FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 oktober 2006

Gouden Televizier-Ring voor De Lama's

Icoon Televisie Het BNN-programma De Lama's is vrijdagavond de winnaar geworden van de Gouden Televizier-Ring 2006. Dat werd duidelijk tijdens een rechtstreekse televisie-uitzending waarin het publiek op drie genomineerden kon stemmen. Naast De Lama's waren Gooische Vrouwen (Talpa) en Dancing with the Stars (RTL4) in de race voor de belangrijke tv-prijzen.

Presentator van De Lama's, Patrick Lodiers, was "onwaarschijnlijk blij" met het binnenslepen van de ring. "Ik wil iedereen hiervoor hartelijk bedanken. Succes kent vele vaders en moeders, maar één vader wil ik eruit lichten. Dat is directeur tv bij BNN, Maarten van Dijk. Van hem krijg je heel veel ruimte".

Tijdens het AVRO-gala (Nederland 1) werden ook een aantal andere publieksprijzen op tv-gebied uitgereikt. Bij de uitreiking van de Zilveren Ster Vrouw (beste tv-vrouw) ontspon zich een klein drama. Anita Witzier (KRO) was voor de zesde keer voor deze award genomineerd, maar viste weer achter het net. Ze werd niet voorbijgestreefd door Sophie Hilbrand (BNN), maar wel door haar KRO-collega Yvon Jaspers van het programma Boer Zoekt Vrouw.

Voor de Zilveren Ster Man waren (opnieuw) Patrick Lodiers (BNN), Matthijs van Nieuwkerk (VARA) en Paul de Leeuw (VARA) genomineerd. De laatste trok aan het langste eind, maar liet verstek gaan tijdens de uitreiking. Zijn vaste hulpje Adje nam de onderscheiding in ontvangst, omdat De Leeuw eerder al had aangegeven geen prijs te stellen op een te manipuleren publieksprijs.

De Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma ging naar het Junior Songfestival van de AVRO. Presentatrice Tooske Ragas, inmiddels werkzaam bij SBS6, gaf de mede-genomineerden een pluim. Ze was trots dat ze samen met Het Klokhuis (NPS) en het Jeugdjournaal (NOS) was genomineerd.



De Lama's zijn blij met winst

Derksen en Lafeber verder in Mallorca

Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber hebben zich beide geplaatst voor de finalefase van de Mallorca Classic.

Derksen speelde vandaag een goede ronde van 69 slagen en kwam uit op een totaal van 145, wat goed was voor de 35e plaats. Lafeber scoorde vandaag een ronde 76 slagen, en gaat met een totaal van 148 slagen nog net door. Aan de leiding gaan de Zweed Niklas Fasth en de Ier Gary Murphy met 137 slagen. Op de derde plek staat de Schotse eerstejaars Europese Tourspeler Marc Warren met 138 slagen. Titelverdediger José Maria Olazábal uit Spanje en favoriet Padraig Harrington uit Ierland haalden de cut niet en zijn uitgeschakeld.

Brons voor Van Gelder op WK turnen.

Yuri van Gelder heeft op de wereldkampioenschappen turnen in het Deense Aarhus brons veroverd op de ringen. Zijn wereldtitel raakte hij kwijt aan de Chinees Yibing Chen.

Van Gelder turnde een goede oefening met een hoge moeilijkheidsgraad, maar de landing was niet foutloos. Een salto was niet goed gestrekt en er was een klein nahupje. De uiteindelijke score was daardoor 16,300. Yibing Chen won uiteindelijk met een score van 16,525 . De Bulgaar Jordan Jovtsev veroverde het zilver met een score van 13,325. Ondanks het niet prolongeren van zijn wereldtitel was van Gelder niet teleurgesteld:"Ik heb hier de
minste puntenaftrek in de finale.Als de afsprong goed is, klopt het helemaal".

Van Gelder kijkt nu al vooruit naar het WK van volgend jaar in Stuttgart.
”Daar moet het echt gebeuren", aldus de Waalwijker die zich op dat WK moet plaatsen voor de Olympische Spelen in Peking.

Uitslag Willem II - Heracles

Er werd vanavond één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslag.

Willem II - Heracles 2-0
57' Kerekes 1-0 penalty
87' Den Ouden 2-0

Scheidsrechter: Vink.
Toeschouwers: 11.500.
Rode kaart 9. Boakye (Heracles/2x geel)
Gele kaart Assou-Ekotto (Willem II) Daelemans, Biseswar, Reekers(Heracles)

Opstellingen

Willem II: Sengier, Wau,v.d.Struijk, Bælum, Valencia, Assou-Ekotto, Imschoot, Kargbo, Messoudi (Wilmet/30- Nieuwendaal/81)), Kerekes (Den Ouden/84), Bobson.

Heracles: Pieckenhagen, Boakye, Reekers, Bosnar, Klavan, Tanghe, Maas, Schilder (Höcher/88), Quansah (Daelemans/16), Everton (Bridji/64), Biseswar.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 12

Vanavond werd er weer een volledige ronde in de Jupiler League afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en de nieuwe stand.

Uitslagen:

ThuisUitUitslag
Go Ahead EaglesAGOVV Apeldoorn1-2
FC VolendamMVV1-1
RBC RoosendaalCambuur Leeuwarden2-0
FC EmmenFC Dordrecht1-1
Fortuna SittardStormvogels Telstar2-1
HFC HaarlemHelmond Sport3-2
VVV VenloFC Den Bosch2-1
FC EindhovenFC Omniworld2-2
De GraafschapBV Veendam1-1
TOP OssFC Zwolle3-1

Stand:

#ClubGespeeldPuntenVoorTegen
1RBC Roosendaal *1230298
2Stormvogels Telstar12232316
3FC Dordrecht12222313
4BV Veendam12212313
5De Graafschap12212516
6FC Volendam12211810
7VVV Venlo12212217
8FC Den Bosch *12212016
9HFC Haarlem12182016
10FC Emmen12162218
11Go Ahead Eagles12161515
12MVV12141814
13FC Omniworld12131725
14TOP Oss12121627
15AGOVV Apeldoorn12112127
16FC Zwolle12101618
17Cambuur Leeuwarden1291022
18Fortuna Sittard1291022
19FC Eindhoven1281526
20Helmond Sport1251236

Topscorers:

#Naam spelerClubDoelpunten
1KolderBV Veendam10
2MacDonaldAGOVV Apeldoorn9
--PowelDe Graafschap9
--Van BeukeringDe Graafschap9
--LopesFC Dordrecht9
--GuytRBC Roosendaal9

* = periodekampioen

Doornbos blaast motor op

Robert Doornbos heeft tijdens de tweede vrije training zijn motor opgeblazen. De Nederlander zal dus tien plaatsen naar achteren worden gezet op de grid.

De Ferrari-motor achterin zijn Red Bull Racing-bolide begaf het in de achtste ronde van de training: "Eerst dacht ik nog dat het een elektrisch probleem was toen de motor begon te stotteren, maar het was erger. De motor was stuk", aldus de teleurgestelde Rotterdammer.

Voor Doornbos betekende het ook een vrijdag met weinig rondjes: "Vanmorgen hebben we maar één ronde gereden en daarna kwam dit er nog eens overheen. Uiteindelijk heb ik langs de baan staan kijken naar de andere coureurs. Dat was het dan we."

Gekwetste Hells Angel klaagt bij rechtbank

Icoon OpmerkelijkOok een stoere Hells Angel blijkt gevoelens te hebben. De leider van de afdeling van Hells Angels in het Canadese Vancouver heeft deze week bij een rechtbank zijn beklag gedaan over een reeks kwetsende ervaringen. Dat meldde de Canadese zender CBC News.

Motorrijder Rick Ciarniello is beledigd omdat een echtpaar in een restaurant niet naast hem wilde zitten en een ander tafeltje vroeg. De 61-jarige vindt het ook discriminerend dat het personeel van de supermarkt onaardig tegen hem doet. Sowieso zouden veel mensen niet meer vriendelijk tegen hem zijn.

Ciarnello is van mening dat zijn rechten en vrijheden zijn geschonden sinds een rechter de Hells Angels tot criminele bende bestempelde.

Twee studio's laten Halo-film vallen

Icoon GamesVerfilmingen van videogames is al lang geen vreemd begrip meer in Hollywood. Tomb Raider is slechts één voorbeeld van de vele gamesverfilmingen. Ook van de Xbox game Halo wordt nu een film gemaakt, maar met dit project gaat het nu niet al te best.

Universal en Fox hebben beiden hun handen van Peter Jacksons Halo-film-project afgetrokken. Er worden drie mogelijke redenen gegeven waarom twee studios tegelijkertijd besluiten te stoppen met het produceren van een film:

1) Microsoft eiste $5 miljoen voorschot, plus 10% van de winsten die film zou maken

2) Het budget dat oorspronkelijk $135 miljoen bedroeg is omhooggeschoten naar een (volgens geruchten) $200 miljoen

3) De studios hadden onvoldoende vertrouwen in Neil Blomkamp, die nog nooit een feature-film geregisseerd heeft


Hoewel het een slecht teken is dat twee studios tegelijk besluiten om te stoppen met een project, kun je er van uit gaan dat de Halo-film er sowieso komt. Er zit al te veel geld in en er is al te veel ruchtbaarheid aan gegeven.

Probleem is alleen dat er nu een gat is ontstaan, een gat dat gevuld dient te worden. Het vullen zal problematisch zijn, aangezien twee van de grootste studio's zich teruggetrokken hebben. Andere studio's zullen nu minder happig zijn op een investering in Halo.

Voor meer games-nieuws kijk je natuurlijk op FOK!games!

3. De jeugd van Hein Pietersz.

In de inleiding hebben we kennis gemaakt met Hein Hoerenzoon Pietersz., de volstrekt onbekende, maar verder zo beruchte piraat uit onze vaderlandse geschiedenis. Direct na zijn geboorte wordt Hein, -die in 1621 St. Nicolaas zou kielhalen in de Golf van Biskaje-, te vondeling gelegd in de Amsterdamse haven. Slechts één zwarte raaf is hiervan de stille getuige�

Amsterdam 1602-1618 - een zwarte raaf ziet Hein opgroeien voor galg en rad - Heins jeugd in het tuchthuis - Heins besluit

De raaf zag hoe de vondeling in de vroege morgen van de veertiende juni werd gevonden door een onguur heerschap. Grommend nam de man het kind in zijn armen, en wandelde de haven uit. Amsterdam was intussen ontwaakt en de man verdween geruisloos in de drukker wordende straten, waar het stonk naar teer, touw en rottende vis.

De zwarte raaf had blijkbaar de geheimzinnige opdracht om Heintje Pietersz overal te volgen, en een oogje in het zeil te houden, wat de sombere vogel zou lukken in de vroege jaren van de 17e eeuw.
Zo zag het beest vanaf de pakhuizen in de stad grijnzend hoe de kleine Hein uit de Heintje Hoeksteeg, vlakbij de Oude Kerk, opgroeide voor galg en rad.
Terwijl de schepen dagelijks de Amsterdamse haven uitvoeren richting 'de Oost' om terug te keren met peper, kaneel, kruidnagels, foelie en muskaatnoten, voerde de kleine Hein een waar schrikbewind op de straten van Amsterdam. Uit de annalen van de schout-bij-nacht-ende-ontij, Jacobus van Hoeck, blijkt namelijk dat de kleine Hein al op de jonge leeftijd van vijf jaar, -en zes maanden voorwaardelijk-, voor het eerst wordt betrapt op diefstal. Diefstal van zeven suikerkoeken bij suikerbakkerij Hekkebraak aan het Damrak. Twee jaar later maakt Heintje Pietersz, een aangenomen zoon van een zekere Foster Parentsz. uit de Heintje Hoeksteeg, zich schuldig aan zakkenrollerij. Dit was naast katkneppelen en ganstrekken een populair volksvermaak in die dagen. "En nog voor zijn tiende verjaardag�", zo bleek uit de notities van de schout, "�is de kleine Hein Pietersz nog niet jarig. Hij heeft immers zijn eerste zedendelict gepleegd in 'Het Wapen van Rostwijck', een goddeloos bordeel." Daar zou Hein Pietersz later, op zijn tiende verjaardag, overigens van worden vrijgesproken, in tegenstelling tot een meerderjarige dochter van Duyff Jansdr., de eigenaresse van het bordeel.

Niettemin stond Hein Pietersz al reeds op zijn tiende bekend als een beruchte boef. Als gevolg van een proef met het scheepsrecht werd hij op 11 september 1618 voor de derde maal schuldig bevonden. Welke schelmenstreek het ditmaal betrof is verder onbekend gebleven. De zaak kreeg namelijk weinig aandacht omdat twee weken eerder een zekere Johan van Oldenbarnevelt werd gearresteerd, en de gemoederen in de Republiek aardig bezighield.

