeft de eigenschappen die een kopman moet bezitten.", aldus ploegleider Jeremy Hunt tegen Cyclingnews. "Hij heeft de mogelijkheden om de Giro te gaan winnen", keek Hunt vooruit op de editie van volgend jaar.

Het voornaamste probleem van Sky zal zijn om een goed team te vormen om Porte. "Onze taak is om een sterke selectie te formeren voor zowel de Giro als Tour. We moeten een ploeg samenstellen die sterk genoeg is om Richie naar de eindzege te piloteren, maar onze Tour-ploeg dient er ook niet onder te lijden." Chris Froome zal waarschijnlijk naar de Tour de France gaan om daar zijn titel te verdedigen.

De Giro d'Italia bestaat volgend jaar uit acht vlakke etappes, vijf overgangs- en bergetappes, een vlakke tijdrit, een klimtijdrit en een ploegentijdrit en start op 9 mei.

Koeman: "Er komt steeds meer lijn in"

Gelet op de prestaties van Feyenoord is er een duidelijke stijgende lijn waarneembaar. Dat heeft ook Ronald Koeman geconstateerd. De ervaren oefenmeester van de Rotterdammers is dan ook content met de wijze waarop zijn spelersgroep zich ontwikkelt.

"Er komt steeds meer lijn in", zo liet hij Voetbal International weten. "Alleen is het belangrijk dat we nu doorgaan. Ik merk dat er iets in de groep is geslopen, het ziet er allemaal heel goed uit."

Het laatste competitieduel tegen Vitesse maakte Feyenoord een volwassen indruk. De 2-1 zege op de Arnhemmers is volgens Koeman een signaal dat zijn ploeg goed op weg is. "We hebben daar uiteindelijk meer dan een uur goed gespeeld en bewezen dat we de weg naar boven hebben ingezet."

'Labyad en Sporting om de tafel'

Sporting Lissabon en Zakaria Labyad zullen snel om de tafel gaan. Club en speler willen een oplossing voor het financiële geschil dat is ontstaan. Volgens de Portugese krant A Bola hopen beide partijen een oplossing te vinden voor het financiële geschil dat ontstaan is rond de beeldrechten van de oud-PSV'er.

De clubleiding verwijderde Labyad na de strubbelingen van begin dit seizoen uit de hoofdmacht. Nu traint de 20-jarige Labyad met de beloften van de Portugese club. Om dit probleem op te lossen gaan club en speler binnenkort om de tafel. De kans is aanwezig dat Labyad een nieuw contract tekent in Portugal. Zijn huidige verbintenis loopt tot medio 2018, maar Sporting wil dat de speler salaris inlevert.

Labyad heeft bij Sporting nog niet de groei kunnen doormaken, die hij voor ogen had. Ruim een jaar geleden verruilde de Marokkaanse aanvaller PSV voor Lissabon en die transfer had ook al behoorlijk wat voeten in de aarde.

Hans Mulder krijgt de kans bij N.E.C.

Hans Mulder mag zich bewijzen bij N.E.C. Nijmegen. De middenvelder krijgt na een zware blessure de kans bij de Nijmegenaren. De transfervrije speler traint de komende tijd mee met de selectie van N.E.C.. Het bestuur besluit vervolgens of hij een contract krijgt aangeboden.

Mulder zit zonder club sinds hij in de zomer bij Willem II weigerde bij te tekenen. In Tilburg was hij vorig seizoen nog aanvoerder. Eind februari scheurde hij zijn voorste kruisband af, waardoor hij niet kon zorgen voor lijfsbehoud van de huidige Jupiler League-club.

De 26-jarige Mulder speelde in het verleden ook bij RKC Waalwijk. Met de Waalwijkers speelde hij twee seizoenen in de Eredivisie. Met Willem II kwam hij alleen in het voorbije seizoen uit op het hoogste niveau. De Tilburgers keerden na één seizoen terug naar de eerste divisie.

Bakkali: "Het smaakt naar meer"

Zakaria Bakkali hoopt zich zo snel mogelijk als vaste waarde te manifesteren bij de Belgische nationale ploeg. De 17-jarige aanvaller van PSV debuteerde dinsdagavond tegen Wales. "Natuurlijk was ik best wel zenuwachtig. Eindelijk was het dan zo ver. Ik ben opgelucht dat dit achter de rug is. Ja, het smaakt naar meer", zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Bakkali verkoos België boven Marokko - "Een moeilijke keuze" - om het hoogst haalbare te kunnen nastreven. De Rode Duivels verzekerden zich van plaatsing voor het WK. In de feestinterland tegen Wales kon bondscoach Marc Wilmots eindelijk experimenteren met het talent.

De jongeling leefde de voorbije vijf jaar in een appartement in Eindhoven samen met zijn vader. Toen hij zijn debuut voor België maakte, keek niet alleen zijn oudeheer vanuit het stadion toe. "Mijn hele familie zat op de tribune. Dat maakte het helemaal speciaal."

Cinedkidleeuw gaat naar Letse animatiefilm

De Letse animatiefilm Egel en de Stad (Ezi Un Lielpilseta) van regisseur Evalds Lacis heeft woensdag de Cinekidleeuw voor beste Europese korte animatiefilm gewonnen. Twintig korte Europese animatiefilms werden uit honderden inzendingen geselecteerd voor deze nieuwe competitie. Het jeugdfilmfestival Cinekid ging vandaag van start in Amsterdam en loopt nog tot en met 25 oktober.

"In een traditionele stijl wordt zeer vermakelijk een lesje geleerd zonder moraliserend of belerend te zijn", zei de jury over de tien minuten durende film. "De eenvoudige personages waar we meteen van gaan houden zijn grappig, inventief, expressief en dito geanimeerd. Gelardeerd met leuke vondsten en humor is Egel en de Stad entertainend van begin tot einde en vormt hij in alle opzichten een complete film."

Dit jaar werd voor het eerst op Cinekid een prijs voor beste Europese korte animatiefilm uitgereikt. Het gaat om films die geschikt zijn voor jonge kinderen, niet langer dan een half uur duren en waar weinig dialoog in zit. Cinekid kan door dit nieuwe programmaonderdeel kleine kinderen thema's en verhaalstijlen uit zo veel mogelijk landen laten ervaren.

Gouden Film voor Hoe Duur Was de Suiker

De Nederlandse speelfilm Hoe Duur Was de Suiker van Jean van de Velde heeft sinds de première op 26 september ruim honderdduizend bezoekers getrokken. Daarmee behaalde het slavendrama, gebaseerd op het boek van Cynthia McLeod, de status van Gouden Film. Dat laat het Nederlands Film Festival vandaag weten.

Humberto Tan reikte de trofee uit aan regisseur Jean van de Velde en actrices Yootha Wong-Loi-Sing en Genelva Krind.

Hoe Duur Was de Suiker speelt zich af in het Suriname van de achttiende eeuw. De blanke Sarith, een rol van Gaite Jansen, raakt steeds verder verbitterd door het harde leven in de kolonie en botviert haar frustraties op haar zwarte slavin Mini-Mini, gespeeld door Wong-Loi-Sing. Hierdoor groeit bij Mini-Mini de behoefte om te vluchten, hoewel ze ondanks alles haar meesteres niet in de steek wil laten.

De film, met verder Kees Boot, Benja Bruijning en Yannick van de Velde, draait momenteel in 102 Nederlandse bioscopen.

[Upd] 'Piemel. P-I-E-M-E-L'

Heb je zin om eens Lucille Werner te swaffelen, grijp dan nu je kans! De TROS zoekt namelijk deelnemers voor een eenmalige NudistenLingo.

Op 1 juni 2014 is het Nudistendag. De dag dat je je kunt vergapen aan naakte tienersletjes. Speciaal hiervoor zoekt Lingo kandidaten die op die dag in adam- en evakostuum woordjes willen raden.

Of Lucille zelf ook naakt gaat, is helaas niet bekend. Mogelijk hinkt ze nog op twee gedachten.

Update 19.23 uur:
De NOS weet inmiddels meer over de actie. Het was Lucille zelf die op het idee kwam van NudistenLingo. "We willen laten zien dat Lingo er voor iedereen is", laat een woordvoerder weten.

Hoewel Lingo al vaker thema-uitzendingen heeft gemaakt, is het nog niet zeker of mensen inderdaad piemelnaakt gaan Lingo'en. Er moeten namelijk wel serieuze inzendingen komen.

De Naturisten Federatie Nederland loopt nog niet warm voor het idee. "Het is een vreemd idee, want naturisten willen het liefst de natuur in, met mooi weer", reageert directeur Henk Jan Kamerbeek. Volgens de beste man moet deze aflevering dan ook vanuit de vrije natuur komen.

Geen overname KPN

América Móvil brengt geen bod uit op KPN. Dat maakte het Mexicaanse telecombedrijf van miljardair Carlos Slim woensdag nabeurs bekend. De Mexicanen zien geen brood in het uitbrengen van een bod nu de Stichting Preferente Aandelen KPN de meerderheid van het stemrecht in handen heeft bij het Nederlandse bedrijf.

América Móvil denkt niet dat het meer dan vijftig procent van KPN in handen kan krijgen door de beschermingswal van de stichting. Het bedrijf liet woensdag weten wel hiervoor toestemming te hebben ontvangen van de Autoriteit Financiële Markten.

Het Mexicaanse bedrijf had een voorlopig bod van 2,40 euro per aandeel KPN uitstaan. Het Nederlandse telecombedrijf wilde echter een hogere prijs.

'Slaan diplomaat niet te serieus nemen'

Nederland moet de mishandeling van de tweede man van de ambassade te Moskou niet al te serieus nemen. Het incident is voor binnenlandse consumptie, aldus Radio Free Europe-correspondente Sofia Kornienko woensdag in Eenvandaag.

Volgens Kornienko is de mishandeling heel vervelend voor diplomaat Onno van Gelderen, maar moet Nederland er niet al te zwaar aan tillen. De journaliste stelt dat de kwestie in het perspectief moet worden gezien van het aanzien van president Vladimir Poetin onder de Russische bevolking: alleen door middel van dit soort acties kan hij zijn populariteit behouden. Daarmee impliceert Kornienko waar niet veel mensen aan lijken te twijfelen, namelijk dat de Russische regering zelf achter de mishandeling zit.

De in Rusland gevestigde Nederlandse mediatycoon Derk Sauer bevestigt die lezing in een tweet, waarin hij stelt dat het gros van de Russen van mening is dat het nu weer 1-1 staat. Sauer vindt verder dat Nederland gewoon moet zeggen waar het op staat en zich niet moet laten intimideren, en dat Willem-Alexander en Máxima straks gewoon naar Rusland moeten gaan.

'Gebruik social media stagneert'

Nederlanders gebruiken sociale media even vaak als vorig jaar. Dat wordt geconcludeerd in het onderzoek Social Media Impact van ING. In het afgelopen jaar heeft alleen Facebook nog een kleine groei gekend, terwijl het gebruik van Linkedin en Twitter nagenoeg gelijk is gebleven. De groei van Google Plus is twijfelachtig.

Facebook is het populairst onder de Nederlandse bevolking. Wekelijks maakt 69 procent van de ondervraagden gebruik van het sociale netwerk. Linkedin wordt door 22 procent gebruikt, terwijl Twitter volgt met 20 procent.

Google Plus wordt volgens de uitkomsten van het onderzoek door 23 procent van de ondervraagden gebruikt. De onderzoekers sluiten echter niet uit dat de ondervraagden, die online enquêtes invulden, het sociale netwerk verwarden met de zoekmachine Google.

Daarnaast wordt in het onderzoek een onderscheid gemaakt tussen Google Plus en Youtube, terwijl de twee door internetgigant Google juist steeds meer aan elkaar gekoppeld worden.

Advocaat maakte voor AZ een uitzondering

Dick Advocaat had eigenlijk geen interesse meer om clubtrainer te worden, maar maakte voor zijn oude club AZ een uitzondering. Dat zei de 66-jarige Hagenaar woensdag tijdens zijn presentatie. "Ik had het voor geen enkele andere club gedaan", stelde Advocaat, die claimde vier andere aanbiedingen te hebben afgewezen. "En daar zat een hele grote club bij, maar ik heb geen zin meer in het buitenland, met al die drukte en hectiek."

"Ik ben ook verrast dat ik hier zit, want eigenlijk was ik aan het wachten op een nationaal elftal", vervolgde Advocaat. "Maar vrijdag kwam AZ en toen begon het toch te kriebelen. Ik ken de mensen en heb hier eerder heel fijn gewerkt."

Zaterdag zaten beide partijen al om de tafel. Na twee dagen bedenktijd gaf Advocaat zijn jawoord. "Dit is voor mij het ideale moment om in te stappen."

Advocaat stond in het seizoen 2009-2010 al eens vijf maanden aan het roer in Alkmaar als opvolger van Ronald Koeman. Nu volgt hij Gertjan Verbeek op die werd ontslagen omdat de spelersgroep schoon genoeg van hem had.

Verbeek staat, net als Advocaat, bekend om zijn directe manier van communiceren. Toch ziet de Kleine Generaal verschillen. "Ik ben ook wel dominant, maar je kunt dingen op verschillende manieren zeggen. Misschien vertel ik het op een iets aardigere manier."

Geld speelde geen rol in de keuze voor AZ, vertelde Advocaat. "Anders had ik ergens anders heen moeten gaan. Ik kies voor de omgeving en het elftal. En het is dicht bij huis, dat is voor mij ook belangrijk." Advocaat ziet grote mogelijkheden weggelegd voor AZ. "Het is een fit elftal. De verschillen in de Eredivisie worden steeds kleiner. Ik ben benieuwd hoe ver we kunnen reiken."

Advocaat was recentelijk ook nog in gesprek met een nationale voetbalbond. "Maar zij konden mij geen uitsluitsel geven. Er waren nog twee of drie kandidaten over en ik was daar een van. Ik wacht rustig af wat er komt. De nieuwe kwalificatiereeks begint pas in augustus en september." Advocaat gaf toe dat Ierland geïnteresseerd was in zijn diensten.

Schuldenkwestie VS nadert ontknoping

De discussie over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond nadert haar ontknoping. Het Amerikaanse Congres stemt waarschijnlijk woensdag nog over een compromisvoorstel dat Republikeinse en Democratische senatoren samen hebben opgesteld.

Onderhandelaars van beide partijen leggen de laatste hand aan het akkoord, zeiden diverse betrokkenen. De grote vraag is nog of het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden met het compromis zal instemmen. Die kans wordt door politici uit allebei de kampen groot geacht.

Schuldenkwestie VS nadert ontknoping
Schuldenkwestie VS nadert ontknoping (Foto: ANP)

'Veel geweld Haagse politie tegen allochtonen'

Agenten van het korps in Den Haag gebruiken buitensporig veel geweld tegen buitenlanders. Dat zeggen oud-agenten en slachtoffers. Dat meldt Omroep West, die woensdag een reportage over het onderwerp uitzendt. Het zou vooral gaan om Marokkaanse jongens.

Drie oud-agenten spreken tegenover de omroep van 'discriminatie, intimidatie en mishandeling' op het politiebureau De Heemstraat, midden in de Schilderswijk. In alle gevallen zou het gaan om buitenproportioneel geweld. Volgens de agenten en slachtoffers zou op het bureau een 'cultuur van geweld' bestaan.

Zo zou een agent rapporteren dat een verdachte in de boeien op de achterbank die 'een grote bek had', dat moest bekopen met vuistslagen. Vervolgens werd gerapporteerd dat de verdachte zich bij de aanhouding zou hebben verzet.

Een oud-politieman die zeventien jaar bij de politie werkte en lange tijd in de Schilderswijk woonde, vertelt verder te hebben gezien hoe op een avond op straat acht collega's inbeukten op een Marokkaanse jongen. Volgens een andere agent zouden chefs hun personeel indekken. "Je moet meedoen, je verlinkt nooit je collega's, anders moet je weg." Verder zou een slachtoffer melding hebben gemaakt van een gebroken hand na een aanhouding. Een ander meldt met een brandslang te zijn bespoten in de cel.

Bureauchef van het bureau De Heemstraat Michel de Roos zegt zich voor de camera van de omroep niet te herkennen in het buitensporige geweld. Wel zegt hij dat het in bepaalde gevallen nodig is geweld te gebruiken. "En dan gebruiken we ook geweld."

Negatief reisadvies voor Egypte

Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Egypte aangescherpt. Alle reizen naar de Sinaï en naar de kust van de Rode Zee en de Golf van Akaba worden 'ten sterkste ontraden' vanwege de kans op terroristische aanslagen.

