FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 november 2009

Moordenaar twittert over macabere daden

Nu Twitter bezig is de wereld te veroveren, lijkt de site ook minder frisse figuren aan te trekken. Zo zou een heuse moordenaar zijn wandaden beschrijven op de microblog.

Onder de naam Dinner_Guest beschrijft de persoon allerlei gruwelijke details over de dingen die hij uitspookt met een vermoorde man. Zo beschrijft hij hoe hij het lijk kookt, maar de geur van zijn vet zijn maag doet omdraaien.

De tweets van de moordenaar begonnen exact een week geleden, op 10 november. Met een "hoi, ik ben nieuw hier, ik hoop dat ik hier tussen pas. Weet niet zeker hoeveel ik moet zeggen over wie ik ben", begon hij nog vrij onschuldig. Al vrij snel begon hij te bloggen over een ontvoerde man, die door hem werd opgesloten en verwond. Vervolgens begint hij uitvoerig te beschrijven hoe hij het lijk uit elkaar haalt.

Of Dinner Guest echt een moordenaar is of slechts een persoon met veel fantasie is nog niet bekend. Ook is men er nog niet achter of het een goed bedachte reclamecampagne is voor weer een bloederige horrorfilm. Feit is wel dat de Twitteraar bestaande plaatsen vermeldt, zoals Brighton Beach. Of de politie van de New Yorkse deelgemeente de moordenaar al in de gaten heeft, is onbekend.

Screendump
Een screendumpje van de fijne praktijken van de moordenaar


Catwoman vs. Mohammed de profeet! Het Wildersjournaal (4)

De tweede man naast een sterke mannelijke leider is vaak vrouw. Ze is volkomen loyaal, gaat voor hem door het vuur, twijfelt geen seconde aan hem en doet zonder na te denken alles dat hij haar vraagt. Liefst gaat ze nog een stapje verder, ze is zijn Zoef de Haas, zo gretig dat ze in toom gehouden moet worden. Juan Peron had zijn Evita, Mao zijn eigen vrouw Jiang Qing, Hitler had Eva Braun en Jezus Maria Magdalena. De hondstrouwe vazal van Geert Wilders heet Fleur Agema.

Vrouwenreizen in strijd met mannenrechten

Een rechter in de Australische stad Melbourne heeft vandaag een opmerkelijk uitspraak gedaan. De magistraat heeft namelijk een reisorganisatie verboden reclame te maken voor reizen waar alleen vrouwen aan mogen deelnemen. De vrouwenreizen zijn volgens de rechter namelijk in strijd met de rechten van mannen.

Voormalig reisleidster Erin Maitland had een lumineus idee. De vrouw startte onder de naam 'Travel Sisters' een reisbureau voor vrouwen. Volgens Maitland zijn de meeste vrouwen het namelijk zat om op vakantie te gaan met een gemengde groep die alleen op reis gaat om te zuipen en te neuken.

De reisleidster klopte bij de rechter aan voor vrijstelling van de wet voor gelijke persoonsbehandeling maar kreeg nul op het rekest. Volgens de rechter wist Maitland niet aan te tonen dat haar reizen strikt noodzakelijk zijn. 

Salo: "Toyota verving personeel te vaak"

Mika Salo denkt dat het gebrek aan stabiliteit de oorzaak is waarom Toyota geen succes in de Formule 1 had. De Finse coureur reed voor de Duits/Japanse renstal toen deze in 2002 in de sport debuteerde en pakte in de allereerste race gelijk een punt.

Na acht jaren waarin geen enkele race werd gewonnen trok het team zich terug uit de sport. Salo is verbaasd over het uitblijven van succes bij het team met het grootste budget en wijt het aan de voortdurende personeelswisselingen. "Ik scoorde in mijn eerste race al punten en dat was toen alleen de eerste zes nog maar punten kregen, nu scoren er acht punten. Er gebeuren daar te veel dingen," zei Salo. "Het personeel op belangrijke plaatsen werd voortdurend vervangen en ze hadden de continu´teit niet die nodig is voor succes."

"Ze hadden goede designers en goede coureurs, maar toen vervingen ze alles en moesten ze weer vanaf nul beginnen. Er werden verkeerde beslissingen genomen, maar ik denk dat ze wel een race hadden kunnen winnen. Ik denk dat er in het begin grote fouten werden gemaakt door enkele mensen aan te stellen die niet genoeg ervaring hadden in de Formule 1. Zo belandden ze meteen op het verkeerde spoor en het duurde lang om dat te veranderen."

"Je zag dit jaar eindelijk weer goede resultaten komen en de auto was goed, maar het project het had nog enkele jaren nodig. Het was een grote investering van het bedrijf en met de economische crisis is de beslissing om terug te trekken wel begrijpelijk," zei de Fin die in AustraliŰ en BraziliŰ in 2002 de eerste punten voor het team haalde.

Huis-aan-huisactie voor HFC Haarlem

De supportersvereniging HFC Haarlem is in samenwerking met de Stichting Hart voor Haarlem gestart met een grootschalige huis-aan-huisactie in Haarlem. Bewoners worden middels een flyer en machtigingskaart opgeroepen om de noodlijdende voetbalclub te steunen.

Supporters gaan de komende weken langs de deuren Haarlem en in omliggende gemeenten zoals Heemstede, Spaarndam, Velserbroek, Bloemendaal, Haarlemmermeer en de Bollenstreek. "We staan voor een behoorlijke uitdaging, maar als iedere inwoner in deze regio twee euro doneert zijn we uit de zorgen", aldus een woordvoerder van de supportersvereniging.

Bij de machtigingskaarten wordt tevens informatie uitgedeeld over de inzet van de club op sociaal maatschappelijk gebied, het opleiden van jeugdige voetbaltalenten en het zijn van een erkend leerbedrijf voor studenten.

De supportersvereniging HFC Haarlem ging afgelopen zaterdag voor het eerst de straat op om de Haarlemse bevolking attent te maken op de penibele situatie waar HFC Haarlem nu in verkeert. Supporters en andere vrijwilligers gaan donderdag 19 november tijdens de koopavond en zaterdag 21 november opnieuw het Haarlemse centrum in om te flyeren.

De flyers zijn te downloaden via de webiste van de net nieuw opgerichte stichting Hart voor Haarlem (zie www.hartvoorhaarlem.nl) en de website van de supportersvereniging (zie www.supportersvereniginghfchaarlem.nl).

Eerder deze week smeekte Haarlem de club voor wie het de jeugdspelers opleidt, Ajax, nog om geld voor de transfer van Gregory van der Wiel, een voormalige jeugdspeler van Haarlem.

Contract voor Martha bij Den Bosch

Angelo Martha (27) heeft een contract verdiend bij FC Den Bosch. De explosieve centrale verdediger maakt sinds eind juli deel uit van de selectie van trainer/coach Marc Brys en heeft die rol zo goed ingevuld dat de club hem nu vanaf 1 januari 2010 heeft vastgelegd.

Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn: "Angelo heeft de afgelopen wedstrijden bewezen een degelijke kracht te zijn in onze achterhoede. Hij biedt ruggengraat en is fantastisch ge´ntegreerd binnen de spelersgroep."

Martha is geboren in Amsterdam op 29 april 1982. Hij heeft - voordat hij FC Den Bosch kwam versterken - bij achtereenvolgens bij Ajax, SC Cambuur, MVV, ADO Den Haag en Willem II gespeeld.

Internetters houden klopjacht op hondenbeul

Een filmpje waarin te zien is hoe een hond van een brug wordt gegooid is de aanleiding van een ware klopjacht die door boze dierenliefhebbers is gestart op internet. Die kwamen in actie nadat de beelden op verschillende sites online zijn gezet. Een nieuwszender heeft het filmpje, dat waarschijnlijk in Litouwen gemaakt is, doorgespeeld naar de politie.

Het filmpje toont een man die over een brug loopt met de viervoeter onder zijn armen. Op een gegeven moment gooit de man, die gefilmd wordt door twee andere mannen, de hond over de reling van de brug naar beneden. Aan het einde van het filmpje is nog te zien dat de hond jankend en gewond onder de brug ligt.

Inmiddels circuleert op verschillende sites al de mogelijke naam van de hondenwerper. Ook zijn er linkjes gevonden naar verschillende profielensite waar de man zich zou hebben aangemeld. Een aantal van de aan de man toegeschreven profielen zijn inmiddels al gewist.  

Het filmpje is (op eigen risico!) hier  te zien. 

Met dank aan NASCAR-3 voor de submit. 

Van der Voort gooit Taylor van het bord

Het ene moment ben je de eerste darter die op een TV-toernooi van een vrouw verliest. Het volgende moment gooi je de onverslaanbare Phil Taylor van het bord. We hebben het over de Nederlander Vincent van der Voort.

De Nederlander werd afgelopen week nog verslagen door de Russische Anastasia Dobromyslova. Vandaag versloeg de darter uit Purmerend Phil Taylor met 5-1. Van der Voort, die al uitgeschakeld was, nam op deze manier op fraaie wijze afscheid van het Grand Slam of Darts. De Nederlander stond al met 4-0 voor bij de pauze. Taylor won zijn vorige twee partijen met 5-0 en schreef het toernooi al twee keer eerder op zijn naam.

Placentavocht moet Van Persie helpen

Voetballer Robin van Persie, die afgelopen zaterdag tijdens het oefenduel in en tegen Italië gescheurde enkelbanden opliep, laat zich op een vrij ongebruikelijke manier behandelen aan zijn kwetsuur. De behandeling ondergaat de international en voetballer van het Engelse Arsenal niet bij een duurbetaalde arts, maar bij ene Mariana Kovacevic, een Servische huisvrouw. Wat de behandeling inhoudt? Een massage, waarbij de vrouw placentavocht gebruikt.

Het mag dan klinken als kwakzalverij, toch is Van Persie niet de eerste profvoetballer die een beroep doet op de Servische. Eerder ondergingen PSV'ers Orlando Engelaar en Danko Lazovic een placentavochtbehandeling bij Kovacevic. Vooral Lazovic steekt sindsdien goed in vorm, al heeft de clubarts van PSV, Cees-Rein van den Hoogenband, zo zijn bedenkingen bij deze allesbehalve alledaagse methode. "Iedereen wordt boos als ik het heb over kwakzalverij, maar dat heeft er wel iets mee te maken. Aan de andere kant gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat Lazovic er drie weken geleden heel goed vandaan kwam. De wonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit!". 

Met dank aan een onbekende FOK!ker voor de submit.

'Vuelta na 30 jaar weer naar Baskenland'

Mogelijk zal de Vuelta in 2011 voor het eerst in 30 jaar over Baskisch grondgebied rijden. Baskische politici hebben het verzoek neergelegd bij de organisatie om de rittenkoers weer te mogen begroeten.

"We vinden het een magnifiek idee, we steunen het 100 procent," zegt Javier Guillen van de organisatie van de Vuelta. "Het kan wel pas ten vroegste in 2011, want de route van komend jaar ligt al vast." De Vuelta ging al 30 jaar niet naar het Baskenland uit angst voor aanslagen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, die in 1978 een weg blokkeerden tijdens een passage van de Vuelta.

Gullien vind het na drie decennia nu wel genoeg geweest. "De Basken hebben altijd een groot wielerhart gehad, ze verdienen dat we op bezoek komen".

99-lives truc werkt nog steeds in New Super Mario Bros. Wii

Nog maar een paar dagen en dan kunnen we genieten van New Super Mario Bros. Wii. Onze vrienden in de VS hebben meer geluk, aangezien zij de game al fanatiek kunnen spelen. Het is dan ook niet gek dat er verschillende geheimen over de game gevonden worden. EÚn geheim, de 99-live truc, wil ik toch nog met jullie delen. Mensen die de originele Super Mario Bros. hebben gespeeld herinneren zich deze truc vast nog wel! New Super Mario Bros. Wii is vanaf 20 november te koop in de winkels.

2D platformer in de stijl van de New Super Mario Bros., maar dan met multiplayer ondersteuning! Speel samen met of tegen drie andere vrienden! De game zal uitgebreider zijn dan New Super Mario Bros. voor de Nintendo DS. Zo worden er nieuwe Power-ups en game-elementen ge´ntroduceerd.

3D Dot Game Heroes komt naar Amerika

3D Dot Game Heroes is een mix tussen een 2d en een 3d game van de makers van Demon's Souls en in deze game regeert de pixel. Het spel is begin deze maand exclusief voor de Playstation 3 in Japan uitgekomen en werd lovend ontvangen. Vele gamers wilden dat deze game ook buiten Japan wordt uitgegeven, en net zoals met Demon's Souls gaat Atlus dit voor ons regelen.

3D Dot Game Heroes ligt op 11 mei in de Amerikaanse schappen voor een vriendelijke prijs van $39,99. Er is nog niets bekend over een Europese release.

3D Dot Game Heroes draait om de koning van het retro-koninkrijk die besluit op een dag dat de wereld voortaan 3D moet zijn. Helaas gaat er tijdens die overgang naar de derde dimensie iets niet helemaal goed. Het koninkrijk belandt in een rare tussenfase, niet helemaal 2D maar ook niet echt 3D. Aan jou de taak om dit weer op te lossen.

Zoektocht naar overvaller met slechte adem

De autoriteiten van de Amerikaanse staat Florida zijn naarstig op zoek naar een bankovervaller. Gelukkig heeft men een duidelijk signalement van de dader. De bankrover stinkt namelijk uit zijn bek.

De man bezocht gisterochtend een bank in de stad Tamarac. Hij liep naar een baliemedewerker en droeg hem op een oranje Halloween-tas te vullen met geld. 

Volgens de bankmedewerker was de overvaller in het bezit van een pistool. Omdat de boef een zonnebril droeg kon hij zijn ogen niet beschrijven, maar zijn adem was echter wel zeer herkenbaar. Volgens de werknemer beschikt de bankovervaller namelijk over 'een bijzonder slechte adem'.

Effectief Jong Oranje voorbij Spanje

Vanavond werd in een uitverkocht Kasteel in Rotterdam het EK-kwalificatieduel afgewerkt tussen Jong Oranje en Jong Spanje. Het Nederlands elftal bewees uiterst effectief te zijn met zijn kansen en het duel uiteindelijk met 2-1 te winnen.

Vooraf gezien was het duidelijk dat het een spannend duel zou gaan worden. Het elftal van Cor Pot stond bovenaan in de groep met twaalf punten uit vier wedstrijden. Het elftal van Jong Spanje stond tweede met negen punten uit drie wedstrijden. De winnaar van dit duel zou in ieder geval een mooie stap zetten in de richting van het EK wat over twee jaar zal plaatsvinden in TsjechiŰ.

Het begin van het duel was overduidelijk voor de Spanjaarden. De bezoekers waren een stuk sterker in de openingsfase en kregen een paar kleine mogelijkheden. Toch was het Jong Oranje dat de score opende. Eric Falkenburg scoorde op bekend terrein. De Spaanse keeper kon de bal niet vasthouden en Falkenburg was sneller dan de Spaanse verdedigers bij de bal. De Sparta-speler twijfdelde niet en schoot de bal in het net. Na het doelpunt van de Nederlanders leken de Spanjaarden een beetje geschrokken van de treffer. Oranje kreeg iets meer kansen maar het elftal van Pot was te onzorgvuldig.

Na een half uur spelen kregen de Spanjaarden een vrije trap na een vermeende overtreding van de Nederlandse verdediging. Deze bal werd op zo'n twintig meter van doelman Krul gelegd en uiteindelijk op de paal geschoten. De slotfase van de eerste helft kan als rommelig worden beschouwd. Beide ploegen kregen over en weer kansen maar er werden ook regelmatig overtredingen gemaakt. De Duitse scheidsrechter Grńfe had het druk met fluiten en zag niet altijd alles even goed. Erik Pieters kreeg al vroeg in het duel geel en maakte daarna nog wel een aantal kleine overtredingen. Gelukkig kon de scheidsrechter daar geen tweede kaart voor geven en konden beide ploegen met elf man gaan rusten.

