FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 mei 2010

Afgevallen Velthuizen traint nog mee met Oranje

Piet Velthuizen traint ook morgen en vrijdag mee met de selectie van Oranje ondanks dat hij dinsdag van bondscoach Bert van Marwijk te horen kreeg dat hij is afgevallen voor de definitieve WK-selectie.

De 23-jarige doelman van Vitesse had de uitsluiting voor het WK niet zien aankomen. "Een ontzettend teleurstelling", erkende Velthuizen tegenover De Gelderlander. "Ik had het niet verwacht, maar nu moet ik weer verder. De bondscoach heeft mij gevraagd ook donderdag en vrijdag mee te trainen, dus ben ik er gewoon."

Velthuizen verloor zijn plaats aan de zestien jaar oudere doelman Sander Boschker van landskampioen FC Twente. Die mag samen met eerste keuze Maarten Stekelenburg van Ajax en Michel Vorm van FC Utrecht naar Zuid-Afrika, waar het WK van 11 juni tot 11 juli plaatsheeft.

Van Marwijk, die ook Ruud van Nistelrooij passeerde voor de WK-selectie, heeft deze week twee trainingsstages van twee dagen in Hoenderloo op de kalender staan; maandag, dinsdag en donderdag, vrijdag. Van de spelers die wél tot de voorselectie van Oranje behoren moeten nog eens zeven spelers afvallen.

Spaceshuttle krijgt toestemming voor vertrek

Het ruimteveer Atlantis heeft toestemming gekregen voor de lancering. Woensdag gaven de leiders van de ruimtemissie groen licht voor de aftelprocedure. Vrijdag zal de Atlantis worden gelanceerd.

De vooruitzichten voor de lancering, die om tien voor half drie 's middags gepland staat, zijn goed. Er zijn geen technische problemen en meteorologen zeggen dat er een kans van zeventig procent is dat het weer vrijdag meewerkt.

Het zal de 32e en laatste vlucht voor het ruimteveer Atlantis worden. De shuttle brengt reserveonderdelen naar het internationale ruimtestation ISS.

Na deze missie wordt er nog twee keer een spaceshuttle gelanceerd. NASA heeft de focus verlegd naar nieuwe technologieën en raketten, waardoor de oude ruimteveren met pensioen gestuurd worden.

Spaceshuttle krijgt toestemming voor vertrek
Spaceshuttle krijgt toestemming voor vertrek (Foto: Novum)

Uitslag Atlético Madrid - Fulham FC

Atlético Madrid heeft de eerste Europa League op zijn naam geschreven. De Spaanse formatie had daar wel een verlenging voor nodig, aangezien na de eerste 90 minuten 1-1 op het scorebord stond. Uiteindelijk was het Forlán die in de 116e minuut voor de beslissing zorgde.

Fulham begon de eerste finale van de opvolger van de Europa League sterk. De opening was erg mooi om te zien. Midden op het veld lag een doek met daarop alle deelnemers van de eerste editie van de opvolger van de UEFA Cup. Aan weerszijden waren de logo's van respectievelijk Atlético Madrid en Fulham te zien.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd tastten de twee ploegen elkaar voornamelijk af, waardoor de eerste kans nog even op zich liet wachten. Toch leek Atlético Madrid steeds meer druk te zetten. Dit leverde uiteindelijk een aantal kansen op, onder meer voor García. Ook Fulham liet via Zamora uiteindelijk van zich spreken, maar de aanvaller van The Cottagers stond buitenspel. Na iets meer dan tien minuten wedstrijd hadden de Spanjaarden op voorsprong moeten komen. Etuhu kreeg de bal verkeerd terug, waarna Forlán de bal uiteindelijk op de paal schoot.

Vijf minuten later was Reyes via een vrije trap gevaarlijk, waardoor Schwarzer zich moest strekken om de bal tot corner te verwerken. Deze spelhervatting leverde de Spanjaarden overigens niets op. Ook De Gea kreeg wat werk en pareerde een schot van Davies, waar de goalie van Atlético Madrid overigens weinig moeite mee had. Toch bleef de Spaanse formatie gevaarlijker. Zo leverde Agüero een paar mooie bewegingen af, waarna hij de bal richting Forlán speelde. Er stonden echter wat Engelse verdedigers in de weg, waardoor de kans om zeep werd geholpen.

Na iets meer dan een half uur spelen kwam Atlético Madrid via Forlán op voorsprong. De aanvaller veranderde een schot van Agüero van richting, waardoor Schwarzer kansloos was. Aan de treffer zat overigens wel een buitenspelluchtje, maar dat kon de Spanjaarden niet deren. Nog geen vijf minuten later was het alweer gelijk, nadat Davies succesvol uithaalde. In eerste instantie kon ook Zamora schieten, maar kwam niet lekker uit. De bal kwam uiteindelijk toch bij de aanvaller van Fulham terecht, waarna de gelijkmaker op het bord stond. In de slotfase van de eerste helft waagde Forlán nog eens een poging, maar Schwarzer zat in de goede hoek en keerde de bal.

Aan het begin van de tweede helft liet Fulham een aantal fraaie combinaties zien, maar dit leverde nog niet veel op. Toch was het uiteindelijk Gera, die een grote kans kreeg. De speler van The Cottagers liet de bal echter van zijn voet springen, waardoor De Gea de bal snel kon pakken. Fans van Atlético Madrid waren in elk geval niet tevreden over de eerste tien minuten in het tweede bedrijf. Zij lieten dat middels een fluitconcert blijken.

Na een uur wedstrijd liet Davies weer van zich spreken. De middenvelder kreeg de bal voor de voeten en schoot eens op doel. Dit leverde Fulham bijna een tweede treffer op, zij het niet dat De Gea goed stond op te letten. In de 66e minuut probeerde Duff het eens van afstand. De aanvaller van Fulham had zijn vizier echter niet op scherp staan. Atlético Madrid leek daarentegen steeds verder weg te zakken. Voor de Engelse ploeg was het in elk geval duidelijk; zij speelden namelijk met een instelling 'alles of niks'.

Atlético Madrid speelde inmiddels alleen nog maar op de eigen helft en loerde op de counter. Mede daardoor kon Fulham het spel maken en kwamen de Spanjaarden er nog maar sporadisch uit. Toch bleef een doelpunt uit, waardoor een verlenging steeds dichterbij kwam. In de laatste minuten van de officiële speeltijd kwam er geen verandering in de score, waardoor er verlengd moest worden.

Fulham mocht de eerste helft van de verlenging starten, waarna zowel de Engelsen als de Spanjaarden het eens van afstand probeerden. Dit leverde echter nog geen doelpunt op. In het vervolg bleef een goede aanval van Atlético Madrid echter uit en kreeg Fulham via onder meer Davies nog wat kansjes. Toch werd de Spaanse ploeg in de 101e minuut gevaarlijk, maar Schwarzer slaagde erin om zijn doel schoon te houden. Agüero had vlak voor het verstrijken van de eerste verlenging moeten scoren, nadat hij de bal van Forlán ontving. Zijn teen was echter niet voldoende om de bal over de lijn te duwen.

In de tweede helft van de verlenging leek Atlético Madrid meer aanvallende intenties te hebben, maar kon vooralsnog niet imponeren. Uiteindelijk resulteerde het in een schot van Forlán, die door Ujfalusi werd bediend. De bal zeilde echter over het doel van Schwarzer. Aan de andere kant maakte Nevland een omhaal, maar deze bleek ongevaarlijk te zijn.

Toch was het Atlético Madrid dat uiteindelijk met de prijs aan de haal ging. Forlán lette in de slotfase van de tweede helft van de verlenging goed op en prikte de bal voorbij Schwarzer! Fulham werd in de verlenging verslagen door de Spaanse ploeg, die alleen in de eerste helft wist te imponeren! In de slotfase zetten de Engelsen nog wel aan, maar het mocht niet meer baten.


Atlético Madrid

2 - 1

Fulham FC

 31' Forlán
116' Forlán
  36' Davies
 
  Gele kaart: Salvio, Perea, Forlán (Atlético Madrid), Hangeland (Fulham FC)
 
Stadion: Hamburg Arena, Hamburg
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
De Gea
Ujfalusi
Perea
Domínguez
López
Reyes (Salvio/78)
Assunção
García
Simão (Jurado/68)
Forlán
Agüero (Valera/118)
  Schwarzer
Baird
Hughes
Hangeland
Konchesky
Duff (Nevland/84)
Etuhu
Gera
Murphy (Greening/118)
Davies
Zamora (Dempsey/55)

Obama en Karzai benadrukken samenwerking

De oorlog in Afghanistan zal eerst erger worden, voordat het beter zal gaan. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd op een persconferentie met de Afghaanse president Hamid Karzai in Washington. Het plan om Amerikanen nog deze zomer terug te trekken uit het land blijft echter overeind.

"Wat ik probeer te benadrukken is het feit dat er de komende maanden zwaar gevochten gaat worden", zei Obama. Hij zei tevens dat er wel vooruitgang wordt geboekt sinds de Verenigde Staten het troepenaantal heeft uitgebreid, maar dat niet kan worden ontkend dat Afghanistan te maken gaat krijgen met 'bijzonder zware uitdagingen'. President Obama doelde hiermee op het offensief in Kandahar dat deze zomer gelanceerd wordt. Het offensief wordt naar verwachting een van de bloedigste gevechten van de oorlog.

De vooruitgang kost tijd, zo zei Obama. Hij waarschuwde dan ook dat de VS zich moet toeleggen op een langetermijnrelatie met Afghanistan. Het belangrijkste doel voor de VS in Afghanistan blijft het verslaan van Al-Qaida en het voorkomen dat de groep opnieuw aan de macht komt. De Amerikaanse president zei dat het plan om in juli 2011 een begin te maken met de terugtrekking van Amerikaanse troepen overeind blijft.

Ook de relatie met Pakistan kwam aan bod. Obama noemde de relatie tussen de VS, Afghanistan en Pakistan 'met elkaar vervlochten'. Pakistaanse leiders begrijpen volgens Obama dat terreurgroepen die vanuit het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan opereren een bedreiging zijn voor de soevereiniteit van Pakistan. De Pakistaanse autoriteiten zijn dan ook bezig met het onder controle krijgen van grensgebieden, maar dit lukt 'niet van de ene op de andere dag'. Het warme welkom van Karzai in het Witte Huis volgde op maanden van frustaties over de manier waarop de oorlog werd gevoerd en de door fraude ontsierde herverkiezing van Karzai. De bedoeling van de ontmoeting was dan ook het verbeteren van de relatie. "Er zijn momenten dat we open met elkaar kunnen praten en deze openheid zal alleen maar bijdragen aan de kracht van de relatie", zei Karzai. Obama erkende dat er tegenslagen en spanningen in de relatie tussen de VS en Afghanistan zijn geweest. De beide presidenten zeiden echter ook dat de zorgen over de relatie tussen de twee landen werden overdreven. "Natuurlijk zijn er spanningen (...) in een situatie waarin zowel Afghanen als Amerikanen grote offers brengen", aldus Obama. Karzai was het hiermee eens en zei dat het normaal is dat er spanningen ontstaan in de reeds negen jaar durende oorlog.

Identificeren doden kan nog zeker week duren

Het identificeren van de doden van de vliegramp in Libië gaat mogelijk nog een week duren. Dit meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Voor die tijd worden de lichamen van de overleden Nederlanders niet naar Nederland overgebracht.

Woensdagavond of woensdagnacht vertrekt het regeringsvliegtuig, waarin onder anderen forensisch deskundigen van het KLPD zitten. Zo snel mogelijk na aankomst wordt begonnen met de identificatie.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) ontraadde eerder op de dag nabestaanden om naar Tripoli af te reizen. De vliegtuigmaatschappij Afriqiyah Airways heeft familieleden tickets aangeboden. Verhagen zegt dit gebaar te waarderen, maar hij raadt hen aan niet zelf naar Libië te reizen. "Zij zijn hier heel hard nodig voor het verzamelen van materiaal dat noodzakelijk is voor de identificatie", aldus Verhagen.

Jankovic door in Madrid

Jelena Jankovic heeft ten koste van landgenote Ana Ivanovic de achtste finales bereikt van het WTA-toernooi in Madrid. De als zevende geplaatste Servische versloeg Ivanovic met 4-6, 6-4 en 6-1.

De twee Servische speelsters hadden allebei veel moeite om hun opslag te behouden. Van de in totaal 27 games leverden er negentien een servicebreak op. Jankovic kreeg pas in de derde set haar service onder controle. Ivanovic bleef echter strooiten met afzwaaiers en daardoor was het Jankovic die na bijna twee uur spelen de overwinning pakte.

Oostenrijkse bisschop wil af van celibaat

De Oostenrijkse bisschop Paul Iby, die heeft aangedrongen op hervormingen in het Vaticaan, is van mening dat de katholieke kerk de eis voor een celibatair leven van priesters moet laten vallen. Hij zei dit in een woensdag verschenen interview met de Oostenrijkse krant Die Presse.

Iby vindt dat het aan de priesters zelf is om te beslissen of ze een celibatair leven willen leiden. Bovendien vindt hij dat ook getrouwde mannen gewijd moeten kunnen worden. Ook zou de kerk moeten overwegen om vrouwen tot priester te wijden.

De bisschop heeft aangeboden om in januari met pensioen te gaan. Hij wordt dan 75.

Willem II mist Demouge tegen Go Ahead Eagles

Willem II moet het morgen in de eerste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles doen zonder aanvalsleider Frank Demouge. De topschutter van de Tilburgers heeft een liesblessure. Hij miste daardoor zondag ook al de tweede wedstrijd in de play-offs om promotie/degradatie tegen FC Eindhoven.

Willem II ontdeed zich moeizaam van Eindhoven (2-1, 1-1) en moet tegen Go Ahead Eagles een langer verblijf in de Eredivisie afdwingen. Interim-trainer Theo de Jong mist naast Demouge vanwege schorsingen ook Ibrahim Kargbo en Arjan Swinkels.

Willem II gaat morgen op bezoek in Deventer, de return in Tilburg staat zondag op het programma. Go Ahead Eagles moet het in de eigen Adelaarshorst doen zonder de geblesseerden Marco Parnela en Timon van Leeuwen.

Portal tot 24 mei gratis te downloaden

Steam is uit voor de Mac en dat viert men bij Steam. Zo kan vanaf nu tot 24 mei de vaak bekroonde game Portal gratis worden gedownload. Dit geldt niet alleen voor Mac-gebruikers, maar ook iedereen die een Steam-account heeft.

Portal kwam in 2007 uit voor de PC en via The Orange Box op de Xbox 360 en de PlayStation 3 en is veel bekroond. Zo heeft het spel maar liefst op 70 verschillende sites/bladen de Game of the Year-prijs gewonnen. Bij Steam leggen ze zo de prijs uit:

''Capitol news! But the excellent puzzle adventure Portal won over 40 Game of the Year awards; Surely it must cost at least five or six hundred dollars."

You'd think that, especially since it actually won over 70 Game of the Year Awards. But, like we keep saying, Portal is free. Free on the Mac. Free on the PC. But only until May 24th.''

Dus wil jij ook genieten van Portal, neem dan snel een kijkje in de Steam-store of klik op de bron.

Portal

'Loverboy' doet aangifte tegen Maria Mosterd

De vermeende loverboy 'Manou' heeft aangifte gedaan tegen Maria Mosterd en haar moeder wegens smaad en laster. Maria Mosterd beschrijft in haar boek 'Echte mannen eten geen kaas' hoe zij in handen is gevallen van een loverboy. Aan het waarheidsgehalte van haar boek wordt getwijfeld.

Zondag besteedde Peter R. de Vries in zijn programma aandacht aan het boek. Volgens hem is veel van wat Mosterd schrijft klinkklare onzin. Woensdag kwam de vermeende loverboy, die in het boek Manou heet, uitgebreid aan het woord in een documentaire op SBS 6. Hij beweerde dat hij haar nooit tot prostitutie heeft gedwongen en dat Mosterd het verhaal verzonnen heeft. Hij heeft woensdag aangifte gedaan.

Van het boek 'Echte mannen eten geen kaas' zijn inmiddels bijna driehonderdduizend exemplaren verkocht.

Filmfestival Cannes geopend

Met de wereldpremière van Robin Hood is woensdagavond het gerenommeerde Filmfestival van Cannes geopend. Regisseur Ridley Scott ontbrak bij de feestelijke vertoning van zijn film wegens een knieoperatie.

Robin Hood werd met gemengde reacties uit het publiek ontvangen, meldden waarnemers. Acteur Russell Crowe speelt de titelrol in de film over de legendarische schelm.

Het 63e Filmfestival van Cannes duurt tot en met 23 mei. Verwacht worden onder anderen acteur Michael Douglas voor de première van Wall Street 2 en zanger Mick Jagger, die een nieuwe documentaire over de Rolling Stones presenteert. Het belangrijkste programma van Cannes is de competitie om de Gouden Palm.

In het programma Un Certain Regard voor eigenzinnige filmmakers draait dit jaar de Nederlandse productie RU There van regisseur David Verbeek. De film vertelt over een professionele gamer (Stijn Koomen) die in Taiwan verliefd wordt op een lokale masseuse. In de Quinzaine des Realisateurs, een selectie van jonge talenten, draait de korte film Licht van regisseur André Schreuders.

[Giro] Dekker baalt van stortbui in ploegentijdrit

Met een elfde plaats in de ploegentijdrit van de Giro eindigde Rabobank vandaag precies halverwege het deelnemersveld. Dat de klassering niet hoger uitviel, was volgens ploegleider Erik Dekker vooral de wijten aan een wolkbreuk waar zijn renners net voor het eerste tussenpunt mee werden geconfronteerd.

Rabobank kreeg na ongeveer twaalf kilometer op het 33 kilometer lange parcours tussen Savigliano en Cuneo te maken met een hoosbui. "Je ziet het ook duidelijk terug in de tussentijden", legde Dekker uit. "Halverwege hadden we al een achterstand van 1.09 minuut op de snelste ploeg en op de streep was die achterstand plots met een paar seconden teruggelopen."

Ook volgens sprinter Graeme Brown had de regen, die ook het net na Rabobank gestarte Milram parten speelde, een grote rol gespeeld. "Het was ongelooflijk, net of we door een rivier heenreden", vond de drager van de puntentrui. Pieter Weening wilde het weer niet als excuus gebruiken. "Natuurlijk was het vervelend, maar meer ook niet."

Weening blijft ook na de ploegentijdrit de hoogst geklasseerde Nederlander, al zakt hij wel van de tiende naar de zestiende plaats. "Of ik al met een schuin oog naar het klassement kijk?", vroeg de Fries, die aan zijn eerste Giro bezig is. "Ach, het is nog veel te vroeg om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen."

3,5 jaar cel voor mensenhandelaar

Een 47-jarige man uit Den Haag is veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor mensenhandel en mensensmokkel. Hij buitte Indiërs uit die illegaal in Nederland verbleven. Twee medeverdachten, een Hagenaar van 46 en een 52-jarige plaatsgenoot, werden tot zes maanden cel, zes maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur veroordeeld.

De slachtoffers moesten hun identiteitspapieren afstaan aan de hoofdverdachte. Vervolgens werden ze volgens de rechter in Den Haag 'onder erbarmelijke omstandigheden' in woningen gehuisvest. Ze sliepen met veel te veel mensen in een vervuild pand, en moest hier maandelijks 100 tot 150 euro voor betalen.

De Hagenaar zette de illegalen aan het werk voor een dagloon van 20 tot 35 euro per dag. Als zij geld naar hun familie wilden overmaken, moesten ze de mensenhandelaar provisie betalen.

Explosie bij waterkrachtcentrale Rusland

Bij een explosie in een waterkrachtcentrale in de Russische regio Tatarstan, ongeveer duizend kilometer ten oosten van Moskou, zijn woensdag twee personen om het leven gekomen. Tien personen raakten gewond. Dat heeft het Russische ministerie van energie bekendgemaakt.

Ongeveer tien minuten voor de explosie verscheen er rook in de turbineruimte van de centrale. Vervolgens explodeerde een compressor. Wat precies de oorzaak van de explosie is, is vooralsnog niet bekend. Bij de ontploffing kwam de chef van de turbineruimte om het leven. Ook overleed een brandweerman, nadat hij tijdens de reddingsoperatie van grote hoogte naar beneden was gevallen.

De 31 jaar oude oude fabriek bij de rivier de Kama kon gewoon doordraaien en de dam in de rivier was niet in gevaar door de explosie.

In augustus kwamen 69 mensen om het leven na een explosie in een andere waterkrachtcentrale, de Sajan-Sjusjenskajacentrale.

S. Williams uitgeschakeld in Madrid

Serena Williams is in de achtste finales van het WTA-toernooi in Madrid uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Amerikaanse ging met 6-4, 2-6 en 3-6 onderuit tegen de Russin Nadia Petrova.

Williams wist nog wel de eerste set naar zich toe te trekken, maar in het vervolg van de partij had de jongste van de zusjes Williams geen antwoord op de mokerslagen van haar tegenstandster. Petrova zocht de lijnen met veel precisie en gaf daardoor Williams geen schijn van kans.

Batman: Arkham Asylum DLC beschikbaar

Twee DLC pakketjes voor Batman: Arkham Asylum die eerder lastig te verkrijgen waren zijn nu voor iedereen beschikbaar gesteld, als je wilt betalen natuurlijk.

De eerste DLC is het pakketje wat je kreeg als je je game had gereserveerd bij Gamestop, de challenge map Dem Bones. Het tweede DLC pakketje is de challenge map Crime Alley en die kreeg je bij de Collector Edition van $100.

Beide DLC pakketten zijn te downloaden en kosten per stuk op de Xbox 360 en PC (games for live) 240 punten en op de Playstation 3 $3.49.

Batman
De deal is rond!

Rechter verbiedt uitzending Stegeman

SBS6 mag zondag een aflevering van Undercover in Nederland over een paardenhandelaar niet uitzenden. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de vrouw. SBS6 beraadt zich op hoger beroep, zei een woordvoerder van de zender woensdag.

In de omstreden uitzending zou Alberto Stegeman de vrouw met verborgen camera's ontmaskeren als een malafide paardenhandelaar. De beelden tonen volgens Stegeman aan hoe respectloos de vrouw omgaat met haar paarden. Zo zou ze slachtpaarden en zieke paarden als gezonde rijpaarden verkopen. Stegeman sprak voor de uitzending tal van gedupeerden.

De vrouw spande echter een kort geding aan om de uitzending te voorkomen. SBS6 is teleurgesteld in het uitzendverbod en overweegt op korte termijn nog in hoger beroep te gaan. De programmering van zondag is daarom nog niet aangepast.

Coutinho langer bij ADO Den Haag

Gino Coutinho heeft zijn contract bij ADO Den Haag met een jaar verlengd. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

Momenteel loopt er tegen de keeper een onderzoek in een cannabiszaak. Vorig jaar werd er in een door de doelman verhuurde loods in het Flevolandse Ens een hennepplantage aangetroffen. "Ik ben nog steeds overtuigd van mijn onschuld en gelukkig geeft ook ADO aan volledig achter mij te staan", aldus Coutinho.

