Tengere Rambo pakt 30 Taliban-strijders aan

Een Britse Gurkha-soldaat heeft in zijn eentje een aanval van 30 Taliban-opstandelingen afgeslagen. Voor dit huzarenstukje heeft hij uit handen van koningin Elizabeth de Conspicuous Gallantry Cross ontvangen, de op een na hoogste militaire onderscheiding.

Sergeant Dipprasad Pun van het Royal Gurkha Rifles-regiment was in september vorig jaar alleen op een checkpoint toen hij in het donker werd aangevallen. Pun nam een grote groep Taliban-strijders waar en meende dat zijn laatste uur geslagen had. "Ik besloot dat ik er maar een aantal zou doden voordat ze mij zouden doden", vertelt de soldaat van de beruchte Brits-Nepalese legerbrigade.

Het werd echter een gevecht dat een kwartier duurde, waarin de militair met AK-47's en raketwerpers werd bestookt. Hij vuurde zelf 400 schoten af, en liet 17 granaten en een mijn ontploffen. Toen Puns munitie opraakte wierp de onverschrokken Gurkha zelfs zijn geweerstandaard naar een opstandeling die het checkpoint beklom. "Hij was omhoog aan het klauteren en ik raakte hem met mijn standaard, waarop hij weer naar beneden viel", aldus de 31-jarige Nepalees.

Wonderbaarlijk raakte Pun tijdens de schermutseling niet gewond. De sergeant heeft zeker drie Taliban-strijders gedood en de rest op de vlucht doen slaan.