Oorlogsschepen VS omgeven Noord-Korea

Op recente satellietfoto's is te zien dat Noord-Korea nu twee van de drie fases voltooid heeft voor het lanceren van de langeafstandsraket Taepodong-2. Experts zeggen dat de raket binnen vier dagen gelanceerd kan worden. Noord-Korea meent enkel een communicatiesatelliet te willen lanceren, maar de VS vrezen voor een militaire test. De Verenigde Staten hebben daarom twee torpedojagers op de Japanse zee gepositioneerd die de raket kunnen onderscheppen. 

Japan heeft inmiddels ook voorzorgsmaatregelen genomen en zegt de raket te zullen neerhalen wanneer deze over Japans grondgebied vliegt. Noord-Korea heeft hierop geantwoord dat het als een oorlogsdaad zal worden beschouwd wanneer de raket wordt vernietigd.

Een succesvolle satellietlancering zou een tegenslag voor Zuid-Korea betekenen, die pas eind dit jaar zijn eigen satelliet wil lanceren. “Een succesvolle lancering, samen met de internationale erkenning dat Noord-Korea nucleaire wapens bezit of kan maken, zal ervoor zorgen dat het regime veel meer kans op overleven heeft”, aldus Koh Yu-hwan, professor van de Noord-Koreaanse leer op de Dongguk Universiteit te Seoul.