Fitnessgoeroe Jack LaLanne (96) overleden

De Amerikaanse fitnessgoeroe Jack LaLanne is maandag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent Rick Hersh maandag bekendgemaakt. LaLanne, die televisiekijkers jarenlang inspireerde en aanmoedigde om te gaan trainen, overleed aan de gevolgen van een longontsteking in zijn huis in het Californische Morro Bay.

In een verklaring schreef Elain LaLanne, Jacks echtgenote de laatste 51 jaar, dat ze niet alleen haar man had verloren, maar ook 'een groot Amerikaans icoon' en 'haar allerbeste vriend'.

LaLanne, die volgens zijn agent altijd gezond at en elke dag trainde, ontwikkelde in zijn tienerjaren een grote interesse in fitness. In de tientallen jaren erna werkte LaLanne keihard om anderen aan te sporen ook fit te worden. "De enige manier om je lichaam schade toe te brengen is door het niet te gebruiken", aldus LaLanne. "Niet bewegen is dodelijk en, denk erom, het is nooit te laat (om te beginnen, red.)."

Van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig werd de fitness-show van LaLanne op de Amerikaanse televisie uitgezonden. LaLanne en zijn hond Happy spoorden kinderen aan hun moeders wakker te maken en ze voor de tv te sleuren. De oefeningen die LaLanne voordeed vereisten geen speciale spullen, maar slechts een handdoek en een stoel.


Fitnessgoeroe Jack LaLanne (96) overleden (Foto: Novum)