PSV stelt paal en perk aan spelerssalarissen

Olga Kroeders

PSV is door de financiële zorgen genoodzaakt flink te snijden in spelerssalarissen. Slechts een enkeling kan in Eindhoven nog rekenen op een salaris van meer dan een miljoen euro, zegt algemeen directeur Tiny Sanders vandaag in het NRC. "Dan gaat het echt om voetballers die het hele elftal naar een hoger niveau tillen."

Sommige spelers met een doorlopend contract zitten echter ver boven die norm. Zo verdient aanvoerder Orlando Engelaar bij PSV een riant salaris. "Jan Kromkamp stond ook voor veel geld op de lijst. Die is weg. En zo kan ik er nog vijf opnoemen. Daarvoor moet een oplossing komen", benadrukt Sanders.

Een belangrijke stap zette PSV onlangs door een deal te sluiten met de gemeente Eindhoven. De gemeente koopt de grond van het stadion en het trainingscomplex, de club betaalt het bedrag terug met een jaarlijkse erfpacht. De kritiek die daarna los kwam omdat er sprake zou zijn van overheidssteun, is Sanders een doorn in het oog. "Er is niet één vraag die we niet kunnen beantwoorden. Het is van alle kanten tegen het licht gehouden."

De constatering dat er de laatste jaren in Eindhoven sprake is geweest van wanbeleid, gaat Sanders veel te ver. "Dat woord zou ik niet willen gebruiken. Zeker niet gezien de vele succesvolle jaren. Maar misschien is er in het verleden niet genoeg nagedacht over randvoorwaarden waaraan de club zou moeten voldoen in het geval er geen Champions League wordt gespeeld."