Boek: Nicolas Dickner - Tarmac

Wouter Kursten (Magneet)
Al generaties lang krijgt iedereen uit de familie Randall een droom met hetzelfde onderwerp: het einde van de wereld. In die droom krijgt ieder familielid precies uitgelegd hoe en wanneer dat zal gaan gebeuren, wel komt het einde bij iedereen anders en op een ander tijdstip. Hope is de jongste telg uit de familie. Ze werd door haar moeder tussen de noodvoorraden op de achterbank van de auto gepropt, en meegenomen richting het westen. Dit omdat haar moeder dacht dat ze daar veiliger zouden zijn. Helaas haalt de auto het niet zo heel ver en stranden ze in Rvière-du-Loup. Eén ding ontbreekt er echter nog bij Hope: ze heeft de droom des dromen nog niet gehad.

Hope wordt in Rvière-du-Loup gedwongen haar moeder te verzorgen. Die is net als alle andere leden van de Randall-familie doorgedraaid omdat ze het einde voelt naderen. Als dat einde, zoals bij alle familieleden, voorbijgaat zonder dat er iets gebeurt, gaat het helemaal mis. Hope is dan ook steeds vaker bij Michel Bauermann thuis in de kelder te vinden. Ze baalt van het feit dat ze nog steeds niet weet wanneer voor haar het einde van de wereld zal zijn. Uiteindelijk dobbelt ze erom en later bevestigt een Noedelsverpakking die datum. Hierna hoort ze van een schrijver die het einde ook op die dag voorspeld heeft. Ze gaat naar hem op zoek om te kijken hoe hij bij die datum is gekomen.


Nicolas Dickner werd geboren in Rvière-du-Loup, Canada. Als kind zat hij liever in de kelder encyclopedieën te bekijken dan dat hij buiten in de zon kwam. In 1997 studeerde hij als creatief schrijver af aan de Université Laval in Quebec City. Momenteel woont hij in Montreal maar heeft in het verleden ook in Peru en Duitsland gewoond. Zijn reizen brachten hem onder andere in Guatemala, Spanje, New Brunswick en de Dominicaanse Republiek. In 2006 ontving hij meerdere prijzen voor zijn boek Nikolski, eerder schreef hij al De Encyclopedie van de kleine cirkel.

Tarmac is een technisch uitstekend geschreven boek. Het feit dat Dickner in zijn jeugd veel met zijn neus in de encyclopedieën zat, is goed te merken. Het boek getuigt op vele plekken namelijk van een hoog kennisniveau. Ook lijkt de schrijver veel dingen uit zijn eigen jeugd in Rvière-du-Loup meegenomen te hebben. Al met al een zeer vermakelijk en boeiend boek dat helaas te snel uit was, vier sterren derhalve.


Uitgever: Uitgeverij Ailantus ISBN: 9789098530325 Pagina's: 206
Waardering:

Kijk voor meer boeken in het forum.