De eerste kans van de tweede helft was voor de Spanjaarden. Adrißn Lopes kreeg de bal van een ploeggenoot maar had de pech dat doelman Tim Krul op de juiste plek stond. Even later kreeg diezelfde Krul een gele kaart omdat de Duitse scheidsrechter vond dat de keeper teveel tijd nam bij een doeltrap. De Spanjaarden hadden steeds vaker bal bezit en werden wat sterker. Het Nederlands elftal had wat meer overtredingen nodig en daardoor liep het ook tegen domme gele kaarten op. Een prima counter van Oranje werd afgerond door Georginio Wijnaldum. Joshua John gaf de bal vanaf de zijkant prima op Wijnaldum die de bal schitterend achter de doelman wist te koppen. Met het tweede doelpunt maakte Jong Oranje duidelijk hoe efficiŰnt het is met kansen.

Vurnon Anita leidde met zijn blessure de tegentreffer in. Jong Oranje leek wat minder geconcentreerd en speelde door de blessure van Anita met een man minder. De Spanjaarden wisten hiervan te profiteren en kwamen door een doelpunt van Azpilicueta, die de bal geplaatst achter doelman Krul wist te werken. Al snel daarna kregen de Spanjaarden een kans via Diego Capel op de 2-2 maar opnieuw stonden de paal en Tim Krul in de weg. Een onsportieve Azpilicueta probeerde Erik Pieters een rode kaart aan te naaien maar slaagde niet in zijn opzet. Door deze overtreding was er ook een klein opstootje bij de bank van de Spanjaarden waar Capel en Fer met elkaar in aanraking kwamen. De Duitse scheidsrechter besloot dit 'gevecht' met een gele kaart voor beide spelers.

De slotfase ging weer aardig gelijk op. Nederland kwam wat meer aan de bal en af en toe kwam het eruit maar ging het te slordig om met zijn kansen in de blessuretijd. Ook Spanje kreeg wat mogelijkheden maar ditmaal lag de lat in de weg. Het elftal van bondscoach Cor Pot bleek dodelijk effectief tet zijn met zijn kansen en door deze overwinning een flinke stap te zetten naar het EK over twee jaar.Jong Nederland - Jong Spanje 2-1
14' Falkenburg 1-0
63' Wijnaldum 2-0
80' Azpilicueta 2-1

Toeschouwers: 10.000
Scheidsrechter: Grńfe (Dui)
Stadion: Het Kasteel, Rotterdam
Gele kaart: Pieters, Janmaat, Krul, Falkenburg, Fer (Nederland) Alba, MÝchel, MartÝnez, Laguardia (Spanje)

Opstellingen

Nederland: Krul, Janmaat, v. Eijden, Bruma, Pieters, Fer, Falkenburg, Anita (84/ Strootman), Wijnaldum, L. de Jong (84/ Dost, John

Spanje: Asenjo, Azpilicueta, BotÝa, Laguardia, Canella (84/Canella), Alba (52/ MÝchel), Parejo, MartÝnez. Adrißn, Herrera (74/ Omar), Capel

Bergkamp: "Trainerschap soms genieten"

Vooralsnog geniet Dennis Bergkamp van het trainerschap. Dit zegt de oud-international, trainer van de D2 van Ajax, op de website van de Amsterdamse club.

"Soms is het echt genieten als je ziet dat dingen die we inbrengen tijdens een training daadwerkelijk worden opgepikt. Dat vind ik zo mooi om te zien," aldus de oud-speler van onder meer Arsenal, die meer dan alleen prestaties wil zien bij zijn pupillen. "We proberen er ook beleving in te brengen. Beleving en enthousiasme; daar gaat het om. Die twee zaken zijn heel belangrijk. Net als vroeger, tijdens mijn eerste periode bij Ajax, ga ik nu opnieuw met veel plezier naar de trainingen."

Of Bergkamp verder wil als trainer laat hij in het midden. "Ik wil dit jaar kijken hoe het bevalt. Ook belangrijk is welke plek het in mijn huidige leven inneemt. Tot nu toe gaat het goed, is het leuk en steek ik er behoorlijk wat tijd in. Als ik het leuk blijf vinden, wil ik stappen gaan maken."

Beerens belde Pranjic over terugkeer

Dat het sc Heerenveen dit seizoen niet voor de wind gaat is bekend. Roy Beerens zag het onlangs niet meer zitten en nam contact op met Danijel Pranjic. "Hij zei 'kom terug, we missen je'."

Pranjic vertrok de voorbije zomer naar Bayern MŘnchen. Het verblijf van de Kroatische middenvelder in Duitsland is echter nog niet gelukkig gebleken. Pranjic staat lang niet altijd in de basis. "Ik vertelde Roy dat hij vertrouwen moest houden en ik hield hem voor dat hij zou scoren", aldus Pranjic over het contact met Beerens. "Roy scoort inderdaad de 1-0 en Heerenveen wint met 3-0."

"Ik volg sc Heerenveen uiteraard nog steeds", vervolgde hij tegenover Sportal.hr. "Ik probeer regelmatig hun wedstrijden te kijken, maar de resultaten zijn nog niet goed. Ik hoop dat het snel beter wordt. Ook dit seizoen zitten er enkele goede spelers in de ploeg. Ze hebben de kwaliteiten om in de top mee te doen."

Bij Bayern MŘnchen heeft Pranjic het goed naar zijn zin. "Het is een absolute topclub. Gelukkig spreekt iedereen hier Engels, dus met de taal heb ik geen probleem. Ik volg nu wel Duitse les om het ook zo snel mogelijk onder de knie te krijgen."

S÷derling vervanger Roddick op World Tour finals

Robin S÷derling zal alsnog zijn opwachting mogen maken tijdens de ATP World Tour Finals in Londen aan aankomende week. De Zweed dankt zijn deelname aan de afmelding van Andy Roddick.

De Amerikaan kampt met een knieblessure, waardoor hij ook al af moest zeggen voor het Masters-toernooi van Parijs. Het deelnemersveld bestaat naast S÷derling uit Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray, Juan Martin Del Potro, Nikolay Dabydenko en Fernando Verdasco. Eerste reserve voor het toernooi is nu Jo-Wilfried Tsonga.

Rebellin moet olympisch zilver inleveren

Davide Rebellin moet zijn zilveren medaille inleveren van de Olympische wegrit in Peking. Dit is besloten door het Internationaal Olympisch ComitÚ. Tijdens de Olympische Spelen testte de Italiaan positief op cera.

Rebellin eindigde in de wegrit als tweede achter de Spanjaard Samuel Sanchez. Het zilver zal nu waarschijnlijk worden uitgedeeld aan Fabian Cancellara en het brons aan Alexandr Kolobnev. Rebellin moet ook zijn premie van 75.000 euro teruggeven aan het Italiaans Olympisch ComitÚ. De 38- jarige is de eerste Italiaan die een olympische plak moet afstaan na doping.

Man heeft honderden rottende herten in tuin

Een man uit North Buffalo Township, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft zich de woede op de hals gehaald van buurtbewoners. Vanuit een omtrek van een kleine kilometer rond de woning van Randy Good regent het klachten over stankoverlast. De man heeft namelijk honderden rottende hertenlijken in zijn tuin liggen.

Good wordt door de overheid betaald om in vijf omliggende provincies kadavers van de weg af te schrapen en af te voeren. Naar eigen zeggen verzamelt hij dagelijks tussen de vijftig en honderd aangereden herten. Omdat de stortplaats 's weekends is gesloten en zijn vrachtwagen kapot was, besloot hij de karkassen zolang op te slaan in zijn tuin.

In een omtrek van achthonderd meter rond Goods woning steken omwonenden kaarsen aan om de stank te verdrijven. De lijkenverzamelaar heeft inmiddels een grote afvalcontainer tot zijn beschikking gekregen, maar het zal nog zo'n twee weken duren voor alle herten uit zijn tuin zijn afgevoerd.

Vera Pauw krijgt emancipatieprijs

Vera Pauw is de Opzij Emancipatieprijs 2009 toegekend. De bondscoach van het Nederlandse vrouwenvoetbal krijgt de voormalige Harriët Freezerring voor haar ' onvermoeibare inzet voor gelijke kansen voor meisjes en vrouwen, zowel in de sport als daarbuiten', liet het maandblad Opzij vandaag weten.

Opzij zegt Pauw te hebben gekozen om haar 'bijzondere verdiensten' voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Bovendien heeft Pauw er eerder al voor gezorgd dat jongens en meisjes tegenwoordig gemengd kunnen voetballen en stond ze aan de basis van de eredivisie voor vrouwen.

De bondscoach versloeg de andere genomineerden: E-Quality-directeur Joan Ferrier, de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, Irene Hemelaar van Stichting OndersteBoven en Opzijcolumnist Nora Kasrioui. Allen waren genomineerd via een voorverkiezing op internet. Pauw (46) neemt vanavond de prijs in Amsterdam in ontvangst in aanwezigheid van het voltallige nationale vrouwenteam.

Vera Pauw krijgt emancipatieprijs  (foto: ANP)

NOC*NSF schuift Bolhuis naar voren

Sportkoepel NOC*NSF heeft AndrÚ Bolhuis naar voren geschoven als nieuwe voorzitter. Hij is de beoogde opvolger van Erica Terpstra, die in 2010 aftreed.

De oud-hockeyer is momenteel al lid van het bestuur van NOC*NSF en is daarbij verantwoordelijk voor het Olympisch Plan 2028. Verder was hij voorzitter van de hockeybond en was tweemalig chef de mission bij de Olympische Spelen.De benoeming van Bolhuis is nog niet zeker, de sportbonden kunnen nog tot januari met een tegenkandidaat komen.

NOC*NSF had eerst buitenshuis gezocht naar een kandidaat. Op een advertentie reageerden vijftig personen, waar geen geschikte naam bij zat volgens de sportkoepel.

Krokodil legt het af tegen razende nijlpaarden

Een groep van zo'n vijftig nijlpaarden heeft in het Serengetipark in Tanzania gehakt gemaakt van een krokodil. De vechtpartij tussen de dieren is vastgelegd door de Tsjechische fotograaf Vaclav Silha, die in het park foto's aan het maken was.

Het gebeurt zelden dat nijlpaarden en krokodillen elkaar aanvallen. Silha weet wel wat aan de aanval ten grondslag kan hebben gelegen: "De krokodil kwam te dichtbij een vrouwtje met jonge nijlpaarden, waarna het reptiel werd omsingeld door de nijlpaarden", zo zei de Tsjech. De nijlpaarden stortten zich vervolgens op de krokodil. "Plotseling liep de krokodil over de ruggen van de nijlpaarden weg, mogelijk omdat het dier dat als enige uitweg zag. Ik kon mijn ogen niet geloven. Het was de slechtste keuze die de krokodil kon maken en absoluut zijn laatste", zo zegt Silha tegenover The Sun.  

Die keuze pakte inderdaad beroerd uit voor het reptiel, dat uiteindelijk mocht ervaren dat zelfs een krokodillenpantser niet bestand is tegen de kracht van de kaken van nijlpaarden. De krokodil werd door een aantal nijlpaarden doodgebeten waarna het karkas door de stroom werd meegevoerd. Foto's van het gevecht zijn hier te vinden.

Met dank aan YellowBlacks voor de submit.

IJsland overtuigd van goedkeuring Icesave

De IJslandse minister van Buitenlandse zaken is vol vertrouwen dat het parlement volgende week goedkeuring zal geven de leningen terug te betalen aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om tegoeden van spaarders bij de IJslandse spaarbank Icesave, die vorig jaar failliet ging.

"Ik ben vrij zeker dat het doorgaat. Net, maar het gaat door volgende week", aldus Ossur Skarphedinsson vandaag in een interview met persbureau Reuters tijdens een bezoek in Brussel.

Nederland, het Verenigd Koninkrijk en IJsland hebben vorige maand in de IJslandse hoofdstad Reykjavik een overeenkomst over de terugbetalingen getekend. Voor Nederland gaat het om een bedrag van 1,3 miljard euro.

De IJslandse regering heeft een wet ingediend bij het parlement. Deze moet nu nog worden goedgekeurd, voordat de zaak definitief kan worden afgewikkeld.

[Gerucht] Pandemic Studios sluit haar deuren?

Er gaan geruchten in de rondte, dat Pandemic Studios van EA, binnenkort zal sluiten. Pandemic was in de afgelopen jaren verantwoordelijk voor het ontwikkelen van Mercenaries, Star Wars: Battlefront, Full Spectrum Warrior en Destroy All Humans. Recentelijk was de studio bezig met de game The Saboteur, die overgenomen zal worden door EA Montreal.

Het was al bekend dat EA minder games zou uitbrengen in 2010, en een week geleden werd bekend gemaakt dat 1500 werknemers hun baan zouden verliezen. Echter, Pandemic zat niet in de planning om gesloten te worden, waardoor er dus meer mensen bij EA hun baan verliezen. Wij hopen dat de werknemers snel weer een baan kunnen vinden en goede games kunnen ontwikkelen.
Washington wil Giro-start binnenhalen

Washington DC gaat proberen de Giro d'Italia-start van 2012 binnen te halen. Nadat eerder de Giro-organisatie al sprak over de interesse, is er ook vanuit Amerika gereageerd op het nieuws.

"Het zou zeker een van de meest spectaculaire prologen in een grote ronde ooit zijn," zegt Mark Sommers, organisator van een criterium in de stad, over de mogelijke proloog. Die zou langs vele nationale monumenten moeten leiden, zoals het Capitool en de National Mall.

De eerste etappe zou vervolgens op een lokaal circuit verreden worden, dat ten dele gelijk is dat van de proloog. De streep zou getrokken worden op Pennsylvania Avenue, waar onder andere het Capitool en het Witte Huis deel van uit maken.

"We beseffen dat een mogelijke Giro-start in Washington een gigantische economische impact kan hebben," aldus Gregory A. O'Dell, die bevoegd is voor sportevenementen in de stad. De burgemeester van Washington, Adrian Fenty, heeft zich al zeer positief uitgelaten over het plan.

Stam nog niet langer bij Twente

FC Twente en Ronny Stam zijn het nog niet eens kunnen worden over een contractverlenging. De Tukkers hebben voor de rechtsback een contract tot medio 2012 klaarliggen.

De koploper wil de 25-jarige verdediger minimaal een jaar langer aan zich binden. "Het verschil tussen vraag en aanbod was te groot", aldus Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente. "Sinds zijn komst heeft Ronnie goed gepresteerd en dat willen we honoreren."

Stam kwam vorig seizoen over van NAC Breda en is niet meer weg te denken uit de basiself van Steve McClaren.

Afwikkeling faillissement DSB duurt jaren

De afwikkeling van het faillissement van DSB Bank gaat naar verwachting vijf tot tien jaar duren. Dat hebben de curatoren Rutger Schimmelpenninck en Joost Kuiper geschreven in hun eerste verslag over de failliete bank. Het rapport is vandaag gepubliceerd.

De curatoren verwachten in de eerste helft van 2010 onderhandelingen te kunnen beginnen over de verkoop van de leningportefeuille. In de tweede helft van het jaar willen ze een zogenoemde verficatievergadering houden, ofwel een bijeenkomst waarin schuldeisers hun vorderingen kunnen toelichten.

Mogelijk kan er in de tweede helft van 2010 ook een begin worden gemaakt met het terugbetalen van schuldeisers. Maar dat kan alleen als er voldoende opbrengsten zijn gegenereerd uit de verkoop van activa, aldus de curatoren.

  (foto: ANP)

Ruim 20 arrestaties in mensensmokkelzaak

In vijf Europese landen zijn vandaag 22 mensen gearresteerd die ervan worden beschuldigd circa tweeduizend mensen naar Europa te hebben gesmokkeld. In Nederland waren er in deze zaak twee aanhoudingen. De opsporingsorganisatie Europol in Den Haag en de Britse recherche in Londen hebben dat bekendgemaakt.

De meeste 'smokkelwaar' in deze zaak komt uit Irak. De reis naar Engeland of Zweden ging via Parijs en kostte tussen de 2000 en 4000 euro voor de illegale immigranten. Meer dan de helft van de arrestaties was in Frankrijk. De meeste verdachten komen uit Afghanistan en Irak.

Zuidplas wordt lakmoesproef voor Verdonk

De vervroegde raadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Zuidplas wordt de lakmoesproef voor politica Rita Verdonk. Het is de eerste en enige gemeente waarin haar Trots op Nederland (TON) morgen meedoet aan de lokale verkiezingen.