Zo sleet Hein Pietersz het grootste deel van zijn jeugd in het Amsterdamse tuchthuis aan de Heiligeweg.

Dit tuchthuis had in Heins geboortejaar 1602 het alleenrecht op het raspen van hout verkregen. Dat waren de staten van Holland op de elfde mei van dat jaar overeengekomen, enkele weken voor Heins geboorte. Het leek wel een akelig soort voorzienigheid. Alsof de geboorte van de schelm Hein Pietersz al in de lucht hing.
Het tuchthuis stond al snel bekend als Rasphuis, en Hein Pietersz wist wel waarom. Hij raspte en zaagde iedere dag opnieuw houten stammen. Duizenden in totaal.
Hein Pietersz groeide daar op tussen bedelaars en jeugdige boeven als Ysbrant van Hammelburch, Willem Holleedigher en Cornelis Frederiksz. van Hout. Die laatste kreeg vanwege zijn aanstootgevende achternaam al snel een bijnaam van het raspende geboefte: Cornelis de Wurger. Dat was omdat hij regelmatig, tijdens vlagen van waanzin, de boomstammen op het binnenplein trachtte te wurgen. Jaren later zou Hein Pietersz deze kameraad nog eens komen op zee, na de 'battle in de Bananenbaai' in de West. Heins jeugdkameraad bleek al jaren niet meer bekend te staan als Cornelis de Wurger, maar als Cornelis de Wurger-min-één. De toevoeging 'min-één' was omdat hij één van zijn zeventig slachtoffers niet had kunnen wurgen. Het wurgen was mislukt omdat Cornelis zo dom was geweest om het slachtoffer eerst te onthoofden.
Een andere kameraad uit het tuchthuis, Ysbrant van Hammelburch zou het minder succesvol vergaan. Van Hammelburch zou namelijk in de zomer van 1623 zijn opgeknoopt in de haven van Duinkerken. Zijn rottende kadaver zou volgens ooggetuigen nog drie weken hebben gehangen op het havenhoofd van het beruchte, en gevreesde kapersnest.

Zo ver was het nog niet. Het was het jaar 1618, en Hein was nog steeds gevangen in het Amsterdamse tuchthuis, waar hij raspend en zagend wraak zwoer. Wraak op de stad Amsterdam, op de Heeren Zeventien, op de Hoeren Honderdachttien, en op de Staten van Holland. Geen wraak op zijn vader; Pieter Coensz. de Ruyter, want Hein was niet wraakzuchtig van aard. En al helemaal niet jegens zijn vader, ook al had deze hem tien maanden voor zijn geboorte verlaten.
"Ooit ben ik vrij!", dacht Hein. "En dan ga ik naar zee!" Hein stopte met zagen, en keek omhoog, waar een raaf hem vanaf de nok van het dak bewegingloos aankeek. "Ik heb die raaf eerder gezien!", dacht Hein. "En als ik vrij ben zal hij me vergezellen op zee."
De raaf had Heins gedachten blijkbaar gelezen, want hij leek instemmend te knikken. Hij spreidde zijn vleugels, en vertrok met de noorderzon. Hein Pietersz zou het voorbeeld van de raaf niet al te veel later volgen�

(wordt vervolgd)

Digital: Digimemo

Subheader Een schrijfblok en een pen, gecombineerd met wat geheugen en een USB kabel. Tesamen heb je dan de Acecad Digimemo A502, een klembord met een A5 schrijfblok die door middel van de speciale pen alle geschreven tekst ook met digitale inkt bewerkbaar maakt voor in de PC. Daarnaast is het mogelijk om met handschrift herkenning de tekst in een tekstverwerker zoals Word in te lezen. Geschikt voor zowel links als rechtshandige schrijvers.

Uitslag 2e vrije training GP Brazilië

Alexander Wurz heeft zojuist tijden de tweede vrije training voor de GP van Brazilië de snelste tijd neergezet. Anthony Davidson reed de tweede tijd. Sebastian Vettel werd derde. De Duitser reed met 2 verschillende opschriften op de achtervleugel: 'Thanks Michael' en 'Danke Michael'.


Vettel reed met een aangepaste achtervleugel

Uitslag tweede vrije training GP van Brazilië:
PosCoureurTeam TijdRonden
1 A. Wurz Williams 1:12.54733
2 A. Davidson Honda 1:12.64337
3 S. Vettel BMW 1:12.87033
4 J. Trulli Toyota 1:13.48321
5 J. Button Honda 1:13.48513
6 M. Schumacher Ferrari 1:13.71315
7 R. Schumacher Toyota 1:13.76522
8 F. Montagny Super Aguri 1:13.79220
9 K. Räikkönen McLaren 1:13.8038
10 F. Alonso Renault 1:13.82016
11 P. de la Rosa McLaren 1:13.92616
12 G. Fisichella Renault 1:14.05317
13 R. Barrichello Honda 1:14.43417
14 M. Ammermuller Red Bull 1:14.43631
15 T. Monteiro Spyker MF1 1:14.46818
16 R. Kubica BMW 1:14.51015
17 F. Massa Ferrari 1:14.56115
18 N. Heidfeld BMW 1:14.79313
19 M. Webber Williams 1:14.83915
20 E. VisoSpyker MF1 1:14.97226
21 T. Sato Super Aguri 1:15.02327
22 C. Albers Spyker MF1 1:15.08621
23 N. Rosberg Williams 1:15.12414
24 D. Coulthard Red Bull 1:15.21421
25 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso 1:15.73722
26 S. Speed Scuderia Toro Rosso 1:15.85528
27 N. Jani Scuderia Toro Rosso 1:15.86822
28 R. Doornbos Red Bull 1:16.2518
29 S. Yamamoto Super Aguri 1:18.3219

Wat is Dit: Opgave 55 - Uitslag

Dit maal was het kennelijk niet al te moeilijk want aan slechts één ronde hadden jullie voldoende om het te raden. Ik had nog gehoopt door slechts een klein detail van het voorwerp te tonen een tweede ronde te halen maar livelink liet zich niet bedotten en gaf anderhalf uur na plaatsing reeds het juist antwoord: ei. Gefeliciteerd, 6 punten voor hem.
Dit keer was hij overigens niet de enige die het goed zag want in de lift gaan mee: level1, Rossdale, mkrijt, Klompje, lapschwanz, Spooky4u en singlemetkids. Drie hele punten per persoon voor dit kliekje.

De volgende Wat is Dit begint maandag 23 oktober om 12.00 uur. Tot dan!

De prijzen
Voor kwartaal 4 (dus de periode tot en met 31 December) is MSI zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
MSI Megaplayer P640 - Een super trendy, stijlvolle functionele MSI MP3 speler. Met: 1,8" CSTN Display, 8GB HD Opslagcapaciteit, MP3/WMA, Foto browsing & M-JPEG Playback, CD direct opnemen, Supports 2.0 High Speed, Oplaadbare Li-ion batterij, SRS WOW Sound.

De oplossing: een ei (of eigenlijk: 3 eieren)

Tot maandag, tot WiD!

Janssen start tegen NEC op de bank

Theo Janssen zal aankomende zondag in de derby van Vitesse tegen NEC op de bank starten. Volgens trainer Aad de Mos is de Oranje-international nog niet geheel wedstrijdfit.

In Nijmegen zal De Mos met dezelfde basiself starten als tijdens de wedstrijd tegen Willem II, die de Arnhemmers met 1-0 wisten te winnen. De Mos vond dat Janssen een slechte invalbeurt tegen de Tilburgers maakte. "Tegen Willem II was hij te overijverig en wilde te graag. Hij liep daardoor teveel uit positie in plaats van als echte nummer tien te acteren," aldus Aad de Mos.

Lek gevonden na lancering IE7

Icoon Internet Beveiligingsexperts hebben op dezelfde dag dat het bladerprogramma Internet Explorer 7 gelanceerd werd een lek in het Microsoft-programma ontdekt. Beveiligingsexperts waarschuwen ervoor dat kwaadwillenden vertrouwelijke gegevens als wachtwoorden kunnen stelen. Het lek is gevonden door het Deense computerbeveiligingsbedrijf Secunia.

Volgens Secunia kunnen gebruikers gewoon de nieuwe versie van Internet Explorer installeren, maar het bedrijf adviseert gebruikers wel om bepaalde onderdelen in het bladerprogramma uit te schakelen. Mensen met een Nederlandse Windows hoeven zich nog geen zorgen maken: de Nederlandse versie van het bladerprogramma verschijnt pas op 6 november. De Engelse versie is al wel beschikbaar.

De ontdekking van het lek in Internet Explorer 7 werpt een grote schaduw over de lancering. Microsoft ontkent echter dat het gaat om een kwetsbaarheid in IE7. "De berichten over het lek zijn technisch onjuist", stelt Microsoft Security Response Center. "Het probleem zit niet in Internet Explorer 7, maar een ander Windows-onderdeel. Specifiek gaat het om een onderdeel in Outlook Express. Het lek maakt echter wel het gebruik van IE7 onveilig, waardoor het meer een PR-praatje van Microsoft lijkt te zijn.

De forse reactie van Microsoft is overigens niet vreemd, aangezien het bedrijf IE7 juist in de markt heeft gezet als een stap vooruit op veiligheidsgebied. Naast een verbeterde veiligheid biedt het programma tabbladen, rss-integratie, een vergrootfunctie en een extra zoekbox. Wereldwijdt gebruikt 83 procent van de internetters het programma. Vooral in Nederland is het programma erg populair: zo'n 90 procent van de internetters surft ermee.



Internet Explorer 7 in Windows Vista

Gewonde bij inslag meteoriet in Duitsland

Icoon AanslagIn Troisdorf bij het Duitse Bonn is een 77-jarige man gewond geraakt, toen het tuinhuisje waar hij in lag te slapen, werd geraakt door een meteoriet. Door de inslag van de steen vloog het huisje in brand en liep het slachtoffer brandwonden op in het gezicht en handen. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

In eerste instantie wist de brandweer niet wat de oorzaak was. Brandstichting werd al snel uitgesloten, net zoals een technische oorzaak of een chemische zelfontbranding. Hoewel er geen reststukken van de meteoriet werden gevonden, zijn deskundigen er van overtuigd dat het om een meteoriet gaat.

Vlak voordat hij insloeg hebben mensen een ongewoon lichtverschijnsel gezien aan de hemel dat zich als een klein gloeiend object richting de aarde bewoog. De sterrenwacht in Bochum kon het vermoeden dat het om een buitenaards stuk steen gaat bevestigen: rond de tijd van de inslag bevond de aarde zich in de buurt van een meteorietenregen.

Jaarlijks slaan er zo'n 19.000 stukken ruimtesteen van meer dan 100 gram in op de aardbodem en laten daarmee vaak een diepe krater achter. De meeste daarvan worden nooit gevonden omdat ze in zee neerkomen.

Met dank aan Freek99 voor de submit.

PSV lost geschil met Go Ahead Eagles op

PSV en Go Ahead Eagles hebben onderling het geschil rond René Eijkelkamp opgelost. Na maanden van onderhandelen kwamen de beide ploegen vandaag tot een financiële oplossing voor het conflict.

De problemen ontstonden door de overgang van Eijkelkamp in de zomer van 2004 naar PSV. Eijkelkamp stond op dat moment nog onder contract bij de club uit Deventer. Daarom werd onderling, ter compensatie, afgesproken dat Go Ahead Eagles twee spelers van PSV mocht lenen. In die regeling stond wel dat dit voor 2006 moest gebeuren.

Tot op heden was er nog geen enkele speler van Eindhoven naar Deventer vertrokken, Go Ahead wilde daarom een financiële schikking treffen met PSV. Vandaag meldden de Eagles tot een overeenstemming te zijn gekomen. Over de hoogte van het bedrag is niets bekend gemaakt.

Kluivert hervat looptraining

Patrick Kluivert heeft zijn voetbalschoenen weer ondergebonden. De aanvaller hervatte vandaag de looptrainingen bij PSV. Eind september liep Kluivert de blessure op in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag.


In de wedstrijd tegen ADO Den Haag raakte de oud-spits van ondermeer Ajax, weer geblesseerd aan zijn geplaagde knie. Omdat PSV de terugkeer niet wil overhaasten, wil trainer Ronald Koeman niets bekend maken over de termijn waarop de spits weer op de Nederlandse velden staat.

TVM blijft schaatssport sponsoren

TVM blijft actief in de schaatswereld, dit maakte Arjan Bos vandaag bekend bij de presentatie van de nieuwe TVM-ploeg voor aankomend seizoen. De verzekeraar, vooral actief in de transportsector, blijft in ieder geval tot 2010 geld investeren in de schaatssport.

