Omgeving ingezakte muur Utrecht nog dagen afgezet

Redactie

De omgeving van de ingestorte kademuur in het centrum van Utrecht is nog een aantal dagen onbegaanbaar. Tot de bouw van de nooddamwand is afgerond, blijft de straat afgesloten, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De gemeente verwacht nog 'een aantal dagen bezig te zijn met de werkzaamheden.

Dinsdag stortte een deel van de kademuur aan de Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht in. Wanneer het verkeer weer normaal over de singel kan rijden is nog onduidelijk. Buurtbewoners kunnen wel de straat in. "In de toekomst wordt wel een fietsstrook aangelegd", aldus de woordvoerder. Auto's en vrachtverkeer moeten voorlopig een andere route rijden.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd doorgewerkt aan de nooddamwand. "De veiligheid is inmiddels gegarandeerd, dus er hoeft niet meer 's nachts te worden gewerkt", laat de woordvoerder weten. Eerder waren al een aantal bomen gekapt.

De gemeente onderzoekt nog hoe de ongeveer honderd jaar oude kademuur het heeft kunnen begeven. Duikers inspecteren of andere delen van de kademuur ook nog gevaarlijk zijn. Zo'n twintig meter van de muur stortte in. Daarbij vielen geen gewonden.

De gemeente wist dat in de muur een scheur zat, maar dat was volgens een woordvoerder niet direct reden voor alarm. "We onderzoeken of de scheur de oorzaak was van het instorten, of dat het bijvoorbeeld komt door de hevige regenval van de afgelopen dagen." De kademuur wordt ieder jaar gecontroleerd.

Door de verzakking moet Sinterklaas dit jaar waarschijnlijk een andere plek zoeken om aan te meren. De Sint komt traditiegetrouw aan bij de Weerdsluis. De gemeente bekijkt nog wat de mogelijkheden zijn. Verder zijn er geen grote evenementen die in het gedrang komen door de ingestorte kade.