Wekelijkse Releaselijst week 19

Releaselijst week 19, 10-05-2010 t/m 16-05-2010

Hierbij de release lijst van deze week, Skate 3 is de grote titel van de week en komt uit op de PS3 en Xbox 360. Age of Conan heeft een nieuwe expansion pack voor de PC en Naruto keert terug op de PSP, de andere titels zijn... opmerkelijk te noemen.  Één game is gister uitgekomen en één game komt de 15e uit, de andere games komen allemaal de 14e uit.

PC
- Age of Conan: Rise of the Godslayer (Barbaarse Expansion Pack MMORPG)(11-05-2010)
- Rig 'n Roll (Bestuur je vrachtwagen over de snelweg in deze race/simulatie game)(15-05-2010)

DS
- Sushi Go Round

Wii
- Sushi Go Round (Sushi restaurant mini game simulator)
- All Star Karate (Leer Karate en bevecht een boze schurk)

PS3
- Skate 3 (Derde deel in populaire skategame van EA)
- 3D Dot Game Heroes (Pixel actie game in een pixel wereld)

Xbox 360
- Skate 3

PSP
- Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Heroes 3 (Fighting game met de welbekende geelharige ninja)

De releaselijst is altijd onder voorbehoud, soms worden er titels uitgesteld of laat aan de lijst toegevoegd waardoor ze er niet opstaan.

'Reactie vliegtuigramp overdreven'

Voetbalanalist en DWDD-tafelheer Hugo Borst vindt de reactie van de politiek en de media op de vliegtuigramp in Libië zwaar overdreven en hypocriet. "Als het nu 62 Engelsen waren geweest ging men wel gewoon door. Ik word er altijd een beetje ongemakkelijk van", aldus Borst woensdagavond in de tv-show De Wereld Draait Door (DWDD).

Veel media-uitzendingen en de politieke campagnes van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni zijn aangepast en opgeschort door de ramp.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk was lichtelijk geshockeerd door het statement van Borst: "Maar Hugo, dit is toch wel een hele rare opmerking." Borst vervolgde: "Het is tragisch zonder meer, maar vliegtuigrampen gebeuren. De waan van de dag regeert, want overmorgen denken we er niet meer aan."

Bij de introductie van DWDD wilde de voetbalanalist het nog over Giovanni van Bronckhorst hebben, die woensdag bekendmaakte na het aankomende WK te stoppen met voetballen, maar dat mocht niet van de VARA-presentator.

In het vervolggesprek over de vliegtuigramp met Jacco Hoekstra, hoogleraar lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, haalde Borst opnieuw uit: "We zijn nu werkelijk niets te weten gekomen in de afgelopen acht à negen minuten, Hoekstra stelt zelf ook heel veel vraagtekens bij de ramp."

Volgens Borst was het gesprek zinloos omdat niemand nog weet wat er precies gebeurd is. Op veel vragen van Van Nieuwkerk had Hoekstra geen antwoord.

Vader opgepakt voor brandmerken kinderen

Een man uit Sequim, in de Amerikaanse staat Washington, wordt aangeklaagd omdat hij zo trots is op zijn kroost, dat hij aan iedereen wil laten zien dat ze bij hem horen. Mark Seamands heeft de drie pubers letterlijk gebrandmerkt.

Met behulp van een stalen stempel, dezelfde die ook wordt gebruikt om het vee te brandmerken, bracht vaderlief de letters 'SK' aan op zijn kinderen. Het jongste kind, zijn dertienjarige zoon, kreeg de afkorting voor 'Seamands Kids' in zijn borstkas gebrand. Zijn vijftienjarige zoon heeft dezelfde letters voorgoed in zijn arm staan.

De oudste van het stel, een achttienjarig meisje, heeft het brandmerk op de achterkant van haar been zitten. Alle brandmerken zijn anderhalf jaar geleden aangebracht, hetgeen tot een echtscheiding heeft geleid tussen Mark en zijn ex-vrouw, Alison Davis. Davis is zo boos op haar voormalige echtgenoot dat zij voor beide zoons aangifte heeft gedaan van mishandeling.

Ondanks dat moeders het oneens is met de permanente initialen, zijn de drie kinderen er maar wat trots op. De man wordt dan ook niet aangeklaagd voor het brandmerken van zijn dochter, omdat ze destijds oud genoeg was om zich te verdedigen. Een van de zoons heeft het brandmerken zelfs gefilmd, en hij wil het filmpje graag laten zien tijdens de rechtszaak. Ook Seamands zelf wil graag zijn eigen brandmerk laten zien.

Brazilië en India klagen over Nederland bij WTO

Brazilië heeft woensdag een klacht tegen Nederland ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. De Brazilianen zijn het niet eens met de inbeslagname van een lading generieke medicijnen uit India door de Nederlandse autoriteiten. Brazilië vroeg de WTO om een formeel consultatieproces op te starten, de eerste stap bij een handelsconflict, waarbij de Europese Unie en Nederland betrokken zijn.

Vorig jaar werd in de Rotterdamse haven de lading medicijnen tegen een hoge bloeddruk in beslag genomen, nadat een Nederlands bedrijf had geklaagd over een inbreuk op hun patenten. De actie van Nederland zorgde voor woede in Brazilië en India. De twee landen staan vooraan bij de promotie van het gebruik van generieke geneesmiddelen als alternatief voor dure merkmedicijnen. Veel mensen in ontwikkelingslanden kunnen de dure medicijnen niet betalen.

Brazilië zei in een verklaring dat de inbeslagname in strijd is met regels van de WTO en dat het mogelijk hulpprogramma's om generieke medicijnen te verspreiden in ontwikkelingslanden in de war zou kunnen sturen. India sloot zich bij de Brazilianen aan.

WK 2010: Alle voorselecties op een rij

Gisteren en vandaag werden op FOK!sport veel voorselecties van de deelnemende landen aan het WK voetbal in Zuid-Afrika gepubliceerd. Om een beetje orde in de chaos te scheppen, hebben we alle berichten met voorselecties op een rijtje gezet, waardoor je alles nog een rustig kan nalezen.

Groep A
Zuid-Afrika
Mexico
Uruguay
Frankrijk

Groep B
Argentinië
Nigeria
Zuid-Korea
Griekenland

Groep C
Engeland
Verenigde Staten
Algerije
Slovenië

Groep D
Duitsland
Australië
Servië
Ghana

Groep E
Nederland
Denemarken
Japan
Kameroen

Groep F
Italië
Paraguay
Nieuw-Zeeland
Slowakije

Groep G
Brazilië
Noord-Korea
Ivoorkust
Portugal

Groep H
Spanje
Zwitserland
Honduras
Chili

VVD grootste partij in peiling

De VVD is de grootste partij in de peiling van Maurice de Hond. De VVD staat op 34 zetels in de peiling die De Hond woensdag heeft gepubliceerd. Dat zijn er twee meer dan de PvdA.

In de peiling van vorige week stonden de PvdA en de VVD allebei nog op 33 zetels. Deze week moeten behalve de PvdA ook het CDA en de PVV een zetel inleveren. De christendemocraten staan op 26 zetels, de PVV krijgt er nu zestien.

Het zetelverlies van het CDA en de PVV heeft mogelijk te maken met de publiciteit van de afgelopen dagen rondom de buitenechtelijke affaire van staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) en het pleidooi van Kamerlid Hero Brinkman voor meer democratie in de PVV.

Het vertrouwen van kiezers in PvdA-leider Job Cohen neemt iets af, blijkt verder uit de peiling, terwijl het vertrouwen in diens VVD-opponent Mark Rutte juist iets toeneemt. Cohen krijgt nog wel de voorkeur als het gaat om de vraag wie er premier moet worden: Rutte of Cohen. Vijftig procent kiest voor Cohen, 44 procent voor Rutte.

De laatste keer dat de VVD in de peilingen op de eerste plaats stond, was tijdens het tweede paarse kabinet (1998-2002).

Zusjes Williams na zeven jaar één en twee

Op de nieuwe wereldranglijst, die maandag verschijnt, staan de Amerikaanse tenniszussen Serena en Venus Williams op één en twee. Het is zeven jaar geleden dat ze de bovenste twee plaatsen van de mondiale ranking innamen. Venus verzekerde zich vandaag van de tweede plek door de kwartfinales te bereiken van het WTA-toernooi in Madrid.

De oudste van de zusjes Wililams rekende in de derde ronde af met de Italiaanse Francesca Schiavone: 3-6 6-1 6-2. Met de punten die Venus Williams (29) daarmee vergaarde verdringt ze Caroline Wozniacki maandag van de tweede plaats, achter zus Serena (28). De tennissende tak van de familie Williams stond al 45 weken op de bovenste twee plaatsen van de wereldranglijst, waarvan de laatste keer in mei 2003.

Ivoorkust zonder Cissé naar WK

Sekou Cissé is over een maand niet te zien op het WK in Zuid-Afrika. Bondscoach Sven Göran Eriksson heeft de aanvaller van Feyenoord niet opgenomen in zijn voorselectie. Cheick Tioté, middenvelder van FC Twente, is er wel bij.

Cissé is normaal gesproken een vaste waarde in de selectie van Ivoorkust, maar de spits was afgelopen seizoen vaak uit de roulatie door een teenblessure. Ook Tioté moest het vooral doen met invalbeurten, maar de middenvelder kreeg wel een uitnodiging van Eriksson.

Feyenoord-trainer Mario Been zei vorige week al dat het voor Cissé beter is om deze zomer uit te rusten en goed te herstellen van zijn kwetsuur. De bekendste namen zijn Emmanuel Eboue (Arsenal), de broers Yaya (Barcelona) en Kolo Touré (Manchester City) en natuurlijk Chelsea-duo Didier Drogba en Salomon Kalou.

Ivoorkust acteert op het WK in een zeer zware groep. Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië, de sterke Portugezen en Noord-Korea zijn in Zuid-Afrika de tegenstanders.Voorlopige selectie Ivoorkust:

Doel: Boubacar Barry (Lokeren), Vincent Angban en Daniel Yeboah (beiden Asec Mimosas) en Aristide Zogbo (Maccabi Netanya)

Verdediging: Souleymane Bamba (Hibernian); Arthur Boka (VfB Stuttgart), Emmanuel Eboué (Arsenal), Abdoulaye Méïté (West Brom), Siaka Tiene, Benjamin Angoua (beiden Valenciennes), Kolo Touré (Manchester City), Steve Gohouri (Wigan); Emerse Fae (Olympique Nice) en Guy Demel (Hamburger SV)

Middenveld: Romaric N'Dri Koffi, Didier Zokora (beiden Sevilla), Cheick Tiote (FC Twente), Yaya Touré (FC Barcelona), Gilles Yapi Yapo (Young Boys), Kanga Akale (Lens), Jean-Jacques Gosso (AS Monaco) en Emmanuel Kone (International Curtea Argues)

Aanval: Aruna Dindane (RC Lens), Seydou Doumbia (Young Boys), Didier Drogba, Salomon Kalou (beiden Chelsea), Kader Keita (Galatasaray), Bakari Kone (Olympique Marseille), Gervinho (Lille OSC) en Lacina Traoré (CFR Cluj)

 

[Giro] Nibali dankt ploegleiding voor roze trui

Vincenzo Nibali mocht zich vandaag voor het eerst in zijn carrière in de roze leiderstrui van de Giro d'Italia hullen. Door de winst van Liquigas in de ploegentijdrit nam hij het kleinood over van Astana-renner Alexandre Vinoukourov. "En dat heb ik vooral te danken aan de ploegleiding", wist hij na afloop te vertellen.

Nibali doelde daarmee op het feit dat de Giro aanvankelijk aan zijn neus voorbij zou gaan. De 25-jarige moest worden uitgespeeld tijdens de Tour de France, waarin hij vorig jaar als zevende eindigde. Nadat Franco Pellizotti kort voor de Giro een startverbod kreeg vanwege verdachte bloedwaarden, kwam de ploegleiding alsnog bij Nibali terecht.

"Ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen dat ze in me hebben gesteld, vooral omdat ik een matig voorjaar achter de rug heb", zei de Siciliaan, die het dragen van de roze trui als een droom ziet. "Ik hoop hem in ieder geval deze week nog te behouden. Maar ik zal het van dag tot dag moeten bekijken."

Voor een interne strijd met de andere kopman binnen de ploeg, Ivan Basso, hoeft volgens Nibali niemand bang te zijn. "We hebben gewoon allebei een bepaalde rol binnen de ploeg en die respecteren we van elkaar. Verlies Ivan niet uit het oog, hij is een uitstekende renner en heeft veel ervaring in de Giro."

Geblesseerde Pepe in voorselectie Portugal

Carlos Queiroz maakte vorige week al een voorselectie van 50 voetballers bekend, maar heeft deze gisteren naar 24 namen teruggebracht. De geblesseerde Pepe behoort ook tot dit gezelschap en maakt nog altijd kans op deelname aan het WK voetbal.

In de Portugese voorselectie zal dus nog één naam af moeten vallen. Dit zou Pepe kunnen zijn, mits hij niet op tijd fit is. Als dat wel het geval is, dan zal bondscoach Queiroz een andere speler moeten slachtofferen.

Portugal is in Zuid-Afrika ingedeeld in groep G en speelt zijn groepswedstrijden tegen Brazilië, Noord-Korea en Ivoorkust.Voorlopige selectie Portugal:

Doel: Eduardo (Sporting Braga), Daniel Fernandes (Iraklis) en Beto (Porto)

Verdediging: Miguel (Valencia), Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho (beide Chelsea), Bruno Alves, Rolando (beide Porto), Ricardo Costa (Lille), Duda (Málaga), Fabio Coentrao (Benfica) en Pepe (Real Madrid)

Middenveld: Pedro Mendes (Sporting Portugal), Ze Castro (Deportivo la Coruña), Tiago Mendes (Atlético Madrid), Deco (Chelsea), Raul Meireles (Porto) en Miguel Veloso (Sporting Portugal)

Aanval: Simao Sabrosa (Atlético Madrid), Danny (Zenit St Petersburg), Liedson (Sporting Portugal), Hugo Almeida (Werder Bremen), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) en Nani (Manchester United)

Serieverkrachter (17) veroordeeld

Een 17-jarige jongen uit Spijkenisse wordt in een jeugdinrichting geplaatst omdat hij acht meisjes en jonge vrouwen heeft verkracht en aangerand. Ook moet hij de slachtoffers schadevergoeding betalen, bepaalde de rechter in Rotterdam. In totaal gaat het om zeventienduizend euro.

De jongen sloeg tussen juni 2009 en januari van dit jaar toe in de omgeving van metrostations in Spijkenisse. In januari werd hij opgepakt. De uitspraak van de rechter is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

'Liam Gallagher maakt film over Beatles'

Liam Gallagher is bezig een film te maken over de laatste jaren van The Beatles. Meer details worden op het filmfestival van Cannes bekendgemaakt, zo schrijft de Britse krant The Daily Telegraph.

De productiemaatschappij van de voormalige frontman van Oasis werkt aan een biopic die is gebaseerd op het boek 'The Longest Cocktail Party' van Richard DiLello. Hij maakte de Fab Four eind jaren zestig als medewerker van dichtbij mee en stond bekend als 'house hippie'. Het boek gaat over de wilde opkomst en teloorgang van Apple, de platenmaatschappij van de Beatles, in de periode tussen 1968 (de onstuimige dagen) en het einde van de band 1970.

Liams oudere broer Noel is ook een fan van het werk van DiLello en noemde het in 1972 gepubliceerde boek al eens 'briljant'.

Gallaghers bedrijf In 1 Productions werkt samen aan de film met de vooraanstaande onafhankelijke Britse filmmaatschappij Revolution Films. "Het wordt een film met humor en toewijding, die een kijkje in de keuken geeft van hoe het was om als jonge man meegezogen te worden in de muziekindustrie, beroemdheden en de swingende jaren zestig in Londen", aldus een woordvoerder van In 1 Productions.

'Liam Gallagher maakt film over Beatles'
'Liam Gallagher maakt film over Beatles' (Foto: Novum)

Zuid-Afrikaanse door giraf doodgetrapt

Een giraf heeft op een game farm in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo een vrouw doodgetrapt, meldt het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA woensdag.

De vrouw liep met twee honden over het terrein van de farm. Een van de honden rende naar een kudde giraffen, waar de dieren van schrokken. De 25-jarige vrouw probeerde de hond af te schermen en kreeg vervolgens van een van de giraffen een trap in haar nek. De trap werd haar fataal.

Giraffen komen voor in het beroemde Kruger Park, dat deels in de provincie Limpopo ligt. Hoewel giraffen leven van bladeren en niet jagen, zijn ze in staat hard te trappen met hun krachtige poten als ze bedreigd worden.

CvdK Jansen van Overijssel vertrekt

Commissaris van de Koningin Geert Jansen (CDA) van de provincie Overijssel vertrekt op 1 januari volgend jaar. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt.

Jansen is commissaris sinds 2002. Door zijn vertrek nu al aan te kondigen, wil hij Provinciale Staten naar eigen zeggen voldoende tijd geven om een geschikte opvolger te vinden. Deze kan dan vóór de verkiezingen voor Provinciale Staten op 2 maart 2011 aan de slag.

Aangevallen cartoonist wil lezing nogmaals geven

De Zweedse cartoonist Lars Vilks, die dinsdag werd aangevallen toen hij een lezing gaf op de universiteit van Uppsala, hoopt de kans te krijgen om de lezing, over vrijheid van meningsuiting, nogmaals te geven. Medewerkers van de universiteit twijfelen echter of ze Vilks nog een keer willen uitnodigen.

Getuigen van het incident zeiden dat Vilks in de loop van zijn lezing een film van een Iraanse filmmaker liet zien. De film ging over homoseksualiteit en de islam. Plotseling sprong een jonge man op van zijn stoel op de eerste rij en probeerde zich op Vilks te storten. In eerste instantie dacht Vilks dat hij een kopstoot kreeg van de man, maar later bleek dat hij in botsing was gekomen met een agent in burger die de aanvaller onderschepte en Vilks escorteerde naar een andere ruimte. "Het was de eerste keer dat ik fysiek ben aangevallen", aldus Vilks. "Het was nogal een schok." Vilks hield aan het incident een kapotte bril over.

De cartoonist zei woensdag dat hij zich nu zorgen maakt over de vrijheid van meningsuiting op de oudste en meest prestigieuze universiteit van Zweden. "Wat je nu krijgt is dat een woedende menigte besluit wat er kan worden besproken op de universiteit", aldus Vilks. "Ik ben bereid om nog een keer het podium op te gaan. Dit moet worden gedaan."

Medewerkers van de universiteit twijfelen echter of ze Vilks nog een keer willen uitnodigen. "Het is niet erg waarschijnlijk, gezien de situatie die hier is ontstaan", aldus woordvoerster Anneli Vaara.

Woensdag bleek dat de website van Vilks was gehackt. Op de site, waar normaal een blog staat, stond een bericht dat de site was gehackt. Bovendien waren er links met informatie over de profeet Mohammed geplaatst.

[Upd] Geen ernstige blessure Terry

John Terry is vandaag door zijn club Chelsea voor onderzoek naar het ziekenhuis gestuurd. De Engelse international was op de training geblesseerd geraakt aan zijn voet. Van het gewricht is inmiddels een scan gemaakt. Chelsea verwacht morgen meer duidelijkheid over de ernst van de kwetsuur van de centrale verdediger.

Volgens de eerste berichten ziet het er naar uit dat Terry een botje in zijn voet heeft gebroken. Het zou hem het wereldkampioenschap kunnen kosten, dat in juni in Zuid-Afrika wordt gespeeld. Terry geldt als een van de belangrijkste spelers van het nationale elftal van Engeland.

Update  @ 19:15 uur

John Terry heeft op de training van Chelsea geen ernstige blessure opgelopen. In eerste instantie werd gedacht dat de verdediger een middenvoetsbeentje zou hebben gebroken, maar een scan bracht geen breuk aan het licht.

Alternatieve Dance Parade gaat niet door

Ook de alternatieve Dance Parade in Rotterdam gaat niet door. De organisator laat woensdag weten dat vanwege de hoge kosten van veiligheidsmaatregelen en de tegenvallende kaartverkoop het evenement wordt afgelast. De Dance Parade zou op 12 juni plaatsvinden in het Zuiderpark.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb verbood vorig jaar na de rellen rond het strandfeest Sunset Grooves alle grote gratis dancefeesten in de Maasstad. Dit betekende dat de Dance Parade niet in zijn oorspronkelijke vorm kon terugkeren. De bonte stoet wagens met dj's en dansers in het centrum van Rotterdam trok jaarlijks zo'n vierhonderdduizend bezoekers.

De organisatie besloot de Dance Parade in een andere vorm door te laten gaan in het Zuiderpark. Hierbij zou entree moeten worden betaald. De kosten van de beveiliging zouden voor de organisatie zijn.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte heeft Aboutaleb gevraagd om een reddingsplan te maken om de Dance Parade alsnog door te laten gaan. Hij vindt dat de burgemeester is doorgeschoten in het opvoeren van de veiligheidsmaatregelen en vindt het 'niet fair' om de kosten daarvan volledig bij de organisatie te leggen.

Timmer moet weg bij SC Heerenveen

Henk Timmer moet na drie maanden SC Heerenveen alweer vertrekken. De 38-jarige doelman kwam in februari bij de Friezen binnen om het keepersprobleem te verhelpen. Kenny Steppe en Brian Vandenbussche kampten met blessures en zodoende hielp hij de Friese club uit de brand. Een verlenging van het contract zit er niet in voor de keeper. Dat meldt de club op zijn site.

"Vandenbussche en Steppe zijn twee uitstekende doelmannen. Als zij weer fit zijn hebben we Timmer niet meer nodig", zegt directeur Yme Kuiper. De club is Timmer erg dankbaar. "De omstandigheden waren niet ideaal, maar Henk heeft het uitstekend gedaan. Zijn routine en ervaring hebben de club erg geholpen. Hier zijn wij hem erg dankbaar voor."

Hij speelde dit seizoen negen competitieduels voor de Friezen. In die duels hield hij twee keer zijn doel schoon. Twintig keer moest hij de bal uit zijn net graaien. De voormalige international wist twee strafschoppen te pakken in zijn negen wedstrijden. Roda JC-verdediger Davy de Fauw en Sparta-aanvaller Joshua John wisten de sluitpost niet verschalken.

Henk Timmer moet weg bij SC Heerenveen
Henk Timmer moet weg bij SC Heerenveen (Foto: Novum)

Barendrecht en Vogels beginnen kampioenscompetitie met remise

Gisteravond speelden Barendrecht en IJsselmeervogels de eerste wedstrijd van de kampioenscompetitie bij de zaterdagamateurs. Het werd op de Bongerd in Barendrecht 0-0.

Voor het oog van vijftienhonderd toeschouwers kreeg Barendrecht voor rust de beste kansen, maar de kampioen van de Hoofdklasse A wist niet te scoren. In het tweede bedrijf werd IJsselmeervogels sterker. De kampioen van de Hoofdklasse B wist wel een doelpunt te maken, maar de treffer van verdediger Iwan Axwijk werd afgekeurd. In de extra tijd was de thuisploeg middels een kopbal van Jeroen van Wetten nog dicht in de buurt van de winst, maar ook hij scoorde niet. De strafschoppenserie, die na de eerste ontmoetingen wordt gehouden om bij een eventuele gelijke eindstand de winnaar te bepalen, werd wel door Barendrecht gewonnen.