Bos gaf meerdere redenen om langer te blijven sponsoren. ”We gaan door in de sport, of het in deze discipline is hangt af van meerdere factoren. Is het schaatsen in staat om straks ook nog jongere doelgroepen aan te spreken? Dat het kan weet ik zeker. Wel zullen alle instanties, de KNSB voorop, daartoe de krachten moeten bundelen.”

Vervolgens verklaarde Bos ook dat ‘bedrijfstechnische factoren’ belangrijk zijn voor TVM. ”In onze branche wordt Oost-Europa steeds belangrijker. Daar moeten we ook in de sponsoring rekening mee houden. Toch komt ook straks ongetwijfeld nog het grootste deel van de omzet uit Nederland. De kans is groot dat ik daarom in 2009 een positief advies voor het schaatsen uitbreng.”

”Van onze coach Gerard Kemkers hoor ik dat we er beter voor staan dan ooit. Daar houd ik hem dan maar aan. Over het afgelopen seizoen, de Spelen van Turijn incluis, waren we al zeer tevreden”, zo liet de directeur weten. Wel benadrukt Bos dat het niet alleen om de sport te doen is. ”Uiteindelijk echter zal ik puur naar het rendement van de investeringen kijken. Tot nu toe zijn die zeer positief. Het is moeilijk om precies in kaart te brengen, maar ik ben er van overtuigd dat de sportsponsoring van invloed is op het succes van ons bedrijf.”

Tot 2008 staan Sven Kramer, Ireen Wüst en Jan Smeekes onder contract. ”Na dit seizoen willen we evalueren en kijken of we bijvoorbeeld met deze groep overeenkomsten tot de volgende Spelen kunnen sluiten. Niet eerder. Ik heb er alle vertrouwen in, maar laten we eerst maar eens een jaartje schaatsen” zo besloot Bos zijn verhaal..

Mongolië krijgt Alternatieve Elfstedentocht 2007

De Alternatieve Elfstedentocht zal dit jaar niet op Weissensee worden gehouden maar in Mongolië. Dat heeft de Stichting Wintermarathon bekend gemaakt.

De keuze voor het Khovskolmeer mag zeer opmerkelijk genoemd worden, het is dan ook nog niet bekend of de Nederlandse schaatstop zal deelnemen aan het evenement. Wel is bekend gemaakt dat er zal worden geschaatst op 17 en 18 maart 2007.

Vanwege de verwachte weersomstandigheden, wind en kou, zal de 100 kilometer lange tocht in twee dagen worden verreden in plaats van één.

Bush vergelijkt situatie Irak met Vietnam

Icoon Buitenlands De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag erkend dat er een vergelijking bestaat tussen de oorlog in Vietnam en de huidige situatie in Irak. Hij reageerde op The New York Times-columnist Thomas Friedman, die het geweld in Irak vergeleek met het Tet-offensief. "Hij heeft mogelijk gelijk", aldus Bush.

Het Tet-offensief van de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger begon in 1968 en zorgde voor veel doden aan Amerikaanse zijde. Het werd daarom een belangrijke keerpunt in de Vietnam-oorlog. Het is de eerste keer dat Bush de situatie van Irak vergelijkt met die in Vietnam. Ook heeft Bush zich niet eerder zo kritisch uitgelaten over de situatie in Irak. Critici stellen dat er sprake is van een burgeroorlog in Irak, maar Bush is het daar niet mee eens.

"Er is zeker een verheviging van het geweld en we gaan naar de verkiezingen toe", refereert Bush aan de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres begin volgende maand. Bush herhaalde dat hij geen Amerikaanse troepen uit Irak zal terugtrekken voor het einde van zijn presidentschap.

Uiteindelijk besloot het Witte Huis de vergelijking met Vietnam later enigszins af te zwakken: een woordvoerder stelde dat Bush een vergelijking trok tussen de Vietnamese propaganda tijdens Tet en wat de rebellen in Irak nu proberen te bereiken met hun offensief in Bagdad.

Geen Eyetoy voor PS3

De PS3 zal geen Eyetoy krijgen. Althans voorlopig niet. Eyetoy-designer en promoter Richard Marks heeft in gesprek met IGN gezegd dat er voorlopig geen Eyetoy in de pijpleiding zit van Sony.

Maar Eye Of Judgement dan? Die zal van een eigen camera gebruik maken, wordt bij de game geleverd, maar heet geen Eye-Toy. De camera zal ook voor andere doeleinden te gebruiken zijn.

De HD-IP camera van de E3? Het is een Eye-Toy, maar niet de Eye-Toy. Deze werd slechts gebruikt om een visie weer te geven: HD streaming camera gebaseerd op IP-technologie.

De infrarood 3D-camera van DICE 2005? Dat is een concept waar SCE momenteel mee speelt, maar het daadwerkelijk produceren is... (op dat moment kon Marks alleen nog een sluwe glimlach produceren, duidelijk iets waar hij (nog) niet over mag spreken).



Wat is dan de deal? Wel, er zal geen Eye-Toy voor de PS3 komen. En toch heeft de PS3 camera-ondersteuning vanuit de box en biedt het systeem ondersteuning voor Video Chat.
Wat blijkt? De PS3 zal via de USB diverse camera's ondersteunen, ook de webcam die wellicht nu op je bureau staat, de Eye-Toy die uit het PS2-tijdperk stamt, en de camera's die SCE uit zal brengen in de toekomst.

Het product Eye-Toy bestaat niet. Eye-Toy is een concept. De PS2-Eye-Toy was binnen dat concept een totaal-oplossing. Een apparaat dat de buitenwereld beschouwd en die naar de software stuurde die daar vervolgens iets mee doet.
De PS3 zal meerdere features en mogelijkheden voor de camera toevoegen, doordat de PS3 in staat is om ongecomprimeerde beelden te ontvangen en in real-time te verwerken. Doordat dit systeem veel robuuster is dan de PS2-software-matige verwerking, zijn de mogelijkheden groter dan de legio minigames die de Eye-Toy kenmerkten.
Marks merkte ook nog op dat het niet ondenkbaar is om video direct naar de HDD op te nemen, mits de juiste software daarvoor beschikbaar is.

Kort na de launch zal er meer bekend worden over Sony's plannen met de Eye-Toy.

Toch geen 100GB harde schijf voor Xbox 360

Microsoft heeft vandaag officieel ontkend dat er een 100 Gigabyte harde schijf voor de Xbox 360 aan zit te komen. Volgens Boris Schneider-Johne, product manager bij Microsoft Duitsland, is het onderstaande plaatje een hoax. De desbetreffende powerpointpresentatie is wel gehouden, maar in het plaatje is gephotoshopped. Volgens Schneider-Johne zou Microsoft nooit op een dergelijke manier een nieuw product aankondigen. Dit zou, net als met de andere producten, professioneel en duidelijk gebeuren; niet op de Koreaanse X06 dus. Bovendien zou er dan melding zijn gemaakt van de aankondiging op officiele Microsoft-blogs zoals die van Major Nelson.

Robbie Williams toont publiek blote billen

Het publiek van de MTV Latin America Music Awards heeft Robbie Williams donderdag van een andere kant gezien. De Britse zanger trok op het podium zijn broek naar beneden en toonde de toeschouwers zijn ontblote achterwerk.

Williams won de prijs voor beste internationale popartiest. Onder de muzikanten die in de prijzen vielen, was ook Shakira. De zangeres werd in Mexico-Stad bekroond voor haar Hips Don't Lie, dat werd uitgeroepen tot beste liedje van het jaar. De uitreiking vond voor het eerst plaats buiten de Amerikaanse stad Miami.

Robbie Williams

Belgen vrijuit voor moord op pedofiel

Icoon BuitenlandsTwee Belgen zijn vrijgesproken van doodslag op een echtpaar, omdat een van hen jarenlang seksueel was misbruikt door de man. De jury van het assisenhof in Brussel heeft dat vrijdag besloten.

Een van de twee, de 26-jarige David Bouchat, werd als jong kind jarenlang misbruikt door de man van het koppel. De jury vindt dat hij handelde onder onweerstaanbare drang, waardoor hij niet schuldig is.

Het openbaar ministerie had de vrijspraak gevraagd voor de misbruikte beschuldigde omdat die nooit gehoor had gekregen bij het gerecht over het feit dat hij jarenlang seksueel werd misbruikt.

De openbare aanklager zei dat de feiten nooit zouden zijn gebeurd als de ouders van de jongen en het gerecht hem hadden geholpen.

Ook zijn vriend, de 29-jarige Sébastien Léonard, die de dodelijke messteken gaf, is vrijgesproken. En die vrijspraak is opmerkelijk, omdat Léonard niet werd misbruikt.

David en diens vriend klopten twee jaar geleden aan bij de pedofiel. Ze eisten excuus voor het misbruik. Toen de verontschuldigingen uitbleven, sloegen de mannen toe met een plank, een strijkijzer en een mes.

De vrijspraak kwam er volgens de motivering van de jury omdat de man van het koppel jarenlang straffeloos kinderen misbruikte.

Samen met zijn vrouw ving hij kinderen op in zijn huis. Vaak ging het om kinderen die door de jeugdrechter geplaatst waren en kon de man ongestoord zijn gang gaan.

Vele van die kinderen, die intussen volwassen zijn, zijn komen getuigen op het proces.

Uitslag 1e vrije training GP Brazilië

Zojuist is op Interlagos de eerste vrije training voor de GP van Brazilië verreden. Kimi Räikkönen zette de snelste tijd neer, op 1,5 tiende gevolgt door Anthony Davidson. Alexander Wurz eindigde als derde. De top vijf werd compleet gemaakt door Sebastian Vettel en Pedro de la Rosa.

Uitslag eerste vrije training GP Brazilië:

PosCoureurTeam TijdRonden
1 K. Räikkönen McLaren 1:13.7645
2 A. Davidson Honda 1:13.90232
3 A. Wurz Williams 1:13.92225
4 S. Vettel BMW 1:14.20429
5 P. de la Rosa McLaren 1:14.2375
6 J. Button Honda 1:14.4874
7 J. Trulli Toyota 1:15.15925
8 N. Jani Scuderia Toro Rosso 1:15.15925
9 R. Barrichello Honda 1:15.6616
10 M. Ammermuller Red Bull 1:15.71122
11 R. Schumacher Toyota 1:16.1686
12 T. Sato Super Aguri 1:16.53416
13 E. VisoSpyker MF1 1:16.73732
14 S. Speed Scuderia Toro Rosso 1:17.04714
15 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso 1:17.3118
16 S. Yamamoto Super Aguri 1:17.38814
17 F. Montagny Super Aguri 1:17.7446
18 N. Heidfeld BMW geen tijd1
19 R. Kubica BMW geen tijd1
20 C. Albers Spyker MF1 geen tijd1
21 T. Monteiro Spyker MF1 geen tijd1
22 D. Coulthard Red Bull geen tijd1
23 R. Doornbos Red Bull geen tijd1
24 G. Fisichella Renault geen tijd1
25 F. Alonso Renault geen tijd1
26 M. Schumacher Ferrari geen tijd
27 F. Massa Ferrari geen tijd
28 M. Webber Williams geen tijd
29 N. Rosberg Williams geen tijd

Kiplagat laat EK cross schieten

Lornah Kiplagat zal haar titel op het EK veldlopen van 10 december niet verdedigen. De atlete, welke op 5 november ook de marathon van New York zal lopen, vind dat dit kampioenschap te snel na het evenement in Amerika komt.


"k ben dan nog aan het herstellen", aldus Kiplagat. Vorig jaar wist de 32-jarige hardloopster de Europese crosstitel in Tilburg voor zich op te eisen. Tijdens het wereldkampioenschap in Japan wist ze echter niet te winnen en werd verrassend tweede. De geboren Keniaanse werd deze maand nog wel wereldkampioen op de twintig kilometer.

Bovendien wil Kiplagat in maart 2007 deelnemen aan het WK veldlopen. Dat wordt namelijk gehouden in haar geboorteland. "Ik wil goed lopen in Mombassa en dat betekent dat ik goed moet herstellen van New York. De EK cross kom dan te vroeg", lichtte de hardloopster toe.

Edwin Evers winnaar Gouden RadioRing 2006

Icoon RadioRadio 538-dj Edwin Evers is vrijdag met twee prijzen de grote winnaar geworden van de Gouden RadioRing 2006. Het zijn radioprijzen die de AVRO in het leven heeft geroepen. Evers en zijn team wonnen de ring voor de ochtendshow Evers Staat Op. Ook werd hij door het stemmende publiek uitgeroepen tot radioman van het jaar (Zilveren RadioSter).

