'Zwarte Piet moet met tijd mee'

Nu de kruidnoten weer in de winkels liggen en de dagen korter worden, is het jaarlijkse gezwartepiet over de rol van Zwarte Piet weer losgebarsten. Volgens Ineke Strouken, de directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, moet Pieterbaas 'met zijn tijd mee'. Dat meldt omroep L1.

De discussie draait met name om de vraag of de knecht van Sinterklaas racistische vooroordelen belichaamt. Strouken brengt volgens L1 nuance in de discussie door te stellen dat 'het Sinterklaasfeest niemand zou moeten kwetsen'. "Zwarte Piet zou best wat kunnen veranderen, tot een betere afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Meer vrouwen, witte en donkere Pieten. En dikke lippen en hem neerzetten als domme knecht, dat kan niet meer", aldus Strouken.

In de media is de discussie al goed op stoom gekomen. Diverse initiatieven zijn ontplooid om het traditionele kinderfeest te kunnen behouden. Zo zijn er bijvoorbeeld Facebookpagina's opgericht die oproepen de ouderwetse Zwarte Piet te behouden.

Naar aanleiding van een bezwaarschrift van de Amsterdamse 'kunstenaar' Quinsy Gario, die de olijke helpers van de goede Sint een 'vorm van racisme' vindt, buigt de gemeenteraad in onze hoofdstad zich dezer dagen over de heikele kwestie. Met het risico dat de intocht van de goedheiligman voor vele kinderen verziekt wordt. Wethouder Andrée van Es stelde als laf compromis voor om de Pieten nog met 'slechts een paar roetvegen' te tooien.