Amerikaanse economie krimpt 6,3%

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar gekrompen met 6,3 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste krimp sinds het eerste kwartaal van 1982. Dat blijkt uit definitieve cijfers die donderdag door het Amerikaanse ministerie van Handel werden gepubliceerd.

De krimp is iets groter dan de eerder gemelde 6,2 procent. Toch is het cijfer beter dan de verwachte 6,6 procent krimp die economen hadden voorzien. Vooral de investeringen en im- en export liepen hard terug, allen met bijna een kwart.

Ook de Amerikaanse consumentenuitgaven zakten fors. De uitgaven daalden met 4,3 procent, de sterkste daling sinds 1980. De consumentenuitgaven zijn goed voor ruim twee derde van de Amerikaanse economie. Door de economische crisis houden Amerikanen de hand steeds meer op de knip. De overheid was de enige sector waar nog wel groei te vinden was.

Door de crisis verliezen veel Amerikanen hun baan. Dit jaar gingen al ruim 1,2 miljoen banen verloren in de Verenigde Staten. In 2008 werden 2,6 miljoen arbeidsplaatsen geschrapt, exclusief de agrarische sector. Dat was het grootste banenverlies sinds de Tweede Wereldoorlog.

Om de economie te stimuleren wil de Amerikaanse president Obama 787 miljard dollar investeren in onder meer infrastructurele projecten. Ook wil hij de belastingen verlagen. Het plan moet ertoe leiden dat drie miljoen Amerikaanse banen worden gecreëerd of behouden blijven.

Opbouw economische 'groei' VS in vierde kwartaal 2008