Evers en zijn team lieten de programma's Claudia d'r op en Giel! (beiden Radio 3FM/VARA) achter zich. Bij de verkiezing van beste radioman van het jaar versloeg Evers opnieuw 3FM-jock Giel Beelen achter zich. Ook Ruud de Wild (Radio 538) werd door Evers verslagen.

Tot beste radiovrouw van het jaar werd Claudia de Breij verkozen. Zij versloeg Sophie Hilbrand (BNN) en Froukje de Both (Radio 538). De actie van 3FM op de Neude in Utrecht (Serious Request) was in de optiek van de stemmers het beste radio-evenement. Deze liefdadigheidsactie kreeg daarom het Gouden Radio-Oortje. De makers van de Top 2000 (Radio 2) en Evers Staat Op vanuit de huiskamer van Frans Bauer zagen die prijs aan hun neus voorbij gaan.

Vrijdagavond gaat de AVRO verder met het uitdelen van de belangrijkste televisieprijzen van Nederland; de Televizier-ringen. Ook die prijzen worden door het publiek bepaald. Voor de Gouden Televizier-Ring 2006 zijn De Lama's, Dancing with the Stars en Gooische Vrouwen genomineerd.


Evers krijgt de Radioring van Robert ten Brink

[MotoGP] Bayliss vervangt Gibernau

Troy Bayliss, wereldkampioen Superbike, zal op 29 oktober tijdens de Grand Prix van Valencia gaan fungeren als vervanger van MotoGP-coureur Sete Gibernau. De Spanjaard moet de laatste race van het seizoen noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. De reden is een gebroken hand.

De blessure liep Gibernau vorig weekend, tijdens een val in Portugal, op. Vrijdag wees Ducati Bayliss aan als vervanger van de Spanjaard. "Mijn seizoen is voorbij en nu krijg ik deze kans. Daar wil ik Ducati voor bedanken", aldus de Australiër op de website van de motorfabrikant. "Ik vind het niet leuk voor Sete, die niet in eigen land kan racen, maar ergens is het wel logisch dat ze mij hebben gebeld. Ik was er vier jaar geleden bij toen het MotoGP-project van Ducati werd opgezet en ik ben er zeker van dat veel werknemers en fans me graag willen zien racen in Valencia. Ik ken het circuit als mijn broekzak en boek er altijd resultaten."

Bayliss reed in 2003 en 2004 ook al voor Ducati. Bovendien wist de coureur twee jaar geleden als derde te finishen tijdens de Grand Prix van Spanje.

Een hondenleven...

Wij van de weblog houden heel erg veel van dieren en dan met name van leuke dierenfilmpjes. De hoofdrol in de volgende filmpjes is deze keer voor de hond.

Ook een hond heeft het niet altijd even gemakkelijk, ondanks dat ze hond zijn worden ze nog geregeld gepest, geplaagd en belaagd of zou het gewoon liefde op het eerste gezicht zijn.

Want is deze eend nu lief en teder of wil ze het lieve hondje echt pijn doen? En ergens kan mij ook wel voorstellen dat zo’n eendje ook erg intimiderend kan zijn voor een hond.

Dat delen moeilijk is weten we natuurlijk allemaal. Ook honden krijgen daar mee te maken, wil je lekker eten dan houdt zo’n rare kat je tegen. Dan pakt deze hond het beter aan, alleen hij mag uit de voederbak eten. Die geit moet maar even wachten.

En als je dan een paar eenden, een kat en een geit hebt overleefd wil je maar één ding: gewoon even met rust gelaten te worden…

Van Nistelrooy: "Duel met impact"

Ruud van Nistelrooy bereid zich momenteel met Real Madrid voor op de topper tegen FC Barcelona van komend weekend. De verdediging van de Catalaanse ploeg staat als een huis, maar de aanvaller denkt dat hij er toch doorheen kan komen.

"Het is de grootste voetbalwedstrijd van de wereld. Ik zou het prachtig vinden als ik daarin kan scoren", aldus Van Nistelrooy. "Ik zou gezegd hebben dat Manchester United tegen Liverpool een van de grootste wedstrijden was, maar sinds ik hier in Madrid zit, merk ik toch dat deze wedstrijd een nóg grotere impact heeft."

Van Nistelrooy moet het zondag in de aanval zonder Ronaldo stellen. De Braziliaan is namelijk geschorst voor deze belangrijke wedstrijd. Antonio Cassano zal de sterspeler waarschijnlijk gaan vervangen.

Left Behind: Eternal Forces goud + screens

De RTS Left Behind: Eternal Forces is een veelbesproken, christelijke game. Ten eerste vanwege het christelijke thema. De speler moet namelijk, als hoofd van de Tribulation Forces, in post-apocalyptisch New York zoveel mogelijk mensen zien te redden. De Antichrist heeft de touwtjes flink in handen, dankzij de Global Community Peacekeepers. Dit betekent dat er heel wat gevochten moet worden in deze game, en de Tribulation Forces zijn ook niet vies van wat geweld. Dit verhaal is overigens gebaseerd op de succesvolle, gelijknamige boeken. Ten tweede omdat de game gebruik zou maken van Battlefield-achtige spyware en Itunes-reclame.

Onlangs is de game in Amerika goud gegaan. Dat betekent dat het spel helemaal klaar is en alleen nog eventjes gedrukt moet worden op CDtjes. 7 november moet Left Behind aldaar in de winkels liggen. Of en wanneer de game hier nog uitkomt is niet bekend. Voor meer info kan je kijken op de website van de developer.


Ali B wint de Nobelprijs

We ontvingen zojuist een persbericht van de 'Svenska Akademien' uit Stockholm.

"This year's Nobel Prize winner in Literature was born in Zaanstad and lives in Amsterdam. Aged only 25 he is one of the youngest ever to have been awarded a Nobel Prize in Literature. A sign of the luminous intensity of his writing is that he has already been translated into two languages, Dutch and street language.

He is chiefly a poet and he belongs to the classical Dutch rap tradition. At the same time he is a masterly renewer of poetical language and poetical forms of expression."

Ach, het is een te lang stuk. Kijk zelf maar even naar dit filmpje.

Met dank aan anoniempje voor de submit.

Nederland stijgt op coëfficiëntenranglijst

Nederland is, dankzij de Europese overwinningen van PSV en AZ én de gelijke spelen van Feyenoord en SC Heerenveen, weer de top acht van de UEFA coëfficiëntenranglijst binnengeslopen.

Voorafgaande aan afgelopen week stond Nederland nog negende. Het verschil tussen plaats acht en negen is twee extra UEFA Cup-plaatsen. Rusland, de belangrijkste concurrent, staat negende op slechts 0,468 punt.

UEFA Coëfficiëntenranglijst:

Positie:Land:Puntentotaal:Punten 2006/2007:Clubs nog actief:
1.Spanje63.7485.8577/7
2.Italië59.9455.7856/7
3.Engeland58.7906.8757/8
4.Frankrijk48.5314.8757/8
5.Duitsland39.2214.3575/7
6.Portugal38.0823.4164/6
7.Roemenië36.8328.0003/3
8.Nederland35.0933.9285/7
9.Rusland34.6255.1252/4
10. België28.0753.7003/5

Twee studios laten Halo-film vallen

Universal en Fox hebben beiden hun handen van Peter Jacksons Halo-film-project afgetrokken.

Er worden drie mogelijke redenen gegeven waarom twee studios tegelijkertijd besluiten te stoppen met het produceren van een film:

1) Microsoft eiste $5 miljoen voorschot, plus 10% van de winsten die film zou maken

2) Het budget dat oorspronkelijk $135 miljoen bedroeg is omhooggeschoten naar een (volgens geruchten) $200 miljoen

3) De studios hadden onvoldoende vertrouwen in Neil Blomkamp, die nog nooit een feature-film geregisseerd heeft

Hoewel het een slecht teken is dat twee studios tegelijk besluiten om te stoppen met een project, kun je er van uit gaan dat de Halo-film er sowieso komt. Er zit al te veel geld in en er is al te veel ruchtbaarheid aan gegeven.
Probleem is alleen dat er nu een gat is ontstaan, een gat dat gevuld dient te worden. Het vullen zal problematisch zijn, aangezien twee van de grootste studio's zich teruggetrokken hebben. Andere studio's zullen nu minder happig zijn op een investering in Halo.



werkloos?

Canon: De Romeinse Limes

Aan de periferie van Europa
Laten we deze blog maar beginnen met een uitleg van de titel. Het woord periferie is bij niet zo heel veel mensen bekend, maar betekent “buitenkant”, kortom “Aan de buitenkant van Europa”. Je zou denken dat een canon voor het Nederlandse onderwijs op zijn minst makkelijkere woorden zou gebruiken, maar je kunt ook niet alles verwachten natuurlijk.
Nederland is niet altijd Nederland geweest. Het heeft tal van namen gehad en heeft bij tal van gebieden gehoord. Maar zo’n 4500 voor Christus was het gebied wat wij nu Nederland noemen al bewoond door agrarische samenlevingen en zo rond het jaar 0 is Nederland het een grensgebied van het grote Romeinse rijk. Pas vanaf 1590 wordt Nederland op de kaart enigszins herkenbaar en nog wat later begint het echt de vorm te krijgen die het nu heeft.
Dit thema is ingedeeld in drie onderwerpen; de Romeinse Limes, Karel de Grote en Karel V. Vandaag behandelen we de de Romeinse Limes.

De Romeinse Limes (47-ca. 400)
Zo’n tweeduizend jaar geleden waren grote delen van Europa in de handen van de toen machtige Romeinen. Nederland lag niet helemaal in handen van de Romeinen en dat kwam door één enkel ding, de Romeinen kwamen maar niet over de Rijn heen. Natuurlijk hadden ze boten en bruggen, maar de noordelijke bewoners van Nederland, de Germanen, Kelten, Friezen en Cananefaten waren niet zo gediend van de Romeinen en dus kwamen de Romeinen niet over de Rijn heen. De grens van het Romeinse rijk (de Romeinse Limes) liep van Nijmegen via Utrecht en Alphen aan de Rijn naar Katwijk waar de Rijn in de zee uitmondt. In deze steden en andere plaatsen aan of langs de Rijn zijn nog archeologische vondsten gedaan en in menig museum of zelfs nog in de openlucht te bewoneren zoals bij Woerden, Leiden en Nijmegen.


De Romeinen hebben veel veranderd in Nederland, ze zorgden voor een goede wegenstructuur (zie ook het plaatje) en allerlei vernieuwingen zoals bijvoorbeeld geld.
De aanvallen kwamen niet alleen vanuit het noorden. In het zuiden woonden de Bataven die dienden in het Romeinse leger en handelden in vrede met de Romeinen, maar in 69 na Christus kwamen zijn in opstand tegen de Romeinen, helaas voor de Bataven wonnen de Romeinen.
In de vierde eeuw begonnen de noordelingen, en dan met name de Germanen, steeds vaker aan te vallen en de Romeinen trokken zich steeds verder weg. Uiteindelijk zou het machtige rijk vallen en had Nederland geen last meer van Romeinen.

Vorige blog: De watersnood

Moratti wil voorzittershamer Internazionale

Massimo Moratti wil Giacinto Facchetti, die vorige maand is overleden, opvolgen als voorzitter van Internazionale. Moratti heeft dit vandaag gezegd in een interview met de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

Moratti is nu alleen eigenaar van de Italiaanse voetbalclub. "Ik word de nieuwe voorzitter. Er zijn geen alternatieven," aldus Moratti, die van 1995 tot 2004 ook al voorzitter van Inter was.

De verwachting is dat Moratti 6 november zal worden aangesteld als de nieuwe voorzitter.

30 EA-titels op PS3

Electronic Arts heeft bekend gemaakt dat niet minder dan 30 titels momenteel in ontwikkeling zijn voor de PS3, waarvan er acht tot tien uiterlijk maart 2007 in de winkel moeten liggen.

De managers bij EA waren niet zuinig met hun bewoordingen rond de PS3:

"In the months and years to come, developers will take greater advantage of the PlayStation 3's Cell processors and Blu-ray storage capacity to create games of stunning depth and texture."

Op dit moment zijn de volgende games confirmed voor de PS3:
Army of Two (2007)
Battlefield: Bad Company (2007)
Burnout 5 (Q1 2007)
Def Jam: Icon (March 2007)
Fight Night Round 3 (17 november 2006)
Madden NFL 07 (17 november 2006)
Medal of Honor Airborne (Q1 2007)
NBA Street Homecourt (TBA)
Need for Speed Carbon (17 november 2006)
SKATE (2007)
Tiger Woods PGA Tour 07 (17 november 2006)

Opvallende afwezige in dit rijtje is NBA Live 07, waarvan gedacht werd dat het een launch-titel zou zijn.