Verdonk is zelf erg benieuwd hoe het zal gaan maar ze is vol vertrouwen, zei ze vandaag. Maandenlang is het niet-partijgebonden Tweede Kamerlid, dat in het najaar van 2007 uit de VVD-fractie werd gezet, bezig geweest met de lijst in de Zuid-Hollandse gemeente. Tien burgers staan er nu op, die volgens de politica tot nu toe nog niets met politiek te maken hadden.

Op zaterdag 7 november voerde Verdonk campagne in de plaatsen die in Zuidplas opgaan: Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. Circa honderd vrijwilligers van TON uit het hele land hielpen om te folderen.

Verdonk wil nog niet kwijt in hoeveel gemeenten ze in 2010 mee gaat doen met de lokale verkiezingen. "Meer dan twee", is haar standaardantwoord, verwijzend naar de slechts twee gemeenten waar de PVV van Geert Wilders meedoet.

Wannabe ninja gespietst op hek

De politie van de Amerikaanse stad Seattle heeft gisteravond een man van een metalen hek geplukt. De man, die zelf geloofde dat hij een ninja was, had zichzelf per ongeluk op het hek gespietst.

Een politieman was gisteravond op zoek naar het slachtoffer van een geweldsmisdrijf tot hij ineens op de onfortuinlijke krijger stuitte. De man kon niet meer van een hek af komen en schreeuwde om hulp. Uiteindelijk moest de brandweer eraan te pas komen om de man te bevrijden en naar het ziekenhuis af te voeren.

De politie vermoedt dat de man te maken heeft met voornoemde aanval, hoewel de beste man dit in het ziekenhuis in alle toonaarden ontkende. Hij verklaarde dat hij dacht een ninja te zijn en wel over het anderhalve meter hoge hek te kunnen springen. "Hij heeft duidelijk zijn capaciteiten overschat", aldus de politie.

Groningen wil later pas beslissen over Nordstrand


FC Groningen heeft FC Kopenhagen gevraagd of het uitstel kan krijgen van de deadline waarop de optie tot koop op Morten Nordstrand gelicht zou moeten worden.

Tot het eind van dit seizoen wordt de Deense spits door de Groningers gehuurd van Kopenhagen. Voor 1 januari aanstaande moet de club beslissen of ze hem definitief over wil nemen. Nordstrand kwam door blessures echter nog niet veel in actie en dat is dan ook de reden dat Groningen de deadline wil verlengen naar 1 april.

"Aangezien Nordstrand tijdens zijn verblijf in Groningen tot nu toe met blessures te kampen heeft, kunnen wij zijn prestaties op dit moment heel moeilijk beoordelen. Wij hebben dan ook een officieel verzoek ingediend bij Kopenhagen om de deadline voor de optie tot koop te verlengen tot 1 april 2010. Wij wachten het antwoord van de Denen op ons voorstel af," aldus Hans Nijland, de algemeen directeur van Groningen.

Strandbal Liverpool geveild

De strandbal, die verantwoordelijk was voor de enige goal in de wedstrijd tussen Liverpool en Sunderland, is vandaag geveild voor 465 euro. Het bedrag gaat naar een goed doel.

Een fan van Liverpool gooide de bal tijdens de wedstrijd op het veld. De scheidsrechter legde het spel niet stil en dat had tot gevolg dat de speelbal via de strandbal in het doel van Liverpool verdween en in de boeken ging als een van de merkwaardigste doelpunten uit de Premier League. De Reds verloren de wedstrijd met 1-0.

Het geld wordt ter beschikking gesteld aan het kinderfonds Alder Hey. De eigenaar van de bal is niet bekend gemaakt. Wel hoopt het Engelse nationale voetbalmuseum in Preston, met toestemming van de eigenaar, de bal binnenkort tentoon te stellen.

Stemmen geronseld in Venlo

Mogelijk worden in Venlo vandaag nog mensen aangehouden die stemmen hebben geronseld. Volgens burgemeester Hubert Bruls zijn er concrete aanwijzingen dat kandidaatraadsleden stembiljetten hebben opgehaald in de Turkse gemeenschap in Venlo.

In verband met een gemeentelijke herindeling vinden in Venlo morgen gemeenteraadsverkiezingen plaats. Burgemeester Bruls heeft de stembureaus verzocht extra alert te zijn op verdachte situaties.

Welke kandidaten stemmen geronseld hebben, wil de burgemeester niet mededelen. Het ronselen van stemmen is bij wet verboden. Een persoon mag naast zijn eigen stem maximaal twee volmachtsstemmen uitbrengen. De politie is van deze kwestie op de hoogte gesteld en neemt de zaak hoog op. 

Met dank aan Jeroen_L en vulli voor de submit.

Ajacied Pantelic hervat groepstraining

Marko Pantelic heeft vandaag de groepstraining bij Ajax hervat en lijkt op tijd fit te zijn voor de competitiewedstrijd aankomend weekend tegen sc Heerenveen.

Vorige week, in de uitwedstrijd tegen FC Twente, liep de spits een hamstringblessure op. Desalniettemin reisde hij naar ServiŰ voor de oefeninterlands tegen Noord-Ierland en Zuid-Korea. Hij kwam toch eerder terug omdat hij in beide duels waarschijnlijk toch niet in actie kon komen.

Julio P. vloog verschillende vliegtuigen

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio P. heeft in zijn tijd in Argentinië in verschillende soorten vliegtuigen gevlogen en niet alleen in straaljagers. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vandaag.

P.'s advocaat Gerard Spong heeft eerder gezegd dat zijn cliënt slechts gevechtsvliegtuigen bestuurde. Volgens het OM, dat huiszoeking deed bij de in Nederland wonende piloot, heeft P. in de tijd van de militaire dictatuur in Argentinië wel degelijk vliegtuigen bestuurd waar meer dan één persoon in kon.

P. werd in september in Spanje aangehouden op verzoek van Argentinië, dat hem wil vervolgen voor deelname aan de zogenoemde dodenvluchten. Die vonden plaats ten tijde van de militaire junta. Op deze vluchten werden tegenstanders van het regime verdoofd en levend boven de oceaan uit vliegtuigen gegooid om ze te laten verdwijnen.

IsraŰl blijft bouwen in bezet gebied

De Israëlische autoriteiten hebben vandaag de bouw van negenhonderd woningen voor joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever goedgekeurd ondanks Amerikaans aandringen dat niet te doen.

Israëlische media berichtten dat de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, gisteren nog in Londen een naaste medewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gevraagd van de voorgenomen bouw af te zien.

Vergeefs, want de bouw is door de planningscommissie goedgekeurd. Het gaat om de uitbreiding van een kolonie die de Israëli's Gilo noemen. Daar wonen reeds 40.000 kolonisten.

In Israëlische ogen is Gilo een deel van Oost-Jeruzalem dat na de verovering in 1967 is geannexeerd en volgens Israël daarom geen bezet gebied is. De internationale gemeenschap, inclusief de VS, erkent die annexatie echter niet. Arabisch Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen al-Quds noemen, zou volgens Palestijnse leiders de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat moeten worden.

Israël blijft bouwen in bezet gebied  (foto: ANP)

Pyramid Head eindelijk voor de tweede ronde in de bios

Voor de fans van de Silent Hill horrorgames van spelfabrikant Konami staat er genoeg moois te komen in de nabije toekomst.
Behalve het nieuwe spel Silent Hill: Shattered Memories voor de Wii, Playstation 2 (ja, ja, dit oudje blijven ze nog steeds voorzien van nieuwe spellen) en PSP die volgend jaar februari hier in Nederland uitkomt, staat er ook nog een nieuwe film in de planning.
Dit wordt dan de tweede film in de reeks en men verwacht te gaan beginnen met filmen in 2010.
Het nieuws komt van make-up artiest Paul Jones die ook aan de eerste Silent Hill film meewerkte en dit had hij er over te zeggen:

"I was working on storyboards for that around the same time last year. It's going to be pretty crazy, there's a lot of cool stuff in there. Roger (Avary) has some awesome ideas and hopefully we're going to bring that to fruition sometime next year."

Zoals hierboven staat beschreven is de schrijver Roger Avary (o.a. bekend van Pulp Fiction) van de eerste film ook weer van de partij, maar bizar genoeg is er nog niet bekend wie de hele boel gaat regisseren.
Sowieso is het ook wel handig als meneer Avary eerst wordt vrijgelaten uit de gevangenis waarin hij zich momenteel bevindt.
Hij zit namelijk nog steeds vast omdat hij verantwoordelijk is voor de dood van een bijrijder toen hij met zijn dronken kop tegen een telefoonpaal aanreed.

De eerst film was losjes gebaseerd op het verhaal van de eerste Silent Hill game voor de Playstation.
Ook leende men o.a. het overbekende ‘Pyramid Head’ monster uit Silent Hill 2 (Playstation 2 en Xbox) voor de verfilming om de boel nog wat extra op te vrolijken.
Op welke game de tweede film wordt gebaseerd is verder nog onbekend, maar hopelijk is hij zelfs nog wat zieker dan zijn voorganger.

Abject en infaam

Voorlopig iedere dinsdag om 18 uur onze nieuwe collega SnorkelOrtega!

'Dat vind ik abject en infaam.' Dit zijn de veel gebruikte woorden van ene Bram Moszkofiets. Wie is die man toch die zo veel moeilijke woorden gebruikt? Hij heeft vele persoonlijkheden. Een van die persoonlijkheden is de advocaat van de duivel en de andere persoonlijkheid is de schnabbelaar die bij RTL Boulevard over rechtszaken lult. Één ding hebben al die persoonlijkheden die hij in zijn eentje vertegenwoordigt gemeen: hij gebruikt altijd moeilijke termen.

 

Aerts geblesseerd

Willem II kan tot de winterstop geen beroep meer doen op doelman Maikel Aerts, zo melden de Tilburgers op hun website. Aerts raakte dinsdag tijdens de ochtendtraining geblesseerd aan zijn rechterenkel.

Uit onderzoek is gebleken dat de goalie zijn enkelbanden heeft gescheurd. De doelman, tevens aanvoerder van Willem II, zal in ieder geval tot de winterstop niet meer in actie komen.

Willem II moest het eerder dit seizoen al eens een duel zonder Aerts stellen. Tegen NEC werd de goalie vervangen door Niki Mńenpńń. Naar alle waarschijnlijkheid staat de Fin voorlopig onder de lat bij de Tilburgers.

Met dertien punten uit dertien duels staat Willem II momenteel op de dertiende plaats in de Eredivisie.

Grot weg bij NEC

NEC en Sherwin Grot hebben in onderling overleg besloten uit elkaar te gaan, zo melden de Nijmegenaren op hun website.

Beide partijen hadden afgelopen week een gesprek, waaruit bleek dat de instelling van de aanvaller niet overeen kwam met hetgeen NEC voor ogen heeft. Derhalve werd besloten het contract van Grot te ontbinden.

De 19-jarige Grot maakte sinds 2007 deel uit van de jeugdopleiding van NEC. Als amateurspeler stroomde hij aan het begin van het seizoen door vanuit de A1 naar het beloftenteam. Zijn debuut in de hoofdmacht van NEC maakte Grot op 27 september jl. in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

Kritiek Gerdi Verbeet op kabinet

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is kritisch over het kabinet. In een speech bij de presentatie van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2009 betoogde ze vandaag dat het kabinet zijn beleid moet presenteren in de Tweede Kamer en niet tijdens de persconferentie op het departement van premier Jan Peter Balkenende.

Ook vindt ze dat Balkenende niet vreemd moet opkijken als de Kamer met hem in debat wil over uitlatingen op bijvoorbeeld een CDA-congres.

"Een minister-president die zich vaker publiekelijk uitspreekt, moet niet verbaasd zijn dat hij dan ook vaker politiek ter verantwoording wordt geroepen", zegt Verbeet. Volgens haar is de discussie over de vele uren die Balkenende en andere ministers in de Kamer doorbrengen een onderstreping van de redenering dat de politiekleider idealiter deel uitmaakt van het parlement en niet van het kabinet.

Kritiek Gerdi Verbeet op kabinet  (foto: ANP)

Hotelnacht in Hamster Villa

Een hotel in het West-Franse Nantes geeft gasten de kans in het leven van een hamster te kruipen. Voor 99 euro kunnen geïnteresseerden in de zogeheten Hamster Villa in een groot wiel lopen, hamstervoer eten, uit een fonteintje drinken en in het hooi slapen, zo berichtten Franse media vandaag.

"We willen dat de mensen lachen, dat ze iets meemaken", legt ontwerper Frédéric Tabary uit. Vanaf de bank kunnen de hotelgasten naar twee schermen met informatie over de knaagdiertjes kijken, die uit twee hamsterkoppen komen. Verder lijkt het bed op een kooi. En als dat allemaal nog niet voldoende is, kunnen echte fanaten nog hamstermaskers opzetten en hamsterstaarten vastbinden.

Bussemaker houdt abortusklinieken overeind

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) steekt geld in twee Amsterdamse abortusklinieken die failliet dreigen te gaan. Met het verdwijnen van het Amsterdam Centrum voor Seksuele Gezondheid (ACSG) en de Oosterparkkliniek zou het uitvoeren van abortussen in Amsterdam op de tocht komen te staan.

Dat heeft Bussemaker de Tweede Kamer vandaag laten weten. Hoeveel ze in de klinieken steekt, maakte de staatssecretaris niet bekend. Met het bedrag moeten de klinieken het tot het einde van het jaar kunnen uitzingen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft laten weten dat de geldproblemen van de klinieken geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de zorg.

Slecht management heeft de Amsterdamse abortusklinieken in de problemen gebracht, schrijft Bussemaker. ACSG en de Oosterparkkliniek willen volgend jaar opgaan in één kliniek, die de eindjes wel aan elkaar kan knopen.

Foreigner komt na vijftien jaar met nieuwe cd

De Amerikaanse band Foreigner komt na vijftien jaar weer met een nieuwe cd. In Europa komt begin maart het album Can't Slow Down uit, liet de platenmaatschappij V2vandaag weten.

De dubbel-cd bevat dertien nieuwe songs, geproduceerd door Mark Ronson en Marti Frederiksen (Aerosmith), en een liveregistratie van een concert dat de band in 2005 in Las Vegas gaf. Ook verschijnt er een dvd met beelden van de meest recente tour.

De band rond Mick Jones scoorde eind jaren zeventig hits als Cold As Ice, I Want To Know What Love Is en Say You Will. Sindsdien hebben ze 65 miljoen platen verkocht. In 2010 zal Foreigner Europa aandoen voor een tournee. De exacte data en de locaties zijn nog niet bekend.

'Steeds meer resistentie tegen antibiotica'

De resistentie tegen antibiotica blijft toenemen, ook in Nederland. Dat concludeert de stichting Werkgroep Antibioticabeleid aan de vooravond van de Europese antibioticadag die morgen wordt gehouden. De stichting bestaat uit medisch specialisten, microbiologen en ziekenhuisapothekers en probeert de resistentie tegen te gaan.

Het komt volgens de organisatie voor dat op sommige ziekenhuisafdelingen een kleine 20 procent van de aangetroffen darmbacteriën ongevoelig blijkt te zijn voor de antibiotica. Dat betekent dat ziekten als blaasontsteking, waarbij de bacteriën een rol spelen, moeilijker zijn te genezen. In de jaren negentig kwam die resistentie veel minder voor.

Nederlandse artsen zijn al jaren terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. Geen enkel Europees land heeft zo'n laag gebruik als Nederland. Op zich is dat gunstig om verdere resistentie te voorkomen, stelt de stichting.

Tsjechische Grand Prix een week eerder

Vandaag heeft de FÚdÚration Internationale de Motocyclisme (FIM)bekend gemaakt dat de Grand Prix van TsjechiŰ een week eerder gereden zal worden.

Dit betekent dus dat de race, die in Brno verreden wordt, nu wordt gereden in het weekend van 13 tot en met 15 augustus. Op de oude kalender stond het echter nog op 22 augustus gepland. Deze verandering betekent dus ook dat de zomerstop een week langer zal duren voor de coureurs.