Zaterdag vervolgt IJsselmeervogels de competitie tegen Excelsior '31, de kampioen van de Hoofdklasse C. De club uit Rijssen is dan te gast in Bunschoten-Spakenburg.

Barendrecht - IJsselmeervogels 0-0 (0-0)

STAND

1. Barendrecht 1-1 (0)
2. IJsselmeervogels 1-1 (0)
3. Excelsior '31 0-0

Volendam haalt Tol weg bij eigen amateurs

FC Volendam heeft Kees Pier Tol vastgelegd. De speler komt over van de eigen amateurtak, die uitkomt in de Hoofdklasse B van de zaterdagamateurs. De 23-jarige spits was daar topscorer.

Tol kwam in het seizoen 2008/09 uit voor SC Cambuur, maar speelde slechts twee keer mee in de Jupiler League. Daarop keerde hij terug naar de amateurs van Volendam. Zijn goede spel werd beloond met een overgang naar Zwaluwen '30, dat nog kandidaat is om zich te plaatsen voor de Topklasse. De proftak van Volendam toonde echter onlangs ook interesse in Tol, die zeventien keer scoorde voor zijn club. Tol heeft nu besloten in te gaan om het aanbod van Volendam en heeft Zwaluwen '30 afgezegd. De aanvaller tekende voor één seizoen, met een optie op een tweede jaar.

God Eater in 2011 naar Europa

Namco Bandai heeft tijdens haar eigen evenement in Barcelona bekendgemaakt dat de game God Eater uitkomt in Europa. De actie van God Eater wordt in 2011 op de PSP verwacht.

In God Eater gaat het niet bepaald goed met de mensheid. De wereld is kapot na een apocalyptische ramp. Mutanten, in de game de Aragami genoemd, overstromen het land. De enige hoop voor de mensheid zijn de God Arc-wapens van de God Eaters.

Het tempo ligt ontzettend hoog. De speler krijgt meer dan 125 missies voorgeschoteld waarbij snelheid en tactiek vereist is. Soms moet je slaan, soms moet je schieten. Die beslissing moet je echter wel snel nemen.

Kogels kunnen aangepast worden om hun kracht, patroon en superaanval te veranderen. De unieke Prey Attack voegt een nieuwe laag strategie toe. De God Eater kan zijn God Arc in een zogenaamde Burst-modus laten ontvlammen, waardoor een gigantische hoeveelheid energie zorgt voor meer schade bij de vijanden.

God Eater ondersteunt de mogelijkheid om het spel samen met drie andere spelers te spelen. Daarnaast kan de game ook met drie computergestuurde kameraden gespeeld worden.

'God Eater' in 2011 naar Europa
'God Eater' in 2011 naar Europa (Foto: Novum)

Family Trainer krijgt derde deel

De Family Trainer-serie wordt uitgebreid met een derde deel. Family Trainer: Treasure Adventure verschijnt deze herfst op de Nintendo Wii. Dit heeft Namco Bandai bekendgemaakt tijdens haar eigen Level Up-evenement in Barcelona.

Family Trainer: Treasure Adventure dient gespeeld te worden met de bijbehorende Family Trainer-mat. Family Trainer: Treasure Adventure laat spelers fysieke uitdagingen voltooien. Er moet gezwaaid en gesprongen worden.

In Family Trainer: Treasure Adventure wordt de speler naar allerlei exotische locaties gestuurd om verborgen schatten te vinden. Daarnaast zijn er ook nog eens 24 verschillende activiteiten die met meerdere spelers te spelen zijn.

De game zit boordevol nieuwe spelmodi. In totaal zijn er zeventig verschillende spelletjes om iedereen het naar z'n zin te maken. De Party-modus voor maximaal acht spelers brengt bovendien flink wat competitiviteit met zich mee, en in de adventure-modus kunnen spelers als schatzoeker aan de slag.

'Family Trainer' krijgt derde deel
'Family Trainer' krijgt derde deel (Foto: Novum)

Man opgepakt om bezit inktvisporno

Een 46-jarige man uit Wales is opgepakt wegens het bezit van een verzameling dubieuze porno. Onder de vieze plaatjes bevond zich onder andere een foto van een man die de liefde bedreef met een inktvis.

Andrew Dymond is zwaar de lul sinds de politie de porno op zijn pc ontdekte. Hij wordt nu aangeklaagd voor het bezit van 'een extreme, pornografische afbeelding, geportretteerd op een expliciete en realistische manier waarop een persoon seks heeft met een dood dier, namelijk een inktvis, die zeer beledigend, walgelijk of obsceen karakter was'. Volgens de rechters van de rechtbank te Swansea was het zeedier overduidelijk niet meer in leven.

Aan inktvisporno had Andrew echter niet genoeg. Hij bleek namelijk ook nog porno te hebben waarin mensen de liefde bedrijven met honden en paarden. Daarnaast lopen er veertien aanklachten wegens het maken van naaktfoto's van kinderen tegen hem.

De rechtbank heeft de rechtszaak een poosje opgeschort. Dymond is op borgtocht vrijgelaten. Hij mag alleen het internet niet meer op en moet uit de buurt blijven van kinderen beneden de zestien jaar.

EA onthult verkoopcijfers

Electronic Arts (EA) heeft verkoopcijfers bekendgemaakt van diverse games. Zo zijn er sinds de release in januari in Europa en de Verenigde Staten 1,6 miljoen exemplaren verkocht van Mass Effect 2.

Naast Mass Effect 2 had EA in het begin van het jaar nog een aantal grote games. Zo verscheen Army of Two: The 40th Day ook in januari op de Playstation 3 en Xbox 360. Deze coöperatieve actiegame is meer dan een miljoen keer verkocht aan beide kanten van de oceaan. Dit gaat ook op voor Dante's Inferno. Hiermee is de strijd binnen de ringen van de hel het populairste nieuwe intellectuele eigendom in het eerste kwartaal van 2010.

De grootste verkoophits kwamen uit bestaande franchises. In Europa scoorde Fifa 10, sinds de release in oktober 2009, ontzettend goed. Het populaire voetbalspel is meer dan 10 miljoen keer verkocht. Daarnaast is het schietspel Battlefield Bad Company 2 sinds begin maart 2010 nu al vier miljoen keer over de toonbank gegaan. Bovendien is er een miljoen exemplaren van de schietgame digitaal verkocht.

Andere spellen die vier miljoen keer verkochten, zijn De Sims 3, Madden NFL 10 en Need for Speed: Shift.

EA onthult verkoopcijfers
EA onthult verkoopcijfers (Foto: Novum)

EU: Estland mag euro invoeren in 2011

Het kleine Estland heeft donderdag de steun gekregen van de Europese Commissie om deel te nemen aan de euro. Ondanks een diepe recessie waar het land afgelopen jaar in verkeerde, was het in staat te voldoen aan de strikte criteria voor toetreding. Estland zal het zeventiende land worden waar met de euro kan worden betaald.

Het groene licht van de Europese Commissie komt op een moment dat de euro zich in de ergste crisis ooit bevindt, als gevolg van de economische crisis in Griekenland en een verlies van vertrouwen in de munt door de markt.

De Europese Commissie roemde Estland voor de 'vastbesloten en efficiënte' pogingen de staatsschuld, het begrotingstekort en inflatie binnen de EU-limiet te houden. Eurocommissaris voor economie, Olli Rehn, zei dat Estland zich onderscheidt van andere Oost-Europese landen die ook graag deel willen nemen aan de euro door de 'langdurige toewijding aan een verstandig beleid'. "Estland (...) is op 1 januari 2011 klaar voor de euro", zo zei hij in een verklaring.

De Estlandse minister van economische zaken, Jurgen Ligi, zei dat de deelname aan de eurozone 'geloofwaardigheid creëert'. Bovendien is het een 'sterke stimulans voor de economie' van Estland. De economie van het land is vorig jaar met 14,1 procent gekrompen. Het was een van de sterkste dalingen in de economie in heel Europa. Toch wist het land de inflatie met 0,7 procent onder de limiet van 1 procent te houden. Bovendien was het land in staat het begrotingstekort op 1,7 procent te houden, ruim onder de limiet van 3 procent.

Het land aan de Oostzee krijgt in juli de definitieve uitslag over de deelname aan de euro. Dan zullen de Europese ministers van financiën stemmen over het lidmaatschap.

Vijf 'buitenlanders' in voorselectie Noord-Korea

Jong-Hun Kim heeft vandaag zijn voorselectie voor het WK in Zuid-Afrika bekend gemaakt. De bondscoach van Noord-Korea selecteerde maar vijf spelers, die niet in hun geboorteland actief zijn.

Young-Hak Ahn staat onder contract bij Omiya Ardija uit Japan, Yong-Jun Kim speelt bij het Chinese Chengdu Blades, Tae-Se Jong verdient zijn geld bij Kawasaki Frontale in Japan, Kuk-Jin Kim voetbalt in Zwisterland bij FC Wil en captain Yong-Jo Hong staat bij het Russische Rostov op het veld.

Het is voor de Noord-Koreanen pas de tweede keer, dat ze aan een eindtoernooi mogen deelnemen. In 1966 verraste het land vriend en vijand door in de eerste ronde voetbalgrootmacht Italië te verslaan (1-0) en door te stromen naar de tweede ronde. Ook in de kwartfinale baarde het destijds opzien. Het pakte brutaal de leiding tegen Portugal en scoorde drie keer. Aan de hand van Eusebio wonnen de Portugezen het duel echter met 5-3.

Noord-Korea zit in elk geval in een loodzware poule en moet het in elk geval opnemen tegen Brazilië, Ivoorkust en opnieuw Portugal.Voorlopige selectie Noord-Korea:

Doel: Myong-Guk Ri (Pyongyang City), Kwang-Min Ju (Kigwancha) en Myong-Gil Kim (Amrokgang)

Verdediging: Song-Chol Nam (April 25), Kwang-Chon Ri (April 25), Chol-Jin Pak (Amrokgang), Jong-Hyok Cha (Amrokgang), Jun-Il Ri (Sobaeksu), Song-Chol Han (April 25), Kwang-Hyok Ri (Kyonggongop), Kwang-Ik Jon (Amrokgang) en Myong-Il Ryang (Wolmido)

Middenveld: Yong-Jun Kim (Chengdu Blades), In-Guk Mun (April 25), Nam-Chol Pak (April 25), Young-Hak Ahn (Omiya Ardija), Yun-Nam Ji (April 25), Song-Chol Pak (Rimyongsu), Chol-Myong Ri (Pyongyang City), Kuk-Jin Kim (FC Wil), Kwang-Chol So (Amrokgang), Su-Hyok Jong (Wolmido), Kyong-Il Kim (Rimyongsu) en Hung-Ryong Ri (Wolmido)

Aanval: Yong-Jo Hong (Rostov), Tae-Se Jong (Kawasaki Frontale), Kun-Chol Choe (Rimyongsu), Chol-Hyok An (Rimyongsu), Kum-Il Kim (April 25), Myong-Won Kim (Amrokgang), Chol-Min Pak (Rimyongsu) en Chol-Min Jong (Rimyongsu)

Van Rompuy condoleert Balkenende

De president van Europa, Herman van Rompuy, heeft zijn medeleven overgebracht aan premier Jan Peter Balkenende na de vliegtuigramp in Libië. Hierbij kwamen 103 inzittenden, onder wie 61 Nederlanders om het leven. Een Nederlandse jongen van 10 jaar is de enige overlevende van de ramp.

"Ik ben geschokt door de tragische vliegtuigcrash deze ochtend in Tripoli, die aan zo veel Nederlanders het leven heeft gekost. Ik wil mijn diepste condoleances overbrengen aan de Nederlandse regering, de Nederlandse bevolking en aan alle mensen in Libië", aldus van Rompuy.

Van Damme in 3D in 'Universal Soldier IV'

Jean-Claude van Damme gaat met zijn vaste sparringmaatje Dolph Lundgren in het vierde deel van de 'Universal Soldier'-reeks spelen, dat in 3D wordt gemaakt. Dat is te lezen op de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

'The Muscles form Brussels' blaast hiermee de franchise die in 1992 van start ging definitief nieuw leven in. Vorig jaar verscheen deel drie, 'Universal Soldier: Regeneration', op dvd. Hierin speelde Van Damme ook weer mee. De opnames voor deel vier beginnen in oktober.

Waarschijnlijk wordt ook deze 'Universal Soldier' in Nederland meteen op dvd uitgebracht. De keuze voor 3D is daarom opmerkelijk te noemen, aangezien dat vooralsnog niet veel meerwaarde heeft voor dvd en Blu-ray.

John Hyams, die deel drie regisseerde, staat ook in deze film weer achter de camera's. Over een plot en een eventuele releasedatum is nog niets bekend.

Van Damme in 3D in ?Universal Soldier IV?
Van Damme in 3D in 'Universal Soldier IV' (Foto: Novum)

Microsoft lanceert nieuwe versie Office

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft woensdag een nieuwe versie van zijn kantoorsoftwarepakket Office gelanceerd. Ondernemingen kunnen er nu al over beschikken; consumenten volgen half juni.

Met Office 2010 gaat Microsoft proberen om Google van het lijf te houden. Google timmert zelf stevig aan de weg met eigen kantoorsoftware, die via internet kan worden gebruikt.

Microsoft denkt een sterke troef in handen te hebben doordat het nieuwe pakket met programma's als Word, Excel en Powerpoint zowel op de pc, op een mobiele telefoon als via een internetbrowser kan draaien. Microsoft brengt ook een gratis, uitgeklede internetversie voor consumenten op de markt. Dit zal echter pas na de zomer gebeuren als de webdienst Windows Live een nieuw jasje krijgt.

EA pas tevreden als FPS-koning

John Riccitiello heeft tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers van Electronic Arts gezegd dat 'Electronic Arts pas tevreden is wanneer het marktleider is op het gebied van schietspellen'. Riccitiello reageerde hiermee op een vraag over de verwachtingen rond Medal of Honor van marktanalist Arvind Bhatia van Sterne Agee & Leach Inc.

Riccitiello wil geen specifieke cijfers noemen, maar was wel bereid het strijdplan van Electronic Arts te openbaren.

"We zijn niet gelukkig tot wij de leiderschap in het first-person shooter-genre weer in handen hebben. De sleutel tot succes is de combinatie van Medal of Honor en Battlefield Bad Company. We verwachten dus zeker dat Medal of Honor een succesvolle titel wordt dit jaar."

Medal of Honor wordt ontwikkeld door Electronic Arts' eigen gamestudio EA LA. In samenwerking met Digital Illusions CE, de makers van 'Battlefield: Bad Company 2', wordt er gewerkt aan de multiplayer-spelmodi van Medal of Honor. Begin deze maand werd bekendgemaakt dat 'Medal of Honor' op 12 oktober uit zal komen voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

EA pas tevreden als FPS-koning
EA pas tevreden als FPS-koning (Foto: Novum)

Matavz bij voorlopige WK-namen Slovenië

Het seizoen voor FC Groningen-aanvaller Tim Matavz krijgt mogelijk een mooi einde. De aanvaller maakt deel uit van de voorlopige WK-selectie van Slovenië.

Bondscoach Matjaz Kek heeft dertig namen opgeroepen die de komende weken mogen strijden voor de 23 finaleplekken. De voorselectie meldt zich woensdag in Ljubjana om de WK-voorbereiding te starten. Ook Sparta-doelman Aleksandr Seliga en Vitesse-middenvelder Dalibor Stevanovic maken deel uit van de voorselectie.

Matavz kende een uitstekende tweede seizoenshelft bij FC Groningen en kwam uit op een totaal van dertien competitiedoelputen. Ondanks dat hij nog nooit een optreden maakte in de nationale ploeg, is hij erbij. Ook de selectie van Aleksandar Rajcevic, Miran Burgic en Jan Koprivec was verrassend. Geen van de drie spelers kwam tijdens de kwalificatiereeks in actie voor de Sloveense ploeg.

Slovenië is op het WK ingedeeld in een poule met Engeland, de Verenigde Staten en Algerije. Op 13 juni start Slovenië tegen Algerije.Voolopige selectie Slovenië:

Doel: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksandr Seliga (Sparta Rotterdam), Jan Koprivec (Gallipoli)

Verdediging: Miso Brecko (1. FC Köln), Marko Šuler (Gent), Matej Mavric (Koblenz), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Dinamo Moskou), Bojan Jokic (Chievo), Dejan Kelhar (Cercle Brugge), Elvedin Dzinic (Maribor), Suad Filekovic (Maribor), Aleksandar Rajcevic (FC Koper)

Middenveld: Robert Koren (West Bromwich Albion), René Krhin (Inter), Valter Birsa (Auxerre), Aleksandr Radosavljevic (Larissa), Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel Aviv), Mirnes Sisic (PAS Giannina), Dare Vrsic (FC Koper), Dalibor Stevanovic (Vitesse)

Aanval: Zlatko Dedic (VfL Bochum), Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatan Ljubijankic (Gent), Tim Matavz (FC Groningen), Nejc Pecnik (Nacional), Miran Burgic (AIK Solna)

Battlefield 1943 meest populaire downloadgame

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat de game Battlefield 1943 de meest populaire downloadgame is op Xbox Live Arcade en de Playstation Store. Sinds de lancering in juli 2009 zijn er 1,5 miljoen exemplaren van het online schietspel verkocht.

Met 1,5 miljoen verkochte exemplaren is Battlefield 1943 de meest populaire digitaal gedistribueerde game ooit op de Playstation 3 en Xbox 360. Het weet de geduchte concurrentie van bijvoorbeeld Bionic Commando: Rearmed of casualgames als Peggle en Bejeweled ver achter zich te houden.

In Battlefield 1943 stapt de speler in de schoenen van een soldaat binnen één van de twee aanwezige facties. Vervolgens is het zaak om tegenstanders neer te schieten en strategische punten te veroveren. Samenwerken met andere gamers vormt de sleutel tot succes in dit spel. Tanks, auto's en vliegtuigen staan tot de beschikking van de speler om je doel sneller, effectiever en met meer spektakel te bereiken.

'Battlefield 1943' meest populaire downloadgame
'Battlefield 1943' meest populaire downloadgame (Foto: Novum)

Nog een tijd wachten op The Old Republic?

Electronic Arts (EA) investeert groots in een nieuwe massively multiplayer online game. Deze game zal echter niet voor 1 april 2011 worden uitgegeven. Dat heeft EA tijdens een bespreking van de financiële cijfers van het vierde kwartaal 2010, dat eind maart afliep, bekendgemaakt.

Over welke game EA precies sprak, is op dit moment niet duidelijk. Het is echter al langer bekend dat BioWare voor LucasArts en EA Partners bezig is met de ontwikkeling van Star Wars: The Old Republic.

In de afgelopen maanden is EA echter ook druk bezig geweest met de ontwikkeling van laagdrempelige online ervaringen van hun favoriete sportgames. FIFA Superstars is binnenkort op het sociale netwerk Facebook te spelen, terwijl gamers kunnen golfen met Tiger Woods in hun browser.

In een voorlopige releaselijst die EA heeft vrijgegeven is Star Wars: The Old Republic ook niet terug te vinden. Dit onderstreept het vermoeden dat de langverwachte Star Wars-MMO pas na 1 april 2011 uitkomt.

Nog een tijd wachten op 'The Old Republic'
Nog een tijd wachten op 'The Old Republic' (Foto: Novum)

Electronic Arts is 'grootste' uitgever

Electronic Arts (EA) heeft aangegeven dat het bedrijf de eretitel van 'grootste game-publisher' verdient. Tijdens een bijeenkomst voor investeerders liet EA weten dat het de grootste uitgever is met een marktaandeel van 19 procent. Dat is 1,7 procent hoger dan vorig jaar.

Twintig games uit de stal van EA hebben een wereldwijd gemiddeld cijfer van 80 uit 100 of hoger. In de top 20 games in Noord-Amerika en in diezelfde lijst in Europa heeft EA vier games. Bovendien is EA de grootste uitgever op de Playstation 3, Xbox 360 en PC, en is het de grootste thirdparty-publisher op de Wii en de PSP.

Het succes van EA werd onder andere gedragen door vijf games die meer dan vier miljoen exemplaren verkocht hebben. In het afgelopen fiscale jaar waren dat Fifa 10, 'Madden NFL 10, De Sims 3, Battlefield Bad Company 2 en Need for Speed: Shift.

Electronic Arts is 'grootste' uitgever
Electronic Arts is 'grootste' uitgever (Foto: Novum)

Battlefield: Bad Company 2 krijgt co-op en doet het goed

Battlefield: Bad Company 2 doet het goed, EA heeft namelijk bekend gemaakt dat de game wereldwijd meer dan vijf miljoen keer is verkocht. Naast dit nieuwtje hebben we nog beter nieuws, EA komt met een downloadbare add-on die co-op zal toevoegen aan de game. De co-op zal zijn voor vier spelers en zal te downloaden zijn voor de PS3 en Xbox 360. Over een PC versie of de kosten van deze DLC is nog niks bekend.

De co-op modus zal Onslaught heten en zal gespeeld worden over vier verschillende maps en niet in de single player campaign. De vier maps zijn Atacama Desert, Valparaiso, Isla Inocentes en Nelson Bay en elke map zal zijn eigen strategie kennen. Atacama Dessert zal bijvoorbeeld richten op voertuigen en er zullen nieuwe nog onbekende voertuigen inzitten. Nelson Bay zal daarintegen zich richten op alleen de infanterie.

De add-on zal ook nieuwe belichting toevoegen op de game engine en zal leaderboards ondersteunen voor de co-op.

Dit zal de laatste DLC worden voor Battlefield: Bad Company 2, EA heeft gezegd dat deze DLC snel zal komen maar er is voorlopig nog geen datum bekend.

Battlefield Bad Company 2
Voortaan ook met je vrienden in co-op

Renault wil team rond Kubica bouwen

Renault F1-baas Gerard Lopez wil er voor zorgen dat Robert Kubica geen reden meer heeft om naar een ander team te vertrekken. Hij probeert de Pool binnenboord te houden door te beloven het hele team om hem heen te gaan bouwen.

Kubica is de verrassing van het Formule 1-seizoen 2010. De Pool behaalde in de inferieure Renault al 44 punten, waardoor hij door journalisten al gelinkt wordt aan een overstap naar Ferrari in 2011. "Ik weet niet of Robert interesse heeft in een overstap naar Ferrari," zei Lopez die de Pool graag wil behouden. "Robert heeft hier een unieke kans om het team om zich heen op te bouwen. Weinig coureurs hebben het talent om dat te doen, en weinig teams geven een coureur daar de gelegenheid voor."