PS3 bundel en accessoires bekend

Sony heeft bekend gemaakt wat er precies in de PS3 bundels zitten en hoeveel de accessoires gaan kosten.

Inhoud van de PS3 bundels (zowel 20 als 60 GB HDD):

1 x Sixaxis Controller
* bereik: 20 Meter
* Accu: 30 uur
1 x Stroomkabel
1 x USB Mini-Kabel
1 x Ethernet Kabel
1 x Multi-AV Kabel met Composite Connectors
(Daarnaast krijgen de eerste 500.000 afnemers de film Talladega Nights kado)

De accessoires:

- Sixaxis Controller: USD 49,99 (Euro 39 / Yen 5.915)
* Release: 17.11.06
- Memory Card Adapter: USD 14,99 (Euro 12 / Yen 1.774)
* Release: 17.11.06
- Afstandsbediening voor Blu-ray Player: USD 24,99 (Euro 20 / Yen 2.958)
Release: December 2006

Alle first party games (games die Sony zelf uitbrengt) gaan weg voor USD 59,99 (Euro 47 / Yen 7.100)

Vooruitblik Europees voetbal

Het komende weekend staan waarschijnlijk de meeste toppers op het programma van het gehele seizoen. Naast Feyenoord-Ajax en AZ-PSV is er in de rest van Europa ook veel topvoetbal.

In de Spaanse Primera División staat de topper voor de deur: El Clásico. Real Madrid treedt in het eigen Estadio Santiago Bernabéu aan tegen het sterrenensemble van Frank Rijkaard: FC Barcelona. De Madrilenen hebben een goede generale gespeeld in Boekarest tegen Steaua afgelopen dinsdag: 1-4. Barcelona ging pijnlijk onderuit bij Chelsea: 1-0. De laatste Liga-wedstrijden van beide ploegen zijn in het voordeel van de Catalanen. Barça versloeg Sevilla tamelijk simpel met 3-1, terwijl De Koninklijke bij Getafe afdroop met een 1-0 nederlaag. Real mist in de wedstrijd de geschorste Ronaldo, terwijl Cicinho en Salgado geblesseerd zijn. Bij Barcelona ontbreekt spits Samuel Eto'o vanwege een blessure. De laatste ontmoeting tussen beide clubs eindigde in een 1-1 gelijkspel. De laatste wedstrijd in Bernabéu werd gewonnen door Barcelona, dat Real toen met 0-3 klop gaf.

Elders in Spanje zal Valencia proberen aansluiting met Barcelona te behouden. Los Ches ontvangen de revelatie van afgelopen seizoen: Osasuna. Datzelfde Osasuna speelt dit seizoen onder de maat, en is er op gebrand om eindelijk eens een goed resultaat neer te zetten. Zaterdagavond speelt Deportivo la Coruña tegen Atlético Madrid, een belangrijke wedstrijd voor beide subtoppers. Atlético heeft de beste papieren, maar moet Martin Petrov en Maxi Rodríguez lang missen.

In Engeland staan ook twee grootmachten tegenover elkaar. Gedeeld koploper Manchester United ontvangt Liverpool op Old Trafford. The Red Devils doen het uitstekend in de competitie, iets wat niet gezegd kan worden over The Reds. De ploeg van coach Rafael Benítez heeft al drie keer verloren en staat slechts tiende. De andere koploper, Chelsea, krijgt Portsmouth op bezoek. Pompey speelt dit seizoen erg sterk, vooral door hun goede aankopen afgelopen zomer. Portsmouth staat op het moment vierde, en aast op Europees voetbal. Arsenal krijgt de kans om aansluiting te behouden, als het weet te winnen bij Reading.

Ondanks dat in de Italiaanse Serie A de twee topclubs van de afgelopen seizoenen ontbreken (Juventus in de Serie B, AC Milan met puntaftrek in de middenmoot) is de spanning nog altijd te snijden. Er staan twee wedstrijden op het programma die veel aandacht eisen. Koploper Internazionale gaat op bezoek bij nummer vier Udinese. De club uit Udine probeert na een slecht seizoen de weg naar Europa weer in te slaan. Zondagavond speelt nummer dertien AC Milan tegen het sterk spelende Palermo, dat gedeeld tweede staat. AS Roma zal waarschijnlijk zijn tweede stek verstevigen; het krijgt het slecht draaiende Chievo op bezoek.

Alsof al het bovenstaande topvoetbal nog niet genoeg is, gooit ook de Duitse Bundesliga er nog een schepje bovenop. Bayern München reist af naar Bremen, alwaar Werder zaterdag wacht. De twee clubs staan op punten op dit moment gelijk op de eerste plaats, samen met Schalke 04. Bij Bayern ontbreekt nog de nog revaliderende Owen Hargreaves, terwijl Werder zijn sterkste team kan opstellen. Schalke ontvangt om dezelfde tijd Hannover 96 in de Arena auf Schalke. Op de zondag gaat Rafael van der Vaart's Hamburger SV zijn eerste overwinning proberen te behalen, in de uitwedstrijd bij Bayer Leverkusen.

Ook in de rest van Europa worden er topwedstrijden afgewerkt. In de Franse Ligue 1 spelen ook de twee koplopers tegen elkaar. Olympique Lyon staat vijf punten voor op tegenstander Olympique Marseille. De twee aartsrivalen zullen er ongetwijfeld een spektakelstuk van maken. In Portugal komen ook twee kemphanen tegenover elkaar te staan. Sporting Clube de Portugal ontvangt regerend kampioen FC Porto in eigen huis. De twee clubs staan op het moment gedeeld eerste, met vijftien punten uit zes wedstrijden.

21 Launchgames in de USA

Sony heeft de volgende 21 games bevestigd voor de Amerikaanse PS3 launch op 17 november:

- Blazing Angels: Squadrons of WWII (Ubisoft)
- Call of Duty 3 (Activision)
- EA Sports Fight Night Round 3 (EA)
- F.E.A.R. (Vivendi)
- Full Auto 2 Battlelines (Sega)
- Genji: Days of the Blade (Sony)
- Madden NFL 07 (EA)
- Marvel Ultimate Alliance (Activision)
- Mobile Suit Gundam: Crossfire (Namco Bandai)
- NBA 07 (Sony)
- NBA 2K7 (2K Sports)
- Need for Speed Carbon (EA)
- NHL 2K7 (2K Sports)
- Resistance: Fall of Man (Sony)
- Ridge Racer 7 (Namco Bandai)
- Sonic the Hedgehog (Sega)
- The Elder Scrolls IV Oblivion (Bethesda)
- Tiger Woods PGA Tour 07 (EA)
- Tom Clancy's Rainbow Six Vegas (EA)
- Tony Hawk's Project 8 (Acivision)
- Untold Legends Dark Kingdom (Sony)

Groep Samir A. wilde bomgordels maken

De groep rond terreurverdachte Samir A. was zeker bezig met het voorbereiden van aanslagen. A. en de zijnen hadden het niet alleen voorzien op landelijk bekende politici, maar op iedereen in Nederland die niet dezelfde ideologie aanhangt als zij.

De groep wist hoe zij bomgordels moest maken en wilde de ingrediënten daarvoor in Duitsland halen. Dat verklaarde vrijdagochtend de 28-jarige Lahbib B. als getuige in het proces tegen Samir A., Nourriddin El F. en vier medeverdachten. Zij worden ervan verdacht dat zij bezig waren terreuraanslagen voor te bereiden.

B. beantwoordde vrijdagochtend een hele reeks vragen van de rechtbank. Hij deed dat vanuit een cabine, die hem afschermde van de publieke tribune. De Hagenaar is ook verdachte, maar justitie zal pas later besluiten of hij wordt vervolgd. Hij trok naar eigen zeggen jarenlang op met Samir A. en zijn broeders, tegen wil en dank.

Formeel heeft B. niet de status van bedreigde getuige, maar justitie biedt hem wel bescherming. De man zegt bang te zijn voor zijn vroegere makkers, maar ziet het tevens als zijn plicht tegen hen te getuigen. Hij heeft geen overeenkomst gesloten met justitie, zegt hij. ''Als ik dit niet doe, wie moet het dan doen? Ik doe het gewoon. Ik word nu beschermd en hoop dat dat zo blijft. Ik zie wel waar het schip strandt.''

EA: Verwijder Windows Security Update

Battlefield 2142 heeft nou niet echt een gemakkelijke launch gehad. Eerst al de spyware issues en nu een nieuwe patch die de gebruiker adviseert om XP security update KB917422 te deïnstalleren. Deze security patch zou een fout verhelpen waarbij een aanvaller het systeem over zou kunnen nemen.
De patchdocumentatie zegt er het volgende over:
"Players who have the Windows security update KB917422 installed may suffer from an application error when running Battlefield 2142. This error can be solved by uninstalling the KB917422 update."
Het lijkt op het eerste gezicht dat EA verantwoordelijk is voor dit probleem, maar volgens 1UP.com is Microsoft zelf de schuldige. Een snelle Google laat al zien dat er veel meer spellen zijn die er last van hebben.
De gemakkelijkste manier om het te verhelpen, is om de patch te deïnstallen, of door hotfix KB924867 te installeren. Gebruikers moesten volgens 1UP.com hiervoor wel eerst Microsoft opbellen.

Deal or no deal (Vrijdagmiddagspel 1)

Tinuzz_Talpa submitte ons het volgende spelletje, het gaat over het 'populaire' Talpa tv-programma Deal or no Deal, dat gebaseerd is op de Tros Miljoenenjacht.

Het doel is dat de kandidaat koffers wegspeelt, er is een bank die een bod uitbrengt en er moeten keuzes gemaakt worden: het bod aannemen (Deal) of verder spelen (No Deal). Het is de bedoeling om op een gunstig moment te stoppen, dus als je zeker weet dat er een groot bedrag in de koffer zit of als de bank veel biedt en het bijna zeker is dat dit bedrag niet zal stijgen.

Kruip in de huid van een kandidaat en probeer een zo hoog mogelijk geldbedrag in de wacht te slepen.

Het hoogste wat mij is geboden was $210.449, helaas heb ik het bod niet aangenomen

Marijnissen had half jaar geleden hartaanval

Icoon PolitiekJan Marijnissen is een half jaar geleden getroffen door een hartaanval. ''Ik kreeg 's ochtends een toeval en ben naar een ziekenhuis gebracht waar ik werd gedotterd'', zegt de SP-leider vrijdag in een interview met Het Parool.

''Het begon om zes uur. Na een uur was de pijn gezakt en ging ik weer naar bed. Maar binnen de kortste keren was het terug. Toen heb ik mijn vrouw wakker gemaakt. De dokter kwam erbij en ik moest meteen naar het ziekenhuis. Om elf uur was ik al gedotterd.''

Marijnissen zegt er fysiek geen enkele hinder van te ondervinden en zich beter te voelen dan voor de openbaring van de hartproblemen. ''Het was niet zo ernstig. Ik heb er niets aan overgehouden.''

De SP-leider is verder somber over de kansen op een linkse meerderheid na de verkiezingen, omdat de PvdA uitnodigingen tot samenwerking heeft afgewezen. Volgens Marijnissen heeft PvdA-leider Wouter Bos al gekozen voor een coalitie met het CDA.



Jan somber over de kansen op een linkse meerderheid

Heerenveen vier weken zonder Prager

SC Heerenveen zal het de komende maand zonder Thomas Prager moeten doen. Gisteravond raakte de Oostenrijkse middenvelder in het UEFA-Cupduel tegen Osasuna geblesseerd.

Prager verdraaide zijn linkerknie bij een harde vrije trap van Soldadi. Nader onderzoek vandaag wees uit dat hij vier weken uit de roulatie is.

SC Heerenveen speelt dit weekend de noordelijke derby tegen FC Groningen.

Rogge belt kritische VDH op

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, heeft een telefonisch onderhoud gehad met olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

Rogge wilde van VDH horen wat zijn bezwaren zijn tegen het plan om de zwemfinales tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking in de ochtenduren af te werken. De manager van de Nederlandse zwemmer bevestigde vanmorgen dat het initatief om VDH te bellen, van Rogge zelf afkomstig was.

De IOC denkt er over om de zwemfinales naar de ochtend te plaatsen, dit op verzoek van de Amerikaanse televisiestations. Drievoudig goudenmedaillewinnaar Van den Hoogendband is fervent tegenstander van dat plan, en hij heeft steun daarin van Europese en Australische topzwemmers. Zwemmers zijn in de ochtenduren namelijk langzamer dan in de avond, een feit dat wetenschappelijk is bewezen.

Het IOC zal op 29 november beslissen over het tijdstip van de finales.