Het ministerie meldt dat er 'een reële dreiging is van terroristische aanslagen in het gehele land'. Voor wat betreft reizen naar de Sinaï geldt daarbij in het bijzonder een dreiging voor het vliegverkeer naar en van hotelresorts gelegen aan de kust van de Rode Zee en de Golf van Akaba. Ook alle niet-essentiele reizen naar Egypte met een andere bestemming dan de Sinaï worden ontraden.

Kroatische bond stuurt bondscoach ¦timac weg

Igor Štimac is niet langer bondscoach van Kroatië. De 46-jarige trainer diende dinsdagavond na de 2-0 nederlaag bij Schotland zijn ontslag in en de Kroatische bond heeft dat een dag later geaccepteerd. "Štimac had de volledige steun van de bond, maar na deze slechte resultaten was het mijn voorstel om hem van zijn taken te ontdoen", zei bondspreses Davor Šuker.

Niko Kovač, coach van de beloften, is aangesteld als interim-coach. De oud-international dient Kroatië naar het WK in Brazilië te loodsen. De Kroaten eindigden achter België als tweede in groep A en mogen daardoor in november in de play-offs opdraven.

Štimac was ruim een jaar bondscoach. Hij verving vorig jaar zomer na het EK in Polen en Oekraïne de succesvolle Slaven Bilic.

FOK!auto: Lancia Delta

De Lancia Delta, wie kent hem niet? Geïntroduceerd in 1979 en werd gebouwd tot 1999, in 2008 maakte de derde generatie zijn debuut.

Lancia Delta 'Bron:Wikipedia'
De Lancia Delta (bron: Wikipedia).

In 1979 introduceerde Lancia de nieuwe Delta, het was de eerste echte hatchback van Lancia. De Beta zou je kunnen zien als een soort van voorganger. Het design, gemaakt door de Italiaan Giugiaro, was gelijk een succes voor het Italiaanse merk. Hoewel de techniek ‘geleend’ was van de Fiat Ritmo, leek dat toch geen enkele koper van de Delta wat uit te maken. Het model werd enkel met vijf deuren geleverd, al werd in 1982 de Lancia Prisma geïntroduceerd, maar dit was niks anders dan een Delta sedan met een andere naam.

prisma
De Lancia Prisma (bron: Wikipedia).

De Delta was snel een succes voor het merk, en niet alleen in Italië, maar ook in Zweden, alleen daar werd de Delta verkocht als de Saab 600. Deze samenwerking was ontstaan uit het project ‘Tipo4’. Dit project hield eigenlijk in dat de fabrikanten Lancia, Alfa Romeo, Fiat en Saab het hogere segment wilden bestormen waar BMW en Mercedes samen zaten.

De sportieve versie van de eerste generatie werd met succes gelanceerd in ‘groep A’ van het WRC. Lancia presteerde het om zes keer in de achtereenvolgende jaren (1987 tot en met 1992) de titel van de constructeurs te winnen en in de jaren 1988, 1989 en 1991 de rijderstitel te winnen met de Delta.

Lancia Delta S4
De Lancia Delta S4 (Bron: Wikipedia).

Delta Integrale Rally
De Lancia Delta Integrale Rally (bron: Wikipedia).

Om de sportieve klant te kunnen bedienen ging Lancia de Delta HF Integrale Evoluzion verkopen. Deze auto had een 4x4-aandrijving. En had een 2.0 viercilinder turbomotor, goed voor 210 pk. De meeste mensen zullen de Delta dan ook van dit type herkennen, omdat het een rallywagen was voor de openbare weg.

Lancia Delta  HFE
De Lancia Delta HFE (bron: Wikipedia).

In 1993 werd in de Delta 2 gelanceerd. Net als zijn voorganger was de techniek wederom van Fiat geleend, dit keer van de Tipo. In 1995 werd er een driedeurs HPE (High Performance Edition) geïntroduceerd. De kenner zal opvallen dat dit niet de eerste keer was dit Lancia deze aanduiding gebruikte. In de jaren zeventig bood het merk namelijk de een Beta HPE-versie al aan. In navolging van de Prisma werd er wederom een sedan gelanceerd, ditmaal onder de naam Dedra. De Dedra moest de strijd aangaan met de Audi 80/A4. Overigens werd de Dedra al in 1989 te koop aangeboden, maar deelde hij de meeste techniek met de Delta 2.

Lancia Dedra
De Lancia Dedra (bron: Wikipedia).

Toen was het een tijdje stil omtrent de Delta, tot dat hij zijn terugkeer maakte.  De nieuwe Delta deelt zijn techniek –net als zijn voorgangers- met Fiat, ditmaal met de  Bravo. De sportiviteit uit de voorgangers is zo goed als verdwenen. Lancia zet de nieuwe Delta dan ook op de markt als een luxe auto. Door de introductie heeft het merk wel een aantal noviteiten, zoals het magic park-systeem.

Lancia Delta 3
De huidige Lancia Delta (bron: Wikipedia).

Dit systeem is een semiautomatisch parkeersysteem. De Fiatgroep ontwikkelde in samenwerking met General Motors een TwinTurbo versie van de 1.9JTD dieselmotor. De Delta kreeg hierdoor een diesel met 190 pk. Nadat bekend werd dat Lancia en Chrysler samengingen, werd de Delta in het Verenigde Koninkrijk en in Ierland als de Chrysler Delta verkocht. Lancia is namelijk niet actief in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Telecombedrijven aangesproken op jeugd met schuld

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) gaat einde deze maand met telecombedrijven om tafel om te spreken over jongeren die schulden hebben door telefoonabonnementen. Klijnsma wil van de telecomaanbieders horen wat hun bijdrage is om te voorkomen dat jongeren abonnementen afsluiten die ze uiteindelijk niet kunnen betalen.

Steeds meer jongeren kampen met schulden, geregeld omdat ze meerdere telefoonabonnementen afsluiten. Sommige jongeren hebben volgens Klijnsma achterstanden van duizenden euro's.

"Niemand heeft baat bij het niet-betalen van rekeningen. De telecomaanbieders niet, de ouders niet, maar vooral de jongeren zelf niet", zei de staatssecretaris woensdag tijdens een werkbezoek aan een school in Gorinchem. Dat bezoek vond plaats in het kader van de zogeheten armoede-estafette die deze week wordt gehouden.

Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken om armoede- en schuldenproblematiek aan te pakken. Dit jaar gaat het om twintig miljoen euro, volgend jaar om tachtig miljoen en vanaf 2015 en volgende jaren is honderd miljoen extra beschikbaar. Het gesprek met de telecomaanbieders staat gepland voor 31 oktober.

Enorme meteoriet uit Russisch meer gehaald

Russische wetenschappers hebben woensdag een enorm stuk meteoriet uit een meer bij Tsjeljabinsk, in de Oeral, gevist. De meteoriet kwam in februari op aarde neer. Het was de grootste meteoriet in ruim een eeuw.

Door de schokgolf die de meteoriet bij inslag voortbracht liepen ruim 1600 mensen verwondingen op. De klap was naar schatting twintig keer zo zwaar als de atoombom die op Hiroshima viel.

De wetenschappers hebben het brok meteoriet, na deze uit het meer gevist te hebben, gewogen. De weegschaal gaf 570 kilo aan.

'Zwarte Piet moet met tijd mee'

Nu de kruidnoten weer in de winkels liggen en de dagen korter worden, is het jaarlijkse gezwartepiet over de rol van Zwarte Piet weer losgebarsten. Volgens Ineke Strouken, de directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, moet Pieterbaas 'met zijn tijd mee'. Dat meldt omroep L1.

De discussie draait met name om de vraag of de knecht van Sinterklaas racistische vooroordelen belichaamt. Strouken brengt volgens L1 nuance in de discussie door te stellen dat 'het Sinterklaasfeest niemand zou moeten kwetsen'. "Zwarte Piet zou best wat kunnen veranderen, tot een betere afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Meer vrouwen, witte en donkere Pieten. En dikke lippen en hem neerzetten als domme knecht, dat kan niet meer", aldus Strouken.

In de media is de discussie al goed op stoom gekomen. Diverse initiatieven zijn ontplooid om het traditionele kinderfeest te kunnen behouden. Zo zijn er bijvoorbeeld Facebookpagina's opgericht die oproepen de ouderwetse Zwarte Piet te behouden.

Naar aanleiding van een bezwaarschrift van de Amsterdamse 'kunstenaar' Quinsy Gario, die de olijke helpers van de goede Sint een 'vorm van racisme' vindt, buigt de gemeenteraad in onze hoofdstad zich dezer dagen over de heikele kwestie. Met het risico dat de intocht van de goedheiligman voor vele kinderen verziekt wordt. Wethouder Andrée van Es stelde als laf compromis voor om de Pieten nog met 'slechts een paar roetvegen' te tooien.

Lourens Blok: 'Feuten: Het Feestje is voor mij de afsluiter'

Voor regisseur Lourens Blok is Feuten: Het Feestje (die morgen in première gaat) de afsluiter van zijn Feuten-periode, vertelt hij in een interview aan FOK!. "Het voelt voor mij als een afsluitend hoofdstuk. Ik voel mij er te oud voor nu," verklaart Blok, die naast de film ook de drie seizoenen (mede)regisseerde. Het verhaal van de film staat los van de serie en speelt zich een aantal jaar na het eind van het derde seizoen af. Bram Wagtmans, gespeeld door Manuel Broekman, is getrouwd, maar heeft nog heimwee naar zijn studententijd. "Hij zit in een soort midlifecrisis," vertelt Broekman.

"Het is geweldig dat er een film is gekomen. Na het opnemen van het eerste seizoen is het altijd moeilijk in te schatten of het een succes wordt, maar het is erg tof dat we de levenslijn van Bram mee hebben kunnen maken in drie seizoenen en nu een film," aldus de 26-jarige acteur, die het nieuws op een wel heel bijzondere plaats te horen kreeg. "Ik zat te schijten in de bergen en toen werd ik gebeld. Ik dacht: yes!"

Ook actrice Hanna Verboom (die de vrouw van Bram speelt) was blij met het nieuws. "Dit is de kers op de taart. Je merkt ook dat Feuten leeft onder de fans en de film is eigenlijk voor hen." De fictieve studentenvereniging H.S.C. Mercurius is daadwerkelijk van de grond gekomen en leeft verder op internet. "Er zijn 45.000 leden en er zijn al 400.000 berichten geplaatst," bevestigt acteur Tim Murck, die Olivier de Ruyter speelt. Net als Bram leeft Olivier nog steeds teveel in het verleden, met het grote verschil dat Olivier nog steeds actief is bij de vereniging.

Tim is al sinds het begin betrokken bij de serie. "Naarmate je vaker het personage speelt, word je meer ontspannen. Een film opnemen met de ervaring van drie seizoenen is dan ook een kado voor een acteur. Een betere voorbereiding kun je jezelf niet wensen," vertelt Murck. Vanzelfsprekend zijn er wel verschillen tussen de film en de serie. "De set is natuurlijk veel groter en je werkt in een ander tempo. We deden soms wel tien pagina's script per dag," aldus Hanna.

Tegen het eind van de film ontspoort het inschrijvingsfeest van H.S.C. Mercurius en wordt het knokken tegen de politie. Iets dat we ook kennen uit de film Project X en het Project-X-feest in Haren vorig jaar. "Daar hebben we het zeker over gehad," verklaart de regisseur. "Ik wilde een realtime-vertelling maken van een feest en verhaallijnen bij elkaar brengen. En hoewel ik Project X erg vlak vond, maakte het wel iets in mij los."

Bij een release van een film horen ook de bijbehorende recensies van de critici. "Natuurlijk vind ik de recensies spannend en ze zullen vast niet allemaal even enthousiast zijn, maar ik ben in ieder geval trots op het eindresultaat," sluit Blok standvastig af.

Lees hier de recensie van Feuten: Het Feestje.


Lourens Blok: 'Feuten: Het Feestje is voor mij de afsluiter' (foto: Independent Films)

Kogels afgevuurd op stakende leraren

Bij lerarenprotesten dinsdag in Rio de Janeiro is een vrouw gewond geraakt toen ze werd getroffen door kogels die werden afgevuurd op de betogers. Dat meldt de Braziliaanse krant O Estado de Sao Paulo. Het is de eerste keer dat een demonstrant bij de protesten, die aanvingen op 6 juni, gewond is geraakt door een vuurwapen.

Op televisiebeelden is te zien hoe twee mannen in de richting van de betogers schieten. Op straat in het centrum van Rio de Janeiro werden ten minste dertien kogelhulzen gevonden. Het is onduidelijk wie de mannen zijn en wat hun motief was.

Leraren staken al twee maanden en zijn de afgelopen tijd vaak de straat op gegaan om meer salaris en betere arbeidsomstandigheden te eisen. Dinsdag bepaalde het hooggerechtshof dat stappen van de autoriteiten om stakende leraren te straffen onwettig zijn.

Tijdens en na afloop van de betogingen dinsdag in Rio de Janeiro en Sao Paulo werden tientallen demonstranten opgepakt.

Krant: diplomaat werd 'netjes' geslagen

De populaire Russische krant Troed heeft woensdag een opmerkelijke draai gegeven aan de berichtgeving over de aanslag op de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch. Volgens Troed is Elderenbosch 'netjes en professioneel' geslagen en vastgebonden. "Hij is zo voorzichtig behandeld dat hij niet eens medische verzorging nodig had."

De krant beklemtoont dat de twee daders zich beleefd als elektriciens hadden voorgesteld, en dat ze niets hebben gestolen uit Elderenbosch' woning. De beschrijving van de gebeurtenissen staat in scherp contrast met de 'aanval' door politieagenten in Den Haag op de Russische diplomaat Dmitri Borodin.

'Nederlandse diplomaat werd netjes geslagen'
'Nederlandse diplomaat werd netjes geslagen' (Foto: ANP)

FOK!filmtip van de dag: Rambo III & IV

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Rambo III

Nadat we gisteren al konden genieten van de eerste twee Rambo-films heeft RTL7 vanavond de laatste twee films uit de succesvolle reeks op het programma staan. Een prima excuus om ook vandaag weer twee klassiekers met Sylvester Stallone uit te roepen tot FOK!filmtip van de dag.

Om 20.30 uur begint de avond met Rambo III uit 1988. Het derde deel uit de reeks speelt zich af tijdens de Russische bezetting van Afghanistan. John Rambo heeft zich teruggetrokken in een klooster in Thailand maar wordt door zijn voormalige kolonel overgehaald om een Russische generaal in Afghanistan te overmeesteren. Dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot.

Rambo III 2

Toen Rambo III in 1988 werd gemaakt, met een budget van 63 miljoen dollar, was het de allerduurste film tot op dat moment. De film zou oorspronkelijk worden geregisseerd door Russell Mulcahy, maar deze verliet de set al na een paar weken. Regisseur Peter MacDonald mocht vervolgens zijn debuut maken met deze explosieve actiefilm. Na Rambo III zou het twintig jaar duren voordat er weer een vervolg zou komen.

Rambo 2008

Om 22.35 uur vervolgen we de avond met de film Rambo uit 2008. Twintig jaar na zijn avonturen in Afghanistan woont John Rambo in Thailand, waar hij bootreisjes met toeristen maakt. Rambo wil eigenlijk niet meer vechten, maar daar komt verandering in als een groep hulpverleners door het Birmaanse leger gevangen wordt genomen. Er is maar één man die hun kan redden en dat is John Rambo.

De laatste en zeker ook het meest gewelddadige deel uit de reeks Rambo-films. Bij Rambo uit 2008 nam Stallone zelf plaats op de regiestoel. Ook Ted Kotcheff, die de eerste film had geregisseerd, werkte weer aan deze film mee. Uiteraard werd de film in het voormalige Birma verboden en is sindsdien een veelgezochte film daar.

Rambo 2008 1

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Oud-directeur Dr. Oetker was nazi

Oud-directeur van de Duitse levensmiddelenfabrikant Dr. Oetker, Rudolf-August Oetker, was in de Tweede Wereldoorlog een aanhanger van het nationaalsocialisme en ook na de Tweede Wereldoorlog bleef hij een voorstander van het rechtse gedachtegoed. Dat heeft zijn zoon, August Oetker, woensdag gezegd in een interview met de Duitse krant Die Zeit.