Lopez wil er alles aan doen om de juiste voorwaarden voor Kubica te scheppen. "Robert is nog jong. Hij heeft tijd zat. Als we hem een auto kunnen geven waarmee hij kan winnen, dan is er denk ik een grote kans dat hij blijft. Als Robert het gevoel heeft dat het team de juiste richting op gaat en aanspraak kan gaan maken op een wereldtitel, wat ook onze intentie is, dan heeft hij geen reden om het team te verlaten."

Gemeente staat garant voor tekort Helmond Sport

Helmond Sport heeft bijzonder veel geluk. De club moet twee ton aan euro's lenen en de gemeente wil wel garant staan voor dat bedrag. Helmond komt volgens Omroep Brabant over het afgelopen seizoen een bedrag tussen de twee en drie ton in euro's tekort. Dat komt door tegenvallende inkomsten uit zowel de sponsorinkomsten als de opbrengsten van media-gelden. Dit is dan ook de reden dat Helmond nu 200.000 euro moet lenen. 

De lokale politiek in Helmond wil garant staan voor deze lening. Een voorwaarde van de gemeente is dat Helmond voor het eind van deze maand met een saneringsplan op de proppen komt. Daarmee moeten de financiële problemen worden opgelost, zo stelt de gemeente.

[Giro] Dagzege Liquigas, Nibali nieuwe leider

De vierde etappe in de Giro d'Ítalia, een ploegentijdtit over 33 kilometer, is gewonnen door het team van Liquigas. Vicenzo Nibali van die ploeg is de nieuwe drager van de roze leiderstrui.

Team Sky leek lange tijd naar de winst te gaan. Na vijftien kilometer was de ploeg het snelst met een voorsprong van een halve minuut op Liquigas. De Italianen kenden echter een zeer sterk tweede deel van de rit en was bij de meet dertien seconden sneller dan Team Sky dat tweede werd. Columbia werd derde en Rabobank legde beslag op de elfde plaats.

Uitslag vierde etappe:

# Ploeg Tijd
1 Liquigas 36,37
2 Team Sky +0,13
3 Team Columbia +0,21
4 Katusha +0,27
5 Astana +0,38
6 Cervélo Test Team +0,38
7 Omega Pharma Lotto +0,46
8 Team Garmin +0,49

Klassement na vierde etappe:

# Naam Ploeg Tijd
1 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 10:44,00
2 Ivan Basso (Ita) Liquigas +0,13
3 Valerio Agnoli (Ita) Liquigas +0,20
4 Andre Greipel (Dui) Columbia +0,26
5 Matthew Goss (Aus) Columbia z.t.
6 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +0,33
7 Vladimir Karpets (Rus) Katusha +0,39
8 David Millar (GB) Garmin +0,45

Benni en Pienaar in voorselectie Zuid-Afrika

Er bestaat een mogelijkheid dat voormalig Ajacied Benni McCarthy op het WK voetbal in eigen land kan gaan schitteren. De bondscoach van Zuid-Afrika, Carlos Alberto Parreira, heeft de aanvaller namelijk opgenomen in de voorselectie.

In de afgelopen jaren ontbrak de naam van Benni regelmatig, vanwege een aantal blessures. Ook nam de aanvaller het niet zo nauw met de discipline, die binnen de nationale ploeg geldt.

Naast Benni zijn ook Steven Pienaar en Aaron Mokoena geselecteerd. Ook Bernard Parker, speler van FC Twente, kreeg een invitatie van de bondscoach van Zuid-Afrika. Binnen de voorselectie zullen nog zes namen af moeten vallen, zodat de definitieve selectie 23 namen telt.Voorlopige selectie Zuid-Afrika:

Doel: Itumeleng Khune (Kaizer Chiefs), Shu-Aib Walters (Maritzburg United), Rowen Fernandez (Arminia Bielefeld), Moeneeb Josephs (Orlando Pirates)

Verdediging: Matthew Booth (Mamelodi Sundowns), Siboniso Gaxa (Mamelodi Sundowns), Innocent Mdledle (Mamelodi Sundowns), Bongani Khumalo (Supersport United), Tsepo Masilela (Maccabi Haifa, Israel), Aaron Mokoena (Portsmouth), Bryce Moon (PAOK Saloniki), Anele Ngcongca (Racing Genk), Siyabonga Sangweni (Golden Arrows), Lucas Thwala (Orlando Pirates)

Middenveld: Surprise Moriri (Mamelodi Sundowns), Franklin Cale (Mamelodi Sundowns), Lance Davids (Ajax Cape Town), Kagisho Dikgacoi (FC Fulham), Andile Jali (Orlando Pirates), Teko Modise (Orlando Pirates), Reneilwe Letsholonyane (Kaizer Chiefs), Siphiwe Tshabalala (Kaizer Chiefs), Thanduyise Khuboni (Golden Arrows), Steven Pienaar (Everton), Macbeth Sibaya (Rubin Kazan)

Aanval: Benni McCarthy (West Ham United), Katlego Mphela (Mamelodi Sundowns), Siyabonga Nomvete (Moroka Swallows), Bernard Parker (FC Twente)

 

Finale Europa League live op FOK!sport

Vanavond staat de finale van de Europa League op het programma. Dit duel gaat tussen Atlético Madrid en Fulham en wordt in het stadion van Hamburger SV, de Hamburg Arena, gespeeld.

FOK!sport zal deze wedstrijd live gaan verslaan. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar de televisie te kijken, dan ben je hier aan het juiste adres om op de hoogte te blijven van de eerste finale van de opvolger van de UEFA Cup.

De wedstrijd begint om 20:45 uur. Een kwartier voor aanvang van de wedstrijd zullen de opstellingen bekend worden gemaakt.

Eurovision Song Contest: voorronde #12

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De drie kandidaten van deze voorronde zijn:

 vs  vs 

Azerbeidzjan vs. Malta vs. Oekraïne 

Poll: Wie is de beste?

Derde verdachte schietpartij Den Bosch vast

Een 38-jarige man is woensdagochtend gearresteerd in verband met de dodelijke schietpartij begin dit jaar in Den Bosch. Hij meldde zich op het politiebureau, meldt de politie. Maandag werd een 29-jarige Bosschenaar opgepakt in zijn woning, eerder werd een andere 29-jarige man uit dezelfde plaats al aangehouden.

De schietpartij vond 29 januari plaats op de Oude Engelenseweg, in de buurt van de Brabanthallen. Een 39-jarige man uit de hoofdstad van Noord-Brabant kwam hierbij om het leven. Twee dagen later werd de eerste verdachte aangehouden.

Het onderzoek wordt voortgezet. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Bedreiger Balkenende via Hyves vrijuit

Een 15-jarige scholier wordt niet bestraft voor het bedreigen van premier Jan Peter Balkenende via zijn Hyvespagina. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat er bij Balkenende geen 'redelijke vrees' kon ontstaan dat hij vermoord of zwaar mishandeld zou worden, mede omdat de jongen vijftien 'smileys' bij de tekst zette.

In augustus werd de jongen veroordeeld tot een werkstraf van twintig uur, nadat hij de premier had bedreigd met de letterlijke woorden: "Ey bolle vet zak met je kanker bolle kanker bril je gaat died bitch ik kom je halen".

Volgens het hof is de jongen wel schuldig, maar hoeft hij geen straf te krijgen.

Eichler wint Batavus Pro Race

De Batavus Pro Race is vanmiddag gewonnen door Markus Eichler. De Duitser van Team van Milram wist op de finish in Leeuwarden de ontsnapte Bram Schmitz nog net te passeren.

Eichler en Schmitz maakten deel uit van een kopgroep van zes man die was overgebleven na een afvalrace. Uiteindelijk bereikten door wind en regen slechts 34 man de finish.

Uitslag Batavus Pro Race :

# Naam Ploeg Tijd
1 Markus Eichler (Dui) Milram 5:28,08
2 Bram Schmitz (Ned) Van Vliet-EBH Elshof z.t.
3 Wouter Mol (Ned) Vacansoleil +0,01
4 Thomas Berkhout (Ned) Van Vliet-EBH Elshof +0,02
5 Klaas Lodewijck (Bel) Topsport Vlaanderen z.t.
6 Piet Rooijakkers (Ned) Skil-Shimano +0,03
7 Lieuwe Westra (Ned) Vacansoleil +1,28
8 Kenny van Hummel (Ned) Skil-Shimano +1,41

Van der Vaart gaat seizoensafsluiter halen

Rafael van der Vaart kan waarschijnlijk in de laatste competitiewedstrijd van Real Madrid meespelen. De middenvelder van de Spaanse club traint weer volop mee, meldt de club. De afgelopen weken stond 'Raffie' langs de kant met een hamstringblessure.

De 27-jarige aanvallende middenvelder kan zondag met Real Madrid de titel pakken. De ploeg speelt uit tegen Malaga. Het kan het kampioenschapduel worden als FC Barcelona thuis punten laat liggen tegen Real Valladolid. Het verschil tussen de twee grootmachten is een punt.

Ook Guti keerde terug in de groepstraining. Voor de Spanjaard zou het een mooie afsluiting zijn bij Madrid. Het lijkt er op dat hij de club na zestien seizoenen de rug toekeert. In de laatste thuiswedstrijd nam hij al afscheid. Galatasaray wordt genoemd als zijn nieuwe werkgever.

Pepe kan ook nog steeds hoop koesteren op een terugkeer in het witte shirt van Real. De Portugese verdediger stond maanden lang langs de kant met een zware knieblessure. Hij trainde vandaag weer mee met de groep en zou dus in het hart van de verdediging kunnen starten tegen Malaga.

Voor Raul komt de seizoensafsluiter te vroeg. De spits kampt nog met teveel pijn in zijn knie. Het ziet er naar uit dat hij nog wel een tijdje zoet is met zijn blessure.

Rode Kruis woest over Verdonk-spotje

Het Rode Kruis eist in een brief aan Trots op Nederland (TON) van politiek leider Rita Verdonk dat ze onmiddellijk stopt met haar maandag gelanceerde verkiezingsspot. In het door Willbrord Frequin gemaakte filmpje figureren zonder toestemming een vrijwilliger en een voertuig van het Rode Kruis.

Het Nederlandse Rode Kruis stelt dat vooraf niet duidelijk is gemaakt dat het om een opname ging voor een politieke partij. Voor het gebruik van dat embleem is geen toestemming gevraagd en zou die ook nooit gegeven zijn. In de brief legt de humanitaire organisatie uit dat politieke neutraliteit cruciaal is voor het bieden van hulp wereldwijd.

In het spotje, dat inmiddels een doorslaand succes is met meer dan 140.000 kijkers in twee dagen, figureert een busje van het Rode Kruis als ambulance. Te zien is hoe de hulpverleners worden aangevallen door omstanders met termen als "Ik maak je dood jongen". Nederlandse ambulances voeren overigens geen Rode Kruis-tekens.

Lees hier de brief van het Rode Kruis aan het adres van TON.


Rode Kruis niet blij met TON-verkiezingsspotje

Gall: "Er zijn wel tranen gevloeid bij Veendam"

BV Veendam kreeg woensdag van de rechter te horen dat de club failliet is. Trainer Joop Gall is van zijn stuk en reageert tegenover Voetbal International teneergeslagen op het trieste nieuws.

"Op dit moment ben ik nèt even aan het uitpuffen met de leden van mijn technische staf, in mijn kantoortje op het stadion," klonk de eerste reactie van Gall. "Het is mijn eerste moment voor mezelf, een moment dat het besef doordringt."

"Tot zojuist werd ik gewoon geleefd. Ik ben vijftien à twintig keer gebeld. Nu krijgen we heel even de tijd om privéspullen in dozen te pakken. De rest wordt allemaal geveild," liet de oefenmeester weten. Gall kreeg dinsdagavond het verzoek om de training te schrappen, omdat bewindvoerder Wim Entzinger een mededeling had.

De trainer vermoedde al dat er wat mis was bij aankomst op het stadion. Er stonden vijf veiligheidsmensen. "Iedereen, dus naast spelers ook receptionisten en andere medewerkers, werd bij elkaar gehaald in het spelershome. Daar is ons het nieuws verteld dat er collectief ontslag is aangevraagd voor alle medewerkers. Ik kan je zeggen dat er toen wel tranen zijn gevloeid."

Babysitter verkracht buurmeisje (4)

De 24-jarige Andy M. uit het Belgische Dendermonde heeft zijn 4-jarige buurmeisje seksueel misbruikt. De man, die geregeld als babysit op het meisje paste, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Ook is hij voor de duur van tien jaar uit al zijn burgerrechten ontzet.

Na het uitzitten van zijn straf is Andy M. nog tien jaar ter beschikking van de regering gesteld. Dit sluit een vervroegde vrijlating uit. Bovendien mag M. de komende vijftien jaar geen lid of werknemer zijn van een vereniging of onderwijsinstelling waar hij in aanraking kan komen met minderjarigen.

M. genoot het vertrouwen van zijn buren en paste daarom regelmatig op het verstandelijk gehandicapte meisje. Hij misbruikte het kind in de periode van januari 2006 tot augustus vorig jaar. Het eerste geval van misbruik vond plaats toen het slachtoffertje amper vier jaar oud was. Nadat de moeder van het kind per toeval ontdekte dat M. haar dochter verkrachtte, diende ze een aanklacht tegen de man in.

CD: Lil' Wayne - Rebirth

Het afgelopen decennium heeft Lil' Wayne zich ontpopt als één van de belangrijkste artiesten uit de hiphopwereld. Met tientallen mixtapes en zijn volprezen Tha Carter-trilogie wist hij telkens weer de indruk te wekken dat zijn mogelijkheden onbegrensd zijn. Getuige zijn nieuwste album Rebirth moet Weezy dit zelf ook gedacht hebben, want met dit volledig rock-georiënteerde album zoekt hij de grenzen op om er vervolgens mijlenver overheen te gaan.

 Lil Wayne Rebirth

Red Dead Redemption Social Club uitgelegd

Leden van de Rockstar Social Club krijgen iets extra's tijdens het spelen van Red Dead Redemption, namelijk exclusieve challenges. Nadat je je (gratis) hebt aangemeld voor de Rockstar Social Club zul je tijdens het spelen van Red Dead Redemption op bepaalde momenten challenges krijgen waarmee je iets extra's vrijspeelt.

Zo zal de eerste challenge eind mei al beschikbaar zijn en die zal 'The Strike It Rich! Rockstar Challenge' heten. Hier is het de bedoeling om zoveel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen waarmee je een T-shirt voor je Avatar wint. Ook unlock je een cheat-code waarmee je je vijanden in vuur en vlam steekt met je kogels. Rockstar zal gaanderweg nieuwe challenges aankondigen voor Red Dead Redemption, dus houdt de site goed in de gaten.

Red Dead Redemption

Doden bij vuurgevecht grens Macedonië-Kosovo

De Macedonische politie heeft bij de grens met Kosovo vier gewapende mannen doodgeschoten. De vier waren lid van het etnisch-Albanese Nationale Bevrijdingsleger. Ruim een week geleden voltrok zich een soortgelijk incident in het grensgebied.

De vier openden het vuur vanuit hun busje, toen de politie, die ter plaatse opereert om wapensmokkel te bestrijden, hun een stopteken gaf. De politie beantwoordde het vuur en alle vier de mannen werden dodelijk getroffen. In het busje werden grote hoeveelheden wapens en explosieven gevonden.

De Macedonische politie heeft de afgelopen tijd in het grensgebied verscheidene ondergrondse wapenopslagplaatsen ontdekt.

In 2001 leverde het Nationale Bevrijdingsleger een gewapende strijd tegen het Macedonische regeringsleger voor meer rechten voor de Albanese minderheid in het land. De beweging onderhield nauwe banden met het Kosovo Bevrijdingsleger dat in de jaren negentig tegen de Servische overheersing over Kosovo vocht.

The Humble Indie Bundle-actie groot succes

Nadat een week geleden de Humble Indie Bundle-actie was begonnen, waar men vijf indiegames kon downloaden voor een bedrag dat zij zelf konden invullen. Hiervan konden ze zelf bepalen of dat geld naar het goede doel ging, de developers van de games of dat alles eerlijk werd gesplitst. De actie zou zeven dagen duren, maar is nu verlengd wegens groot succes.

De actie heeft in zeven dagen $1,129,354 opgeleverd, waarvan $349,409 naar de goede doelen gaan. In totaal hebben 123.468 mensen voor het pack betaald, helaas zijn er ook veel mensen die er niets voor over hadden. Als je in deze zeven dagen nog niet het pack had gedownload is dat geen probleem, The Humble Indie Bundle is vanwege zijn succes nog steeds te downloaden voor elk mogelijk bedrag.

Humble Pack

Beenhakker niet bang voor leegloop

Technisch directeur Leo Beenhakker van Feyenoord is na het afscheid van de routiniers Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay niet bang voor een leegloop bij Feyenoord. De voormalige trainer ziet het vertrek van beide spelers als individuele beslissingen.

"Ik verwacht niet dat Ron Vlaar nu ineens naar mij toe komt en zegt: ik heb het wel gehad", grapte Beenhakker. Hij heeft nog geen idee hoe hij het weggaan van de ervaren krachten gaat oplossen: "Dat weet ik niet. Ik zou zeggen: lees de krant."

Beenhakker is vooral blij dat beide spelers bij de club betrokken blijven. "Deze jongens zijn goud waard voor het voetbal. Ze kennen het klappen van de zweep en zijn een steun voor jonge spelers."

Thais leger ontzegt demonstranten water en voedsel

Het Thaise leger gaat de water- en voedselvoorraden beperken voor de anti- regeringsdemonstranten die zich al twee maanden in het centrum van Bangkok ophouden. De regering hoopt zo een einde aan de protesten te maken.

Legerwoordvoerder kolonel Sansern Kaewkammerd waarschuwde dat bewoners van de rijke buurt waar de demonstranten bivakkeren wellicht elders onderdak moeten zoeken. Volgens Sansern zullen de militairen 'op dit moment geen geweld gebruiken', wat de angst doet toenemen dat dat op een later moment misschien wel het geval zal zijn.

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zijn aanbod om vervroegde verkiezingen te houden intussen ingetrokken. Ook zullen er 'niet langer compromissen of voorwaarden zijn'. "De consequentie van hun weigering om het protest te stoppen is dat de voorwaarden die zijn afgesproken niet meer gelden, dus ook de verkiezingsdatum niet meer", zei Vejjajiva. De demonstranten hebben aangegeven van geen wijken te weten.

Bij confrontaties tussen de demonstranten en de politie zijn al minstens 29 doden en veertienhonderd gewonden gevallen.

Man met wapens op vliegveld Caïro aangehouden

Op de luchthaven van Caïro is woensdag een Amerikaans-Egyptische man aangehouden die een voorraad wapens in zijn bagage bleek te hebben. De man was met een vlucht uit New York in de Egyptische hoofdstad aangekomen.

In zijn bagage werden twee vuurwapens, 250 kogels en een aantal zwaarden, dolken en messen aangetroffen. Dit hebben de autoriteiten van de luchthaven bekendgemaakt.

Britse regering gaat direct bezuinigen

De nieuwe regering in Groot-Brittannië voert op korte termijn een reeks bezuinigingen door om het enorme begrotingstekort van het land terug te dringen. Nog dit financiële jaar wordt er voor 6 miljard pond (ruim 7 miljard euro) aan overheidsbestedingen geschrapt en binnen vijftig dagen moet een zogenoemde 'noodbegroting' klaar zijn.

Dat meldde de BBC woensdag op basis van bronnen binnen de Conservatieve Partij. Het begrotingstekort bedraagt op dit moment 163 miljard pond (192 miljard euro), oftewel meer dan 11 procent van het bruto binnenlands product.

Interview met Erik Regtop

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen! Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Vorige keer was Marcel Oerlemans aan de beurt. Ditmaal stelden we de vragen aan Erik Regtop.

Naam: Erik Regtop
Positie: Aanvaller
Clubs Nederland:  Ajax, Telstar, FC Groningen, sc Heerenveen
Clubs Buitenland: Bradford City (Engeland), FC Sankt Gallen (Zwitserland), Olympique Nice (Frankrijk), SC Austria Lustenau, SW Bregenz, SC Rheindorf, FC Montlingen (Oostenrijk)

1. In 1996 besloot je de overstap van sc Heerenveen naar Bradford City te maken, was de aanpassing lastig?

"Ik besloot naar Bradford City te gaan omdat ze me een goed contract aanboden en omdat ik de hele Engelse entourage mooi vond. Voetballend was het voor mij niet goed, omdat Bradford extreem Engels speelde. De aanassing was geen probleem. Ik kon de taal en paste me gemakkelijk aan."

2. Vervolgens ben je verkast naast Sankt Gallen, waarom de keuze voor de Zwitserse competitie en was deze achteraf geslaagd?

"Ik ging twee dagen meetrainen met Sankt Gallen en ik vond het meteen fijn bij deze club. Ik had bij Sankt Gallen een hele goede tijd en kom nog steeds bij deze club."

3. Wat zijn de grootste verschillen tussen het Zwiterse en Nederlandse voetbal?

"In Zwitserland is het tempo een tikje langzamer."

4. Ook in Frankrijk ben je even actief geweest,  namelijk bij Nice. Was de aanpassing moeilijk?

"Ik pas me overal gemakkelijk aan en zoek snel contact met andere spelers."

5. Na deze club ben je een paar jaar actief geweest in Oostenrijk. Wat zijn je hoogte- en dieptepunten die je meegemaakt heb bij de diverse clubs in Oostenrijk?

"In Oostenrijk, waar ik nu woon, heb ik mijn vriendin leren kennen waarmee ik samenwoon. Hier had ik een goede tijd bij Lustenau en vooral bij Bregenz. We hadden een goede en vooral gezellige tijd waar ik mijn huidige vrienden van heb."

6. Ben je in het dagelijks leven nog actief in de voetbalwereld?

"Ik ben nu nog speler/trainer van FC Montlingen in Oostenrijk en volgend jaar van FC Brühl. Deze ploeg is vergelijkbaar met de hoofdklasse in Nederland."

[Giro] Miller: "Tijdrit winnen voor Vande Velde"

Vandaag gaat de Giro d'Italia verder met een ploegentijdrit van 32,5 kilometer tussen Savigliano naar Cuneo. De Garmin-ploeg wil het uitvallen van haar kopman Christian Vande Velde wreken door voor hem deze etappe op hun naam te schrijven.

Vande Velde viel afgelopen maandag in de etappe naar Middelburg uit met een sleutelbeenbreuk waarna een operatie noodzakelijk bleek. Het is nog de vraag of de Amerikaan op tijd fit is voor de Tour de France. David Millar wil zijn vriend een steuntje in de rug geven door met de ploeg de eerste etappe op Italiaanse bodem te winnen. "Ik weet dat Christian mij wilde helpen het roze te bemachtigen. Maar nu gaan we het proberen te pakken voor hem en de ploeg," zei hij tegen Cyclingnews.

"We zullen Christian missen, maar ik denk dat we nog steeds sterk genoeg zijn om het te doen. We weten dat we kunnen winnen en het roze kunnen pakken. In eerste instantie dachten we dat we het voor Tyler (Farrar, red.) zouden doen, maar nu heb ik dus een kans. Ik zou het roze maar wat graag aantrekken."