Broekplasser

Drank maakt meer kapot dan je lief is, een oude slogan maar nog steeds waar en de schade in dit geval een flinke stinkende vlek op de vloerbedekking, een stinkende bureaustoel en een onderbroek en een korte broek die gewassen moeten worden, maar het ergste wat kapot gaat is denk ik het ego van de jongeman in kwestie, want echte vrienden die filmen dit soort ongelukjes natuurlijk en zetten het uiteraard gelijk op internet zodat de hele wereld kan meegenieten.

Goed gedaan.

Noord-Korea heeft martelkampen

Icoon Noord-Korea Het Noord-Koreaanse regime sluit gehandicapten op in speciale kampen waar ze in mensonterende omstandigheden moeten leven. Ook zijn er vrouwenkampen en heropvoedingskampen. Dat is de conclusie van de VN-rapporteur Vitit Muntarbhorn. Zijn onderzoek is gebaseerd op mensen die Noord-Korea zijn ontvlucht.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea, is de bekendste stad en dient als 'modelstad' naar de buitenwereld toe. Het is daarom verboden voor gehandicapten, dwergen of geesteszieken om er te wonen. Ze worden in speciale kampen gestopt. Zo bestaan er 'dwergenkampen' van uitsluitend kleine mensen die door de politie uit hun families zijn weggehaald. Ze mogen in de kampen met elkaar trouwen, maar mogen geen kinderen krijgen.

Elk type gehandicapten heeft een eigen kamp. De mensen in de kampen worden slecht behandeld: vernedering is routine, ze worden afgerammeld en gemarteld. Naast gehandicaptenkampen zijn er ook 'vrouwenkampen': hierin bevinden zich vrouwen van politieke dissisenten en vrouwen die zwanger zijn van mannen die niet 'puur Koreaans bloed' hebben. Hierbij kun je denken aan Chinese of gemengdbloedige mannen. Ook zijn er heropvoedingskampen: hierin worden mensen gestopt die Noord-Korea probeerden te ontvluchten. Ze krijgen een verplichte heropvoedingscursus aangeboden.

De Verenigde Naties mogen van Noord-Korea niet het land in om de kampen te inspecteren. De Noord-Koreaanse grondwet verbiedt marteling, maar Muntarbhorn weet dat marteling plaatsvindt in Noord-Korea. Hij heeft de president Kim Jong-il dan ook herhaaldelijk gewezen op bepalingen in de eigen grondwet.

Balkenende boos op Pauw en Witteman

Premier Jan Peter Balkenende is boos op Jeroen Pauw en Paul Witteman. De minister-president was afgelopen woensdag te gast bij de talkshow Pauw & Witteman en stoorde zich eraan dat er aan het einde van de uitzending zeven 'Balkenende-bloopers' vertoond werden. Na de uitzending zou volgens een ooggetuige een "heftige woordenwisseling" hebben plaatsgevonden tussen Balkenende en Paul Witteman.

Op zijn site schrijft de ooggetuige, student communicatiewetenschap Ernst-Jan Pfauth: "Tijdens de borrel liep ik nog even terug naar de garderobe. Daar zag ik JP poseren met vier dames uit het zuiden des lands. Plotseling kwam Witteman aanlopen die op verbaasde toon vroeg: 'Ga je nu weg Jan Peter?'. De fotoglimlach van Balkenende verdween en maakte plaats voor een kwade blik zoals u die kent van zijn debatten met Halsema. 'Ja! Ik vind dit geen manier van werken. Dit was niet afgesproken!'. Witteman: 'Maar het gesprek was toch goed?'. JP: 'Het gesprek was goed, maar het einde onacceptabel!'."

"Ondertussen kwam Jack de Vries, mediastrateeg en campagneleider van het CDA, aanbenen met een legertje aan beveiligingmensen. Terwijl ik buitengesloten werd kon ik nog net zien hoe Jack de Vries Paul Witteman een klap op zijn schouder geeft en zegt: 'daar probeer jij je aardig mooi uit te praten jongen'. Vervolgens lopen Jan Peter en zijn spindoctor kwaad weg."

De student maakte met zijn telefoon beelden van het tafereel. "Verwacht niet teveel van de beelden want het filmen werd mij door de beveiliging vrij lastig gemaakt. In het begin zie je Witteman (links), Jack de Vries (rechts) en Balkenende (achter) discussiëren. Daarna duwt de beveiliging mijn camera weg waardoor je alleen nog de rug van Witteman ziet. Hij probeert met de handen in de zij een punt te maken. Vervolgens zie je rechtsboven weer een flits van JP waarna er nogmaals een bodyguard voor gaat staan. Gelukkig staat het net iets te harde schouderklopje van Jack de Vries er nog op. Daarna zie je de twee boze heren resoluut weglopen."

De betreffende uitzending van Pauw & Witteman kun je hier terugkijken.

Pauw & Witteman

Met dank aan ernst-janpfauth voor de submit.

AT&T nieuwe hoofdsponsor van Williams

Vanmorgen is bekend gemaakt dat het Amerikaanse telecommunicatieconcern AT&T vanaf volgend seizoen de titelsponsor van Williams is. AT&T en Williams hebben een meerjarige overeenkomst gesloten. Het bedrijf zal het team ook van communicatieapparatuur gaan voorzien.

Teambaas Frank Williams is erg blij met de nieuwe hoofdsponsor. "Het is een groot voorrecht om de ambassadeur van AT&T te mogen zijn, een onderneming die op globale schaal opereert en een zeer goede reputatie heeft. We zullen onze uiterste best doen om de belangen van AT&T op het circuit zo goed mogelijk te behartigen."

Vanaf aankomend seizoen heet Williams officieel het AT&T Williams F1-team.

Vlaamse kinderpornobestrijder dreigt zelf de cel in te gaan

De Vlaamse kinderpornojager Marcel Vervloesem dreigt voor tien jaar de bak in te draaien omdat hij zelf wordt beschuldigd van het seksueel misbruiken van twaalf minderjarige jongens. De verdenking tegen de particuliere opspoorder van kinderporno dateert al uit 2001. Justitie in het Vlaamse Turnhout gaf toen al aan de voorman van de Werkgroep Morkhoven en strijder tegen kinderporno te dagvaarden wegens het misbruik van minderjarigen.

De nu 54-jarige Vervloesem is ook in Nederland een bekende, doordat hij een aantal jaren terug op eigen houtje een kinderpornonetwerk in Zandvoort wist op te rollen.

Volgens een gerechtelijk opgesteld persoonlijkheidsonderzoek naar Vervloesem kampt hij met een persoonlijkheidsstoornis. Hij is zeer geïnteresseerd in jonge jongens en heeft de neiging misbruik te maken van zijn machtspositie. Vervloesem runde in de jaren tachtig een ambulancedienst en zou daarbij een aantal jongeren uit sociaal zwakkere buurten hebben verkracht en bedreigd. Volgens het rapport is er een grote kans dat hij in herhaling vervalt.

Vervloesem heeft in het verleden over de beschuldigingen tegen hem gezegd, dat het één groot complot is omdat hij jarenlang de lakse houding van justitie laakte inzake kinderporno.

Nickelodeon verhuist; Talpa 24 uur per dag

Icoon TelevisieTelevisiezender Talpa zal vanaf 16 december 24 uur per dag gaan uitzenden. Kinderzender Nickelodeon, dat nu nog overdag uitzendt op de zender van John de Mol, verhuist dan naar het kanaal van muziekzender The Box. Hoe de dagprogrammering op Talpa precies ingevuld zal worden, is nog niet duidelijk.

Talpa is blij met de overeenkomst. "Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling en krijgt Talpa ook de beschikking over dagtelevisie. Hierdoor krijgt Talpa een meer natuurlijke opstap naar haar vooravond", aldus een woordvoerder van de tv-zender van John de Mol.

Ronald Goes, algemeen directeur van Talpa TV, denkt dat Talpa voor de kijker nu een completere zender wordt. "Vanaf de eerste dag hebben wij er geen geheim van gemaakt dat we graag 24 uur per dag zouden willen uitzenden. Vandaar dat we al in een vroeg stadium over een tweede, eigen 24-uurs zender hebben gesproken. De start van een tweede kanaal is overigens zeker niet van de baan. Maar we gaan nu eerst volop aan de slag om de 24-uurs zender optimaal neer te zetten."

Ook Nickelodeon is blij dat het verhuist. Op The Box zal Nickelodeon ook na 18.00 uur, waar Talpa nu nog de programmering overneemt, blijven uitzenden. "Hiermee wordt gehoor gegeven aan talloze verzoeken van kinderen om ook na 18.00 naar Nickelodeon te kunnen kijken. In de jaren voor de aanwezigheid van Talpa op het kanaal van Nickelodeon bleek het tijdvak tussen 18.00 en 20.00 uur succesvol te zijn.", aldus de zender in een persbericht.

Nickelodeon zal dus tot 20.00 uur 's avonds gaan uitzenden, voor The Box betekent dat dat het aantal uitzenduren vermindert. In een persbericht laat MTV Nederland, eigenaar van The Box, weten: "De succesvolle comedyprogrammering van The Box zal in de avonduren voortgezet en uitgebreid worden. En in de nacht zijn op The Box urban videoclips te zien."

Het aanvragen van nummers per sms of 0900-nummer zal niet langer mogelijk zijn bij The Box. "Met de komst van digitale on demand projecten als TMF Mediaplayer, MTV Overdrive, You Tube/Google Video en internet in het algemeen is het duidelijk dat het betaalsysteem en de tijdspanne tussen aanvraag en vertoning het aflegt tegen deze digitale alternatieven."

In november gaat Nickelodeon kijkers middels reclamecampagnes wijzen op de frequentiewijziging. Vanaf 1 december zendt Nickelodeon uit op zowel Talpa als The Box. In de laatste fase, vanaf 16 december, zal tijdens de dagprogrammering van Talpa informatie uitgezonden worden die verwijst naar de nieuwe locatie van Nickelodeon.

Met dank aan Harm Jan voor de submit.

Domme gele kaart Nilsson

SC Heerenveen-aanvaller Lasse Nilsson vindt het dom dat hij gisteravond in de Uefa Cup-wedstrijd tegen Osasuna tegen een rode kaart aan is gelopen. In de slotfase van de wedstrijd kreeg de Zweed een tweede gele kaart, omdat hij, toen hij werd gewisseld, te langzaam van het veld afliep.

"Dat was niet zo handig van me. Gelukkig hebben we niet verloren," aldus de Zweed. Ook zijn trainer, Gertjan Verbeek, was niet erg blij met de actie van Nilsson. "Ongelooflijk dom van Lasse. Bij de wissel van Friend dreigde hij al met geel en dan laat je dit gebeuren."

DVD: Alex van Warmerdam - verzamelbox

Nadat vorige maand zijn nieuwste film Ober op het Nederlands Film Festival in première ging, kreeg Alex van Warmerdam uit handen van Jos Stelling het eerste exemplaar van de Alex van Warmerdam Box uitgereikt. Die box bestaat uit vijf films: Abel (1986), De Noorderlingen (1992), De Jurk (1996), Kleine Teun (1998) en Grimm (2003). Met Abel debuteerde Van Warmerdam als filmregisseur. Verder speelde hij in deze film de hoofdrol, en schreef hij het scenario. Van Warmerdams debuut werd met 300 duizend bezoekers een groot succes, en kreeg naast twee gouden kalveren voor 'beste film' en 'beste regie' ook nog een prijs van Italiaanse filmcritici. Ook de andere films uit de box kregen tal van prijzen danwel nominaties. Maar in hoeverre is deze box van een van Neerlands eigenzinnigste filmmakers relevant als totaalpakket?

Jan Pronk persona non grata in Sudan

De Sudanese autoriteiten hebben vrijdag de speciale VN-gezant voor Sudan, de Nederlander Jan Pronk, als persona non grata bestempeld. Hij is niet langer welkom in het Afrikaanse land omdat hij een ''oorlog voert tegen de strijdkrachten''.

De aanwezigheid van Pronk is volgens de Sudanese generale staf een ,,militaire dreiging die prestaties van de strijdkrachten negatief beïnvloedt''.

Het Sudanese oppercommando beschuldigt Pronk ervan zich openlijk in interne aangelegenheden van het leger te mengen. Bovendien maakt de Nederlander zich schuldig aan ''psychologische oorlogsvoering tegen de strijdkrachten door valse informatie te verspreiden die twijfel zaait over het vermogen van het leger de rust en veiligheid van het land te verdedigen''.

De actie van Khartum volgt op uitlatingen van Pronk dat het Sudanese leger twee nederlagen heeft geleden tegen opstandelingen in Darfur. Daarbij zou het honderden soldaten hebben verloren. Verscheidene generaals zouden als gevolg van het debacle zijn ontslagen. Khartum beticht Pronk er ook van zonder toestemming in het Afrikaanse land te hebben rondgereisd.