Rudolf-August werkte sinds 1941 bij Dr. Oetker en werd in 1944 directeur, toen zijn stiefvader en Dr. Oetker-directeur Richard Kaselowsky, eveneens een fervent nazi, bij een luchtaanval om het leven kwam. Rudolf-August was lid van de Waffen-SS en bleef ook na de Tweede Wereldoorlog gevoelig voor rechtse ideeën. "Dat zijn mensen tot op de dag vandaag. En hij was dat ook", aldus August. Rudolf-August overleed in 2007.

Lange tijd was er weinig bekend over het nationaalsocialistische verleden van het levensmiddelenconcern en het bedrijf deed er het zwijgen toe. August had het daar naar eigen zeggen moeilijk mee, maar wilde zijn vader niet tegen de haren in strijken. "Hij wilde niet over die tijd spreken", zei August. "Hij zei: 'Kinderen, laat me daarover met rust.'" In het openbaar heeft Rudolf-August nooit toegegeven dat zijn bedrijf diep verstrengeld was met het nationaalsocialisme. "Misschien wilde hij wel dat het nooit zo gelopen was. Misschien wilde hij een deel van zijn leven redigeren. Ik kan dat begrijpen. Daardoor is het echter niet beter geworden."

De inmiddels 69-jarige August gaf van 1981 tot 2009 leiding aan Dr. Oetker. Nu is hij voorzitter van de adviesraad van het bedrijf. Hij heeft opdracht gegeven tot een wetenschappelijk onderzoek naar het nazi-verleden. Een boek met daarin de weerslag van het onderzoek verschijnt volgende week. "Ik had het gevoel: nu gaat het om de feiten, nu wordt de sluier opgelicht." Binnen de familie Oetker was niet iedereen gelukkig met het onderzoek. Sommige zussen van August vroegen zich af of het niet verkeerd was ten aanzien van hun overleden vader. "Ze vroegen zich af: 'Zorgen we er nu voor dat zijn goede naam bezoedeld wordt?'", zei August in het vraaggesprek met Die Zeit.

Dr. Oetker is een merk dat iedereen in Duitsland en ver daarbuiten kent. Het bedrijf is echter niet alleen maar een producent van bakproducten, pudding en pizza. Het is een van de grootste familiebedrijven van Duitsland en bestaat uit zo'n vierhonderd bedrijven met een jaaromzet van zo'n elf miljard euro. Wereldwijd werken er meer dan 26.000 mensen bij Oetker.

Geen uitzondering: ook parkeerbon voor Clinton

Britse parkeerwachters zijn onverbiddelijk: voor iedereen gelden dezelfde regels. Dus ook voor voormalig first lady Hillary Clinton. De ex-minister van buitenlandse zaken kreeg afgelopen vrijdag een parkeerbon toen ze in Londen was voor de uitreiking van de prestigieuze Chatham House Prize.

De entourage van Clinton dacht gratis te kunnen parkeren toen Clinton de prijs in ontvangst nam. "Ik weet zeker dat ze zal begrijpen dat we iedereen eerlijk moeten behandelen, ongeacht zijn of haar rol op het wereldtoneel", zei Daniel Astaire, raadslid voor Westminster. Clinton parkeerde 'bijna drie kwartier zonder te betalen'.

De boete bedraagt veertig pond (een krappe vijftig euro). Als de boete niet binnen twee weken is betaald, verdubbelt het bedrag.

Duizend kilo cocaïne onderschept, vier arrestaties

Tussen een lading bananen in de haven van Vlissingen is ruim duizend kilo cocaïne gevonden. De drugs, met een waarde van ongeveer dertig miljoen euro, leidden naar vier mannen uit Weesp die daarop zijn aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De cocaïne zat aan boord van een schip uit Colombia dat oorspronkelijk naar Rotterdam zou varen. Nederlandse opsporingsdiensten besloten tot een nader onderzoek, omdat al het idee bestond dat mogelijk cocaïne aan boord van het schip zou zijn.

De dozen met bananen, waartussen ook dozen met cocaïne zaten, werden uiteindelijk in de haven van Vlissingen gelost. In overleg met de officier van justitie werd besloten de cocaïne uit de dozen te halen en af te wachten wie de bananen kwam ophalen. Dat gebeurde woensdag. De dozen met de drugs en het fruit, werden bij een loods in Weesp afgeleverd, waarna in en bij de loods de vier arrestaties werden verricht.

De vier verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Merkel spreekt Poetin over Greenpeace-schip

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft met de Russische president Vladimir Poetin gesproken over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Merkel heeft haar Russische collega gezegd dat Rusland snel met een oplossing moet komen en uitte haar zorg over de bemanning. Dat staat te lezen op de website van de Duitse overheid.

Poetin belde Merkel woensdagmiddag om haar te feliciteren met haar succes in de Bondsdagverkiezingen vorige maand. Tijdens dat telefoongesprek kwam de kwestie van het Greenpeace-schip ter sprake. De dertig opvarenden werden vorige maand vastgezet in het Russische Moermansk, na protest bij een boorplatform.

De Greenpeace-activisten worden beschuldigd van piraterij. De opvarenden kwamen onder meer uit Frankrijk, Nederland, Denemarken, de VS en Italië, maar niet uit Duitsland. De twee Nederlandse opvarenden moeten donderdag en vrijdagochtend weer voor de rechter verschijnen over het beroep om op borgtocht vrij te komen. Bij dertien opvarenden werd dit beroep al afgewezen.

Het schip voer onder Nederlandse vlag. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat Nederland bij 'onvoldoende voortgang' van de Russen het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg verzoekt om maatregelen te nemen.

Het Nederland-Ruslandjaar komt steeds meer onder druk te staan. Naast de ruzie over Greenpeace is er commotie over de arrestatie van een Russische diplomaat in Nederland en de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou.

'Aanslag op Nederlandse vlucht'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft aanwijzingen dat deze week een terroristische aanslag zou worden gepleegd op een Nederlandse vlucht naar Egypte. Die informatie deelde de inlichtingendienst met luchtvaartmaatschappijen Transavia en Arkefly. Dat hebben bronnen bevestigd, meldt NRC Handelsblad woensdag.

Een woordvoerder van Transavia zegt tegen de krant dat de vliegtuigmaatschappij de vluchten van vrijdag en zaterdag van Amsterdam naar Sharm al-Sheikh heeft geannuleerd 'op basis van een risicoanalyse van de securityafdeling'.

In ieder geval de komende twee weken vliegt Transavia niet op de Egyptische badplaats. Het bedrijf annuleert de overige vluchten naar Egypte niet.

Ook een woordvoerder van Arke meldt aan de krant dat sprake zou zijn van een dreiging. Die maatschappij zou pas op volgende week donderdag weer naar Sharm al-Sheikh vliegen. Het bedrijf beraadt zich er nog op of het die vlucht door laat gaan.

Verslaggever Pownews opgepakt

Verslaggever Danny Ghosen van Pownews is woensdag in Den Haag aangehouden. Hij zou voor overlast hebben gezorgd bij de Russische ambassade. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

Ghosen zou door een megafoon hebben geschreeuwd. De politie heeft hem herhaaldelijk verzocht het terrein te verlaten, maar dat weigerde hij.

Ghosen zit nog op het bureau waar hij een verklaring moet afleggen. Volgens Powned was Ghosen in Den Haag om de Russische ambassadeur aan de tand te voelen over de gespannen betrekkingen tussen Nederland en Rusland.

Ziggo wijst overnamebod UPC-eigenaar af

Ziggo heeft een overnamebod gekregen van grootaandeelhouder Liberty Global, maar heeft dat bod afgewezen. De kabelaar stelt woensdag in een verklaring dat het Amerikaanse bedrijf te weinig bood. Hoeveel Liberty Global voor de grootste Nederlandse aanbieder van kabeltelevisie overhad, maakt Ziggo niet bekend.

Ziggo sluit niet uit dat in de toekomst een nieuw, verbeterd aanbod volgt. Vorige week benadrukte topman Mike Fries van Liberty Global opnieuw dat het Amerikaanse concern geen plannen had om Ziggo over te nemen. Liberty Global, eveneens eigenaar van concurrent UPC, heeft een belang van ruim 28,5 procent in Ziggo.

Daarnaast is Liberty Global voor een kleine zestig procent eigenaar van de Belgische kabelaar Telenet. De Amerikaanse miljardenonderneming zou de drie bedrijven uit de Benelux willen samenvoegen, om zo een grote, grensoverschrijdende aanbieder te creëren, zo schreef het Duitse zakentijdschrift Manager Magazin woensdag. Liberty Global zette het bod in een reactie toen nog weg als 'speculatie'.

SGP blijft hameren op god

Dat de handtekening van de SGP onder het begrotingsakkoord staat, betekent niet dat de fractie van Kees van der Staaij voortaan blijft zwijgen over 'Gods goede geboden'. Dat zei Van der Staaij woensdag tijdens het debat over het akkoord.

De immateriële thema's die voor de SGP belangrijk zijn, zoals een verbod op abortus en koopzondagen, zijn geen zaken die je 'met de voet tussen de deur' afdwingt, zei Van der Staaij. Maar hij zal er de komende jaren 'met klem' op blijven aandringen, verzekerde de politicus.

Behalve met de ChristenUnie sloot Van der Staaij een verbond met onder meer D66, de VVD en de PvdA: partijen die niets moeten hebben van de opvattingen van de SGP op immaterieel gebied.

Van der Staaij prees verder het akkoord, dat volgens hem perspectief op duidelijkheid en daadkracht biedt bij kiezers die genoeg hebben van verkiezingen. "De afspraken dragen bij aan het wegnemen van onzekerheid en bouwen aan vertrouwen. Dat noem ik goed nieuws."


Van der Staaij over Second Love - Pauw & Witteman

Movistar verlengt tot 2016 als sponsor wielerploeg

Movistar blijft ook de komende jaren verbonden aan het wielrennen. De Spaanse wielerploeg maakte woensdag bekend dat het contract met de dochteronderneming van het Spaanse telecommunicatiebedrijf Telefonica verlengd is tot eind 2016. Telefonica nam de sponsoring in 2011 over van Caisse d'Epargne, waarna de ploeg verderging onder de naam Movistar.

Movistar heeft een sterk seizoen achter de rug, waarbij de hoofdrol voor Nairo Quintana was weggelegd. De Colombiaan eindigde als tweede in de Ronde van Frankrijk en zegevierde in het bergklassement.

Als klap op de vuurpijl veroverde Rui Costa, die in de Tour twee ritzeges boekte, vorige maand de wereldtitel in Florence. De Portugees verkast overigens naar Lampre.

Andere ploegen verliezen hun sponsor wel. Na dit seizoen houden vijf ploegen op te bestaan, waaronder het Nederlandse Vacansoleil en het Baskische Euskaltel.

Ontvoerd zoontje moet terug naar Suriname

Een 7-jarige jongen uit Suriname die twee weken geleden door zijn Nederlandse vader en programmamaker John van den Heuvel naar Nederland werd ontvoerd, moet terug naar zijn grootouders in Suriname. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag in kort geding bepaald.

De vader en de grootouders raakten na de dood van de moeder van het jongetje in 2010 verwikkeld in een jarenlange strijd over het ouderlijk gezag. Door een Surinaamse rechter was de jongen voorlopig aan zijn grootouders toevertrouwd totdat er een definitief oordeel was over de voogdij. In Nederland kreeg de vader het gezag over zijn zoon toegewezen. In beide zaken loopt nog een hoger beroep, maar de Hoge Raad heeft de toekenning van de voogdij eerder afgewezen.

De vader haalde zijn zoon ongeveer twee weken geleden, met de hulp van Van den Heuvel en zijn televisieprogramma Ontvoerd, van het schoolplein van een basisschool in Paramaribo. Die actie was niet in het belang van de minderjarige, omdat hij uit zijn veilige omgeving is gehaald en naar het voor hem vrijwel onbekende Nederland is gevoerd, oordeelde de voorzieningenrechter woensdag.

Het argument van de vader dat zijn zoontje in twee weken al volledig in Nederland is geworteld, wees de rechter af. In samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming moet het jongetje over een week aan zijn grootouders zijn afgegeven. De oma van de jongen is vorige week naar Nederland gekomen.

Van den Heuvel laat weten erg verbaasd te zijn over de uitspraak van de rechter. Volgens hem gaat het 'juridisch gekrakeel' voorbij aan het jongetje zelf, dat onlangs aan de Raad van de Kinderbescherming zou hebben aangegeven bij zijn vader te willen blijven. De uitspraak sluit volgens de programmamaker evenmin aan bij de visie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat aan de vader en Van den Heuvel een paspoort aan de jongen zou hebben verstrekt om naar Nederland te gaan.

Van den Heuvel laat weten dat de vader van de jongen in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Inmiddels is spoedappèl aangetekend. Van den Heuvel verwacht dat het gerechtshof in De Haag de zaak binnen een week behandelt.

Grote beerput onder Amsterdams museum gevonden

Onder het museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam is een grote beerput uit de zeventiende eeuw aangetroffen. In de put zijn honderden gebruiksvoorwerpen gevonden die bewoners in het verleden hebben weggegooid. Zo werden aardewerken kookpotten en borden, drinkglazen en wijnflessen gevonden.

Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) heeft de beerput leeggehaald en onderzoekt de gevonden spullen. "Ze hebben 72 zakken materiaal uit de put gehaald", vertelt een woordvoerder van het museum.

De afvalput is met 23 kubieke meter inhoud uitzonderlijk groot. "Bijna drie keer zo groot als de doorsnee exemplaren in Amsterdamse woonhuizen", staat te lezen op de website van de gemeente. "Beerputten van deze omvang worden niet vaak onder woonhuizen aangetroffen", vertelt een woordvoerder van BMA. "

De beerput werd gebruikt als afvalput. Het was niet bekend dat de grote beerput onder het grachtenpand zat. Wat de waarde is van de spullen, wordt onderzocht door BMA. De gevonden voorwerpen zijn eigendom van de gemeente Amsterdam.

Ons' Lieve Heer op Solder is een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal in het centrum van Amsterdam. Op de zolder werd in 1662 een katholieke schuilkerk gebouwd. De beerput is ontdekt door verbouwwerkzaamheden aan het museum, dat twee keer zo groot moet worden. Er wordt een nieuwe fundering in de kelder aangelegd.


Promofilmpje over het betreffende museum

Zeemonster gevonden in Californië

Voor een leek moet het op een fabelachtig zeemonster hebben geleken, maar maritiem bioloog Jasmine Santana wist wat ze afgelopen weekeinde aantrof bij een strand in Californië: het ruim vijf meter lange karkas van een riemvis.

Santana, die bij het Catalina Island Marine Institute werkt, had de hulp van vijftien mensen nodig om het gigantische wezen uit de branding te halen. Zij en haar collega's noemen het de vondst van hun leven. "We hebben nog nooit zo'n grote vis gezien", zei Santana's collega Mark Waddington. "De laatste riemvis die we vonden was een meter lang."

Santana vond de ontzielde zilverkleurige riemvis toen ze zondag aan het snorkelen was. De riemvis lag op de zeebodem, zo'n dertig meter onder water. Ze wist het ding in haar eentje richting de branding te slepen, waarna haar collega's haar te hulp schoten.

Wetenschappers krijgen zelden de kans om een riemvis te bestuderen, aangezien de vissen tot ruim negenhonderd meter diepte duiken. Riemvissen kunnen ruim vijftien meter lang worden.


Wel zóóóóó lang... (beeld: The Telegraph)

Engelsen de echte 'kikkerlikkers'

Kikkerbilletjes waren mogelijk al duizenden jaren een delicatesse in het prehistorische gebied dat nu Engeland is voordat de Fransen zich eraan waagden. Dat blijkt uit archeologische opgravingen vlakbij de beroemde steencirkel Stonehenge. Dit zeggen wetenschappers.

In april troffen archeologen op de vindplaats Blick Mead, in het graafschap Wiltshire, verkoolde botten aan van een klein dier. Na onderzoek door het Natuurhistorisch Museum bleken het gekookte en deels verorberde botjes van een kikker te zijn. "Ze hebben zeker het pootje gegeten, omdat dat vrij groot en sappig was", zei David Jacques, leider van het onderzoeksteam, tegen The Guardian. Kikkerbilletjes worden aan de overkant van de plas frog legs genoemd.

De botjes lagen op een plek die in de Middensteentijd bewoond was, tot bijna achtduizend jaar terug. De vindplaats ligt op zo'n anderhalve kilometer van Stonehenge. Overigens werden er ook andere dierlijke resten gevonden, waaronder van het inmiddels al eeuwen uitgestorven oeros, van wilde zwijnen en van herten.