Pothuizen mogelijk verder in de Topklasse

Patrick Pothuizen moet bij NEC vertrekken. De verdediger heeft een aflopend contract en deze wordt niet verlengd. De 37-jarige speler speelde dit seizoen veel wedstrijden. Hij veroverde een basisplaats onder trainer Wiljan Vloet. Dat meldt De Gelderlander.

"Ik wilde zelf dolgraag blijven in Nijmegen. De keuze van de club is begrijpelijk, want op mijn posities zijn er genoeg alternatieven. Het afgelopen seizoen speelde ik in 29 competitiewedstrijden mee. Ik ben blij dat ik in mijn afscheidsseizoen van grote waarde ben geweest voor NEC", zegt Pothuizen.

De verdediger kwam twaalf seizoenen uit voor de Nijmegenaren. Hij maakte zijn debuut in 1994. Tussendoor kwam hij drieënhalf seizoen uit voor FC Twente en werd hij ook een competitiehelft gehuurd door Vitesse. In zijn gehele carrière kwam hij tot 412 competitiewedstrijden en scoorde 28 competitiedoelpunten.

Pothuizen geeft aan graag nog een jaar door te gaan op een lager niveau. "De Topklasse lijkt me wel wat. Er zijn twee clubs waar ik voor wil spelen. Dat zijn Achilles'29 en De Treffers. Binnenkort ga ik met die clubs om de tafel zitten."

Twintig jaar cel voor moord op Robiënna

Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag de 49-jarige Shelwin R. veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens de moord op de 12-jarige Robiënna Reboe. R. sneed het kind op 28 mei vorig jaar in de woning van haar moeder aan de Amsterdamse Nova Zemblastraat de keel door met een stanleymes.

De rechtbank veroordeelde R. vorig jaar tot twintig jaar cel, na een eis van 25 jaar. Ook in hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie 25 jaar. De rechtbank achtte niet bewezen dat R. ook heeft geprobeerd Robiënna's moeder te doden. Het hof vond het bewijs daarvoor wel aanwezig, maar achtte niettemin een evenhoge celstraf als opgelegd door de rechtbank gepast.

R. heeft zelf altijd ontkend dat er opzet in het spel is geweest. Hij zou Robiënna per ongeluk met zijn mes hebben geraakt.

Van Bronckhorst vooral opgelucht

Vanmiddag maakte Giovanni van Bronckhorst bekend dat hij na het komende WK voetbal in Zuid-Afrika zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt. De verdediger zei dat hij lang heeft getwijfeld over zijn beslissing om te stoppen. Nu hij een beslissing heeft genomen, is hij vooral opgelucht.

"Er valt een enorme last van mijn schouders. Ik ben weer vrij in mijn hoofd. Ik heb de laatste maanden lopen twijfelen. Het was geen makkelijke fase in mijn carrière,” aldus Van Bronckhorst.

Overigens zal hij in een nog onduidelijke rol bij Feyenoord betrokken blijven en daarnaast gaat hij een trainerscursus volgen. "Ik wil nu graag bij het eerste elftal betrokken blijven. Die verantwoordelijkheid voel ik ook als aanvoerder."

Van Bronckhorst stopt na het WK met voetballen
Van Bronckhorst stopt na het WK met voetballen (Foto: Novum)

Aantal vacatures daalt verder

Het aantal openstaande vacatures in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar verder gedaald tot 113.000. Dat zijn er zo'n elfduizend minder dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Nadat het CBS een stabilisatie van het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal van vorig jaar signaleerde, moeten de statistici nu vaststellen dat de periode van dalingen nog niet voorbij is. Het totaal aantal openstaande vacatures is het dieptepunt van 2003 tot op achttienduizend genaderd.

De daling deed zich in het eerste kwartaal vooral voor bij de niet-commerciële dienstverlening. Het aantal vacatures nam bij deze sector het afgelopen kwartaal met negenduizend af. Hiervan had de overheid met vijfduizend het grootste aandeel.

Bij de landbouw, industrie en bouwnijverheid stabiliseerde het aantal openstaande vacatures. Bij de commerciële dienstverlening was dit ook het geval.

De rekenmeesters van de overheid wijzen erop dat er nog steeds veel mensen een nieuwe baan vinden. Tegenover 173.000 ontstane vacatures, stonden in het eerste kwartaal 177.000 vervallen of vervulde vacatures.

Geen beelden Eredivisie voor regionale omroepen

Regionale omroepen mogen niet zonder toestemming flitsen van beeldmateriaal van eredivisiewedstrijden uitzenden in hun nieuwsuitzendingen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. De regionale omroepen hadden hier in een kort geding wel om gevraagd.

De achttien clubs in de Eredivisie zitten samen in de overkoepelende organisatie Eredivisie Media & Marketing, dat onder meer de exploitatie van de mediarechten en sponsorrechten voor de clubs regelt. Eredivisie zendt op de website van de Eredivisie en het televisiekanaal 'Eredivisie Live' de eredivisiewedstrijden integraal en live uit.

In de mediawet staat dat een omroeporganisatie van een andere omroeporganisatie kan vragen flitsen van beeldmateriaal te verstrekken. Dat betekent volgens de rechter echter nog niet dat uitzending van de flitsen ook mag: daarover wordt niets gezegd.

Ook bepalingen in andere wetten waarin staat dat media berichten van elkaar mogen overnemen, zijn niet op deze situatie van toepassing, oordeelt de rechtbank. De bedoeling is namelijk dat het materiaal dan wordt overgenomen in een zelfde soort programma. De uitzendingen van de eredivisie zijn volgens de rechter echter vooral bedoeld om kijkers te amuseren. Ze kunnen daarom niet worden gezien als nieuwsuitzendingen, waarvoor de omroepen de flitsen wilden gebruiken. De omroepen stelden verder dat sprake is van de zogenoemde reportage-exceptie, waardoor media opnamen mogen maken van een actuele gebeurtenis. Volgens de rechter zijn de gebeurtenissen tijdens de eredivisiewedstrijden nieuws, niet de reportages van deze wedstrijden. Het overnemen van delen van de reportages valt hier daarom niet onder.

Vrouwen en jongen vastgebonden bij woningoverval

Bij een woningoverval in Kockengen (gemeente Breukelen) zijn dinsdagavond drie vrouwen en een 13-jarige jongen vastgebonden. Meerdere mannen en een vrouw drongen de woning volgens de politie rond 21.30 uur binnen.

Met een vuurwapen bedreigden zij de aanwezigen. Dat waren twee vrouwen van 23 en 41 jaar uit Kockengen, een 33-jarige vrouw uit Werkhoven en een 13-jarige jongen uit Kockengen. De overvallers doorzochten de woning en namen onder meer geld mee. Even voor 22.30 uur namen ze de benen.

Toen de slachtoffers zichzelf hadden bevrijd hebben ze bij de buren alarm geslagen. De politie is op zoek naar getuigen.

Atletiekcoach Graham dient forse schadeclaim in

De Amerikaanse atletiekcoach Trevor Graham heeft een schadeclaim van 30 miljoen dollar (ruim 23,5 miljoen euro) ingediend tegen het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.

Graham, oud-begeleider van de omstreden atleten Marion Jones, Justin Gatlin en Tim Montgomery, kreeg in 2008 een levenslange schorsing omdat hij atleten zou hebben geholpen aan doping. "Mijn naam is ten aanzien van de hele wereld door het slijk gehaald", aldus Graham, die zichzelf zal gaan verdedigen. Vanwege het afleggen van valse getuigenissen bij het grootschalige BALCO-dopingschandaal kreeg de 46-jarige coach al eens een jaar huisarrest.

Man zonder rijbewijs rijdt kind aan

Een 6-jarige fietser ligt zwaargewond in een ziekenhuis doordat hij dinsdagmiddag in Heerlen was aangereden door een man zonder rijbewijs. De 39-jarige Heerlenaar reed volgens de politie ook onder invloed van medicijnen. Een bloedproef moet daar nog duidelijkheid over geven.

Door de aanrijding op de Rector Nelissenstraat raakte de jongen gewond aan zijn rug en benen. De man stelde volgens de politie dat hij geen rijbewijs nodig heeft omdat hij maar een paar keer per maand achter het stuur zit.

Ministers zwijgen over escapades De Vries

De buitenechtelijke escapades van demissionair staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) zijn woensdag geen onderdeel geweest van het kabinetsberaad. Verschillende ministers hulden zich na afloop van de ministerraad in stilzwijgen en deden de zaak af als een privékwestie.

"Hij heeft gevraagd om tijd om zich te bezinnen op zijn situatie", zei demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA). "Ik wil me niet begeven in verdere bespiegelingen."

De Vries gaf dinsdag toe dat hij een buitenechtelijke relatie heeft met een ondergeschikte. Zij heeft inmiddels een andere functie gekregen binnen Defensie. De staatssecretaris doet en stapje terug in zijn campagneactiviteiten voor het CDA, maar liet weten wel aan te blijven op Defensie.

"De staatssecretaris is nog steeds in functie", zei demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU). "Het is aan hem om te bepalen of hij in functie blijft." Volgens de minister zijn er 'onvoldoende redenen om niet door te gaan' voor zijn staatssecretaris.

Partijgenoot en demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings zei de zaak echt te beschouwen als een privékwestie. "Ik wens hem en zijn familie het allerbeste in deze moeilijke dagen. Ik hoop dat ze er goed uitkomen." De Vries, vader van twee zonen, is thuis niet meer welkom en bivakkeert momenteel in een kazerne in Den Haag.

Ook demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) doet de kwestie af als een privésituatie. Tineke Huizinga wilde niet antwoorden op de vraag of De Vries in functie kan blijven. "Dat laat ik over aan de minister-president en Jack de Vries", zei de demissionair minister van VROM. "Het lijkt me voor zijn vrouw en kinderen heel behoorlijk zwaar", voegde zij daar aan toe.

Jordan: "Focus op Schumi is fout"

Als Mercedes de ontwikkeling van de bolide van 2010 volledig op Michael Schumacher heeft gericht, dan is dat volgens Eddie Jordan een foute zet geweest. De Duitser zat er in de eerste vier races van het jaar niet goed bij, maar behaalde in Spanje een goede klassering, terwijl het voor teamgenoot Nico Rosberg precies andersom was.

Jordan liet Schumacher in 1991 op 22-jarige leeftijd debuteren in de Formule 1. Hij heeft de carrière van de Duitser altijd gevolgd en hoopt nu niet dat Ross Brawn dezelfde fout maakt als die hij bij Ferrari maakte. "Laat ik duidelijk zijn: in de tijd van Ross Brawn was Ferrari praktisch een team met één auto. Deze aanpak is fout. De eerste vier races maakten duidelijk wie in staat is om de nieuwe generatie rijders Sebastian Vettel en Lewis Hamilton bij te houden, namelijk Nico Rosberg," zo zei de Brit tegen TZ.

Rosberg stond in de eerste vier races in 2010 tweemaal op het podium, maar in Spanje was hij nergens te bekennen en nam Schumacher de honeurs waar. De zevenvoudig wereldkampioen kwam echter op meer dan een minuut van racewinnaar Mark Webber over de finishlijn. "Schumacher kan nu beter met de auto overweg, maar het gat naar Red Bull is wel veel groter geworden," zo besluit Jordan zijn relaas.

Neuville zet punt achter carrière

Olivier Neuville stopt met voetballen. De 37-jarige Duitser houdt het na negentien jaar profvoetbal voor gezien. Hij bevestigde het einde van zijn carrière na een vriendschappelijke wedstrijd gisteravond. De afgelopen acht seizoenen kwam de voormalige Duits international uit voor Borussia Monchengladbach.

Neuville speelde in zijn loopbaan voor zes clubs. Hij werd een keer kampioen. In 1994 vierde hij de landstitel met het Zwitserse Servette. Tijdens zijn verblijf bij Bayer Leverkusen werd hij drie keer tweede. Hij scoorde in zijn hele voetballoopbaan 152 treffers. De resterende clubs waar hij voor uit kwam waren Locarno, Tenerife en Hansa Rostock.

De aanvaller is oorspronkelijk Zwitser, maar liet zich later naturaliseren tot Duitser. Voor Die Mannschaft kwam hij 69 wedstrijden in actie en hierin trof hij tien keer het net. Hij kwam op drie eindrondes in actie. Op het WK van 2002 pakte hij zilver. In eigen land op het WK van 2006 werd de derde plek behaald. Tijdens het laatste grote toernooi bij het EK van 2008 moest hij weer met zilver naar huis. Na het EK stopte hij als international

[Upd] Tientallen NL'ers omgekomen bij vliegtuigcrash

Een vliegtuig van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways is tijdens de landing neergestort op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli. Er zouden 103 doden zijn gevallen.

Het vliegtuig was onderweg vanuit Johannesburg naar Londen Gatwick. Volgens een Libische veiligheidsfunctionaris zijn alle mensen aan boord, 93 passagiers en 11 bemanningsleden, omgekomen. Diverse media melden inmiddels dat een 8-jarig Nederlands kind de crash heeft overleefd.

De oorzaak van de crash is vooralsnog onbekend.

Beelden van de crashsite bij CNN.

Update 12.18 uur
RTL Nieuws meldt dat het verongelukte vliegtuig 104 mensen aan boord had, waaronder 62 Nederlanders. Inmiddels is duidelijk dat de enige overlevende een 10-jarig Nederlands kind is, dat in het ziekenhuis ligt en buiten levensgevaar is.

Premier Balkenende zei zojuist tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat zich tientallen Nederlanders aan boord van het vliegtuig bevonden. Het exacte aantal is nog niet bekend. Mogelijk gaat het om een gezelschap dat samen reisde.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een crisisteam geformeerd dat probeert meer informatie te krijgen over de identiteit van de slachtoffers. Ambassademedewerkers zijn ter plaatse om hulp te verlenen waar mogelijk.

Update 13.38 uur
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opvang voor nabestaanden van de slachtoffers geregeld op de vliegvelden van Brussel en Düsseldorf. De passagiers van het verongelukte vliegtuig zouden in Tripoli een overstap maken naar deze vliegvelden.

Een deel van de Nederlanders reisde met Kras en Stip Reizen. Buitenlandse Zaken heeft een informatienummer opengesteld: 070-3487770. Ook kan er met de ANWB Alarmcentrale gebeld worden: 088-2692112. Kras: 077-5999541

Airbus, de bouwer van de verongelukte Airbus A330, stuurt deskundigen naar de plaats van het ongeval. Het is de tweede Airbus die is neergestort in minder dan een jaar tijd. Vorig jaar stortte een Airbus A330-200 van Air France in de Atlantische Oceaan. Hierbij kwamen 228 mensen om het leven.

Update 13.47 uur
Er wordt gesproken over een explosie vlak voor de landing, maar dit is nog niet bevestigd. Libië heeft wel snel gemeld dat het vrijwel zeker niet om een terroristische aanslag gaat.

De zwarte dozen zijn inmiddels gevonden.

Volg de ontwikkelingen ook op het forum: 1, 2, 3.

 

Vrouw slaat en spuugt agenten en verplegers

Een agressieve jongedame uit Cuijk heeft agenten en verplegers dinsdagavond veel werk bezorgd. Agenten zagen haar rond 20.30 uur in haar woonplaats op het Nagelkruid zwalken.

Toen ze haar aanspraken, viel ze op de grond en belden de agenten een ambulance. Daarop ging de vrouw volgens de politie volledig door het lint. Ze schold de agenten uit, spuugde naar ze en sloeg een van hen in het gezicht.

Daarop werd de vrouw meegenomen naar een politiebureau. De ambulance haalde haar daar op, maar daarmee was de kous nog niet af. In het ziekenhuis greep ze een verpleegster bij de keel en spuugde ze naar ziekenhuispersoneel.

Na een onderzoek bleek dat ze niet in het ziekenhuis hoefde te blijven. Daarom is ze in een politiebureau weer in de cel gezet. Of ze psychologisch is onderzocht is niet bekendgemaakt.

Staatsschuld toegenomen met 101 miljard

De staatsschuld is vorig jaar opgelopen met 101 miljard euro. De schuld groeide ten opzichte van de begroting die op Prinsjesdag 2008 werd gepresenteerd van 39,6 procent van het nationale inkomen naar 60,9 procent, maakte het ministerie van Financiën woensdag bekend tijdens de presentatie van het jaarverslag van het Rijk over 2009.

Het departement spreekt van 'ongekende cijfers' voor Nederland. De reden voor het oplopen van de schuld is de economische crisis en de ingrepen in de financiële sector. Ook kwam er als gevolg van de crisis minder belastinggeld binnen; de economie kromp namelijk met vier procent.

Superleague Formula in Nederland

Het Nederlandse publiek heeft er twee jaar op moeten wachten maar eindelijk is het zover; de unieke raceklasse, Superleague Formula, doet op 15 en 16 mei aanstaande het historische circuit Assen aan.

Dit raceweekend op Nederlandse bodem betekent een debuut voor de serie en zal een thuiswedstrijd betekenen voor de enige Nederlandse club in de klasse, PSV Eindhoven. Tijdens de races nemen sommige van werelds’ grootste voetbalclubs, zoals Liverpool, AC Milan, AS Roma, Flamengo en PSV Eindhoven het tegen elkaar op in speciaal voor deze serie gemaakte één-zitters waar onder de motorkap een V12, 750-pk motor huist.

Dit seizoen strijden maar liefst drie Nederlandse coureurs om de punten in dit kampioenschap. Robert Doornbos, voormalige F1- en Indycar coureur, zit achter het stuur van de Braziliaanse Corinthians-auto en staat na wat pech tijdens de eerste ronde op de tiende plek. Doornbos reed voor het laatst in 2007 een ChampCar race op het TT Circuit: “Het is echt een gaaf circuit. Aan de helling van de bochten merk je duidelijk dat het een motorencircuit is. Ik kijk enorm uit naar het weekend in Assen en hoop dat we er een groot feest van kunnen maken.

Yelmer Buurman, die in de afgelopen seizoenen een tweede en vierde plek behaalde in het algemeen klassement van Superleague, zit in de AC Milan-bolide. Hij reed tijdens de eerste ronde in Silverstone (GB) een fantastische eerste race en behaalde een tweede plek. Tijdens de tweede race kreeg Buurman problemen met de koppeling en kwam hij niet verder dan een teleurstellende zestiende plek. In het algemeen klassement staat Buurman daarmee op de negende plaats. Buurman kijkt ook uit naar de races in Assen. Superleague Formula vindt Buurman een hele aantrekkelijke serie voor de fans, Buurman: "De Push-to-Pass maakt dat er bij Superleague Formula meer wordt ingehaald. Dat maakt de races erg spectaculair. Ook voor de fans die van crashes houden is er genoeg te beleven. Ik hoop alleen dat mij dat niet overkomt!"

Als derde Nederlander is Chris van der Drift door het Griekse Olympiacos aangetrokken als coureur. De rijder met de Nieuwzeelandse en Nederlandse nationaliteit behaalde in de vorige ronde op het Silverstone circuit (GB) na een dertiende plaats in de eerste race een verrassende tweede plek in de tweede race en veroverde daarna in de Super Finale de derde plaats en nam daarmee € 50.000 mee naar huis. Van der Drift was zelf verbaasd over het resultaat aangezien hij na de eerste race aangaf het weekend met name te zien als een kans om aan de auto te wennen. Van der Drift is onder de indruk van de Superleague-bolides: "Dit zijn echt grote racewagens met al die pk’s die uit de grote V12 motor komen is dit echt een beest!"

Zijn resultaten zetten de Griekse club op een vijfde plaats in het algemeen klassement. Lijstaanvoerder is Craig Dolby met de Tottenham Hotspur-auto.

De enige Nederlandse vertegenwoordiging bij de clubs is PSV Eindhoven. De roodwitte-auto met voormalig F1-coureur Narain Karthekeyan (IND) kon zijn reputatie voorlopig niet waar maken. Toch verwacht de man die ooit als eerste Indiër deelnam aan de F1 veel van de races in Assen: "Nadat we in Silverstone de wagen hebben leren kennen willen we in Assen echt presteren. Het doel is natuurlijk om de PSV-fans een overwinning te schenken." Karthekeyan verwacht ook veel van de Nederlandse fans in Assen: "Ik heb een paar keer in Zandvoort gereden en weet dat de Nederlanders van autosport en voetbal houden en heel enthousiast zijn. Ik hoop dan ook dat al deze fans naar Assen komen om PSV aan te moedigen!" De Eindhovense club bezet vooralsnog een zestiende plek in het klassement.

Het programma voor het Assen-weekend begint al op vrijdag met diverse vrije trainingen. Op zaterdag start dan de kwalificatie. De auto’s worden in twee groepen geloot die het in een uniek format tegen elkaar opnemen en die leidt tot een zogenaamde shoot-out finale. Het resultaat bepaalt de positie aan de start van de eerste race op zondag.

Het programma zondag bestaat uit drie races, waarvan de eerste om 11.00 uur op het programma staat. De opstelling voor de tweede race, om 15.00 uur, wordt bepaald door de uitslag van de eerste race, een zogenaamde omgekeerde startopstelling. Dit betekent dat de auto die als laatste eindigt in de eerste race de pole position inneemt bij de tweede race. Tot slot zullen de zes auto’s met de snelste tijd uit beide races de zogenaamde Super Finale om 16.00 uur rijden. Dit is een race over vijf ronden met een rollende start. Op basis van de uitslag van deze race wordt het prijzengeld van €225.000 verdeeld met een bedrag van €100.000 voor de winnaar, €75.000 voor de tweede plek en €50.000 voor de derde plaats.

Voetbalbond: "FC Oss degradeert niet"

In een officiële reactie zegt de KNVB dat ze kennis heeft genomen over het faillissement van BV Veendam. Vanmorgen werd bekend dat het doek is gevallen voor de Groningse voetbalclub.

"Reglementair betekent een definitief faillissement dat de licentie om betaald voetbal in Nederland te spelen per direct vervalt. Het is voor de KNVB op dit moment nog niet duidelijk of een betrokken partij bezwaar tegen de beslissing van de rechtbank zal aantekenen. Tot die termijn verstreken is (dinsdag 25 mei 23.59 uur) bestaat de licentie nog," aldus de voetbalbond in een verklaring.

"Het huidige seizoen loopt officieel tot 30 juni aanstaande. In het geval BV Veendam voor die tijd de licentie kwijtraakt, zal deze club aangemerkt worden als tweede degradant. Dit betekent dat FC Oss dan niet degradeert. In het geval dat een club ná 30 juni 2010 vanwege financiële redenen wegvalt uit de competitie, volgt nader overleg over de ontstane situatie tussen het bestuur betaald voetbal en het bestuur amateurvoetbal van de KNVB."

Roemer zet 10.000e handtekening behoud studiefinanciering

De SP steunt het actiecomité 'stufi moet blijven'. Lijsttrekker Emile Roemer heeft de tienduizendste handtekening voor het behoud van de studiefinanciering gezet, zo meldt het comité, waar zich inmiddels tientallen studentenorganisaties bij aangesloten hebben.

Verschillende politieke partijen hebben het afschaffen van de studiebeurs opgenomen in het verkiezingsprogramma. De PvdA, D66, VVD en GroenLinks pleiten voor een leenstelsel. Volgens de studenten bedreigt dit de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.