Boete voor Lazovic

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft Danko Lazovic een boete gegeven naar aanleiding van zijn woedeuitbarsting van afgelopen zaterdag in de competitiewedstrijd tegen Willem II. Toen hij werd gewisseld, reageerde de Servische spits furieus.


Inmiddels heeft Lazovic zijn excuses aangeboden bij de technische staf van de Arnhemse club. Tevens beloofde hij dat een dergelijke woedeaanval niet meer voor zal komen. Over de hoogte van de boete zijn geen mededelingen gedaan.

Toch minder Turkse steun voor CDA/PvdA

VerkiezingenDe Armeense genocide-kwestie lijkt toch Turkse stemmers te hebben weggejaagd bij de PvdA en het CDA. Dat blijkt uit de tweewekelijkse Stemindex Allochtonen van onderzoeksbureau Foquz Etnomarketing. In eerste instantie leek het er nog op dat de genocide-zaak PvdA en CDA niet al te veel stemmen zou kosten. Beide partijen schrapten onlangs 'Turkse' namen van de lijst die de genocide weigerden te erkennen.

Uit de peiling blijkt dat 34,5% van de Turkse Nederlanders op de PvdA stemt, tegen 46% twee weken geleden. Het CDA zou 4% procent halen, bij de vorige peiling was dat nog 9%. GroenLinks en de SP profiteren van de 'leegloop' bij de christen- en sociaal-democraten. De partij van Femke Halsema kan rekenen op 23% 'Turkse' stemmen en Jan Marijnissen met zijn SP op 10%.

Overigens blijven veruit de meeste allochtonen links stemmen, zoals Foquz al eerder meldde. Onder alle allochtone groeperingen scoort de PvdA 40%. Dat is zelfs meer dan de 37,2% van twee weken geleden. De lichte stijging hangt samen met de toegenomen steun onder Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders.

GroenLinks is bij allochtonen de tweede partij met 14,7%. Derde het CDA met 10% gevolgd door de SP met 7%. De VVD mag rekenen op zo'n 5% van de allochtone stemmen.

Australiër steelt schaamhaar uit koffers

OpmerkelijkEen Australische bagage-afhandelaar heeft vrijdag voor de rechter in Sydney bekend dat hij dameshaar uit verloren koffers heeft gestolen. De man is 110 maal aangeklaagd wegens diefstal en stalking, omdat hij zowel hoofd- als schaamhaar stal uit de koffers die hij moest terugzenden.

In het huis van de man zijn 87 plastic zakjes gevonden met menselijk haar, waarvan het grootste deel de naam van de eigenares droeg. In schriften had de Australiër details over meer dan 365 vrouwen opgeschreven. In zijn bestelbusje trof de politie een telescoop aan.

De bagageafhandelaar doorzocht de koffers voordat hij ze terugstuurde. Mogelijk haalde hij de haren uit borstels. Hij viel door de mand toen agenten hem toevallig betrapten terwijl hij in een koffer snuffelde.

Met dank aan verita en Skorpija voor de submit.

Uitslagen MLB-playoffs 19/10

Toen de Mets zich als eerste en de Yankees zich als tweede team plaatsten voor de playoffs dacht iedereen aan de mogelijkheid van een Subway Series. Zaterdag staan er echter geen Newyorkse teams in het veld. Een homerun voor twee runs in de laatste inning bracht St. Louis de 17e National League-titel in de historie, en een plaats in de World Series.

World Series:



American LeagueNational League
Detroit TigersSt. Louis Cardinals0-0

Championship Series:

American League
Oakland AthleticsDetroit Tigers0-4
Oakland AthleticsDetroit Tigers1-5
Oakland AthleticsDetroit Tigers5-8
Detroit TigersOakland Athletics3-0
Detroit TigersOakland Athletics6-3
National League
New York MetsSt. Louis Cardinals3-4
New York MetsSt. Louis Cardinals2-0
New York MetsSt. Louis Cardinals6-9
St. Louis CardinalsNew York Mets5-0
St. Louis CardinalsNew York Mets5-12
St. Louis CardinalsNew York Mets4-2
New York MetsSt. Louis Cardinals4-2
New York MetsSt. Louis Cardinals1-3

Division Series:

American League
New York YankeesDetroit Tigers1-3
New York YankeesDetroit Tigers8-4
New York YankeesDetroit Tigers3-4
Detroit TigersNew York Yankees6-0
Detroit TigersNew York Yankees8-3
Minnesota TwinsOakland Athletics0-3
Minnesota TwinsOakland Athletics2-3
Minnesota TwinsOakland Athletics2-5
Oakland AthleticsMinnesota Twins8-3
National League
New York MetsLos Angeles Dodgers3-0
New York MetsLos Angeles Dodgers6-5
New York MetsLos Angeles Dodgers4-1
Los Angeles DodgersNew York Mets5-9
San Diego PadresSt. Louis Cardinals1-3
San Diego PadresSt. Louis Cardinals1-5
San Diego PadresSt. Louis Cardinals0-2
St. Louis CardinalsSan Diego Padres1-3
St. Louis CardinalsSan Diego Padres6-2

DVD: Champions of Europe - FC Barcelona

Op 17 mei van dit jaar streed FC Barcelona met Arsenal in Parijs om de titel van beste voetbalclub van Europa. Op papier vormden deze twee tegenstanders de absolute droomfinale, want beide hadden niet alleen de eigen landelijke competitie, maar ook de UEFA Champions League seizoen 2005/2006 gedomineerd met bij vlagen hemels voetbal. Vooral Barcelona onderging een succesvol jaar, met sterren als Ronaldinho, Eto'o, en uiteraard onze eigen Mark van Bommel. Voor iedere voetballiefhebber, supporter van welke club dan ook, zijn de prachtige doelpunten van de 'blaugranas' in hun Road to Paris in een mooi overzicht op dvd gezet: Champions of Europa - FC Barcelona.

Barreto fit voor Vitesse

Hij moest afgelopen weekend in de competitiewedstrijd van NEC tegen NAC Breda nog per brancard van het veld worden gedragen, maar inmiddels is Edgar Barreto weer fit. In de derby tegen Vitesse is de 22-jarige Paraguayaan dan ook gewoon weer van de partij.

In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen de club uit Breda liep Barreto in één actie een enkel- en een knieblessure op. Gelukkig bleek de vrees, dat de middenvelder lang langs de kant zou moeten staan, ongegrond. Toch schatte de medische staf van NEC in dat hij twee weken nodig zou hebben om weer fit te raken. Maar zelfs die diagnose bleek fout. "Gisteren trainde hij weer helemaal met de groep mee", aldus trainer Mario Been. "De komende dagen testen we hem nog, maar zondag kan hij normaliter meedoen."

Seksfilmpje met ADO-keeper Postma op internet gezet

Van ADO-Den Haag keeper Stefan Postma is een seksfilmpje op internet verschenen, zo meldt De Telegraaf vandaag op de voorpagina. Het gaat om een filmpje waarop de 30-jarige Postma 'niet alledaagse' seks heeft met zijn toenmalige Engelse vriendin. Zij heeft namelijk een voorbinddildo om en penetreert de keeper in zijn achterste.

De video, die overigens niet al te scherpe beelden vertoont, werd opgenomen in de periode dat Postma keepte bij Aston Villa. Postma, die onlangs zwaar geblesseerd raakte, voorkwam vorig jaar publicatie door flink geld te bieden aan een Engelse krant. Nu blijkt dus dat er toch een kopie het internet heeft gehaald. Vorig jaar besloot Postma te stoppen in Birmingham juist uit angst dat het filmpje naar buiten werd gebracht.

Het is vermoedelijk de ex-vriendin van Postma die het filmpje op internet heeft gezet omdat de keeper haar weigerde te betalen. Het verscheen op YouTube alwaar het ook weer rap verdween. Weblog GeenStijl zette het filmpje gisteren echter weer online.


Postma en zijn ex

Met dank aan Bihca voor de submit.

Menselijke resten gevonden bij WTC

Icoon BuitenlandsElektriciëns hebben woensdag menselijke resten gevonden op het terrein van het World Trade Centre in New York. Sommige van de overblijfselen hadden zelfs de afmeting van een arm of been. De resten werden gevonden in een beerput.

DNA-onderzoek zal moeten uitwijzen of de gevonden menselijke resten inderdaad toebehoren aan de slachtoffers van de aanslagen van 11 september. Van de 2.749 mensen die bij de aanslagen zijn omgekomen, zijn er tot nu toe slechts 1.585 geïdentificeerd op basis van gevonden menselijke overblijfselen.

Het opruimen van het puin heeft destijds negen maanden in beslag genomen. Er werden plusminus twintigduizend stukjes menselijke resten gevonden. Een groot deel daarvan was zozeer beschadigd dat er geen DNA-onderzoek meer op verricht kon worden.

Pas geleden werden er ook al overblijfselen van slachtoffers van 11 september gevonden. Slopers troffen op het dak van een gebouw vlakbij het WTC honderden botsplinters aan.

The Sixth Sense-acteur veroordeeld

De jonge Amerikaanse acteur Haley Joel Osment (The Sixth Sense) is donderdag in Los Angeles veroordeeld tot een alcoholontwenningskuur. Hij moet ook 1.500 dollar betalen.

Osment stond terecht voor rijden onder invloed en bezit van marihuana. De aanklacht volgde nadat de 18-jarige acteur in juli een auto-ongeluk had veroorzaakt. Hij liep daarbij een gebroken rib op en verwondingen aan zijn schouder.

Voor zijn bijrol in The Sixth Sense (1999) kreeg Osment een Oscar-nominatie. Een uitspraak van hem in de film werd wereldberoemd: ''I see dead people''.

Pret met glas

Flessen, zijn nuttige dingen, echt waar, je kunt er allerlei vloeistoffen in vervoeren zonder dat ze gaan lekken, je kunt ze kapot slaan en er als een fakir over heen lopen, je kunt het eten, maar dan kom je echt een probleem tegen want glas is nogal slecht verteerbaar en uiteindelijk vind het zijn weg naar buiten, en dat kan letterlijk en figuurlijk nogal pijnlijk zijn.

En ook maar even een NSFW waarschuwing.

Met dank aan Rickmans voor de submit van de laatste foto

Corporaties pakken henneptelers harder aan

De woningcorporaties in Nederland treden steeds harder op tegen huurders die hennep kweken en/of overlast veroorzaken. Zo werden vorig jaar 349 gezinnen gedwongen hun huurwoning te verlaten alleen al omdat ze waren betrapt op hennepteelt.

Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van 2004. Een woordvoerster van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, bevestigde donderdagavond de cijfers, die werden bekendgemaakt door RTL Nieuws. Aedes meldde ook dat het aantal huisuitzettingen wegens ernstige overlast vorig jaar met dertig procent is toegenomen. In totaal werden 551 huurcontracten van zogenoemde asocialen beëindigd door wooncorporaties, tegen 371 in 2004.

Federer, Nalbandian door in Madrid

Met de nodige moeite heeft Roger Federer zich voor de kwartfinale van het Masters-toernooi in Madrid weten te plaatsen. De nummer één van de wereld had twee tie-breaks nodig om zich te ontdoen van de Zweed Robin Söderling.

Federer slaagde er, ondanks acht breakkansen, niet in om zijn tegenstander te breken. De eerste tie-break wist de Zwitser met 7-5 naar zich toe te trekken.

Bij de stand 6-5 in de tweede set kreeg Söderling twee setpoints op de service van zijn tegenstander, maar Federer wist die met twee aces weg te werken, waardoor opnieuw een tie-break de doorslag moest geven. Beide spelers kregen daarin setpoints en de stand liep op tot 8-8. Vervolgens had Federer voor het eerst op eigen service een matchpoint en wist de tweede tie-break met 10-8 naar zich toe te trekken.

De als vierde ingeschaalde David Nalbandian won in drie sets van Tim Henman met de setstanden 6-2, 2-6 en 7-5. Henman kwam in de derde set nog wel met 5-2 voor, maar de Argentijn knokte zich terug en won de volgende vijf games.

Felix Meurders (60) opnieuw vader

VARA-presentator Felix Meurders is dinsdag opnieuw vader geworden van een zoon. Dat is donderdag intern bij de VARA bekendgemaakt.

De naam van zijn nieuwe spruit hangt de 60-jarige Kassa-presentator liever niet aan de grote klok, omdat hij de gebeurtenis als een 'privé'aangelegenheid beschouwt. Meurders' vriendin en hun pasgeboren zoon maken het goed.

Felix Meurders is vanaf 1989 presentator van het VARA consumentenprogramma 'Kassa'. Daarnaast presenteert hij het mediaprogramma 'De Leugen Regeert'. Op Radio 2 werkt hij wekelijks mee aan het programma 'Spijkers met Koppen'.