Ook de Amerikanen zijn er gek op (beeld: Backwoodsman Institute)

Poolse bondscoach ontslagen na mislopen WK

Waldemar Fornalik heeft het veld moeten ruimen als bondscoach van Polen. De Poolse voetbalbond maakte woensdag bekend dat de 50-jarige keuzeheer is ontslagen. Het ontslag volgt daags op de 2-0 nederlaag bij Engeland. Fornalik slaagde er niet in Polen naar het WK in Brazilië te loodsen.

Polen had voorafgaand aan de laatste interlandronde nog uitzicht op een startbewijs, maar verspeelde zijn kansen door nederlagen bij Oekraïne en Engeland. De Polen eindigden daardoor als vierde in groep H.

Fornalik trad vorig jaar in dienst van de Poolse voetbalbond. Hij volgde Franciszek Smuda op, die bij het EK in eigen land in de groepsfase was blijven steken. Over de opvolging van Fornalik is nog niets bekend.

Zware blessure neemt twijfels bij Theo Janssen weg

Theo Janssen keert volgend seizoen hoe dan ook terug op de Nederlandse voetbalvelden. De 32-jarige middenvelder van Vitesse raakte anderhalve week geleden zwaar geblesseerd, maar wil niet via de achterdeur afscheid nemen. "Ik heb altijd mijn twijfels gehad of ik door wilde gaan na dit seizoen. Die zijn nu wel weg. Dat ik volgend seizoen weer ga spelen staat vast."

Janssen scheurde in de Kuip tegen Feyenoord zijn voorste kruisband af. Hoewel voor het herstel zes tot negen maanden staat, zat hij geen moment bij de pakken neer. "Ik was twee dagen later alweer op de club, dat zegt wel genoeg denk ik. Ik heb er alles voor over om zo snel mogelijk weer terug te zijn", vertelt hij op de clubsite van Vitesse.

De vijfvoudig international van Oranje wil in de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer van de partij zijn. "Ja, dat is wel realistisch. Je kunt wel aan het einde van het seizoen er weer bij willen zijn, maar dat is alleen maar risico nemen voor heel weinig. Dat ben ik niet van plan."

Nieuwe film Woody Allen heet Magic in the Moonlight

De film waaraan Woody Allen op dit moment werkt heet Magic in the Moonlight en speelt zich af in het zuiden van Frankrijk. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Ook zijn twee foto's (1-2) van de opnames vrijgegeven, waarop onder anderen acteurs Colin Firth en Marcia Gay Harden te zien zijn op een landgoed.

Beide acteurs zijn gestoken in formele kledij in de stijl van de jaren dertig van de voorbije eeuw. Op de foto's is bovendien een aantal chique auto's te zien uit die periode. Details over het scenario zijn niet bekend, dus het is niet duidelijk of de gefotografeerde scènes zich afspelen in een flashback, in het heden, of in een vooruitblik.

Naast Firth en Harden bestaat de cast uit onder anderen Eileen Atkins, Hamish Linklater en Emma Stone. De opnames van de film zijn afgerond, maar de rolprent heeft op dit moment nog geen distributeur. Magic in the Moonlight is de tweede film die Allen de afgelopen tijd draaide in Frankrijk, na Midnight in Paris in 2010.

Dj Hardwell vond documentaire 'superconfronterend'

Hardwell heeft zijn hechte vriendengroep al een voorproefje gegeven van de documentaire over zijn leven. "Superconfronterend", zegt de 25-jarige Nederlandse dj, wiens film donderdag in première gaat.

"Ze zagen dingen die ze nooit eerder hadden gezien van mij", zegt hij woensdag in het AD. "Ze hoorden wel verhalen over wat ik meemaakte, maar om het te zien, daar waren ze erg van onder de indruk."

I Am Hardwell gaat in première tijdens het Amsterdam Dance Event. De achttiende editie vindt plaats van woensdag tot en met zondag, waarbij zo'n tweeduizend artiesten optreden op vierhonderd evenementen op negentig verschillende locaties.

'New York verwoest door atoombom'

New York zal binnenkort worden verwoest door een atoombom. Dit doomscenario schetst de Amerikaanse overheid nota bene zelf. Het tafereel wordt namelijk uitgebeeld op het nieuwe biljet van honderd dollar.

Het plaatje werd ontdekt door ene Jonathan Kleck. Volgens aluhoedjessite Niburu werd de christen in 2002 gered door de Heer en sindsdien heeft hij voospellende gaven.

In 2007 voorspelde hij al dat New York zal worden verwoest door kernwapens waarna een grote vloedgolf de metropool helemaal naar de kloten helpt. En nu wordt deze voorspelling volgens hem bevestigd door het nieuwe honderddollarbiljet.

Wie het biljet op een bepaalde manier vouwt en vervolgens wat goochelt met vergroting en licht, krijgt een angstaanjagend plaatje te zien. Hierdoor lijkt het alsof gebouwen in de stad New York door een bomexplosie in elkaar storten. Op de achterkant is een raket te zien die vanaf zee wordt afgevuurd waarna een kernexplosie volgt.

Kleck heeft naar eigen zeggen wel vaker voorspellingen gezien in bankbiljetten die vervolgens zijn uitgekomen. Zo zag hij eerder al de bomaanslag in Oklahoma in 1995 en het instorten van de Twin Towers in 2001.

Kleck legt het allemaal even uit in deze video...

Aronofsky ruziet met Paramount over bijbelfilm Noah

Regisseur Darren Aronofsky en filmstudio Paramount Pictures kunnen het niet eens worden over de uiteindelijke versie van Noah. De bijbelfilm met Russell Crowe in de titelrol is matig ontvangen door testpubliek, waarna werd besloten de film opnieuw te monteren. Dat zeggen anonieme bronnen tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Aronofsky heeft meerdere succesfilms op zijn conto, zoals zijn balletfilm Black Swan uit 2010 die wereldwijd 395 miljoen dollar opleverde en Natalie Portman een Oscar bezorgde. Mede hierdoor heeft hij de mogelijkheid om zelf de eindmontage te bepalen. Normaliter is dat de studio, die uiteindelijk de geldschieter is.

Rob Moore, vicevoorzitter van Paramount, zegt dat de aanpassingen een normaal onderdeel zijn in deze testfase. Een niet nader benoemde persagent van een van de partijen beweert evenwel dat Aronofsky niet geschikt is voor het maken van studiofilms. "Hij is zeer eigenwijs en geeft niets om de mening van Paramount."

Hoe dan ook staat Aronofsky bekend om zijn drama's waarin acteren centraal staat. Noah, over de man die een ark bouwt om de in de bijbel beschreven zondvloed te doorstaan, is juist een spektakelfilm die veelvuldig gebruikmaakt van visuele effecten. Uiteraard is de zondvloed op een computer geanimeerd, en ook de dieren zijn niet echt. In sommige scènes is alleen het gezicht van de acteur gebruikt.

Ook heeft de film te kampen met grote christelijke groeperingen die weinig zien in een einde dat niet strookt met de bijbeltekst. In het bijbelhoofdstuk Genesis overleven Noach en de zijnen de zondvloed, maar het is de vraag of dat een passende en spannende derde acte oplevert in de film.

Marketinganalist Mark Joseph, die onder meer consultant was bij The Chronicles of Narnia: The Witch, the Lion and the Wardrobe, heeft nog geen voorvertoning van Noah gezien maar is bang dat Aronofsky te arrogant is. "Het klinkt alsof de regisseur niet goed luistert naar die mensen die hem waarschuwen niet te veel van de bijbel af te wijken. Hij is in dienst van de studio en het publiek. Als hij graag wil dat het publiek zijn film komt bekijken, moet hij geen film maken die hen voor het hoofd stoot."

Noah, met naast Crowe ook Anthony Hopkins, Emma Watson en Jennifer Connelly, draait vanaf 17 april in de Nederlandse bioscopen.

Nederlandse korte film Sevilla succesvol in Lille

De Nederlandse korte film Sevilla van Bram Schouw heeft zondag een eervolle vermelding gekregen op het Festival International du Court Métrage in Lille. De jury prees het verhaal, de vrijheid van geest en de toon van de personages.

De film heeft op ruim vijftig internationale filmfestivals gedraaid en meerdere prijzen gewonnen, waaronder het Gouden Kalf voor beste korte film op het Nederlands Film Festival van vorig jaar. Het scenario van Marcel Roijaards werd afgelopen maand bekroond met een Zilveren Krulstaart.

Sevilla gaat over drie jongeren die een roadtrip maken die hun leven ingrijpend verandert. De hoofdrollen worden gespeeld door Ludwig Bindervoet, Kay Greidanusen en Stefanie van Leersum.

De film van elf minuten maakt gebruik van zogenoemde handheldopnames, waardoor de kijker zich bijna de vierde aanwezige op de roadtrip waant. Als dezelfde scènes opnieuw worden getoond, maar dan een jaar later in de vertelling, komen ze als mokerslagen aan.

Zondag draait Sevilla in filminstituut Eye in Amsterdam tijdens de Avond van de Debuutfilm.

Samsom: kernwaarden PvdA niet aangetast

Het begrotingsakkoord dat vrijdag werd gesloten doet recht aan de kernwaarden van de PvdA. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag tijdens het debat over het vrijdag gesloten akkoord. Samsom werd, onder meer door de SP en GroenLinks, verweten dat de afspraken haaks staan op het PvdA-principe van eerlijk delen.

"De keuzes die wij maken gaan niet ten koste van de laagste inkomens", verdedigde Samsom zich. Volgens hem wordt door het vergroenen van de belastingen de rekening de klappen opgevangen. De mensen met de laagste inkomens gaan er volgens hem juist op vooruit.

50Plus-fractievootzitter Norbert Klein wreef Samsom aan dat de ouderen kind van de rekening zijn in het akkoord. Volgens PVV-voorman Geert Wilders worden de ouderen 'keihard gepakt'. Ook dat ontkende Samsom, die zei dat eerlijke inkomensverhoudingen in het akkoord gegarandeerd zijn.

"Tot onze tevredenheid stellen we vast dat ook de nieuw gevonden balans in de begroting volledig recht doet aan de kernwaarden die wij meenamen toen we aan deze coalitie begonnen: een evenwichtige inkomensverdeling en een eerlijke, voor iedereen te dragen, hervorming van de arbeidsmarkt", zei Samsom. "De andere kernwaarde, investeren in de toekomst en zo vooruitgang mogelijk maken, juist in crisistijd, is met de nieuwe samenwerking zelfs iets sterker geworden."

Snoop Lion is dood, leve Snoopzilla!

Snoop Lion gaat voortaan door het leven als Snoopzilla. De 41-jarige rapper werd bekend als Snoop Doggy Dogg, maar maakt er de laatste tijd een gewoonte van zichzelf op andere muziekgenres te storten en daarbij een passend alter ego te lanceren.

De veelzijdige rapper kiest nu voor de funk. De naam Snoopzilla is een hommage aan Bootsy Collins. De funklegende werd ookwel Bootzilla genoemd. Een tijdje geleden koos Snoop voor reggaemuziek veranderde hij zijn artiestennaam naar Snoop Lion.

Snoopzilla heeft met zanger en producer Dâm-Funk het album 7 Days of Funk opgenomen, dat in december uitkomt. "Ik heb al gedurende mijn hele carrière funkinvloeden in mijn muziek zitten", laat de rapper weten op zijn website. "Dâm-Funk is geweldig. Hij houdt de funk in leven en ik wist gewoon dat ik met hem moest werken."

Curator gelooft bod op pier nog niet

De curator van de Scheveningse pier Marc Udink gelooft pas in een serieus bod, als dat op papier staat. Dat zei hij in reactie op berichten dat een Nederlandse ondernemer uit Italië bereid is de pier te kopen.

Voormalig PVV-Kamerlid en huidig raadslid in Den Haag Richard de Mos berichtte dat hij samen met ondernemer Frans Bakker een investeerder heeft gevonden. Die zou bereid zijn om de benodigde miljoenen aan garantiestelling af te geven voor de overname. Ook zou hij snel willen investeren in de pier, zodat deze weer open kan. Het betonnen gevaarte is momenteel gesloten, omdat het niet aan de brandveiligheidseisen zou voldoen.

Naast de interesse vanuit Italië is ook bouwondernemer Cooper-Feldman bezig met een investeringsplan voor de pier. Het bedrijf wil onder meer huizen op de pier bouwen en zoekt daarvoor investeerders. Cooper-Feldman stelt dat het tot nu toe 4,3 miljoen euro aan investeringen heeft opgehaald en dat meer geïnteresseerden zich hebben gemeld. De Mos en Cooper-Feldman hebben dinsdag met elkaar gesproken over een eventuele samenvoeging van de plannen.

Udink beaamt dat er serieuze overnamepartijen zijn, maar dat er nog geen enkel bod binnen is. "Voor mij geldt: eerst zien, dan geloven", zegt de curator. "Want de vraag is ook waarom deze partij zich niet heeft gemeld bij de veiling, en nu wel?" Een eerdere openbare veiling ging niet door wegens gebrek aan concrete gegadigden.

De curator zei vorige week dat een verkoop van de pier mogelijk nog wel twee jaar zal duren. Een nieuwe eigenaar moet bij aanvang 1,3 miljoen investeren in de pier, en daarna bereid zijn jaarlijks vijftigduizend euro op te hoesten voor onderhoud.

Internationals melden zich af voor Hockey India League

De Hockey India League moet het stellen zonder een rits Nederlandse sterren. Internationals Wouter Jolie, Jaap Stockmann, Sander Baart, Jeroen Hertzberger, Marcel Balkestein, Pirmin Blaak en Tim Jenniskens hebben zich volgens De Telegraaf afgemeld voor de lucratieve competitie in het Aziatische land. Deze zeven spelers deden vorig seizoen wel mee aan de HIL.

Het programma van Oranje laat dit niet toe, aldus de krant, die tevens meldt dat door een clausule in het driejarige contract van de spelers geen sancties zijn verbonden aan hun afzegging. Eerder liet bondscoach Paul van Ass al weten dat de combinatie tussen het schema van Oranje en de HIL in zijn ogen te veel zou worden

Overleg met Iran hervat

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland hebben woensdag voor de tweede opeenvolgende dag met Iran overleg gevoerd over het Iraanse nucleaire programma.

Iran legde dinsdag een voorstel op tafel dat tot een 'doorbraak' kan leiden. De zes grootmachten zullen zich woensdag buigen over de vraag wat dit precies inhoudt - Iran weidde zelf niet verder uit - maar mogelijk moet het voorstel de vrees wegnemen dat de Islamitische Republiek een kernwapen nastreeft.

Een bron bij de Iraanse delegatie zei tegen AP dat het plan uit drie stappen bestaat, maar hield zich verder op de vlakte.

De westerse mogendheden willen dat Iran alle activiteiten die kunnen leiden tot de vervaardiging van een atoombom staakt. Iran eist in ruil daarvoor op zijn minst verlichting van de internationale sancties tegen zijn economie.

Cor Pot na twee maanden alweer weg bij Sparta

Cor Pot is na twee maanden alweer vertrokken bij Sparta Rotterdam. De 62-jarige Hagenaar heeft zijn functie in de raad van commissarissen neergelegd, meldt RTV Rijnmond woensdag. Naar verluidt kon Pot niet overweg met Wiljan Vloet, die bij Sparta zowel technisch directeur als algemeen directeur is.

"Het is erg jammer", reageert Pot tegenover de regionale omroep. "Maar Sparta heeft rust nodig, dus neem ik deze beslissing. Voor promotie naar de Eredivisie moet alles wijken. Daar laat ik het verder bij." Pot bekleedde in de RvC de portefeuille technische zaken.

Pot was de voorbije jaren coach van Jong Oranje. Afgelopen zomer reikte hij met de Oranjebeloften tot de halve finale van het jeugd-EK in Israël.

Boerrigter mist treffen tegen oude werkgever Ajax

Derk Boerrigter moet dinsdag het Champions Leagueduel tegen zijn oude club Ajax missen. De 26-jarige aanvaller van Celtic kampt met een enkelblessure. "Ik baal enorm, want ik had uiteraard graag gespeeld, maar er is een stukje bot beschadigd", zegt Boerrigter woensdag tegen het AD.

