Vooruitblik Europees voetbal

Het komende weekend staan waarschijnlijk de meeste toppers op het programma van het gehele seizoen. Naast Feyenoord-Ajax en AZ-PSV is er in de rest van Europa ook veel topvoetbal.

In de Spaanse Primera División staat de topper voor de deur: El Clásico. Real Madrid treedt in het eigen Estadio Santiago Bernabéu aan tegen het sterrenensemble van Frank Rijkaard: FC Barcelona. De Madrilenen hebben een goede generale gespeeld in Boekarest tegen Steaua afgelopen dinsdag: 1-4. Barcelona ging pijnlijk onderuit bij Chelsea: 1-0. De laatste Liga-wedstrijden van beide ploegen zijn in het voordeel van de Catalanen. Barça versloeg Sevilla tamelijk simpel met 3-1, terwijl De Koninklijke bij Getafe afdroop met een 1-0 nederlaag. Real mist in de wedstrijd de geschorste Ronaldo, terwijl Cicinho en Salgado geblesseerd zijn. Bij Barcelona ontbreekt spits Samuel Eto'o vanwege een blessure. De laatste ontmoeting tussen beide clubs eindigde in een 1-1 gelijkspel. De laatste wedstrijd in Bernabéu werd gewonnen door Barcelona, dat Real toen met 0-3 klop gaf.

Elders in Spanje zal Valencia proberen aansluiting met Barcelona te behouden. Los Ches ontvangen de revelatie van afgelopen seizoen: Osasuna. Datzelfde Osasuna speelt dit seizoen onder de maat, en is er op gebrand om eindelijk eens een goed resultaat neer te zetten. Zaterdagavond speelt Deportivo la Coruña tegen Atlético Madrid, een belangrijke wedstrijd voor beide subtoppers. Atlético heeft de beste papieren, maar moet Martin Petrov en Maxi Rodríguez lang missen.

In Engeland staan ook twee grootmachten tegenover elkaar. Gedeeld koploper Manchester United ontvangt Liverpool op Old Trafford. The Red Devils doen het uitstekend in de competitie, iets wat niet gezegd kan worden over The Reds. De ploeg van coach Rafael Benítez heeft al drie keer verloren en staat slechts tiende. De andere koploper, Chelsea, krijgt Portsmouth op bezoek. Pompey speelt dit seizoen erg sterk, vooral door hun goede aankopen afgelopen zomer. Portsmouth staat op het moment vierde, en aast op Europees voetbal. Arsenal krijgt de kans om aansluiting te behouden, als het weet te winnen bij Reading.

Ondanks dat in de Italiaanse Serie A de twee topclubs van de afgelopen seizoenen ontbreken (Juventus in de Serie B, AC Milan met puntaftrek in de middenmoot) is de spanning nog altijd te snijden. Er staan twee wedstrijden op het programma die veel aandacht eisen. Koploper Internazionale gaat op bezoek bij nummer vier Udinese. De club uit Udine probeert na een slecht seizoen de weg naar Europa weer in te slaan. Zondagavond speelt nummer dertien AC Milan tegen het sterk spelende Palermo, dat gedeeld tweede staat. AS Roma zal waarschijnlijk zijn tweede stek verstevigen; het krijgt het slecht draaiende Chievo op bezoek.

Alsof al het bovenstaande topvoetbal nog niet genoeg is, gooit ook de Duitse Bundesliga er nog een schepje bovenop. Bayern München reist af naar Bremen, alwaar Werder zaterdag wacht. De twee clubs staan op punten op dit moment gelijk op de eerste plaats, samen met Schalke 04. Bij Bayern ontbreekt nog de nog revaliderende Owen Hargreaves, terwijl Werder zijn sterkste team kan opstellen. Schalke ontvangt om dezelfde tijd Hannover 96 in de Arena auf Schalke. Op de zondag gaat Rafael van der Vaart's Hamburger SV zijn eerste overwinning proberen te behalen, in de uitwedstrijd bij Bayer Leverkusen.

Ook in de rest van Europa worden er topwedstrijden afgewerkt. In de Franse Ligue 1 spelen ook de twee koplopers tegen elkaar. Olympique Lyon staat vijf punten voor op tegenstander Olympique Marseille. De twee aartsrivalen zullen er ongetwijfeld een spektakelstuk van maken. In Portugal komen ook twee kemphanen tegenover elkaar te staan. Sporting Clube de Portugal ontvangt regerend kampioen FC Porto in eigen huis. De twee clubs staan op het moment gedeeld eerste, met vijftien punten uit zes wedstrijden.

Submitter:  Bron: FOK!Sport