Data uitbreiding Vidzone bekend

Vidzone is een applicatie voor de PlayStation 3 waarmee je gratis muziekvideo's kunt afspelen. De service draait al een tijdje in verschillende Europese landen, maar Nederland en BelgiŰ moesten helaas wachten tot Sony de service ging uitbreiden. Vandaag is bekend geworden dat op 26 november Vidzone in Nederland verkrijgbaar zal zijn, onze zuiderburen zullen moeten wachten tot 10 december.

Daarnaast zal elk land een gelokaliseerde artiestenselectie krijgen, naast de internationale artiestenselectie die voor elk land geldt. Zo zal Nederland kunnen rekenen op clips van Armin Van Buuren, Leaf en Fedde Le Grand en onze Belgische vrienden kunnen genieten van Sylver, Lara Fabian, Lasgo en Kate Ryan.

Vidzone is niet standaard ge´nstalleerd in de XMB, je zult de Vidzone-app moeten downloaden uit de PlayStation Store. Na de installatie duurt het ongeveer vijftien minuten om het programma op te starten, dit in verband met het synchroniseren van de muziekvideo's en playlists. Bij elke volgende keer start Vidzone in enkele seconden, aldus Sony.

Jol laat Eriksen meetrainen met eerste selectie

Christian Eriksen maakt een stormachtige ontwikkeling door in de jeugd bij Ajax. Dinsdag mocht de 17-jarige Deen wederom meetrainen met de A-selectie. De reden hiervan was dat de selectie een hoop spelers miste in verband met interland verplichtingen.

Trainer Martin Jol beloonde Eriksen hiermee voor zijn goede reeks wedstrijden bij de A1 van Ajax. In zeven competitiewedstrijden die hij speelde scoorde de spelverdeler zeven keer en in twee bekerduels maakte hij maar liefst vijf treffers.

De jonge Deen heeft een contract bij Ajax sinds 1 januari 2009, hiervoor speelde hij bij Odense BK. In Denemarken wordt Eriksen al sinds zijn jonge jaren vergeleken met Michael Laudrup.

Bos rekent op verantwoordelijkheid vakbonden

Minister Wouter Bos (Financiën) rekent er op dat de vakbonden zich verantwoordelijk zullen opstellen in de onderhandelingen met de werkgevers over een loonsverhoging. Van de looneis die de FNV gisteren bekendmaakte (van 1,25 procent tot maximaal 2 procent) is Bos niet geschrokken. "Het hoort allemaal bij het spel. De bonden eisen meer dan ze zullen krijgen, de werkgevers bieden minder. Het komt er ergens tussenin uit", zei Bos vandaag in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ.

De FNV-bonden kondigden gisteren aan dat ze de cao-onderhandelingen ingaan met een looneis van 1,25 procent, maar die kan oplopen tot 2 procent als werkgevers onvoldoende willen meewerken aan afspraken over werkgelegenheid en scholing. Bos zei vandaag dat de bonden in Nederland zich altijd heel verantwoordelijk gedragen en hun eisen matigen als de werkgelegenheid in het geding dreigt te komen. Die matiging heeft zich in de metaalsector en bij chemieconcern DSM al voorgedaan, aldus Bos.

Conflict over tickets play-off Oekra´ne

De voetbalbond van Oekra´ne en de eigenaar van voetbalclub Sjachtar Donetsk, Rinat Achmetov, hebben een conflict over de ticketprijzen voor de WK-play-off van morgen tegen Griekenland.

De Oekra´ense voetbalbond hoopte met een uitverkocht stadion in Donetsk ruim drie miljoen euro te verdienen, Achmetov is het daar echter niet eens omdat de ticketprijzen hierdoor erg hoog zijn. De duurste kaartjes kosten meer dan 600 euro. Achmetov, zelf multimiljardair, wilde een groot deel van de tickets opkopen om ze tegen aantrekkelijke prijzen te verkopen.

De Oekra´ense bond deed het voorstel af als 'goedkope propaganda' en wees het af. "Helaas laten jullie je leiden door geld. Tot mijn grote verdriet maakt het jullie niet uit of het stadion woensdag vol zit", aldus Achmetov.

In Athene werd het afgelopen zaterdag 0-0.

Man ontsnapt via raam politieauto

Een 31-jarige man uit Groningen wist op eenvoudige wijze aan de politie te ontsnappen. De man maakte gebruik van een geopend raam om te vluchten uit de politiewagen waar hij in zat.

Afgelopen nacht werd de man opgepakt, omdat hij nog een boete had openstaan. De man werd meegenomen naar het politiebureau om deze boete te betalen. Onderweg wist hij echter te ontkomen, door via een open raam het portier van de politieauto te openen. De politie heeft vervolgens besloten de auto van de man in beslag te nemen.

Piquet jr. mogelijk naar Force India

Silly Season is volop aan de gang in de Formule 1 en hierbij komen verrassende zaken bovendrijven. Nelson Piquet jr. is naar eigen zeggen in onderhandeling met Force India over een stoeltje voor 2010.

De Braziliaan crashte opzettelijk in de Grand Prix van Singapore in 2008, waardoor zijn toenmalige Renault-teamgenoot Fernando Alonso de race kon winnen. Voor crashgate zijn inmiddels voormalig teambaas Flavio Briatore en voormalig hoofdengineer Pat Symonds gestraft. Piquet jr. leek persona non grata te in de Formule 1, maar het tij lijkt gekeerd.

Piquet jr. leek naar de NASCAR Truck Series te vertrekken, maar inmiddels is er twijfel bij de Braziliaan. "Ik ben dichtbij een contract bij Force India, maar NASCAR is ook interessant. Ik weet nog niet precies wat ik wil. Ik wil geen beslissing nemen zonder te weten hoe het er in Amerika aan toegaat. Natuurlijk is de Formule 1 technologisch gezien veel hoogwaardiger, maar het gaat erom of je er plezier in hebt. Of het nou karts is of NASCAR. Het gaat om de competitie," melde hij tegen televisiezender Globo.

CD: Anneke van Giersbergen&Agua de Annique-In Your Room

Hoe zou dat zijn? Als iedereen je naam in ÚÚn ademtocht noemt met de band waar je vroeger frontvrouwe van was? Is dat irritant, is dat beklemmend, opent het deuren die anders gesloten blijven, of zal het boeie en is het wat het is? Anneke van Giersbergen zou het moeten weten. The Gathering is voor haar al enkele jaren passÚ, en ze leeft zich uit met Agua de Annique.


Huwelijk met minderjarige niet langer erkend

Nederland zal nog uitsluitend huwelijken erkennen, als de bruid en bruidegom beiden 18 jaar of ouder zijn. Deze regel geldt straks ook voor de erkenning van buitenlandse huwelijken en voor alle buitenlanders die in Nederland trouwen. Momenteel erkent Nederland huwelijken die in het buitenland zijn gesloten, als beide partners minimaal 15 jaar zijn.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft de Tweede Kamer vandaag geschreven dat hij met deze verandering uithuwelijking en gedwongen huwelijken wil tegengaan. Het kabinet heeft begin oktober een pakket maatregelen aangekondigd om huwelijksmigratie aan banden te leggen. Daarin werd al geopperd om huwelijken met een minderjarige niet langer te erkennen.

Dubbel platina voor nieuwste album Anouk

Het nieuwste album van Anouk, For Bitter Or Worse, heeft vandaag de status van dubbel platina behaald. Dat meldde haar platenmaatschappij EMI Music. Sinds het verschijnen van de cd, half september, zijn meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank gegaan.

De Nederlandse zangeres zet daarmee haar zegerit voort. Haar vorige vier cd's bereikten eveneens een platina-status. Het album Hotel New York uit 2004 werd zelfs drie keer met platina bekroond.

Anouk treedt op 2 en 4 december op in Ahoy. Ook afgelopen week stond ze twee keer in de Rotterdamse concerthal.

Dubbel platina voor nieuwste album Anouk  (foto: ANP)

Advocaat stuurt Kompany weg

Dick Advocaat heeft de discipline bij het Belgisch nationale elftal hoog in het vaandel staan. Verdediger Vincent Kompany meldde zich in drie dagen tijd tweemaal te laat bij het elftal en is daarom voor het duel tegen Qatar naar huis gestuurd.

De speler van Manchester City kreeg van Advocaat toestemming om de begrafenis van zijn oma bij te wonen, maar hij keerde niet op tijd terug in het trainingskamp. Daarop is hij door de oefenmeester uit de selectie gezet voor het duel dat dinsdag in Sedan plaatsvindt.

RBC Roosendaal in financiŰle problemen

RBC Roosendaal heeft een acuut liquiditeitsprobleem. De club heeft op korte termijn drie tot vijf ton aan extra liquide middelen nodig om aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

De clubleiding heeft daartoe een plan van aanpak opgesteld dat voor het einde van het jaar tot dit resultaat moeten leiden. Slaagt de club daar niet in dan komt het voortbestaan van betaald voetbal in Roosendaal in gevaar.

In het plan moeten crediteuren instemmen om maar een deel van de vordering te ontvangen en de rest zal worden voldaan in de vorm van sponsoring, aandelen of obligaties. Het personeel moet een loonsverlaging van 20% accepteren. Verder moeten de horeca-activiteiten afgestoten worden.

Twintig ondernemers zal worden gevraagd om gezamenlijk 500.000 euro te sponsoren of dit in aandelen te stoppen. Aflopende contracten van personeel zullen niet verlengd worden en enkele spelers mogen al in de winterstop vertrekken. Daarnaast wordt de inhuur van personeel beperkt. Tenslotte zal bekeken worden of het stadion ook voor andere doeleinden gebruikt kan gaan worden.

Een sluitende begroting voor het seizoen 2010-2011 is voorwaarde voor het voortbestaan van betaald voetbal in Roosendaal. Om te komen tot een sluitende begroting zal er moeten worden gesaneerd in de personeelskosten. Dit betekent welhaast ook het wegvallen van functies.

Skil en Vacansoleil in 2010 weer ProContinental

Skil-Shimano en Vacansoleil zijn twee van de negentien wielerploegen die voor volgend jaar een ProContinental-licentie toegewezen hebben gekregen. Dit werd vandaag bekend gemaakt.


De ploegen Barloworld, Agritubel, ELK Haus, PSK Whirpool en Aeronautica Militaire-Amica Chips verdwijnen ten opzichte van afgelopen seizoen. Bbox Bouygues Telecom, Cofidis, Carmiooro-NGC en Saur-Sojasun zijn in 2010 nieuw in het ProContinental-circuit. Bouygues en Cofidis reden afgelopen seizoen nog met een ProTour-licentie.

De ProContinental-ploegen voor 2010:

Skil-Shimano, Vacansoleil, Acqua & Sapone, Andalucia-Cajasur, Androni Giocattoli, Bbox Bouygues, BMC Racing Team, Carmiooro-NGC, Ceramica Flaminia, CervÚlo, Cofidis, Colnago-CSF Inox, De Rosa-Stac, ISD-Neri, Landbouwkrediet-Mercator, Saur-Sojasun, Topsport Vlaanderen, Xacobeo-Galicia en Vorarlberg-Corratec.

Handelsoverschot eurozone stijgt fors

De handelsbalans van het eurogebied kwam in september uit op een overschot van 3,7 miljard euro, tegenover een handelstekort van 2,3 miljard euro in augustus. De export steeg op maandbasis seizoensgecorrigeerd 5,5 procent, terwijl de import 1,1 procent hoger lag.

Economen noemen het overschot opmerkelijk, omdat de euro de afgelopen kwartalen fors duurder is geworden tegenover bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar en de Britse pond. Zij hadden dan ook een tekort verwacht van 2,3 miljard euro.

De export van het eurogebied komt met name door industriële producten, zoals chemicaliën en machines. Zo had de eurozone de eerste acht maanden van 2009 een handelsoverschot op deze producten van 140,1 miljard euro. Op het gebied van primary products, zoals voedsel, drinken en energie was er over de eerste acht maanden van dit jaar juist een tekort van 139,6 miljard euro.

Lees ook de FOK!-column Don't be economic girlie men!

Export eurozone in september fors hoger, ondanks dure euro

GroenLinks: een derde vrouwen in EU-commissie

Europarlementariër Marije Cornelissen (GroenLinks) vindt dat de nieuw te vormen Europese Commissie voor minimaal een derde deel uit vrouwen moet bestaan. Ook moet er volgens haar minimaal een vrouw een van de topfuncties (EU-president en EU-buitenlandminister) krijgen.

Cornelissen zei dat vandaag in Brussel op een persconferentie van vrouwelijke leden van het Europees Parlement. De vrouwen zijn ontevreden over het feit dat tot nu toe slechts drie EU-landen een vrouw voorstellen voor de nieuwe Europese Commissie.

"Europa heeft zo'n 250 miljoen vrouwelijke inwoners. Het is ondenkbaar dat daar niet meer geschikte kandidaten tussen zitten. Het wordt moeilijk een commissie te steunen die helemaal niet voldoet aan een Europese basisvoorwaarde: de gelijkheid van man en vrouw", aldus Cornelissen.

Oogst TV Lab: acht nieuwe programma's

De zenderbazen hebben acht programma's uit TV Lab, de testweek die Nederland 3 eerder dit jaar organiseerde, groen licht gegeven. Vier programma's krijgen in de toekomst zeker een plek op de zender en vier programma's worden met dit doel verder ontwikkeld, meldde een woordvoerster van Nederland 3 vandaag.

De vier programma's die definitief een plek krijgen op Nederland 3 zijn: Claudia op vrijdag (VARA), Ik weet wat jij deed (TROS), Comedy Corner (VARA) en De Bubbel (BNN). De programma's Brainstorm (VPRO), En ga zo maar door (VPRO), Laat me niet lachen (AVRO) en Comedy at work (NPS) worden verder ontwikkeld met als doel een plaatsje in het zendschema te bemachtigen. De selectie van deze programma's is mede ingegeven door de resultaten van het kijkerspanel, dat aan het TV Lab was gekoppeld.

De geselecteerde programma's passen volgens het panel goed bij Nederland 3 en worden, in verschillende mate, als vernieuwend beoordeeld.

Zwarte doos voor vuurwapens

Er komt mogelijk een ‘zwarte doos’ in militaire vuurwapens. Op die manier kan later worden bekeken hoe laat, hoe vaak en waar er geschoten is. Een Belgische vuurwapenfabrikant onthult het product morgen op een beveiligingsbeurs in Parijs.

De zwarte doos komt in de kolf van het vuurwapen en zal draaien op een niet-vervangbare batterij die tien jaar of 100.000 schoten meegaat. Het systeem kan in een later stadium gekoppeld gaan worden aan de draagbare computer die soldaten bij zich dragen. Zo kan de gebruiker precies zien hoeveel schoten hij heeft gelost. Ook kunnen teamleiders zien of hun soldaten nog genoeg munitie op zak hebben.

De fabrikant laat ook weten het systeem uit te breiden met een identificatiesysteem. Zo kan ook bekeken worden of het wapen is gebruikt door de rechtmatige eigenaar.

Nederland zet in op zware post in Brussel

Het kabinet zet in op een zware post voor de nieuwe Nederlandse Europees Commissaris. Het denkt aan Justitie, Landbouw, Milieu of een economisch beleidsterrein, zegt een goed ingevoerde bron. Premier Jan Peter Balkenende probeert ook opnieuw de zeer gewilde portefeuille Concurrentie in de wacht te slepen. Mocht dat lukken, dan krijgt huidig eurocommissaris Neelie Kroes een tweede termijn.

Eerder leek het erop dat het CDA de nieuwe Nederlandse eurocommissaris voor zich zou opeisen. Maar volgens kringen rond de premier speelt de politieke kleur voor Balkenende geen doorslaggevende rol. Mocht de PvdA voor een bepaalde plek een betere gegadigde hebben, dan wordt die genomineerd. En ook VVD-politica Kroes is dus niet uit beeld.

Voor Milieu zou Nederland denken aan PvdA-minister Jacqueline Cramer. Voor Justitie zouden de CDA-ministers Ernst Hirsch Ballin en Piet Hein Donner in aanmerking komen, evenals PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak. Voor Landbouw heeft Nederland zittend minister Gerda Verburg of haar voorganger Cees Veerman achter de hand. Voor een economische portefeuille (bijvoorbeeld Interne Markt of Industrie) gelden onder anderen minister Maria van der Hoeven of oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy (beiden CDA) als mogelijkheid.