Boerrigter verruilde afgelopen zomer Ajax voor de Schotse landskampioen. De buitenspeler liep in de voorbereiding echter een enkelkwetsuur op en kampt nog altijd met de naweeën daarvan. Boerrigter kwam 24 september voor het laatst in actie.

Mogelijk is Boerrigter wel hersteld voor de terugwedstrijd in Amsterdam, begin volgende maand. Ajax en Celtic wachten nog altijd op hun eerste zege in deze Champions League. Het elftal van Frank de Boer pakte een punt uit twee duels, terwijl de Schotten puntloos bleven tegen Barcelona en AC Milan.

Rusland 'betreurt' aanval op Nederlandse diplomaat

Rusland betreurt het incident waarbij een Nederlandse diplomaat in Moskou was betrokken. Dat meldt het Russische ministerie van buitenlandse zaken, schrijft het Russische persbureau Interfax. De autoriteiten doen hun best om de aanvallers van de diplomaat op te pakken, meldt het ministerie verder volgens het persbureau.

Onno Elderenbosch, de tweede man van de ambassade, werd dinsdagavond mishandeld. Twee mannen die zich voordeden als elektriciens zouden rond 19.00 uur achter de thuiskomende Elderenbosch de woning binnen zijn gegaan. Daar smeten ze hem tegen de vloer. Nadat ze hem hadden vastgebonden, haalden ze volgens Russische media alles overhoop.

Elderenbosch raakte lichtgewond, maar maakt het volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels goed.

De verklaring van Rusland komt een stuk sneller dan de excuses van Nederland aan Rusland toen de Russische diplomaat Dmitri Borodin twee weken geleden werd gearresteerd. De man werd op een zaterdag aangehouden en kort in een cel gezet op verdenking van kindermishandeling. Als diplomaat geniet hij volledige immuniteit en onschendbaarheid en had hij dus niet mogen worden opgepakt.

Volgens Rusland was er geen sprake van dat Borodin zijn kinderen mishandelt. De reden van de arrestatie zou 'absoluut geknutseld' zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bood zijn excuses pas de woensdag na die zaterdag aan. Hij zei daar wel bij begrip te hebben voor de handelwijze van de agenten.

Schwarzenegger neukt 5 keer per dag

Arnold Schwarzenegger heeft de wereld weer eens laten weten een enorme baas te zijn. De Terminator neukt vijfmaal per dag! En met allemaal verschillende vrouwen...

De 66-jarige Oostenrijker heeft een hele harem aan vrouwen. Dagelijks zorgen zij ervoor dat de beste man aan zijn trekken komt, zo klapt collega-acteur Tom Arnold uit de school.

"Arnie heeft een enorme sex-drive", vertelt de 54-jarige Arnold. "Vele vrouwen wippen even bij hem langs. Door zijn fitness is hij enorm potent. Vijfmaal per dag heeft hij seks. Vele vrouwen doen hem dit niet na."

Schwarzenegger is twee jaar geleden gescheiden van zijn vrouw Maria Shriver, nadat was uitgekomen dat hij de huishoudster had bezwangerd. Desondanks heeft de acteur wat seks betreft dus niets te klagen.

Roemer beticht van afzijdigheid

SP-leider Emile Roemer heeft tijdens het debat over het begrotingsakkoord kritiek gekregen, omdat hij niet heeft meegepraat. "Politiek is meer dan aan de kant blijven staan", zei Arie Slob van de ChristenUnie.

"U heeft kansen laten lopen om uw idealen te verwezenlijken", zei de ChristenUnie-voorman, die wel zijn handtekening onder het akkoord zette. "Als u erbij had gezeten en mee had gepraat, wie weet wat we nog meer aan investeringen en maatregelen hadden kunnen realiseren", zei hij.

Roemer antwoordde dat hij niet in de Kamer zit om 'afbraakbeleid' te steunen. Hij weigert om met het kabinet te praten als de extra bezuinigingen ter grootte van zes miljard overeind blijven staan. "Met het ondertekenen van dit akkoord committeer je je wel aan alle andere maatregelen uit de begroting."

Roemer praat niet mee over een bezuinigingspakket van zes miljard als de rekening wordt neergelegd bij chronisch zieken en mensen met een laag inkomen, stelde hij. Niettemin prees hij D66, ChristenUnie en de SGP voor hun inzet.

Tijdens zijn betoog stond Roemer stil bij de verschillende akkoorden die Rutte inmiddels heeft gesloten met verschillende partijen. "Onze premier is vast een liefhebber van een lopend buffet. Elke combinatie is mogelijk, het smaakt hem allemaal even goed, als hij maar aan tafel blijft zitten."

Roemer kreeg nog een vinnige aanvaring met Alexander Pechtold (D66) over de werkgelegenheid die het akkoord oplevert. Dat zijn er vijftigduizend, maar pas op de lange termijn. Volgens Roemer is het van belang dat er nu wordt gewerkt aan het creëren van banen. "Mensen zitten morgen op een baan te wachten."

"Het verhaal is eenzijdig, het verhaal is zuur en Roemer vertelt niet het hele verhaal", zei Pechtold. Hij wees erop dat het verkiezingsprogramma van de SP op de lange termijn juist leidt tot honderdduizenden banen minder.

'Lichaam Priebke naar Duitsland'

Het lichaam van de vrijdag overleden Duitse oorlogsmisdadiger Erich Priebke is woensdag overgebracht naar een militair vliegveld bij Rome. Volgens het stadsbestuur van Rome is er overleg gevoerd met de Duitse regering om het lichaam naar Duitsland over te brengen.

Priebke overleed vorige week vrijdag op 100-jarige leeftijd. Een uitvaartplechtigheid in het plaatsje Albano Laziale die voor dinsdag gepland stond werd op het laatste moment afgeblazen.

Giuseppe Pecoraro van het provinciebestuur van Rome zei te hopen dat er woensdag eindelijk een oplossing kan worden gevonden voor de kwestie. "We hebben contact gelegd met Duitsland. Het is echter niet aan mij om te beslissen over een crematie of een plek waar het lichaam begraven kan worden. We werken er hard aan om een geschikte oplossing te vinden."

Sinds de voormalige kapitein van de SS vrijdag overleed zocht zijn advocaat dagenlang vruchteloos naar een kerk die zijn uitvaart wilde verzorgen. Het Romeinse stadsbestuur, het aartsbisdom Rome, Priebkes tweede vaderland Argentinië en zijn Brandenburgse geboorteplaats gaven allemaal nul op het rekest.

Parlementsleden Gouden Dageraad immuniteit kwijt

Het Griekse parlement heeft woensdag de immuniteit van zes leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad opgeheven. Door de beslissing van de volksvertegenwoordiging kunnen de zes parlementariërs worden vervolgd. Ze worden ervan beticht deel uit te maken van een criminele organisatie.

De voltallige fractie van Gouden Dageraad was voor de stemming uit protest het parlement uitgelopen. Van tevoren werd al verwacht dat de immuniteit voor rechtsvervolging van de zes zou worden opgeheven.

Drie kopstukken van Gouden Dageraad, onder wie partijleider Nikos Michaloliakos, zitten vast in afwachting van hun proces.

'Bewakingscamera's bij diplomaat uitgevallen'

De bewakingscamera's bij het Moskouse appartement waar de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch werd mishandeld hebben het voorval niet geregistreerd. Door een stroomstoring waren die uitgevallen, meldt de NOS op basis van de conciërge van het gebouw.

De elektriciteit zou dinsdagavond twee keer zijn uitgevallen. Na de eerste keer waren de camera's ermee opgehouden. Toen Elderenbosch, de tweede man van de ambassade, thuiskwam stonden de daders hem op te wachten. Ze deden zich voor als elektriciens die de stroomstoring onderzochten.

De daders zouden hem hebben gevraagd of ze bij hem binnen mochten kijken. Eenmaal binnen werd hij mishandeld en vastgebonden. Elderenbosch raakte lichtgewond, maar maakt het volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken goed.

Rusland heeft inmiddels aangegeven het 'incident' te betreuren. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) belt woensdagmiddag met zijn Russische ambtgenoot over de zaak.

Wilders: Rutte is matroos van Pechtold

Door het begrotingsakkoord heeft het kabinet de regie in handen gegeven van D66-leider Alexander Pechtold. Die kritiek uitte PVV-leider Geert Wilders woensdagochtend bij aanvang van het debat over het begrotingsakkoord, dat hij omschreef als 'gerommel in de marge'.

"Nederland is niets maar dan ook helemaal niets opgeschoten met dit akkoord. Het enige dat nieuw is, is dat het kabinet het roer in handen heeft gegeven aan zijne ijdelheid de heer Pechtold", sneerde Wilders. "Maar Rutte is nu zijn lichtmatroos." Het is te betwijfelen of dat een goed idee is, want Pechtold is de 'hele dag bezig zichzelf te bewonderen in de spiegel', aldus de PVV-leider.

Wilders uitte harde kritiek op het akkoord, dat volgens hem niets heeft opgeleverd. "Het slopen gaat door, het nivelleren gaat door, het verhogen van de belastingen gaat door." Hij hekelde de leugens dat er lastenverlichting zou komen. Maar de belastingen gaan ook volgend jaar fors omhoog. "Nederland wordt kapot belast met dit flutakkoord", zei Wilders.

"Het kabinet gedraagt zich als zakkenroller die duizend euro steelt en een tientje teruggeeft." Wilders riep opnieuw op om het roer radicaal om te gooien met een recept van lastenverlagingen en het dichtdraaien van de geldkraan naar Brussel.

Omgeving ingezakte muur Utrecht nog dagen afgezet

De omgeving van de ingestorte kademuur in het centrum van Utrecht is nog een aantal dagen onbegaanbaar. Tot de bouw van de nooddamwand is afgerond, blijft de straat afgesloten, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De gemeente verwacht nog 'een aantal dagen bezig te zijn met de werkzaamheden.

Dinsdag stortte een deel van de kademuur aan de Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht in. Wanneer het verkeer weer normaal over de singel kan rijden is nog onduidelijk. Buurtbewoners kunnen wel de straat in. "In de toekomst wordt wel een fietsstrook aangelegd", aldus de woordvoerder. Auto's en vrachtverkeer moeten voorlopig een andere route rijden.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd doorgewerkt aan de nooddamwand. "De veiligheid is inmiddels gegarandeerd, dus er hoeft niet meer 's nachts te worden gewerkt", laat de woordvoerder weten. Eerder waren al een aantal bomen gekapt.

De gemeente onderzoekt nog hoe de ongeveer honderd jaar oude kademuur het heeft kunnen begeven. Duikers inspecteren of andere delen van de kademuur ook nog gevaarlijk zijn. Zo'n twintig meter van de muur stortte in. Daarbij vielen geen gewonden.

De gemeente wist dat in de muur een scheur zat, maar dat was volgens een woordvoerder niet direct reden voor alarm. "We onderzoeken of de scheur de oorzaak was van het instorten, of dat het bijvoorbeeld komt door de hevige regenval van de afgelopen dagen." De kademuur wordt ieder jaar gecontroleerd.

Door de verzakking moet Sinterklaas dit jaar waarschijnlijk een andere plek zoeken om aan te meren. De Sint komt traditiegetrouw aan bij de Weerdsluis. De gemeente bekijkt nog wat de mogelijkheden zijn. Verder zijn er geen grote evenementen die in het gedrang komen door de ingestorte kade.

Advocaat Hari baalt van nieuw lek strafdossier

De advocaat van Badr Hari is ontstemd dat het strafdossier rond haar cliënt ook naar Panorama blijkt te zijn gelekt. Het blad publiceert deze week uit verhoren die rechercheurs met hem hadden.

Eerder bleek het dossier of delen ervan al in handen te zijn van Brandpunt Reporter en Pauw en Witteman. Toen Brandpunt uit het dossier citeerde, deed Bénédicte Ficq aangifte. De Rijksrecherche onderzoekt nu waar het lek zit.

"Het is kennelijk zo dat media het dossier met elkaar delen", concludeert Ficq. "Dat is niet strafbaar, maar de pers moet wel heel terughoudend zijn. Er staat persoonlijke informatie in die van geen enkel maatschappelijk belang is." Hari is volgens Ficq al in zijn privacy geschaad omdat zo veel journalisten het dossier hebben kunnen lezen.

Ook met de delen die over de zaak zelf gaan moeten journalisten volgens Ficq terughoudend zijn zolang de zaak onder de rechter is. De vechtsporter wordt verdacht van een serie mishandelingen. De zwaarste aanklacht is poging tot doodslag.

Justitie formuleert geen strafeis zolang het onderzoek van de Rijksrecherche nog loopt. Dat gaat nog enkele weken duren. Ficq sloot eerder al uit dat het dossier via haar kantoor is uitgelekt. Ook de advocaat van Koen Everink, die vorig jaar werd geslagen door Hari in de Amsterdam Arena, ontkende betrokkenheid bij het lek.

DTM verdwijnt van Zandvoort

Het DTM-circus zal volgend jaar niet meer neerstrijken op Zandvoort, zo is vandaag bekend geworden bij de presentatie van de tien races tellende kalender. De race in Nederland stond sinds 2008 op het programma. Ook Brands Hatch zal in 2014 niet meer aangedaan worden.

In plaats daarvan komt voor het eerst sinds 2010 China weer terug op het programma, al is nog niet bekend waar geracet zal gaan worden. Ook de Hungaroring zal weer bezocht worden. Het seizoen start op 4 mei op de Hockenheimring en eindigt op 19 oktober op dezelfde baan. In de tussenliggende periode worden naast enkele Duitse circuits ook de Moscow Raceway in Rusland en het Oostenrijkse Spielberg aangedaan.

ISU passeert Thialf voor titeltoernooi in 2015/2016

Voor het eerst in vijftien jaar tijd zal Nederland geen groot internationaal schaatstoernooi organiseren. In het seizoen 2015/2016 staat Thialf niet op de lijst voor een EK of WK. Dat maakte de Internationale Schaatsunie(ISU) woensdag bekend.

De wedstrijden zijn toegewezen aan Minsk (EK Allround), Berlijn (WK Allround), Seoul (WK Sprint) en Kolomna (WK Afstanden). Het is nog niet duidelijk waar de wereldbekers in dat seizoen worden georganiseerd. Nederland kreeg voor het laatst in het seizoen 2000/2001 geen grote internationale wedstrijd toegewezen.

De relatie tussen de ISU en de KNSB verslechterde nadat de Nederlandse schaatsbond de organisatie van de wereldbekerwedstrijd eind november in Heerenveen besloot terug te geven omdat de organistatiekosten te hoog zijn en er te weinig opbrengsten tegenover zouden staan. De wedstrijd heeft nu plaats in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Nederland lijkt nu gestraft te worden voor het teruggeven van die wedstrijd. 

Niet alleen de ISU was niet blij met de beslissing, ook vanuit de schaatsers ontving de KNSB de nodige kritiek. Zo liet Sven Kramer eind augustus duidelijk weten dat hij geen begrip had voor de keuze. Niet veel later stapte KNSB-voorzitter Doekle Terpstra op. In Thialf wordt in maart het schaatseizoen afgesloten met het WK allround. Volgend jaar zijn de WK afstanden in Heerenveen. 

Rutte: mishandeling diplomaat zeer ernstig

Premier Mark Rutte (VVD) noemt de mishandeling van de Nederlandse diplomaat in Rusland 'zeer ernstig'. Dat zei de premier woensdagochtend voor aanvang van het debat over het begrotingsakkoord.

"Het is zeer ernstig wat er gebeurd is", zei Rutte. De premier wil dat nu eerst alle feiten op tafel komen. Hij heeft daarover uitvoerig contact met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). "Die is bezig de zaak stap voor stap en punt voor punt in kaart te brengen en heeft ook de ambassadeur ontboden."

Het gesprek met de ambassadeur vindt woensdagmiddag plaats. De Russische ambassadeur zal overigens niet met Timmermans, maar met de secretaris-generaal van het ministerie praten. Timmermans moet woensdagmiddag in de Tweede Kamer zijn voor een debat.

Rutte wilde niet speculeren op eventuele gevolgen voor de reis van koning Willem-Alexander naar Rusland. Wel moet de 'grote bezorgdheid' van Nederland worden overgebracht, aldus de premier.


Rutte: eerst de feiten (beeld: NOS)

Gratis internet in alle winkels Albert Heijn

Klanten van Albert Heijn kunnen in de loop van volgend jaar in alle eigen winkels van de keten gebruikmaken van gratis draadloos internet. De van oorsprong Zaanse supermarkt installeert de komende maanden in meer dan vijfhonderd winkels een wifinetwerk. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf woensdag weten.

