'Homogenezers' bestaan nog

Eén op de zes Britse psychiaters zegt ooit te hebben geprobeerd om homoseksualiteit te genezen. Dit terwijl er gegronde redenen bestaan om aan te nemen dat zulke therapieën schadelijk kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Michael King, een wetenschapper verbonden aan de University College London.

King zegt verbaasd te zijn over het hoge aantal psychiaters dat de fout ingaat door de behandeling toe te passen. "Er is maar heel weinig bewijs dat zulke behandelingen de homoseksuele gevoelens van patiënten kunnen veranderen en in feite kunnen dergelijke therapieën zelfs schadelijk zijn."

In de jaren ’70 en ’80 waren homogenezingen nog redelijk gebruikelijk in landen als de Verenigde Staten en Groot Brittanië. Bij zulke behandelingen werden homoseksuele fantasieën gekoppeld aan het toedienen van elektrische schokken. De huidige behandelingen bestaan meestal uit gesprekken waarbij geprobeerd wordt de homoseksuele gevoelens van patiënten te doen afnemen.

De psychiaters die aangaven ook nu nog op verzoek van een patiënt homoseksualiteit te willen genezen, zeiden dit om religieuze of morele redenen te doen of omdat de patiënt bang is gediscrimineerd te worden vanwege zijn geaardheid.