Omdat maar weinig EU-landen een vrouw naar voren hebben geschoven als eurocommissaris, maakt Nederland met een vrouwelijke kandidaat waarschijnlijk meer kans op een mooie post.

Balkenende zelf wordt nog steeds genoemd als mogelijke EU-president, maar de omgeving van de premier lijkt weinig hoop te koesteren dat hij die prestigieuze baan in de wacht sleept. De Belgische premier Herman Van Rompuy zou de beste papieren hebben.

Di Montezemolo mogelijk weg als FOTA-president

Luca di Montezemolo wil mogelijk terugtreden als president van de Formula One Teams Association (FOTA). De Italiaan leidt het FIAT-concern waar Ferrari onder valt en tegen Autosprint meldde hij dat hij het hiermee te druk heeft om daarnaast ook nog de FOTA te leiden.

"Ik werd president omdat ik het goed vond dat we als teams op de baan tegen elkaar strijden en als professionals met elkaar omgaan. En dat hebben we gedaan. Ik heb echter ook een andere baan en ik kan niet alles blijven doen. Dus ik denk zeker dat ik aan het einde van het jaar zal terugtreden," zei Di Montezemolo.

'We hadden niet het lef er tegenin te gaan'

De verdachte projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. hadden niet het lef in te gaan tegen de wensen van de hoofdverdachten in de vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Zo raakten ze vanaf 1999 steeds meer betrokken bij zaken die niet door de beugel konden.

Dat betoogden de twee vandaag bij de behandeling van hun zaak voor de rechtbank in Haarlem. "Afschuwelijk", zo typeerden de projectontwikkelaars uit Capelle aan den IJssel die periode.

De twee zeggen onder druk van hoofdverdachten Jan van V. en Nico V. onder meer overeenkomsten te hebben ondertekend, met daarin volgens het Openbaar Ministerie te hoge bedragen voor verrichte werkzaamheden. Uit het extra geld claimden Nico V. en derden betalingen voor niet verrichte werkzaamheden, aldus M. en W. Ze stelden daarvoor op verzoek van Nico V. valse facturen te hebben opgesteld.

'We hadden niet het lef er tegenin te gaan'  (foto: ANP)

Vanaf vandaag Twitter, Facebook en Zune op je X360


Later vandaag, zodra een of andere Amerikaan een stekkertje heeft ingeplugd, zul je een update kunnen gaan downloaden voor de Xbox 360. Met deze patch krijg je de beschikking over communityzaken Facebook en Twitter in je dashboard en, waarschijnlijk veel leuker voor de meesten, de mogelijkheid om films te kijken via Zune. Dit is een online winkel, vergelijkbaar met iTunes, waar je films kunt huren van filmmaatschappijen als Warner en Universal. Bij de lancering vandaag zullen er rond de 100 beschikbaar zijn en dat zal de komende tijd gestaag groeien. Zo zal je vanaf morgen ook de meest recente Harry Potter-film kunnen bekijken.Vandaag nam ik bij Microsoft alvast even een vlugge blik op deze update. Natuurlijk is het leuk dat je kunt gaan Twitteren en Facebooken als je op je Xbox zit, maar vooral Zune was een functie waar ik naar benieuwd was. De films zijn namelijk in eerste instantie niet bedoeld om te downloaden, je bekijkt ze streamend en je koopt ze niet, nee je huurt ze. Dat gaat als volgt, voor een paar honderd punten krijg je het recht om gedurende twee weken de film die je gehuurd hebt te kijken. Zodra je begint met kijken heb je dan 24 uur om het einde te halen. Niet veel anders dus dan wanneer je een film huurt bij de videotheek.

Het systeem van streamen gaat als volgt. Niet langer zullen films bufferen terwijl je zit te kijken, althans, niet meer duidelijk zichtbaar. Je kunt dus gewoon doorspoelen en op een willekeurig punt inspringen. De film zal dan wel ingeladen moeten worden, maar dat merk je alleen, doordat de kwaliteit niet gelijk maximaal is. Tijdens het bufferen wordt de kwaliteit hoger en als alles klaar is krijg je de film in 1080p te zien. Dit proces kost een paar seconden afhankelijk van je verbinding. Downloaden kan natuurlijk ook, maar niet elke film heeft die mogelijkheid. Prijzen voor de films liggen tussen de 200 en 500 punten, afhankelijk van de maatschappij en hoe nieuw de film is.


EU treedt op tegen dubieuze ringtones sites

Sinds juni 2008 zijn in Nederland 35 websites waarop ringtones voor gsm's worden aangeboden, gecontroleerd. Zestien daarvan bleken niet aan de EU-regels te voldoen. In twaalf gevallen is dat inmiddels opgelost. Dat is vandaag in Brussel bekendgemaakt.

In alle 27 EU-landen plus Noorwegen en IJsland werd onderzocht of de websites zich mogelijk schuldig maakten aan misleidende verkoop van beltonen, wallpapers en mobieletelefoondiensten. Vervolgens werden 301 websites onderzocht op ernstige inbreuken op de EU-consumentenwetgeving. In 70 procent van deze gevallen zijn de problemen inmiddels opgelost.

Op 159 websites gebeurde dat door de site te verbeteren. 54 websites zijn gesloten. Een van de geconstateerde inbreuken op de consumentenwetgeving was dat beltonen als gratis werden aangeprezen, hoewel dat niet het geval was.

Burger King wil uitbreiden in Nederland

Hamburgerketen Burger King wil in Nederland flink uitbreiden. Het bedrijf wil binnen vijf jaar zijn activiteiten in ons land verdubbelen. Dit zegt senior vice-president Gary John van Burger King in een gesprek met de financiële website Z24.

Burger King ziet vooral mogelijkheden voor uitbreiding buiten de Randstad. "In de Randstad zijn we goed vertegenwoordigd. Maar daarbuiten zitten we nog nauwelijks, terwijl er veel groeimogelijkheden buiten Amsterdam en Rotterdam zijn. Binnen vijf jaar moet het aantal restaurants verdubbeld zijn", aldus John.

Burger King heeft in Nederland thans 58 restaurants. Behalve in de grote steden zit de hamburgerketen vooral op NS-stations. Bijna de helft van de Burger Kings is gevestigd op een NS-station.

Burger King wil uitbreiden in Nederland  (foto: ANP)

Tokio verdringt Parijs als culinaire stad

Tokio heeft het stokje van Parijs overgenomen als de stad met de meeste restaurants met de hoogste onderscheiding in de gerenommeerde gastronomische gids van de firma Michelin. Elf restaurants in de Japanse hoofdstad vergaarden drie sterren, tegen tien in de Franse hoofdstad.

Chefkoks in Tokio staan voor een "uitstekende en dynamische keuken", zei directeur Jean-Luc Naret van de uitgeverij vandaag bij de lancering van de gids voor Tokio.

Vorig jaar telde Tokio nog negen driesterrenrestaurants. In het landenklassement wint Frankrijk het wel nog van Japan wat het aantal driesterrenrestaurants betreft: 25 tegenover achttien in Japan.

Tokio is ook koploper in het totaal aantal sterren in de wereld: 192 restaurants zijn in het totaal goed voor 261 sterren. Dat zijn 34 sterren meer dan vorig jaar en drie keer meer dan in Parijs.

Van de eerste gids Tokio 2008 werden in vijf weken tijd 300.000 exemplaren verkocht. De editie van 2009 zette een verkoopcijfer van 180.000 gidsen neer. Van de editie 2010 wordt eenzelfde aantal uitgegeven, waarvan 150.000 in het Japans en 30.000 in het Engels.

Facebook ook naar de PS3 en meer in Firmware 3.10

Afgelopen E3 kwam Microsoft met bericht dat het mogelijk zou gaan worden om te Twitteren en Facebook te gebruiken op de Xbox 360. Deze update zou vandaag, 17 november, online moeten gaan. Sony komt vandaag nu met het nieuws dat de Facebook-integratie ook naar de Playstation 3 zal komen met de nieuwste Firmware update.

Firmware 3.10 zal verschillende nieuwe dingen bevatten waaronder de Facebook integratie. Hierbij kun je bijvoorbeeld je trophies aan je Facebook koppelen waardoor je vrienden altijd op de hoogte zijn van jouw progressie in de game. Ook zullen er kleine aanpassingen plaatsvinden aan het foto-menu in de XMB. Deze zal makkelijker te gebruiken zijn. Daarnaast zullen er verschillende dingen aangepast worden aan de friendslist. Na update 3.00 was er veel feedback van users die de nieuwe looks van de friendslist niet fijn vonden. Hier is naar geluisterd want de grote witte blokken zijn verdwenen en het is mogelijk alle vrienden een andere kleur te geven waardoor je ze makkelijk uit elkaar kunt houden.

Hoe deze drie aspecten van de update werken is te zien in onderstaande video. Wanneer de update online gaat is niet bekend.

FIFA dreigt met schorsing Irak

Irak dreigt door de FIFA te worden uitgesloten van internationaal voetbal. De wereldvoetbalbond maakte dit vandaag bekend nadat duidelijk werd dat het bestuur van de Iraakse voetbalbond was ontslagen.

"Het is de FIFA is duidelijk geworden dat het Iraaks olympisch comitÚ het bestuur van de voetbalbond heeft ontmanteld”, aldus de wereldvoetbalbond. De richtlijnen van zowel de FIFA als de Iraakse voetbalbond IFA zeggen dat inmenging van het olympisch comitÚ niet mag.

De Iraakse sportautoriteiten hebben van de FIFA een ultimatum van 72 uur gekregen om de maatregel terug te draaien. Als dit niet gebeurt dan dreigt een schorsing voor Irak.

'Oranje in pot 2 bij loting WK'

De Spaanse krant Marca meldt dat, ondanks Nederland derde staat op de FIFA-ranglijst, ons land bij de loting voor het WK van volgend jaar in de tweede pot terechtkomt.

Frankrijk moet zich nog wel plaatsen voor het WK. Gebeurt dit niet dan schuift Nederland door naar pot 1.

De voorlopige potten

Pot 1: Zuid-Afrika, BraziliŰ, Spanje, ItaliŰ, Duitsland, ArgentiniŰ, Engeland, Frankrijk*

Pot 2: Nederland, Portugal/BosniŰ-Herzegovina, Rusland/SloveniŰ, Zwitserland, Griekenland/Oekra´ne, ServiŰ, Denemarken, Slowakije

Pot 3: Ivoorkust, Ghana, Kameroen, Nigeria, Egypte/Algerije, Paraguay, Chili, Uruguay/Costa Rica

Pot 4: Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea, AustraliŰ, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Mexico, Honduras.

Corruptie Afghanistan neemt toe

De corruptie in Afghanistan is het afgelopen jaar toegenomen. Het land is daarom gedaald op de ranglijst van de minst corrupte landen ter wereld. Afghanistan staat 179e op het overzicht van 2009, dat corruptiewaakhond Transparency International (TI) vandaag vrijgaf.

Alleen Somalië is nog corrupter dan Afghanistan. Ook Irak, Sudan en Myanmar staan onderaan de lijst.

De kring rond de Afghaanse president Hamid Karzai is herhaaldelijk in verband gebracht met omkoping. Die beschuldigingen overschaduwden ook de recente presidentsverkiezingen in Afghanistan. Ongeveer een derde van de Afghanen steunde oppositieleider Abdullah Abdullah. Die trok zich terug uit de strijd vanwege grootschalige fraude, waardoor Karzai werd herkozen.

Nederland is op de rangschikking gestegen van de zevende naar de zesde plaats, gedeeld met Finland. Nieuw-Zeeland is voor het vierde jaar op rij het minst corrupte land ter wereld. Ook Denemarken, Singapore, Zweden en Zwitserland staan boven Nederland.

President Karzai wordt in verband gebracht met omkoping  (foto: ANP)

Moordzaak Hoogerheide opnieuw voor rechter

De man die levenslang kreeg voor de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans in Hoogerheide, komt opnieuw voor de rechter. De Hoge Raad heeft vandaag beslist dat het gerechtshof in Arnhem de moordzaak uit december 2006 in zijn geheel moet overdoen.

Julien C. zou de scholier op 1 december 2006 in zijn klaslokaal op school met een slagersmes hebben doodgestoken. Eerst kreeg C. van de rechtbank een tijdelijke straf en tbs, maar het gerechtshof in Den Bosch vond dat de man niet meer in de maatschappij moest terugkeren.

De Hoge Raad vindt dat het hof in Den Bosch onvoldoende heeft onderzocht waarom de verdachte zich in hoger beroep niet heeft laten bijstaan door een advocaat. Volgens de Hoge Raad kon C. de gevolgen van het ontbreken van een advocaat niet overzien. En het gaat wel om een "zeer ernstig levensdelict waarop de zwaarst mogelijke straf staat en waarvan de verdachte altijd heeft ontkend dat hij hem heeft gepleegd", aldus de Hoge Raad.

De uitspraak betekent overigens niet dat C. vrijkomt. Hij blijft in voorarrest. Wel moet de hele rechtszaak opnieuw moet worden gedaan.

De hoogste strafrechter meent verder dat het hof C. meer had moeten wijzen op de risico's die hij liep door zich niet te laten bijstaan door een raadsman. Tevens hadden de raadsheren in Den Bosch zich meer moeten verdiepen in de motieven van C. daarvoor en zich ervan moeten vergewissen dat de verdachte een goede afweging voor zichzelf had gemaakt.

Het hoogste rechtscollege stelde bij de uitspraak wel voorop dat een verdachte het recht heeft zichzelf te verdedigen en dat een verdachte mag afzien van de bijstand van een advocaat. De betrokken rechter moet er dan echter wel op toezien dat aan het recht van de verdachte op een eerlijk proces niet tekort wordt gedaan. De Hoge Raad: "Dat betekent dat de rechter moet onderzoeken of de verdachte ondubbelzinnig, bewust en vrijwillig afstand van zijn recht op rechtsbijstand heeft gedaan."

Moordzaak Jesse Dingemans moet overgedaan worden  (foto: ANP)

Vjennekloet 5 – De Grote Brand

In een klein lintdorpje onderin Twenterand hebben de bewoners het naar hun zin. Respectabele bejaarden paffen hun pijpje, vrienden proosten hun pilsje en kinderen worden gevoed met vele normen en waarden op het paplepeltje. Het hele dorp gaat harmonieus met elkaar om. Het hele dorp? Kleine Peter en Werner vinden het oneerlijk dat ze te jong zijn voor 2012, de rampenfilm waar hun grote broers naartoe gaan. Ze noemen hen driet’nbuuls en zoeken troost bij opa Hospers.

"Modern Warfare 2 is kut!"

Geloof de reviews op internet niet! Modern Warfare 2 mag dan wel gemiddeld 92% krijgen op Metacritic, dat wil nog niet zeggen dat het een goede game is! We hebben hier op de redactie namelijk gehoord dat de multiplayer echt heel erg slecht is, oneerlijk ook! Zeker als je goed was in de multiplayer van Call of Duty 4 of 5 dan zal Modern Warfare 2 echt enorm tegenvallen! 17 uur lang hebben we het gespeeld en het is nog steeds kut! RAAAAAHHH IK GA EEN MUUR SLAAN!!!

Kalou uit selectie Ivoorkust gezet

De voetbalbond van Ivoorkust meldt dat Salomon Kalou afgelopen weekeinde buiten de selectie van het Afrikaanse land is gelaten vanwege ruzie met een ploeggenoot.

Tijdens een training, voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel tegen Guinea, gaf Kalou Abdoulaye Meite, die overigens zaterdag ook niet meespeelde, een schop. Volgens de voetbalbond van Ivoorkust is de kans aanwezig dat Kalou ook de oefeninterland tegen Duitsland wel eens zou kunnen missen.

Ivoorkust had zich overigens al eerder geplaatst voor het WK voetbal komend jaar in Zuid-Afrika.

Celstraf bij kapot rekeningrij-kastje

Wie straks als het rekeningrijden is ingevoerd geen werkend kastje in zijn auto heeft kan zes maanden celstraf of een boete van 18.500 euro krijgen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van Camiel Eurlings.