In een aantal eigen vestigingen is de apparatuur al aangelegd, aldus de zegsvrouw. Omdat veel franchiseondernemers met een eigen winkel onder de vlag van Albert Heijn ook al wifi aanbieden, is straks in nagenoeg alle vestigingen van de supermarktketen gratis internet beschikbaar. Daaraan zit echter wel een limiet: klanten mogen niet langer dan drie uur per dag gebruikmaken van de netwerken.

Albert Heijn is niet de eerste supermarktketen die haar klanten gratis internet aanbiedt. Plus lanceerde halverwege vorig jaar al draadloze netwerken in alle vestigingen. Ook de kleinere supermarktketen Hoogvliet biedt al bijna een jaar gratis internet aan.

COC: staatsbezoek Rusland moet doorgaan

Koning Willem-Alexander moet 9 november gewoon naar Rusland afreizen. Dat vindt homobelangenorganisatie COC. Zeker drie politieke partijen willen dat het bezoek wordt afgeblazen naar aanleiding van de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou dinsdagavond.

"Wij delen de boosheid en grote zorg met deze partijen", laat COC-voorzitter Tanja Ineke woensdag weten. "Maar de koning moet wel gaan en daar een krachtig signaal afgeven, in scherpe bewoordingen." Premier Mark Rutte (VVD) wilde nog niet speculeren op eventuele gevolgen voor de reis van koning Willem-Alexander.

Onno Elderenbosch, de tweede man van de ambassade, werd dinsdagavond mishandeld door twee mannen die zich voordeden als elektriciens. Tijdens de aanval zouden ze een hart met daarop de afkorting LGBT op een spiegel hebben geklad. Met die term worden internationaal lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders aangeduid. "Het lijkt het zoveelste signaal te zijn van de snel verslechterende situatie voor LGBT's", aldus Ineke.

Of de aanval op de Nederlandse diplomaat aanleiding is tot protestacties weet Ineke nog niet. "Dat willen we eerst afstemmen met onze Russische collega's."

De Russische ambassadeur in Den Haag komt woensdagmiddag op gesprek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om uitleg te geven over de mishandeling.

Vrouw met dikke tieten wil extra geld

Een vrouw uit Tilburg wil extra geld van de gemeente. Ze heeft namelijk een enorme voorgevel. Ze kan echter fluiten naar nog meer geld, zo weet het Brabants Dagblad.

De Brabantse is met cupmaat 85D gezegend met een mooi stel prammen. Om werken hoeft ze zich ook al niet druk te maken, want ze geniet een bijstandsuitkering. Onlangs klopte ze bij de gemeente aan voor 60 euro extra aan bijzondere bjstand.

De rondborstige dame heeft geen nagel om aan haar kont te krabben en kan dus ook nie sparen nie. Om haar borsten te ondersteunen, vroeg ze om zes tientjes voor vier nieuwe bh's. Tweedehands lingerie is in haar cupmaat niet te vinden bij de kringloop, zo luidt haar mening.

Tilburg wees het verzoek echter af. De vrouw besloot het zaakje niet te laten hangen en stapte naar de rechter. Deze stelde de gemeente in het gelijk.

Onderkleding valt niet onder de bijzondere bijstand, maar behoren tot de 'noodzakelijke kosten van het bestaan', zo oordeelde de Centrale Raad van Beroep. Ze moet de prammenhouders dus kopen van het geld dat ze al gratis krijgt van de hardwerkende mens. Daarnaast leidt de flinke cup niet tot extra kosten door versnelde slijtage of tot het aanschaffen van dure merken.

Samsom: Rehwinkel moet solliciteren

Scheidend burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) moet vanaf 1 november gewoon solliciteren voor een nieuwe, betaalde baan. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom woensdagochtend gezegd.

Samsom reageerde op berichten dat de nieuwe, onbetaalde baan van Rehwinkel eigenlijk wel bestaat. Hier is nog niets concreets over afgesproken, schreef het AD woensdag. Rehwinkel zou naar Barcelona vertrekken om aan de slag te gaan als Special Representative on Local Government Disaster Management.

Of de baan wel of niet bestaat, doet er niet zo veel toe. "Dat maakt me eerlijk gezegd niet zo veel uit", zei Samsom. "Hij moet gewoon solliciteren, of hij dat nou vanuit hier doet of vanuit Barcelona, hij moet beschikbaar zijn voor een nieuwe baan, een betaalde baan, en dat moet hij vanaf het eerste moment dat hij werkloos is doen, en dat is 1 november." Partijvoorzitter Hans Spekman is daar ook voorstander van. "De overheid moet dat controleren en zo nodig sanctioneren", twittert hij.

Tekort omhoog door begrotingsakkoord

Het begrotingstekort stijgt dit jaar en volgend jaar met 0,7 miljard euro als gevolg van het akkoord dat het kabinet vrijdag sloot met D66, ChristenUnie en SGP. Dat blijkt uit de eerste doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), die dinsdagochtend zijn verschenen.

De uitkomst van het berekeningen zou kunnen betekenen dat het tekort dit jaar niet uitkomt op 3,2 procent, zoals het CPB op Prinsjesdag voorspelde op basis van de oorspronkelijke begroting voor volgend jaar, maar rond de 3,3 procent. Volgend jaar is het tekort dan niet 3,3 procent, maar 3,4 procent. In latere jaren valt het tekort 0,6 miljard euro hoger uit.

De precieze hoogte van het tekortpercentage hangt mede af van de gevolgen van het akkoord voor de economische groei. De berekeningen daarover heeft het CPB nog niet af. Deze cijfers verschijnen donderdag pas. Dan wordt ook duidelijk wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid en de koopkracht.

Dat het CPB dinsdag een deel van de berekeningen alvast heeft gepubliceerd, is op aandringen van de Tweede Kamer. Die debatteert dinsdag over het begrotingsakkoord met premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), en wilde daarvoor graag over de cijfers beschikken.

Advocaat nieuwe hoofdtrainer AZ

Dick Advocaat is de nieuwe trainer van AZ. Dit meldt de club op hun website. Om 16.00 uur staat er een persconferentie gepland in Alkmaar. Advocaat volgt de ontslagen Gertjan Verbeek op en hij zal tekenen tot het einde van het seizoen.

AZ heeft goede herinneringen aan de inmiddels 66-jarige Advocaat. In december 2009 nam hij al eens tijdelijk de honneurs waar bij AZ nadat Ronald Koeman ontslagen was. Onder leiding van Advocaat haalde AZ toen Europees voetbal. Afgelopen seizoen was Advocaat trainer van PSV. Dit was minder succesvol. De Eindhovense club had gehoopt onder de leiding van De Kleine Generaal landskampioen te worden, maar dat lukte niet. In de bekerfinale werd PSV bovendien verslagen door AZ.

Advocaat staat vrijdag voor het eerst voor de groep op het trainingsveld. De club is in voorbereiding op de wedstrijd thuis tegen Cambuur Leeuwarden. 

Uitzending McCann levert 150 tips op

De uitzending van Opsporing Verzocht rond de verdwijning van Madeleine McCann heeft tot nu toe 150 reacties in Nederland opgeleverd. In het tv-programma werden Nederlanders die in de dagen rond de verdwijning van McCann in Praia da Luz in de Algarve waren opgeroepen zich te melden.

Ook meldingen van Nederlanders die tussen 28 april en 10 mei 2007 niets verdachts hebben gezien zijn welkom, zei de Britse rechercheur en onderzoeksleider Andy Redwood in de uitzending. Er waren toen veel Nederlanders op de Portugese vakantiebestemming. Uit onderzoek bleek al dat in de 24 uur voor en na de verdwijning 146 Nederlandse nummers in het gebied waren.

De meldingen worden verzameld door de Nederlandse politie, maar die onderzoekt de zaak verder niet. "Wij helpen puur onze Britse colllega's, ook omdat het voor Nederlanders gemakkelijker is om in het Nederlands een melding door te geven, maar we sturen alles door naar de Britse politie", zegt een woordvoerder van de politie in Rotterdam.

Het destijds 3-jarige meisje verdween op 3 mei 2007 uit het appartement in Portugal waar zij met haar ouders de vakantie doorbracht. Maandag maakte de Britse politie al bekend het accent van haar onderzoek naar de verdwijning te hebben gewijzigd. Een man die eerder werd bestempeld als mogelijke ontvoerder is niet langer verdacht.

De politie is nu op zoek naar een andere man die op de avond van de verdwijning werd gezien met een kind in zijn armen. Van hem werd maandag in het BBC-programma Crimewatch en dinsdag in Opsporing Verzocht een compositietekening getoond. Ook worden enkele andere mannen gezocht die Nederlands of Duits met elkaar spraken.

De Britse politie heeft na de uitzending van Crimewatch van maandag duizend telefoontjes en vijfhonderd e-mails over de zaak gekregen. Er werden ook namen genoemd. Hoeveel Nederlanders bij die meldingen zaten is niet bekend.

Nederland waarschijnlijk geen groepshoofd op WK

Nederland is geen groepshoofd op het WK voetbal van volgend jaar in Brazilië. Door een 2-1 overwinning van Colombia op Paraguay staat Oranje donderdag niet hoog genoeg op de wereldranglijst van de FIFA. Eerder pakten ook resultaten van Zwitserland en Italië al in het nadeel van Nederland uit.

Met Spanje, Argentinië, Duitsland, Zwitserland, Colombia, België en gastland Brazilië zijn nu zeven van de acht groepshoofden bekend. Uruguay kan zich daar bijvoegen, maar dan moet wel in een play-off worden afgerekend met Jordanië. Lukt dat niet, dan wordt Italië waarschijnlijk het achtste groepshoofd.

Nederland kon zichzelf dinsdag weinig verwijten. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal won met 2-0 van Turkije, maar de 1136 punten op de FIFA-ranglijst zijn waarschijnlijk net niet toereikend om op 6 december bij de loting in pot 1 te belanden. Mocht Uruguay zich niet plaatsen, dan wordt gekeken naar de FIFA-ranglijst, waarbij zowel Italië als Nederland 1136 punten hebben. De vorige maal stond Italië vanwege een afrondingsverschil boven Nederland. Morgen wordt bekend of dat ditmaal opnieuw zo is.

Alderweireld: België niet bezig met finaleplaats WK

Toby Alderweireld vindt dat de verwachtingen rondom het Belgische nationale team getemperd moeten worden. De Rode Duivels plaatsten zich vrijdag in Kroatië voor het eerst in twaalf jaar weer eens voor een groot toernooi en dat leidde tot grote euforie.

Dat België als een serieuze outsider voor de WK-titel wordt beschouwd, gaat Alderweireld echter te ver. "Ik denk dat vooral de buitenwereld ons de hemel in prijst", zegt de oud-Ajacied tegen Novum Nieuws. "Wij zijn totaal niet mee bezig met een volgende ronde of wie we in de finale treffen."

"We weten dat het lastig wordt daar in Brazilië en dat we eerst de loting en de groep moeten afwachten", vervolgt Alderweireld. "Wij weten wat ons te doen staat. Deze groep is groot geworden door hard te werken. Dat moeten we blijven doen en niet gaan zweven."

België sloot de kwalificatiereeks dinsdag af met een enigszins teleurstellende 1-1 remise in eigen huis tegen Wales. "Afgelopen weekend is er genoeg gefeest en misschien heeft dat een kleine weerslag gehad op de wedstrijd", zegt Alderweireld. "Maar uiteindelijk mogen we tevreden zijn over een fantastische campagne."

Alderweireld stapte afgelopen zomer over van Ajax naar Atlético Madrid. De verdediger wacht nog altijd op zijn debuut, maar dat is volgens hem een kwestie van tijd. "Ik doe hard mijn best en weet zeker dat mijn kans gaat komen. Ik heb de afgelopen twee interlands laten zien dat ik goed in vorm ben en ben klaar om te spelen."

Goes verruilt Rusland voor functie bij KNVB

Jelle Goes wordt de nieuwe technisch manager van de KNVB. Dat maakte de voetbalbond vandaag bekend. Goes is nu nog hoofd jeugdopleidingen bij het Russische Anzhi Makhachkala en treedt per 18 november in dienst. Hij is de opvolger van de naar Vitesse vertrokken Mohammed Allach.

"Met Jelle Goes hebben wij zonder meer een vakman in huis gehaald ", stelt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Goes heeft in de loop der jaren zijn sporen verdiend binnen de voetballerij. Naast zijn functie als bondscoach van Estland heeft hij zich bij CSKA Moskou, PSV en Anzhi mogen inzetten als hoofd jeugdopleidingen."

De 43-jarige Goes kijkt uit naar zijn nieuwe functie. "Technisch manager bij de KNVB is een mooie en ook logische stap in mijn carrière. Ik richt mij op de ontwikkeling van spelers en trainers. Bij de KNVB kan ik me inzetten om de samenhang tussen de nationale jeugdselecties, talentontwikkeling en de KNVB-opleidingen verder te verstevigen."

Twitter noteert meer verlies

Twitter heeft in het afgelopen kwartaal aanzienlijk meer verlies geleden in vergelijking met een jaar geleden. Het sociale medium noteerde 64,6 miljoen dollar (47,7 miljoen euro) in het rood. Dat blijkt uit financiële documenten die Twitter dinsdag in de Verenigde Staten heeft ingediend voor zijn beursgang.

Vorig jaar noteerde Twitter nog een verlies van 21,6 miljoen dollar, terwijl er in het tweede kwartaal van dit jaar nog 42,2 miljoen dollar verlies gedraaid werd. Het sociale medium heeft nog nooit winst gedraaid, maar wordt overeind gehouden door investeringsmaatschappijen. De beursgang van Twitter moet zorgen voor een nieuwe financiële injectie.

Het overgrote deel van de inkomsten van Twitter komt uit de verkoop van advertenties. Het sociale medium wil een nieuw type advertenties introduceren om televisiekijkers te bereiken. Televisieadverteerders zouden op die manier mensen kunnen bereiken die twitteren over een bepaald programma.

Een doorn in het oog is de stagnerende groei. Volgens techweblog All Things Digital had het bedrijf zijn gebruikersbestand dit jaar willen verdubbelen naar grofweg vierhonderd miljoen. In het afgelopen kwartaal kende het medium 231,7 miljoen actieve gebruikers, een stijging van slechts zes procent.

Twitter zal in november toegevoegd worden aan de New York Stock Exchange als TWTR. Het bedrijf wil een miljard dollar ophalen met zijn beursgang.

Oosterhuis betreurt schenden vertrouwen Beatrix

Dichter Huub Oosterhuis betreurt dat hij uit de doeken heeft gedaan dat toenmalig koningin Beatrix in 2010 haar kersttoespraak onder druk van premier Mark Rutte (VVD) moest aanpassen. "Ik had beter moeten weten", schrijft Oosterhuis woensdag in een opiniestuk in Trouw.

Oosterhuis schrijft dat hij zich heeft laten 'misleiden door de vertrouwelijkheid die in de loop van jaren intensieve samenwerking op momenten kan ontstaan tussen een biograaf en zijn onderwerp'. "Ik heb die grens niet professioneel bewaakt. Daarvoor schaam ik me en betuig ik mijn spijt."

Oosterhuis is een goede vriend van de Oranjes. Tegen Marc van Dijk, die een biografie over hem schreef, vertelde hij dat Beatrix eigenlijk een 'anti-Wilders-speech' had geschreven, maar dat Rutte niet akkoord ging. Ze moest de tekst drie keer aanpassen. Toch was PVV-leider Geert Wilders kritisch na de toespraak. Hij deed die af als 'multiculti-onzin'.

Destijds zei Oosterhuis in het televisieprogramma Blauw Bloed al dat de speech zwaar is gecensureerd omdat gedoogpartij PVV het er niet mee eens was. Daar ontstond toen ophef over, waarop Oosterhuis de uitspraken terugnam.

Protesten in Chinese stad na overstromingen

Duizenden Chinezen zijn dinsdag in de Oost-Chinese stad Yuyao de straat opgegaan om te protesteren tegen het gebrekkige optreden van de autoriteiten na recente overstromingen. Sommige betogers gooiden met bakstenen en raakten slaags met de politie. De politie arresteerde mensen, maar hoeveel is niet bekendgemaakt.

