'Maan is ontstaan door nucleaire explosie'

Nederlandse wetenschappers denken dat de maan is ontstaan door een explosie in de mantel van de aarde. Tot nu toe geloofden wetenschappers dat de maan is ontstaan door een botsing van een object met de aarde.

Er werd alleen niet genoeg bewijs gevonden op de maan. Volgens deze theorie zou de maan uit materie van het inslagobject bestaan, terwijl de maan qua compositie identiek is aan de aarde.

Een hypothese is dat de aarde en de maan begonnen als een snel om haar as draaiende massa van gesmolten steen. De zwaartekracht was iets krachtiger dan de centrifugale krachten. Zelfs een kleine stoot was voldoende om materie in de ruimte te werpen, zoals misschien met onze maan is gebeurd. De hypothese werd in 1879 bedacht door George Darwin, de zoon van Charles Darwin. Wetenschappers deden 130 jaar lang niets met de theorie, omdat ze niet konden bedenken welke energiebron een klodder ter grootte van de maan in de ruimte zou kunnen gooien.

Wetenschappers Rob de Meijer (Universiteit van Wes-Kaapland) en Wim van Westrenen (Vrije Universiteit van Amsterdam) weten mogelijk het antwoord. De centrifugale krachten zorgden ervoor dat zware elementen, zoals thorium en uranium, rond de evenaar en op de grens van de mantel en de kern kwamen te zitten. Als de concentraties van deze radioactieve elementen hoog genoeg waren, zou dit kunnen leiden tot een nucleaire kernreactie met een nucleaire explosie als gevolg.