Chinees-Europese satelliet gelanceerd

logo Double StarDe eerste van een serie van twee Chinees-Europese satellieten is dinsdag in een baan rond de aarde gebracht. De lancering met een Chinese Lange-Mars-2C-raket gebeurde vanaf in ruimtevaartcentrum in Xichang, in zuidwest China. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua.

De satelliet is gelanceerd in het kader van "Double Star", een gezamenlijk project van China en de European Space Agency (ESA), die al sinds 1980 samenwerken. In 1993 werkte China al mee aan de vier door ESA gelanceerde Clustersatellieten, waarmee de nieuwe satellieten gaan samenwerken.

Volgens professor David Southwood van ESA gaat het om een historische internationale samenwerking. Hij noemt Double Star dan ook een "win/win-project". "Niet alleen kunnen Europese wetenschappers meewerken aan een nieuwe missie, tegen erg lage kosten, maar ze zullen een grotere wetenschappelijke opbrengst van de vier ESA-Clustersatellieten zien", aldus Southwood.


de lancering dinsdagmorgen

De twee satellieten zullen ononderzochte velden rond de aarde bestuderen, bestaande uit het magnetisch veld, de ionosfeer en de midden tot hoge lagen van de atmosfeer. Door in drie dimensies te kijken naar de ontwikkeling van ruimtestormen wil men de veiligheid in de ruimtevaart helpen verbeteren.