Aanleiding voor de protesten waren zware overstromingen in de provincie Zhejiang eerder deze maand, waarbij zeker zes mensen omkwamen. Het waren de ernstigste overstromingen in tien jaar tijd. Elf miljoen Chinezen kwamen zonder elektriciteit en stromend water te zitten. Het wassende water richtte in Yuyao en de nabijgelegen steden Ningbo en Shanghai voor omgerekend 1,48 miljard euro schade aan.

Een inwoner van de stad, Liu Fuquan, heeft een restaurant dat al een week zonder stroom zit. Daardoor heeft hij voor bijna twaalfduizend euro aan voedsel weg moeten gooien. "Het enige wat ik de eerste drie dagen kon krijgen was een enkel bakje rijstepap", aldus Liu. "Het enige wat we konden doen was onszelf redden."

Op foto's uit Yuyao die op internet verschenen is te zien hoe betogers auto's sloopten en kantoren van het stadsbestuur aanvielen. Sommigen liepen met hoofdwonden rond nadat ze slaags waren geraakt met de oproerpolitie.

Protesten zoals die in Yuyao worden door de autoriteiten meestal omschreven als 'massa-incidenten'. Die komen geregeld voor in China, en de aanleidingen voor de protesten lopen uiteen van verkeersongelukken tot ernstige milieuvervuiling en corruptie.

Europese autoverkopen stijgen weer

Europese dealers hebben in september weer meer auto's weten te slijten. De verkoop steeg met 5,4 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 1,16 miljoen stuks. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA woensdag bekend.

De verkoop steeg mede doordat september vorig jaar recordlage verkoopcijfers kende. Bovendien had vorige maand een werkdag meer dan dezelfde maand vorig jaar.

Van de grote markten liet in september Spanje de grootste stijging (28,5 procent) zien, gevolgd door Groot-Brittannië (12,1 procent) en Frankrijk (3,4 procent). In Italië en Duitsland daalde de verkopen juist met respectievelijk 2,9 en 1,2 procent . In Nederland daalde de autoverkoop volgens ACEA met 1,4 procent.

Tot en met september ligt de autoverkoop in Europa dit jaar 3,9 procent lager dan een jaar eerder. In totaal werden in de eerste negen maanden negen miljoen auto's verkocht. Van de grote markten kenden alleen de Britten groei van 10,8 procent. Nederland behoort over de eerste drie kwartalen tot de hardste dalers wat betreft autoverkopen, met een min van 29,4 procent.

'Nürnberg toont interesse in Gertjan Verbeek'

Gertjan Verbeek mag zich in de belangstelling verheugen van FC Nürnberg. Dat schrijft de Duitse krant Bild. Bij Nürnberg is de positie van hoofdcoach vacant na het ontslag van het trainersduo Michael Wiesinger en Armin Reutershahn. Verbeek werd zelf ook recentelijk op straat gezet bij AZ.

De Nederlandse coach is niet de topfavoriet bij Nürnberg, de nummer zestien van de Bundesliga. Verbeek zou pas in beeld komen als Marcel Koller Nürnberg nul op het rekest geeft. Koller is nu nog trainer van Austria Wien.

Verbeek liet dinsdag weten een klus in het buitenland te ambiëren. "Er zijn wat dingen gaande. Ik kon al een keer naar Saudi-Arabië en China en op dit moment ben ik bezig met wat dichterbij", zei de coach, wellicht doelend op de interesse van Nürnberg.

Verbeek moest in Alkmaar ondanks goede resultaten het veld ruimen vanwege een gebrek aan chemie met de spelersgroep. Hij stond eerder aan het roer bij sc Heerenveen, Feyenoord en Heracles Almelo.

[HWL] Hockeydames treffen Duitsland, Engeland en Zuid-Korea

De Oranje hockeyvrouwen nemen het in de poulefase van de finaleronde van de Hockey World League(HWL) op tegen Duitsland, Engeland en Zuid-Korea. Onze oosterburen zijn in Argentinië op zaterdag 30 november de eerste tegenstander van de olympisch kampioen.

Een dag later staat de ontmoeting met Engeland op het programma. Na de rustdag op 2 december sluit Nederland de groepsfase af tegen Zuid-Korea. De andere poule van het toernooi in speelstad Tucuman wordt gevormd door Argentinië, Australië, China en Nieuw-Zeeland. De finale vindt op zondag 8 december plaats.

De HWL is een nieuwe hockeycompetitie dat gespeeld wordt in diverse fases. Het toernooi dient ook als kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Op termijn zal de HWL ook de Champions Trophy vervangen. 

Kuijt: "Jammer voor Turkije"

Dirk Kuijt was met een assist belangrijk in de 0-2 zege van Oranje op Turkije. De aanvaller leefde mee met de Turken. Kuijt staat onder contract bij Fenerbahçe en kwam dinsdag uit op bekend terrein. Het Sükrü Saraçoglu Stadion is de thuishaven van zijn werkgever en in de tweede helft mocht Kuijt dan ook zijn opwachting maken. De Katwijker was direct beslissend met een assist op Wesley Sneijder, die de 0-2 maakte.

"De Turkse ploeg is in deze situatie gekomen door de laatste drie wedstrijden te winnen", zegt Kuijt tegen NTV Spor. "Ze speelden erg goed, maar jammer genoeg was het voor hun niet genoeg om het WK te halen."

"De supporters gaven het team steeds nieuwe krachten en Louis van Gaal liet ons al weten dat we tegen de beste tegenstander uit deze poule spelden", vervolgt Kuijt. "Maar Turkije is te laat begonnen met wedstrijden winnen, maar ik denk dat het Turkse voetbal steeds beter wordt. Ook de clubs gaan steeds beter spelen", sloot Kuijt af met een positieve noot.

Trek-ploeg legt viertal renners vast

Laurent Didier, Matt Busche, Haimar Zubeldia en Robert Kiserlovski rijden komend wielerseizoen voor Trek Factory Racing. Dat heeft de Amerikaanse ploeg woensdag bekendgemaakt. Het viertal reed afgelopen jaar al voor voorloper Radioshack-Leopard-Trek.

"Deze vier rijders vormen een sterke groep van jongens, die meer dan één kaart kunnen spelen", zegt algemeen manager Luca Guercilena. "Ze kunnen rijden voor eigen kansen, maar ook ondersteunend voor een kopman."

Van het viertal is Zubeldia de bekendste. Hij eindigde al viermaal in de top van tien van de Tour de France. Vorig jaar werd de 36-jarige Spanjaard zesde, na al tweemaal vijfde te zijn geworden. "Het betekent veel voor mij dat Trek het vertrouwen heeft om mij vast te leggen voor het nieuwe team", zegt hij. "Ik heb veel ervaring die ik kan overbrengen en ben verheugd om opnieuw de concurrentie aan te gaan."

Speerpunten van Trek Factory Racing voor volgend seizoen zijn de gebroeders Andy en Fränk Schleck en de Zwitser Fabian Cancellara. Zij waren ook al de kopmannen bij Radioshack-Leopard-Trek.

FOK!filmblik: Candyman (1992)

Op vrijdag 16 oktober 1992 kreeg de film Candyman haar vuurdoop op het Internationale Film Festival van Chicago. Het is dan dus niet zo vreemd dat we dit cineastische pareltje van regisseur Bernard Rose vandaag in het FOK!filmblik tegenkomen.

Candyman

Helen Lyle (Virginia Madsen) en Bernadette Walsh (Kasi Lemmons) zijn in Chicago om onderzoek te doen naar stadslegendes. Lyle raakt al snel geobsedeerd door het verhaal over ene Candyman. Vulgens de legende was Daniel Robitaille (Tony Todd) de zoon van een slaaf die zich opwerkte tot een rijk man. Nadat een meisje zwanger van hem raakte werd de jonge kunstenaar op gruwelijke wijze afgeslacht. De legende zegt echter ook dat een persoon die zijn bijnaam staande voor een spiegel vijfmaal uitspreekt hem daarmee op kan roepen. De ongelovige Lyle probeert het uit, maar krijgt daar heel erg veel spijt van.

Candyman 1
If you look in the mirror and you say his name 5 times, he'll appear behind you breathing down your neck

Candyman was gebaseerd op een verhaal van de Britse horrorgrootmeester Clive Barker, die we uiteraard ook kennen van zijn beroemde Hellraiser-verhalen. Voor actrice Virginia Madsen was de opname van deze film op zich al een horror. De actrice is allergisch voor bijensteken en laat dat nou net het dier zijn dat we het meest tegenkomen in deze film. Op de filmset was dan ook constant een ambulance aanwezig voor het geval de actrice tijdens de opnames per ongeluk gestoken zou worden. De bijen die in deze film te zien waren, waren speciaal voor de opname gekweekt. Zo was men er zeker van dat de jonge bijen niet ouder waren dan 12 uren, zodat ze er wel volwassen uitzien maar nog niet in staat zijn om te steken.

Candyman 2

De film kent ook een zeer sterke soundtrack van Philip Glass. Glass dacht in eerste instantie aan een kleine film mee te werken maar was zeer verrast toen de film een succes werd. Het zou tot 2001 duren dat de soundtrack van Candyman zou worden uitgebracht.

[WK Kwalificatie] Frankrijk niet geplaatst bij loting play-offs

Frankrijk moet in de play-offs voor een WK-ticket rekening houden met een zware tegenstander. De wereldkampioen van 1998 krijgt op basis van de wereldranglijst van de FIFA geen beschermde status en stuit daarom mogelijk op Portugal. Het land van sterspeler Cristiano Ronaldo zit maandag bij de loting wel in pot 1.

Net als Portugal genieten ook Kroatië, Griekenland en Oekraïne een beschermde status. Frankrijk zit samen met Zweden, IJsland en Roemenië in pot 2. De acht landen worden verdeeld over vier wedstrijden en spelen volgende maand een thuis- en een uitduel. De vier winnaars mogen naar het WK in Brazilië.

Geplaatst Niet-Geplaatst
Portugal Frankrijk
Kroatië Zweden
Griekenland IJsland
Oekraïne Roemenië

Ook The Crew uitgesteld

Nadat gisteren al Watch Dogs werd uitgesteld, laat Ubisoft weten dat ook The Crew voorlopig nog niet uitkomt. De open-world racegame zou eigenlijk begin 2014 in de winkelschappen moeten liggen, maar nu wordt dit waarschijnlijk pas in het derde kwartaal van het jaar.

"Our long term goal is to win the next generation," zo liet Ubisoft mede-oprichter en CEO Yves Guillemot weten. "The tough decisions we are taking today to fully realise the major potential of our new creations have an impact on our short-term performance."

"We are convinced that, longer term, they will prove to be the right decisions both in terms of satisfaction for our fans and in terms of value creation for our shareholders. We are building franchises that will become perennial pillars of Ubisoft's financial performance."

"In a context of growing successes for mega-blockbusters, the additional time given to the development of our titles will allow them to fulfill their huge ambitions and thus offer players even more exceptional experiences."

The Crew komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Crew

[WK Kwalificatie] Honduras naar WK, Mexico play-offs

Voor de derde keer in de historie zal Honduras deelnemen aan een WK. Mexico stelt wederom teleur en moet de play-offs in. Honduras kwam op bezoek bij Jamaica niet verder dan een 2-2 remise, maar mag zich desondanks voorbereiden op de eindronde in Brazilië. De thuisploeg, die als laatste zou eindigen, bood nog wel goed weerstand.

Jamaica kwam tot tweemaal toe terug van een achterstand. Carlos Costly bracht de bezoekers aan de leiding, maar moest met lede ogen toezien dat zijn ploeggenoot Jorge Claros de bal even later in eigen doel werkte. Maynor Figueroa bracht Honduras nogmaals aan de leiding, maar opnieuw kwam Jamaica terug. Rodolph Austin benutte een strafschop.

Mexico mocht van geluk spreken dat de hoop op het WK levend bleef. De regerend olympisch kampioen verloor met 2-1 van Costa Rica en kon daardoor voorbij worden gestreefd door Panama. Dat land gaf echter in blessuretijd een 2-1 voorsprong tegen de VS uit handen: 2-3. AZ-speler Aron Johannsson maakte de winnende goal. Panama eindigt door de nederlaag op de ondankbare vijfde plaats.

Op 15 en 19 november strijden Mexico en Nieuw-Zeeland in een thuis- en uitwedstrijd om één WK-ticket. Mexico ontbrak in 1990 voor het laatst op een WK, Nieuw-Zeeland deed pas twee keer mee.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Jamaica Honduras 2-2
Costa Rica Mexico 2-1
Panama VS 2-3

 Stand

# Land Ges Gew Gel Ver Pt Gv Gt
1 VS 10 7 1 2 22 15 8
2 Costa Rica 10 5 3 2 18 13 7
3 Honduras 10 4 3 3 15 13 12
4 Mexico* 10 2 5 3 11 7 9
5 Panama 10 1 5 4 8 10 14
6 Jamaica 10 0 5 5 5 5 13

Battlefield 4 op twee dvd's naar Xbox 360

De Xbox 360-versie van Battlefield 4 wordt net als zijn voorganger op twee dvd's geleverd. Een installatie van 2 GB is verplicht, maar als het aan DICE ligt installeert iedereen 16 GB aan data.

In de FAQ van Battlefield 4 op EA.com is te lezen dat voor de multiplayer een installatie van 6.6 GB aanbevolen wordt en voor de singleplayer een installatie van 5.8 GB.

"We highly recommend performing these additional installations to make sure you have the best experience possible in Battlefield 4," aldus DICE.

Tijdens de bèta van Battlefield 4 op Xbox 360 was al te merken dat de huidige generatie consoles het erg zwaar heeft met de nieuwste game van DICE. Zo waren er veel lage resolutie textures en was ook de framerate niet bepaald hoog te noemen.

Battlefield 4 komt 31 oktober uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Op 29 november volgt de PlayStation 4-versie en de Xbox One-versie komt gelijktijdig uit met de console.

Battlefield 4

[WK Kwalificatie] Chili en Ecuador naar WK

Het deelnemersveld van het WK in Brazilië begint vorm te krijgen. Ook Ecuador en Chili kunnen aan het rijtje toegevoegd worden. In Santiago de Chile harkte de thuisploeg de drie punten binnen. Alexis Sánchez en Gary Mendel zorgden voor de doelpuntenproductie. Beide Chileense internationals vonden het net binnen een tijdsbestek van vier minuten.

Na rust konden de bezoekers nog iets terugdoen. Felipe Caicedo tekende voor de aansluitingstreffer, maar die actie zou geen vervolg krijgen(2-1). Uruguay stelde dinsdagavond alles in het werk om de play-offs te voorkomen, maar de inspanningen mochten niet baten.

Luis Suarez en consorten trokken aan het langste eind in een duel met Argentinië, de koploper van de kwalificatiegroep, maar moeten zich alsnog richten op de play-offs. Omdat Chili in eigen huis won van Ecuador, eindigt dat land op doelsaldo boven Uruguay.

Uruguay ging voortvarend van start, en kwam via doelpunten van Christian Rodriguez en Suarez (strafschop) op een ruime voorsprong. Argentinië kwam echter terug. Tweemaal had de thuisploeg geen antwoord op een inzet van Maxi Rodriguez. Kort na rust bepaalde Edinson Cavani de eindstand op 3-2.

in de laatste kwalificatiewedstrijd speelden Peru en Bolivia met 1-1 gelijk. Zowel Chili als Ecuador zijn verzekerd van deelname aan het eindtoernooi in Brazilië. Nummer vijf Uruguay moet zich richten op de play-offs tegen Jordanië.

Thuis Uit Uitslag
Peru Bolivia 1-1
Chili Ecuador 2-1
Paraguay Colombia 1-2
Uruguay Argentinië 3-2
# Land Ges Gew Gel Ver Pt Gv Gt
1 Argentinië 16 9 5 2 32 35 15
2 Colombia 16 9 3 4 30 27 13
3 Chili 16 9 1 6 28 29 25
4 Ecuador 16 7 4 5 25 20 16
5 Uruguay* 16 7 4 5 25 25 25
6 Venezuela 16 5 5 6 20 14 20
7 Peru 16 4 3 9 15 17 26
8 Bolivia 16 2 6 8 12 17 30
9 Paraguay 16 3 3 10 12 17 31

Twijfel over echtheid baan Rehwinkel in Spanje

Het is nog maar de vraag of de onbetaalde baan waar burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel zijn stad voor verlaat wel bestaat. Hier is nog niets concreets over afgesproken, schrijft het AD woensdag.