Het actiecomite is erg blij met de steun die ze van de SP krijgt met de handtekening van Roemer. "Iedere politieke partij die zegt de toegankelijkheid van het onderwijs belangrijk te vinden zou van de stufi af moeten blijven," aldus woordvoerder van het comité Lieke Smits. "Het is belachelijk dat het grootste deel van de politiek studeren alleen als persoonlijke investering ziet, het is een investering in de hele maatschappij. Iedereen heeft profijt van goed opgeleide mensen. Wij eisen dat het onderwijs toegankelijk blijft voor alle jongeren, ongeacht de dikte van de portemonnee van de ouders. In een maand hebben we nu al 10.000 handtekeningen opgehaald."

De studentenorganisaties organiseren op vrijdag 21 mei een demonstratie voor het behoud van de studiefinanciering op het Museumplein in Amsterdam. Het actiecomité roept alle studenten op naar de demonstratie te komen. Bovendien kan de petitie online getekend worden op www.stufimoetblijven.nl.

Emile Roemer tekent petitie
Roemer tekent petitie (Foto: Actiecomité 'stufi moet blijven')

De foto's van Geert

Het is weer eens tijd voor een ouderwets potje zeiken over een politicus. Ik wil wel voorop stellen dat ik geen politiek doel heb met de volgende uiteenzetting. Ik ben het om tal van redenen niet eens met het overgrote deel van de standpunten van Geert Wilders en zijn PVV. Deze redenen heb ik al in tal van discussies geventileerd. Ik betrapte me daarbij al een hele tijd op een gigantisch verval in herhaling, dus daar ga ik me niet voor de zoveelste maal aan bezondigen.

[Upd] Vertonghen verwerpt schikkingsvoorstel

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Jan Vertonghen een schikkingsvoorstel gedaan van twee wedstrijden schorsing. De Ajacied krijgt het schikkingsvoorstel vanwege zijn uitlatingen na de bekerfinale tegen Feyenoord. Volgens de aanklager heeft de Belg "schade berokkend aan het voetbal in het algemeen".

De aanklager liet wel meewegen dat Vertonghen zelf Feyenoord heeft benaderd en zijn excuses voor zijn uitlatingen heeft aangeboden. De 23-jarige Belg heeft tot vanmiddag 12.00 uur om te reageren op het schikkingsvoorstel. Mocht hij het schikkingsvoorstel accepteren dan mist hij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen.

Update @ 12:30 uur

Ajax is niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van twee duels schorsing voor Jan Vertonghen. De zaak zal nu door de tuchtcommissie worden behandeld.

Een geile bende bij Belgische spoorwegen

Onze zuiderburen zijn opgeschrikt door een bizar seksschandaal bij hun spoorwegen. In het seinhuis Brussel-Zuid is het een Sodom en Gomorra. Zo runt een leidinggevende onder werktijd een escortbureau, rukken de heren er terwijl hun vrouwelijke collega's moeten toekijken en liggen er stapels porno.

Het bewuste seinhuis is toevallig hetzelfde dat de treinramp van enkele maanden geleden heeft veroorzaakt. Toch is het nog te vroeg om te bevestigen dat de seksuele bende hiervan de oorzaak is.

Vijf jaar geleden begon het seksuele spelletje in het seinhuis. "Verschillende vrouwen van de dienst waren steevast het slachtoffer", vertelt een bron. "Ze kregen ongevraagd pornomails op hun computerscherm en werden ook lichamelijk lastiggevallen. Eén van de grootste pestkoppen had een verantwoordelijke functie bij Infrabel. Maar dat belette hem niet om tijdens zijn diensturen ook ongegeneerd een escortbureau te organiseren. Hij was een pooier met een baantje bij het spoor."

Naast alle seksuele activiteiten wordt er ook gehandeld in gestolen drank. "Een groot deel dronken ze simpelweg zelf op. Niet zelden zaten ze dronken achter hun schermen, terwijl ze treinen met honderden passagiers in het oog moesten houden. Dat kon allemaal." Hierna werd het gelukkig wel iets beter. "Want de grootste pesters zijn na vele klachten toch overgeplaatst. Maar de seksuele intimidatie bleef wel doorgaan en ging zelfs van kwaad naar erger."

Volgens een andere werknemer van het seinhuisje ging het er nog ranziger aan toe. "Het gebeurde soms dat twee mannen zich tijdens de middagpauze in de keuken terugtrokken", vertelt die getuige. "Daar ging de broek op de knieën en speelden ze met hun geslachtsdeel. Verscheidene vrouwen werden daarop de keuken binnengeduwd en verplicht toe te kijken."

Ondanks dat men al vijf jaar regelmatig aangifte heeft gedaan van de praktijken in Brussel-Zuid, viel de politie pas vorige week het seinhuisje binnen. Hierbij werden diverse pc's, documenten en CD-ROMs in beslaggenomen. "Er staat een massa porno op. Het wordt een heel tijdrovende zaak om alles te doorploegen", laat een rechercheur weten. Het parket in Brussel heeft het nieuws bevestigd, maar zegt dat het onderzoek naar zowel de treinramp als de praktijken binnen het seinhuis nog volop gaande zijn.

Vooruitblik finale Europa League

Vanavond zullen het Spaanse Atlético de Madrid en Fulham uit Engeland de kans hebben de allereerste editie van de UEFA Europa League op hun naam te schrijven. Kwart voor negen wordt er afgetrapt in de Hamburg Arena.

Fulham:

De Engelse club kent een verrassend Europees seizoen. Nadat het vorig jaar de zevende plaats in de Premier League veroverde mocht het de Europa League in. Via een play-off tegen het Russische Amkar Perm (3-2 over twee duels) kwalificeerde de Londense club zich voor de groepsfase. Hierin rekende de ploeg van Roy Hodgson af met CSKA Sofia en FC Basel, maar moest het AS Roma voor zich dulden. Pas in de knockoutfase begon de ploeg met stunten. Titelverdediger (winnaar van de laatste UEFA Cup) Shakhtar Donetsk werd aan de kant geschoven middels een 3-2 zege over twee wedstrijden.

Ajaxbedwinger Juventus was de volgende tegenstander, en in Turijn werd er met 3-1 verloren. Het einde leek nabij, zeker toen David Trézéguet op Craven Cottage al na één minuut de 0-1 liet aantekenen. Een geweldige comeback, met goals van Bobby Zamora, Zoltán Gera (2) en Clint Dempsey, bracht alsnog de kwartfinale naar Londen. Regerend Duits kampioen VfL Wolfsburg was hierin de opponent: de Britten waren tweemaal de betere. In de halve eindstrijd moest Fulham voorkomen dat Hamburger SV de finale in eigen stadion mocht gaan spelen. Na een doelpuntloos gelijkspel in Hamburg was er in Londen opnieuw een comeback nodig. Simon Davies en Zoltán Gera maakten Mladen Petric' openingsgoal onschadelijk.

Hodgson kan bij winst in de finale ervoor zorgen dat Fulham voor het eerst in het 131-jarige bestaan een prijs wint. Als dat gebeurt kan de Engelsman herinnering aan de verloren UEFA Cupfinale van 1997, toen hij als coach van Internazionale op strafschoppen verloor van Schalke 04, uitbannen. In dat jaar was Fulham nog een club die actief was op het het vierde niveau in Engeland. "We proberen de competitie te winnen", vertelde Hodgson weinig verrassends. "Het was een goed seizoen en het zou mooi zijn dat met een prijs te bekronen. Je werkt hard om een finale te halen, maar aan het eind lacht er maar één team. Bij het andere staan de tranen in de ogen."

De Engelsen hopen spits in vorm Zamora te kunnen opstellen, ondanks het feit dat hij de training van dinsdag moest laten schieten. Ook vleugelspeler Damien Duff is een twijfelgeval.

Atlético de Madrid:

Voor de Spanjaarden wordt het vanavond de vijfde Europese finale. Van de vorige vier werd er slechts één gewonnen; de Europacup voor bekerwinnaars in 1962. Het verloor dezelfde finale een jaar later en in 1986 nog eens. In 1974 verloor het de finale van de Europacup I van Bayern München. Nadat de eerste finale in de laatste minuut van de verlenging werd gelijkgemaakt (1-1) door de Duitsers was een replay noodzakelijk. Daarin was de Beierse equipe oppermachtig: 4-0.

Een lange tijd geleden dus, dat de Madrilenen aan Internationaal zilverwaar mochten ruiken. Waar voor Fulham vanavond de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma staat, wacht voor Atlético nog een tweetal duels. Aankomend weekend ontvangt men Getafe in het eigen Vicente Calderón voor de competitie. Getafe staat zesde en vecht nog voor Europees voetbal. Het toeval wil echter dat Getafe zeker is van Europees voetbal als Atlético de Europa League op zijn naam schrijft. Op 19 mei treden de Madrilenen bovendien nog aan in de finale van de Copa del Rey, waarin Sevilla de tegenstander is.

De finale van de Europa League werd niet zomaar bereikt. Sterker nog, in 14 duels mocht Atleti zich slechts tweemaal winnaar noemen. In de play-off om de Champions League te bereiken was de club nog wel twee keer te sterk voor Panathinaikos. Daarna werd het een stuk minder. Het pakte slechts drie punten in de groep en eindigde achter Chelsea en FC Porto derde in de groep. Op onderling resultaat troefde het het Cypriotische APOEL af. Dat kwam trainer Abel Resino op ontslag te staan. Galatasaray werd nog verslagen in de Europa League, daarna was het vooral teren op de uitgoals, zoals tegen Sporting (0-0, 2-2) en Valencia (2-2, 0-0). Van Liverpool won het vervolgens weer in de halve finale, om in de return te verliezen. Het uitdoelpunt gescoord in de verlenging op Anfield bleek weer eens doorslaggevend, waardoor de finale een feit was.

"Onze eerste verantwoordelijkheid is een goede prestatie neerzetten", zei trainer Quique Sánchez Flores. "We weten dat het een belangrijk duel is gezien Atlético's geschiedenis, maar we willen niet te veel veranderen. We vinden niet dat er een favoriet is en hebben veel respect voor Fulham, dat een goede manager heeft en zijn plaats verdiend heeft. We hebben moeilijke duels gekend en ik hoop dat het team in de finale de inzet kan tonen die ons zover heeft gebracht."

De enige speler die ontbreekt bij Atlético is reservedoelman Sergio Asenjo.

FC Oss wacht af

FC Oss vindt het nog te vroeg om te zeggen dat de club ook volgend seizoen in de Jupiler League actief is. Door het faillissement van BV Veendam zou er een plaatsje vrijkomen voor de Brabanders.

Oss degradeerde onlangs. De club wil desondanks graag in het betaalde voetbal blijven. Voorzitter Bert Zwanenburg: "De wet zegt dat bij een faillissement er acht dagen de tijd is om in beroep te gaan. Daarop zullen we moeten wachten."

Daarna is het volgens Zwanenburg wachten op een telefoontje van Henk Kesler, de directeur betaald voetbal van de KNVB. "Het is dan ook nog eens afwachten hoe de KNVB op deze situatie reageert. Tot nu toe hebben we nog niets gehoord."

[Giro] Vinokourov zet alles op eindwinst

Aleksandr Vinokourov rijdt sinds eergisteren in de roze leiderstrui. De Kazach van Astana heeft geen ambities voor de Tour de France en zet daardoor alles in op de Ronde van Italië.

Tijdens de Ronde van Frankrijk in juli zal Vino zijn teamgenoot Alberto Contador ondersteunen in zijn jacht naar zijn derde eindzege. "In het verleden deed ik alles voor een eindzege in de Tour. Dit jaar heb ik een ander doel”, aldus Vinokourov.

De Kazach keerde korte tijd geleden terug in het wielerpeloton, nadat hij een schorsing van twee jaar kreeg opgelegd wegens het gebruik van bloeddoping. Zijn ambities zijn duidelijk: "Ik ben in topvorm naar de Giro gekomen. Die wedstrijd is voor mij nummer één.”

Na de Tour de France zal Vinokourov een besluit nemen over zijn verdere loopbaan binnen het wielrennen.

Miley Cyrus gaf lapdance aan 40-jarige man

De zangeres Miley Cyrus heeft een lapdance gegeven aan een veertigjarige man toen zij zestien, en dus minderjarig, was. Op de entertainmentsite TMZ is een filmpje opgedoken van de erotische dans van Cyrus.

Het filmpje is opgenomen op een afterparty van de film The Last Song. De veertigjarige man is beter bekend als de producer van de film. Deze producer is homoseksueel en zeker is dat de lapdance bedoeld was voor de lol.

Volgens de filmer waren er kinderen aanwezig van het feestje en waren zij behoorlijk geschokt door de lapdance van hun heldin. Cyrus kwam al vaker in het nieuws door haar aparte houding. Zo stond ze meerdere malen pikant op foto's en danste ze rond een paal op de kinderawardshow Kids Choice Awards in 2009.

De video van de lapdance is hier te zien.

Cervélo rekent op Bos in Californië

Cervélo heeft hun doel tijdens de komende Ronde van Californië uitgesproken en daarin heeft Theo Bos een belangrijke rol. De sprinter moet namelijk voor de dagsuccessen zorgen van de wielerploeg.

Ploegleider Jean-Paul van Poppel vertelde: "Het is de bedoeling dat we een etappe gaan winnen in de Ronde van Californië. Met Theo Bos hebben we iemand in huis die kan toeslaan in de sprints, maar Dominique Rollin zou ook een factor kunnen zijn. Hij won immers een zeer zware en regenachtige etappe, twee jaar geleden. Heinrich Haussler zal ook terug zijn na zijn blessure. Als hij goede benen heeft, zou hij ook het nodige kunnen doen."

Haussler kwam tijdens de afgelopen Ronde van de Algarve ten val en blesseerde daarmee zijn knie. De problemen aan het gewricht hielden lange tijd aan, waardoor de Duitser tijdens Parijs-Nice moest opgeven. Ook miste hij daardoor alle voorjaarsklassiekers, maar Haussler is nu fit genoeg om weer in actie te komen.

Velthuizen: "Mooie clubs hebben naar me geïnformeerd"

Piet Velthuizen heeft even flink moeten slikken. De doelman van Vitesse viel af bij de voorselectie van Bert van Marwijk. Er is ook goed nieuws: de goalie zou in de belangstelling staan van enkele clubs uit binnen- en buitenland.

"Enkele mooie clubs hebben naar me geïnformeerd", vertelt Velthuizen aan NUsport. De 23-jarige doelman keept voor het vijfde seizoen bij Vitesse en een vertrek komt steeds dichterbij. "Ik las dat ik in beeld ben bij Atalanta Bergamo, maar ik heb nog nooit iets van die club gehoord. Ik heb nog met niemand gesproken, dus ik juich niet te vroeg. Juichen doe ik pas wanneer iets concreet wordt", klinkt het verstandig van de Gelderse keeper.

Dinsdag kreeg Velthuizen uitleg van bondscoach Bert van Marwijk waarom hij niet naar het WK gaat: "Op dit moment heb ik gekozen voor een combinatie van vorm, talent en ervaring. Die afweging viel voor Piet negatief uit", legt de bondscoach uit. Toekomst is er echter nog zeker: "Piet is een talentvolle, jonge doelman die al langer bij ons in beeld is en dat zeker ook zal blijven."

Nier

Liefhebbers van Japanse RPGs komen de laatste goed aan hun trekken, hadden we eerst White Knight Chronicles en Final Fantasy XIII, nu komt Square Enix met de actie-RPG Nier. Deze keer dus geen turn based combat, maar realtime actie. Zonder al te veel te weten over Nier, begon ik vol goede moed aan het avontuur. De moed zakte me bijna snel weer in mijn schoenen, dit is zeker geen driedubbele A-titel. Gelukkig hield ik vol en speelde door, om er achter te komen dat Nier zeker meer te bieden heeft dan op het eerste gezicht lijkt.

'Ook Rijkaard genoemd als opvolger McClaren'

Bij FC Twente staat volgens het Algemeen Dagblad Frank Rijkaard op de verlanglijst. De trainer zou de opvolger van Steve McClaren moeten worden. Eerder werd Co Adriaanse met de ploeg uit Enschede in verband gebracht.

De Tukkers
moeten namelijk op zoek naar een nieuwe coach nu McClaren is overgestapt naar VfL Wolfsburg. Michael Skibbe en Rijkaard werden als kandidaten genoemd in de media. Rijkaard is momenteel bij Galatasaray in dienst als trainer en staat daar nog tot 2011 onder contract. "Daar heeft hij het ook goed naar zijn zin", vertelde belangenbehartiger Overeem tegenover Goal.com.

Toch zou de keuzeheer naar verluidt op de verlanglijst bij Twente staan. "Maar ik weet niet of Twente interesse heeft. Dat heeft de club in ieder geval niet bij mij kenbaar gemaakt. Ik lees ook enkel de publicaties."

"Rijkaard staat nog een jaar onder contract bij Galatasaray. Of het daarom onlogisch zou zijn dat Twente interesse zou hebben, dat weet ik niet. Ze noemen natuurlijk meerdere namen"
, luidde de reactie van zaakwaarnemer Overeem.

El Salvador maand geschorst door FIFA

El Salvador is een maand uitgesloten door de FIFA. Reden: inmenging van de regering in het bestuur van de nationale voetbalbond.

Volgens de FIFA-regels is dat verboden. De komende maand is El Salvador uitgesloten van het spelen van internationale wedstrijden. Tot 8 juni kan het land de problemen oplossen. Lukt dit niet, dan komt het WK voor drie Zuid-Amerikaanse scheidsrechters in het gevaar. "Dit zijn serieuze feiten", luidt een FIFA-reactie.

Bondsvoorzitter Reynaldo Vasquez bevestigde de schorsing op de nationale televisie van het land: "We hebben dinsdag de mededeling ontvangen dat we zijn geschorst en we hebben de kans gekregen om het voor 8 juni op te lossen. Als de normcommissie onze wederom afkeurt, zijn we een jaar geschorst."

Zestien jaar voor moord op nieuwe partner ex

Een 45-jarige man is woensdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor de moord op de nieuwe vriend van zijn ex. De rechtbank in Arnhem legde zijn 19-jarige zoon anderhalf jaar cel op.

Bij de steekpartij in het paasweekend vorig jaar in het Gelderse Wijchen kwam een 44-jarige in Zwitserland wonende man van Afghaanse afkomst om het leven. Ook de 45-jarige hoofdverdachte is van Afghaanse komaf.

Het lichaam van het slachtoffer, Enayatollah Azemi, werd in de bewuste nacht in de wijk Homberg door agenten aangetroffen. De man bleek met minstens 22 messteken om het leven te zijn gebracht; hij had een 'aanzienlijke hoeveelheid' bloed verloren.

De zoon van de hoofdverdachte werd vrijgesproken van moord, maar de rechtbank acht hem wel schuldig aan medeplichtigheid. Twee medeverdachten, broers van de ex-vrouw van de 45-jarige man, zijn vrijgesproken. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat zij een rol hebben gehad in het geheel.

Politie arresteert 'James Bond'

De politie heeft dinsdag tijdens een groot uit de hand gelopen schoolfeest in Delft een puber opgepakt die zich als James Bond had verkleed. Om zijn vermomming compleet te maken had de jongen ook een echt lijkend speelgoedpistool meegenomen.

Naast 'James Bond' had de politie ook werk aan ongeveer driehonderd andere scholieren. Die wilden verkleed en al van de vestiging van de school aan het Westplantsoen naar een andere vestiging lopen.

James Bond weet zich in de films vaak geruisloos en onopgemerkt van A naar B te bewegen, maar de scholieren slaagden daar niet in. Tijdens de tocht gooiden ze eieren en veroorzaakten ze volgens de politie de nodige commotie in de buurt.

Naast de dubbelganger van de geheim agent werd een 18-jarige scholier opgepakt voor opruiing.

Steeds meer ouderen aan het werk

Het aantal mensen boven de 50 jaar dat nog werkt is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Onder de 65-plussers is zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal werkenden ten opzichte van 2001.

Vooral zelfstandigen blijven na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd werken, hoewel dit wel vaak in deeltijd gebeurt.

Vorig jaar werkte 57 procent van de 50- tot 65-jarigen. In 2001 was dat nog iets minder dan de helft. Van de 65-plussers werkte vorig jaar drie procent, in totaal 76.000 mensen.

De stijging van het aantal vrouwen van boven de 50 jaar dat nog aan het werk is, was sterker dan die onder mannen. De mannen die op latere leeftijd nog werken zijn wel nog in de meerderheid.

Van de 65-plussers die blijven werken, was vorig jaar ruim de helft als zelfstandige werkzaam. Dat komt volgens het CBS onder meer doordat zelfstandigen minder pensioen hebben opgebouwd dan werknemers in loondienst. Onder de 50- tot 60-jarigen was een op de zes werkenden een zelfstandige, onder de 60- tot 65-jarigen een kwart.

Van de werkende 65-plussers had 28 procent vorig jaar een voltijdbaan. Bij de 50- tot 65-jarigen was dit meer dan de helft. Vooral deeltijdbanen tot maximaal twintig uur per week zijn in trek bij de 65-plussers die nog aan het werk zijn.

Het kabinet streeft er naar meer ouderen aan het werk te krijgen. De regering wil onder meer de AOW-leeftijd verhogen. Dat zou miljarden opleveren, maar het plan is door de val van het kabinet gestrand.

Grote hennepkwekerij bij toeval ontdekt

De Rotterdamse politie heeft dinsdag een grote hennepkwekerij met duizenden planten ontmanteld. De kwekerij aan de Boompjeskade werd bij toeval ontdekt toen surveillerende agenten een henneplucht roken.

Daarom namen ze een kijkje in het pand waar de lucht uit kwam. Aanvankelijk leek alles in orde, maar verder achterin bleek een afgesloten ruimte te zijn.

Daar bleken 7109 planten te staan. Ook werd de stroom op een gevaarlijke manier afgetapt. Volgens de politie heeft zelfs al eens een klein brandje in de kwekerij gewoed, maar dat is toen door de eigenaar geblust. Tijdens het onderzoek kwam de 43-jarige huurder aanlopen. Hij is opgepakt.

Boven de hennepkwekerij zit een fitnesscentrum. Hoewel de agenten de henneplucht buiten konden ruiken, is vanuit het fitnesscentrum volgens een politiewoordvoerder nooit gemeld dat er iets verdachts werd geroken. Ze benadrukt dat het fitnesscentrum niks met de kwekerij te maken heeft.

Gouden jubileum Liuzzi

Komend weekend zal Vitantonio Liuzzi in Monaco zijn vijftigste Grand Prix rijden. Vijf jaar geleden maakte de Italiaan zijn debuut in de Formule 1 bij Red Bull Racing. Twee seizoenen later stapte hij over naar Scuderia Toro Rosso. Toen Giancarlo Fisichella overtapte naar Ferrari, kreeg Liuzzi een vast contract bij Force India.

Liuzzi is erg blij met zijn gouden jubileum: "Ik heb zelf nooit de tel bijgehouden, maar dit is erg leuk om te weten! Het is ook leuk om deze mijlpaal in Monaco te bereiken, want dat is altijd een geweldige race. Ik hoop dat ik punten kan scoren in mijn vijftigste race."