Elke eigenaar is verantwoordelijk voor zijn eigen kastje. Gaat deze stuk dan moet je dat binnen acht uur melden. Als blijkt dat er met het kastje is geknoeid dan kun je zelfs vier jaar celstraf of 74.000 euro boete verwachten. Wie een geldboete krijgt heeft overigens sowieso een strafblad dat tien jaar blijft staan. Volgens de bedrijven die het kastje kunnen gaan maken zal het kastje altijd werken.

Met dank aan RvLaak en vulli voor de submit.

Gearbox liet Blade Runner-game gaan, was te duur

Bijna alle filmliefhebbers hebben Blade Runner van Ridley Scott weleens gezien. De film, losjes gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick, vertelt het verhaal over menselijke andro´den die proberen op de aarde een leven op te bouwen maar opgejaagd worden door Blade Runners. Gamers kennen waarschijnlijk niet meer de game uit 1985 maar misschien nog wel de toffe adventure van Westwood Studios uit 1997. Gearbox Software heeft pasgeleden de kans gehad om een nieuwe game in het universum te maken, maar heeft dit wegens te hoge kosten laten schieten.

Volgens Randy Pitchfork van Gearbox hadden ze de franchise al zo goed als in handen, maar bleek het project te duur om winst te kunnen maken. De manier waarop Gearbox de game namelijk wilde maken zou 25 miljoen dollar kosten, met nog eens 10 tot 15 miljoen voor het uitgeven en ook 10 tot 15 miljoen voor de marketing. Dit totaalplaatje kwam echter uit op zo'n hoog bedrag dat Gearbox afzag van het maken van een game in dit universum.

We chased it down and we coulda had it. But that one failed on the business side, because the way we wanted to do it we wanted to spend 25 million dollars. And when you do the math on that, we weren't going to make it back. You're going to spend 25 million, there's another 10-15 risk just in the publishing process, and then you got another 10-15 million marketing, and we didn't think that we could make that back. So that's too bad.Organisatie Tour Down Under blij met Rabo-ploeg

De organisatie van de Tour Down Under reageert blij op de selectie van de Rabobank voor de etappekoers in januari.

De bankploeg verschijnt met sprinter Graeme Brown en de Nederlanders Stef Clement, Koos Moerenhout, Jos van Emden, Pieter Weening, Tom Leezer en Rick Flens aan de start.

"De selectie van de Rabo-ploeg is uitstekend", aldus koersdirecteur Mike Turtur. "Met de Nederlands kampioen op de weg, de Nederlands kampioen tijdrijden en een etappewinnaar in de Tour de France hebben ze een prima team. De ervaring van de ploeg zou zich in januari uit moeten betalen in goede resultaten."

Yu wil Timmer brief schrijven

Jing Yu zegt zich schuldig te voelen over haar val in Thialf op de 500 meter afgelopen vrijdag. De Chinese gleed in de bocht onderuit, waarbij ze Marianne Timmer meenam. De Nederlandse liep bij die val een breuk in haar enkel op en mist hierdoor de Olympische Spelen in Vancouver.

Ook Yu kwam er niet ongeschonden vanaf in Heerenveen. "Ze heeft enorm last van haar nek, maar we denken dat ze begin december weer mee kan doen aan de wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City," meldde haar coach Sijtje van der Lende tegen BN/De Stem. "Ze voelt zich schuldig, maar ik heb tegen haar gezegd dat iedereen rijdt voor eigen risico."

"Het zou trouwens minder erg voor Marianne zijn afgelopen als ze niet geremd had. Maar goed, dat is achteraf praten. Yu wilde bloemen naar Marianne sturen, maar we weten geen adres van haar. Daarom schrijven we een brief aan de KNSB waarin ze haar medeleven betuigt. De bond zal die brief dan wel bij Marianne bezorgen," meldde Van der Lende over de valpartij die mogelijk een vroegtijdig einde maakte aan de schaatsloopbaan van Timmer.

FBI gebruikt PS3 bij pedofielenjacht

FBI-agenten hebben naar verluidt toegegeven de rekenkracht van de spelcomputer PlayStation3 (PS3) te gebruiken om wachtwoorden van computers van pedofielen te kraken.

Hoewel de FBI-agenten de macht hebben om computers in beslag te nemen, hebben ze niet het recht om de wachtwoorden van die computers te vragen. Dus gebruiken ze de krachtige processor van de PS3 om deze te achterhalen. Het resultaat is een spelletje van proberen en opnieuw proberen, aangezien er tot 282 miljard berekeningen nodig kunnen zijn voor een wachtwoord van 6 tekens.

Een voordeel van de PS3 is dat er op de oudere versies Linux geïnstalleerd kan worden, waardoor de machines voor andere zaken dan het spelen van games ingezet kunnen worden. Daarom zoekt de FBI nu op Ebay naar oudere machines om ze in hun taak bij te staan. Zonder de games natuurlijk.

FOK! columnist drulovic laat vandaag zijn licht schijnen over gepaste straffen voor pedoseksuelen.

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.

Gangsterliefje Lesley D. uit de gevangenis

Het Belgische gangsterliefje Lesley D. is vorige week uit de gevangenis van Brugge vrijgelaten. Dat meldden de Vlaamse kranten De Standaard en het Het Nieuwsblad vandaag.

De tot de islam bekeerde vrouw was medeplichtig aan de ontsnapping van drie gedetineerden uit de gevangenis van Brugge op 23 juli van dit jaar. Ze huurde onder een valse naam een helikopter om die vervolgens met een medeplichtige te kapen. Het toestel werd gebruikt voor de ontsnapping.

Na de uitbraak verbleef de bende een paar dagen in een hotel in Amsterdam. In dezelfde periode pleegden zij bankovervallen in de regio Antwerpen. De drie ontsnapte gevangenen zitten allemaal weer vast. Lesley D. mag geen contact hebben met hen en moet zich nog voor de rechtbank verantwoorden.

Museum Scheringa failliet verklaard

De rechtbank in Alkmaar heeft DS Art, waarin de kunstcollectie van Dirk Scheringa is ondergebracht, failliet verklaard. Dat hebben de curatoren van DSB Bank vandaag bekendgemaakt.

De curatoren hebben een aantal personeelsleden van het museum op de hoogte gesteld van hun ontslag. Ze benadrukken dat ze nog steeds op zoek zijn naar een oplossing voor de gehele kunstcollectie en de verdere toekomst van het museum.

DS Art failliet verklaard  (foto: ANP)

[NHL] Lightning op play-offkoers

De Tampa Bay Lightning hebben hun puntenreeks verlengd naar zes wedstrijden. De Phoenix Coyotes werden in een uitwedstrijd met 4-1 verslagen, waardoor de Lightning in de laatste zes wedstrijden minimaal een punt haalden (4-0-2).

Man van de wedstrijd was Mike Smith. Hij wist de bij vlagen dominerende Coyotes op een enkele goal te houden in 31 schoten op doel. Vincent Lecavalier nam een groot deel van de aanvallende productie op zich: hij maakte twee goals en gaf een assist. Alex Tanguay maakte een goal en gaf twee assists.

De eerste goal kwam op naam van Lecavelier; hij schoot een backhander vanuit de rechtercirkel langs goalie Jason LaBarbera, die slechts vijftien van de negentien schoten op doel stopte. Met nog vier minuten te gaan in de eerste periode maakte Alex Tanguay de 2-0 in een vijf-tegen-driesituatie. Hij schoot een rebound van een schot van Ryan Malone binnen. In de laatste minuut van de eerste periode scoorde verdediger Adrian Aucoin nog de enige goal voor de Coyotes.

In de tweede periode herstelde Martin St. Louis de marge van twee door zijn eigen rebound binnnen te schieten, waarna Lecavelier de wedstrijd halverwege de derde periode definitief besliste. "Die gasten zijn de ruggengraat van ons team," zei Smith over St. Louis en Lecavelier. "Als zij offensief hun bijdrage leveren wordt winnen een stuk gemakkelijker."

Phoenix speelde het grootste deel van de wedstrijd met een verdediger minder. Jim Vandermeer werd aan het einde van de eerste periode voor de rest van de wedstrijd geschorst vanwege een boarding penalty op Kurtis Foster. Dit, gecombineerd met blessures voor verdedigers Zbynek Michalek, Kurt Sauer en Ed Jovanovski zorgde ervoor dat er een vrij onervaren verdediging op het ijs stond.

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
Phoenix CoyotesTampa Bay Lightning1-4
Boston BruinsNew York Islanders1-4
Philadelphia FlyersNew Jersey Devils3-2
Columbus Blue JacketsEdmonton Oilers3-2 (SO)
Pittsburgh PenguinsAnaheim Ducks5-2
Florida PanthersLos Angeles Kings3-4 (SO)

'Sgt Pepper's' te downloaden voor The Beatles: Rock Band

Op 9 september van dit jaar kwam het spel The Beatles: Rock Band uit, een ode aan de legendarische band uit de jaren '60. Op de disc zelf zitten 45 songs, maar iedere maand komt er een volledig album uit de Beatles-collectie te downloaden voor de game, en deze maand is het de beurt aan 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'.

De volgende 8 liedjes zijn vanaf vandaag te downloaden op de Xbox 360 en de Wii, Playstation 3 bezitters moeten wachten tot donderdag.

"Fixing A Hole"
"She's Leaving Home"
"Being For The Benefit of Mr. Kite!"
"Within You Without You"
"When I'm Sixty-Four"
"Lovely Rita"
"Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)"
"A Day In The Life."

Het gehele pakket kost 1080 Microsoft punten (ongeveer 12 euro) of de liedjes zijn los verkrijgbaar voor 160 punten (ongeveer 2 euro). Op de Playstation 3 kost het gehele pakket € 8,99 en kost een los liedje € 1,49. Op de Wii gaat het 200 Wii points per los liedje kosten.

In de maand december komt het 3e album van The Beatles te downloaden, 'Rubber Soul' uit 1965.

James Cameron's Avatar The Game The Demo

Avatar is een prestigieus project van James Cameron, een film waar hij eigenlijk direct na Titanic al mee wilde beginnen, maar door budgetproblemen en technische beperkingen uitgesteld moest worden. De financiŰn zijn rond en de techniek heeft sprongen gemaakt, dus de film zal binnenkort toch gewoon verschijnen. Naast de film zal er ook een game uit komen die gebaseerd is op de film.

Van deze game is er nu een PC-demo verschenen, die je hier kunt downloaden. De demo is ruim 1,5 GB groot en zou ook 3D moeten ondersteunen (we hebben dit nog niet kunnen bevestigen).

Downloadlocaties:
Worthdownloading
Filefront
Onbekend domein

Piraten kapen tanker met chemicaliŰn

Piraten hebben een tanker met chemicaliën gekaapt in de zee tussen Somalië en de Seychellen. Aan boord zijn 28 Noord-Koreanen, meldde de EU-missie tegen piraten Atalanta vandaag.

Het schip Theresa VIII voer 180 zeemijlen ten noordwesten van de Seychellen. Het was op weg naar Kenia, maar de kapers hebben de koers omgedraaid.

Het schip, dat vaart onder de vlag van de Maagdeneilanden, is inmiddels het elfde schip dat in handen is van piraten. Totaal zijn ongeveer 270 bemanningsleden gegijzeld.

De EU is in de regio actief met enkele fregatten. Het beschermt schepen bij de doorvaart in de Golf van Aden. Niet alle schepen vragen echter zo'n escorte aan.

Investering in vaccin tegen roken

In een tijd waarin vooral griepvaccins veel mensen bezighouden, is ook de komst van een vaccin tegen rookverslaving een stap dichterbij gekomen. Farmaciegigant GlaxoSmithKline (GSK) heeft besloten om in een biotechnologiebedrijf te stappen dat bezig is met de ontwikkeling van een dergelijk vaccin.

GSK investeert 40 miljoen dollar (27 miljoen euro) in Nabi Pharmaceuticals, dat in de Amerikaanse staat Maryland is gevestigd. In de toekomst kan daar nog eens 500 miljoen dollar bijkomen, zo hebben beide partijen gemeld.

Het vaccin dat Nabi ontwikkelt, moet voorkomen dat nicotine via het bloed doordringt tot het brein, waar roken als een genot wordt ervaren. Het vaccin maakt antistoffen aan die zich vastbinden aan nicotinemoleculen.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times wil Nabi als eerste bedrijf een vaccin tegen roken op de markt brengen. De krant schrijft dat de huidige middelen en behandelmethodes die worden verkocht om van het roken af te komen, veelal niet helpen om lange tijd van de sigaretten af te blijven.

De eerste proeven met het vaccin zijn veelbelovend. Het aantal mensen dat binnen zes maanden terugkeerde naar zijn rookgewoonte halveerde in vergelijking met een schijngeneesmiddel (placebo). Ook is met het vaccin de kans 3,5 keer groter geworden dat mensen na een jaar niet meer roken.

Investering in vaccin tegen roken  (foto: ANP)

[Upd] 'Button rond met McLaren'

Het lijkt er steeds meer op dat Jenson Button in 2010 voor McLaren zal gaan rijden. De wereldkampioen zal waarschijnlijk later deze week nog aangekondigd worden als de teamgenoot van Lewis Hamilton.

Button kwam in beeld bij McLaren nadat de onderhandelingen met Kimi Rńikk÷nen stuk liepen op diens salariseisen. De Brit bezocht vrijdag al de fabriek in Woking en maandag zou er verder onderhandeld zijn over een nieuw contract. Verwacht wordt dat de besprekingen in de komende dagen afgerond zullen worden.

Button was dit seizoen lang in onderhandeling met Brawn GP. Na het behalen van de wereldtitel werden de besprekingen opgevoerd, maar deze zijn op niets uitgelopen omdat Button te veel salaris eist voor 2010. De wereldkampioen zou naar verluidt acht miljoen pond willen hebben voor een jaar, terwijl Brawn GP niet verder wilde gaan dan de helft.

Maandag werd bekend dat Brawn overgenomen is door Daimler en nu door het leven zal gaan als Mercedes Grand Prix. De overname heeft volgens teambaas Nick Fry niets aan dat standpunt veranderd. "Er verandert niets," zei Fry tegen de BBC. "We hebben minder budget dan de andere teams en dat is wat Mercedes graag wil. In deze financieel moeilijke tijden moet je de broekriem aanhalen. We spraken met Jenson over wat wij denken dat een verantwoord salaris is en daar gaat niets aan veranderen."

Button zou nu volgens The Guardian bij McLaren zes miljoen pond op jaarbasis gaan verdienen. Dit zou de helft minder zijn dan Lewis Hamilton. Bij Mercedes Grand Prix zouden nu twee Duitse coureurs in beeld zijn. Naar verluidt heeft Nico Rosberg al een contract bij de renstal op zak. Ook Nick Heidfeld zou in beeld zijn bij de renstal.

Update

Volgens The Daily Mirror zou Jenson Button volgens de geruchten voor drie jaar getekend hebben bij McLaren. Ook zou hij een behoorlijke salarisverhoging overeen zijn gekomen.

FBI gebruikt de PS3 om pedofielen te vangen

FBI-agenten hebben naar verluidt toegegeven de kracht van de PS3 te gebruiken om wachtwoorden van pedofielen te kraken.

Hoewel de FBI-agenten de macht hebben om computers in beslag te nemen, hebben ze niet het recht om de wachtwoorden van die computers te vragen. Dus gebruiken ze de krachtige PS3 processor voor die taak. Het resultaat is een spelletje van proberen en opnieuw proberen, aangezien er 282 miljard berekeningen nodig zijn voor een wachtwoord van 6 tekens.

Het andere voordeel van de PS3 is dat er op de oudere versies Linux ge´nstalleerd kan worden. Daarom zoek de FBI nu op Ebay naar oudere machines om ze in hun taak bij te staan. Zonder de games natuurlijk.

Kramer fit genoeg voor Hamar

Sven Kramer heeft tegenover De Telegraaf gezegd dat hij fit genoeg is om aankomend weekend deel te nemen aan de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Hamar.

Afgelopen weekend was Kramer ziek. Toch deed hij mee aan de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, die hij maar net won. In Noorwegen kan hij zich op de 10 kilometer definitief plaatsen voor de Olympische Spelen in Vancouver, iets wat hij in Berlijn al had gedaan op de 5 kilometer.

