Ex-manager geeft vernietigen bewijs olieramp toe

Redactie

Een voormalige manager van het aannemingsbedrijf Halliburton Energy Services heeft dinsdag voor de rechtbank in New Orleans bekend dat hij in de nasleep van de olieramp van 2010 in de Golf van Mexico bewijsmateriaal heeft laten vernietigen. De 62-jarige Anthony Badalamenti kan maximaal een jaar gevangenisstraf en honderdduizend dollar boete krijgen.

Halliburton Energy Services was verantwoordelijk voor het cementwerk aan de boorputten van het booreiland Deepwater Horizon. Volgens de aanklagers liet Badalamenti na de explosie op het booreiland gegevens van computersimulaties vernietigen.

Bij de explosie kwamen elf bemanningsleden om het leven. Het ongeluk leidde tot het grootste olielek voor de Amerikaanse kust uit de geschiedenis.

Twee medewerkers van oliemaatschappij BP zijn aangeklaagd wegens dood door schuld, omdat ze volgens de aanklagers een veiligheidsproef hebben verknoeid en metingen die wezen op abnormaal hoge druk naast zich neer hebben gelegd. Verder is voormalig BP-directeur David Rainey aanklaagd omdat hij informatie over de hoeveelheid gelekte olie voor het Amerikaanse Congres heeft achtergehouden. Een gewezen ingenieur van BP wordt vervolgd omdat hij voicemail- en sms-berichten over de reactie van het bedrijf op het lek zou hebben gewist.