Doek is gevallen voor BV Veendam

Op een persconferentie is bekend gemaakt dat na 115 jaar het doek valt voor BV Veendam. De Jupiler League-club heeft te kampen met hardnekkige financiële problemen en ook de verkoop van hun beste speler, Michael de Leeuw, zou geen uitkomst meer hebben kunnen bieden.

Dit seizoen kwam Veendam in grote financiële problemen terecht. Sponsor Jans Norder tekende een sponsorcontract van 1,3 miljoen euro, maar dat zou volgens Norder alleen zijn gedaan om een licentie van de KNVB te krijgen. De club raakte hierop steeds dieper in de schulden en daagde Norder voor de rechter. In maart werd surseance van betaling aangevraagd en eind april het faillissement. Onlangs zette de club nog een collecte op touw en dat zorgde voor heel wat geld. Desalniettemin was dat niet genoeg om te kunnen overleven.

Door het nieuws degradeert FC Oss niet meer naar de Topklasse, maar speelt komend seizoen gewoon in de Jupiler League. BV Veendam is na HFC Haarlem de tweede club die dit seizoen afscheid moet nemen van het betaalde voetbal.

Microsoft in zee met LG voor 3D

Microsoft en televisieproducent LG zijn een samenwerking aangegaan om 3D-games voor de Xbox 360 in de markt te zetten. Volgens de website Engadget zou er geen sprake zijn van een nieuw soort Xbox 360.

Met ingang van juni worden er in Zuid-Korea door LG de eerste 3D-televisies gelanceerd die gebundeld zijn met één of meerdere driedimensionale Xbox 360-games. Niet veel later worden de nieuwe 3D LED-televisies ook in andere Aziatische landen gelanceerd.

Toen de Xbox 360 enkele jaren geleden werd gelanceerd, was Microsoft een samenwerking aangegaan met Samsung. De Xbox 360 was de eerste spelcomputer die HD-beelden ondersteunde. Niet veel later volgde Sony met de Playstation 3.

Zowel de Xbox 360 als de Playstation 3 gaan binnenkort 3D-games ondersteunen. Het is voor beide spelcomputers niet noodzakelijk om nieuwe hardware te kopen. Van de Playstation 3 is bekend dat het besturingssysteem geüpdatet dient te worden om 3D-games af te kunnen spelen.

Microsoft in zee met LG voor 3D
Microsoft in zee met LG voor 3D (Foto: Novum)

Boschker: "Bekroning mooi seizoen"

FC Twente-doelman Sander Boschker is blij met zijn uitverkiezing in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het WK in Zuid-Afrika. De 39-jarige doelman van de landskampioen ziet zijn plaats bij Oranje als "een bekroning van het seizoen."

"Het is een mooi jaar. Dat ik bij de selectie van Oranje zit is ook mooi voor mij én voor de club. Prachtig dat ik dit op mijn leeftijd nog mag meemaken. Ik ga er 'volle bak' voor, maar ik wil ook genieten. Ik heb er zin in," zei Boschker op de website van FC Twente. Zijn teamgenoot Wout Brama maakt ook deel uit van de voorlopige selectie van Bert van Marwijk.

Forse daling aantal gratieverzoeken

Het aantal verzoeken van veroordeelden om gratie is de afgelopen tien jaar fors gedaald. Vorig jaar vroegen bijna tweeduizend veroordeelden het ministerie van Justitie om vermindering, verandering of kwijtschelding van de straf of maatregel die een rechter hen heeft opgelegd. In 2000 waren dat er nog 4800, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Aan ruim zeshonderd mensen werd vorig jaar uiteindelijk gratie verleend, aan ruim zevenhonderd niet. Gratieverzoeken worden niet behandeld als deze niet voldoen aan de wettelijke voorwaarden. Vorig jaar werden ongeveer zevenhonderd verzoeken niet behandeld.

In 2004 werd nog bij minder dan een derde van de behandelde verzoeken gratie toegewezen. Sinds dat jaar stelt het ministerie van Justitie daarnaast vaker niet dan wel voorwaarden bij het verlenen van gratie, zoals het verrichten van een taakstraf. In 2009 werd in 390 gevallen onvoorwaardelijke gratie verleend, tegenover 240 met voorwaarden.

Economie groeit met 0,1 procent

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 0,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.

Ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 0,2 procent. Het is het derde kwartaal op rij dat de economie weer groeit, maar de groei is minder dan de voorgaande twee kwartalen.

"De economie groeit, maar het herstel is heel erg broos", zei hoofd conjuctuur van het CBS Symon Algera in een toelichting.

De export stijgt sterk, maar het aantal banen neemt verder af. In het eerste kwartaal waren er 145.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal banen ligt 0,5 procent lager dan eind vorig jaar.

Rijksten krijgen helft van HRA

De rijkste huishoudens krijgen de helft van het geld dat via de hypotheekrenteaftrek (HRA) terugstroomt. Van de tien miljard euro die in 2008 via de aftrek terugstroomde, ging vijf miljard euro naar huishoudens met een inkomen van meer dan 81.000 euro, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vier miljoen huishoudens hadden in 2008 een eigen woning. Daarvan hadden er 3,5 miljoen een hypotheek. Gemiddeld is de hypotheek 680 euro per maand en krijgen huishoudens 240 euro terug door de hypotheekrenteaftrek.

Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de hypotheek en hoe meer geld terugstroomt via de hypotheekrenteaftrek. Eén procent van de huishoudens had bijvoorbeeld een hypotheek van 2700 euro of meer per maand. Daarvan krijgen zij gemiddeld 1620 euro terug.

Over het algemeen hebben mensen met een hoger inkomen vaker een hypotheek en hebben ze dus vaker voordeel van de renteaftrek dan armere mensen die vaker een woning huren. Die ongelijkheid zorgt regelmatig voor felle discussie in de Tweede Kamer, maar tot ingrijpende veranderingen komt het niet uit vrees dat de huizenmarkt wordt verstoord.

Hülkenbergs eerste race in Monaco

Komend weekend zullen zeven coureurs voor het eerst in hun carrière met een Formule 1-wagen over het circuit van Monaco racen. Van deze zeven coureurs zijn vijf van hen nieuwkomers.

Ook zullen Jaime Alguersuari en Kamui Kobayashi voor het eerst over het stratencircuit scheuren, aangezien zij er vorig jaar niet bij waren. Nico Hülkenberg is één van de rookies die de baan zal gaan verkennen en hij heeft er zin in.

De Duitser is niet onbekend met het circuit, hij reed er vorig jaar ook al in de GP2, maar volgens hem is het heel anders in een Formule 1-auto. "Dit zal de eerste keer zijn dat ik in een Formule 1-auto door Monaco zal rijden en ik kijk er enorm naar uit. Ik heb er gereden in de GP2, maar dit weekend zal een compleet andere ervaring zijn. Het circuit is behoorlijk intens. De bochten zijn stuk voor stuk bijzonder lastig. Het is een speciale plek en ik kan niet wachten om in te stappen."

Tweedehands verkoop is groter gevaar dan piraterij

Piraterij is een steeds groter wordend probleem in de wereld van de media. Films, muziek en natuurlijk games zijn via internet zeer makkelijk illegaal te verspreiden met maar een gering risico. Dit brengt ontwikkelaars ernstige schade toe.

Men moet begrijpen dat als ontwikkelaars te veel schade wordt berokkend de kwaliteit van games kan verslechteren. De medeoprichter van Blitz Games Studios Andrew Oliver herkent nog een groter kwaad, namelijk de tweedehands verkoop van spellen. Hij zei het volgende: ”Arguably the bigger problem on consoles now is the trading in of games. I understand why players do this, games are expensive and after a few weeks of playing you've either beaten it, or got bored of it so trading it back in to help pay for the next seems sensible when people are short of cash."

Piraterij en tweedehands verkoop kan er voor gaan zorgen dat de eerlijke koper die het liefst nieuwe spellen koopt straks meer moet gaan betalen voor zijn games. Er doen namelijk al een tijdje geruchten de ronde dat ontwikkelaars het probleem op deze manier willen oplossen. Fijn zullen we maar zeggen!

McLaren: "Verbod op F-duct teleurstellend"

Het Formule 1-team van McLaren is teleurgesteld dat de F-duct volgend jaar uit de Formule 1 verbannen wordt. De Britse renstal kwam afgelopen winter met de vondst om de snelheid op het rechte stuk te verhogen, zodat inhalen vergemakkelijkt wordt.

"We zijn trots op degenen die de F-duct bedacht hebben en vergeleken met andere zaken zijn de kosten laag. Daarnaast zijn er meer redenen waarom het goed is voor de sport," zei McLaren-teambaas Martin Whitmarsh. "Er zijn geen hoge kosten aan verbonden, maar slechts wat inventiviteit. Persoonlijk vind ik het (verbod, red.) jammer, maar we blijven het systeem verder ontwikkelen. En dit jaar werken er vele teams hard op dit gebied."

Ondanks dat Whitmarsh het teleurstellend vindt dat het systeem vanaf volgend jaar verboden wordt is hij blij met de manier waarop de beslissing in de Formula One Teams' Association tot stand is gekomen. "In het verleden had je in de Formule 1 veto-rechten waarmee je elke verandering tegen kon houden, waarmee één team een technologische verandering tegen kon houden. Dat was handig om je eigen technologie te verdedigen, maar maakte het lastig voor de sport om zich te ontwikkelen en de uitdagingen die er lagen aan te gaan," zei de Brit die blij is dat er met meerderheid gestemd kan worden, hoewel dat voor een team zo nu en dan ook negatief uit kan pakken.

[NHL Playoffs] Blackhawks naar conference finals

De Chicago Blackhawks hebben zich geplaatst voor de western conference finals door de Vancouver Canucks in een uitwedstrijd met 5-1 te verslaan. De eindstand in de best of seven-serie is hierdoor 4-2 in het voordeel van de ploeg uit Chicago. In de derde periode liepen de Blackhawks met drie goals weg in de verder gelijkopgaande wedstrijd.

De playoffserie is daarmee een herhaling van de uitschakeling van de Canucks door de Blackhawks precies 365 dagen geleden. Ook toen werden de Canucks door Chicago met 4-2 in de tweede ronde uitgeschakeld. Verder wonnen de Blackhawks in de playoffs veel wedstrijden in de thuishaven van de ploeg uit Vancouver.

Roberto Luongo was in de eerste periode prima in vorm en stopte alle 12 schoten op doel. Doordat Antti Niemi een vergelijkbare prestatie leverde aan de andere kant van het ijs met 11 reddingen was de stand na deze periode 0-0. In de tweede periode scoorden de Blackhawks na ruim twee minuten spelen tweemaal binnen 36 seconden. Luongo had weinig kans bij beide goals en de Canucks waren daarna helemaal kansloos.

Toen Dave Bolland daar vlak voor het einde van de periode nog een shorthanded goal aan toevoegde was de wedstrijd gespeeld. De Canucks kwamen in de derde periode via verdediger Shane O'Brien nog wel terug tot 3-1, maar vier minuten later maakte Patrick Kane de 4-1. Toen dertig seconden later Dustin Byfuglien ook nog de 5-1 maakte had het thuispubliek geen enkele illusie meer dat de thuisploeg het Stanley Cup-avontuur zou verlengen.

Kritiek Villadelprat op rijstijl Hamilton

De rijstijl van McLaren-coureur Lewis Hamilton blijft de gemoederen bezig houden. Volgens Epsilon Euskadi-eigenaar Joan Villadelprat is de uitvalbeurt van de Brit tijdens de Grand Prix van Spanje te wijten zijn agressieve manier van rijden.

"Hamilton is een van de beste drie coureurs in het huidige veld, samen met Vettel en Alonso. Maar hij moet leren rust te bewaren om zijn volledige potentieel te kunnen benutten," zei Villadelprat tegen Motorsport Total. Hoewel McLaren de oorzaak van de kapotte velg van Hamilton nog onderzoekt denkt de Spanjaard deze al te weten, omdat de Brit in zijn carrière al meer bandenproblemen heeft gehad dan veel van zijn collega's ooit zullen hebben.

"De statistieken wijzen uit dat hij met zijn agressieve rijstijl bovengemiddeld veel van het rubber vergt. De banden moeten het dit seizoen zo’n vijftig ronden uithouden, dus dan is het niet vreemd dat Hamilton relatief veel moeite heeft met zijn banden," zei Villadelprat die vanaf volgend jaar zelf met zijn renstal in de Formule 1 uit wil komen.

Boek: Sean Doolittle - De perfecte buren

Herken je het gevoel dat een buur alles over je weet en dat hij je constant in de gaten houdt? Paul Callaway, het personage waar het verhaal om draait, ervaart dit ook en dat is niet altijd even prettig. Het begint allemaal met een plotselinge arrestatie van Paul vanwege bezit van kinderpornografie. Maar Paul beweert niks van deze beschuldiging af te weten en in zijn pleidooi voor onschuld wordt de lezer meegenomen in zijn leven.

De perfecte buren

 

Van Bronckhorst stopt na het WK in Zuid-Afrika

Giovanni van Bronckhorst heeft zijn laatste officiële wedstrijd voor Feyenoord gespeeld. Na het aankomende WK voetbal in Zuid-Afrika hangt hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Van Bronckhorst zal dit nieuws vanmiddag bekendmaken op een persconferentie. Dit meldt De Telegraaf.

In 1994, als huurling van Feyenoord, debuteerde hij bij RKC Waalwijk in het betaalde voetbal. Daarnaast speelde hij voor Feyenoord, Glasgow Rangers, Arsenal, FC Barcelona en nogmaals Feyenoord. Met Barcelona won hij in 2006 de Champions League. Als international deed hij mee op de WK's van 1998 en 2006 en de EK's van 2000, 2004 en 2008.

'Leeftijdsgrens 18 bij alle alcoholverkoop'

Het Trimbos-instituut, GGD Nederland en het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP) pleiten woensdag in een open brief (pdf) aan de Tweede Kamer voor invoering van één leeftijdsgrens van 18 jaar bij alcoholverkoop. Nu zijn er twee leeftijdsgrenzen: 16 jaar voor zwakalcoholhoudende drank en 18 jaar voor sterke dranken.

De Kamer behandelt woensdag de Drank- en Horecawet. De drie gezondheidsorganisaties stellen onder meer dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het invoeren van een algemene leeftijdsgrens van 18 jaar werkt bij de aanpak van schadelijk alcoholgebruik door jongeren.

PvdA-prominent ziet geen coalitie rond Cohen

Het is onwaarschijnlijk dat een coalitie rond Job Cohen wordt gevormd. Dat zei PvdA-prominent Ed van Thijn woensdagochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Hij vindt dat het kiesstelsel moet worden hervormd.

In een interview met Nu.nl sloot PvdA-leider Job Cohen eerder een coalitie met de PVV uit. Regeren met het CDA zou niet erg geloofwaardig zijn omdat de PvdA net vanwege een ruzie met het CDA uit het kabinet is gestapt.

Dan blijft van de grote partijen de VVD over. Maar VVD-leider Mark Rutte zei deze week in een interview met de Dagelijkse Standaard dat een coalitie met de PvdA er niet in zit.

Van Thijn ziet het niet zitten dat de PvdA de grootste partij kan worden en toch geen premier mag leveren. De voormalig minister van Binnenlandse Zaken wees er op dat het in het verleden al 'ettelijke malen' is voorgekomen dat de winnaar van de verkiezingen geen premier werd. Daarom zou het kiesstelsel moeten worden hervormd.

Partijen moeten volgens hem van te voren aankondigen met welke partijen zij een kabinet willen vormen. "De kiezer weet nu niet wat er met zijn stem gebeurt. Er kan van alles gebeuren. Een stem op Rutte kan een stem op Wilders zijn. Tenzij Rutte aankondigt dat die combinatie er niet in zit."

De minister-president moet volgens de PvdA-prominent rechtstreeks worden gekozen.

Ook Chili maakt voorlopige selectie WK bekend

Luis Marin, Jaime Valdes en Charles Aranguiz zijn de verrassingen in de voorlopige selectie van Chili voor het WK voetbal volgende maand in Zuid-Afrika.

Derde keeper Marin kreeg de voorkeur boven Cristopher Toselli van Universidad Catolica. Valdes en Aranguiz maakten allebei geen deel uit van de selectie die zich voor het WK wist te plaatsen.Voorlopige selectie Chili:

Doel: Claudio Bravo (Real Sociedad), Miguel Pinto (Universidad de Chile), Luis Marin (Union Espanola)

Verdediging: Roberto Cereceda (Colo Colo), Pablo Contreras (PAOK), Ismael Fuentes (Universidad Catolica), Mauricio Isla (Udinese), Gary Medel (Boca Juniors), Gonzalo Jara (West Bromwich), Waldo Ponce (Universidad Catolica), Arturo Vidal (Bayer Leverkusen)

Middenveld: Charles Aranguiz (Colo Colo), Carlos Carmona (Reggina), Marco Estrada (Universidad de Chile), Matias Fernandez (Sporting Portugal), Gonzalo Fierro (Flamengo), Jose Pedro Fuenzalida (Colo Colo), Manuel Iturra (Universidad de Chile), Rodrigo Millar (Colo Colo), Pedro Morales (Dinamo Zagreb), Rodrigo Tello (Besiktas), Jorge Valdivia (Al-Ain), Jaime Valdes (Atalanta)

Aanval: Jean Beausejour (America), Mark Gonzalez (CSKA Moskou), Hector Mancilla (Toluca), Fabian Orellana (Xerez), Esteban Paredes (Colo Colo), Alexis Sanchez (Udinese), Humberto Suazo (Real Zaragoza)

Einde staking reinigingsdiensten niet in zicht

Het einde van de staking van de reinigingsdiensten in Amsterdam en Utrecht is nog niet in zicht. Opnieuw zijn onderhandelingen tussen de VNG en vakbonden over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren gestrand. De VNG stelt dat het de bonden dinsdagavond werkzekerheid en koopkrachtbehoud bood, maar dat de bonden niet akkoord wilden gaan.

De VNG bood onder meer een uitkering van één procent, een verhoging van de eindejaarsuitkering van vijf naar 6,5 procent en een garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Dat de bonden niet akkoord gingen, noemt VNG-onderhandelaar Marco Florijn 'onbegrijpelijk'.

De bonden willen een loonstijging van anderhalf procent, maar de gemeenten zien daar niets in. Het overleg van dinsdag was volgens de VNG wel 'constructief'. Vrijdag praten de partijen verder.

Vorige week vrijdag liep ook al een onderhandelingsronde stuk. De druk op de gemeenten is groot. Door een staking van de reinigingsdiensten in Amsterdam en Utrecht stapelt het vuil zich daar op. De hevige regenval van dinsdagnacht maakt het er niet netter op. De VNG zegt de overlast voor burgers en bedrijven te betreuren. De staking stopt pas als er een akkoord is, kondigden de bonden vorige week aan.

'Huurhuis wordt onbereikbaar voor modaal inkomen'

Door nieuwe Europese regelgeving dreigen huurhuizen voor modale inkomens onbereikbaar te worden. Daarvoor waarschuwt een vereniging van 22 grote corporaties, De Vernieuwde Stad, woensdag in de Volkskrant.

Woningcorporaties mogen geen goedkope huurwoningen meer verhuren aan mensen met een inkomen boven de 33.000 euro. Ook mag er niet meer op een goedkope manier geld geleend worden voor de bouw van middeldure huurwoningen. Dat kon bij het Waargborgfonds Sociale Woningbouw.

Vanuit Brussel worden regels ingevoerd omdat de corporaties er in de eerste plaats zijn om betaalbare woningen voor lagere inkomens te regelen. Voor de corporaties is het aantrekkelijk voor hogere inkomens te bouwen, omdat dat meer geld en minder problemen oplevert.

Maar door dat te doen, concurreren ze met staatssteun met de particuliere woningverhuurders. Daarom mogen ze zich alleen nog richten op huurwoningen tot een huur van 648 euro per maand.

De Nieuwe Stad verwacht dat de komende vijf jaar dertigduizend huurwoningen minder worden gebouwd. In achttienduizend gevallen gaat het om woningen met een huur van 650 tot 750 euro per maand. Kopen is volgens de krant lang niet altijd een alternatief, omdat voor anderhalf tot twee ton lang niet altijd een huis in de Randstad te vinden is.

Berger zet punt achter voetballoopbaan

RKC Waalwijk-middenvelder Ruud Berger zal na de zomerstop niet meer terugkeren in het betaald voetbal. Bij gebrek aan motivatie en plezier kiest de 30-jarige Utrechter ervoor om de voetbalwereld na twaalf seizoenen vaarwel te zeggen. De komende maanden zal Berger zich in alle rust beraden over zijn toekomst.

Berger speelde vijf seizoenen in het shirt van RKC Waalwijk. Voordat hij naar Waalwijk trok, kwam de middenvelder achtereenvolgens uit voor FC Utrecht, Cambuur Leeuwarden, FC Emmen en FC Zwolle. Na meer dan 250 wedstrijden betaald voetbal komt er een einde aan de voetballoopbaan van de sierlijke middenvelder.

[NBA] Boston een zege verwijderd van finale

In de halve finale van de Eastern Conference heeft Boston Celtics tegen Cleveland Cavaliers een 3-2 voorsprong genomen in de best-of-seven series. Boston won met 120-88.

Morgen kan Boston zich in eigen huis plaatsen voor de finale in de Eastern Conference. "We mogen niet terugkomen in Cleveland," aldus Kevin Garnett van Boston Celtics. "We kunnen het beste team van de competitie niet een zevende duel in eigen stadion laten spelen".

De winnaar speelt in de finale van de Eastern Conference tegen Orlando Magic.

Dragon Ball: Raging Blast 2 komt eraan

Eindelijk komen de door de fans lang gevraagde Dragon Ball games. Ja meerdere games, want er komen er wel twee.

Dragon Ball: Raging Blast 2 zal voor de PS3 en Xbox 360 uitkomen. Met maar liefst 20 meer speelbare personages dan de eerste Raging Blast game. Er komt in de game ook een nieuw 'Raging Soul System' waarmee de vechters een speciale staat kunnen bereiken, om hun krachten tot het 'ultimate level' te brengen.

Voor de PSP kan je Dragon Ball Z: Tenkaichi Tag Team verwachten. Met als feature dat je met vier spelers Ad Hoc battles kan uitvechten. Beide games zijn gepland voor deze herfst.

DBZ

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over kleine Mei Li en een te laag plafond.

Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) stelt kamervragen over het feit dat een Amsterdams restaurant geen drankvergunning krijgt omdat het plafond zeven centimeter te laag is. Maar waarom zou de gemeente Amsterdam zo’n vergunning wél moeten afgeven? Restaurants moeten een bepaalde minimale plafondhoogte hebben. Sommige ondernemingen geven een hoop geld uit om te zorgen dat ze daaraan voldoen. Dan moet je niet achteraf andere zaken die dat niet doen, vrijstelling verlenen. Dat is oneerlijke concurrentie.