Rehwinkel heeft zelf voorgesteld te onderzoeken of hij aan de slag kan als fulltime rampenmanager. Dat zegt een medewerker van het internationaal verbond van gemeenten waar Rehwinkel voor zou gaan werken in de krant. "Wij hebben er ook niets over gepubliceerd omdat er niets concreets is."

Rehwinkel maakte begin deze maand bekend in Rabat benoemd te zijn als Special Representative on Local Government Disaster Management. Dat zou de reden zijn voor zijn plotselinge vertrek eind deze maand.

In Spanje houdt niemand volgens het AD rekening met zijn komst. Ook is er op de langere termijn in Barcelona, waar de organisatie is gevestigd, nog geen bureau of kantoorruimte voor hem beschikbaar. Leden als Rehwinkel zouden hun taken altijd vanuit hun eigen standplaats als burgemeester, wethouder of een andere gemeentelijke functie uitvoeren.

Aan Rehwinkel zou alleen zijn gevraagd de haalbaarheid van het oprichten van een centrum voor voorbereiding en respons bij rampen te beoordelen. Daarvoor zou hij niet naar Barcelona hoeven. Rehwinkel is volgens de krant op vakantie en wil niet inhoudelijk reageren.

De baan bij de organisatie United Cities and Local Governments (UCLG) in Barcelona is onbetaald, daarom eist Rehwinkel wachtgeld op. Dat wekte eerder al woede, omdat de burgemeester uit eigen beweging vertrekt.

Rehwinkel kreeg eerder kritiek na de Facebookrellen in Haren. Critici vonden dat hij eerder had moeten ingrijpen toen bleek dat duizenden jongeren van plan waren onder meer via Groningen naar Haren te komen, maar hij werd pas op de avond van de rellen bij de besluitvorming betrokken. Ook was er kritiek toen de dijken bij de dorpen Woltersum en Wittewierum op springen stonden. Het crisisteam kreeg hem toen niet te pakken.

PvdA en D66 willen Ruslandjaar bevriezen

De viering van de betrekkingen tussen Nederland en Rusland moeten vanwege de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou worden stopgezet. Dat vinden D66 en de PvdA.

"Dit is een incident dat past in een te lange reeks", twittert D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij wijst onder meer op de omstreden wetgeving die 'propaganda van niet-seksuele traditionele relaties' verbiedt en de entering van een Nederlands schip van Greenpeace door de Russische kustwacht.

Sjoerdsma heeft een spoeddebat aangevraagd met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). "Feit is: een Nederlandse diplomaat is mishandeld in Moskou. En dat nadat een Russische politicus tot geweld opriep." Hiermee verwijst Sjoerdsma naar een demonstratie van de rechts-populistische leider Vladimir Zjirinovski, zaterdag voor de Nederlandse ambassade in Moskou. "Wat D66 betreft betekent dit het einde van het Nederland-Ruslandjaar."

Ook het bezoek van koning Willem-Alexander aan Rusland dat op 9 november staat gepland moet volgens het D66-Kamerlid worden uitgesteld. "De slingers moeten van de muur worden gehaald, er is geen reden meer voor een feestje", zei hij op Radio 1. "Het is een rampjaar geworden."

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vindt ook dat de vieringen 'on hold' kunnen. Hij wil dat eerst opheldering wordt gegeven en dat de veiligheid van Nederlandse diplomaten wordt gegarandeerd.

Onno Elderenbosch, de tweede man van de ambassade, werd dinsdagavond mishandeld. Twee mannen die zich voordeden als elektriciens zouden rond 19.00 uur achter de thuiskomende Elderenbosch de woning binnen zijn gegaan. Daar smeten ze hem tegen de vloer. Nadat ze hem hadden vastgebonden, haalden ze volgens Russische media alles overhoop. Ze zouden een hart met daarop de afkorting LGBT op een spiegel hebben geklad, waarmee internationaal lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders worden aangeduid.

Timmermans heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden. De betrekkingen met Rusland worden dit jaar gevierd met onder meer hoge bezoeken, economische missies en culturele en maatschappelijke activiteiten.

Feuten: Het Feestje

Drie jaar geleden begon de serie Feuten over een groep studenten die een ontgroening moest doorstaan om lid te worden van studentenvereniging H.S.C. Mercurius. Niemand had kunnen voorspellen dat de serie een ongekend succes zou worden onder jongeren. De fictieve vereniging werd via internet opgestart en dat resulteerde in een aantal zogenaamd ledenborrels. Bijna drie jaar (en drie seizoenen) later na de première van de allereerste aflevering op televisie verschijnt Feuten: Het Feestje in de bioscopen.

WoW Battlechest wordt WoW Package

De Battlechest van World of Warcraft gaat verder als de World of Warcraft Package. Het beginnerspakket, dat tot nu toe het originele spel en de uitbreidingen The Burning Crusade en Wrath of the Lich King bevat, wordt uitgebreid met de een-na-laatste uitbreiding Cataclysm.

Het pakket is bedoeld voor nieuwe spelers van World of Warcraft die de betaalde variant willen spelen (dus niet de gratis uitprobeerversie). Met het pakket krijgen zij tegen een bodemtarief op Mists of Pandaria na alle content die de game bevat. Volgens de mededeling op de website van uitgever Blizzard kost de World of Warcraft Package 19,99 dollar, dezelfde prijs als de Battlechest. Het is nog niet bekend wat de Nederlandse prijs wordt, maar de Battlechest kost je in ons land rond de vijftien euro.

World of Warcraft uitbreiding Cataclysm

FOK! wat een weer... Tijdelijk rustiger

De verschillen zijn groot in ons land. In het noorden is er de afgelopen dagen nog maar 25 millimeter gevallen, terwijl er in het zuidwesten al bijna 200 millimeter viel. Bovendien hebben sommige plaatsen nu al drie dagen géén zon meer gezien en misschien komt daar vandaag nog een dagje bij. Wel is het even wat droger, maar tegen de avond volgt er opnieuw regen.

Gisteren klaarde het in de avond langzaam op en ontstond er nevel en mist. Op diverse locaties lost dit maar heel moeizaam op en blijft het de hele dag grijs. Op andere plekken kan de zon wel even doorbreken en dan ziet het er ineens een stukje vriendelijker uit. Een nieuwe storing is echter alweer onderweg en tegen de avond gaat het in Zeeland alweer regenen. Het is verder een rustige dag met erg weinig wind en pas tegen de avond gaat het weer flink waaien. Het kwik loopt op tot maximaal 13 graden.

Voorlopig blijft het wisselvallig weer, maar de temperaturen gaan wel omhoog tot 18 of 19 graden op zondag. Wel kunnen er dan opnieuw grote hoeveelheden regen vallen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Koeklap1

Een paar weken geleden maakte KlapMongeaul een fraaie serie foto's van de zonsopkomst in Eemnes

 Koeklap2
Dit zijn prachtige foto's.

 

Alexander Skarsgård in beeld voor Fifty Shades

True Blood-acteur Alexander Skarsgård wordt genoemd voor de mannelijke hoofdrol van Christian Grey in de verfilming van Fifty Shades of Grey. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter, dat ook Jamie Dornan, Theo James en Christian Cooke noemt. Dakota Johnson is nog steeds verbonden aan de vrouwelijke hoofdrol van Anastasia Steele.

Afgelopen weekeinde trok Charlie Hunnam, die al voor de rol van Grey had getekend, zich terug. De Brit, vooral bekend van de tv-serie Sons of Anarchy, had volgens producent Universal een te volle agenda. Volgens het Amerikaanse tijdschrift People wilde Hunnam echter niet worden 'getypecast'.

Met het vertrek van Hunnam is het onwaarschijnlijk dat de geplande startdatum in november wordt gehaald. Universal heeft van de vertraging gebruikgemaakt om het scenario op te poetsen. Volgens het Amerikaanse filmblad Variety heeft Patrick Marber, bekend van Closer uit 2004, het stokje overgenomen van Kelly Marcel.

Fifty Shades of Grey vertelt over de hitsige relatie tussen de 27-jarige miljardair Grey en de enigszins naïeve studente Steele. Het boek verscheen in 2011 en werd al snel een fenomeen, mede vanwege de sm-scènes. Inmiddels zijn wereldwijd meer dan zeventig miljoen exemplaren verkocht. De Amerikaanse première staat officieel nog gepland op 1 augustus, maar het is de vraag of die datum wordt gehaald.

VanVelzen maakt titelsong voor komedie Soof

VanVelzen heeft de titelsong geschreven voor de Nederlandse romantische komedie Soof. Dat laat distributeur Independent Film vandaag weten. De zanger schreef 'The Blessed Days' omdat het scenario hem wakker schudde. "Nemen we niet veel te vaak dingen voor lief? Ik kreeg meteen ideeën voor een songtekst."

VanVelzen vindt het een grote eer om gevraagd te worden voor de titelsong. "Daarnaast was het een uitdaging: de song moest precies bij de film passen en dan ook nog eens onder de openingsscène", zegt hij. "Die uitdaging ben ik samen met mijn vaste muziekcompanen Peter Kvint en Simon Gitsels met plezier aangegaan."

De 34-jarige zanger is ontzettend blij met het resultaat, 'een opgewekte uptempo song, met strijkers, blazers: the works'.

Lies Visschedijk speelt Soof, een vrouw van 40 die alles heeft wat ze ooit wilde: drie leuke kinderen, een klein cateringbedrijfje, een heerlijk huis en haar lieve man Kasper, gespeeld door Fedja van Huêt. Als Soof tijdens een etentje choreograaf Jim, het acteerdebuut van danser en choreograaf Dan Karaty, tegen het lijf loopt en de verbouwing van Soofs tuinhuis tot professionele keuken zijn tol eist, dringt de vraag zich langzaam op of Kasper nog wel de man is waar Soof ooit voor viel.

Soof verschijnt op 12 december in de bioscoop. VanVelzens 'The Blessed Days' komt uit op 28 oktober.

Chaos na orkaan Katrina wordt verfilmd

Producent Scott Rudin heeft de filmrechten gekocht van het in september verschenen boek Five Days at Memorial over de nasleep van orkaan Katrina in 2005. Volgens de Amerikaanse film- en tv-website Deadline heeft Rudin de rechten verkregen met eigen geld. Over de regisseur of cast van de film is nog niets bekend.

Het boek van Pulitzer Prize-winnares Sheri Fink, naast journaliste en schrijfster ook arts, gaat over een ziekenhuis in New Orleans dat in de nasleep van orkaan Katrina wordt overstelpt met gewonden. Als dan ook de stroom uitvalt, moet het personeel rigoureuze beslissingen nemen over leven en dood terwijl buiten chaos heerst en de stad wordt geplunderd.

Patiënten die niet meer te redden zijn, worden volgespoten met morfine en naar een sterfkamer gebracht. Het boek focust zich op de vervolging van een arts en twee verpleegsters nadat wordt ontdekt dat twintig patiënten nog wel een overlevingskans hadden en dus met een overdosis morfine zijn vermoord.

In november verschijnt een andere boekverfilming van Rudin in de Nederlandse bioscopen, Captain Phillips. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse kapitein die zijn bemanning probeert te redden nadat zijn schip in 2009 werd gekaapt door Somalische piraten. De hoofdrol wordt vertolkt door Tom Hanks.

IDFA opent met Syrische docu Return to Homs

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam opent dit jaar met de Syrische documentaire The Return to Homs van regisseur Talal Derki. Dat laat de organisatie vandaag weten. De 26e editie van het IDFA loopt van 20 november tot en met 1 december op en rondom het Rembrandtplein.

Derki maakte de opnames van The Return to Homs van augustus 2011 tot augustus 2013. De film gaat over twee vrienden in de grote stad Homs in het westen van Syrië, de 19-jarige keeper van het nationale voetbalelftal Basset en de 24-jarige cameraman en media-activist Ossama.

De jongemannen dromen ervan dat hun land wordt verlost van president Bashar Assad, en strijden via vreedzaam protest voor rechtvaardigheid. Naarmate het leger harder optreedt en hun woonplaats in een spookstad verandert, verworden de jongemannen tot gewapende rebellen.

Het IDFA prijst de manier waarop de film de kijker meeneemt met de rebellen, waardoor die het idee krijgt deel uit te maken van de groep. Zo wordt de oorlog van binnenuit getoond. Derki is zelf weinig spraakzaam over zijn film. "De wereld kijkt toe hoe we worden vermoord, een voor een, en zwijgt als het graf", is een van de weinige commentaren van de regisseur.

Dwayne Johnson in beeld voor rampenfilm San Andreas

Dwayne Johnson is de gedoodverfde favoriet voor de hoofdrol in de 3D-rampenfilm San Andreas. Hij speelt een vader die tijdens een enorme aardbeving in Californië de halve staat door moet reizen om zijn van hem vervreemde dochter te redden. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Het project is al sinds 2011 in ontwikkeling. Producent New Line heeft enige tijd geleden broers Chad en Carey Hayes, bekend van de horrorfilm The Conjuring, aangetrokken om het scenario te herschrijven. Nu lijkt groen licht dichterbij dan ooit.

De 41-jarige spierbundel heeft het druk. Johnson is momenteel nog bezig met de opnames van Hercules: The Thracian Wars, waarna hij aanschuift bij de opnames van Fast & Furious 7. Het plan is om begin volgend jaar met de opnames van San Andreas te beginnen.

Veerdienst Terschelling wordt weer monopolie

De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) mag niet langer van Harlingen naar Terschelling varen. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Rederij Doeksen, die de concessie heeft verkregen om het vervoer naar het Waddeneiland te verzorgen, financieel niet kan overleven als de goedkope veerdienst EVT ook blijft varen.

Volgens de staatssecretaris zijn er onvoldoende passagiers voor de twee rederijen. EVT, dat in 2008 begon met de veerdienst, is goedkoper dan Doeksen, die zich bovendien moet houden aan afspraken die met de overheid zijn gemaakt.

Doeksen dreigde in de winter met een versoberde dienst te gaan varen. Dit zou volgens Mansveld tot 'maatschappelijke onrust of instabiliteit' leiden. Veel eilanders reizen dagelijks van en naar de wal voor hun werk of voor school. Mansveld heeft nu bepaald dat EVT geen gebruik meer mag maken van de aanlegsteigers in Harlingen en in Terschelling.

Ex-manager geeft vernietigen bewijs olieramp toe

Een voormalige manager van het aannemingsbedrijf Halliburton Energy Services heeft dinsdag voor de rechtbank in New Orleans bekend dat hij in de nasleep van de olieramp van 2010 in de Golf van Mexico bewijsmateriaal heeft laten vernietigen. De 62-jarige Anthony Badalamenti kan maximaal een jaar gevangenisstraf en honderdduizend dollar boete krijgen.

Halliburton Energy Services was verantwoordelijk voor het cementwerk aan de boorputten van het booreiland Deepwater Horizon. Volgens de aanklagers liet Badalamenti na de explosie op het booreiland gegevens van computersimulaties vernietigen.

Bij de explosie kwamen elf bemanningsleden om het leven. Het ongeluk leidde tot het grootste olielek voor de Amerikaanse kust uit de geschiedenis.

Twee medewerkers van oliemaatschappij BP zijn aangeklaagd wegens dood door schuld, omdat ze volgens de aanklagers een veiligheidsproef hebben verknoeid en metingen die wezen op abnormaal hoge druk naast zich neer hebben gelegd. Verder is voormalig BP-directeur David Rainey aanklaagd omdat hij informatie over de hoeveelheid gelekte olie voor het Amerikaanse Congres heeft achtergehouden. Een gewezen ingenieur van BP wordt vervolgd omdat hij voicemail- en sms-berichten over de reactie van het bedrijf op het lek zou hebben gewist.

Britney Spears noemt nieuwe plaat Britney Jean

Britney Spears heeft haar nieuwe cd Britney Jean genoemd. Dat zei de popzangeres op de Britse radiozender Capital FM. Britney Jean is de achtste studioplaat van de 31-jarige Spears en verschijnt op 3 december.

"Het is een heel persoonlijk album en mijn familie noemt me altijd Britney Jean, het is mijn koosnaampje", legde ze uit. "Ik wilde dat delen met mijn fans." Het album is geproduceerd door rapper Will.i.am.

Wat Britney nog niet heeft gedeeld met haar fans, is wat er waar is van de geruchten over haar nieuwe videoclip Work Bitch. Ze zingt in het nummer dat je hard moet werken om er goed uit te zien in bikini, maar ondertussen zou haar lichaam volgens entertainmentzender E! digitaal bewerkt zijn om haar dunner te laten lijken.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.