Protesten in Chinese stad na overstromingen

Redactie

Duizenden Chinezen zijn dinsdag in de Oost-Chinese stad Yuyao de straat opgegaan om te protesteren tegen het gebrekkige optreden van de autoriteiten na recente overstromingen. Sommige betogers gooiden met bakstenen en raakten slaags met de politie. De politie arresteerde mensen, maar hoeveel is niet bekendgemaakt.

Aanleiding voor de protesten waren zware overstromingen in de provincie Zhejiang eerder deze maand, waarbij zeker zes mensen omkwamen. Het waren de ernstigste overstromingen in tien jaar tijd. Elf miljoen Chinezen kwamen zonder elektriciteit en stromend water te zitten. Het wassende water richtte in Yuyao en de nabijgelegen steden Ningbo en Shanghai voor omgerekend 1,48 miljard euro schade aan.

Een inwoner van de stad, Liu Fuquan, heeft een restaurant dat al een week zonder stroom zit. Daardoor heeft hij voor bijna twaalfduizend euro aan voedsel weg moeten gooien. "Het enige wat ik de eerste drie dagen kon krijgen was een enkel bakje rijstepap", aldus Liu. "Het enige wat we konden doen was onszelf redden."

Op foto's uit Yuyao die op internet verschenen is te zien hoe betogers auto's sloopten en kantoren van het stadsbestuur aanvielen. Sommigen liepen met hoofdwonden rond nadat ze slaags waren geraakt met de oproerpolitie.

Protesten zoals die in Yuyao worden door de autoriteiten meestal omschreven als 'massa-incidenten'. Die komen geregeld voor in China, en de aanleidingen voor de protesten lopen uiteen van verkeersongelukken tot ernstige milieuvervuiling en corruptie.