Carl Verheijen, die griep had, is net als Kramer fit genoeg om naar Hamar af te reizen.

Final Release ScummVM 1.0.0 "Shiny Logo"

De meesten van jullie zullen ScummVM wel kennen. Het is alweer 8 jaar geleden dat de eerste release het levenslicht zag. In het begin was het programma alleen geschreven om games die gemaakt werden met de SCUMM-engine (Script Creation Utility for Maniac Mansion) op andere platforms te kunnen draaien (Vandaar ook de naam ScummVirtualMachine).

In de loop der jaren is er heel veel aan gesleuteld en zijn er talloze ports gemaakt om ScummVM te kunnen draaien op bijv. OS X, Solaris, AmigaOS, OS/2 en GP2X, DS en PSP portables. Ook kunnen er tegenwoordig veel games op draaien die niet gebaseerd zijn op de SCUMM-engine, zoals Simon the Sorcerer, 7th Guest en Broken Sword.

Nu heeft ScummVM een echte mijlpaal bereikt. De eerste officiŰle stable release v1.0.0 is beschikbaar. Er is hard gewerkt aan de stabiliteit van het produkt en er zijn ook twee nieuwe ports beschikbaar voor Motorola Linux-gebaseerde GSM's (MotoEZX en MotoMAGX).

Voor een lijst van fixes, features en bugfixes voor diverse games, klik hier.

Britse krant pleit voor Balkenende

De EU-leiders moeten niet de Belgische premier Herman Van Rompuy benoemen tot EU-president maar zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende. Dat bepleit de Britse krant The Times vandaag in zijn hoofdartikel.

Volgens de conservatieve krant is Van Rompuy, die nog geen jaar premier is, te onbekend. "Zijn kwalificaties zijn duister", behalve dan dat hij de steun heeft van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, aldus The Times. "Hij is zo anoniem dat de ongeïnteresseerde toeschouwer zelfs enthousiast wordt over de alternatieve kandidatuur van Jan Peter Balkenende. De EU-leiders moeten zich herbezinnen en Balkenende kiezen."

Gisteren had een ander Brits dagblad, The Daily Telegraph, al de aanval geopend op Van Rompuy. De Belgische premier, die in het artikel abusievelijk de voornaam Herbert toebedeeld kreeg, zou een 'eurofiel' zijn, in Britse conservatieve kringen een ernstig verwijt.

Van Rompuy wordt nog steeds gezien als de belangrijkste kandidaat om de eerste EU-president te worden, maar Britse oppositie zou zijn benoeming kunnen dwarsbomen. De Britse regering ijvert nog steeds voor de kandidatuur van ex-premier Tony Blair, al lijkt die elders weinig steun te genieten.

'Balkenende for EU-president!'  (foto: ANP)

Miljoen Nederlanders deed illegaal gokje

Ongeveer een miljoen Nederlanders heeft het afgelopen jaar deelgenomen aan een illegaal kansspel. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek naar kansspelen die ook illegaal worden aangeboden, waaronder poker, bingo, toto, lotto en kansspelen via internet.

De helft van de mensen waagde een illegale kans via internet. Vooral poker is populair. Exploitanten van illegale kansspelen haalden tussen 86 en 224 miljoen euro bruto binnen. Minister Ernst Hirsch Ballin stuurt de onderzoeksresultaten vandaag naar de Tweede Kamer.

Het aanbod van illegale kansspelen in Nederland is volgens het ministerie relatief klein vergeleken met het legale aanbod, namelijk zo'n 1,5 miljard euro bruto spelopbrengst in 2007 bij de landelijke aanbieders, tegenover genoemde 86 tot 224 miljoen euro voor alle illegale kansspelen.

Alleen voor bingo geldt dat het legale aanbod het illegale aanbod niet genoeg verdringt. De minister overweegt daarom de mogelijkheden voor bingoaanbod te verruimen. Hij wil geen permanent commercieel bingoaanbod toestaan wegens de risico's van kansspelverslaving. Het mag om incidentele bingo's gaan, waarvan de helft van de omzet naar een goed doel gaat.

Miljoen Nederlanders deed illegaal gokje  (foto: ANP)

Onderzoek aanpak gevangenen politie

Brusselse agenten zijn zich te buiten gegaan aan geweld tegen gevangenen in Vorst. De commissie van toezicht van de gevangenis in de deelgemeente van Brussel wil dat er een grondig onderzoek komt naar de gang van zaken. Dat meldde de Franstalige krant Le Soir vandaag.

De agenten vervingen tussen 22 september en 30 oktober stakende cipiers. Volgens voorzitter Réginald de Bécoune van de commissie van toezicht zaaiden ongeveer veertig agenten op 22 september terreur in de gevangenis.

De agenten sloegen een gedetineerde met een gummiknuppel op zijn hoofd waarna hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. Daarnaast zouden ze de directie en gevangenismedewerkers bedreigd hebben. Bij een ander incident, op 30 oktober, werd een gedetineerde op zijn rug en testikels geslagen. Een derde gedetineerde werd met een fles in zijn gezicht geslagen.

Hogere werkloosheid onder allochtonen

De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen was in het derde kwartaal ruim tweeënhalf keer zo hoog als onder autochtonen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De werkloosheid onder deze groep bedroeg 11 procent. Een jaar eerder was dat nog 8 procent. "De gevolgen van de economische teruggang zijn vooral groot voor niet-westerse mannen en jongeren", aldus het CBS.

Hogere werkloosheid onder allochtonen  (foto: ANP)

Poeder in DSB-brief niet giftig

De poederbrief die gistermiddag bij het hoofdkantoor van DSB Bank in Wognum werd bezorgd, bevat geen stof die schadelijk is voor de gezondheid. De politie liet vandaag weten dat de brief een niet giftige organische stof bevat. De politie kon niet zeggen waarom het gaat.

De brief werd rond half vijf gevonden en geopend in de postkamer van het bedrijf. Toen de medewerkers wit poeder zagen, sloegen zij alarm. In totaal zijn twaalf medewerkers in aanraking met de brief gekomen. Zij moesten onder de douche en kregen vervangende kleding van de politie. Daarna konden ze naar huis. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft het poeder onderzocht.

E. Koeman staat niet onwelwillend tegen Groningen


Erwin Koeman, momenteel bondscoach van Hongarije, heeft gezegd dat hij niet onwelwillend staat tegenover een baan als hoofdtrainer van FC Groningen. Ron Jans, de huidige trainer van de Groningers, maakte onlangs bekend aan het eind van dit seizoen op te stappen.

"Ik zou daar graag eens willen werken, heb er natuurlijk al een verleden", aldus Koeman tegenover Metro. "Ik heb nog niet met FC Groningen gesproken, maar het zal wel mooi zijn", aldus Koeman, die onlangs zijn contract met de Hongaarse voetbalbond verlengde. "Ik ben niet iemand die per se onder zijn contract probeert uit te komen. We zien wel hoe het loopt"

Mensen eten goedkoper uit supermarkt

Meer dan de helft van alle Nederlanders kiest door de kredietcrisis voor goedkoper eten. Dat toont een consumentenonderzoek aan onder negenhonderd mensen in opdracht van het Voedingscentrum.

Ruim een kwart van de ondervraagden zegt minder te besteden te hebben, sinds de crisis is losgebarsten. Van de negenhonderd ondervraagden geeft ruim 60 procent aan vaker aanbiedingen te kopen in de supermarkt en ruim 50 procent pakt vaker dan normaal het huismerk en andere goedkopere merken. "Dit geldt vooral voor mensen die aangeven dat ze minder te besteden hebben", aldus de onderzoekers.

Borderlands patch v1.01 voor PC beschikbaar

Gearbox heeft PC gamers iets langer laten wachten voordat ze Borderlands konden spelen, een FPS RPG die eerder deze maand gereviewed is op FOK!games. De eerste update voor Borderlands, v1.01, komt logischerwijs dan ook wat later dan de eerste update voor de console versies en is nu te downloaden. De patch is 180MB groot en bevat een flink aantal updates en fixes waaronder:

- Karakters die skill points kwijt zijn krijgen deze terug
- Clients verliezen geen proficiency progress bij het verlaten van een co-op game
- Item cards laten nu alle 5 beschikbare regels tekst zien
- De Phase Walk strike en melee attacks van Lilith werken nu zoals bedoeld
- Bij voicechat is het nu mogelijk om afzonderlijke spelers te muten of het volume aan te passen
- Bug gefixed waarbij de quest met CL4P-TP af en toe stopte
- Snellere server browsing
- Benchmark feature werkt nu volledig
- nVidia 3D visuals renderen schaduws nu goed (v.a. 195.28 drivers)Glock naar Manor GP

Timo Glock rijdt in 2010 voor het nieuwe Formule 1-team Manor GP. Hans-Bernd Kamps, zijn manager, heeft dit vandaag bekend gemaakt.

De Duitser, die een contract voor twee jaar tekende, kwam de afgelopen twee jaar uit voor Toyota. Dat team maakte onlangs bekend dat het zich terugtrekt uit de Formule 1.

Met Toyota wist hij tweemaal tweede te worden bij een Grand Prix. Door een ongeluk bij de Grand Prix van Japan moest hij de laatste drie races van dit seizoen aan zich voorbij laten gaan.

Hiddink krijgt steun van Medvedev in Maribor

Dmitri Medvedev, president van Rusland, zal morgen een bliksembezoek brengen aan SloveniŰ, waar de nationale ploeg van Rusland de return in de WK play-off speelt.

Het persbureau STA meldt dat Medvedev in Maribor aanwezig zal zijn om de ploeg van bondscoach Guus Hiddink te steunen in de wedstrijd tegen SloveniŰ. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Rusland won afgelopen weekend de heenwedstrijd in Moskou met 2-1. STA kon niet zeggen of Medvedev alleen maar als voetbalsupporter afreist naar SloveniŰ of dat hij ook politieke bedoelingen heeft met het bezoek.

De Sloveense premier Borut Pahor was zaterdag in Moskou aanwezig bij de heenwedstrijd. Enkele uren voor het duel had Pahor een contract met de Russen afgesloten over de aanleg van een gaspijpleiding.

Super Street Fighter IV geen character unlocks

Eerder dit jaar heeft Capcom de fighting game Street Fighter IV uitgebracht. SF IV kreeg hele nette scores en fans van de Street Fighter-serie kwamen dan ook niets te kort. SF IV bevat een aantal karakters die te unlocken zijn. Aangezien je de game verscheidene keren uit moet spelen om ze allemaal te unlocken was dit een punt van kritiek.

Seth Killian, de Community Manager bij Capcom, heeft nu laten weten dat alle karakters in Super Street Fighter IV direct beschikbaar zijn. Welke dit allemaal zijn is helaas nog onbekend, maar vrijwel zeker is wel dat T. Hawk en Dee Jay aanwezig zullen zijn. Deze waren al gepland voor SF IV, maar later was besloten om deze niet toe te voegen.

Ook zullen er een aantal extra online modes zijn, waaronder Team Battle tot 8 spelers. Een Replay Channel zal ervoor zorgen dat je replays op kunt slaan en delen met de rest van de wereld. De release van SSF IV staat gepland in de lente van 2010 voor de PS3 en Xbox 360.Pantelic: "V. Persie met vijf weken weer terug"

Robin van Persie heeft zich gewend tot Mariana Kovacevic, een Servische 'wonderdokter' die de ingescheurde enkelband van de Arsenal-aanvaller zal behandelen. Ajacied Marko Pantelic heeft alle vertrouwen in Kovacevic.

Van 'kwakzalverij' wil Pantelic dan ook helemaal niets weten. "Mariana is een gerespecteerde dokter, die gewoon de reguliere artsenopleiding heeft voltooid", benadrukt de aanvaller tegen De Telegraaf. "Haar moeder was de bekendste medicus van het land. Mariana is een heel aardige vrouw, die mensen wil helpen."

Ook Pantelic bezocht in het verleden Kovacevic. "Ik was - op 24-jarige leeftijd - de eerste voetballer die een bezoek aan haar privÚkliniek bracht. Aanvankelijk had ik ook mijn twijfels. Dat heeft iedereen. Maar vervolgens wil je nooit anders meer."

Orlando Engelaar (PSV) kent Kovacevic ook. "Wat zij doet, is het versnellen van het zelfherstellend vermogen dat ieder lichaam heeft. Ze gebruikt daarvoor onder meer de vruchtbaarste cellen uit een placenta en elektrische golven. Ik had vorig jaar, toen ik bij Schalke 04 speelde, al positieve verhalen gehoord van Mladen Krstajic. Dit seizoen is Danko Lazovic bij haar geweest. Hij had een duidelijk zichtbaar scheurtje in een hamstring, zou eigenlijk enkele weken niet kunnen spelen, maar kwam tegen Vitesse toch nog het veld in. Heel bijzonder."

"Met de elektroden kan Mariana tot vijftien centimeter diep onder de huid komen", vervolgt Pantelic zijn verhaal. "Het herstel gaat daardoor vier tot tien keer zo snel als normaal. Ik weet zeker dat Robin van Persie er baat bij heeft. Die staat binnen de verwachte vijf weken weer op het veld."

Domenech ontkent conflict met Henry

Bondscoach Raymond Domenech van Frankrijk spreekt tegen dat er een probleem is tussen hem en aanvoerder Thierry Henry.

Het tweetal zou afgelopen weekend voor de play-off wedstrijd tegen Ierland ruzie hebben gehad. Domenech zegt dat hij een normaal gesprek had met Henry, maar de media in Frankrijk suggereerden dat er wel iets aan de hand was.

Domenech is allesbehalve populair in Frankrijk. Ook binnen de spelersgroep van de Franse nationale ploeg zou de keuzeheer niet goed liggen.

Dankzij een doelpunt van Nicolas Anelka wonnen Les Blues zaterdag met 0-1 in Ierland, waardoor de ploeg van Domenech in een goede uitgangspositie verkeert wat betreft de return in Saint-Denis.

Japan wil verbod vuvuzela tijdens WK

De Japanse voetbalbond wil dat de vuvuzela volgend jaar tijdens het WK in Zuid-Afrika wordt geweerd.

Tijdens een oefenwedstrijd tegen het gastland afgelopen weekend werden de Japanners geconfronteerd met de toeter, die tijdens de Confederations Cup eerder dit jaar ook al voor veel ergernis zorgde.

"Je kunt jezelf niet eens horen praten. Deze galm moet stoppen. Ik zal het er over hebben met FIFA-voorzitter Sepp Blatter", reageerde Motoaki Inukai, president van de Japanse voetbalbond, tegenover Reuters.

Ook verdediger Marcus Tulio vindt de vuvuzela maar niks. "In het veld is het onmogelijk met elkaar te communiceren, zelfs van twee meter afstand." De Japanse bondscoach Takeshi Okada had eveneens een mening over de toeter. "Misschien leggen ze die toeter neer als de fans een keer goed voetbal zien van Zuid-Afrika."

FIFA-voorzitter Sepp Blatter maakte in juli van dit jaar nog duidelijk dat de vuvuzela als onderdeel van de Zuid-Afrikaanse voetbalcultuur niet verboden zal worden tijdens het WK.

Ledezma loopt weg bij Costa Rica

Froylan Ledezma heeft in de aanloop naar de allesbeslissende confrontatie met Uruguay in de WK play-offs de selectie van Costa Rica verlaten.

Ledezma, voormalig Ajacied, speelde afgelopen zaterdag niet in de heenwedstrijd in Costa Rica en was hier zeer verbolgen over. Het deed hem ertoe besluiten niet af te reizen naar Montevideo, waar de tweede wedstrijd zal plaatsvinden.

"We zien Froylan Ledezma's beslissing als een disciplinair probleem", aldus Joseph Ramirez namens de voetbalbond van Costa Rica. "De disciplinaire commissie moet het dan ook maar afhandelen."

Het is niet voor het eerst dat Ledezma zijn land in de steek laat. Vanwege een soortgelijk incident in maart 2005 werd de aanvaller een jaar geschorst en miste hij op die manier het WK in Duitsland.