Oudere FOK!kers kennen Meurders nog uit de jaren '70 toen hij radio dj was bij onder meer de NOS. Op het toenmalige Hilversum 3 presenteerde hij tot 1982 'De Daverende 30' (later omgedoopt in de Nationale Hitparade). Voor de VARA maakte hij in de jaren 80 op Hilversum 3 de programma's 'Gesodemeurders' en 'Zoekplaatje'.

Zee 'sterft' snel

Icoon AlgemeenHet aantal stukken zee waar de vervuiling het leven heeft uitgeroeid, vaak dode zones genoemd, stijgt snel. Dit stelde het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) donderdag in zijn hoofdkwartier in Nairobi.

Deskundigen schatten het aantal centra van deze dode wateren op circa tweehonderd, vijftig meer dan twee jaar geleden.

De eerste ontwikkelden zich in de jaren zestig aan de oostkust van de Verenigde Staten en langs de Scandinavische kust. Later volgden grote secties van de Golf van Mexico die gesmoord wordt door het vuil dat de rivier de Mississippi aanvoert. Nu liggen er volgens UNEP morsdode wateren voor de kusten van Zuid-Amerika, China, Japan, West-Afrika, Portugal, de Britse Eilanden en zelfs voor de kust van Nieuw-Zeeland.

De UNEP waarschuwt dat deze zones in de oceanen ook vissterfte inhouden en zo talrijke mensen bedreigen die op visserij zijn aangewezen. De UNEP brengt de zones in kaart en komt begin volgend jaar met een nieuwe 'atlas' van dode zeeën.

Schorsing voor Pizzaro

De voetbalbond van Peru heeft Bayern München-spits Claudio Pizarro geschorst, omdat hij niet kwam opdagen voor een oefenduel tegen Chili.

Het is echter maar de vraag of Pizarro daar erg mee zit, want hij verklaarde eerder deze week niet meer onder bondscoach Franco Navarro te willen spelen. Volgens de ploeggenoot van Roy Makaay en Mark van Bommel had hij toestemming van de voetbalbond om terug te keren naar zijn club.

Op 11 oktober speelde Pizarro nog met Peru de eerste oefenwedstrijd tegen Chili. Daarna keerde hij terug naar Duitsland, om zich voor te bereiden op het competitieduel van zijn club tegen Hertha BSC. Bondscoach Navarro reageerde boos, maar dat pikte Pizarro niet. Het is onbekend hoe lang de schorsing van Pizzaro duurt.

SP wil opheldering over 'leugen' Bot

Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) wil van de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) opheldering over het plan om de Nederlandse troepenmacht in Afghanistan met twee pelotons te versterken. Hij zegt dat Bot hem nog heeft verzekerd geen extra troepen te sturen.

''Zijn woorden zijn nog niet koud of Teletekst bericht dat hij heeft staan liegen'', aldus Van Bommel vrijdag. Hij wil de twee bewindslieden dinsdag naar het vragenuurtje van de Kamer halen voor een toelichting.

Donderdagavond werd bekend dat het kabinet waarschijnlijk vrijdag (vandaag) besluit over het sturen van 160 extra militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan voor de ISAF-missie. Op dit moment zijn daar al 1400 Nederlanders actief namens de NAVO.

De toe te voegen militairen zijn speciaal getraind in bescherming en beveiliging. Door hen in te zetten in het gebied, kunnen de andere Nederlanders zich meer richten op hulp bij de wederopbouw van het land. De wederopbouw is het doel van de Nederlandse missie. In sommige delen van de provincie is het echter onrustig en wordt flink strijd geleverd met vijandelijke eenheden.

NBC zendt kruisigingscène Madonna niet uit

Icoon TelevisieDe Amerikaanse tv-zender NBC zendt volgende maand een concert van Madonna uit, maar laat de omstreden kruisigingsact niet zien. Dat is gebeurd onder druk van conservatieve christelijke groepen, die de popster van heiligschennis beschuldigen.

Als Madonna tijdens het nummer Live to Tell aan een groot kruis hangt met een doornenkroon op haar hoofd, moet de kijker het doen met andere shots van het concert. Pas als de zangeres de crucifix verlaat voor het laatste deel van het lied, richten de camera's zich weer op haar. Dat meldde het Amerikaanse tijdschrift People vrijdag op zijn website.

Madonna zorgde met de scène over de hele wereld voor opschudding. Met name christelijke groepen ervaren die als beledigend. De jongerenorganisatie van de SGP deed aangifte tegen de 48-jarige artieste toen ze in Amsterdam optrad.

Het twee uur durende concert, dat in Londen werd opgenomen, komt in de Verenigde Staten op 22 november op tv.



De act die conservatieve christenen boos maakt

Nieuwe screenshots PS3-games vanaf Sony Gamersday '06

Sony's eigen event, Gamers Day, vindt momenteel plaats. Zoals gebruikelijk worden tijdens dit soort events veel nieuwe screenshots van komende games getoond. De developers van Lair, Motorstorm, Warhawk, Genji 2 en Resistance: Fall of Man zagen geen reden om deze traditie te breken, en trappen af met een aantal screenshots die je hieronder kunt zien.

Lair



Motorstorm



Warhawk



Genji 2



Resistance: Fall of Man



met dank aan InsertCredit voor het melden in het PS3-topic op het FOK!forum

CD: Cyann and Ben - Sweet Beliefs

Zou je niet ooit het sluimerige, veilige gevoel willen vasthouden dat door je lichaam tintelt als je op een rustige zondag wakker wordt? In de wetenschap dat je nog een paar uur kan blijven liggen en nog eens lekker tegen elkaar aan kan kruipen. Je opent je ogen heel even en voelt een koude bries onder je dekbed, snel kruip je weer helemaal onder je warme dekbed en knus tegen je geliefde aan, dát moment van warmte en geluk kan je vergelijken met de sfeer van het laatste album van Cyann & Ben, Sweet Beliefs. De Parijse post-rock is het warme dekbed in de ochtendglorie.

Koeman tevreden met gelijkspel

Na afloop van de 1-1 tegen Basel gisteravond was Erwin Koeman, trainer van Feyenoord, vooral tevreden met het resultaat. "Ik denk dat we het goed hebben gedaan. We mogen tevreden zijn," aldus Koeman.

Koeman betreurde wel de manier waarop de Rotterdammers op een 1-0 achterstand kwamen. Keeper Henk Timmer liet een vrije trap los, en op een inzet van Eduardo was de doelman kansloos. "Eduardo was de enige speler die na de vrije trap inliep. Ik snap niet waarom iedereen van ons bleef staan. Gelukkig kwamen we weer op gelijke hoogte. Al met al ben ik tevreden."

Yang Wei wereldkampioen meerkamp

Yang Wei is gisteren in het Deense Aarhus wereldkampioen op de meerkamp bij de mannen geworden. Wei kwam na zes onderdelen tot een puntentotaal van 94,40. Daarmee bleef hij de Japanse titelverdediger Hiroyuki Tomita (93,175) en de Duitser Fabian Hambüchen (92,975) ruim voor.

De 26-jarige allrounder won tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney al olympisch zilver en bij het WK in Anaheim wist hij ook zilver in de wacht te slepen.

Van Gaal :"Het moet nog beter"

Na afloop van de 3-0 overwinning gisteravond in de UEFA Cup tegen Sporting Braga, richtte AZ-trainer Louis van Gaal het vizier direct op de wedstrijd van aankomende zondag tegen PSV.

"Het moet beter. Anders hebben we zondag weinig kans", aldus Van Gaal, die niet tevreden was over zijn ploeg in de eerste helft. "Het ging moeizaam. Dat kwam niet alleen door de tegenstander. Dat kwam vooral door ons zelf. Gelukkig ging het in de tweede helft veel beter."

Danny Koevermans, die als invaller het veld inkwam, was amper in het veld of hij scoorde de 2-0. Bovendien stelde hij even later Stijn Schaars in staat om de 3-0 te maken. "Het ging lekker", aldus Koevermans over zijn invalbeurt. Van Gaal was erg tevreden over de spits. "Beter kon eigenlijk niet", aldus de trainer van de Alkmaarders.

Dijkinspectie, it's in the game

Hoewel een beetje kerel regen, kou en wind voor lief neemt, bleek dit toch niet ideaal te zijn om je opleiding tot dijkwachter in te volgen.
Daarom hebben de TU Delft en GeoDelft samen met zes waterschappen een videogame ontwikkeld waarin dijkwachters opgeleid worden voor hun beroep. In 'Dijk Patrouille, de dijkinspectie simulator' kunnen de heren en dames aspirant dijkinspecteurs hun kennis in een virtuele omgeving toetsen.

Er kunnen diverse scenario's gestart worden, en zo dijkinspecteurs zo veel mogelijk verschillende situaties voorleggen, zonder dat daarmee de volksgezondheid in gevaar komt.
De dijken zijn gemodeleerd naar bestaande Nederlandse dijken. De game is sinds februari in ontwikkeling door een team van tien mensen.

‘De speler kan zelf een scenario samenstellen. Daarna moet hij bepalen welke route hij neemt, op allerlei plaatsen controles uitvoeren en daarvan ook rapport uitbrengen.’

Hoewel de game bedoeld is voor jonge inspecteurs, blijken ook veel ervaren inspecteurs de virtuele omgeving te waarderen.



screenshot van de game

Giovanni Lombardi stopt met wielrennen

Na veertien seizoenen neemt de 37-jarige Italiaan Giovanni Lombardi afscheid van het profwielrennen.

In 1992 veroverde Lombardi op de baan Olympisch goud op de puntenkoers. De sprinter won ook drie etappes in de Giro d'Italia en twee ritten in de Vuelta a España. Zijn laatste overwinning boekte hij in 2003, toen hij de twintigste etappe in de Giro won.

CSC was de laatste ploeg waar Lombardi voor reed. Daarvoor kwam hij uit voor de ploegen van Domina Vacanze en Telekom, waar hij diverse sprints aantrok voor Mario Cipollini en Erik Zabel.

Verdonk: dragen boerka zoveel mogelijk voorkomen

Icoon PolitiekHet dragen van een boerka in de openbare ruimte moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat heeft minister Rita Verdonk (VVD, Vreemdelingenzaken en Integratie) in de Tweede Kamer gezegd.

Het gezichtsbedekkende kledingstuk is een symbool van tweedeling, dat niet past bij integratie van moslims en emancipatie van de vrouw.

Haar CDA-collega van Justitie Ernst Hirsch Ballin wilde na afloop van het debat niet zeggen of hij dit standpunt deelt. "Ik ga geen persoonlijke opvattingen geven. Het is niet goed tijd te besteden aan verschillen in optredens van ministers."

Hirsch Ballin zei dat Verdonk vooral uit het oogpunt van integratie sprak, maar dat de commissie van deskundigen die het kabinet over een boerkaverbod adviseert een bredere opdracht heeft. Deze moet ook grondrechten van burgers afwegen tegen de weerstand die de boerka oproept. Ook moet bekeken worden hoe de moslimgemeenschap tegen dit kledingstuk aankijkt. Naast juristen zit in de zevenkoppige commissie een arabist en een imam.

Begin november komt de commissie met een advies aan de ministers, waarna het kabinet zo snel mogelijk met een standpunt zal komen, beloofde Verdonk aan de Kamer. De commissie bekijkt of een algemeen boerkaverbod mogelijk is onder de bestaande regels.

Ook wordt gekeken of het dragen van dit kledingstuk uit oogpunt van veiligheid en openbare orde verboden kan worden. Laatste mogelijkheid is om een verbod via bestaande regels te regelen, zoals een algemene plaatselijke verordening (apv) of de wet op de identificatieplicht.

De bewindslieden moesten in de Kamer uitleggen waarom het kabinet de wens van de Tweede Kamer om het dragen van een boerka te verbieden nog niet heeft ingewilligd. De Kamer vroeg hier in december vorig jaar op initiatief van Geert Wilders om. Al eerder werd duidelijk dat binnen het kabinet verschillend wordt gedacht over deze kwestie.

Siena moet een punt inleveren

De Italiaanse voetbalbond heeft Siena donderdag een punt in mindering gebracht. De Toscaanse club uit de Serie A krijgt de straf omdat het niet heeft voldaan aan zijn financiële verplichtingen.

Daarnaast mag voorzitter Paolo De Luca zijn functie drie maanden niet uitoefenen. Door de puntenmindering zakt Siena van de vijfde naar de zesde plaats in de competitie. De club kan nog wel in beroep tegen de straf. Pescara uit de Italiaanse Serie B kreeg gisteren eveneens een punt in mindering, ook wegens het niet nakomen van financiële verplichtingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.