Trouwens, zodra je ontheffing verleent voor 7 cm, begint iemand die met een plafond dat 9 cm te laag is te stuiteren: die wil dan ook een drankvergunning "want hij komt maar 2 cm tekort". Daarna roept iemand die qua plafond 11 cm te laag is, dat hij ook... Enzovoort. Je begeeft je op een hellend vlak.

En die minimale plafondhoogte is er niet voor niets. De is van groot belang voor de warmte- en rookafvoer bij brand. Dus:

Romero in voorlopige WK-selectie Argentinië

Diego Maradona heeft een voorselectie van dertig spelers bekend gemaakt. De bondscoach maakte in de voorbereiding gebruik van de diensten van meer dan honderd spelers. Uiteindelijk heeft Maradona een selectie gemaakt van dertig man. AZ-doelman Sergio Romero is er zoals verwacht bij.

In Zuid-Amerika wordt met name de afwezigheid van Javier Zanetti en Cambiasso gemarkeerd als opvallend. Beide spelers zijn belangrijk in het team voor het succesvolle seizoen van Internazionale.

De keuzeheer selecteerde zeven aanvallers. Argentinië neemt het in de poule-wedstrijden op tegen Nigeria, Zuid-Korea en Griekenland.Voorlopige selectie Argentinië:

Doel: Sergio Romero (AZ), Mariano Andujar (Catania), Diego Pozo (Colon)

Verdediging: Gabriel Heinze (Olympique Marseille), Martin Demichelis (Bayern München), Nicolas Otamendi (Velez Sarsfield), Walter Samuel (Internazionale), Juan Insaurralde (Newell's Old Boys), Clemente Rodriguez (Estudiantes de La Plata), Nicolas Burdisso (AS Roma), Fabricio Coloccini (Newcastle United), Ariel Garce (Colon)

Middenveld: Javier Mascherano (Liverpool), Jonas Gutierrez (Newcastle United), Angel Di Maria (Benfica), Mario Bolatti (Fiorentina), Juan Sebastian Veron, Jose Sosa (beide Estudiantes de La Plata), Javier Pastore (Palermo), Jesus Datolo (Olympiakos Piraeus), Juan Mercier (Argentinos Juniors), Sebastian Blanco (Lanus), Maxi Rodriguez (Liverpool)

Aanval: Lionel Messi (Barcelona), Gonzalo Higuain (Real Madrid), Carlos Tévez (Manchester City), Sergio Aguëro (Atletico Madrid), Diego Milito (Internazionale), Martin Palermo (Boca Juniors) en Ezequiel Lavezzi (Napoli)

Drietal Eredivisie-spelers in voorlopige WK-selectie Mexico

Javier Aguirre, bondscoach van Mexico, heeft een voorselectie van 26 spelers bekend gemaakt. Drie van deze spelers zijn het afgelopen seizoen actief geweest in de Eredivisie.

Het gaat om drie verdedigers: Héctor Moreno (AZ), Carlos Salcido en Francisco Rodríguez (beiden PSV). De kans is dus aanzienlijk dat zeker één van deze spelers te zien zal zijn in Zuid-Afrika.

Op 1 juni zal Aguirre de verlossende woorden uitspreken en laten weten wie er mee gaan naar de WK-eindronde.


 
Voorlopige selectie Mexico:

Doel: Guillermo Ochoa (América), Luis Ernesto Michel (Guadalajara), Óscar Pérez (Jaguares)

Verdediging: Rafael Márquez (FC Barcelona), Carlos Salcido (PSV), Francisco Rodríquez (PSV), Ricardo Osorio (VfB Stuttgart), Héctor Moreno (AZ), Paul Aguilar (Pachuca), Efraín Juárez (UNAM), Jonny Magallón (Guadalajara), Juan Carlos Valenzuela (América), Jorge Torres Nilo (Atlas)

Middenveld: Andrés Guardado (Deportivo La Coruña), Jonathan dos Santos (FC Barcelona), Gerardo Torrado (Cruz Azul), Israel Castro (UNAM), Pablo Barrera (UNAM), Giovani dos Santos (Galatasaray), Adrián Aldrete (Morelia)

Aanval: Carlos Vela (Arsenal), Guillermo Franco (West Ham United), Cuahtémoc Blanco (Veracruz), Adolfo Bautista (Guadalajara), Alberto Medina (Guadalajara), Javier Hernández (Guadalajara)

13% besteedt vakantiegeld aan schulden

Nederlanders besteden hun vakantiegeld dit jaar minder vaak aan waar het voor bedoeld is: vakantie. Vorig jaar gebruikte de helft het geld nog om er op uit te trekken, dit jaar is dat 45 procent.

Het jaarlijkse extraatje wordt volgens budgetvoorlichter Nibud steeds vaker gebruikt om schulden af te lossen. Vorig jaar gebruikte acht procent van de ondervraagden het daarvoor, nu is dat dertien procent.

Ook komt het geld minder vaak op een spaarrekening terecht. Vorig jaar wist ruim een derde het geld veilig naar een spaarrekening te loodsen, nu slaagt nauwelijks een kwart daarin.

De economische crisis was vorig jaar nog niet ver genoeg doorgewerkt om invloed te hebben op de vakantieplannen. Toen gaf meer dan zestig procent nog aan hetzelfde of meer geld aan de vakantie te besteden.

Dat ligt dit jaar anders. Van de vakantiegangers is 22 procent van plan minder geld uit te geven dan vorig jaar. De voornaamste reden daarvoor is dat ze minder te besteden hebben. Meer dan de helft weet nog niet hoeveel hij dit jaar aan de grote vakantie besteedt. Degenen die wel plannen hebben verwachten gemiddeld vijftienhonderd euro uit te geven.

Vergeleken met vorig jaar gaan minder mensen op vakantie. Toen ging nog 88 procent van de bevolking op vakantie. Dit jaar is dat tachtig procent.

Blackpool zet stap naar Premier League

Blackpool is de eerste finalist in de Engelse Championship play-offs. De nummer zes van de reguliere competitie won uit met 4-3 van Nottingham Forest dat als tweede was geëindigd. In eigen huis had Blackpool al met 2-1 gewonnen. In de finale op 22 mei op Wembley is Cardiff City of Leicester City de tegenstander. De winnaar promoveert naar de Premier League.

Op City Ground nam de thuisploeg twee keer de leiding. Beide keren was het Robert Earnshaw die scoorde. Dudley Campbell, die door Blackpool van Leicester City wordt gehuurd, maakte tussendoor de 1-1. Stephen Dobbie zorgde voor de 2-2, waarna Campbell zijn tweede en derde treffer van de avond maakte. In de slotfase scoorde Dele Adebola nog de 4-3.

Studenten: schrap 'slimmerikenbelasting'

In een open brief aan PvdA-leider Job Cohen smeekt de Landelijke Studentenvakbond hem geen 'slimmerikenbelasting' in te voeren. "Over wie er krom moet liggen voor de economische crisis, bent u nogal helder: de studenten", staat in de brief die op de website (.doc) van De Telegraaf is te lezen.

Het PvdA-congres stemde vorige maand in met het afschaffen van de basisbeurs voor studenten. De partij wil een sociaal leenstelsel invoeren, wat inhoudt dat studenten tijdens hun studie geld lenen en dat na hun afstuderen naar draagkracht terugbetalen. Actiegroepen hebben al herhaaldelijk tegen de plannen gedemonstreerd.

Volgens de LSVb worden toekomstige generaties in de schulden gestoken. Een gezin dat bestaat uit twee afgestudeerden met een middeninkomen zou door het door de PvdA gewenste stelsel worden opgezadeld met een schuld van in totaal zestigduizend euro. Dat moet worden terugbetaald door negen procent van het inkomen af te staan, de LSVb noemt dat een slimmerikenbelasting.

Ruim veertig procent van de toekomstige studenten gaat volgens de studentenvakbond niet studeren als het nieuwe leenstelsel er komt. De PvdA zou 'de gewone man' waar de partij voor zou moeten opkomen hiermee juist benadelen. Overigens is het de vraag of het sociale leenstelsel er komt, er is nog geen Kamermeerderheid voor het PvdA-idee.

Balkenende trakteert verpleegkundigen

Premier Balkenende bezoekt woensdagmorgen verpleegkundigen van het Haagse Bronovoziekenhuis. Hij doet dat in het kader van de internationale Dag van de Verpleging, bedoeld om de verzorgenden en verpleegkundigen in het zonnetje te zetten.

Balkenende neemt volgens de organisatie 'iets lekkers' mee naar het ziekenhuis. Overal in ziekenhuizen en andere zorginstellingen wordt aandacht besteed aan het evenement, gehouden op de geboortedag van 'superverpleegster' Florence Nightingale.

Kinderen doodgehakt in China

Opnieuw is China opgeschrikt door een aanval op schoolkinderen. Zeven kinderen zijn woensdagochtend rond acht uur (lokale tijd) 'doodgehakt' op een kleuterschool in het midden van het land, berichtte staatspersbureau Xinhua.

Zeker twintig kinderen raakten gewond in de stad Hanzhong in de provincie Shaanxi. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het is de vijfde gewelddadige aanval op schoolkinderen in minder dan twee maanden tijd. Extra veiligheidsmaatregelen in en rondom scholen in China konden ook deze laatste niet voorkomen.

Er is nog geen informatie naar buiten gebracht over de dader. De afgelopen maanden is China opgeschrikt door een reeks incidenten met steekwapens. Op 29 april stak een 46-jarige man 29 kinderen, twee docenten en een beveiliger neer op een school in de oostelijke stad Taixing. Hij zei "wraak te willen nemen op de samenleving".

Een dag eerder had een man in de zuidelijke provincie Guangdong zestien kinderen en een leraar met een mes aangevallen. Volgens de politie zijn veel daders van incidenten met steekwapens geestesziek.

Vanuit de Chinese samenleving is opgeroepen meer zorg te bieden aan mensen met een psychiatrisch ziektebeeld.

EA goes E3

EA komt dit jaar ook naar de welbekende beurs van E3, deze beurs wordt 15 - 17 juni gehouden in Los Angeles en wordt als één van de evenementen van het jaar gezien voor het tonen van nieuwe games en binnenkort uit te komen games. EA heeft ook al een paar nieuwe titels voor ons bereid, waaronder een aantal verwachte maar verder onbekende games want er is weinig info over.

Dit is er zover bekend:

- Madden NFL 11
- FIFA 11
- NHL 11
- NBA Live 11
- Tiger Woods PGA Tour 11
- EA Sports Active
- Dead Space 2
- Need for Speed
- Medal of Honor
- Harry Potter
- Sims 3 console versie met DLC

Partners van EA zullen met het volgende komen:

- Bulletstorm
- Star Wars: The Old Republic
- Crysis 2

Er zullen ook twee games bekend gemaakt worden die gebruik zullen gaan maken van de Playstation Move en Natal, dit zou Tiger Woods kunnen zijn want hier is al eerder bevestigd dat de game gebruik zal gaan maken van de Playstation Move.

EA zal ook nog eens iets geweldigs laten zien dat met 3D te maken zal hebben.

Alle titels zijn natuurlijk onder voorbehoud, de line up kan altijd nog veranderen.

Van Aanholt en Gorter nieuw bij Jong Oranje

Patrick van Aanholt en Donny Gorter maken voor het eerst deel uit van de selectie van Jong Oranje. Bondscoach Cor Pot heeft de verdediger van Chelsea en middenvelder van NAC Breda opgenomen in zijn selectie van twintig man voor twee oefeninterlands tegen Jong Portugal, op 18 en 21 mei in de Algarve. 

Dirk Marcellis van PSV keert na twee jaar terug bij Jong Oranje. De verdediger speelde in mei 2008 zijn laatste interland voor de beloften en kwam daarna twee keer uit voor het 'grote' Oranje.

Aanvaller Nacer Barazite (Arsenal) is na een schouderoperatie terug in de selectie van Pot. Daley Blind van FC Groningen ontbreekt, vanwege een enkelblessure. Vurnon Anita (Ajax) is opgenomen in de voorlopige WK-selectie van het Nederlands elftal.

Wel lachen, niet zoenen

Als jongeman op de middelbare school heb je maar één doel voor ogen, meisjes. En die zag ik dan ook volop. Heel veel meisjes. Heel veel leuke meisjes. Gelukkig zagen de meisjes mij ook. Niet alleen dat, ze hoorden me ook. Ik maakte ze aan het lachen. En daardoor kon ik ook met ze praten. En daar bleef het bij. "Jij bent zo grappig." "Hoe verzin je het?" "Hoe kom je er-op?" Dat laatste dacht ik ook steeds, hoe kom ik erop.

Scholes bedankte voor rentree op WK

Fabio Capello heeft tevergeefs geprobeerd Paul Scholes over te halen mee te gaan naar het WK. De bondscoach van Engeland maakte dinsdag zijn voorlopige selectie bekend. Opvallende naam was die van Jamie Carragher, de verdediger van Liverpool.

Carragher bedankte in 2007 voor de nationale ploeg, maar Capello wist hem zo ver te krijgen mee te gaan naar Zuid-Afrika.

Op de persconferentie liet Capello weten ook een lijntje uitgegooid te hebben bij Scholes. "Klopt, maar de keus was aan hem", stelt de bondscoach. "Hij heeft nee gezegd, hij gaf er de voorkeur aan deze zomer bij zijn familie te verblijven. Maar ik heb het geprobeerd, dat is waar."

Kandidaatlanden minder happig op euro

Lid worden van de Europese Unie en de eurozone is voor veel Europese landen altijd een belangrijk doel geweest. Nu de eurozone heeft te kampen met een schuldcrisis, maken sommige buitenstaanders echter minder haast dan enkele weken geleden.

De voordelen van de euro zijn minder duidelijk dan tijdens de eerste maanden van de wereldwijde financiële recessie in 2007 en 2008, toen kleinere lidstaten werden beschermd tegen wilde schommelingen op de valutamarkt.

De nadelen zijn nadrukkelijker aan het licht gekomen door het Griekse bijna-bankroet. Athene gaat jaren van strenge bezuinigingen tegemoet, in ruil voor een reddingspakket ter waarde van 110 miljard euro. De voorwaarden zijn aanzienlijk strenger dan die het Internationaal Monetair Fonds hanteerde toen het Hongarije en Roemenië leningen ter beschikking stelde.

Lidmaatschap van de eurozone heeft 'geen prioriteit' meer, zei de normaal euro-gezinde Poolse premier Donald Tusk. Hij houdt de situatie in Griekenland nauw in de gaten. Anders dan Polen kunnen de Grieken hun munt niet devalueren en zullen zij moeten bezuinigen op loonkosten en de belastingen moeten verhogen. Hongarije en Roemenië lieten eenvoudigweg hun munt in waarde dalen om hun concurrentiepositie ten opzichte van hun buren te verbeteren.

Het gebrek aan monetaire bewegingsvrijheid steekt af tegen de voordelen van een gezamenlijke munteenheid, zoals eenvoudigere en efficiëntere handel en integratie in het belangrijkste Europese economische blok.

De Griekse crisis droeg bij aan de Bulgaarse beslissing rustig aan te doen bij een lidmaatschap van de eurozone, erkende de Bulgaarse premier Boiko Borisov vorige maand. De Tsjechische president Vaclav Klaus -waarschijnlijk de grootste euroscepticus van alle EU-leiders- zei dat 'het project van de gezamenlijke Europese munt al lang geleden is gesneuveld'.

In de Britse verkiezingen speelde de kwestie, hoewel op de achtergrond, eveneens een rol. Het sentiment tegen de euro is onder de Britten hoog. David Cameron, leider van de Conservatieve Partij die de meeste zetels won, haalde in zijn campagne uit naar de munteenheid: "Nu Griekenland zo vaak in het nieuws is, garandeer ik jullie dat ik nooit in de euro zal stappen."

Landen die zich bij de Europese Unie aansluiten verplichten zich ook over te stappen op de euro. Maar het kan jaren duren voor voldaan is aan de voorwaarden om de staatsschuld, het begrotingstekort en de inflatie omlaag te brengen.

Toch zijn sommige landen nog steeds geïnteresseerd in de Europese munt. Estland wil zich graag aansluiten. Het land voldoet zelfs als enige land aan de voorwaarden voor een lidmaatschap -geen van de zestien eurolanden doet dat momenteel.

De vraag is of de eurozone voldoende stabiliteit kan leveren. Met de Griekse crisis in het achterhoofd zijn rijkere eurolanden bevreesd dat ook andere lidstaten een duur reddingsplan nodig hebben. Deze vrees roept op zijn beurt de vraag op of de eurozone wel in staat is nieuwe leden op te nemen. "De vraag is niet of Estland klaar is voor de euro, maar of de eurozone klaar is voor Estland", zeggen Lars Christensen en Viloeta Klyviene, analisten van de Danske Bank.

Kandidaatlanden minder happig op euro
Kandidaatlanden minder happig op euro (Foto: Novum)

Nick Clegg van Lib Dem wordt vicepremier

Nick Clegg, de leider van de Britse Liberaal Democraten, wordt vicepremier in de nieuwe coalitieregering. Dat heeft het kantoor van de kersverse premier David Cameron (Conservatieven) dinsdag laten weten.

De Liberaal Democraten krijgen vijf kabinetsposten in de nieuwe regering, waaronder die van de vicepremier. De Britse koningin Elizabeth II heeft de benoeming van Nick Clegg tot vicepremier goedgekeurd, meldde het kantoor in Downing Street.

De partij van Clegg eindigde als derde bij de verkiezingen. De Conservatieven en de Liberaal Democraten beschikken samen over een ruime meerderheid van 363 van de 650 zetels in het Lagerhuis.

Lijk Wieringen was gruwelijk toegetakeld

De dode man die vorige week vrijdag werd aangetroffen in het Robbenoordbos in Wieringen, was gruwelijk toegetakeld. Zijn benen waren van zijn romp gescheiden, meldt de politie dinsdag. De lichaamsdelen werden in de buurt van de romp gevonden.

Het stoffelijk overschot werd 30 april rond 16.30 uur aangetroffen in een sloot aan de rand van het bos langs de Noorddijkweg. Het slachtoffer was gedeeltelijk ontkleed. De politie is nog op zoek naar de kleding van de man. Hij is door messteken om het leven gekomen.

De politie onderzoekt de zaak.

Boeren demonstreren in Roemenië

Meer dan duizend Roemeense boeren zijn dinsdag in de Roemeense hoofdstad Boekarest de straat opgegaan om subsidies van de regering te eisen. Ze parkeerden hun tractoren voor het regeringskantoor en riepen 'Treed af! Treed af!'.

De boeren zeiden dat de subsidies van de Europese Unie voor de financiering van brandstof en de plaatselijke subsidies voor het gebruik van water voor irrigatie vertraagd zijn. Een van de boeren vertelde een verslaggever dat hij de maandelijkse rekening voor het water, dat hij gebruikte om zijn gewassen te besproeien, hierdoor niet kon betalen.

Vakbondsleiders hekelden het landbouwbeleid van de regering.

Gerda Smit voelde zich al oma van stiefdochter Jan

De moeder van Jan Smit is erg trots op haar pasgeboren kleinkind. Gerda Smit werd maandag grootmoeder van Jur, het kindje van dochter Jenny. Maar Gerda biecht op dat ze zichzelf al een beetje oma voelde van het dochtertje van de vriendin van Jan Smit.

"Ik ben echt trots. Absoluut", zegt de kersverse oma Gerda in 'Shownieuws'. "Hij lijkt niet op mijn kinderen." De ouders van baby Jur zijn Jenny Smit en haar man Laurens, met wie ze een jaar geleden trouwde. Jenny beviel thuis in Volendam.

Jur is het eerste kleinkind van Gerda. Toch is het niet het eerste kleintje in de familie Smit. De vriendin van zoon Jan, Liza Plat, nam samen met haar dochtertje Fem intrek in de villa van de zanger. "Ik was al een klein beetje oma", vindt Gerda dan ook. "Maar het is apart."

Duitsland verlengt missie in Kosovo met jaar

Duitsland verlengt het mandaat voor zijn deelname aan de NAVO-vredesmissie in Kosovo met een jaar. Dat heeft de Duitse regering dinsdag gezegd. Het maximale aantal Duitse militairen dat naar het land kan worden gestuurd, zal wel worden teruggebracht; van 3500 naar 2500.

Christopher Steegmans, een woordvoerder van de regering, zei dat Duitsland op dit moment ongeveer 1500 militairen in het gebied heeft om te helpen bij het stabiliseren van het land. De verwachting is dat de missie wordt verlengd totdat plaatselijke militairen de taak kunnen overnemen. In totaal vallen onder de NAVO-missie ongeveer tienduizend militairen.

Het Duitse parlement keurt naar verwachting het nieuwe mandaat binnen enkele weken goed.

Spaanse rechter Garzón wil naar ICC

De Spaanse rechter Baltasar Garzón heeft om verlof gevraagd om, in afwachting van zijn proces wegens machtsmisbruik, voor een periode van zeven maanden als adviseur in dienst te treden bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft een medewerker van het Nationale Hof, waar Garzón normaal werkzaam is, dinsdag gezegd.

Garzón treedt niet af en ook heeft zijn tijdelijke vertrek geen invloed op de voortgang van zijn proces, liet de rechtbankmedewerker weten. Tegen Garzón loopt een rechtszaak omdat hij zonder geldige jurisdictie onderzoek verrichtte naar gruweldaden, begaan tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

De Spaanse rechter heeft van de hoofdaanklager van het ICC, Luis Moreno Ocampo, een baan aangeboden gekregen. Garzón moet toestemming krijgen om op het aanbod in te gaan.

Spaanse rechter Garzón wil naar ICC
Spaanse rechter Garzón wil naar ICC (Foto: Novum)

Teleurstelling overheerst bij Van Nistelrooy

De klap van het niet horen bij de voorlopige selectie voor het WK voetbal in Zuid-Afirka is hard aangekomen bij Ruud van Nistelrooy. Bondscoach Bert van Marwijk maakte gisteren de dertig namen bekend die in aanmerking komen voor het WK in Zuid-Afrika, maar Van Gol zat hier niet bij.

"Ik zag zelf wel aanknopingspunten om me erbij te nemen. Ik kwam steeds beter in m'n spel en in vorm, heb het seizoen bij HSV goed afgesloten en had zin om een goede voorbereiding te maken en er op het toernooi bij te zijn. Ik had daar goede hoop op. Maar dat is niet de mening van de bondscoach, helaas," zo reageerde Van Nistelrooy op het nieuws.

De spits bedankte na het EK van 2008 voor Oranje, maar om het WK in Zuid-Afrika te halen maakte hij afgelopen winter de overstap van Real Madrid naar Hamburger SV. Desondanks riep Van Marwijk hem niet op. "Ik kan zeggen en roepen wat ik wil, maar de bondscoach moet ook het gevoel hebben dat ik van toegevoegde waarde kan zijn. Dat heeft hij echter niet. Het is de afgelopen maanden boven verwachting gegaan, maar helaas komt het WK ook wel iets te vroeg. Ik had het geloof dat we met Oranje op het WK iets speciaals konden presteren. Helaas kan ik er niet bij zijn, maar ik hoop dat het toch in orde komt."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
©FOK.nl e.a.