Ajax en Feyenoord vochten in de jaren negentig om Ledezma, destijds te boek staand als groot talent. De Costa Ricaan tekende uiteindelijk in Amsterdam, maar in de hoofdstad kon hij nooit doorbreken.

Veel animo voor stemmen op Top 2000

Op de eerste dag dat er gestemd kon worden, heeft het publiek gisteren ruim 100.000 stemmen uitgebracht op favoriete nummers voor de Radio 2 Top 2000. Dat heeft een woordvoerder van de radiozender vandaag laten weten. De stemperiode werd gisteren geopend door drummer Roger Taylor van Queen. Nog tot vrijdag 4 december kunnen mensen hun favoriete muziek doorgeven via www.radio2.nl.

Dit jaar kunnen de luisteraars in vergelijking met eerdere jaren op meer nummers stemmen: ze mogen vijftien songs uit de vernieuwde selectielijst kiezen en vijf vrije keuzes aandragen. De Radio 2 Top 2000 begint dit jaar op 25 december om 12.00 uur 's middags. De marathonuitzending met de 2000 favoriete platen van de luisteraar duurt dit jaar twaalf uur langer dan voorgaande jaren. Zo komen alle nummers beter tot hun recht, aldus de zegsman.

Klachtenregen over ov-chipkaart

De ombudsman voor het openbaar vervoer, OV Loket, heeft over de eerste negen maanden van dit jaar bijna achthonderd klachten over de ov-chipkaart binnengekregen van reizigers. Dat heeft de organisatie vandaag laten weten. Volgens OV Loket werken de vervoersbedrijven te weinig samen en is de chipkaart "versnipperd" en "ondoordacht" ingevoerd.

In totaal kwamen ruim 3100 klachten binnen. De meeste aanmerkingen waren aan het adres van de NS met 1138 klachten. OV Loket noemt dat 'niet verwonderlijk' omdat de spoorwegen verreweg "de meeste reizigerskilometers verzorgt."

Boek: Bill Mensema - Fietsen met Bob Dylan

Groninger Bill Mensema is bijna een Abraham, maar vond het toch nodig vorig jaar zijn schrijversdebuut te maken met het boek Doem Dada. Schijnbaar was dat een prettige ervaring, want er is net een nieuw boek van Mensema verschenen: Fietsen met Bob Dylan. Voor Groningers een must-have, voor Bob Dylan liefhebbers ook, maar is er ook iets te halen voor mensen die buiten die twee groepen vallen?

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de noodzaak van maatregelen tegen loterijen die de consument een rad voor ogen draaien.

Misleidende reclame is van alle tijden, zo lijkt het. Ook het gokwezen blaast daarbij een stevig partijtje mee.

Niet zo lang geleden werd de Staatsloterij op de vingers getikt. Die beloofde, dat de hoofdprijs van 27 miljoen zou vallen. Maar uiteindelijk bleek die op een vijfde lot te vallen, en werd van dat bedrag slechts 5 miljoen uitgekeerd, en de rest niet. Terecht werd de reclame als misleidend gekenschetst.

Dit keer gaat de Lotto over de schreef. De Jackpot staat op 11 miljoen, en hij kan zaterdag zomaar twee keer vallen, heet het. De praktijk is anders. Als de jackpot van 11 miljoen valt, is het bedrag in de volgende jackpot veel lager. Maar dat wordt dus nergens gezegd. Dus:

Boek: Nicolas Dickner - Tarmac

Al generaties lang krijgt iedereen uit de familie Randall een droom met hetzelfde onderwerp: het einde van de wereld. In die droom krijgt ieder familielid precies uitgelegd hoe en wanneer dat zal gaan gebeuren, wel komt het einde bij iedereen anders en op een ander tijdstip. Hope is de jongste telg uit de familie. Ze werd door haar moeder tussen de noodvoorraden op de achterbank van de auto gepropt, en meegenomen richting het westen. Dit omdat haar moeder dacht dat ze daar veiliger zouden zijn. Helaas haalt de auto het niet zo heel ver en stranden ze in RviŔre-du-Loup. EÚn ding ontbreekt er echter nog bij Hope: ze heeft de droom des dromen nog niet gehad.

CNN-verslaggeefster opgepakt om Obama-T-shirt

Een verslaggeefster van het Amerikaanse tv-station CNN is gisteren aangehouden omdat zij op straat in het Chinese Shanghai een verboden Obama-T-shirt liet zien.

Het gaat om een T-shirt waarop de Amerikaanse president is afgebeeld in een voor de voormalige Grote Roerganger Mao Zedong karakteristieke pose, in de verte turend in het uniform van het Rode Leger. Op de voorkant van het T-shirt staat in het Chinees "Dien het Volk", op de achterkant "Oba-Mao" in het Latijnse schrift.

De Chinese autoriteiten hebben het T-shirt verboden omdat het "de Amerikaanse president zou kunnen beledigen." Obama bezoekt momenteel het Rijk van het Midden. CNN-verslaggeefster Emily Chang liet op een drukke markt in Shanghai voor lopende tv-camera's het T-shirt zien 'waar iedereen het over heeft'.

Daarop werd zij opgepakt en uren vastgehouden op een koude plek. Ook probeerden de agenten haar het T-shirt af te pakken. Chang slaagde er in het te houden en heeft al aanbiedingen gehad van Amerikaanse collega's die het willen kopen.

VS nemen richtlijnen kankeronderzoek over

De Verenigde Staten gaan in de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker werken volgens Nederlandse richtlijnen. Door die nieuwe werkwijze zullen Amerikaanse vrouwen minder vaak gescreend worden.

Volgens het Erasmus MC komen de nieuwe richtlijnen er naar aanleiding van onderzoeken door vijf Amerikaanse onderzoeksinstituten en het Erasmus MC. Dat heeft het Rotterdamse ziekenhuis gisteren bekendgemaakt. De vijf Amerikaanse instituten en het Erasmus MC publiceren hun bevindingen deze week in het internationale tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Amerikaanse vrouwen van alle leeftijd laten zich momenteel elk jaar onderzoeken op borstkanker. In Nederland is het borstkankeronderzoek gericht op vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar die eens per twee jaar worden onderzocht. Volgens het Erasmus MC gaat Amerika die richtlijn nu overnemen.

'Unfriend' is woord van het jaar in VS

'Unfriend' is uitgeroepen tot het woord van het jaar in de VS door de New Oxford American Dictionary. Het betekent dat je iemand, die als vriend op je sociale netwerksite als Hyves of Facebook staat, verwijdert. "Het is in omloop en heeft een lange levensduur", aldus de jury in een verklaring maandag (lokale tijd).

Een andere technologisch woord op de shortlist was 'hashtag' een teken dat op Nederlandse toetsenborden veelal boven nummer 3 staat en dat op de internetdienst Twitter gebruikt wordt om berichtjes met dezelfde tag, oftewel onderwerp, te vinden. Ook 'sexting', het sturen seksueel getinte sms-berichten, stond hoog op de lijst. Ook de veelvoorkomende combinatie van autorijden en sms'en leidde ertoe dat het woord 'intexticated' populair is geworden.

Een economische finalist was het woord 'funemployment', wat op mensen slaat die de kans grijpen om leuke dingen te doen nu ze werkloos zijn geworden. De dood van Michael Jackson heeft mogelijk bijgedragen aan het lijstduwen van het nieuwe woord 'deleb', oftewel dead celebrity (dode beroemdheid). Een andere opvallend nieuw woord is 'tramp stamp', waarmee wordt verwezen naar een tatoeage op de onderrug bij vooral vrouwen.

Siamese tweeling in AustraliŰ gescheiden

Australische artsen hebben vandaag een Bengalese Siamese tweeling in een meer dan 24 uur durende operatie succesvol van elkaar gescheiden. De tweejarige meisjes werden met hun hoofden aan elkaar gegroeid geboren. "Het moment dat ze daadwerkelijk van elkaar los waren was surrealistisch", aldus een van de chirurgen van het Royal Children's Hospital in Melbourne.

Artsen hadden hun overlevingskansen op 25 procent geschat voorafgaand aan de operatie. Het zestien man sterke operatieteam nam geregeld pauze en luisterde naar popmuziek tijdens de risicovolle operatie om alert te blijven. De schedels van Krishna en Trishna worden met plastische chirurgie gedicht om infecties te voorkomen. De tweeling wordt nog enkele dagen in coma gehouden.

De meisjes werden ruim twee jaar geleden uit een weeshuis in Dhaka gehaald door een hulporganisatie en overgebracht naar Australië.

Rivier verdwijnt van de aardbodem

De rivier de Listará is plotseling verdwenen. Dit heeft de burgemeester van het plaatsje San Andrés in Colombia, in de noordoostelijke provincie Santander, gisteren tegen de radiozender RCN gezegd. Door een plots ontstane scheur in de aarde heeft de bergstroom nog voor het dorp een andere route genomen.

De aarde heeft de stroom opgeslokt, aldus de bewoners die gewend waren de Listará op ongeveer 800 meter afstand voorbij te zien stromen.

De autoriteiten in de hoofdstad Bogota hebben volgens RCN een team onderzoekers naar de streek gestuurd om te zien of de aardbeweging die de rivier verslond voor nog meer onaangename verrassingen kan zorgen, zoals een landverschuiving. Inmiddels zou de toch al niet bevaarbare Listará door inspanningen van de lokale autoriteiten gedeeltelijk zijn oude route hebben hervat.

Obama en Hu hervatten gesprekken

De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Hu Jintao zijn vandaag in Peking opnieuw met elkaar in gesprek gegaan. Na de officiële begroetingsceremonie op het Plein van de Hemelse Vrede (Tian'anmen) gingen beide leiders de Grote Hal van het Volk in met hun delegaties.

De belangrijkste punten op de agenda zijn economische zaken zoals protectionisme en stabilisering van de wereldeconomie. De VS hebben in geen enkel ander land zo veel geld geleend als in China, dat zwemt in het geld door het overschot op zijn handelsbalans. Obama wil dat de VS de wereldeconomie niet meer aanzwengelen door vooral te consumeren en geld te lenen, maar vooral door weer een voortrekkersrol te vervullen op het terrein van innovatie.

Hij wil onder meer dat de Chinezen iets doen aan de onderwaardering van hun munt, de yuan, die Amerikaanse importen extra duur maakt. Peking maakt zich echter zorgen over de veiligheid van de investeringen in de VS en heeft juist kritiek op de Amerikanen vanwege de lage koers van de dollar.

Obama en Hu zullen ook de strijd tegen klimaatverandering, mensenrechten en de nucleaire programma's van Noord-Korea en Iran bespreken.

Barack Obama en Hu Jintao  (foto: ANP)

14% Amerikanen heeft te weinig eten

Meer dan 49 miljoen Amerikanen, een op de zeven, had vorig jaar niet genoeg te eten, omdat ze te weinig geld hebben. Dat komt door de wereldwijde financiële crisis, zo bleek gisteren uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Het gaat om 14,6 procent van de huishoudens. Een jaar eerder had nog 5,7 procent van de huishoudens te weinig inkomen om de dagelijkse boodschappen te kunnen doen. Tweederde van hen is overgestapt op goedkopere levensmiddelen, heeft vaker bij de voedselbank aangeklopt of andere hulp ingeschakeld. Een derde was gedwongen minder te eten.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het in een verklaring erg zorgwekkend dat ook kleine kinderen slachtoffer zijn en onvoldoende voedzame maaltijden krijgen. Hij beloofde om maatregelen te nemen.

Bioware overweegt Co-op voor toekomstige games

Dankzij Bioware kunnen wij nu allemaal genieten van Dragon Age: Origins, die lizardtattoo beloonde met een 90%. In een interview met Videogamer werd gevraagd of er in de toekomstige Bioware-games co-op beschikbaar zal zijn. Mede-oprichter Ray Muzyka zei dat dit een optie zal zijn, die zeker overwogen zal worden. Hij geeft toe dat co-op lastig zal worden, maar hij benadrukt dat hem dit al eerder is gelukt in Star Wars: The Old Republic. Er werd echter niet gesproken over een toekomstige multiplayer, dus fans hiervan tasten nog in het duister.Binnenkort plezier voor twee?

Geen kinderpornofilm van Kampusch

In een interview met de Oostenrijkse zender ÖRF stelt ontvoeringsslachtoffer Natascha Kampusch dat zij niet te zien is in pornofilms. Zij ontkent daarmee het verhaal dat vorige week in diverse media opdook.

Een man beweerde dat hij op internet een kinderpornovideo had gezien van Kampusch en haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil. Ook zou de man "een soort testament van Priklopil met handschriften en foto's" hebben.

Priklopil hield Kampusch gevangen van 1998 tot 2006. "Of er meer daders waren of niet, weet ik niet. Het zal waarschijnlijk nooit helemaal duidelijk worden. Ik heb alleen maar Priklopil gezien," aldus Kampusch in het interview.

Met dank aan sueme voor de submit.

Rotterdamse 'blunderput' weer duurder

De bouw van de parkeergarage aan het Museumpark in Rotterdam blijkt opnieuw een financiële tegenvaller met zich mee te brengen. De kosten van de zogenoemde blunderput pakken 3 tot 4 procent hoger uit, zo heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren aan de gemeenteraad gemeld.

De aanvankelijke bouwkosten waren geraamd op 54 miljoen euro, maar liepen inmiddels op tot boven de 100 miljoen. Een raadsenquête bracht verantwoordelijk wethouder Jeannette Baljeu (VVD) in november 2007 aan het wankelen, maar ze mocht uiteindelijk blijven zitten. Inmiddels is de VVD uit het college gestapt en is Baljeu sinds kort raadslid.

CDA-raadslid Beppie Hagenaars reageerde gisteren verbijsterd en kondigde aan vragen te stellen. "We dachten alle risico's te hebben afgedekt, maar nu blijken er toch weer extra kosten te zijn." Ze bevestigde daarmee een bericht op de website van NRC Handelsblad.

Hulzebosch stopt met schaatsen

Erik Hulzebosch stopt met schaatsen. De 39-jarige Gramsberger kan de strijd met zijn concurrenten niet meer aan. Wel zal hij dit jaar nog aan een aantal buitenlandse wedstrijden deelnemen voor zijn sponsor Nefit, die aan het eind van het seizoen ook stopt met de sponsoring.

Hulzebosch werd op schaatsgebied vooral bekend door zijn tweede plaats in de Elfstedentocht van 1997. Hij verloor het op de finish van spruitjesteler Henk Angenent. Ook skeeleren deed hij niet onverdienstelijk: hij werd maar liefst acht keer Nederlands Kampioen. Bij mensen die niet van schaatsen houden is hij echter vooral bekend van zijn optreden als zanger in So you wannabe a popstar.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

 Ruilt Hulzebosch de schaatsen in voor een microfoon?

Nintendo strijdt tegen R4-verkopers

De game-industrie heeft veel last van piraterij, Nintendo dus ook. Daarom heeft Nintendo nu een plek gecreŰerd waar mensen anoniem verkopers van zogenaamde R4-kaartjes kunnen aangeven. R4-kaartjes zorgen er voor dat je gemakkelijk gedownloade spellen op je DS kan spelen.

Volgens Nintendo schaadt de verkoop van R4-kaartjes de groei van de totale game industrie. Daarom vinden ze dat er stappen tegen de verkoop van R4 kaartjes moet worden ondernomen. Nintendo vraagt aan een einde van de verkoop, promotie en import van de R4-kaartjes. Samen met 54 andere bedrijven hebben ze bij de rechtbank van Tokio gevraagd om een verbod van de R4-kaartjes.Naast de rechtszaak heeft Nintendo dus een website in het leven geroepen om informatie te verzamelen over de verkoop van de R4-kaartjes. Volgens Nintendo wordt het steeds moeilijker om de verkopers van R4-kaartjes te traceren, ze worden steeds ingenieuzer en om het nog eens moeilijker te maken word het meeste online verkocht. Nintendo geeft aan zeer dankbaar te zijn met de hulp die ze ontvangen:

"We would like to say that the information we have collected from so many individuals has been extremely useful and offer our sincere gratitude for everyone's cooperation."


Het mag duidelijk zijn dat Nintendo niet langer afwacht, maar gaat zelf de strijd aan gaat tegen piraterij. In hoeverre deze methode gaat werken is nog maar de vraag.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
©FOK.nl e.a.